Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ο θηλασμός μου

Recommended Posts

και εμένα μου πρότειναν σφυχτό στηθόδεσμο στο μαιευτήριο για να μη πόνάω από το πολύ γάλα που είχα και πως το στήθος μου πετρώνει επειδή το σουτιέν μου είναι χαλαρό.Μάλιστα την ίδια μέρα αγόρασα από το μαγαζι του ισογείου πιο στενά σουτιέν για να μη πονάω χωρίσ βέβαια να αλλάξει κάτι απλά ένιωθα πιο ψηλα΄το στήθος μου.

Βέβαια τώρα που είμαι σπίτι και θηλάζω κανονικά το μωρό μου βλέπω πως το σουτιεν δε παίζει κανένα ρόλο στο αν πονάει ή όχι το στήθος και στο αν μου το "κρατάει" σωστά όπως επέμεναν στο μαιευτήριο.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 101
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Αγλαια οπως γραφεις παραπανω,ποτε δε σου ειπα εμμεσα να μην ανακατευεσαι στο δικο μου(!) χωρο απλα εθεσα αντιθετη αποψη ως προς αυτα που γραφεις για ελλιπεις γνωσεις των μαιων.Απορω πως φανταστηκες οτι θα μπορουσα να εννοω κατι τετοιο χωρις μαλιστα να με γνωριζεις.Λυπαμαι αλλα ο διαλογος μας μαλλον θα σταματησει καπου εδω.Το επιθετικο υφος που διακρινω δεν ανταποκρινεται στις προθεσεις μου.

Ετσι κι αλλιως σημασια εχει το γεγονος οτι αυτα που μεταφερεις ειναι σωστα και προερχχονται απο πολυ επισημες πηγες και τελικα αυτο νομιζω οτι ενδιαφερει μια μητερα που διαβαζει τα θεματα του φορουμ και οχι η προσωπικη μου αποψη για το αν οι μαιες ειναι επαρκεις η οχι.

Ευχαριστω και ολες τις υπολοιπες μητερες που απαντησαν και εθεσαν την αποψη και τα βιωματα τους.

Εγώ πάλι, θα συμφωνήσω και με την Ηρα και με την Αγλαϊα.

Οι μαίες κανονικά δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να είναι πιστοποιημένες σύμβουλοι θηλασμού γιατί ένα από τα βασικά τους καθήκοντα είναι η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Πιστεύω όμως ότι η κατάρτιση μας είναι ελλιπής και μόνο αν ψαχτούμε μόνες μας να ενημερωθούμε, να διαβάσουμε και να παρακολουθήσουμε σεμινάρια μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά τον θηλασμό. Πολλές μαίες το κάνουμε, πολλές όμως αδιαφορούμε αι πιστεύουμε ότι οι γνώσεις μας είναι αρκετές.

Δυστυχώς, με μεγάλη μου λύπη θα πω ότι οι μαίες στην Ελλάδα νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και δεν ψάχνονται. Το έχω βιώσει και εγώ, γιατί στον χώρο μου διοργανώνω σεμινάρια και ομιλίες που θα μπορούσε να τα παρακολουθήσει και μια μαία για ενημέρωση και επιμόρφωση. Τελικά, από επαγγελματίες υγείας, πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι εναλλακτικοί θεραπευτές παρά οι μαίες!!!

Λυπάμαι που τα λέω αυτό, αλλά αυτό αισθάνομαι.

Ηρα, μην το παίρνεις προσωπικά επειδή εσύ είσαι πιο ευαισθητοποιημένη και ασχολείσαι, βγάλε τον εαυτό σου απ΄εξω και δες αντικειμενικά τι γίνεται .

Πιστεύεις πραγματικά ότι οι περισσότερες μαίες δίνουμε σωστές συμβουλές για τον θηλασμό?

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Θα πρέπει να πω βέβαια, ότι αυτό με τους γιατρούς που γράφει η Ηρα ισχύει. Και γω όταν δούλευα σαν προσωπικό σε μαιευτήριο, πριν πάω σε μια λεχώνα, έβλεπα ποιον γιατρό είχε και αναλόγως την συμβούλευα. Γιατί?... Γιατί δεν ήθελα να χάσω την δουλειά μου…

Αυτό, ίσως θα πρέπει να σας κάνει να σκεφτείτε και τον ρόλο αλλά και την ευθύνη που έχουν οι γιατροί που επιβάλουν την στάση τους για τον θηλασμό στο προσωπικό του μαιευτηρίου. Τέτοιοι γιατροί είναι πολλοί, δυστυχώς…

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Οι μαίες κανονικά δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να είναι πιστοποιημένες σύμβουλοι θηλασμού γιατί ένα από τα βασικά τους καθήκοντα είναι η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού

Γεια σου Άννα!

Η πρακτική στη Σουηδία (μια χώρα όπου όλα τα νοσοκομεία είναι φιλικά στα βρέφη) έχει δείξει ότι τα σεμινάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκή για να καλύψουν τις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως και εκεί χρειάζονται τα σεμινάρια αυτά γιατί η βασική εκπαίδευση των μαιών παραμένει στα πιο γενικά και δεν νομίζω ότι αυτό είναι λάθος.

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά θηλασμού και τόσες λίγες Συμβούλους Γαλουχίας ακριβώς γιατί οι μαίες είναι καταρτισμένες. Αυτό έγραψα και πιο πάνω. Όσο λιγότερο καταρτισμένες είναι οι μαίες τόσο περισσότεροι σύμβουλοι γαλουχίας χρειάζονται.

Ακόμη όμως και στη Σουηδία υπάρχει IBCLC σε κάθε νοσοκομείο και συνήθως είναι μαία. Μόνο που τη σύμβουλο αυτή τη χρειάζονται για πολύ ειδικές καταστάσεις, υποστηρίζει μητέρες πρόωρων, μητέρες που τα παιδιά έχουν διάφορα προβλήματα (σύνδρομο down, σχιστίες χείλους ή/κ υπερώας... κλπ), μητέρες που υιθετούν παιδιά και θέλουν να τα θηλάσουν. Όλα αυτά είναι πολύ ειδικές καταστάσεις και δεν χρειάζεται να τα γνωρίζει κάθε μαία.

