Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΕ ΦΤ Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

LA LATINA

Recommended Posts

Όσες όμως πιστεύουμε ότι γεννήσαμε με ΚΤ για ιατρικούς λόγους, έχουμε ΕΞΊΣΟΥ βάσιμους λόγους να το πιστεύουμε. Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται η νοημοσύνη μας και η κριτική μας ικανότητα στο να αξιολογούμε αντικειμενικά τις εμπειρίες μας..:confused:[/

Μονο αν εισαι γιατρός μπορεις να εισαι σιγουρη, δεν νομιζω οτι ειναι θέμα νοημοσύνης. Εδω καλα κ οι γιατροί δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Ο συνδος έλεγε εχθες οτι γινεται Vbac, ο δικός μου ο γιατρός δεν αναλαμβάνει. Τιποτα δεν ειναι απόλυτο

Αν το θέτεις έτσι, πες και στις γυναίκες που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν "μην το νομίζετε! Μόνο αν είστε γιατροί μπορείτε να είστε σίγουρες".

Τι λέμε τώρα;! Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι μηχανικός, δεν είμαι δασκάλα, δεν είμαι υδραυλικός, δεν είμαι κομμώτρια ούτε σεφ.

Μπορώ να διακρίνω όμως μετά από συνεργασία χρόνων και εντατική επαφή 9 μηνών βάσει ΠΟΙΩΝ αρχών υπηρετεί το επάγγελμά του...

Διαφημίσεις

Αν χρησιμοποιείται ο διεθνής μέσος όρος για τα ποσοστά καισαρικών (λέω "αν" γιατί δεν έχω δει τα επίσημα στοιχεία) τότε πρόκειται για βασικό στατιστικό λάθος. Στην καλύτερη περίπτωση ο μέσος όρος δεν είναι αντιπροσωπευτικός, στην χειρότερη λέει ψέματα. Αν δεχτούμε πως ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ κλπ έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν ερευνητές με βασικές γνώσεις στατιστικής, τότε το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι παραπληροφορούν ηθελημένα.

Από εκεί και πέρα, ακόμα κι αν οι στατιστικοί δείκτες για τα ποσοστά καισαρικής είναι σωστοί, χρειάζονται και άλλες πληροφορίες για να μπορέσουμε να δούμε τη συνολική εικόνα. Στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των επιτόκων (π.χ. ηλικία, τόπος κατοικίας) και στοιχεία για τα ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας και επιπλοκών. Χωρίς αυτά, βλέποντας μόνο ένα ποσοστό Χ και συγκρίνοντάς το με ένα μέσο όρο Υ, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παραμυθιαζόμαστε.

Σωστά όλα αυτά αλλά... τόοοοσο μεγάλη απόκλιση δεν δικαιολογείται από τυχόν λανθασμένη επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων...

Γιατί δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των γυναικολόγων λειτουργούν βάσει έξω-ιατρικών στοιχείων; Αμφισβητείς ότι ορισμένοι επιβάλλουν την κ.τ. γιατί τους βολεύει από άποψη ωραρίου;

Το μεγάλο ποσοστό καισσαρικών είναι αποτέλεσμα του συστήματος ή καλυτερα του μη συστηματος υγείας. Στο εξωτερικό στα ιδιωτικά ιατρεία οι μαιευτήρες δουλεύουν σε ομαδες. Εχεις τον γιατρό σου αλλα γνωρίζεις και τους υπόλοιπους που έχουν πρόσβαση στον φάκελλο σου. Σε γεννάει αυτός που εφημερεύει όταν είναι ώρα ν γεννήσεις και όχι όταν βολεύει. Οι αποφάσεις για την γέννα παίρνονται με βάση πρωτόλολλα και όχι προσωπικές πεποιθήσεις του γιατρού. Η εγχείρηση δεν είναι επιλογή για την εγκυο αν δεν συντρέχει ιατρικός λογος. Αν γεννας σε δημόσιο νοσοκομείο υπάρχουν και έμπειροι γιατροι. Αν γεννάς με φ.τ το αναλαμβάνει κυριώς η μαία, ο γιατρός επιβλέπει (μπορει πολλους τοκετους ταυτοχρονα) επεμβαίνει βοηθαει μονο όταν χρειάζεται.

Οσο έχουμε τη απαίτηση να έχουμε 1 μόνο γιατρό που θα μας αναλάβει από την αρχή μέχρι το τέλος τότε συνειδητά δεχόμαστε ότι μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί πχ προγραμματισμος. Το συστημα μας έχει πολλα κενα. όταν είμουν έγκυος ένιωθα μέγαλη ανασφάλεια παρόλο που εμπιστευόμουν τον γιατρό μου, γιατί ήξερα ότι αν κάτι απρόπτο συνέβαινε και δεν ήταν σε άμεση θέση να ανταποκριθεί (πχ να ηταν ταξίδι, σε άλλή γέννα, σε άλλη πόλη, άρωστος, ....) δεν υπήρχε plan B πέραν του νοσοκομείου που εφημέρευε στο οποίο είχα ήδη αποφασίσει ότι θα προτιμούσα σε περίπτωση πολύ πρόωρου τοκετού. Αυτό πριν 7 χρόνια τουλάχιστον.

