Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατροφή χαμηλών υδατανθράκων

Recommended Posts

Διάβασα ένα πολύ ωραίο άρθρο περί υγιεινής διατροφής και είπα να το μοιραστώ εδώ. 

https://mybigfatketolife.com/2017/10/30/lowcarbkids/

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Διαφημίσεις

16 ώρες πρίν, marakiz είπε:

Διάβασα ένα πολύ ωραίο άρθρο περί υγιεινής διατροφής και είπα να το μοιραστώ εδώ. 

https://mybigfatketolife.com/2017/10/30/lowcarbkids/

Η αλήθεια είναι ότι δεν συμφωνω με το άρθρο.. Εννοείται ότι πρέπει να τρεφομαστε υγιεινα χωρίς επεξεργασμένες τροφές όπως πατατακια κρουασάν κλπ. αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η κυρία πηγή  ενέργειας του οργανισμου είναι η γλυκόζη που προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι η πιο σωστή αναλογία στη διατροφή είναι 50-55% υδατάνθρακα με τιμές από 45-60%. 

H κετογονική δίαιτα την οποία προωθεί το άρθρο (και η ιστοσελίδα) είναι αμφιλεγόμενη.

Οι περισσότερες οδηγίες φαίνονται απολύτως λογικές αλλά γενικά η υψηλή κατανάλωση λίπους με ταυτόχρονη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων δεν έχει αποδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα είναι καλύτερος τρόπος να τρέφεσαι σε σχέση με μια δίαιτα που περιλαμβάνει τα πάντα (μη επεξεργασμένα, σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι) σε λελογισμένες ποσότητες... Επίσης, αν αποκλείσεις τα φρούτα που είναι υψηλά σε σάκχαρα, αποκλείεις αυτομάτως τα περισσότερα φρούτα, βασική πηγή βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Και απ'ό,τι είδα και τα όσπρια δεν έχουν θέση στην κετογονική δίαιτα...:confused:

https://www.health.harvard.edu/blog/ketogenic-diet-is-the-ultimate-low-carb-diet-good-for-you-2017072712089

(το ρεζουμέ είναι στην τελευταία παράγραφο)

Μμμμ, να πω την αλήθεια μου ΔΕΝ είδα ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένη δίαιτα!! Κετογονική? Πρώτη φορά την ακούω. Απλά διαβάζοντας το άρθρο συμφώνησα γενικά σε διάφορα που γράφει όπως πχ:

"Τα παιδιά που κάνουν διατροφή χαμηλών υδατανθράκων πρέπει να τρέφονται με γεύματα νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Τα παιδικά γεύματα δεν πρέπει να βασίζονται σε σάκχαρα, σιτηρά και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Σημαντικό στη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι η επιστροφή στις ρίζες – κρέας, λαχανικά, φρούτα με λίγα σάκχαρα, καρποί, σπόροι και υγειινά λιπαρά. Η αληθινή τροφή είναι απλή τροφή.

Πολλοί επικριτές πιστεύουν πως υποστηρίζουμε την αποχή από τους υδατάνθρακες, όμως πρεσβεύουμε τη διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι βασικές πηγές υδατανθράκων θα πρέπει να είναι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα του δάσους, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την  σωστή σωματική τους ανάπτυξη, αλλά μπορούν να αποφεύγουν τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες της σύγχρονης διατροφής. Αφαιρώντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα – σκουπίδια (junk food) από τη διατροφή τους, τα παιδιά καταναλώνουν χαμηλούς υδατάνθρακες εξ’ ορισμού."

