Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Καθισματάκι αυτοκινήτου - μέχρι πότε ?

Recommended Posts

Καλημέρα σας φίλες μου, 

δεν ξέρω αν το ανοίγω στη σωστή ενότητα.

Ο μεγάλος μου γιος είναι 8 ετών, 1,40 ύψος και 39 κιλά. Το καθισματάκι αυτοκινήτου που έχουμε είναι για μέχρι 36 κιλά. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πια κατάλληλο αλλά τι να πάρουμε ? Από την πείρα σας. Θεωρώ ότι είναι μικρός για να δένεται κατευθείαν με τις ζώνες του αυτοκινήτου και διαβάζω σε διάφορα site ότι μέχρι 12 ετών το παιδί πρέπει να κάθεται σε παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο. 

Στο αυτοκίνητο του παππού έχουμε βάλει booster (μόνο το ανυψωτικό δηλαδή, δεν έχει πλαϊνή στήριξη),  αλλά και αυτό διάβασα ότι είναι ακατάλληλο. 

Ή τουλάχιστον αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποια εγκεκριμένα site για να πάρω πληροφορίες γιατί έχω πελαγώσει. 

Σας ευχαριστώ. 

Διαφημίσεις

Δεν ξέρω να σου απαντήσω αλλά φαντάζομαι και το μέχρι 12 χρονών είναι λίγο σχετικό... Σίγουρα έχει να κάνει και με την ανάπτυξη του παιδιού. Έχω δει παιδιά (ειδικά κορίτσια) που είναι 10 χρονών και μοιάζουν 15! Εμείς είμαστε ακόμα 5 χρονών και 19 κιλά. Νομίζω ότι όταν δεν θα του κάνει πια το καθισματακι δεν θα πάρω άλλο. Στο αυτοκίνητο του παππού δεν έχουμε τίποτα. Όταν τυχαίνει να πάμε κάπου τον δένω με τη ζώνη απλά φροντίζω το κομμάτι της που περνάει διαγώνια από τον λαιμό να το βάζω πίσω από το σώμα του για μα μην το πνίξει.

Αυτή τη στιγμή δε θυμάμαι τα όρια για όλες τις τιμές αλλά αρκεί να ξεπεραστεί μία για να μη χρειάζεται καθισματάκι. Δλδ ή να περάσει την ηλικία ή το ύψος ή το βάρος δε χρειάζεται να ισχύουν και τα 3 ταυτόχρονα. 

"Από την ηλικία των 8-10 ετών ή το ύψος των 140 εκατοστών και άνω τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τις κανονικές ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου".

Πηγή : www.paidiatros.com/prolipsi/asfalia/child-car-seats-safety

Just now, Vasilo είπε:

Αυτή τη στιγμή δε θυμάμαι τα όρια για όλες τις τιμές αλλά αρκεί να ξεπεραστεί μία για να μη χρειάζεται καθισματάκι. Δλδ ή να περάσει την ηλικία ή το ύψος ή το βάρος δε χρειάζεται να ισχύουν και τα 3 ταυτόχρονα. 

Α! ναι ? δεν το είχα ξανακούσει, ενδιαφέρουσα πληροφορία,  ευχαριστώ.

Διαφημίσεις

Just now, annoulen είπε:

Α! ναι ? δεν το είχα ξανακούσει, ενδιαφέρουσα πληροφορία,  ευχαριστώ.

Σύμφωνα με την ΕΟΔ τα κριτήρια είναι η ηλικία και το ύψος. (12 χρονών ή 1.50cm ύψος)

http://www.hrt.org.gr/paidia-kai-odiki-asfaleia.el.aspx

Ο κοκ λεει οτι με τις ζωνες ειναι ασφαλες ανω του 1,50

Νομιζω στην ηλικια του μπορεις να βαλεις μπουστερ

Δ ξερω αν υπαρχει καποιο καρεκλακι ανω των 36κ,κ αν αξιζει να το παρετε πλεον

Μπορεις να κανεις μια ερωτηση στην ομαδα στο φβ παιδι κ οδικη ασφαλεια

Just now, vicky86 είπε:

Ο κοκ λεει οτι με τις ζωνες ειναι ασφαλες ανω του 1,50

Νομιζω στην ηλικια του μπορεις να βαλεις μπουστερ

Δ ξερω αν υπαρχει καποιο καρεκλακι ανω των 36κ,κ αν αξιζει να το παρετε πλεον

Μπορεις να κανεις μια ερωτηση στην ομαδα στο φβ παιδι κ οδικη ασφαλεια

ωραία, ευχαριστώ, θα τους ρωτήσω

Α. Υπάρχουν καθίσματα που δεν εχουν όριο κιλα, αλλα ύψος. Το ένα που μου έρχεται στο μυαλό ειναι το besafe izi flex i-size 

Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλα

Β. Τα booster χωρις πλευρική στήριξη εχει απαγορευτεί να παράγονται γιατι δεν ειναι ασφαλή. Δυστυχώς επιτρέπεται να πωλούνται ακομα τα ήδη παραγμενα. Μπορεις να βρεις πολλα crush tests που συγκρίνουν απλά booster με high back boosters. 