Το άλλο θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν οι γιατροι στη Ελλάδα έχουν την εκπαίδευση να "τολμούν" τον φ.τ. αν υπάρχει κάποιο μικρό θέμα. Στην Ευρώπη η καισσαρικη είναι τελευαία επιλογή (ίσως επικίνδυνο για την έγκυο μερικες φορες) αλλά οι γιατροί εκπαιδευονται στο πως να χειριστουν καταστάσεις. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται πλέον στην Ελλάδα και αν είναι σε θέση οι γιατροί , αν έχουν τη πείρα που απαιτείται για να αναλάβουν φ.τ. όταν τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. πχ κάποιες περιπτώσεις ισχαιμικής προβολής.

Η εκπομπή έθιξε κατά την αποψη μου σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα αλλά με επιφανειακό τρόπο. Δεν ήταν μάλλον ο στόχος να αναλύσει την κατάσταση, αλλά μάλλον να επισημάνει κάποιους κινδύνους...

Πραγματικά αυτό που πέρασε η αδερφή σου είναι φρικτή εξαπάτηση.

Κάτι τέτοιοι δημιουργούν τις προκαταλήψεις και μετά δεν ξεχωρίζουμε ποιός λέει αλήθεια και ποιός μας δουλεύει.

Για τη δική σου περίπτωση, γιατρός δεν είμαι αλλά στα αδαή αυτιά μου φαίνεται ότι το ρίσκαρες.

Γιατί να μπει θερμοκοιτίδα ένα μωρό 40 εβδομάδων έστω κι αν γινόταν πρόκληση?

Δεν είχες καθόλου γιατρό αυτές τις 36 ώρες?

Φυσικά και ειχα... ΓΙΑΤΡΟΥΣ..3 βάρδιες άλλαξαν μεχρι να γεννησω και οι 3 μου μίλαγαν για καισαρικη τυχαίο;; Για την θερμοκοιτίδα μπορει να εχεις δίκαιο απλα ειναι περισσότερες οι πιθανότητες να εμφανίσει ικτερο ενα παιδι που γεννιέται με κ.τ. Χωρις να ειναι απαραίτητο βέβαια.. Μια φίλη γέννησε στις 5 Αυγούστου 2 βδομαδες νωρίτερα με καισαρικη γιατι το μωρο ηταν πολυ μικρό της είπε! Πάλι τυχαίο; Η μήπως πλησίαζε 15αυγουστος και ήθελαν να πανε διακοπές...(και ειναι πάλι έγκυος και παει στον ιδιο γιατρό..τι να πω..)

Αυτα ακούς και σε πιάνει συγχαμα και δεν εμπιστεύεσαι κανέναν...

Εκτός βέβαια αν ειναι επιλογή της γυναίκας..τότε ειναι σεβαστό..

Καλύτερα να μην χρησιμοποιείς τέτοιους χαρακτηρισμούς... Είναι τόσο κακόγουστοι!

Οπως κακόγουστα κ τα λεγόμενα τους!! Κακόγουστο δεν θα το ελεγα, μαλλον άδικος χαρακτηρισμός για τα κακομοιρα τα ζώα.

Διαφημίσεις

Αν χρησιμοποιείται ο διεθνής μέσος όρος για τα ποσοστά καισαρικών (λέω "αν" γιατί δεν έχω δει τα επίσημα στοιχεία) τότε πρόκειται για βασικό στατιστικό λάθος. Στην καλύτερη περίπτωση ο μέσος όρος δεν είναι αντιπροσωπευτικός, στην χειρότερη λέει ψέματα. Αν δεχτούμε πως ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ κλπ έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν ερευνητές με βασικές γνώσεις στατιστικής, τότε το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι παραπληροφορούν ηθελημένα (και τους λόγους ας τους σκεφτεί η κάθε μία μόνη της).

Από εκεί και πέρα, ακόμα κι αν οι στατιστικοί δείκτες για τα ποσοστά καισαρικής είναι σωστοί, χρειάζονται και άλλες πληροφορίες για να μπορέσουμε να δούμε τη συνολική εικόνα. Στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των επιτόκων (π.χ. ηλικία, τόπος κατοικίας, προηγούμενη καισαρική) και στοιχεία για τα ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας και επιπλοκών. Χωρίς αυτά, βλέποντας μόνο ένα ποσοστό Χ και συγκρίνοντάς το με ένα μέσο όρο Υ, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παραμυθιαζόμαστε.

Συμφωνώ από την αρχή με τις ενστάσεις σου, και το παράδειγμα της Αλκυών είναι ενδεικτικό. Η στατιστική είναι πολύ σπουδαία επιστήμη και περίπλοκη και για να πω την αλήθεια απογοητεύτικα από την απλοϊκότητα του Θεοδωράκη.

Χαρά που θα κάνει ο Άδωνις...

Προσθέτω: η απογοήτευσή μου είναι ότι αντί η εκπομπή να μας δείξει, με αντικειμενικότητα και ψυχραιμία ένα πρόβλημα που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, εμένα τουλάχιστον μου θύμισε πόσο μη εμπιστοσύνης μπορούν να είναι ΚΑΙ οι δημοσιογράφοι.

Την ευθύνη για την ακύρωση του υπεύθυνου μαιευτήρα, ποιός την αναλαμβάνει?

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Όχι όλες! Οπως θα έχεις ήδη δει στην εκπομπή και διαβάσει εδώ, είναι πολλές μα πάρα πολλές όσες πιστεύουν ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης ή / και τρομοκρατίας. Και πιθανότατα έχουν βάσιμους λόγους να το πιστεύουν.

