Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μόδα η επιλόχειος κατάθλιψη;;

ΣΩΤΗΡΙΑ

Recommended Posts

τ'άκουσαμε και αυτό .....:rolleyes:

Nομίζω πως η κοπέλα έκανε την συγκεκριμένη τοποθέτηση για ένα δικό μου ποστ! Δε νομίζω ότι έλεγε γενικώς!. Εγώ θα το δεχτώ πάντως γιατί έτσι συνηθίζω να κάνω, να δέχομαι την κριτική ακόμα και αν έχω εντίθετη άποψη!:wink:

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 93
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Nομίζω πως η κοπέλα έκανε την συγκεκριμένη τοποθέτηση για ένα δικό μου ποστ! Δε νομίζω ότι έλεγε γενικώς!. Εγώ θα το δεχτώ πάντως γιατί έτσι συνηθίζω να κάνω, να δέχομαι την κριτική ακόμα και αν έχω εντίθετη άποψη!:wink:

ναι το κατάλαβα αλλά δεν κατάλαβα αν αντιλήφθηκε οτι βγάζουμε ζήλια και κακία :rolleyes:

αν στην πραγματικη ζωη ειμαι διασημη,με φιλιπινεζα και αντρα εφοπλιστη ειμαι ΟΚ? Η γνωμη μου ειναι γνωμη η ειναι ζηλεια?

Αν δεν ειμαι τα παραπανω ειναι ζηλεια?

Εδω μεσα κανεις δεν ξερει τον αλλον, αποψεις εκφερουμε. Δεν μιλαμε απο την οποια θεση μας, εκφραζουμε αυτο που πιστευουμε. Αλλη πιστευει οτι εχουν καταθλιψη οι 8 στις 10 που γεννησαν προσφατα, και αλλες οχι.

Αυτή είναι η άποψη μου, είναι η μία πλευρά και φυσικά θα υπάρχει και η άλλη. Εγώ έχω πάντα την διάθεση να ακούσω και την άλλη πλευρά, ίσως να αναθεωρήσω κάποια άποψη μου, Είμαι ανοικτός άνθρωπος που λατρεύει τον διάλογο. Τον διάλογο όμως, έτσι?;-)

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα:lol::lol::lol::lol:

......κι εγώ λατρεύω τις τρολλιές...........αν δεν το φάω εγώ το μπαν καλοκαιριάτικα να μην με λένε Αγλαΐα:lol::lol::lol: (κάθε καλοκαίρι τα ίδια κάνω, μήνα κατακέφαλα τρώω).

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Δεν καταλαβαίνω γιατί πέφτουν προσωπικές μπηχτές και αντιπαλότητες βρε κορίτσια. Μια συζήτηση κάνουμε...

Όσο για τη ζήλια που ειπώθηκε, ναι ζηλεύω πολλές φορές την άνεση κάποιων γυναικών όσον αφορά στην καθημερινότητα. Θα'θελα να είχα personal trainer, μαγείρισσα που θα μας έφτιαχνε μόνο υγιεινά φαγητά, και μια γυναίκα για να καθαρίζει το σπίτι (ειδικά αυτό το τελευταίο). Να δεις πόσο γρήγορα θα έχανα τα κιλά της εγκυμοσύνης, θα έκανα κορμάρα λαμπάδα... :cool:

Παρ'όλα αυτά, δεν θα άφηνα το παιδί μου να το μεγαλώσει καμία άλλη εκτός από μένα... Σε καμία περίπτωση, ίσα ίσα που θα είχα την πολυτέλεια να μη δουλεύω για λίγο καιρό, για να περνάω ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί του.

Και σίγουρα δεν ζηλεύω το συναισθηματικό κενό, που συνεπάγεται το να μην χρειάζεται να κάνεις τίποτα για σένα μόνος σου, ή το άδειασμα που νιώθεις όταν δεν είσαι στα φώτα της δημοσιότητας, ενώ είσαι μαθημένος σ'αυτά ή το να μη βλέπεις ποτέ τον σύντροφό σου, γιατί δουλεύει μέρα νύχτα σ'ένα γραφείο, για να έχεις αυτά που έχεις.

Αν τα συγκρίνω τελικά λοιπόν, μάλλον εκείνες πρέπει να μας ζηλεύουν και όχι εμείς.

jTosp2.png

Διαφημίσεις

Να πω και εγω τη γνωμη μου....?????

Σαφως και ζηλευω τις ευκολιες των διασημων (μαγειρισσα και καθαριστρια) αλλα ζηλευω και το "χερι" του χειριστη-φωτογραφου που με το μαγικο photoshop τα κανει οοοοολα και οοοοολες να φαινονται τοοοοοσο ροδινα και τοοοοοοοσο αδυνατες κορμαρεσ αλλα πιστεψτε με...........ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ αυτο στην πραγματικοτητα.....!!!!!! Θα το γνωριζετε και εσεις.....!!!!!!

