Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΕ ΦΤ Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

LA LATINA

Recommended Posts

Νόμιζα ότι οι Πέμπτες ήταν πιο συνηθισμένες. Έτσι ώστε ο γιατρος να ρίξει μια ματιά στην εγχειρισμένη την επόμενη και να φύγει για ΣΚ μετά... Therefore το ραντεβού όπου διαγιγνώσκονται διάφορες επιπλοκές μπορεί να πέσει Τετάρτη βράδυ...

Διαφημίσεις

Νόμιζα ότι οι Πέμπτες ήταν πιο συνηθισμένες. Έτσι ώστε ο γιατρος να ρίξει μια ματιά στην εγχειρισμένη την επόμενη και να φύγει για ΣΚ μετά... Therefore το ραντεβού όπου διαγιγνώσκονται διάφορες επιπλοκές μπορεί να πέσει Τετάρτη βράδυ...

Σωστά! Οι προγραμματισμένες καισαρικές γίνονται Πέμπτες γιατί την επόμενη γίνεται αλλαγή στο τραύμα.

Μπορούμε όμως να επικαλεστούμε τα πάντα, μπρος στον σκοπό της διαφώτισης...

Αυτό που λες είναι μια μη αντικειμενική γενικότητα που θα βόλευε τους όποιους Δον Κιχώτες...

(αναφέρομαι κυρίως στο υπογραμμισμένο).

Υ.Γ. Δεν υποστήριξα ποτέ πως είμαι υπέρμαχος της κτ. Το ότι κάποιοι με αντιμετωπίζουν έτσι, πιθανά γιατί τους βολεύει, δε σημαίνει πως είναι και αληθές. ...

Mπράβο Αλκυών!

Αναρωτιόμουν κι εγώ:

α) Ποιες είναι αυτές οι "μαμάδες της καισαρικής" που ενοχλούνται; Δεν έτυχε να δω κάποιο σχόλιο. Βάλτε λινκ, αν θέλετε από σχόλιο σχετικό.

β) Γιατί έχει η "μαμά της καισαρικής ανάγκη να πιστέψει ότι έκανε το καλύτερο για το παιδί της"; Σε αυτό κρίνονται οι προτεραιότητες και οι στόχοι της μητρότητας; :shock:

γ) Γενικής φύσεως απορία: Από τη μία βλέπω τεράστιο μένος για τους γιατρούς, από την άλλη το απωθημένο της μισής Ελλάδας ήταν και είναι να σπουδάσει ιατρική... Υπάρχει, νομίζω, κάποιος ψυχολογικός όρος να περιγράψει αυτό το φαινόμενο... Πώς γίνεται όλοι να βρίζουν αυτό που θέλανε αλλά δεν μπόρεσαν να πετύχουν; Εννοώ, (Κατερίνα), ότι η υπόθεση "ιατρική" δεν είναι καθόλου απαξιωμένη στην Ελλάδα. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις το αποδεικνύουν.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι τη μεγαλύτερη ζημιά σε μία υπόθεση την προξενούν οι ένθεροι υποστηρικτές της. Όταν χάνεται το μέτρο και όταν εκτοξεύονται ειρωνίες και (καμουφλαρισμένες) προσβολές, χάνεται και η όποια αξιοπιστία της διαφορετικής άποψης...

Αν κάποιοι ήταν διατεθειμμένοι να αποδεχθούν ότι η "Ελλάδα" δεν είναι "μαύρη" και το εξωτερικό (Αμερική :!::?::!:) η γη της επαγγελίας, αλλά ότι όλα έχουν και γκρίζες περιοχές και λευκές ζώνες, αν δεν είχαν ειπωθεί τόσες υπερβολές και με τέτοια σιγουριά, ίσως πράγματι οι παραινέσεις να είχαν βρει ευήκοο ου.

Κορίτσια μου,

δεν θέλω να κάνω quote σε καμμία, παρά μόνο όταν συμφωνώ. Το "κοίτα τι έγραψες", το βρίσκω λίγο προσβλητικό.

Έχουμε όλες μας ευρεία σκέψη και σε κάθε ποστ βρίσκεις και κάτι που δεν είχες σκεφτεί. Αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για μένα. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να αλληλολογοκρινόμαστε.

Άλλωστε, δε νομίζω ότι διαφωνούμε στο βασικό ερώτημα. Εγώ τουλάχιστον έχω αναρτήσει ποστς που τάσσονται και με τις δύο πλευρές, γιατί πραγματικά υπάρχουν σημαντικά θέματα για την υπεράσπιση και των δύο.

Το μόνο στο οποίο είμαι κάθετη και προκύπτει από εμπειρία ζωής, είναι ότι οι γιατροί δεν είναι Θεοί, όσο κι αν κάποιοι έχουν αυτό το σύνδρομο και ότι πολλλοί είναι κακοί επαγγελματίες.

Το αν είναι μειοψηφία, δεν σημαίνει τίποτα (στην ιατρική δεν μου είναι αποδεκτοί οι κανόνες της πλειοψηφίας).

Το θέμα είναι να έχουμε ένα ιατρικό σύστημα που σε εξασφαλίζει.

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Υ.Γ. Δεν υποστήριξα ποτέ πως είμαι υπέρμαχος της κτ. Το ότι κάποιοι με αντιμετωπίζουν έτσι, πιθανά γιατί τους βολεύει, δε σημαίνει πως είναι και αληθές.