Όσες όμως πιστεύουμε ότι γεννήσαμε με ΚΤ για ιατρικούς λόγους, έχουμε ΕΞΊΣΟΥ βάσιμους λόγους να το πιστεύουμε. Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται η νοημοσύνη μας και η κριτική μας ικανότητα στο να αξιολογούμε αντικειμενικά τις εμπειρίες μας..:confused:

Μεταφορικά το είπα..και η Αδερφη μου αν έκανε την καισαρικη και δεν το έψαχνε θα πίστευε μια ζωή οτι έκανε το σωστό και έσωσε το μωρο της δεν θα ηταν χαζή απλα απατημένη απο απατεώνες που θέλουν να λέγονται γιατροί!!

Αν το θέτεις έτσι, πες και στις γυναίκες που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν "μην το νομίζετε! Μόνο αν είστε γιατροί μπορείτε να είστε σίγουρες".

Τι λέμε τώρα;! Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι μηχανικός, δεν είμαι δασκάλα, δεν είμαι υδραυλικός, δεν είμαι κομμώτρια ούτε σεφ.

Μπορώ να διακρίνω όμως μετά από συνεργασία χρόνων και εντατική επαφή 9 μηνών βάσει ΠΟΙΩΝ αρχών υπηρετεί το επάγγελμά του...

:shock: μιλάς για τον εαυτό σου προφανώς, μπορεις να διακρίνεις οτι μιλώ για το σύνολο;

γεια σας και απο μενα..και εγω γέννησα με κ.τ για ιατρικούς λόγους (επιβεβαιωμένο!!) αφού άνηκα στο 15 τοις εκατό των γυναικών που το μωρό μου ήταν σε ισχιακή προβολή αλλα και επειδή είχα αμνιακό υγρό κάτω του φυσιολογικού΄. θα ήθελα πολύ να γέννησω με φ.τ αλλά σε καμία περίπτωση δε θα ρίσκαρα τη ζωή του μωρού μου αλλά και τη δική μου ακόμα κι αν ήταν ψέμα. το βρίσκω αδιανόητο και υπερβολικά χυδαίο να υπάρχουν τετοιοι άνθρωποι που θέλουν να αποκαλούνται και γιατροί και να κάνουν τέτοια αίσχη μόνο και μόνο για το χρήμα..

ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι ιδιοι..και προς θεού μη τρομοκρατούμε εδώ τα κορίτσια που περιμένουν να γεννήσουν σε λιγο καιρό τα μωράκια τους.

σημασία έχει να βγουν τα μωρά μας υγιείς και να τα χαιρομαστε..εγω σε λιγες μέρες περιμένω τη δεύτερη κορούλα μου πάλι με καισαρική γιατί εμεινα εγκυος πολυ γρηγορα και σε καμία περίπτωση ούτε εγώ αλλά ούτε ο γιατρος μου (που υποψιν ειναι υπερ του φ.τ και οχι της κτ.πολύ σπάνια ξεγενναέι με κ.τ) δε ρισκάρουμε να πάμε για φ.τ...γιατί αν υπάρχει έστω και μια περίπτωση στο εκατομμύριο να παέι κατι στραβά θα ζω μια ζωή με ενοχές...

Πάντως για να καταλήξω, σχολιάζοντας και την εκπομπή χτες ήθελε να περάσει στις νεες κοπέλες ότι υπάρχουν αρκετοί επιτήδιοι γιατροί που τα κάνουν όλα για το βωμό του χρήματος αλλά δυστυχώς όπως είπε και μια άλλη κοπέλα πιο πάνω με τις προσωπικες ιστοριες των γυναικων που επελεξαν ιδιαιτερα της τελευταιας με τη γιαγια και τη μανα ξευτίλισε τελείως την έννοια της γένννας..

Σωστά όλα αυτά αλλά... τόοοοσο μεγάλη απόκλιση δεν δικαιολογείται από τυχόν λανθασμένη επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων...

Δεν μίλησα για λανθασμένη επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων. Μίλησα για λάθος επιλογή στατιστικών δεικτών.

Να στο εξηγήσω αλλιώς:

Όταν περιγράφεις μια κατανομή (ένα σύνολο δεδομένων) χρησιμοποιείς μέτρα θέσης και μέτρα διασποράς. Ο μέσος όρος είναι ένα μέτρο θέσης. Υπάρχουν άλλα δύο μέτρα θέσης και τρία μέτρα διασποράς. Από στατιστικής πλευράς, για να είναι πλήρης η περιγραφή της κατανομής, πρέπει να αναφέρεις και τα τρία μέτρα θέσης συν τα μέτρα διασποράς.

Όταν η κατανομή είναι αυτό που λέμε "κανονική" δηλαδή οι τιμές που εξετάζεις είναι απλωμένες με ομοιόμορφο τρόπο, τότε οι τρεις δείκτες θέσης είναι ίδιοι. Στην περίπτωση αυτή, η χρήση του μέσου όρου δεν είναι πρόβλημα.