Σημ. Φυσικα και ο σκοπος των διασημων αλλα και των φωτογραφων ειναι ποιος αλλος.....????? να πουλησουν και να πλουτισουν........ολο και περισσοτερο, ειδικα για την δευτερη κατηγορια.....!!!!!!!!!!

Τωρα αν εχουν επιλοχειο καταθλιψη η οχι, οι διασημες εχουν αλλα μετρα και αλλα σταθμα γιατι πολυ απλα εχουν αλλες δυνατοτητες, ευκολιες, αναγκες με βαση την καθημερινοτητα τους που περιστρεφεται ΜΟΝΟ σε μια φυλλαδα ενος περιοδικου.

Αποψη μου ειναι αυτη...!!!!!!!

Η φουρτουνα μου ηρθε...και ξεσηκωσε τον κοσμο μου στις 27/07/2012

η επιλοχειος δεν εχει να κανει με τις ευκολιες που εχει καθε νεα μαμα.

Ειναι πολυ βασικος παραγοντας το αν θα εχεις βοηθεια η αν δεν εχεις βοηθεια και τρεχεις για ολα μονη σου, αν εχεισ χρονο για τον εαυτο σου κλπ. Ειναι επιβαρυντικος παραγοντας στην επιλοχειο γιαυτο και οι ειδικοι συστηνουν βοηθεια απο τριτους, βολτεσ, προσωπικο χρονο και τα σχετικα.............!!!!!!!!!!

Αυτα για τις νεες απλες μαμαδες...

Να δωσω και ενα παραδειγμα για τις υπολοιπες.....????!!!!!!!

Δεν νομιζω να εχει καποια διασημη ποτε επιλοχειο.....διοτι πολυ απλα εαν το μωρο μια διασημης το κραταει το πρωι η baby siter, ολη την υπολοιπη μερα ειναι σε καποιο βρεφικο σταθμο ιδιωτικο και επειτα το βραδυ το βαζει η υπηρετρια για υπνο...πως να εχει επιλοχειο αν δεν το βλεπει καθολου μεσα στη μερα, εαν δεν ασχολειται καθολου μαζι του, αν δεν τον φροντιζει, αν δεν στεναχωριεται γιαυτο κλπ....

Αυτες ολη μερα καθονται μπροστα σε ενα καθρεφτη ενος κομμωτηριου, ενος σπα, ενος αισθητικου κεντρου...που χρονος για τα μωρα τους....?????? και που η επιλοχειος.....?????????

η επιλοχειος καταθλιψη οχι η επιλοχειος μελαγχολια ομως, εχει .

Συμφωνω με τη λαιδα, γιαυτο και το εθεσα σαν ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ παραγοντα και οχι σαν ΚΥΡΙΟ παραγοντα.

Διαφημίσεις

http://www.rcpsych.ac.uk/expertadvice/translations/greek/postnataldepression.aspx

Μονο που στην επιλοχειο μελαγχολια, ειναι μια φυσικη αλλαγη των ορμονων οι οποιες επανερχονται μονες τους.

Το φαινομενο αυτο κραταει λιγες μερες....

Μελαγχολία της λοχίας

Την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τη γέννα, περίπου οι μισές από τις νέες μητέρες νιώθουν έτοιμες να κλάψουν, «πεσμένες» και καθόλου σίγουρες για τον εαυτό τους. Αυτό είναι γνωστό ως «μελαγχολία της λοχίας» και περνάει μετά από μερικές ημέρες.

Τι συμβαίνει με τις ορμόνες;

Τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, καθώς και άλλων ορμονών που συνδέονται με τη σύλληψη και τη γέννα, πέφτουν ξαφνικά όταν γεννηθεί το μωρό. Το πώς ακριβώς επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα δεν είναι ξεκάθαρο. Δεν έχουν βρεθεί σημαντικές διαφορές στην αλλαγή των ορμονών στις γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη με αυτές που δεν πάσχουν, και δεν έχουν βρεθεί στοιχεία από έρευνες που να δείχνουν ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που συμβάλλει στην κατάθλιψη. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην μελαγχολία της λοχίας και στην επιλόχεια ψύχωση.

Πότε παρουσιάζεται η επιλόχεια κατάθλιψη;

Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης αρχίζουν μέσα σε ένα μήνα από τη γέννα, αλλά μπορεί να αρχίσει και μέχρι έξι μήνες αργότερα.

Τι την προκαλεί;

Δεν ξέρουμε αρκετά για τους λόγους που προκαλούν την επιλόχεια κατάθλιψη ώστε να είμαστε σίγουροι για το ποια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτή. Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος, αλλά διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να την προκαλέσουν. Ξέρουμε ότι μία γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη εάν:

• είχε και παλαιότερα κατάθλιψη (κυρίως εάν είχε επιλόχεια κατάθλιψη)
  • ο σύντροφός της δεν την στηρίζει
  • το μωρό της γεννήθηκε πρόωρα ή είναι άρρωστο
  • έχασε η ίδια τη μητέρα της όταν ήταν παιδί
  • σε μικρή χρονική περίοδο υπέφερε από πολύ άγχος.