Αλκυών, συνήθως συμφωνώ μαζί σου, αλλα όχι εδώ. Το ότι αντιμετωπίστηκες έτσι πιθανόν να οφείλεται στο ότι όλα σου τα ποστ σε αυτό το θέμα αφορούσαν το ότι τα ποσοστά του ΟΗΕ πιθανον να κάνουν λάθος, το ότι η καισαρική είναι μερικές φορες επιβεβλημένη (δεν είπε κανείς το αντίθετο) και το ότι η καχυποψία είναι στην ουσία υπερβολή και οδηγεί σε ιστορίες συνωμοσίας.

Anyway, για εμένα η σημασία αυτού του θέματος είναι να ενημερωθούν οι έγκυες και όχι να αμύνεται η καθεμιά μας για τον τρόπο τοκετού της.

Άλλωστε, δε νομίζω ότι διαφωνούμε στο βασικό ερώτημα. Εγώ τουλάχιστον έχω αναρτήσει ποστς που τάσσονται και με τις δύο πλευρές, γιατί πραγματικά υπάρχουν σημαντικά θέματα για την υπεράσπιση και των δύο.

Το κακό με αυτό το θέμα (γι΄αυτό και σταμάτησα να συμμετέχω) είναι ότι προσπαθούμε να το χωρίσουμε σε 2 στρατόπεδα. Εγώ τουλάχιστον (και εσύ και κάποιοι άλλοι) προσπαθούσα να μιλήσω ουδέτερα. Αλλά οι απαντήσεις που έπαιρνα με κατέτασσαν στους υπέρμαχους της καισαρικής, οπότε βαρέθηκα να λέω τα ίδια και τα ίδια.

Αλκυών, συνήθως συμφωνώ μαζί σου, αλλα όχι εδώ. Το ότι αντιμετωπίστηκες έτσι πιθανόν να οφείλεται στο ότι όλα σου τα ποστ σε αυτό το θέμα αφορούσαν το ότι τα ποσοστά του ΟΗΕ πιθανον να κάνουν λάθος, το ότι η καισαρική είναι μερικές φορες επιβεβλημένη (δεν είπε κανείς το αντίθετο) και το ότι η καχυποψία είναι στην ουσία υπερβολή και οδηγεί σε ιστορίες συνωμοσίας.

Σχετικά με τον ΟΗΕ, έχει ειπωθεί από αρκετούς και νωρίτερα, πως δεν αμφισβητεί κανείς τον αυξημένο (ως απόλυτο νούμερο) αριθμό των καισαρικών στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, αν από μια ολόκληρη μελέτη (που δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω) απομονώνει κάποιος απλώς ένα ποσοστό και το συγκρίνει με άλλα ποσοστά άλλων χωρών που βρίσκει σε κάποιους πίνακες, είναι σίγουρο ότι θα τον οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.

Και η σύσταση του ΟΗΕ προς την Ελλάδα (που δεν ξέρουμε το ακριβές κείμενο), τι αφορά; Το κόστος πχ, το ιατρικό κομμάτι, τυχόν παραπλάνηση των εγκύων; δεν μπορούμε να λέμε γενικά και αόριστα έγινε σύσταση να μειωθούν οι καισαρικές γιατί είναι μεγάλο το ποσοστό...

Αυτό που δεν καταλαβαίνω ειλικρινά είναι ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα. Αν υπάρχει κοροιδία από τυχόν γιατρούς, οκ αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό ισχύει. Το πρόβλημα όμως αυτό δεν θα λυθεί με ενημέρωση της εγκύου (αν είναι δυνατόν δηλαδή), αλλά με ένα ιατρικό σύστημα που εξασφαλίζει τους ασθενείς, τις εγκύους κτλ. Είναι θέμα του κράτους να το λύσει.

Από εκεί και πέρα, αν δεν υπάρχει παραπλάνηση, για ποιο λόγο είναι κατακριτέες οι καισαρικές ακριβώς; Και οι εγχειρίσεις έχουν αυξηθεί γενικώς τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν βλέπω να διαμαρτύρεται κανείς...

Σε όλα τα παραπάνω δεν έχω μπορέσει να βρω άκρη...

Διαφημίσεις

Από εκεί και πέρα, αν δεν υπάρχει παραπλάνηση, για ποιο λόγο είναι κατακριτέες οι καισαρικές ακριβώς; Και οι εγχειρίσεις έχουν αυξηθεί γενικώς τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν βλέπω να διαμαρτύρεται κανείς...

Έχουμε φάει 15 σελίδες να γράφουμε ότι συχνά υπάρχει παραπλάνηση και πάλι θα εξετάσουμε το αν δεν υπάρχει παραπλάνηση? Οκ, εγκαταλείπω και γω.. προφανώς κανείς δεν πείθει κανέναν από όσους συμμετέχουν στο θέμα, ελπίζω να τουλάχιστον να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα από όσους διαβάζουν το θέμα.

Έχουμε φάει 15 σελίδες να γράφουμε ότι συχνά υπάρχει παραπλάνηση και πάλι θα εξετάσουμε το αν δεν υπάρχει παραπλάνηση? Οκ, εγκαταλείπω και γω.. προφανώς κανείς δεν πείθει κανέναν από όσους συμμετέχουν στο θέμα, ελπίζω να τουλάχιστον να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα από όσους διαβάζουν το θέμα.

Άντε πάλι...

Έγραψα αυτά ακριβώς:

Αυτό που δεν καταλαβαίνω ειλικρινά είναι ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα. Αν υπάρχει κοροιδία από τυχόν γιατρούς, οκ αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό ισχύει. Το πρόβλημα όμως αυτό δεν θα λυθεί με ενημέρωση της εγκύου (αν είναι δυνατόν δηλαδή), αλλά με ένα ιατρικό σύστημα που εξασφαλίζει τους ασθενείς, τις εγκύους κτλ. Είναι θέμα του κράτους να το λύσει.