Η δουλειά της μαίας δεν είναι να έχει τόσο εξειδικευμένες γνώσεις στο θηλασμό, ο οποίος αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της δουλειάς της. Κανονικά θα πρέπει να μπορεί να στηρίξει στο θηλασμό τουλάχιστον το 80% των μητέρων.

Υπάρχει όμως ένα ποσοστό που δεν μπορεί να το στηρίξει αν δεν είναι IBCLC και σε αυτή την περίπτωση να παραπέμπει τη μητέρα.

H Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής διάλεξε μια επιστημονική ομάδα για να γράψει την Πολιτική της στο θηλασμό:

POLICY STATEMENT

PEDIATRICS Vol. 115 No. 2 February 2005, pp. 496-506 (doi:10.1542/peds.2004-2491)

Breastfeeding and the Use of Human Milk

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;115/2/496

Η Επιστημονική ομάδα:

Section on Breastfeeding, 2003–2004

*Lawrence M. Gartner, MD, Chairperson Jane Morton, MD Ruth A. Lawrence, MD Audrey J. Naylor, MD, DrPH Donna O'Hare, MD Richard J. Schanler, MD *Arthur I. Eidelman, MD Policy Committee Chairperson

Liaisons

Nancy F. Krebs, MD Committee on Nutrition Alice Lenihan, MPH, RD, LPN

National WIC Association John Queenan, MD American College of Obstetricians and Gynecologists

Staff

Betty Crase, IBCLC, RLC

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει και κάποια IBCLC. Kάποιο σοβαρό λόγο θα έχουν για να κάνουν τέτοια επιλογή...

Διαφημίσεις

Πιστεύω όμως ότι η κατάρτιση μας είναι ελλιπής

Ακριβώς και δεν φταίτε οι ίδιες! Στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο φιλικό στα βρέφη, σωστή πρακτική θηλασμού δεν εφαρμόζεται πουθενά (ακόμη και στο Έλενα που προσπαθούν να γίνουν φιλικό στο βρέφος κάνουν τραγικά λάθη συνέχεια...) οπότε οι μαίες δεν βλέπουν πουθενά πώς ξεκινάει ο θηλασμός και πώς είναι ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά.

Τα περισσότερα μωρά είναι μακριά από τις μητέρες τους και τα ταΐζουν οι μαίες με μπιμπερό. Στο τέλος έχουν δώσει τόσα μπιμπερό που τους φαίνεται αυτονόητο να μεγαλώνει έτσι ένα μωρό...

και μόνο αν ψαχτούμε μόνες μας να ενημερωθούμε, να διαβάσουμε και να παρακολουθήσουμε σεμινάρια μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά τον θηλασμό.

Σεμινάρια αξιόπιστα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Το σεμινάριο των 40 ωρών του Έλενα ακολουθεί κατά το ήμισυ την ύλη που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και λένε αρκετές αυθαιρεσίες. Πάλι όμως είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα και οι μαίες που το παρακαλοθούν σίγουρα ξέρουν περισσότερα από αυτές που πιστεύουν ότι οι γνώσεις τους είναι επαρκείς.

Κι επειδή στο ψάξιμο μόνη μπορεί να χαθεί κάποια, αρκεί να κάνει τη σωστή αρχή με ένα βιβλίο :Breastfeeding Asnwer Book.

Πολλές μαίες το κάνουμε, πολλές όμως αδιαφορούμε αι πιστεύουμε ότι οι γνώσεις μας είναι αρκετές.

Ρώτησε στο Έλενα πόσες πηγαίνουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο κάθε χρόνο...

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών η εικόνα ήταν πραγματικά απογοητευτική, υπήρχαν 3-4 σε όλη την αίθουσα που ξέρανε κάποια πράγματα και οι υπόλοιπες που παρακολουθούσαν δεν πιστεύανε αυτά που ακούγανε, τόσο ξένα τους φαινότανε...

Δυστυχώς, με μεγάλη μου λύπη θα πω ότι οι μαίες στην Ελλάδα νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και δεν ψάχνονται.

Το χειρότερο δεν είναι που δεν ψάχνονται, στο κάτω κάτω μπορεί να μην ενδιαφέρονται όλες για το θηλασμό, μπορεί να μη δουλεύουν καν με λεχωίδες και νεογνά.

Το χειρότερο είναι που πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα και ότι οι συναδέλφισές τους που το έκαναν ένα σεμινάριο στο Έλενα δεν ξέρουν κάτι παραπάνω, που πιστεύουν ότι οι IBCLCs δεν ξέρουν τίποτα περισσότερο από μία μαία στο θηλασμό, μια και οι ίδιες έχουν την καλύτερη κατάρτιση....

Αυτό, ίσως θα πρέπει να σας κάνει να σκεφτείτε και τον ρόλο αλλά και την ευθύνη που έχουν οι γιατροί που επιβάλουν την στάση τους για τον θηλασμό στο προσωπικό του μαιευτηρίου. Τέτοιοι γιατροί είναι πολλοί, δυστυχώς…

Έτσι είναι αλλά έχουν και οι μαίες ευθύνη σε αυτό. Αν ήταν πράγματι καταρτισμένες και ενωμένες δεν θα μπορούσε κανείς να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις...

Ολα ωραια και καλα και συμφωνω με αυτα που γραφετε.

Αν ομως μια γυναικα εχει αλλες οδηγιες απο τον γιατρο της κι αλλα της λεει η μαια, εννοειται οτι θα ακουσει τον γιατρο που τον ξερει και τον εμπιστευεται κι οχι μια απλη μαια.

Παρολο που δεν εχω παραπονο απο την εξυπηρετηση στο Μητερα, η καθεμια μαια ελεγε τα δικα της πανω στο θηλασμο.

Ευτυχως ειχα βρει μια συγκεκριμενη και μ' εκεινη εμαθα να θηλαζω τον πριγκιπα μου, διαφορετικα θα ειχα συγκεντρωσει τουλαχιστον 10 διαφορετικες γνωμες!