Γ. @MagdaP δεν φαντάζεσαι πόσο επικίνδυνο ειναι αυτο που κανεις στο αυτοκινητο του παππού. 

Δες αυτο: (σου ειχα βάλει ενα crush test αλλα το αφαιρώ για να μη χρειαζεται έγκριση το post. Ευχαρίστως να στο στείλω με μνμ, αλλιως κανε Google "lap belt only crush test")

Στις περιπτώσεις  των lap belt only ατυχημάτων (με τον τροπο που δένεις Δλδ το παιδι στο αυτοκινητο του παππού) οι τραυματισμοί περιλαμβάνουν: συντριβή του αυχένα, σπάσιμο της σπονδυλικής στήλης, διάτρηση  οργάνων (συκώτι, σπλήνα, κοιλια, ουροδόχος κύστη) και εσωτερική αιμοραγια. 

Δ. Πολυ σωστά τα λέει η @vicky86 τόσο για τον ΚΟΚ όσο και για την ομάδα στο fb

Επεξεργάστηκαν by less_serious

6 ώρες πρίν, annoulen είπε:

Καλημέρα σας φίλες μου, 

δεν ξέρω αν το ανοίγω στη σωστή ενότητα.

Ο μεγάλος μου γιος είναι 8 ετών, 1,40 ύψος και 39 κιλά. Το καθισματάκι αυτοκινήτου που έχουμε είναι για μέχρι 36 κιλά. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πια κατάλληλο αλλά τι να πάρουμε ? Από την πείρα σας. Θεωρώ ότι είναι μικρός για να δένεται κατευθείαν με τις ζώνες του αυτοκινήτου και διαβάζω σε διάφορα site ότι μέχρι 12 ετών το παιδί πρέπει να κάθεται σε παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο. 

Στο αυτοκίνητο του παππού έχουμε βάλει booster (μόνο το ανυψωτικό δηλαδή, δεν έχει πλαϊνή στήριξη),  αλλά και αυτό διάβασα ότι είναι ακατάλληλο. 

Ή τουλάχιστον αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποια εγκεκριμένα site για να πάρω πληροφορίες γιατί έχω πελαγώσει. 

Σας ευχαριστώ. 

Booster. Τα περισσότερα δεν έχουν όριο βάρους, θεωρητικά μπορεί να καθήσεις και ως ενήλικας αν είσαι πολύ κοντός. Το όριο για τις περισσότερες ζώνες είναι γύρω στο 1.50, δεν έχει να κάνει με ηλικία. Δεν είναι ακατάλληλο το booster για ένα παιδί τόσο μεγάλο. Υποθέτεις ότι έχει τη λογική να κάτσει καλά στην καρέκλα και να μην παίζει με τη ζώνη.

Διαφημίσεις

Α. Υπάρχουν καθίσματα που δεν εχουν όριο κιλα, αλλα ύψος. Το ένα που μου έρχεται στο μυαλό ειναι το besafe izi flex i-size 

Β. Τα booster χωρις πλευρική στήριξη εχει απαγορευτεί να παράγονται γιατι δεν ειναι ασφαλή. Δυστυχώς επιτρέπεται να πωλούνται ακομα τα ήδη παραγμενα. Μπορεις να βρεις πολλα crush tests που συγκρίνουν απλά booster με high back boosters. 

Γ. @MagdaP δεν φαντάζεσαι πόσο επικίνδυνο ειναι αυτο που κανεις στο αυτοκινητο του παππού. 

Δες αυτο: (σου ειχα βάλει ενα crush test αλλα το αφαιρώ για να μη χρειαζεται έγκριση το post. Ευχαρίστως να στο στείλω με μνμ, αλλιως κανε Google "lap belt only crush test")

Στις περιπτώσεις  των lap belt only ατυχημάτων (με τον τροπο που δένεις Δλδ το παιδι στο αυτοκινητο του παππού) οι τραυματισμοί περιλαμβάνουν: συντριβή του αυχένα, σπάσιμο της σπονδυλικής στήλης, διάτρηση  οργάνων (συκώτι, σπλήνα, κοιλια, ουροδόχος κύστη) και εσωτερική αιμοραγια. 