Σε όλα τα παραπάνω δεν έχω μπορέσει να βρω άκρη...

Ναι, υπάρχει παραπλάνηση που δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό είναι και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει το κράτος και όχι μια ενημερωμένη έγκυος.

Στις άλλες περιπτώσεις, που δεν υπάρχει παραπλάνηση, γιατί είναι κατακριτέα μια καισαρική; ναι είναι εγχείριση όπως και πολλές άλλες εγχειρίσεις που γίνονται χωρίς να είναι θέμα ζωής και θανάτου.

Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς; εγώ δεν τα εξηγώ καλά;;;

Κορίτσια μου,

δεν θέλω να κάνω quote σε καμμία, παρά μόνο όταν συμφωνώ. Το "κοίτα τι έγραψες", το βρίσκω λίγο προσβλητικό.

Έχουμε όλες μας ευρεία σκέψη και σε κάθε ποστ βρίσκεις και κάτι που δεν είχες σκεφτεί. Αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για μένα. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να αλληλολογοκρινόμαστε.

Το μόνο στο οποίο είμαι κάθετη και προκύπτει από εμπειρία ζωής, είναι ότι οι γιατροί δεν είναι Θεοί, όσο κι αν κάποιοι έχουν αυτό το σύνδρομο και ότι πολλλοί είναι κακοί επαγγελματίες.

Το αν είναι μειοψηφία, δεν σημαίνει τίποτα (στην ιατρική δεν μου είναι αποδεκτοί οι κανόνες της πλειοψηφίας).

Το θέμα είναι να έχουμε ένα ιατρικό σύστημα που σε εξασφαλίζει.

σειρά μου να συμφωνήσω.

Μετά λύπης βλέπω πως το θέμα έχει βγάλει εκτός "βασικής συμπεριφοράς" και τους ψυχραιμότερους.

Πράγμα όχι απάραίτητα κακό βέβαια.

Συμφωνώ επίσης με vivien, ο σκοπός για μένα είναι οι έγκυες. Και ίσως να λέγαμε κάτι παραπάνω για την ψυχολογία.

Τα υπόλοιπα είναι δυστυχώς στείρα αντιπαράθεση, και έχω να ντυθώ και Sancho Pancha, το πάρτυ μασκέ με περιμένει,

un saludo,

moon child

s-age.png

Άντε πάλι...

Έγραψα αυτά ακριβώς:

Ναι, υπάρχει παραπλάνηση που δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό είναι και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει το κράτος και όχι μια ενημερωμένη έγκυος.

Α οκ, άρα μέχρι να το το λύσει το κράτος αναμένουμε δηλαδή? Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει μια έγκυος για να προστατευτεί, ας μην ενημερώνονται καλύτερα τώρα που το σκέφτομαι για να μην αγχώνονται κιόλας!

Στις άλλες περιπτώσεις, που δεν υπάρχει παραπλάνηση, γιατί είναι κατακριτέα μια καισαρική; ναι είναι εγχείριση όπως και πολλές άλλες εγχειρίσεις που γίνονται χωρίς να είναι θέμα ζωής και θανάτου.

Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς; εγώ δεν τα εξηγώ καλά;;;

Έχω επικεντρώσει στην παραπλάνηση για να μην μπλέξω με τσακωμούς, αυτή η ερώτηση όμως έχει γίνει αρκέτες φορές από αρκετές κοπέλες.. το ξέρω η απάντηση είναι ποια είσαι εσύ να κρίνεις, αλλά μάλλον έχω όρεξη να τα ακούσω σήμερα.. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει παραπλάνηση αλλά και ούτε κρίνεται αναγκαία η καισαρική για την υγεία του μωρού και της εγκύου, τότε η καισαρίκη είναι κατακριτέα (για μένα, όχι για την υφήλιο) για τους παρακάτω λόγους που αφορούν το μωρό (εφόσον την μητέρα δεν την ενδιαφέρουν οι πιθανες επιπλοκές για κείνη):

Child[edit]

Non-medically indicated (elective) childbirth before 39 weeks gestation "carry significant risks for the baby with no known benefit to the mother." Complications from elective cesarean before 39 weeks include: newborn mortality at 37 weeks may be 2.5 times the number at 40 weeks, and was elevated compared to 38 weeks of gestation. These “early term” births were also associated with increased death during infancy, compared to those occurring at 39 to 41 weeks ("full term").[7] Researchers in one study and another review found many benefits to going full term, but “no adverse effects” in the health of the mothers or babies.[7][13]

In one recent study, neonates born before 39 weeks may experienced 2.5 times more of complications compared with those delivered at 39 to 40 weeks. Problems among babies delivered "pre-term" in this study included respiratory distress, jaundice and low blood sugar.[33] The American College of Obstetricians and Gynecologists and medical policy makers review research studies and find increased incidence of suspected or proven sepsis, RDS, Hypoglycemia, need for respiratory support, need for NICU admission, and need for hospitalization > 4 – 5 days. In the case of cesarean sections, rates of respiratory death were 14x higher in pre-labor at 37 compared with 40 weeks gestation, and 8.2x times higher for pre-labor cesarean at 38 weeks. In this review, no studies found decreased neonatal morbidity due to non-medically indicated (elective) delivery prior to 39 weeks.[7]

In a research study widely publicized, children born earlier than 39 weeks may have developmental problems, including slower learning in reading and math.[34]

Other risks include:

• Wet lung: Retention of fluid in the lungs can occur if not expelled by the pressure of contractions during labor.[35]

• Potential for early delivery and complications: Preterm delivery is possible if due-date calculation is inaccurate. One study found an increased risk of complications if a repeat elective Caesarean section is performed even a few days before the recommended 39 weeks.[36]

• Higher infant mortality risk: In C-sections performed with no indicated risk (singleton at full term in a head-down position), the risk of death in the first 28 days of life has been cited as 1.77 per 1,000 live births among women who had C-sections, compared to 0.62 per 1,000 for women who delivered vaginally.[37]

Ξέρω, ποιες είναι οι πηγές, μπλα μπλα, εχουν ξαναπαρατεθεί νωρίτερα βέβαια. Και με αυτο , θα εγκαταλείψω και γω.