Εννοειται οτι δεν θελω να μειωσω καμια κοπελα αλλα μιλαω καθαρα σαν απλος ανθρωπος που δεν εχει μεγαλη σχεση με το αντικειμενο (τουλαχιστον πριν τη γεννα)

Αν ομως μια γυναικα εχει αλλες οδηγιες απο τον γιατρο της κι αλλα της λεει η μαια, εννοειται οτι θα ακουσει τον γιατρο που τον ξερει και τον εμπιστευεται κι οχι μια απλη μαια.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος, mimika ! Η πλειοψηφία (για να μην πω όλοι και συμπεριλάβω κάποια λαμπρή εξαίρεση) των γυναικολόγων ΔΕΝ έχουν ιδέα περί θηλασμού. Μάλιστα εκτός από οικονομικά πλεονεκτήματα, η μητέρα που δεν θηλάζει έχει και λιγότερα προβλήματα όσον αφορά το γυν/γο.. δηλαδή δεν θα πάθει μαστίτιδα, πέτρωμα στήθους κλπ τα οποία σημαίνουν και λιγότερα τηλεφωνήματα στον γυν/γο :!::!::!: Γι αυτό στην πλειοψηφία τους ενθαρρύνουν την μάνα να μη θηλάσει ή ακολουθούν μια πολιτική σιωπής.

Αντίθετα το παιδί που δεν θηλάζει μπορεί να αρρωστήσει πιο εύκολα, να έχει περισσότερους κολικούς, τα οποία συνεπάγονται περισσότερα τηλεφωνήματα στον παιδίατρο.

Οι μαίες στην πλειοψηφία τους (για να μην θίξω κανένα) ΔΕΝ ασχολούνται με την μητέρα μετά τον τοκετό και ΑΝ ασχοληθούν είναι εκείνες που έχουν πληρωθεί από τη λεχώνα και λένε 2-3 πράγματα επί τροχάδην που ξέρουν οι ίδιες γιατί τα άκουσαν από άλλες χωρίς να τα έχουν διασταυρώσει, και χωρίς ενημέρωση.... (όχι όλες επαναλαμβάνω αλλά οι περισσότερες ναι)

Στο Λητώ που γέννησα εγώ κάνανε κάτι σεμινάρια που απευθύνονταν στις μητέρες όπου άκουσα διάφορες βλακείες αλλά και σωστά πράγματα, απλά αν δεν έχεις γνώσεις δεν μπορείς να ξεχωρήσεις το σωστό από το λάθος...Τότε δεν ήξερα ποιά είναι σωστά και ποιά λάθος, μετά τα έμαθα από το Internet και πολύ αργότερα και από την Αγλαία... Οι περισσότερες μηέρες δε ήταν δευτεροτόκες (ίσως να έτυχε) οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να θηλάσουν το πρώτο παιδί.. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί άραγε :roll:

WLn5p2.png

Διαφημίσεις

Mimika, και η πιο απλή μαία που δεν έχει πολλές γνώσεις για τον θηλασμό, έχει, πάντοτε περισσότερες γνώσεις στο θέμα αυτό από τον γιατρό (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις). Συμπέρασμα: αν τελικά ακούσεις τον γιατρό σου σε θέμα θηλασμού, έχεις το παιχνίδι χαμένο. Αν ακούσεις μαία, όσο άσχετη και να είναι, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες. Αν πέσεις σε καλά καταρτισμένη μαία, έχεις το παιχνίδι δικό σου.... Αν ακούσεις τι συστήνουν οι περισσότεροι γιατροί για τον θηλασμό, αυτά που συστήνουν οι μαίες θα σου φανούν πταίσματα...

Συμφωνώ με την felinidoc για το θέμα αυτό.

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Καλησπέρα Αγλαΐα

Συμφωνώ μαζί σου με όσα γράφεις. Ειδικά για τα σεμινάρια, επειδή τα κυνηγώ και παρακολουθώ όσα μπορώ, οι μαίες πράγματι είναι ελάχιστες.

Λυπάμαι που τα λέω αυτά, αλλά αισθάνομαι ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε βολευτεί σε μια θέση και σε γνώσεις που θεωρούμε ότι είναι επαρκείς και δεν φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε και να επιμορφωνόμαστε.

Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε όλες και δεν αναφέρομαι σε θέματα τοκετού και εγκυμοσύνης αλλά σε θηλασμό και υποστήριξη της λεχώνας

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε όλες και δεν αναφέρομαι σε θέματα τοκετού και εγκυμοσύνης αλλά σε θηλασμό και υποστήριξη της λεχώνας

Aκομη και την ψυχοπροφύλαξη δεν τη στηρίζουν όλες οι μαίες αν και θα έπρεπε... :?

Νομίζω ότι το πρόβλημα ξεκινά από το ότι πολλές μαίες έγιναν μαίες κατά λάθος και δεν είναι ευχαριστημένες με τη δουλειά τους (αυτό το σύστημα των πανελλαδικών....). Οι περισσότερες δεν πιστεύουν ούτε στο θηλασμό, ούτε στην ψυχοπροφύλαξη... Είναι πολύ κρίμα γιατί από τον τοκετό ξεκινούν πολλά, όχι ειδικά ο θηλασμός αλλά η στάση της μητέρας απέναντι στο παιδί.

Μία απροετοίμαστη έγκυος είναι σπάνιο να έχει έναν καλό τοκετό εδώ στην Ελλάδα όπου οι παρεμβάσεις είναι ο κανόνας. Ο παρεμβατικός τοκετός έχει συνέπειες σε όλη τη μητρότητα.

Στο Συνέδριο πέρυσι στην Πάτρα μία καθηγήτρια από τα ΤΕΙ Αθήνας έκανε μία καταπληκτική ομιλία σχετικά με αυτό και ειλικρινά, ούτε το 10% του ακροατηρίου έδειχνε να πιστεύει τα όσα έλεγε. Σκέψου ότι στο ακροατήριο ήταν μόνο οι μαίες που ενδιαφέρονταν...