Δ. Πολυ σωστά τα λέει η @vicky86 τόσο για τον ΚΟΚ όσο και για την ομάδα στο fb

πρίν από 3 λεπτά , less_serious είπε:

Γ. @MagdaP δεν φαντάζεσαι πόσο επικίνδυνο ειναι αυτο που κανεις στο αυτοκινητο του παππού. 

Δ. Πολυ σωστά τα λέει η @vicky86 τόσο για τον ΚΟΚ όσο και για την ομάδα στο fb

Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι και το πιο ασφαλές αυτό που κάνω σε ξένα αυτοκίνητα αλλά τι θα μπορούσα να κανω; Όχι απαραίτητα στο αυτοκίνητο του παππού γιατί δεν ζούμε και στο ίδιο μέρος αλλά γενικά σε αλλά αυτοκίνητα. Δηλαδή αν θέλω να πάρω ταξί τι πρέπει να κάνω με το παιδι; Και μη μου πείτε να πάρω ταξί με καθισματακι γιατί δεν παίζει... Μένω σε νησί και δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες. Ή αν θέλω να πάω κάπου με φίλους... Ποιός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να μεταφέρω το παιδι; Αυτό με τη ζώνη το σκέφτηκα έτσι με τη λογική ότι και στα λεωφορεία οι ζώνες είναι έτσι φτιαγμένες όπως επίσης και στα αεροπλάνα... 

5 ώρες πρίν, MagdaP είπε:

Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι και το πιο ασφαλές αυτό που κάνω σε ξένα αυτοκίνητα αλλά τι θα μπορούσα να κανω; Όχι απαραίτητα στο αυτοκίνητο του παππού γιατί δεν ζούμε και στο ίδιο μέρος αλλά γενικά σε αλλά αυτοκίνητα. Δηλαδή αν θέλω να πάρω ταξί τι πρέπει να κάνω με το παιδι; Και μη μου πείτε να πάρω ταξί με καθισματακι γιατί δεν παίζει... Μένω σε νησί και δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες. Ή αν θέλω να πάω κάπου με φίλους... Ποιός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να μεταφέρω το παιδι; Αυτό με τη ζώνη το σκέφτηκα έτσι με τη λογική ότι και στα λεωφορεία οι ζώνες είναι έτσι φτιαγμένες όπως επίσης και στα αεροπλάνα... 

Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι σε λεωφορείο, που προσωπικά θα απέφευγα να βάλω τα μικρά παιδιά σε αυτό, είναι πολύ μικρότερες απ'ότι σε αυτοκίνητο. Σε αεροπλάνο ακόμα μικρότερες... και άλλου είδους.

Επίσης, θεωρώ τόσο σοβαρό το τί μπορεί να συμβεί, έστω και με μικρή πιθανότητα, αν βάλω το παιδί χωρίς καρεκλάκι σε αυτοκίνητο, που απλά επιλέγω να το βάζω μόνο στο δικό μου αυτοκίνητο. Όσο κι αν με περιορίζει αυτό... ταξί δεν θα πάρω, για το αμάξι του παππού έχω πάρει καρεκλάκια, ή στη χειρότερη μπορείς να βάλεις το δικό σου καρεκλάκι σε αμάξι φίλων. Το "τί να κάνω αν θέλω να πάω κάπου με φίλους" κλπ, μπροστά στο τί μπορεί να συμβεί αν υπάρξει ένα πολύ μικρό τρακάρισμα νομίζω κάνει την επιλογή αντικειμενικά εύκολη.. 

Στο λέω φιλικά, μη με παρεξηγήσεις, γιατί πολλοί λένε εύκολα "έλα μωρέ βάλε το παιδί σε ταξί" λες και τα ταξί δεν είναι σαν τα άλλα αυτοκίνητα και τρακάρουν πιο δύσκολα.. Για μένα δεν τίθεται δίλημμα, το παιδί μόνο σε κάθισμα, αλλιώς δεν πάμε πουθενά. 

Κάτι που μου κάνει εντύπωση είναι,όχι για σένα,γενικά μιλάω,που κάποιοι προσέχουν πχ να δίνουν μόνο βιολογικά προϊόντα στα παιδιά, ή άλλες λεπτομέρειες,αλλά τα παιδιά πάντα χύμα στα αυτοκίνητα...