Α οκ, άρα μέχρι να το το λύσει το κράτος αναμένουμε δηλαδή? Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει μια έγκυος για να προστατευτεί, ας μην ενημερώνονται καλύτερα τώρα που το σκέφτομαι για να μην αγχώνονται κιόλας!

Όταν λοιπόν δεν υπάρχει παραπλάνηση αλλά και ούτε κρίνεται αναγκαία η καισαρική για την υγεία του μωρού και της εγκύου, τότε η καισαρίκη είναι κατακριτέα (για μένα, όχι για την υφήλιο) για τους παρακάτω λόγους που αφορούν το μωρό (εφόσον την μητέρα δεν την ενδιαφέρουν οι πιθανες επιπλοκές για κείνη):

.

Όχι δεν αναμένουμε να πάρει θέση το κράτος, πιέζουμε το κράτος να λάβει μέτρα.

Η ενημερωμένη έγκυος τι θα κάνει δηλαδή (πέρα από το να πάρει 2η γνώμη); Θα αμφισβητεί τις προθέσεις του κάθε γιατρού ή θα εμπλέκεται στις διαγνώσεις του με βάση αυτά που έχει μάθει (ή νομίζει ότι έχει μάθει) από το ίντερνετ;

Ωραία, έλαβα επιτέλους μια απάντηση. Θεωρείς ότι είναι κατακριτέες οι καισαρικές γιατί βλάπτουν ποικιλοτρόπως το μωρό. Δεν θα συνεχίσω για το αν συμφωνώ ή διαφωνώ.

Απλώς αυτό ήθελα να επισημάνω πριν. Δεν υπάρχει διάλογος σε αυτό το ποστ. Ο καθένας λεει τα δικά του χωρίς να απαντάει στον άλλον ώστε να πάρει το δρόμο της η συζήτηση. Εδώ και τόσες σελίδες κάνουμε κύκλους.

Διαφημίσεις

Γιατί ως γνωστόν, η έγκυος είναι ένα κουτορνίθι, το οποίο μέχρι πριν την εγκυμοσύνη ζούσε σε αποστειρωμένη γυάλα και δεν είχε κατάλάβει η καημένη ότι γύρω της υπάρχουν και κακοί ανθρωποι! Πρέπει λοιπόν κάποιος επιτέλους να την ξυπνήσει. Γι' αυτό υπάρχουν τα φόρα, τα μέλη των οποίων έχουν ιερή υποχρέωση να τη φέρουν σε επαφή με την πραγματικότητα.

Ή θα γίνει αγράμματος γιατρός λοιπόν, ή θα πάει ωσάν πρόβατο στη σφαγή. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν ο γιατρός σου τη «φέρει». Τα μέλη του φόρουμ όμως είναι πάντα εντός της πραγματικότητας και πάντα πρόθυμα να την ξεγεννήσουν εξ' αποστάσεως.

Μπήκα στο νόημα; Ή ακόμα; Διαφωτίστε με, κορίτσια!:D

697577wcowvfyq3s.gif

Εγώ κρατάω:

• Η στατιστική είναι περίπλοκη επιστήμη και τα ξερά ποσοστά μπορούν να αλλοιώσουν την αλήθεια.

• Η Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και καλές συνθήκες αντιμετώπισης της εγκύου και του νεογνού. Επίσης εξελιγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία γι αυτό και αναδύεται ο ιατρικός τουρισμός.

• Η μορφολογία της χώρας μας φέρνει και την ανάγκη για καλύτερη και πιο υποψιασμένη προετοιμασία του τοκετού.

• Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης στην Ελλάδα είναι ορθώς λεπτομερής.

• Ο φυσιολογικός τοκετός, αν δεν υπάρχει αντένδειξη, είναι προτιμότερος.

• Η εξωσωματική από μόνη της δεν αποτελεί αντένδειξη.

• Μια σημαντική μερίδα των γιατρών είναι καισαρικάκιδες.

• Υπάρχουν και γιατροί που παίρνουν το παιδί νωρίτερα, για ίδια οφέλη.

• Η ακύρωση του να χάσεις την εμπειρία και τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού είναι λόγος θλίψης για την επίτοκο. Μετά καλό είναι να το ξεπεράσεις.

• Αν σε τρώει, ρώτα κορυφαίους μαιευτήρες με το φάκελό σου. Μη ρωτάς στα φόρα.

* Live & let live

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Η ενημερωμένη έγκυος τι θα κάνει δηλαδή (πέρα από το να πάρει 2η γνώμη);

Μια ενημερωμένη έγκυος μπορεί πολύ απλά να αλλάξει γιατρό έχοντας πάρει κ άλλη γνώμη (2η ή 3η) οποία πράγματι επιβεβαιώνει την όποια αμφιβολία της για τις προθέσεις του γιατρού της...Αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου...Έχουμε διαβάσει κ στο φόρουμ πολλές περιπτώσεις τέτοιων γυναικών. Ο γιατρός τους τις καθοδηγεί σε καισαρική, λέγοντας διάφορα, τα οποία στη συνέχεια αποδεικνύεται περίτρανα από άλλους γιατρούς ότι δεν ισχύουν.

