Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ "Ρ" ....είναι φυσιολογικό?

Recommended Posts

Καλησπέρα σας κορίτσια ,

Ο μικρός μου είναι 3,5 ετών και το Ρ δεν μπορεί νατο πει . Οταν βιαζεται χάνει και καποια άλλα συμφωνα αλλα σιγα σιγά οταν τα συλλαβιζουμε τα λεει. Το ρ ....τιποτα . Είναι φυσιολογικό ? Τα δικά σας παιδάκια ? Πείτε μου εμπειριες..........

Ευχαριστω

Διαφημίσεις

Τα αγοράκια συνήθως αργούν να το πουν, μερικά λίγο παραπάνω απο άλλα. Εμένα ο δικός μου τώρα θα πάει πρώτη κ ακόμα δε το'χει ενσωματώσει μέσα στην ομιλία του, παρ'όλο που αν του το ζητήσουμε το καταφέρνει. Βέβαια εγώ τον πήγαινω 1 χρόνο τώρα σε λογοθεραπείες γιατί είχε κ άλλες ελλείψεις εκτος το ρ (δεν έλεγε θ, δ, σ, άρθρα) αλλά τώρα όλα μια χαρά :P

εμένα ο δικός μου είναι 4 και θέλεις διερμηνέα για να τον καταλάβεις :cry: :cry:

φέτος θα φουλάρουμε στην λογοθεραπεία!!!!!!!!!!

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Διαφημίσεις

• 11 months later...

Ο γιος μου, σήμερα 3 ετών και 3 μηνών, μέχρι πριν από 2 μήνες μιλούσε πιο καθαρά από ό,τι σήμερα. Η ομιλία του δεν ήταν τέλεια, αλλά ήταν αρκετά καθαρή και απόλυτα κατανοητή. Και τώρα είναι κατανοητή, αλλά εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα σα να χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο σάλιο; Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Πάντως το "ρ" του τώρα είναι πολύ υγρό, σχεδόν "λ". Δεν είναι κραυγαλέο το πισογύρισμα, αλλά εμάς που τον ζούμε καθημερινά μας έκανε εντύπωση, όπως και της γυναίκας που τον φροντίζει στο σπίτι και είχε να τον δει ενάμιση μήνα που έλειπε για διακοπές στην επαρχία στη γιαγιά του.

Σας έχει συμβεί τέτοιο πισωγύρισμα;

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Ακριβως το ιδιο παρατηρησα κι εγω τωρα τελευταια! Δεν μπορουσε να πει το ρ αλλα το ελεγε καπως στρογγυλεμενα και δεν ακουγοταν πολυ, τωρα ομως εγινε κανονικο λ, δεν μπολω και τετοια... Ουτε το θ λεει.

Πιστευω σιγα σιγα θα τα πουν ολα ομως.

Ο γιος μου το είπε 4,5 χρονών και μάλιστα χρειάστηκε να του δείξουμε που ακριβώς πάει η γλώσσα στην περίπτωση του "λ" και του "ρ". Αν δεν το κάναμε ίσως αργούσε κι άλλο. Η υπόλοιπη ομιλία είναι εντάξει με εξαίρεση κάποια κομπιάσματα όταν πιέζεται.

Ο γιος μου το είπε 4,5 χρονών και μάλιστα χρειάστηκε να του δείξουμε που ακριβώς πάει η γλώσσα στην περίπτωση του "λ" και του "ρ". Αν δεν το κάναμε ίσως αργούσε κι άλλο. Η υπόλοιπη ομιλία είναι εντάξει με εξαίρεση κάποια κομπιάσματα όταν πιέζεται.

εμενα που ειναι ακριβως τριων χρονων και κατι μερες και που της το λεω το ρ σε λεξουλες σιγα σιγα παλι λ το λεει! θα φτιαξουν που θα παει....οποτε για την φιλη μας που ρωτησε ειναι φυσιολογικο να μην λεει ακομα καθαρα το ρ :cool:

Διαφημίσεις

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!!! ΕΙΜΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ . ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΦΕΡΕΙ ΤΟ Ρ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ , ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ . ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ , ΠΙΘΑΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΙΣΩΣ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ . ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΑΛΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ , ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ , ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΧΡΗΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ . ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΩ ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΛΕΩ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ . ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΔΩ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ !

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!!! ΕΙΜΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ . ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΦΕΡΕΙ ΤΟ Ρ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ , ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ . ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ , ΠΙΘΑΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΙΣΩΣ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ . ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΑΛΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ , ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ , ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΧΡΗΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ . ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΩ ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΛΕΩ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ . ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΔΩ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ !

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου. Όντως διαπιστώσαμε την αλλαγή όταν πήγαμε να τον βρούμε στην επαρχία όπου έκανε διακοπές στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού με την αδερφή του. Είχε μείνει 10 μέρες χωρίς εμάς (τους γονείς του). Ξέρουμε όμως ότι περνούσε καλά. Και εκτός από αυτή την "παλλινδρόμηση" δεν παρατηρήσαμε κάτι άλλο εκτός από μία σχετική μεγαλύτερη ανυπακοή την οποία αποδώσαμε στην ανυπαρξία αυστηρότητας από τη γιαγιά του.

Τα πισωγυρίσματα εμφανίζονται απαραίτητα μετά από κάποια δυσάρεστη εμπειρία ή μετά από οποιαδήποτε αλλαγή;

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ , ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣ . Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΦΕΝΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΓΟΝΙ ΣΑΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΕΓΓΟΝΑΚΙ !!!!!!! ΕΞΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ! ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ . ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΙΕΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΑΜΕΣΑ ΟΥΤΕ ΕΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΑΣΕ (ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ) . ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ .. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΞΑΝΑ ! :)

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ , ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣ . Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΦΕΝΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΓΟΝΙ ΣΑΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΕΓΓΟΝΑΚΙ !!!!!!! ΕΞΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ! ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ . ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΙΕΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΑΜΕΣΑ ΟΥΤΕ ΕΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΑΣΕ (ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ) . ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ .. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΞΑΝΑ ! :)

Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση και το ενδιαφέρον σου. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά μας. Δεν του έχουμε επισημάνει του ίδιου ούτε έμμεσα ούτε άμεσα το θέμα της άρθρωσης. Ελπίζω ότι με το πέρασμα των ημερών θα επανακατακτήσει την καλύτερη άρθρωσή του. Θα δούμε..... Σε ευχαριστώ.

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

• 4 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις

Κι εμένα ο μικρός τα ίδια!Λέει άλλα αντί αλλων αλλά τον καταλαβαίνουμε!Δεν ανησυχώ είναι μονο 3 ετών!Κάθε μήνα τα πάει και καλύτερα!Τα αγοράκια έχουν περισσότερες δυσκολίες μέχρι να σταθεροποιήσουν την ομιλία τους!

eleytheriag καλησπερα.κι εμενα ο γιος μου ειναι 4,5 και δεν λεει καθαρα το ρ και το σ.ειναι φυσιολογικο για την ηλικια του?και ποτε ανησυχουμε και παμε σε ειδικο?παντως μιλαει συνεχειααααα...ευχαριστω.

Απευθυνομαι στην eleytheriag ! καλησπερα σας. θα ηθελα να σας ρωτησω τη γνωμη σας μεσα απο την εμεπιρια σας. αγορακι 2,5 ετων λεει:μαμα μπαμπα γιαγια και τιποτε αλλο. συνηθως εκφραζεται με ενα "α-α-α" οταν θελει κατι ή "τα-τα, ντα-ντα".γενικοτερα ειναι παιδι αρκετα νευρικο, θα χτυπησει πολυ ευκολα ενα αλλο παιδακι η εναν μεγαλο, θα πεταξει αντικειμενα κτλ... ευχαριστω.

• 4 months later...

Καλησπέρα κι από μένα

εμένα ο γιος μου είναι τριών ετών και λέει τραμ, τρένο, τρίχα και όποια άλλη λέξη έχει το "τ" πριν από το "ρ", αλλά αν δεν προηγείται το "τ" το λέει "ν". Π.χ. πεινατής, πενίμενε, γαιδούνι κτλ.

Εχει ξανατύχει σε καμία;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...