Επεξεργάστηκαν by irin

Just now, irin είπε:

Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι σε λεωφορείο, που προσωπικά θα απέφευγα να βάλω τα μικρά παιδιά σε αυτό, είναι πολύ μικρότερες απ'ότι σε αυτοκίνητο. Σε αεροπλάνο ακόμα μικρότερες... και άλλου είδους.

Επίσης, θεωρώ τόσο σοβαρό το τί μπορεί να συμβεί, έστω και με μικρή πιθανότητα, αν βάλω το παιδί χωρίς καρεκλάκι σε αυτοκίνητο, που απλά επιλέγω να το βάζω μόνο στο δικό μου αυτοκίνητο. Όσο κι αν με περιορίζει αυτό... ταξί δεν θα πάρω, για το αμάξι του παππού έχω πάρει καρεκλάκια, ή στη χειρότερη μπορείς να βάλεις το δικό σου καρεκλάκι σε αμάξι φίλων. Το "τί να κάνω αν θέλω να πάω κάπου με φίλους" κλπ, μπροστά στο τί μπορεί να συμβεί αν υπάρξει ένα πολύ μικρό τρακάρισμα νομίζω κάνει την επιλογή αντικειμενικά εύκολη.. 

Στο λέω φιλικά, μη με παρεξηγήσεις, γιατί πολλοί λένε εύκολα "έλα μωρέ βάλε το παιδί σε ταξί" λες και τα ταξί δεν είναι σαν τα άλλα αυτοκίνητα και τρακάρουν πιο δύσκολα.. Για μένα δεν τίθεται δίλημμα, το παιδί μόνο σε κάθισμα, αλλιώς δεν πάμε πουθενά

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, και πολλοί με λένε και υπερβολική. 

Και εμείς στο αυτοκίνητο του παππού έχουμε μόνιμα και booster για τον μεγάλο μου γιο και δεύτερο καρεκλάκι για τον μικρότερο. 

Πάντως το κάθισμα που μου αναφέρεις, σε μία πρώτη έρευνα στο ιντερνετ, λέει ότι είναι μέχρι 36 κιλά (εμείς τα έχουμε ξεπεράσει). Θα το ξανακοιτάξω όμως. 

Εκκρεμεί μια δημοσίευσή μου προς έγκριση...στο site paidiatros.com αναφέρεται επί λέξει ότι "Από την ηλικία των 8-10 ετών ή το ύψος των 140 εκατοστών και άνω τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τις κανονικές ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου".

Κι εγώ έχω booster για το αυτοκίνητο της γιαγιάς, αλλά ούτε με αυτό αισθάνομαι απολύτως σίγουρη. Υπάρχουν πάντως καρεκλάκια 18-36 με πλάτη που βγαίνει και μένει μόνο το κάτω μέρος ως booster. Το δικό μου είναι από το mothercare και το χρησιμοποιώ για το μικρό παιδί στο δεύτερό μας αυτοκίνητο και όταν πρέπει για κάποιο λόγο η γιαγιά να πάρει και τα δύο παιδιά στο δικό της αμάξι, βγάζω την πλάτη και μεταφέρω το κάτω μέρος εύκολα. Το ίδιο και σε ταξί στις μόλις 2 φορές που έχω πάρει με τα παιδιά (τα δύο booster ανά χείρας).

Επεξεργάστηκαν by Deena

Διαφημίσεις

Just now, Deena είπε:

Εκκρεμεί μια δημοσίευσή μου προς έγκριση...στο site paidiatros.com αναφέρεται επί λέξει ότι "Από την ηλικία των 8-10 ετών ή το ύψος των 140 εκατοστών και άνω τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τις κανονικές ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου".

.....

Μπήκα και το είδα Deena,  ευχαριστώ πολύ. 

Πάντως σε άλλα site π.χ. ioas.gr, είναι πολύ "μπουρδουκλωμένες" οι οδηγίες για την περίπτωση του γιου μου, δλδ  μικρό παιδί μεν αλλά αρκετά αναπτυγμένο σε ύψος και βάρος.

Άσε, αυτό το ανα χείρας εγώ το είχα κ με τα καρεκλάκια,  βάλε και υπόψιν ότι δεν οδηγώ κιόλας, όπου μπαίναμε σε αυτοκίνητα φίλων,  σε ταξί αρκετές φορές κλπ,  είχα και τα καρεκλάκια παραμάσχαλα:)...  