Δεν κάνει τον γιατρό όποιος αμφιβάλει για τον γιατρό του κ αλλάζει γιατρό. Απλώς διεκδικεί σε ατομικό επίπεδο, στο ζήτημα της υγείας του.

Ανέφερα κ την δική μου περίπτωση αν διάβασες πιο πάνω αν κ δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Πιστευω οτι δεν χρειαζεται κανεις να πεισει κανεναν. Ανταλλαγη αποψεων και εμπειριων κανουμε.

Δεν ανηκω, οχι, στη μεριδα οσων πιστευουν οτι στην Ελλαδα υπαρχει μια μεριδα ανρθωπων που εχουν ως σκοπο την εκμεταλλευση της εγκυου. Πιστευω οτι σε συνεχεια οσων λετε παραπανω και για κορτιζονες, ορμονες κλπ, στην Ελλαδα υπαρχει παντα μια ΥΠΕΡΒΟΛΗ ολων, οσων αφορα στην προσεγγιση σε μια ιατρικη πραξη: Αψου κανεις, και πας φαρμακειο για αντιβιωση! Σε αλλες χωρες, δεν παιρνουν αντιβιωση με τιποτα.

Εχω ζησει περιστατικο, που στην Αγγλια ΠΕΘΑΝΕ φοιτητρια γιατι δεν της εδιναν αντιβιωση και ειχε αμυγδαλιτιδα!!!! Μας ειχαν κανει σεμιναριο στο ιατρικο κεντρο τους, τη διαφορα και καλα ιωσης με μη ιωση και ποτε παιρνεις αντιβιωση...επρεπε να εχεις συνταγη για να παρεις οποιοδηποτε φαρμακο. Αυτο που ειχα κανει εγω, ηταν να παρω μαζι μου Amoxil και οντως πηρα μια φορα απο μονη μου το παραδεχομαι....

Ομοιως το να παρεις μια ορμονη «για ψυλλου πηδημα» ή ακομα και να κανεις καισαρικη «καλου κακου» ειναι μερος αυτης της κουλτουρας...δυστυχως...αλλα εφοσον εχει καλο αποτελεσμα, με καλυτερα ποσοστα επιβιωσης, δεν ξερω αν ειναι τοσο δραματικα τα πραγματα οσο τα λετε.

Και για να μην παρεξηγηθω, ειμαι υπερ του φυσιολογικου. Ομως δεν νιωθω τοσο μενος, για το γεγονος οτι εχουμε αυξημενα ποσοστα καισαρικων αυτο ειναι ολο...

Επειδή το θέμα ξεκίνησε από το τι αισθάνονται οι γυναίκες που ήθελαν ΦΤ, για τους όποιους δικούς τους λόγους, εγώ απλά θα έλεγα ότι θα μπορούσαν να μη βασιστούν στο ότι ένας γιατρός λέει ότι κάνει ΦΤ και να μην ακολουθούν την κοινή λογική ότι θα υπάρχει τσίπα έλεγχος από κάποιο φορέα κλπ... Άλλο το τι λέει και άλλο το τι κάνει. Αν καταφέρουν να μάθουν ότι κάνει και ένα 60% καισαρική λέω εγώ, πάει να πει δεν παίρνει ρίσκα, ειναι πολύ προσεκτικός... Αν ένας τέτοιος τους πει ότι πρέπει να κάνουν καισαρική, ας κάνουν. Γενικά, ας κάνουν ότι λέει ο γιατρός που εμπιστεύθηκαν. Αν δεν τις νοιάζει και πολύ και ο γιατρός του 99% καλός είναι και όλοι ευχαριστημένοι είναι και προγραμματίζουν πολύ καλυτερα, δεν χάνουν ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία, οι συγγενείς είναι ενήμεροι για την ημερομηνία να κλείσουν εισητήρια και γενικά τα πράγματα είναι στρωμένα. Για τις soft συνέπειες της ελαφράς προωρότητας, της ΜΕΝΝ κλπ, είναι μικρές σχετικά οι πιθανότητες να υπάρξει κάτι μακροπρόθεσμα.

Διαφημίσεις

Γιατί ως γνωστόν, η έγκυος είναι ένα κουτορνίθι, το οποίο μέχρι πριν την εγκυμοσύνη ζούσε σε αποστειρωμένη γυάλα και δεν είχε κατάλάβει η καημένη ότι γύρω της υπάρχουν και κακοί ανθρωποι! Πρέπει λοιπόν κάποιος επιτέλους να την ξυπνήσει. Γι' αυτό υπάρχουν τα φόρα, τα μέλη των οποίων έχουν ιερή υποχρέωση να τη φέρουν σε επαφή με την πραγματικότητα.

Ή θα γίνει αγράμματος γιατρός λοιπόν, ή θα πάει ωσάν πρόβατο στη σφαγή. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν ο γιατρός σου τη «φέρει». Τα μέλη του φόρουμ όμως είναι πάντα εντός της πραγματικότητας και πάντα πρόθυμα να την ξεγεννήσουν εξ' αποστάσεως.