Όταν η κατανομή δεν είναι "κανονική" δηλαδή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις τιμές που εξετάζεις, ο μέσος όρος λέει ψέματα γιατί επηρεάζεται δυσανάλογα από τις ακραίες τιμές της κατανομής. Όταν λοιπόν κοιτάς τον μέσο όρο 50 χωρών (παράδειγμα φέρνω) εκ των οποίων τρεις ή τέσσερις έχουν πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές τιμές (π.χ. στην προκειμμένη περίπτωση πολύ χαμηλά ποσοστά καισαρικών για οποιοδήποτε λόγο) ο μέσος όρος εμφανίζεται πλασματικά μικρός ή μεγάλος αντίστοιχα.

Με άλλα λόγια, αν θέλεις να δώσεις μια πλασματική εικόνα για τα δεδομένα που εξετάζεις, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να υπολογίσεις τον μέσο όρο. Γι' αυτό και η στατιστική λέγεται "επιστήμη του ψεύδους". Αν δεν ξέρεις τι κάνεις (ή αν ξέρεις...) μπορείς να πλάσεις τα νούμερα έτσι ώστε να παρουσιάσεις ό,τι θέλεις και να αποδείξεις ό,τι θέλεις.

Διαφημίσεις

Πάντως για να καταλήξω, σχολιάζοντας και την εκπομπή χτες ήθελε να περάσει στις νεες κοπέλες ότι υπάρχουν αρκετοί επιτήδιοι γιατροί που τα κάνουν όλα για το βωμό του χρήματος αλλά δυστυχώς όπως είπε και μια άλλη κοπέλα πιο πάνω με τις προσωπικες ιστοριες των γυναικων που επελεξαν ιδιαιτερα της τελευταιας με τη γιαγια και τη μανα ξευτίλισε τελείως την έννοια της γένννας..

Ακριβώς. Μα, πραγματικά μου την έδωσε!!! Να διηγείται η γιαγιά πως γένναγε και έχασε και το πρώτο παιδί, και οι άλλες να την κοιτούν με νοσταλγικά χαμόγελα (αχ, τι ωραίες εποχές!!!)

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Ακριβώς. Μα, πραγματικά μου την έδωσε!!! Να διηγείται η γιαγιά πως γένναγε και έχασε και το πρώτο παιδί, και οι άλλες να την κοιτούν με νοσταλγικά χαμόγελα (αχ, τι ωραίες εποχές!!!)

Ναι οντως αυτο με την γιαγιά δεν ηταν κ τοσο πετυχημένο κ πραγματικα ηταν συχνό φαινόμενο τοτε απλα κ τωρα ακομη πέρα σπο την τεράστια εξέλιξη της επιστήμης υπάρχει ποσοστό θνησιμότητας.

Την στέλνει λοιπόν στον κάτω όροφο να ξανακάνει έναν υπέριχο,νομίζοντας οτι ο " συνεργάτης" του ηταν εκει και την περίμενε...Για κακή του τύχη βγήκε...και μέσα ηταν ο βοηθός του ο οποίος χωρις να εχει ενημερωθεί βρήκε το μωρο μια χαρά!!! Πονηρεμενη η Αδερφη μου βγήκε και με πήρε κλαιγοντας να μου πει τι της συνέβη...Με τα πολλα φεύγει επι τόπου και παει σε άλλον γιατρό σε αλλο μιευτηριο ο οποίος βρήκε το μωρο υγιεςτατο!Μάλιστα τον παρεξενεψε που οι εξετάσεις τις δεν συμφωνούσαν με την Διαγνωση του γιατρου( ο θεός να τον κανει) και τελικα γέννησε σε δυο εβδομάδες με φ.τ. Σε 3 ώρες!!!! Αυτο που θελω να πω κορίτσια οτι πάντα μα πάντα οταν αμφιβαλετε έστω και λιγο να ζητάτε δεύτερη γνώμη και ισως και Τρίτη γιατι εδώ μιλάμε για ολόκληρη " οργάνωση" εις'βαρος τον γυναικών σε τόσο ευάλωτη στιγμή της ζωής τους!!

Ουαχαχαχοχοχοοο... πολύ ερασιτέχνης ο γιατρός της! Ο δικός μου είχε δασκαλέψει το συνεργάτη του. Τον πήρε τηλέφωνο μπροστά μου. Επίσης κανόνισε να πάω για τη δεύτερη γνώμη λίγες ώρες μετά, το επόμενο πρωί, γιατί είπαμε, ήταν επείγον, αλλά όχι και τόσο, καθώς φαίνεται...

Η "διάγνωση" του πρώτου γιατρού ήταν στο μιλητό, χωρίς εκτύπωση από υπέρηχο, χωρίς τίποτα. Φαντάζομαι και της αδερφής σου το ίδιο. Χειρουργείο λοιπόν χωρίς διάγνωση, ποια άλλη ειδικότητα το συνηθίζει αυτό άραγε σε ποια χώρα;

Αν δεν πρόκειται για δούλεμα, ποιος ο λόγος να μη δώσουν διάγνωση;

Αν και νομίζω είναι βάσιμος λόγος πια να γίνει γιατί λέει η γυναίκα "γιατί έτσι μου αρέσει". Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις μιλάμε τόση ώρα.

.

Όταν η κατανομή δεν είναι "κανονική" δηλαδή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις τιμές που εξετάζεις, ο μέσος όρος λέει ψέματα γιατί επηρεάζεται δυσανάλογα από τις ακραίες τιμές της κατανομής. Όταν λοιπόν κοιτάς τον μέσο όρο 50 χωρών (παράδειγμα φέρνω) εκ των οποίων τρεις ή τέσσερις έχουν πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές τιμές (π.χ. στην προκειμμένη περίπτωση πολύ χαμηλά ποσοστά καισαρικών για οποιοδήποτε λόγο) ο μέσος όρος εμφανίζεται πλασματικά μικρός ή μεγάλος αντίστοιχα.

Υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα για όλες τις χώρες και περήφανα φιγουράρουμε στα τοπ ποσοστά καισαρικών, μαζί με την Τουρκία, την Κίνα και τη Βραζιλία. Σε σχέση με τις γνωστές δυτικές χώρες και όλες τις υπόλοιπες γενικά, δυτικές και μη, απέχουμε πολύ ως προς τα ποσοστά καισαρικής. Καλέ δεν συμμετείχες στο πρόσφατο θέμα που είχαν αναφερθεί αυτά;

Επίσης στην πάγια τακτική των γιατρών εδώ, του στυλ, "έλα μωρέ τώρα και τι σε μέλει", υπάρχει πρωτόκολλο στην Αμερική, όπου πρόσφατα αύξησαν λίγο ακόμη τις εβδομάδες για προγραμματισμένη καισαρική. Νομίζω τις κάναν 39 συμπληρωμένες, ενώ πριν ήταν 38, κάτι που ούτε και αυτό πολυπίστευαν κάποιοι από εδώ. Πιο σημαντικό ήταν να μην πιάσουν τη γυναίκα ποτέ δικoί της πόνοι και ξεφύγει εκείνο το 1% που λέγαμε.

Alcyon, νομίζω τα δικά σου ποσοστά είναι συγκεκριμένα γεωγραφικά και αυτό μπορεί να έχει πάρα πολύ μεγάλη σχέση με αυτό που λέμε. Στα τελευταία 10 χρόνια στην πρωτεύουσα, έχω ακούσει δύο γυναίκες προσωπικά που ξεκίνησε ο τοκετός από μόνος του, οι άλλες όλο και κάτι άλλο συνέβαινε. Επίσης, ανάποδα αν το πάρεις, μια γυναίκα που έκανε 5+ παιδιά, τι πιθανότητες έχει να μην είναι καισαρική η πρώτη της γέννα; Πολύ σημαντικές νομίζω.

Γιατί λοιπόν στο Αμέρικα λεν να μην βιαστεί κανείς τις τελευταίες εβδομάδες. Παλιά ήταν μια κοινή λογική, ότι κάτι θα ξέρει η φύση που το κάνει, να είναι Χ εβδομάδες ο μέσος όρος της κύησης. Και επίσης αντικειμενικά, τα αναπνευστικά προβλήματα ή τα διάφορα μικροπροβληματάκια των πρώτων ημερών, που απαιτούσαν νοσηλεία, ήταν σημαντικά, αν βιαζόταν κανείς.

Οι δικοί μας εδώ πάλι είχαν το δικό τους βιολί και έλεγαν σε κάποιες περιπτώσεις, τι ενάμιση μήνα πριν το τελειόμηνο, δεν χρειάζεται να μείνει άλλο στην κοιλιά, κάνε και τις ενέσεις για τους πνεύμονες να ξεμπερδεύεις...

Σιγά σιγά συγκεντρώνονται και δεδομένα που επιβεβαιώνουν αυτή την κοινή λογική. Είναι σχεδόν το ίδιο το μωρό των 37 εβδομάδων με εκείνο των 41; 'Ασχετα αν η γυναίκα στην ελληνική πραγματικότητα μπορεί να θεωρήσει το 41 λάθος της φύσης! Ε, ναι, υπάρχει μακροπρόθεσμα κάποια μικρή, υπολογίσιμη διαφορά.

http://pediatrics.aappublications.org/content/130/2/e257.full

Διαφημίσεις

...................

Οι δικοί μας εδώ πάλι είχαν το δικό τους βιολί και έλεγαν σε κάποιες περιπτώσεις, τι ενάμιση μήνα πριν το τελειόμηνο, δεν χρειάζεται να μείνει άλλο στην κοιλιά, κάνε και τις ενέσεις για τους πνεύμονες να ξεμπερδεύεις...

Aυτή η φιλοσοφία του "να ξεμπερδεύεις" μας έχει φάει σ' αυτή τη χώρα.....τη στατιστική ανάλυση δεν την κατάλαβα, δεν ήμουν ποτέ καλή στους αριθμούς, αν και δεν πιστεύω ότι ολόκληρος ΟΗΕ βάλθηκε επί τούτου να μας πλανήσει.......

Μην ακούτε τις στατιστικές λοιπόν, γυρίστε και κοιτάξτε δίπλα σας, κάντε ένα δικό σας γκάλοπ....πόσες γέννησαν με ΦΤ και πόσες με καισαρική? Τα ίδια αποτελέσματα θα βγάλετε...και αν ρωτήσετε και σε πόσες "δε γινόταν αλλιώς κινδύνευε το μωρό" πάω στοίχημα οτι θα είναι.......όλες!!!

Η εκπομπή ήταν ατυχής και έπαιξε παιχνίδι εντυπωσιασμού, μου έχει ξανατύχει με τη συγκεκριμένη εκπομπή δε θυμάμαι αν ήταν στο θέμα με τις υιοθεσίες ή με τις αμβλώσεις, πάλι είχε μονομερές παιχνίδι εντυπωσιασμού......ο σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα!