Για παράδειγμα, λόγω του θανάτου κάποιου κοντινού προσώπου, απώλειας της εργασίας της ή της εργασίας του συντρόφου της, οικονομικών προβλημάτων ή προβλημάτων με το σπίτι.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να πάθει επιλόχεια κατάθλιψη ακόμα κι αν δεν έχει συμβεί τίποτε από τα παραπάνω και δεν υπάρχει προφανής λόγος. Εξάλλου, το να έχει κάποιος αυτά τα προβλήματα δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πάθει επιλόχεια κατάθλιψη.

http://www.ypostirixi.net/el/papers/press/?nid=743

Η ανακοίνωση μίας εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένα από τα πιο ευτυχισμένα γεγονότα στη ζωή μίας γυναίκας και του συντρόφου της. Ο αρχικός ενθουσιασμός, η ευτυχία και η ικανοποίηση συχνά συνοδεύεται και από πολλά δυσφορικά συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, σύγχυση, εξάντληση. Αυτό γιατί στην περίοδο της κύησης και της λοχείας πραγματοποιούνται πολλές σωματικές, συναισθηματικές και πρακτικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας. Σωματικά η γυναίκα βλέπει το σώμα της να αλλάζει κατά την κύηση, να αυξάνεται το βάρος της, να νιώθει πόνους, κράμπες συναισθήματα τα οποία επηρεάζουν τη διάθεσή της. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ραγδαία η παραγωγή ορμονών η οποία με τη σειρά της αλλάζει τη συναισθηματική της κατάσταση. Παράλληλα, λαμβάνονται αποφάσεις από την επιλογή γιατρού, του χώρου του τοκετού μέχρι και την διαμόρφωση του σπιτιού, το αν θα θηλάσει το μωρό, οργανώνονται μελλοντικά σχέδια, αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας. Όλες αυτές οι αλλαγές φέρουν συνήθως την γυναίκα αντιμέτωπη με μία μελαγχολία. Η μελαγχολία αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με:

• Κλάμα
  • αίσθημα εξάντλησης
  • ευσυγκηνησία
  • άγχος, αβεβαιότητα και φόβους
  • προβλήματα ύπνου
  • ευερεθιστότητα

Αυτά τα συναισθήματα θεωρούνται φυσιολογικά και εμφανίζονται στο 80% των γυναικών, λόγω της εξάντλησης της νέας μητέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν απότομα από την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά συχνότερα εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τον τοκετό, και διαρκούν από λίγες εβδομάδες έως και λίγους μήνες. Η μελαγχολία της λοχείας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη η οποία αποτελεί μία ψυχική νόσο, η οποία ανήκει στις διαταραχές διάθεσης.

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψης και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία διαταραχή της διάθεσης, μία μορφή της κλινικής κατάθλιψης που έχει έναρξη τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Περίπου μία στις δέκα γυναίκες εμφανίζει επιλόχειο κατάθλιψη. Είναι αρκετά σοβαρή νόσος ώστε να αλλάξει την όψη, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα της γυναίκας και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό όχι πάντα από την ίδια αλλά από τα οικεία της πρόσωπα και κυρίως το σύντροφό της.

• Αίσθημα θλίψης με παρουσία ή όχι κλάματος
  • Προβλήματα ύπνου (πολλές αφυπνίσεις, αϋπνία)
  • Διαταραχές διάθεσης
  • Ευερεθιστότητα
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος, ικανοποίησης και ευχαρίστησης (από δραστηριότητες που μέχρι τότε πρόσφεραν ευχαρίστηση)
  • Διαταραχές όρεξης (αύξηση ή μείωση της όρεξης) που συνοδεύονται αντίστοιχα από αύξηση ή απώλεια του σωματικού βάρους
  • Συναισθήματα άγχους και φόβου. Το άγχος εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων και μπορεί να αφορά την ίδια ή και το νεογέννητο ή ακόμα μπορεί να παρουσιάσει φόβο μην βλάψει το βρέφος.
  • Μειωμένη ενεργητικότητα, αίσθημα κόπωσης το οποίο συχνά βελτιώνεται τις απογευματινές ώρες.
  • Χαμηλή δέσμευση με το νεογέννητο
  • Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, αποτυχίας, φόβος νόσησης.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, λήψης αποφάσεων, μνήμης.
  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πόνοι στο στήθος, αίσθημα παλμών κ.α.
  • Σκέψεις αυτοκτονίας

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, περίπου μία στις 200 γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει επιλόχειο ψύχωση με βαρύτερη συμπτωματολογία ψευδαισθήσεις οπτικές ή ακουστικές, σύγχυση, παραλήρημα, άρνηση του νεογέννητου. Σε ακόμη σπανιότερες περιπτώσεις (1:250.000) το ψυχωσικό παραλήρημα μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρα δολοφονίας του βρέφους ή του συζύγου.