Μπήκα στο νόημα; Ή ακόμα; Διαφωτίστε με, κορίτσια!:D

:lol: :lol: :lol:

Καλώς την! Να συστηθώ: Ζαν Ντ' Αρκ. Πάω να συναντήσω το Σάντσο Πάντσα αν και τον πέρασα για Δον Κιχώτη. Δεν το έχω καλά με την όραση όμως. Προτιμώ να ακούω φωνές! :-P Εσύ αν επιτρέπεται ποια είπαμε πως είσαι;; Αν κρίνω από το προφίλ, είσαι ... φιγούρα του διαφωτισμού; :lol:

(Ακόμα γελάω με το μήνυμά σου... :D :D)

Πέρα από την πλάκα, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποια γυναίκα είναι να προσπαθήσει να επιλέξει όσο γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Από εκεί και πέρα, μόνο αν τον δοκιμάσει το γιατρό θα ξέρει στα σίγουρα.

Το να πηγαίνει εκεί που ακούει μαζικά "αυτός είναι καλός γιατρός"... δε λέει τίποτα, όσο μεγάλο κι αν είναι ένα όνομα. Αν όμως ρωτήσει γιατί θεωρεί κάποιος πως είναι καλός γιατρός. Να ρωτήσει δηλαδή το άτομο από το οποίο αντλεί την πληροφορία, να γίνει πιο λεπτομερής και να εξηγήσει τους λόγους που δίνει το χαρακτηρισμό, αυτό καθιστά την αξιολόγηση του γιατρού καταλληλότερη.

Γιατί θεωρείται καλός;

Τι έκανε που εντυπωσίασε με θετικό τρόπο;

Πώς αντέδρασε σε δύσκολη περίσταση (αν υπήρξε);

Έχει διάθεση να δώσει χρόνο σε ερωτήσεις;

Είναι άμεσα διαθέσιμος για όλες τις ώρες;

Πόσο φόρτο εργασίας έχει;

Αφήνει περιθώριο στα ραντεβού του για επικοινωνία ή αισθάνεσαι την πίεση χρόνου του επόμενου ραντεβού;

Πόσο αναλυτικός φαίνεται με τις εξετάσεις που κάνει;

Τι συνεργασία έχει με πιθανές άλλες ειδικότητες (αν συντρέχουν λόγοι --π.χ. ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι κτλ);

Τέτοια και πολλά άλλα αντίστοιχα ερωτήματα μπορεί να θέσει κάποιος σε έναν άνθρωπο για να πάρει συστάσεις στις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει βάση. Δεν περνάμε βέβαια τον άλλο από ανάκριση, αλλά ανάλογα με την κουβέντα εγείρονται και διαφορετικές πτυχές κάθε φορά.

Επίσης, αν μπούμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε γιατρό, συνήθως τον πετυχαίνουμε μετά από κάποιες πρώτες δοκιμές. Αυτό έχει από τη μια να κάνει με τις επιθυμίες μας, από την άλλη όμως όσο ασχολούμαστε με την αναζήτηση του γιατρού, γινόμαστε κι εμείς πιο ακριβείς στις περιγραφές μας ως προς το τι προσδοκούμε και το τι θέλουμε. Εκπαιδευόμαστε χωρίς να το καταλάβουμε στο να δίνουμε καλύτερο ιστορικό, στο να μιλάμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια. Κάτι που δίνει στο γιατρό την ευκαιρία να ανταποκριθεί πιο κατάλληλα ως προς τη δική μας περίπτωση.

Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε εντάξει στον εαυτό μας, δε χρειάζεται να το παίζουμε γιατροί. Απλά να σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε, να φτιάξουμε τα δικά μας προσωπικά κριτήρια (όπως π.χ. παραπάνω) και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες και όχι χαρακτηρισμούς. Συνήθως την "πατάμε" γιατί ακούσαμε τις κρίσεις άλλων και θεωρήσαμε αξιόπιστους τους χαρακτηρισμούς τρίτων ατόμων, χωρίς να τσεκάρουμε γιατί έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα.

Εφόσον κρατήσουμε αυτό στο νου μας, δεν πρόκειται να μπερδευτούμε με τους ρόλους μας και να αρχίζουμε να κάνουμε e-διαγνώσεις ή να βγάζουμε e-κριτικές και μετά να κάνουμε τον e-δάσκαλο στο γιατρό που έχουμε απέναντί μας.

Αν εμείς γίνουμε ευσυνείδητοι ως "ασθενείς" (να το γενικεύσω αυτό, και να μην το αφήσω μόνο στη μαιευτική), τότε οι γιατροί που ακολουθούν μη ενδεδειγμένες πρακτικές... εκ των πραγμάτων θα μείνουν από δουλειά. Ενώ αντίστοιχα θα ενισχυθούν αυτοί που ακολουθούν ορθότερες πρακτικές. Ούτε εκστρατείες χρειάζεται, ούτε τίποτα.

Θεωρώ δηλαδή πως η "καμπάνια ενημέρωσης" έχει λάθος στόχο. Δεν είναι σκοπός να ζητήσει φτ αντί κτ. (Δεν είναι στο χέρι του ασθενούς να αποφασίζει τέτοια πράγματα). Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να μάθει να βάζει κριτήρια επιλογής γιατρού εμπιστοσύνης.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Πιστευω οτι δεν χρειαζεται κανεις να πεισει κανεναν. Ανταλλαγη αποψεων και εμπειριων κανουμε.

Δεν ανηκω, οχι, στη μεριδα οσων πιστευουν οτι στην Ελλαδα υπαρχει μια μεριδα ανρθωπων που εχουν ως σκοπο την εκμεταλλευση της εγκυου. Πιστευω οτι σε συνεχεια οσων λετε παραπανω και για κορτιζονες, ορμονες κλπ, στην Ελλαδα υπαρχει παντα μια ΥΠΕΡΒΟΛΗ ολων, οσων αφορα στην προσεγγιση σε μια ιατρικη πραξη: Αψου κανεις, και πας φαρμακειο για αντιβιωση! Σε αλλες χωρες, δεν παιρνουν αντιβιωση με τιποτα.