Μπορεί το να γίνετε σαν τις μαίες της Ολλανδίας που κάνουν το 80% των τοκετών, να φαίνεται μακρινό αλλά νομίζω ότι αξίζει μέσα από τα συλλογικά σας όργανα να αγωνιστείτε προς αυτή την κατεύθυνση. :)

Mimika, και η πιο απλή μαία που δεν έχει πολλές γνώσεις για τον θηλασμό, έχει, πάντοτε περισσότερες γνώσεις στο θέμα αυτό από τον γιατρό (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις). Συμπέρασμα: αν τελικά ακούσεις τον γιατρό σου σε θέμα θηλασμού, έχεις το παιχνίδι χαμένο. Αν ακούσεις μαία, όσο άσχετη και να είναι, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες. Αν πέσεις σε καλά καταρτισμένη μαία, έχεις το παιχνίδι δικό σου.... Αν ακούσεις τι συστήνουν οι περισσότεροι γιατροί για τον θηλασμό, αυτά που συστήνουν οι μαίες θα σου φανούν πταίσματα...

Συμφωνώ με την felinidoc για το θέμα αυτό.

E τοτε εχω πεσει σε τοσο καταπληκτικο γιατρο και δεν το ηξερα!

Καθε μερα εξεταζε το στηθος μου στο μαιευτηριο και μου εδειχνε τεχνικες για να μην πετρωσει το γαλα και πως θα πιανω το μωρο να μην με τραυματισει. Πρωτος αυτος εκανε την αρχη και μετα οι μαιες για μενα.

Με τις οδηγιες του σε μενα κ στις μαιες πανω απο το κεφαλι μου εμαθα να θηλαζω σωστα (δεν ειχα καλη θηλη κ θα τραυματιζομουν)

Δεν ψαχνεται μονο να τα παιρνει και ειμαι σιγουρη διοτι η γυναικα του ειναι παιδιατρος αλλα στο Καματερο οπως κι εκεινος κι οταν του ειπα να την εχω παιδιατρο μου ειπε πολυ απλα κ φυσικα οτι οχι καλυτερα, τον παιδιατρο πρεπει να τον εχεις διπλα στο σπιτι σου αν τυχον συμβει κατι (φτου φτου φτου) κι εγω μενω Φαληρο!

E τοτε εχω πεσει σε τοσο καταπληκτικο γιατρο και δεν το ηξερα!

Καθε μερα εξεταζε το στηθος μου στο μαιευτηριο και μου εδειχνε τεχνικες για να μην πετρωσει το γαλα και πως θα πιανω το μωρο να μην με τραυματισει. Πρωτος αυτος εκανε την αρχη και μετα οι μαιες για μενα.

Ναί...αν τα έκανε αυτά και σε βοήθησε ουσιαστικά, εχεις πέσει σε καλό γιατρό. Οι περισσότεροι στην 1η δυσκολία συστήνουν απογαλακτισμό!!!!

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Διαφημίσεις

Aκομη και την ψυχοπροφύλαξη δεν τη στηρίζουν όλες οι μαίες αν και θα έπρεπε... :?

Ε..ναι! όταν κάνουν ένα μάθημα όλο και όλο κια σε αυτό λένε τα πάντα, τι να πρωτομάθει η καυμένη η έγκυος και σε τι να εκπαιδευτεί???

Νομίζω ότι το πρόβλημα ξεκινά από το ότι πολλές μαίες έγιναν μαίες κατά λάθος και δεν είναι ευχαριστημένες με τη δουλειά τους (αυτό το σύστημα των πανελλαδικών....).

Πώς να είναι βρε Αγλαΐα… για 800 Ε να έχουν τέτοια ευθύνη, όλους τους γιατρούς στο κεφάλι τους, τις προϊστάμενες, τις παλιές μαίες, συν την διευθύνουσα και τον πρόεδρο και, όλοι αυτοί να σου λένε τι να κάνεις. Πόσα αφεντικά μπορείς να αντέξεις στο κεφάλι σου?

Να ξέρεις πιο είναι το σωστό και, να μην τολμάς να το πεις γιατί οι περισσότεροι γιατροί ασκούν εξουσία. Σου λένε: δικιά μου είναι η πελάτισσα, δεν θα της λες ότι θέλεις εσύ.

Γιατί να ασχοληθούν, αφού θα βρούν το μπελά τους στις περισσότερες περιπτώσεις. Τι να σου κάνει μια

μεμονωμένη μαία που κερδίζει το ψωμί της όταν ο Σύλλογος δεν είναι δυνατός όπως θα έπρεπε να είναι για να την στηρίξει?

Άσε, μην τα θυμάμαι τώρα…

Οι περισσότερες δεν πιστεύουν ούτε στο θηλασμό, ούτε στην ψυχοπροφύλαξη...

Μα και η εκπαίδευση που λαμβάνουμε για την ψυχοπροφύλαξη είναι ελλιπής. Ότι κάνει η κάθε μια μόνη της από ΄κει και πέρα και φροντίσει να ενημερωθεί καλύτερα. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν μάθημα εξαμήνου και αντί για αυτό ήταν η …Βιομετρία!!! (ένα από τα άσχετα μαθήματα γιατί τα περισσότερα ήταν σχετικά με την μαιευτική φυσικά). Αν έβγαιναν όλα τα άσχετα μαθήματα και στην θέση τους έμπαιναν η ψυχοπροφύλαξη και ο θηλασμός, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Να πω βέβαια ότι υπάρχουν πάρα πολλές μαίες πολύ καλά καταρτισμένες (μην βγάλουμε και όλον τον κλάδο άχρηστο) αλλά είναι κάτι που το έχουν καταφέρει μόνες τους, δεν ήταν εφόδιο από την σχολή. Για μένα το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί, από την σχολή και συνεχίζεται με την έλλειψη επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων ειδικά για μαίες και την έλλειψη στήριξης από τον σύλλογο.

Στο Συνέδριο πέρυσι στην Πάτρα μία καθηγήτρια από τα ΤΕΙ Αθήνας έκανε μία καταπληκτική ομιλία σχετικά με αυτό και ειλικρινά, ούτε το 10% του ακροατηρίου έδειχνε να πιστεύει τα όσα έλεγε. Σκέψου ότι στο ακροατήριο ήταν μόνο οι μαίες που ενδιαφέρονταν...

Ε! βέβαια...αφού τα ακούνε πρώτη φορά!