Τα συμπτώματά της επιλόχειου κατάθλιψης ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα από ηπιότερα σε πιο σοβαρά και υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσουν μέσα σε λίγους μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια. Ανεξάρτητα αν υπάρχει πιθανότητα υποχώρησης των συμπτωμάτων, αν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα στη νέα μητέρα είναι καλό να πάρει επαγγελματική βοήθεια για να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής της ίδιας και του νεογέννητού της.

Ποια είναι τα αίτια της εκδήλωσης της επιλόχειας κατάθλιψης;

Δεν είναι γνωστά τα αίτια της επιλόχειου κατάθλιψης και φαίνεται η εκδήλωσή της να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εκδήλωση και τη συντήρησή της. Το ιστορικό προηγούμενης ψυχικής νόσου, η ύπαρξη προβλημάτων υγείας όπως και η αλλαγή των ορμονικών επιπέδων. Οι ορμονικές μεταβολές και συγκεκριμένα η απότομη μείωση της παραγωγής ορμονών σε σχέση με την περίοδο της κύησης είναι ένας παράγοντας που διερευνάται πολύ από τους επιστήμονες. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες φαίνονται να είναι τα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή της γυναίκας (όπως οικονομικά προβλήματα, απώλειες και πένθος), η έλλειψη υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου, η υπερκόπωση, όπως και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού με ψυχικές νόσους. Βέβαια όσο πιο υγιές το άτομο ήταν πριν την εκδήλωση της διαταραχής τόσο ηπιότερα μπορεί να είναι τα συμπτώματα και καλύτερη η πρόγνωση της πορείας της νόσου.

Συνεχιζω αυτο το θεμα οχι για να πεισω τα μελη που διαφωνουν αλλα γιατι αρνουμαι να συμβαλλω στα 'σημεια των καιρων' που θελουν τους ανθρωπους να μην προσπαθουν, να τα θελουν και να τα εχουν ολα ετοιμα και να τα παρατανε με το παραμικρο.

Επισης αν τα διαβαζουν κοπελες που θελουν να γινουν μανουλες (τι πιο ομορφο..!) να ξερουν οτι εκτος την ατελειωτη ευτυχια που θα φερει το παιδι τους, θα φερει και λιγο παραπανω κουραση, αγχος, κλεισουρα, ραγαδες, χαλαρωση, και αλλα χαρακτηριστικα που δηλωνουν οτι τη ζωη τη ζουν στην πραγματικοτητα.

Αυτο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καταθλιψη...αυτο ειναι φυσικο, οταν γινεσαι μαμα!

Η καταθλιψη ειναι πολυ πιο σοβαρη κατασταση και συνηθως αντιμετωπιζεται ιατρικα. Ευτυχως ομως το ποσοστο που συμβαινει ειναι μικρο.

ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ & ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Αυτός ο ορισμός αποκλείει αυτές τις γυναίκες που είχαν κάποια προηγούμενη ψυχιατρική ασθένεια και στις οποίες η αιτιολογία μπορεί να είναι διαφορετική. Έτσι, αυτές με ένα προηγούμενο ιστορικό σχιζοφρένειας, μανιακής κατάθλιψης, χρήσης ναρκωτικών ή ψύχωσης δεν είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθούν από μια θεραπεία προγεστερόνης, η οποία στοχεύει στη διόρθωση μιας ασθένειας που εμφανίστηκε μετά από έναν τοκετό, όπου συνέβαιναν μεγάλες ορμονικές αλλαγές.

ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ είναι μια μεταβατική συναισθηματική αναστάτωση που εμφανίζεται μέσα στις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και χαρακτηρίζεται από κλάμα χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Είναι περισσότερο δάκρυα συγκίνησης παρά κατάθλιψη. Είναι κάτι συνηθισμένο που εμφανίζεται περίπου στο 50 με 75% όλων των γυναικών μέσα στις πρώτες δέκα μέρες μετά τον τοκετό. Δεν χρειάζεται φαρμακευτική παρέμβαση και έτσι δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό της επιλόχειας κατάθλιψης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Τρία βασικά κριτήρια είναι:

