Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ιδέες για δεκατιανο στο σχολείο

Recommended Posts

Τώρα που το πρώτοτοκο μου θα πάει σχολείο, θα πρέπει να έχει μαζί τις ένα σνακ να τρώει και ψάχνω ιδέες ώστε να μη βαριέται τα ίδια και τα ίδια. 

Έχω σκεφτεί μέχρι στιγμής :

Από φρούτα μόνο μπανάνα. Διότι τα άλλα ξινιζουν τόσες ώρες, εκτός αν ξέρετε κάποιο που δεν ξινιζει.γιατι θα της το εδώ καθαρισμένο. 

Τοστ, σάντουιτς με σνίτσελ και τυρί. Είπα να αποφύγω την ντομάτα για να μη λερώνεται και το παρατάει. Δεν της αρέσει να λερώνεται... 

Πίτες, πιτακια, φτιάχνω χωριατικες και κούρου με διαφορα μέσα, Κοτοπιτακι, τυρί, μοσχαράκι η κιμά, λουκάνικα και μαρούλι και γενικά λαχανικά 

Κοτομπουκιες με κριτσινια

Κέικ γλυκό η αλμυρό 

Τι άλλο μπορώ να της δίνω? 

Και αυγο σκέφτηκα αλλά το ψιλό φοβάμαι. 

Χυμο δεν της δίνω πίνει μόνο στιμμενη πορτοκαλάδα, εκτός αν υπάρχει κάποιος υγιεινός χωρίς συντηρητικά στο εμπόριο και δεν τον ξέρω.. 

Τι άλλο λέτε εσείς? Κάτι μαλακό, χωρίς ζουμιά και νόστιμο.. 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

Διαφημίσεις

3 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Τώρα που το πρώτοτοκο μου θα πάει σχολείο, θα πρέπει να έχει μαζί τις ένα σνακ να τρώει και ψάχνω ιδέες ώστε να μη βαριέται τα ίδια και τα ίδια. 

Έχω σκεφτεί μέχρι στιγμής :

Από φρούτα μόνο μπανάνα. Διότι τα άλλα ξινιζουν τόσες ώρες, εκτός αν ξέρετε κάποιο που δεν ξινιζει.γιατι θα της το εδώ καθαρισμένο. 

Τοστ, σάντουιτς με σνίτσελ και τυρί. Είπα να αποφύγω την ντομάτα για να μη λερώνεται και το παρατάει. Δεν της αρέσει να λερώνεται... 

Πίτες, πιτακια, φτιάχνω χωριατικες και κούρου με διαφορα μέσα, Κοτοπιτακι, τυρί, μοσχαράκι η κιμά, λουκάνικα και μαρούλι και γενικά λαχανικά 

Κοτομπουκιες με κριτσινια

Κέικ γλυκό η αλμυρό 

Τι άλλο μπορώ να της δίνω? 

Και αυγο σκέφτηκα αλλά το ψιλό φοβάμαι. 

Χυμο δεν της δίνω πίνει μόνο στιμμενη πορτοκαλάδα, εκτός αν υπάρχει κάποιος υγιεινός χωρίς συντηρητικά στο εμπόριο και δεν τον ξέρω.. 

Τι άλλο λέτε εσείς? Κάτι μαλακό, χωρίς ζουμιά και νόστιμο.. 

Εμείς μέσα στα χρόνια καταλήξαμε σε ένα πολύ περιορισμένο ρεπερτόριο, γιατί τελικά τα παιδιά αυτό ζητάνε, με βασικό κριτήριο το να μεταφέρεται εύκολα και να μη λερώνει. Με εξαίρεση παιδιά που παίρνουν κρουασάν και πατατάκια του εμπορίου, πάνω κάτω όλα τα ίδια τρώνε:

- κουλούρι αγορασμένο το πρωί (έχουμε φούρνο σχεδόν απέναντι από το σχολείο)

- ένα απλό σάντουιτς (τυρί-γαλοπούλα μονο)

- κέικ σπιτικό

- ανάλογα την εποχή, μπανάνα, μήλο, μανταρίνια, βερίκοκο (άλλα φρούτα να μη γίνεσαι χάλια, δεν έχω βρει)

- σπιτικά μπισκότα ή κουλουράκια

- κριτσίνια

- τυροπιτάκια (τύπου κουρού, τα άλλα διαλύονται)

- μπάρες δημητριακών

Όλες οι άλλες ιδέες που κατά καιρούς δοκιμάσαμε, αργά ή γρήγορα απορρίφθηκαν.