Μπορεί το να γίνετε σαν τις μαίες της Ολλανδίας που κάνουν το 80% των τοκετών, να φαίνεται μακρινό αλλά νομίζω ότι αξίζει μέσα από τα συλλογικά σας όργανα να αγωνιστείτε προς αυτή την κατεύθυνση. :)

Στην Ολλανδία κάνουν τοκετούς οι μαίες αλλά και τι εκπαίδευση έχουν??? Εδώ, ευτυχώς που υπάρχει και η «Ευτοκία» και μας βγάζει ασπροπρόσωπες.

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Στην Ολλανδία κάνουν τοκετούς οι μαίες αλλά και τι εκπαίδευση έχουν??? Εδώ, ευτυχώς που υπάρχει και η «Ευτοκία» και μας βγάζει ασπροπρόσωπες.

Annak καλά που αναφέρεις τον σύλλογο "Ευτοκία"!

Είναι σωστό βήμα μια επίτοκος ή μια έγκυος στις αρχές της εγκυμοσύνης της να απευθύνεται στην Ευτοκία για να βρει μαία που θα την υποστηρίξει σε όποιο μαιευτήριο γεννήσει; Μπορεί να βρει και μαιευτήρα από κει;

Είναι σωστό βήμα μια επίτοκος ή μια έγκυος στις αρχές της εγκυμοσύνης της να απευθύνεται στην Ευτοκία για να βρει μαία που θα την υποστηρίξει σε όποιο μαιευτήριο γεννήσει; Μπορεί να βρει και μαιευτήρα από κει;

Marle

Ήμουν μια από τις εγκυες που παρακολούθησαν τον κύκλο "ενημέρωσης υποψήφιων μαμάδων" στην "Ευτοκία". Ξεκίνησα να πηγαίνω στον 7ο μήνα περίπου της κύησης, κάθε εβδομάδα. Καλή η προσπάθεια δε λέω, παρόλα αυτά ακόμα και εκεί θέλει λίγο φιλτράρισμα στα όσα ακους. Οι υπερβολές πολλές, και δυστυχώς πολλά από τα μέλη της "κολλημένα" σε κάποιες ιδέες. Προσωπικά δυσκολεύομαι να δεχτώ ανθρώπους που αφήνουν να τους παρασύρει ο "θυμός" για διάφορες καταστάσεις που όντως συμβαίνουν γύρω μας, και να καταλήγουν στο άλλο άκρο... ίσως ακούγονται κινέζικα τα όσα λέω αλλά θα φέρω ένα παράδειγμα. Το γεγονός ότι υπάρχουν όντως γύρω μας μαιευτήρες γυναίκολόγοι απαράδεκτοι (από διάφορες απόψεις) δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε ολόκληρο τον κλάδο, σωστά; Άσε που γενικώς δεν είμαι και της άποψης ότι μια γυναίκα ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ πρέπει να γεννήσει φυσιολογικά... υπάρχουν και ιατρικοί λόγοι που δε συνίσταται κάτι τέτοιο. Το ιδανικό θα ήταν ο φυσιολογικός τοκετός, αλλά έλεος... δε θα πεθάνω κιόλας ούτε κυριολεκτικά ούτε μεταφορικά γιατί πρέπει να γεννήσω με καισαρική! Υπήρχε ένα κλίμα ενοχής και για τις γυναίκες που για κάποιο λόγο θα γεννούσαν με καισαρική, αλλά ακόμα και για την επιλογή της επισκληριδίου! Καλή η αφύπνηση της εγκύου, μη γίνεται κανείς υποχείριο κάθε γυναικολόγου που θέλει να στα πάρει κάνοντας χειρουργείο, αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο. Γενικά το κλίμα που υπήρχε ήταν λίγο μην εμπιστεύεστε κανέναν, μόνο αυτά που σας λέμε εμείς εδώ. Προσωπικά έχω μάθει να "φιλτράρω" οτιδήποτε ακούω, όσο "αγνές" προθέσεις και να φαίνεται ότι έχει κάποιος. Αν παει κάποιος με αυτό το σκεπτικό, κάτι λίγα πράγματα έχει να κερδίσει... :wink:

[

Πιθανόν να βρει. Αν σε ενδιαφέρει ο φυσικός τοκετός, νομίζω ότι η Ευτοκία είναι το καταλληλότερο μέρος και λογικά θα συνεργάζονται με γιατρούς που στηρίζουν τον φυσιολογικό τοκετό. Δεν θα ήταν άσχημη κίνηση να πάρεις μια άποψη από εκεί.

Το αν θα σε καλύψουν αυτά που θα ακούσεις είναι μια άλλη ιστορία και είναι κάτι υποκειμενικό.

Όπως γράφει και η Anastasia, όλα θέλουν «φιλτράρισμα» ..…για άλλους, αυτά που υποστηρίζουν είναι φυσιολογικά και λογικά και δεν τα ακούν για πρώτη φορά απαραίτητα, ενώ για άλλους παράλογα και υπερβολές – λόγια που ηχούν στα αυτιά τους για πρώτη φορά. Έχει να κάνει με το ίδιο το άτομο και το τι ιδέες και πεποιθήσεις έχει ή τι πιστεύω έχει για διάφορα θέματα που αφορούν τον τοκετό.

Μια επίσκεψη δεν βλάπτει: ακούς, κρίνεις και αποφασίζεις…

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Συμφωνώ πως όλα θέλουν φιλτράρισμα και σκέψη. Ωστόσο περισσότερο επιφυλακτική είμαι απέναντι στους μαιευτήρες-γυναικολόγους, που μπορούν να σου βγάλουν ένα κάρο προβλήματα για να αποφύγουν έναν φυσιολογικό τοκετό. Εκμεταλλεύονται αυτή την δύσκολη, συναισθηματικά, στιγμή της γυναίκας, ίσως και την άγνοιά της, της ίδιας και των συγγενών της και οδηγούνται στην "αναπόφευκτη" λύση της καισαρικής, της επισκληριδίου κλπ. Αναρωτιέμαι γιατί εδώ στην Ελλάδα όλες οι γυναίκες έχουν πρόβλημα στο να θηλάσουν και να γεννήσουν φυσιολογικά. Υπάρχουν τόσα ανατομικά προβλήματα πια στις Ελληνίδες;

Δυο μήνες πριν γεννήσω άλλαξα γιατρό γιατί δεν ήθελα να γεννήσω στο Μητέρα. Πήγα σε 4 γιατρούς, δεν βρήκα αυτό που έψαχνα, αλλά τελικά δεν γινότανε, έπρεπε να καταλήξω... Είχα ακούσει για το Ευτοκία, κακώς δεν πήγα, θεώρησα ότι ήταν αργά. Είχα επισκεφτεί όμως το Κέντρο Φυσικού Τοκετού, όπου είδα τους χώρους που ήταν άψογοι και μίλησα με την υπεύθυνη μαία κι όλα καλά, είχα σχεδόν πειστεί...