1. Η παρουσία ψυχιατρικών συμπτωμάτων τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν φαρμακευτική υποστήριξη.
  2. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στους έξι μήνες μετά τον τοκετό. Αυτός ο χρόνος είναι σχετικός, αλλά σημαντικός για την έρευνα. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν με το τελείωμα του θηλασμού και την έναρξη της πρώτης περιόδου, αλλά στις γυναίκες με παρατεταμένο θηλασμό τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα.
  3. Η απουσία προηγούμενης ψυχιατρικής ασθένειας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η προγεστερόνη είναι φυσιολογικά απούσα από το αίμα μετά την περίοδο μέχρι την ωορρηξία. Στην ωορρηξία αυξάνεται και αν υπάρξει σύλληψη ακολουθεί μια ραγδαία αύξηση στις ορμόνες του κύκλου της γυναίκας, και ειδικά στην προγεστερόνη, την ορμόνη της εγκυμοσύνης. Η αυξημένη παραγωγή της προγεστερόνης οφείλεται αρχικά σε ένα αυξημένο έργο από την ωοθήκη, και μετά σχηματίζεται ο πλακούντας, που παράγει τεράστιες ποσότητες προγεστερόνης και άλλων ορμονών της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης η παραγωγή της προγεστερόνης από τον πλακούντα φτάνει περίπου 30-50 φορές το φυσιολογικό επίπεδο προγεστερόνης στο αίμα που βρίσκεται στο μέσο luteal peak , περίπου την 21 η μέρα ενός κύκλου 28 ημερών, σε μια γυναίκα με υγιή κύκλο. Με την έξοδο του μωρού βγαίνει επίσης και ο πλακούντας και υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή στα επίπεδα όλων των ορμονών. Η νέα μητέρα πρέπει γρήγορα και απότομα να προσαρμοστεί στην πλήρη απουσία της προγεστερόνης μετά από εννέα μήνες διαρκούς και πλήρους παροχής. Μερικές γυναίκες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή του επιπέδου προγεστερόνης και αντιδρούν με την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης. Η επιλόχεια μελαγχολία, που εμφανίζεται σε τόσο πολλές νέες μητέρες, μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ήπια αντίδραση σε αυτές τις ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα της προγεστερόνης (εικ.3). Η προφύλαξη από την επιλόχεια κατάθλιψη με την προγεστερόνη επομένως στοχεύει στη βελτίωση αυτής της ξαφνικής εξαφάνισης της προγεστερόνης στον τοκετό, επιτρέποντας μια πιο σταδιακή επιστροφή στο επίπεδο προγεστερόνης μιας γυναίκας με φυσιολογική εμμηνόρροια.

Στον τοκετό πέφτουν επίσης και τα επίπεδα οιστρογόνων, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως γίνεται με την προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα εμφανίζονται σε διαφορετικές τιμές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Η προγεστερόνη είναι απούσα στο πρώτο μισό του κύκλου μέχρι την ωορρηξία. Τα οιστρογόνα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λοχεία λόγω του κινδύνου πρόκλησης πνευμονικής εμβολής ή βαθειάς φλεβικής θρόμβωσης.

http://www.cosmoanelixis.gr/articles/viewArticle.php?viewarticle=219&alang=2

Exει να κανει με τις ορμονες. Ενημερωθετει λιγο για ενα τοσο σοβαρο θεμα.

Το γνωριζω οτι εχει να κανει με τις ορμονες....ΑΛΛΑ δεν εχει να κανει ΜΟΝΟ με τις ορμονες, εσυ αυτο το γνωριζεισ.....???????? (συμμετεχουν πολλοι παραγοντες στο προβλημα που καλειται "επιλοχειος καταθλιψη") δυστυχως....!!!!!!

Ξερεις απο τι επηρεαζονται οι ορμονες......??????

Εσυ ενημερωσου λιγακι παραπανω γιατι μαλλον κατι σου διαφευγει για ενα τοσο σοβαρο θεμα οπως προανεφερες...!!!!!

Η λεξεισ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που ανεφερε στο μηνυμα τησ η λαιδα ειναι λεξεισ κλειδια...και θα συμφωνησω για ακομη μια φορα μαζι της...και κατεπεκταση με το μηνυμα της...!!!!!

Σημ...δεν υπαρχει λογος να εξαπτεσαι, συζητηση κανουμε...

http://www.rcpsych.ac.uk/expertadvice/translations/greek/postnataldepression.aspx

Μονο που στην επιλοχειο μελαγχολια, ειναι μια φυσικη αλλαγη των ορμονων οι οποιες επανερχονται μονες τους.

Το φαινομενο αυτο κραταει λιγες μερες....

Μελαγχολία της λοχίας

Την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τη γέννα, περίπου οι μισές από τις νέες μητέρες νιώθουν έτοιμες να κλάψουν, «πεσμένες» και καθόλου σίγουρες για τον εαυτό τους. Αυτό είναι γνωστό ως «μελαγχολία της λοχίας» και περνάει μετά από μερικές ημέρες.

Τι συμβαίνει με τις ορμόνες;

Τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, καθώς και άλλων ορμονών που συνδέονται με τη σύλληψη και τη γέννα, πέφτουν ξαφνικά όταν γεννηθεί το μωρό. Το πώς ακριβώς επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα δεν είναι ξεκάθαρο. Δεν έχουν βρεθεί σημαντικές διαφορές στην αλλαγή των ορμονών στις γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη με αυτές που δεν πάσχουν, και δεν έχουν βρεθεί στοιχεία από έρευνες που να δείχνουν ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που συμβάλλει στην κατάθλιψη. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην μελαγχολία της λοχίας και στην επιλόχεια ψύχωση.

Πότε παρουσιάζεται η επιλόχεια κατάθλιψη;

Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης αρχίζουν μέσα σε ένα μήνα από τη γέννα, αλλά μπορεί να αρχίσει και μέχρι έξι μήνες αργότερα.