Και ο σκοπός είναι να μη μας κοροϊδεύουν οι εκάστοτε ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ πρώτα - γυναικολόγοι μετά όπως πολύ σωστά τονίστηκε πιο πάνω, και να μην κάνουν παιχνίδι στις πλάτες μας. Ούτε να τρομοκρατήσουμε κανέναν θέλουμε, ούτε τίποτα. Απλά λέμε, ανοίξτε μάτια και αφτιά, και ψάξτε το καλά, γιατί το επάγγελμα αυτό μπάζει από παντού....

Το έχω εξαντλήσει το θέμα, είπα ότι είχα να πω, οπότε συνοψίζω:

-Η εκπομπή ήταν μονόπλευρη, έπαιζε το συγκινησιακό παιχνίδι κτλ... Νομίζω όλοι συμφώνησαν σε αυτό.

-Το αυξημένο ποσοστό καισαρικών (ακόμα και αν δεχτούμε ότι είναι 60%), πρέπει να εξηγηθεί που οφείλεται; Σε παραπλάνηση των εγκύων από τους γιατρούς; Ναι σίγουρα γίνεται και αυτό, σε καμία περίπτωση όμως σε τέτοιο ποσοστό.

άρα ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι;

παραπλάνηση από γιατρούς;

πραγματικοί ιατρικοί λόγοι;

υποψία επιπλοκών;

επιλογή εγκύου;

μεγάλη ηλικία πρώτης γέννας;

πολύδημες κυήσεις;

κτλ... Αυτό δεν βλέπω να αναλύεται πουθενά. Το πως προέκυψε το ποσοστό και γιατί είναι μεγαλύτερο από άλλες χώρες.

- Το αυξημένο ποσοστό καισαρικών γιατί θα μπορούσε να μας ενοχλεί;

α) γιατί εξαπατούνται οι γυναίκες

β) γιατί κοστίζουν στο κράτος!

Εγώ τι καταλαβαίνω... Προσπαθώντας να μειώσουν την επιβάρυνση του κράτους, τα ρίχνουν στους γιατρούς προσπαθώντας να πείσουν τις γυναίκες ότι εξαπατούνται και χάνουν τη μαγεία του φ.τ.

Σίγουρα θα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά πόσες είναι αυτές;

Αλλά για την ασφάλεια της καισαρικής και τη μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας δεν μίλησε κανείς. Ναι στην Ουγκάντα θα έχουν 3% καισαρικές, αλλά με τι θνησιμότητα; Άρα δεν μετράμε μόνο το ποσοστό των καισαρικών, σωστά; εξετάζουμε και άλλους παράγοντες.

ναι εκαβη!! ακριβως αυτό!!!! Εκανε μαλιστα και μια μινι προωθηση του τοκετου στο σπιτι!! Που ξερετε ολες ότι δεν ειμαι εναντιων!!!

Αλλα βαιρεμαι τα τηλεοπτικα τρυκ όταν ο λογος είναι ενας ..ΛΕΦΤΑΑΑ :)

Το έχω εξαντλήσει το θέμα, είπα ότι είχα να πω, οπότε συνοψίζω:

-Το αυξημένο ποσοστό καισαρικών (ακόμα και αν δεχτούμε ότι είναι 60%), πρέπει να εξηγηθεί που οφείλεται; Σε παραπλάνηση των εγκύων από τους γιατρούς; Ναι σίγουρα γίνεται και αυτό, σε καμία περίπτωση όμως σε τέτοιο ποσοστό.

άρα ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι;

παραπλάνηση από γιατρούς;

πραγματικοί ιατρικοί λόγοι;

υποψία επιπλοκών;

επιλογή εγκύου;

μεγάλη ηλικία πρώτης γέννας;

πολύδημες κυήσεις;

κτλ... Αυτό δεν βλέπω να αναλύεται πουθενά. Το πως προέκυψε το ποσοστό και γιατί είναι μεγαλύτερο από άλλες χώρες.

- Το αυξημένο ποσοστό καισαρικών γιατί θα μπορούσε να μας ενοχλεί;

α) γιατί εξαπατούνται οι γυναίκες

β) γιατί κοστίζουν στο κράτος!

Εγώ τι καταλαβαίνω... Προσπαθώντας να μειώσουν την επιβάρυνση του κράτους, τα ρίχνουν στους γιατρούς προσπαθώντας να πείσουν τις γυναίκες ότι εξαπατούνται και χάνουν τη μαγεία του φ.τ.

Σίγουρα θα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά πόσες είναι αυτές;

Το αυξημένο ποσοστό καισαρικων πιστεύω οφείλεται στο γεγονός οτι οι περισσότερες γεννάμε ιδιωτικά με δικό μας γιατρό και η καισαρικη ειναι μια βολικό λύση για το γιατρό για να προγραμματίσει τα απογευματινά του ραντεβού και για να μη χρειάζεται να περιμένει 20 ώρες την άλλη να γεννήσει. Τα ποσοστά των κτ όπου υπάρχουν εφημερευοντες γιατροί ειναι χαμηλότερα γιατι γίνονται οταν χρειάζονται. Γιατι επιλέγουμε να γεννάμε σε ιδιωτικές κλινικές παρόλα τα ρίσκα; Γιατι τα νοσοκομεία σε πολλες πόλεις δεν εχουν καλές συνθήκες. Αν γεννάμε κατα μέσο όρο 1-2 παιδιά θελουμε να έχουμε την πολυτέλεια οι συνθήκες να ειναι καλές, οι γιατροί και οι νοσοκόμες να μας μιλάνε με σεβασμό, να ειναι καθαρά κλπ. Άρα ένας βασικός λόγος ειναι οτι το δημόσιο σύστημα δεν παρέχει τις κατάλληλες ανέσεις. Επιπλέον θελουμε να έχουμε το δικό μας γιατρό γιατι γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό μας και δεν θελουμε κάθε φορά να μας ψαχουλευει άλλος γυναικολόγος.