Στο τέλος όμως δείλιασα, φοβήθηκα πως χρειαζόμουνα οπωσδήποτε γυναικολόγο για να γεννήσω, με φόβησαν και οι συγγενείς... και τελικά γέννησα στο Έλενα με καισαρική :( Ένιωσα πολύ άσχημα γι'αυτό, αν και έπρεπε, σύμφωνα με τον γιατρό, και ήμουν για πολύ καιρό πολύ άσχημα ψυχολογικά, γιατί ήθελα πολύ να γεννήσω φυσιολογικά. Ευτυχώς που τα κατάφερα στον θηλασμό, γιατί αλλιώς θα είχα πάθει κατάθλιψη.

Αν ξαναμείνω έγκυος, σίγουρα θα το ψάξω καλύτερα, μιας και τώρα ξέρω μερικά πράγματα παραπάνω.

Ε..ναι! όταν κάνουν ένα μάθημα όλο και όλο κια σε αυτό λένε τα πάντα, τι να πρωτομάθει η καυμένη η έγκυος και σε τι να εκπαιδευτεί???

Άννα, δεν εννοώ αυτό, εννοώ ότι δεν πιστεύουν όλες οι μαίες στην ψυχοπροφύλαξη. Ακόμη και η μαία που μου έκανε ψυχοπροφύλαξη δεν πίστευε ότι μπορούσα να έχω τέτοιες συσπάσεις και να είμαι μια χαρά μόνο με τις αναπνοές!!! Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι οι παρεμβάσεις των γιατρών της φαίνονταν μια χαρά!!! Δεν της είπα ποτέ τίποτα γιατί είμαι σίγουρη ότι δεν θα καταλάβαινε.

Έχω συναντήσει και άλλες μαίες που υποστηρίζουν ότι αν είναι να κάνεις επισκληρίδιο δεν χρειάζεται να κάνεις ψυχοπροφύλαξη.

Αντίθετα εγώ πιστεύω ότι ψυχοπροφλακτική είναι καλό να κάνουν όλες οι έγκυες ακόμη και αν πρόκειται να γεννήσουν με προγραμματισμένη καισαρική. Η προετοιμασμένη έγκυος είναι πολύ διαφορετική από την απροετοίμαστη.

Έκανα ξαφνική καισαρική με σχεδόν τελεία διαστολή. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήμουν στο σαλόνι (ναι, έτοιμη να γεννήσω!!!) και συζητούσα χαμογεγελώντας. Ο ξέδελφός μου (γιατρός) που τελικά μπήκε στο χειρουργείο μαζί μου, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχα τέτοιες συσπάσεις και ήμουν μια χαρά! Είμαι σίγουρη ότι ούτε μια χαρά ούτε ξεκούραστη θα ήμουν αν δεν είχα κάνει ψυχοπροφυλακτική.

Πώς να είναι βρε Αγλαΐα… για 800 Ε να έχουν τέτοια ευθύνη, όλους τους γιατρούς στο κεφάλι τους, τις προϊστάμενες, τις παλιές μαίες, συν την διευθύνουσα και τον πρόεδρο και, όλοι αυτοί να σου λένε τι να κάνεις. Πόσα αφεντικά μπορείς να αντέξεις στο κεφάλι σου?

Η κάθε μια δεν μπορεί να το αντέξει, όμως όλες μαζί μπορείτε να κατοχυρώσετε τη θέση σας καλύτερα.

Ξέρεις πώς νιώθω; Ότι παθητικά δεχθήκατε (ως κλάδος εννοώ, μην το πάρεις προσωπικά) το καπέλωμα και... μας προδώσατε... Είστε οι μόνες που μπορείτε να προστατέψετε τις μέλλουσες μαμάδες και μας αφήσατε μόνες...

Σαν μαμά έτσι νιώθω...

Να ξέρεις πιο είναι το σωστό και, να μην τολμάς να το πεις γιατί οι περισσότεροι γιατροί ασκούν εξουσία. Σου λένε: δικιά μου είναι η πελάτισσα, δεν θα της λες ότι θέλεις εσύ.

Ο γιατρός καλά κάνει, προστατεύει τα συμφέροντά του. Εσείς όμως τι κάνετε; (εσύ ξέρω τι κάνεις, για την πλειοψηφία εννοώ). Μήπως θα έπρεπε κι εσείς επιτέλους να αγωνιστείτε και να κερδίσετε ξανά το χώρο που σας αξίζει; Το ξέρεις όμως ότι αυτό θέλει κότσια και ξεβόλεμα. Εσύ ξεβολεύτηκες και μερικές ακόμη, όμως η πλειοψηφία;

Γιατί να ασχοληθούν, αφού θα βρούν το μπελά τους στις περισσότερες περιπτώσεις. Τι να σου κάνει μια

μεμονωμένη μαία που κερδίζει το ψωμί της όταν ο Σύλλογος δεν είναι δυνατός όπως θα έπρεπε να είναι για να την στηρίξει?

Άσε, μην τα θυμάμαι τώρα…

Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ! Ο Σύλλογος κοιμάται μακάριος γιατί είστε πολύ λίγες... Επείγει να κάνετε κάτι γιατί δεν θέλει πολύ να σας βγάλουν από τη μέση οι γιατροί και να σας αντικαταστήσουν από νοσηλεύτριες που δεν θα μπορούν να έχουν άποψη στον τοκετό! Ήδη το κάνουν. Σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο εδώ στη θεσσαλονίκη εκκρεμεί καταγγελία (που περιέργως παραμένει παγωμένη...) από το σύλλογο μαιών γιατί δεν του επέτρεψαν να περάσουν και να ελέγξουν αν τηρείται η σωστή αναλογία μαιών στο προσωπικό.