Τι την προκαλεί;

Δεν ξέρουμε αρκετά για τους λόγους που προκαλούν την επιλόχεια κατάθλιψη ώστε να είμαστε σίγουροι για το ποια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτή. Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος, αλλά διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να την προκαλέσουν. Ξέρουμε ότι μία γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη εάν:

• είχε και παλαιότερα κατάθλιψη (κυρίως εάν είχε επιλόχεια κατάθλιψη)
  • ο σύντροφός της δεν την στηρίζει
  • το μωρό της γεννήθηκε πρόωρα ή είναι άρρωστο
  • έχασε η ίδια τη μητέρα της όταν ήταν παιδί
  • σε μικρή χρονική περίοδο υπέφερε από πολύ άγχος.

Για παράδειγμα, λόγω του θανάτου κάποιου κοντινού προσώπου, απώλειας της εργασίας της ή της εργασίας του συντρόφου της, οικονομικών προβλημάτων ή προβλημάτων με το σπίτι.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να πάθει επιλόχεια κατάθλιψη ακόμα κι αν δεν έχει συμβεί τίποτε από τα παραπάνω και δεν υπάρχει προφανής λόγος. Εξάλλου, το να έχει κάποιος αυτά τα προβλήματα δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πάθει επιλόχεια κατάθλιψη.

http://www.ypostirixi.net/el/papers/press/?nid=743

Η ανακοίνωση μίας εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένα από τα πιο ευτυχισμένα γεγονότα στη ζωή μίας γυναίκας και του συντρόφου της. Ο αρχικός ενθουσιασμός, η ευτυχία και η ικανοποίηση συχνά συνοδεύεται και από πολλά δυσφορικά συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, σύγχυση, εξάντληση. Αυτό γιατί στην περίοδο της κύησης και της λοχείας πραγματοποιούνται πολλές σωματικές, συναισθηματικές και πρακτικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας. Σωματικά η γυναίκα βλέπει το σώμα της να αλλάζει κατά την κύηση, να αυξάνεται το βάρος της, να νιώθει πόνους, κράμπες συναισθήματα τα οποία επηρεάζουν τη διάθεσή της. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ραγδαία η παραγωγή ορμονών η οποία με τη σειρά της αλλάζει τη συναισθηματική της κατάσταση. Παράλληλα, λαμβάνονται αποφάσεις από την επιλογή γιατρού, του χώρου του τοκετού μέχρι και την διαμόρφωση του σπιτιού, το αν θα θηλάσει το μωρό, οργανώνονται μελλοντικά σχέδια, αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας. Όλες αυτές οι αλλαγές φέρουν συνήθως την γυναίκα αντιμέτωπη με μία μελαγχολία. Η μελαγχολία αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με:

• Κλάμα
  • αίσθημα εξάντλησης
  • ευσυγκηνησία
  • άγχος, αβεβαιότητα και φόβους
  • προβλήματα ύπνου
  • ευερεθιστότητα

Αυτά τα συναισθήματα θεωρούνται φυσιολογικά και εμφανίζονται στο 80% των γυναικών, λόγω της εξάντλησης της νέας μητέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν απότομα από την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά συχνότερα εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τον τοκετό, και διαρκούν από λίγες εβδομάδες έως και λίγους μήνες. Η μελαγχολία της λοχείας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη η οποία αποτελεί μία ψυχική νόσο, η οποία ανήκει στις διαταραχές διάθεσης.

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψης και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία διαταραχή της διάθεσης, μία μορφή της κλινικής κατάθλιψης που έχει έναρξη τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Περίπου μία στις δέκα γυναίκες εμφανίζει επιλόχειο κατάθλιψη. Είναι αρκετά σοβαρή νόσος ώστε να αλλάξει την όψη, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα της γυναίκας και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό όχι πάντα από την ίδια αλλά από τα οικεία της πρόσωπα και κυρίως το σύντροφό της.

• Αίσθημα θλίψης με παρουσία ή όχι κλάματος
  • Προβλήματα ύπνου (πολλές αφυπνίσεις, αϋπνία)
  • Διαταραχές διάθεσης
  • Ευερεθιστότητα
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος, ικανοποίησης και ευχαρίστησης (από δραστηριότητες που μέχρι τότε πρόσφεραν ευχαρίστηση)
  • Διαταραχές όρεξης (αύξηση ή μείωση της όρεξης) που συνοδεύονται αντίστοιχα από αύξηση ή απώλεια του σωματικού βάρους
  • Συναισθήματα άγχους και φόβου. Το άγχος εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων και μπορεί να αφορά την ίδια ή και το νεογέννητο ή ακόμα μπορεί να παρουσιάσει φόβο μην βλάψει το βρέφος.
  • Μειωμένη ενεργητικότητα, αίσθημα κόπωσης το οποίο συχνά βελτιώνεται τις απογευματινές ώρες.
  • Χαμηλή δέσμευση με το νεογέννητο
  • Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, αποτυχίας, φόβος νόσησης.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, λήψης αποφάσεων, μνήμης.
  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πόνοι στο στήθος, αίσθημα παλμών κ.α.
  • Σκέψεις αυτοκτονίας

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, περίπου μία στις 200 γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει επιλόχειο ψύχωση με βαρύτερη συμπτωματολογία ψευδαισθήσεις οπτικές ή ακουστικές, σύγχυση, παραλήρημα, άρνηση του νεογέννητου. Σε ακόμη σπανιότερες περιπτώσεις (1:250.000) το ψυχωσικό παραλήρημα μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρα δολοφονίας του βρέφους ή του συζύγου.