Προσοχή στα φρούτα, με εξαίρεση τα μήλα, όλα τα άλλα αν τα βάλεις σε τσάντα οποιουδήποτε είδους, κινδυνεύεις να κάτσει το παιδί (ή κάποιο παιδί) επάνω και να τα λιώσει.

Μπανάνα όπως είπες αλλά και τώρα το καλοκαίρι μπορείς να βάλεις και σταφύλι αν τρώει. Αυγό, τοστ και σάντουιτς με τυρί. Επίσης εγώ βάζω καμιά φορά για αλλαγή τηγανίτες με φέτα ή πίτσα μόνο τυρί και ντομάτα (αλλαντικά τα αποφεύγω). Αρκετοί ξέρω ότι παίρνουν και γιαούρτι, εμένα ο δικός μου δεν θέλει. Επίσης μπορείς να βάζεις που και που κανά κέικ ή κουλουράκι σπιτικό (εγώ δεν βάζω, δεν τα τρώει), κουλούρι Θεσσαλονίκης, καμιά πίτα σπιτική όπως είπες. Χυμοί και τυποποιημένα προϊόντα δεν επιτρέπονται στο δικό μας σχολείο και νομίζω και σε πολλά άλλα.

Γενικά εμένα δεν ήθελε ιδιαίτερη ποικιλία, συνήθισε το σάντουιτς με τυρί και το αυγό και σχεδόν κάθε μέρα αυτό ήθελε. Απλά άλλαζα τον τύπο του ψωμιού και το τυρί που έβαζα (πχ μερικές φορές έβαζα φέτα ή Φιλαδέλφεια). Θα σου πει και το παιδί με τον καιρό τι θέλει. Επίσης είχα δοκιμάσει και την ομελέτα με τυρί, βολικό είναι και αυτό γιατί είναι στεγνό αν δεν βάλεις λάδι. 

Υπαρχουν διαφορες συνταγες για αλμυρά μαφιν με αυγο κ συνηθως χωρις αλεύρι, με διαφορους συνδυασμους λαχανικών. Δεν εχω φτιαξει ποτε αλλα φαινεται ενδιαφερον κ λογικα ειναι αρκετα στεγνό ωστε να τρωγεται χωρις λεκιασματα. Και γλυκα μαφιν μπορεις να φτιαξεις με φρουτα κ ξηρούς καρπούς. 

Φρουτο να μη χαλαει δεν ξερω εκτις αν ειναι κομματακια πεπόνι ή καρπουζι, αλλα αυτα εχουν ζουμιά κ τελειωνει κ η εποχη τους ετσι κι αλλιως. Αργοτερα ομως μπορεις να βαζεις μανταρίνια ή πορτοκάλια. 

Μπισκοτα βρωμης ή με αλλα υλικα δικα σου χωρις πολλα γλυκαντικά, ετσι θα τρωει κατι που τρωνε κ τα αλλα παιδια χωρις να ειναι σαβουρα. 

αραβικές πίτες, αν του αρέσουν,  με τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα. 

Έχω φοβερή συνταγή για μπισκότα βρώμης, την κάνω περί τα 3 χρόνια, και φέτος πια, την βαρέθηκαν τα παιδιά μου οπότε πρέπει να βρω κάτι άλλο. Πάντως, εάν την κάνεις και κάνεις μεγάλα μπισκότα,  με 2 τεμάχια το παιδί χορταίνει. 

https://cookpad.com/gr/sintages/3066685-mpiskota-me-bromi-kai-kommatia-sokolatas?via=search&search_term=cookies με κουάκερ