Δεν τους επέτρεψαν γιατί οι περισσότερες στο προσωπικό δεν είναι ούτε καν νοσηλεύτριες αλλά βοηθοί των ΙΕΚ...

Μα και η εκπαίδευση που λαμβάνουμε για την ψυχοπροφύλαξη είναι ελλιπής. Ότι κάνει η κάθε μια μόνη της από ΄κει και πέρα και φροντίσει να ενημερωθεί καλύτερα.

Δεν αμφιβάλλω καθόλου! Πόσες όμως έχουν την επίγνωση ότι οι αυτά που έμαθαν δεν είναι αρκετά;

Κανονικά θα έπρεπε να ήταν μάθημα εξαμήνου και αντί για αυτό ήταν η …Βιομετρία!!! (ένα από τα άσχετα μαθήματα γιατί τα περισσότερα ήταν σχετικά με την μαιευτική φυσικά).

Εδώ θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω! Για μία μαία και για κάθε έναν που ανήκει σε παρεμφερές επάγγελμα, είναι πολύ βασικό να καταλαβαίνει τι σημαίνει στατιστική επεξεργασία δεδομένων και να μπορεί να τα αξιολογήσει. Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα όπου τα περισσότερα νοσοκομεία δεν κρατούσαν καρτέλλες ασθενών και ακόμη και αυτά που κρατούν δεν ξέρουν τι να κάνουν τα στοιχεία, η Βιομετρία φαντάζει εντελώς άχρηστη.

Η Βιομετρία είναι το μοναδικό εργαλείο που μας βοηθά τα κρατήσουμε στοιχεία για έναν πληθυσμό, να τα επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα.

Στην ελάχιστη περίπτωση, η βιομετρία βοηθά στην κατανόηση μιας ερευνητικής εργασίας. Οιπερισσότερες μαίες δεν μπορούν ούτε καν να διαβάσουν μια ερευνητική εργασία, δεν την κατανοούν και δεν μπορούν να καταλάβουν τί διαφορά έχει από μια δημοσίευση στο Marie Claire!!! Δεν ξέρουν τι σημαίνει ανασκόπηση βιβλιογραφίας, ούτε καν πώς χρησιμοποιούνται τα βιβλιογραφικά δεδομένα.

Αν θέλετε πραγματικά να διαφέρετε από τις πρακτικές μαμές, θα πρέπει να κάνετε και αυτό το βήμα! Η επιστήμη σας καλεί, αλλού τα έχουν καταφέρει, γιατί όχι κι εσείς;

Αν έβγαιναν όλα τα άσχετα μαθήματα και στην θέση τους έμπαιναν η ψυχοπροφύλαξη και ο θηλασμός, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Δεν ξέρω πόσα άσχετα μαθήματα κάνετε. Η ψυχοπροφύλαξη και ο θηλασμός αν είναι από ένα εξαμηνιαίο μάθημα θα είναι μια χαρά. Η Βιομετρία και η Ερευνητική Μεθοδολογία είναι επίσης βασικά για να ξερετε τι σας γίνετε!

Για μένα το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί, από την σχολή και συνεχίζεται με την έλλειψη επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων ειδικά για μαίες και την έλλειψη στήριξης από τον σύλλογο.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

Από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς! Η αρχή έγινε!!! Είναι μακρύς ο δρόμος... καλό κουράγιο! :)

Μια επίσκεψη θα σε πείσει!!!

Μπορεί να βρει και μαία και μαιευτηρα!

:)

Ο γιατρός καλά κάνει, προστατεύει τα συμφέροντά του. Εσείς όμως τι κάνετε; (εσύ ξέρω τι κάνεις, για την πλειοψηφία εννοώ). Μήπως θα έπρεπε κι εσείς επιτέλους να αγωνιστείτε και να κερδίσετε ξανά το χώρο που σας αξίζει; Το ξέρεις όμως ότι αυτό θέλει κότσια και ξεβόλεμα. Εσύ ξεβολεύτηκες και μερικές ακόμη, όμως η πλειοψηφία;

Το θεωρείς εύκολο το ξεβόλεμα? Εδώ όλοι κοιτούν να μπουν σε ένα δημόσιο να βολευτούν ανεξαρτήτου επαγγέλματος!!!!

Επείγει να κάνετε κάτι γιατί δεν θέλει πολύ να σας βγάλουν από τη μέση οι γιατροί και να σας αντικαταστήσουν από νοσηλεύτριες που δεν θα μπορούν να έχουν άποψη στον τοκετό! Ήδη το κάνουν.

Εμένα θα μου πεις? Εδώ σε μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια γυναικολόγοι «έχουν για μαία - όχι μαία» !!! Συνεργάζονται με κοπέλες που το παίζουν μαίες, δεν γνωρίζει κανείς τι εκπαίδευση έχουν..ίσως έχουν τελειώσει ένα ΙΕΚ ενός έτους! (Ευτυχώς είναι λίγες και αναφέρομαι στο ελεύθερο επάγγελμα).

Γιατί, ότι και να λέμε, ναι μεν δεν έχουμε την τέλεια εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά δεν είμαστε και άσχετες, πάντα η βοήθεια μιας ευσυνείδητης μαίας που σέβεται τον εαυτό της και το επάγγελμά της είναι πολύτιμή. Αλλά το να σου πλασάρουμε για μαία στον τοκετό σου μια που δεν είναι μάια?????

Και τι κάνει ο σύλλογος για αυτό? Δεν θα έπρεπε να πατήσει πόδι? Να σου πω τι κάνει: ΤΙΠΟΤΑ! Λυπάμαι που το λέω αυτό γιατί γνωρίζω την πρόεδρο του συλλόγου και την αγαπώ πολύ. Είναι πολύ καλός άνθρωπός και μαία αλλά σε τέτοια θέματα θα έπρεπε να πατήσει πόδι για να προστατέψει τον σύλλογο

Η Βιομετρία είναι το μοναδικό εργαλείο που μας βοηθά τα κρατήσουμε στοιχεία για έναν πληθυσμό, να τα επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα.