Τα συμπτώματά της επιλόχειου κατάθλιψης ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα από ηπιότερα σε πιο σοβαρά και υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσουν μέσα σε λίγους μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια. Ανεξάρτητα αν υπάρχει πιθανότητα υποχώρησης των συμπτωμάτων, αν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα στη νέα μητέρα είναι καλό να πάρει επαγγελματική βοήθεια για να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής της ίδιας και του νεογέννητού της.

Ποια είναι τα αίτια της εκδήλωσης της επιλόχειας κατάθλιψης;

Δεν είναι γνωστά τα αίτια της επιλόχειου κατάθλιψης και φαίνεται η εκδήλωσή της να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εκδήλωση και τη συντήρησή της. Το ιστορικό προηγούμενης ψυχικής νόσου, η ύπαρξη προβλημάτων υγείας όπως και η αλλαγή των ορμονικών επιπέδων. Οι ορμονικές μεταβολές και συγκεκριμένα η απότομη μείωση της παραγωγής ορμονών σε σχέση με την περίοδο της κύησης είναι ένας παράγοντας που διερευνάται πολύ από τους επιστήμονες. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες φαίνονται να είναι τα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή της γυναίκας (όπως οικονομικά προβλήματα, απώλειες και πένθος), η έλλειψη υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου, η υπερκόπωση, όπως και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού με ψυχικές νόσους. Βέβαια όσο πιο υγιές το άτομο ήταν πριν την εκδήλωση της διαταραχής τόσο ηπιότερα μπορεί να είναι τα συμπτώματα και καλύτερη η πρόγνωση της πορείας της νόσου.

Συνεχιζω αυτο το θεμα οχι για να πεισω τα μελη που διαφωνουν αλλα γιατι αρνουμαι να συμβαλλω στα 'σημεια των καιρων' που θελουν τους ανθρωπους να μην προσπαθουν, να τα θελουν και να τα εχουν ολα ετοιμα και να τα παρατανε με το παραμικρο.

Επισης αν τα διαβαζουν κοπελες που θελουν να γινουν μανουλες (τι πιο ομορφο..!) να ξερουν οτι εκτος την ατελειωτη ευτυχια που θα φερει το παιδι τους, θα φερει και λιγο παραπανω κουραση, αγχος, κλεισουρα, ραγαδες, χαλαρωση, και αλλα χαρακτηριστικα που δηλωνουν οτι τη ζωη τη ζουν στην πραγματικοτητα.

Αυτο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καταθλιψη...αυτο ειναι φυσικο, οταν γινεσαι μαμα!

Η καταθλιψη ειναι πολυ πιο σοβαρη κατασταση και συνηθως αντιμετωπιζεται ιατρικα. Ευτυχως ομως το ποσοστο που συμβαινει ειναι μικρο.

Πολυ ωραία τοποθέτηση!

Τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε συμβουλευτικό!

Διαφημίσεις

Exει να κανει με τις ορμονες. Ενημερωθετει λιγο για ενα τοσο σοβαρο θεμα.

Εγώ που έχω ενημερωθεί για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, έχω να πω, ότι η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζεται από την διαταραχή των ορμονών, όμως δεν είναι η αιτία αλλά η αφορμή. Με την λογική ότι οι ορμόνες προκαλούν επιλόχειο κατάθλιψη, τότε θα ήταν λογικό τα ποσοστά να είναι πάρα πολύ υψηλά στις λεχώνες και όχι 1 προς 10. Ας μην τρομάζουμε και τον κόσμο. Πρέπει να έχεις την "προδιάθεση" για να πάθεις επιλόχειο (να το πω κάπως έτσι). 'Η μάλλον καλύτερα ότι είναι θέμα οργανισμού και ατόμου. Γιατί όπως ξανα είπα, δεν παθαίνουν όλες οι λεχώνες. Είναι σύμπλεγμα παραγόντων που "τροφοδοτείται¨από την διαταραχή των ορμονών.

Επίσης, σε κάθε είδους κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένου και της επιλόχειας, το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο, και για αυτό, ο ψυχίατρος ή ψυχολόγος συστήνει στους συγγενείς των ανθρώπων με κατάθλιψη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη και ήρεμη.

Είναι πιθανον να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη και σε ήρεμο περιβάλλον αλλά αν το περιβάλλον είναι προβληματικό, τότε ο άνθρωπος είναι πιο επιρρεπής.

Το γνωριζω οτι εχει να κανει με τις ορμονες....ΑΛΛΑ δεν εχει να κανει ΜΟΝΟ με τις ορμονες, εσυ αυτο το γνωριζεισ.....???????? (συμμετεχουν πολλοι παραγοντες στο προβλημα που καλειται "επιλοχειος καταθλιψη") δυστυχως....!!!!!!