Just now, vicky86 είπε:

Αννουλεν μολις μπηκα για να σου πω να δεις το τεστ. Τελικα βγαζεις καποια ακρη; 

Θα βάλουμε το παιδί στο αυτοκίνητο χωρίς καθισματάκι για να δούμε πως εφαρμόζει η ζώνη κτλ., σύμφωνα με το τεστ και μετά θα συζητήσουμε με τον σύζυγο.

Ίσως πάμε και σε μεγάλο κατάστημα με τέτοια είδη να ρωτήσουμε τι προτείνεται γενικώς για τέτοιες περιπτώσεις, αν και νομίζω ότι στο booster θα μας προσανατολίσουν. 

Άλλο ερώτημα που έχω είναι και τι πειράζει να κάθεται σε καθισματάκι που είναι για λιγότερα κιλά? Είναι πιο επικίνδυνο από το να μην έχει καθόλου καθισματάκι ? (εκτός από το ότι τον ενοχλεί και τον στενεύει). Εγώ πάντως δεν έχω καμμία απολύτως διάθεση να "ξεφορτωθώ" το καθισματάκι,  το αντίθετο θα έλεγα. 

@annoulen δ ξερω τι προβλημα υπαρχει αν εχει ξεπερασει το βαρος η το υψος, ισως να μην τον καλυψει σε περιπτωση ατυχηματος

Μπραβο σας παντως για το καθισμα. Κ εγω θελω τουλ ως τα 9 να καθονται κ ο οχι σε απλο μπουστερ

• 2 εβδομάδες μετά...
On 24/7/2019 at 1:11 ΠΜ, less_serious είπε:

Καλημέρα και πάλι, ρώτησα κατευθείαν τους κατασκευαστές, τελικά είναι όντως χωρίς περιορισμό βάρους όπως λες, είναι μέχρι 1,50 cm ύψος. 

Θα δούμε, ή θα πάρουμε αυτό (που μάλλον κατά κει μας βλέπω,  αν και 300 ευρουλάκια ) ή θα το έχουμε με booster, σίγουρα πάντως όχι κατευθείαν στο κάθισμα. 

Just now, annoulen said:

Καλημέρα και πάλι, ρώτησα κατευθείαν τους κατασκευαστές, τελικά είναι όντως χωρίς περιορισμό βάρους όπως λες, είναι μέχρι 1,50 cm ύψος. 

Θα δούμε, ή θα πάρουμε αυτό (που μάλλον κατά κει μας βλέπω,  αν και 300 ευρουλάκια ) ή θα το έχουμε με booster, σίγουρα πάντως όχι κατευθείαν στο κάθισμα. 

Είναι τόσο ακριβό?

Βέβαια μπροστά στην ασφάλεια των παιδιών τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Just now, kotsifikos είπε:

Είναι τόσο ακριβό?

Βέβαια μπροστά στην ασφάλεια των παιδιών τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Δυστυχώς. Το βρήκα από 290 € μέχρι 310 €, αναλόγως το e-shop. Το θέμα είναι να το έχουμε για 2 χρόνια τουλάχιστον. Τι στο καλό, θα ψηλώσει ο γιος μου πάνω από 10 πόντους μέσα σε 2 χρόνια ? Και ακολουθεί κ άλλο παιδί. 

Just now, annoulen said:

Δυστυχώς. Το βρήκα από 290 € μέχρι 310 €, αναλόγως το e-shop. Το θέμα είναι να το έχουμε για 2 χρόνια τουλάχιστον. Τι στο καλό, θα ψηλώσει ο γιος μου πάνω από 10 πόντους μέσα σε 2 χρόνια ? Και ακολουθεί κ άλλο παιδί. 

Εφόσον έχεις και άλλο παιδί σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί το κάθισμα, μετά αν είναι σε καλή κατάσταση μπορείς να του πουλήσεις φαντάζομαι.

11 ώρες πρίν, annoulen είπε:

Ειναι όντως ακριβό, να ξερεις οτι η τιμη αλλάζει και ανάλογα το χρώμα (αν παρεις το απλό μαύρο χρώμα βγαίνει φθηνότερο). Επίσης θελει να εχει το αυτοκινητο isofix. 

Κατα τα αλλα εγω το εχω και ειμαι σουπερ ευχαριστημένη. 

Θα σου έλεγα, ειδικά εφόσον ακολουθεί και αλλο παιδι να το παρεις, ειναι I-size και άρα ακολουθεί τις τελευταίες προδιαγραφές ασφάλειας. Επίσης εχει πολυ καλα σκορ στα τεστ. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...