Διαφημίσεις

Κ εμας μας εχουν πει οχι τυποποιημενα

Αναλογα αν πινει γαλα σπιτι η τρωει κτ, κ υπολογιζοντας κ την ωρα που τρωνε στο σχολειο, υπαρχουν απειρες επιλογες

Φρουτα, μπανανα σταφυλια, φραουλες, κερασια, βατομουρα, καρπουζι, πεπονι, μανταρινι, πορτοκαλι, κορομηλα, βανιλιες, λωτος(κ τα ροδακινα-βερικοκα αντεχουν αρκετα), κ μικρο αχλαδακι ολοκληρο

Κριτσινια, κουλουρι, κρακερ η ρυζογκοφρετες με τυρι κ λαχανικα

Σπιτικα κεικ αλμυρα η γλυκα, μπισκοτα, τοστακια, πιτοειδη, αυγο, γιαουρτι, αυγοφετες, η ομελετα κ σαν σχημα θα βολευε στην μαφινιερα, τηγανιτες, ψωμι με αλλειμμα(τα κανω τριγωνακια να μην λερωνεται), με ταχινι, φυστικοβουτυρο

Σας ευχαριστώ! 

Αποριες:αυγοφετες, ομελέτες πως? Παίρνουν και πιρούνι μαζί?? 

Πορτοκάλια και μανταρίνια και φρούτα που λέτε που εγώ τα καθαρίζω δεν ξινιζουν 3 ώρες? 

Just now, Nefeli2014 είπε:

Σας ευχαριστώ! 

Πορτοκάλια και μανταρίνια και φρούτα που λέτε που εγώ τα καθαρίζω δεν ξινιζουν 3 ώρες? 

Εγώ βάζω στο τσαντάκι και καμία παγοκύστη μέσα για να διατηρούνται (το καλοκαίρι), έχω στείλει έτσι και κομμένο ροδάκινο και αχλάδι. Η καλύτερη επιλογή φυσικά είναι η μπανάνα, τα δικά μου ωστόσο την μπούχτισαν κάποια στιγμή και ως δεύτερη καλύτερη λύση βρήκα το πορτοκάλι και μανταρίνι (ξεφλουδισμένα) και το σταφύλι φυσικά (αλλά δυστυχώς αυτό στα νηπιαγωγεία συνήθως δεν επιτρέπεται λόγω κινδύνου πνιγμού, όπως και το μήλο).

Πηρούνι φυσικά και μπορείς να στείλεις μαζί, όπως και κουτάλι αν της βάλεις γιαούρτι (το στέλνεις σε τσαντάκι με παγοκύστη και το βάζουν στο ψυγείο).

Επίσης : σταφίδες, τυράκια babybel με κριτσίνια/ρυζογκοφρέτες/κράκερς, μπάρες δημητριακών.

Πάντως κι εγώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζω και ψάχνομαι για ιδέες δεκατιανού και στις αρχές της σχολικής χρονιάς πειραματίζομαι και διατηρώ μια ποικιλία, γρήγορα ωστόσο παρασύρομαι από τις προτιμήσεις των παιδιών και από την δική μου έλλειψη χρόνου και καταφεύγω στις εύκολες λύσεις (=τοστ + φρούτο).

Σας ευχαριστώ! 

Το πορτοκαλι κ το μανταρινι δ παθαινουν τπτ καθαρισμενα, εγω μονο το μηλο κ το αχλαδι δ στελνω μην μαυρισουν

Τα βαζω απο το ψυγειο, δ εχουμε ισοθερμικο τσαντακι. Ειχε μαζι κ πλαστικο πηρουνι-κουταλι. Φυσικα μπορει να χρησιμοποιει τετοια

Ισως επισης σε φρουτοσαλατα, μπορεις να βαλεις λιγες σταγονες λεμονι, μελι, ταχινι(η δικια μου τα προτιμαει το καθενα μονο του, κ δ ξερω ποση ωρα θα ειναι ωραια ετσι) 

Pancakes sandwich με φυστικοβουτυρο . 

Ξηροι καρποί ανάμεικτοι, αν της αρέσουν βέβαια . 