Το αυξημένο ποσοστό κτ μας ενοχλεί οχι γιατι στοιχίζει παραπάνω στο κράτος γιατι το κράτος δεν χρεώνεται παραπάνω αν γέννας ιδιωτικά, αλλα γιατι οδηγούν γυναικες στο χειρουργείο μονο για να βολέψουν κάποιοι επιτήδειοι γιατροί το προγράμμα τους.

Εκάβη μου, σίγουρα το θέμα είναι ότι κοστίζουν στο κράτος και όχι ότι τους πήρε ο πόνος για εμάς........απλά, ταπεινά το λέω, μην περνάμε και αμαχητί στην αντίπερα όχθη, μη δοθεί και το μήνυμα τελικά, "κάντε καισαρική γιατί είναι όλα πιο ασφαλή"......η καισαρική ότι και να λέμε είναι ένα χειρουργείο και τα χειρουργεία έχουν επιπλοκές.....εγώ πχ δεν είμαι της γνώμης να το αποφασίσει κάποια ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ επειδή δε θέλει να πονέσει.....και ο πόνος είναι σχετικός, εγώ πχ δεν κατάλαβα τίποτα....προς Θεού, δε λέω μια επίτοκος που προσπαθεί να γεννήσει επί ώρες να μην αποφασίσει η ίδια για τις αντοχές της, αλλά το από πριν με προβληματίζει....δλδ αν μια κοπέλα είναι λίγο φοβισμένη και δε θέλει να πονέσει και νομίζει πως η γέννα είναι αυτό που βλέπει στις ταινίες, είναι αυτόματα πιο εύκολη "λεία" για τον κάθε γιατρό που ΟΚ, γιατί να περιμένει 2 μέρες και να μην τελειώνει σε ένα μισαωράκι?

Οπότε για να καταλήξω κι εγώ, κατά την προσωπική μου γνώμη, καλό ψάξιμο γιατρού, έτσι ώστε όταν ΕΚΕΙΝΟΣ πει "χρειάζεται καισαρική" να έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του.

Το αυξημένο ποσοστό κτ μας ενοχλεί οχι γιατι στοιχίζει παραπάνω στο κράτος γιατι το κράτος δεν χρεώνεται παραπάνω αν γέννας ιδιωτικά, αλλα γιατι οδηγούν γυναικες στο χειρουργείο μονο για να βολέψουν κάποιοι επιτήδειοι γιατροί το προγράμμα τους.

εσενα φιλη μου προφανως και σε πειραζει αυτό!!! Δεν νομιζω όμως το κρατος να νοιαζεται για το τι σε πειραζει....Οι λογοι που εγινε η εκπομπή θεωρω ότι ηταν εντελως επικοινωνιακοι.

Ουαχαχαχοχοχοοο... πολύ ερασιτέχνης ο γιατρός της! Ο δικός μου είχε δασκαλέψει το συνεργάτη του. Τον πήρε τηλέφωνο μπροστά μου. Επίσης κανόνισε να πάω για τη δεύτερη γνώμη λίγες ώρες μετά, το επόμενο πρωί, γιατί είπαμε, ήταν επείγον, αλλά όχι και τόσο, καθώς φαίνεται...

Η "διάγνωση" του πρώτου γιατρού ήταν στο μιλητό, χωρίς εκτύπωση από υπέρηχο, χωρίς τίποτα. Φαντάζομαι και της αδερφής σου το ίδιο. Χειρουργείο λοιπόν χωρίς διάγνωση, ποια άλλη ειδικότητα το συνηθίζει αυτό άραγε σε ποια χώρα;

Αν δεν πρόκειται για δούλεμα, ποιος ο λόγος να μη δώσουν διάγνωση;

Αν και νομίζω είναι βάσιμος λόγος πια να γίνει γιατί λέει η γυναίκα "γιατί έτσι μου αρέσει". Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις μιλάμε τόση ώρα.

Ηταν τόσο ερασιτέχνης που της έδωσε και χαρτί το οποίο αλλο απεικονίζε και αλλο έγραφε!! Φαντάσου οτι ήθελε να τον κυνηγήσει μετα με τις αποδείξεις στα χέρια αλλα της ειπαν οτι δεν θα βγάλει άκρη καθώς θα το ρίξουν σε ιατρικό λάθος και τελος!! Τόσο σάπιο ειναι το σύστημα τελικα!!!!! Λυπάμαι που ο συγκεκριμένος Γιατρος εργάζεται ακόμα σε ενα τόσο μεγάλο δημόσιο μαιευτήριο και ξεγενναει πολλές ανύποπτες γυναίκες με καισαρικη...

Λυπάμαι και για σένα που πέρασες τέτοια λαχτάρα σε φάση που ήσουν...ειναι πραγματικά τουλάχιστον εγκληματική πράξη!!!