Μπορεί να έχεις δίκιο αλλά 15 χρόνια μετά δεν θυμάμαι τίποτα από Βιομετρία, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ο τρόπος της εκπαίδευσης δεν μου έδωσε να καταλάβω την σπουδαιότητα του μαθήματος.

Αν θέλετε πραγματικά να διαφέρετε από τις πρακτικές μαμές, θα πρέπει να κάνετε και αυτό το βήμα! Η επιστήμη σας καλεί, αλλού τα έχουν καταφέρει, γιατί όχι κι εσείς;

Ε… μην μας συγκρίνεις και με τις πρακτικές!!! Διαφέρουμε και μάλιστα κατά πολύ.

Το αν θα πρέπει να κάνουμε «πολλά» βήματα παραπάνω δεν είναι για να διαφοροποιηθούμε από τις πρακτικές, αλλά για να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, καλύτερη εκπαίδευση και επιμόρφωση, και τελικά απελευθέρωση από τον τίτλο της βοηθού γυναικολόγου

Αννα Κονοβέση

Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια,

Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

Συμφωνώ πως όλα θέλουν φιλτράρισμα και σκέψη. Ωστόσο περισσότερο επιφυλακτική είμαι απέναντι στους μαιευτήρες-γυναικολόγους, που μπορούν να σου βγάλουν ένα κάρο προβλήματα για να αποφύγουν έναν φυσιολογικό τοκετό. Εκμεταλλεύονται αυτή την δύσκολη, συναισθηματικά, στιγμή της γυναίκας, ίσως και την άγνοιά της, της ίδιας και των συγγενών της και οδηγούνται στην "αναπόφευκτη" λύση της καισαρικής, της επισκληριδίου κλπ. Αναρωτιέμαι γιατί εδώ στην Ελλάδα όλες οι γυναίκες έχουν πρόβλημα στο να θηλάσουν και να γεννήσουν φυσιολογικά. Υπάρχουν τόσα ανατομικά προβλήματα πια στις Ελληνίδες;

Δυο μήνες πριν γεννήσω άλλαξα γιατρό γιατί δεν ήθελα να γεννήσω στο Μητέρα. Πήγα σε 4 γιατρούς, δεν βρήκα αυτό που έψαχνα, αλλά τελικά δεν γινότανε, έπρεπε να καταλήξω... Είχα ακούσει για το Ευτοκία, κακώς δεν πήγα, θεώρησα ότι ήταν αργά. Είχα επισκεφτεί όμως το Κέντρο Φυσικού Τοκετού, όπου είδα τους χώρους που ήταν άψογοι και μίλησα με την υπεύθυνη μαία κι όλα καλά, είχα σχεδόν πειστεί...

Στο τέλος όμως δείλιασα, φοβήθηκα πως χρειαζόμουνα οπωσδήποτε γυναικολόγο για να γεννήσω, με φόβησαν και οι συγγενείς... και τελικά γέννησα στο Έλενα με καισαρική :( Ένιωσα πολύ άσχημα γι'αυτό, αν και έπρεπε, σύμφωνα με τον γιατρό, και ήμουν για πολύ καιρό πολύ άσχημα ψυχολογικά, γιατί ήθελα πολύ να γεννήσω φυσιολογικά. Ευτυχώς που τα κατάφερα στον θηλασμό, γιατί αλλιώς θα είχα πάθει κατάθλιψη.

Αν ξαναμείνω έγκυος, σίγουρα θα το ψάξω καλύτερα, μιας και τώρα ξέρω μερικά πράγματα παραπάνω.

Προσωπικά Marle μου, τώρα ειδικά που έχει περάσει και καιρός και βλέπω τα πράγματα πιο ψύχραιμα, ουδόλως στεναχωριέμαι που γέννησα με καισαρική... μου φτάνει που το παιδάκι μου και εγώ είμαστε καλά και που μια καισαρική δε με εμπόδισε στο θηλασμό μου που τόσο ήθελα.

Ο φυσιολογικός τοκετός θα ήταν ο επιθυμητός αλλά όχι και να στεναχωριέσαι... εξάλλου όπως είπες και εσύ υπήρχε λόγος που γέννησες έτσι, όπως και στη δική μου περίπτωση. Σίγουρα κάποιοι γιατροί αυθαιρετούν, αλλά όχι πάντα... το θέμα είναι πόση εμπιστοσύνη υπάρχει πλεον στο γιατρό που τώρα έχεις... ίσως επειδή τυχαίνει να έχω στο δικό μου να επηρεάζομαι... δεν ξέρω... :D

Αντίθετα εγώ πιστεύω ότι ψυχοπροφλακτική είναι καλό να κάνουν όλες οι έγκυες ακόμη και αν πρόκειται να γεννήσουν με προγραμματισμένη καισαρική. Η προετοιμασμένη έγκυος είναι πολύ διαφορετική από την απροετοίμαστη.

Έκανα ξαφνική καισαρική με σχεδόν τελεία διαστολή. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήμουν στο σαλόνι (ναι, έτοιμη να γεννήσω!!!) και συζητούσα χαμογεγελώντας. Ο ξέδελφός μου (γιατρός) που τελικά μπήκε στο χειρουργείο μαζί μου, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχα τέτοιες συσπάσεις και ήμουν μια χαρά! Είμαι σίγουρη ότι ούτε μια χαρά ούτε ξεκούραστη θα ήμουν αν δεν είχα κάνει ψυχοπροφυλακτική.

Αγλαϊα μου κι εγώ έκανα ψυχοπροφυλακτική στο Έλενα και πιστεύω ότι μ' έσωσε. Παρακολουθήσαμε τα μαθήματα με τον άντρα μου και με βοήθησαν να είμαι ήρεμη και να μη φοβάμαι.

Όλοι με ρωτούσαν αν φοβάμαι για την ώρα της γέννας κι εγώ το έβλεπα σαν κάτι απλό που θα τελειώσει γρήγορα.

Όταν ήρθε η ώρα του τοκετού ήμουν ψύχραιμη και με τις τεχνικές που είχα μάθει δεν ζορίστηκα παραπάνω απ' ότι έπρεπε (παρόλο που άκουγα τις άλλες να μην αντέχουν και ήταν ο μόνος λόγος που αγχωνόμουν)

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...