Εχω ζησει περιστατικο, που στην Αγγλια ΠΕΘΑΝΕ φοιτητρια γιατι δεν της εδιναν αντιβιωση και ειχε αμυγδαλιτιδα!!!! Μας ειχαν κανει σεμιναριο στο ιατρικο κεντρο τους, τη διαφορα και καλα ιωσης με μη ιωση και ποτε παιρνεις αντιβιωση...επρεπε να εχεις συνταγη για να παρεις οποιοδηποτε φαρμακο. Αυτο που ειχα κανει εγω, ηταν να παρω μαζι μου Amoxil και οντως πηρα μια φορα απο μονη μου το παραδεχομαι....

Ομοιως το να παρεις μια ορμονη «για ψυλλου πηδημα» ή ακομα και να κανεις καισαρικη «καλου κακου» ειναι μερος αυτης της κουλτουρας...δυστυχως...αλλα εφοσον εχει καλο αποτελεσμα, με καλυτερα ποσοστα επιβιωσης, δεν ξερω αν ειναι τοσο δραματικα τα πραγματα οσο τα λετε.

Και για να μην παρεξηγηθω, ειμαι υπερ του φυσιολογικου. Ομως δεν νιωθω τοσο μενος, για το γεγονος οτι εχουμε αυξημενα ποσοστα καισαρικων αυτο ειναι ολο...

Συμφωνώ μαζί σου. Η μόνη μου ένσταση είναι ότι εξίσου καλά ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας με εμάς έχουν και οι Σκανδιανβικές χώρες, όπου το μοντέλο είναι πολύ λιγότερο παρεμβατικό. Κι επειδή όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν μελετηθεί μακροπρόθεσμα ως προς τις αρνητικές τους συνέπειες, δεν θα ήταν καλύτερα να υπάρχει μια κάπως πιο αιτιολογημένη χρήση τους;

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Επίσης σκεφτείτε μία έγκυο που έχει ενημερωθεί "πλήρως" έχει ψάξει και έχει επιλέξει ένα γιατρό "υπέρμαχο" του φτ. Αν τελικά εκείνος ο γιατρός της προτείνει κτ, μπορείτε να υποψιαστείτε την μεγάλη απογοήτευσή της...............

Αν όμως έβαζε στην άκρη το θέμα φτ/κτ γιατί ΔΕΝ είναι το μόνο σοβαρό θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σε μια εγκυμοσύνη-τοκετό... και αναζητούσε έναν καλό επιστήμονα που θα του έχει εμπιστοσύνη (αφού έχει βάλει συγκεκριμένα κριτήρια που η ίδια θα έχει επιλέξει), τότε αν χρειαστεί πράγματι η καισαρική, αισθάνεται πως ο γιατρός έκανε ότι ήταν καλύτερο για εκείνη και το παιδί.

Κανένας δεν έχει συμβόλαιο με το θεό, για να ξέρει τι θα συμβεί την ώρα του τοκετού. Ναι είναι μια φυσική διαδικασία που επίσης η φύση έχει υπολογίσει και έναν μεγάλο αριθμό απωλειών. Δε μπορεί να δεχόμαστε το πρώτο και να κλείνουμε τα μάτια στο δεύτερο.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Συμφωνώ μαζί σου. Η μόνη μου ένσταση είναι ότι εξίσου καλά ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας με εμάς έχουν και οι Σκανδιανβικές χώρες, όπου το μοντέλο είναι πολύ λιγότερο παρεμβατικό. Κι επειδή όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν μελετηθεί μακροπρόθεσμα ως προς τις αρνητικές τους συνέπειες, δεν θα ήταν καλύτερα να υπάρχει μια κάπως πιο αιτιολογημένη χρήση τους;

Αιτιολογημένη σε ποιους; Σε εμάς; Δεν είμαστε αρμόδιοι.

Ας γίνουν καταγγελίες από όσες νομίζουν πως άδικα έγινε ό,τι έγινε. Ας ζητηθεί από αντίστοιχους αρμόδιους φορείς υγείας να μπουν περισσότερα κριτήρια και αιτιολογήσεις. ΕΜΕΙΣ όμως... δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αρμόδιες.

Μόνο να διαλέγουμε γιατρό μπορούμε. Όχι να του λέμε τι να κάνει.

....Έχουμε διαβάσει κ στο φόρουμ πολλές περιπτώσεις τέτοιων γυναικών. Ο γιατρός τους τις καθοδηγεί σε καισαρική, λέγοντας διάφορα, τα οποία στη συνέχεια αποδεικνύεται περίτρανα από άλλους γιατρούς ότι δεν ισχύουν.

....

Έχουμε όμως και περιπτώσεις που ο γιατρός καθοδηγεί σε καισαρική, αλλάζουν γιατρό και τελικά κάνουν καισαρική. Εκεί, θεωρούμε πως επιβεβαιώνεται "περίτρανα" ο γιατρός; Ή σε αυτές τις περιπτώσεις δε δίνουμε σημασία και της αγνοούμε;

Σωστό είναι αυτό που λες, αλλά γμτ, στο "αντίστοιχους αρμόδιους φορείς υγείας" μου' ρχεται στο μυαλό μια χαμογελαστή φωτογραφία του Άδωνι. :evil:

Και μάλιστα αγκαλιά με το Μεγαλέξανδρο!