Ξερεις απο τι επηρεαζονται οι ορμονες......??????

Εσυ ενημερωσου λιγακι παραπανω γιατι μαλλον κατι σου διαφευγει για ενα τοσο σοβαρο θεμα οπως προανεφερες...!!!!!

Η λεξεισ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που ανεφερε στο μηνυμα τησ η λαιδα ειναι λεξεισ κλειδια...και θα συμφωνησω για ακομη μια φορα μαζι της...και κατεπεκταση με το μηνυμα της...!!!!!

Σημ...δεν υπαρχει λογος να εξαπτεσαι, συζητηση κανουμε...

Δεν εξαπτομαι καλη μου. ΟΤαν δεν συμφωνει καποιος μαζι σας δεν σημαινει οτι εξαπτεται. Αν εχετε την καλη διαθεση και θελετε να ενημερωσετε τον κοσμο για ενα τοσο σοβαρο θεμα απλα ψαξτε το και μην μενετε στην επιφανεια που εσεις θελετε. Μια γυναικα μπορει να εχει επιλοχειο ακομη και αν της δινουν τα παντα στο χερι ;). Ψαξτε το και δειτε το θεμα απ ολες τους τις διαστασεις. Εαν θελετε να κατηγορησετε καποιες γυναικες (καλως ή κακως) καντε το σε πιο ligth θεματα. Πολυ απλα ;)

Δεν εξαπτομαι καλη μου. ΟΤαν δεν συμφωνει καποιος μαζι σας δεν σημαινει οτι εξαπτεται. Αν εχετε την καλη διαθεση και θελετε να ενημερωσετε τον κοσμο για ενα τοσο σοβαρο θεμα απλα ψαξτε το και μην μενετε στην επιφανεια που εσεις θελετε. Μια γυναικα μπορει να εχει επιλοχειο ακομη και αν της δινουν τα παντα στο χερι ;). Ψαξτε το και δειτε το θεμα απ ολες τους τις διαστασεις. Εαν θελετε να κατηγορησετε καποιες γυναικες (καλως ή κακως) καντε το σε πιο ligth θεματα. Πολυ απλα ;)

Καταρχην ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΜΕ καμια, καταδευτερον το εγραψες και μονη σου " μια γυναικα μπορει να εχει επιλοχειο ακομη και αν της δινουν τα παντα στο χερι" συνεπως ειναι πολυπαραγοντικο το προβλημα και οχι μονο ορμονικο, αν ηταν μονο ορμονικο θα χορηγουσαν οι ειδικοι χαπακια, καθολου οδηγιεσ για το περιβαλλον, τη διαθεση χρονου και τελος.........πολυ απλα.......!!!!!!!!!!!

Οι ειδικοι ειναι αυτοι που αν εχουν την καλη διαθεση θα ενημερωσουν τον κοσμο, σωστα, τεκμηριωμενα και αξιοπιστα. Εμεις απλα λεμε τη γνωμη μας συζητωντας....!!!!!! Σαφως θα υπαρχουν διαφωνιες και συμφωνιες μεταξυ μας, γιαυτο αλλωστε λεγεται και συζητηση...αλλα οι προσβολες και οι μπηχτες τυπου (ενημερωθειτε λιγο για ενα τοσο σοβαρο θεμα) μονο βοηθεια δεν προσφερουν σε καποια με επιλοχειο, οποτε ας τις αφησουμε εξω απο το φορουμ......εαν εχεις την καλοσυνη........!!!!!!!!!!!!!!!

Εγώ που έχω ενημερωθεί για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, έχω να πω, ότι η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζεται από την διαταραχή των ορμονών, όμως δεν είναι η αιτία αλλά η αφορμή. Με την λογική ότι οι ορμόνες προκαλούν επιλόχειο κατάθλιψη, τότε θα ήταν λογικό τα ποσοστά να είναι πάρα πολύ υψηλά στις λεχώνες και όχι 1 προς 10. Ας μην τρομάζουμε και τον κόσμο. Πρέπει να έχεις την "προδιάθεση" για να πάθεις επιλόχειο (να το πω κάπως έτσι). 'Η μάλλον καλύτερα ότι είναι θέμα οργανισμού και ατόμου. Γιατί όπως ξανα είπα, δεν παθαίνουν όλες οι λεχώνες. Είναι σύμπλεγμα παραγόντων που "τροφοδοτείται¨από την διαταραχή των ορμονών.

Επίσης, σε κάθε είδους κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένου και της επιλόχειας, το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο, και για αυτό, ο ψυχίατρος ή ψυχολόγος συστήνει στους συγγενείς των ανθρώπων με κατάθλιψη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη και ήρεμη.

Είναι πιθανον να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη και σε ήρεμο περιβάλλον αλλά αν το περιβάλλον είναι προβληματικό, τότε ο άνθρωπος είναι πιο επιρρεπής.

Θα συμφωνησω με τα λεγομενα σου...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...