Να το πάρω λοιπόν το μάθημα μου και να μην αναδημοσιεύω κάτι αν δεν το διαβάζω πολύ προσεχτικά! (Κάτι που με ενοχλεί όταν κάνουν οι άλλοι, οπότε όπως καταλαβαίνετε νιώθω κάπως άσχημα τώρα :oops:)

Επεξεργάστηκαν by marakiz

πρίν από 8 λεπτά , marakiz είπε:

Μμμμ, να πω την αλήθεια μου ΔΕΝ είδα ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένη δίαιτα!! Κετογονική? Πρώτη φορά την ακούω. Απλά διαβάζοντας το άρθρο συμφώνησα γενικά σε διάφορα που γράφει όπως πχ:

"Τα παιδιά που κάνουν διατροφή χαμηλών υδατανθράκων πρέπει να τρέφονται με γεύματα νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Τα παιδικά γεύματα δεν πρέπει να βασίζονται σε σάκχαρα, σιτηρά και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Σημαντικό στη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι η επιστροφή στις ρίζες – κρέας, λαχανικά, φρούτα με λίγα σάκχαρα, καρποί, σπόροι και υγειινά λιπαρά. Η αληθινή τροφή είναι απλή τροφή.

Πολλοί επικριτές πιστεύουν πως υποστηρίζουμε την αποχή από τους υδατάνθρακες, όμως πρεσβεύουμε τη διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι βασικές πηγές υδατανθράκων θα πρέπει να είναι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα του δάσους, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την  σωστή σωματική τους ανάπτυξη, αλλά μπορούν να αποφεύγουν τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες της σύγχρονης διατροφής. Αφαιρώντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα – σκουπίδια (junk food) από τη διατροφή τους, τα παιδιά καταναλώνουν χαμηλούς υδατάνθρακες εξ’ ορισμού."

Να το πάρω λοιπόν το μάθημα μου και να μην αναδημοσιεύω κάτι αν δεν το διαβάζω πολύ προσεχτικά!

Πρόσεξε όμως τι γράφει: "πρεσβεύουμε (ποιοί πρεσβέυετε? νομίζω αυτό και μόνο σε βάζει σε υποψίες) τη διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες." . Οι λίγοι υδατάνθρακες λοιπόν, ναι, θα πρέπει να απαρτίζονται από φρούτα, λαχανικά κτλ. Τα λίγα φρούτα θα πρέπει να είναι και αυτά χαμηλά σε σάκχαρα (το γράφει και στην παραπάνω παράγραφο). Άρα αποκλείεις: πορτοκάλι, πεπόνι, καρπούζι, σταφύλι,μπανάνα, μάνγκο, ανανά, όλα αυτά τα υπέροχα φρουτάκια. Τα όσπρια αποκλείονται (άλλο άκυρο, βέβαια δεν το γράφουν εδώ). Και ταυτόχρονα προωθούν την υψηλή κατανάλωση λίπους, τη στιγμή που η main stream επιστήμη δεν ενστερνίζεται αυτή τη θέση, τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά το γενικό πληθυσμό (υπάρχουν όμως άνθρωποι με νευροεκφυλιστικές ασθένειες που έχουν ωφεληθεί από αυτή τη δίαιτα).

Αυτά που γράφει περί επεξεργασμένων υδατανθράκων ή junk, όλοι ξέρουμε πως είναι σωστά, δε λένε κάτι παράλογο ως προς αυτό εννοείται.

Διαφημίσεις

Και κάτι τελευταίο, η ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αναδημοσίευση κειμένου (το γράφουν στο κάτω μέρος της σελίδας), οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να μείνει εδώ η παράθεση που έκανες στο 2ο ποστ σου....

Το είδα αλλά εφόσον αναφέρω την πηγή θεώρησα πως δεν έχω πρόβλημα. Ωστόσο έχεις δίκιο και θα το επεξεργαστώ αύριο, με το κινητό δεν ξέρω πως (άρα κάνε κι εσύ επεξεργασία στο δικό σου μήνυμα που παρέθεσες το δικό μου). Νομίζω έχεις καταλάβει που τα μπέρδεψα, γενικά γράφει κάποια πράγματα που μου ταιριάζουν,  όμως δεν το διάβασα με προσοχή και πολύ κακώς όπως είπα νωρίτερα.  Επειδή λοιπόν θεωρώ όλο το ποστ μου άκυρο θα επεξεργαστώ και το αρχικό μήνυμα ώστε να μην μπορεί να πατήσει κανείς στο λινκ, δεν έχει νόημα.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...