Οπότε για να καταλήξω κι εγώ, κατά την προσωπική μου γνώμη, καλό ψάξιμο γιατρού, έτσι ώστε όταν ΕΚΕΙΝΟΣ πει "χρειάζεται καισαρική" να έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του.

Συμφωνώ απόλυτα.

Αλλά να μην παρασυρόμαστε και από εκπομπές, ομάδες, καλοθελητές κτλ, γιατί έτσι όπως πάμε δεν θα εμπιστευόμαστε κανέναν γυναικολόγο, κανέναν παιδίατρο, κανέναν γιατρό γενικώς...

ναι εκαβη!! ακριβως αυτό!!!! Εκανε μαλιστα και μια μινι προωθηση του τοκετου στο σπιτι!! Που ξερετε ολες ότι δεν ειμαι εναντιων!!!

Αλλα βαιρεμαι τα τηλεοπτικα τρυκ όταν ο λογος είναι ενας ..ΛΕΦΤΑΑΑ :)

Έτσι...

Δεν μπορώ τη δημοσιογραφία που είναι μονόπλευρη, για οποιοδήποτε θέμα (είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ)... Που ο δημοσιογράφος έχει αποφασίσει εκ των προτέρων ποια θέση θα πάρει και προσπαθεί να πείσει και τον τηλεθεατή, αντί να παρουσιάζει όσο αντικειμενικά γίνεται και κάποιον αντίλογο.

Και λέω......πόσο κομπλεξαρισμένος είναι ο κόσμος σήμερα......αμέσως να κρίνει, να κατακρίνει, να διορθώσει και να πει πόσο περισπούδαστα τα κάνει όλα ο ίδιος......χάνουμε την ουσία μανούλες, τη χάνουμε......

Γερά παιδιά, και γερές εμείς να τα αναστήσουμε....

θα συμφωνήσω απόλυτα μα απόλυτα..τι υστερία είναι αυτή, τι κόμπλεξ κουβαλάμε ως γενιά, αυτό νομίζω είναι το θέμα και όχι τα ποσοστά που κι αυτά υπό αμφισβήτηση είναι..

επίσης στη φίλη δεν θυμαμαι κοπέλα μου πως σε λένε..-που σε έπεισαν τα επιχειρήματα των μαιών- γιατί έβαλες τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία...δλδ οι νοσοκόμες κρίνουν τον γιατρό κι εμείς τις ακούμε ήμαρτον παναγία μου..έτσι όπως τα περιγράφεις -για να κάνω κι εγώ λίγο τη γιατρό-:Dήσουν ο ορισμός της επείγουσας καισαρικής..ειρήνη ημίν κορίτσια, ψυχραιμία..:D

Εγώ είμαι η φίλη που δεν θυμάσαι. Ο ορισμός της επείγουσας καισαρικής είναι να σου σπάσουν εντελώς τα νερά στην 35η εβδομάδα κλεισμένη;;

Καταλαβαίνεις τι αμφισβητώ; δεν είχα κάνει ούτε έναν υπέρηχο. Πως ήξερε ο γιατρός ότι το μωρό είναι ισχιακό; Με αυτή την αμφιβολία + τα σχόλια απ' τις μαίες φυσικά και αμφιβάλω διπλά.

Δεν είναι κοπέλα μου υστερία ή κομπλεξισμός. Δεν μου αρέσει να με κοροϊδέυουν. Με ενοχλεί η λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" όταν κυρίως έχει να κάνει με το κορμί μου και την υγεία μου. Εμένα προσωπικά και για εμένα μιλώ.

Εχω αδερφη μαια και μου εχει πει πως πολλες γυναικες πιανονται κοροιδα απο τους γιατρους τι παλμοι πεφτουν ξαφνικα και ενα σωρο αλλα παραμυθια.Οι γιατροι που ειναι καισαρικακιδες συνηθως ειναι γνωστοι.

Σε αυτούς ακριβώς αναφερόμαστε και αυτούς κατηγορούμε. Δεν μιλάμε για τίποτε άλλο παρά για ΑΝΑΙΤΙΕΣ καισαρικές.

Απλά, και όχι από δική μου εμπειρία, θεωρώ αντίθετο στους νόμους του Μέρφι να εμφανίζονται όλοι οι ιατρικοί λόγοι πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τον Αύγουστο και ...τις Παρασκευές. :shock:

Σχετικά με αυτό να σας πω ότι γέννησα και τα δύο μου παιδιά Παρασκευή. Στο πρώτο στο ιδιωτικό μαιευτήριο, τα χειρουργεία ήταν άδεια καθημερινά μετά τις 3 και τα Σαββατοκύριακα. Ψυχή ζώσα. Περνούσαμε μέσα απο εκεί για να κατέβουμε στη ΜΕΝΝ. Αδεια μα εντελώς άδεια.

Στο δημοσιο που γέννησα το δεύτερο, στον όροφο των χειρουργείων είχε διαρκώς κόσμο. Οχι όπως τις καθημερινές ως το μεσημέρι, αλλά είχε συνέχεια συνέχεια κόσμο. Δεν καταλάβαινες αν ήταν απόγευμα Δευτέρας ή Σάββατο πρωί ή Κυριακή μεσημέρι.

Ακόμη να πειστείτε πως οι αναίτιες καισαρικές είναι κάτι που πρέπει να προληφθεί σε αυτή τη χώρα;;; Ας πάμε τουλάχιστον απ το 60% στο 40% βρε αδερφέ!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...