Στην κουβέντα μας πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το υπάρχον σύστημα υγείας αντιμετωπίζει θέματα επιβίωσης, και αυτά για τα οποία συζητάμε είναι όχι ψιλά γράμματα, 1pt.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Βέβαια η ημιμάθεια εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από όσα παιδιά έχουμε εγκυμονήσει εμείς όλες μαζί.

Για αυτό μου τη δίνουν αυτοί που χαλάνε την πιάτσα. Μας αφήνουν ελεύθερες να αυτοσχεδιάσουμε. Και μετά έρχεται η Ευτοκία.

Albert Einstein

Σωστό είναι αυτό που λες, αλλά γμτ, στο "αντίστοιχους αρμόδιους φορείς υγείας" μου' ρχεται στο μυαλό μια χαμογελαστή φωτογραφία του Άδωνι. :evil:

Και μάλιστα αγκαλιά με το Μεγαλέξανδρο!

Στην κουβέντα μας πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το υπάρχον σύστημα υγείας αντιμετωπίζει θέματα επιβίωσης, και αυτά για τα οποία συζητάμε είναι όχι ψιλά γράμματα, 1pt.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Βέβαια η ημιμάθεια εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από όσα παιδιά έχουμε εγκυμονήσει εμείς όλες μαζί.

Για αυτό μου τη δίνουν αυτοί που χαλάνε την πιάτσα. Μας αφήνουν ελεύθερες να αυτοσχεδιάσουμε. Και μετά έρχεται η Ευτοκία.

πωπω ρε Αννα, τα είπες ΟΛΑ ΟΜΩΣ!!!!!!!!!!

Έχουμε όμως και περιπτώσεις που ο γιατρός καθοδηγεί σε καισαρική, αλλάζουν γιατρό και τελικά κάνουν καισαρική. Εκεί, θεωρούμε πως επιβεβαιώνεται "περίτρανα" ο γιατρός; Ή σε αυτές τις περιπτώσεις δε δίνουμε σημασία και της αγνοούμε;

Όχι, είναι απλά σύμπτωση. Εκείνος που υπόσχεται ΦΤ σε primigravida με δίδυμα και ξέρει κατά βάθος ότι δεν θα την προσφέρει ούτε εκείνος ούτε κανένας άλλος σε αυτή τη χώρα, το ίδιο θα κάνει και σε άλλη που έχει όλες τις προϋποθέσεις να γεννήσει φυσιολογικά, δεν έχει κανέναν παράγοντα κινδύνου, δηλαδή.

Θα μπορούσε να πει εξαρχής ξέχνα το, αφού ήταν χαμένη υπόθεση στην Ελλάδα γενικώς, δεν το έκανε όμως; Θα σε γλίτωνε από τζάμπα να ασχολείσαι κιόλας και θα ήταν πιο προγαμματισμένα τα πράγματα. Γιατί έκανε όπως έκανε, ρωτάω εγώ....

Αν γεννούσες στις ΗΠΑ, παιζόταν λίγο, εδώ ήταν χαμένη υπόθεση, δεν το ήξερες όμως... Το έμαθες στην πορεία.

Αιτιολογημένη σε ποιους; Σε εμάς; Δεν είμαστε αρμόδιοι.

Ας γίνουν καταγγελίες από όσες νομίζουν πως άδικα έγινε ό,τι έγινε. Ας ζητηθεί από αντίστοιχους αρμόδιους φορείς υγείας να μπουν περισσότερα κριτήρια και αιτιολογήσεις. ΕΜΕΙΣ όμως... δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αρμόδιες.

Μόνο να διαλέγουμε γιατρό μπορούμε. Όχι να του λέμε τι να κάνει.

Είσαι αυτή στην οποία γίνεται μια ιατρική πράξη, μαζί με το παιδί σου, και θεωρείς ότι δεν είσαι αρμόδια να σου παρέχει ο συνεργάτης-γιατρός σου, τον οποίο πληρώνεις από την τσέπη σου, επίσημη αιτιολόγηση σε συλλογικό επίπεδο για το σκεπτικό με το οποίο σου παρέχει τις υπηρεσίες του; Και σε ατομικό επίπεδο, θεωρείς ότι δεν έχεις λόγο για το ποιες υπηρεσίες θα σου παρέχει, άρα δεν μπορείς να του πεις τι θα κάνει;

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Μια που σας βρίσκω όλες μαζεμένες, βρε κορίτσια, πείτε μου αν θέλετε τη γνώμη σας σε μια υπόθεση που με προβληματίζει τα μάλα:

Μια καλή μου φίλη έχει ΠΗΤ 18/3. Είναι 40 ετών κι αυτή είναι η πρώτη της εγκυμοσύνη (με φυσιολογική σύλληψη!), ύστερα από μία αποβολή και δύο αποτυχημένες εξωσωματικές. Έχει κλείσει ραντεβού για καισαρική, επειδή το ζήτησε η ίδια, στις 9/3, που είναι τα γενέθλιά της. Δεν το κάνει για να μην πονέσει, αλλά επειδή ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια που προσπαθεί για παιδί και μετά από τόσες αγωνίες, δεν αντέχει ψυχικά να περάσει τη διαδικασία του φτ. Κυριολεκτικά τρέμει από το φόβο της για την έκβαση.

Νομίζω πως στην εποχή μας είναι μια αρκετά συνηθισμένη περίπτωση.

Έκανα διάφορες σκέψεις όταν μου το είπε...θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας πρώτα. Πώς το βρίσκετε; Τι πιστεύετε πως θα κάνατε στη θέση της;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...