Αραβικη πίτα με κοτόπουλο (left over ίσως)

Στικς καρότα κ αγγούρι που αν δεν θέλει να τα πιασει μπορείς να της βάλει μια μεγάλη οδοντογλυφίδα φαγητού 

Smoothies επιτρέπονται ; 

Σπιτική μπάρα με βρώμη αμύγδαλα σοκολάτα ταχίνι μέλι 

Αραβική πίτα με τόνο Αλοννήσου , σπιτική μαγιονέζα κλπ 

αραβικη πίτα με φαλαφελ (αν τα τρώει ) 

Ελληνική σαλάτα σε σουβλάκι ; (Τοματινι-φέτα-αγγουράκι- ελιά) 

Διαφημίσεις

Ωραία κορίτσια με έχετε καλύψει πλήρως, πήρα πολλές ιδέες. Θα ξεκινήσω μερικά, κάνω μια λίστα και βλέπω στην πορεία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! 

Ωραία κορίτσια με έχετε καλύψει πλήρως, πήρα πολλές ιδέες. Θα ξεκινήσω μερικά, κάνω μια λίστα και βλέπω στην πορεία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! 

Να έχεις υπόψη ότι αν δε μιλάς για βρεφονηπιακό σταθμό αλλά για προνηπιο-νηπιαγωγείο, θέλεις πράγματα που τρώγονται στα όρθια (πολλά από τα παραπάνω σίγουρα δεν εφαρμόζονται σε διάλειμμα που τα παιδιά κρατάνε το κολατσιό τους και περπατάνε στην αυλή). Συν να είσαι προετοιμασμενη ότι παίζει ρόλο και το τι τρώνε τα άλλα παιδιά, δηλαδή σε παιδιά 4-5 και πάνω, θα ακούσεις ότι "θέλω μπισκότα όπως παίρνει και η Μαρία", ή ακόμη χειρότερα παίζει να πετάει το κολατσιό της αν δεν είναι τόσο δελεαστικό όσο των άλλων (εφόσον μιλάμε για φαγητό σε διάλειμμα και όχι σε τραπεζαρία), οπότε μην το δεις σαν ευκαιρία να της δώσεις πράγματα που δεν της αρέσουν. Και αν μιλάμε για ηλικίες προνηπίου και πάνω, απόφυγε πράγματα που μυρίζουν (όπως βραστό αυγό ή τόνο), είναι πολύ καλός λόγος για κοροϊδία από συμμαθητές του τύπου "μη με πλησιάζεις, βρωμάς ψαρίλα".

Εμας παντως τρωνε μεσα στο σχολειο κ μετα βγαινουν στην αυλη για παιχνιδι. Καθονται κανονικα ολα τα παιδακια σε μεγαλα τραπεζια με χαμηλες καρεκλες

Δ μου ζητουσε αυτα που τρωνε τα αλλα παιδια γτ της αρεσουν αυτα που της εβαζα, εβαζα κ κεικ, κ μπισκοτα, κ ταχινι με κακαο αντι για μερεντα(πιο σπανια κ μερεντα) 

Πολλες φορες μιλησανε για την σωστη διατροφη στο σχολειο οποτε τρωνε σχετικα καλα

Αλλα οτι μππρει να ανταλλασουν φαγητα μεταξυ τους αυτο ισχυει

• 1 month later...

Λοιπόν... Καμμια σχέση :D Αποφασίζει μόνη της τι θέλει να τρώει, γιαούρτι μου ζητάει (το άκυρο..). Τι παιδεύομαι εγώ τυρόπιτακια κοτοπιτακια μπουρεκοτυρολουκανοπιτακια. Κεκακια μαφινς ένα σωρό παλεύω με την κουζίνα κι ακούς τι πρωί :μαμά θέλω τοστ. Μαμά θέλω γιαούρτι όπως ο Γιωργάκης ο Σάκης ο Μάκης. Μαμά θέλω μπανάνα. Μαμά μη βάζεις τέτοια γιατί είναι μεγάλα, χοντρά, πολλά, δεν είναι ωραία, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ακούω.. Τι άπλο παιδί και είπα να κάνω τον σεφ.! 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...