Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διακρίσεις ανάμεσα σε αδέλφια....

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους...! :D

Απόψε κάτι με προβλημάτισε και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας, να μου πείτε την άποψή σας. :idea:

Έχω δύο παιδιά το Γιώργο 4 ετών και τη Στέλλα 2 ετών.

Πήγαμε λοιπόν το απόγευμα επίσκεψη στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. :lol::lol::lol::lol:

Διαπίστωσα ότι προκειμένου να μην ζηλέψει ο Γιώργος έλεγε ο παππούς ότι "Η Στέλλα κοίτα, είναι μικρή και δεν το κάνει καλά.!" ή "Κοίτα αυτό το κάνει λάθος και θα με χτυπήσει ενώ εσύ που είσαι μεγάλος το κάνεις σωστά γιατί καταλαβαίνεις" κτλπ..... :?

Επίσης όταν εγώ πήρα τη μικρή και παίζαμε, γέλαγαμε ο Γιώργος καθόταν και κοίταγε και η γιαγιά μου έκανε νόημα να σταματήσω γιατί απότι μου είπε αργότερα πίστευε ότι θα ζήλευε ο Γιώργος. :(

Και όταν έλειπε ο Γιώργος ο παππούς φώναζε τη Στέλλα να παίξουνε και όταν εμφανιζόταν ο πιτσιρίκος την άφηνε με την δικαιολογία ότι είναι μικρή και δεν μπορεί να παίξει μαζί της ενώ μαζί του παίζει ωραία και καλά. :cry:

Στην οικογενειακή μας ζωή απότι μπορώ να καταλάβω μέχρι τώρα κανένα παιδί δεν έχει δείξει κάποια μορφή ζήλιας που να μας προβληματίσει και πάντα παίζουμε και με τα δύο παιδιά το ίδιο. :D

Δεν κρατάμε χρονόμετρο για να είμαστε δίκαιοι αλλά και τα δύο παίζουν μαζί μας και ομαδικά αλλά και ξεχωριστά το καθένα.

Κάποια πράγματα του στυλ να θέλουν και τα δύο την ίδια ώρα αγκαλιά μας έχει συμβει αλλά αναλόγως των περιστάσεων πάντα πράττουμε. :o

Προβλήματα όμως ιδιαίτερα δεν είχαμε ποτέ.

Για να είμαι ειλικρινής απόψε ένοιωσα ότι το κοριτσάκι μου αδικήτε προκειμένου να μην ζηλέψει ο αδελφός της αλλά εγώ δεν κατάλαβα να ζηλεύει τίποτα.

Βέβαια ο Γιώργος απολάμβανε αυτή την αποκλειστικότητα του παππού του. :lol:

Δεν ξέρω πως να χειριστώ αυτό το θέμα και αν θα πρέπει κάτι να επισημάνουμε στο παππού...

Τι θα κάνατε στη θέση μου????? :?

Πως θα χειριζόσασταν εσείς αυτό το θέμα??? :?: Να σας επισημάνω ότι ο παππούς βλέπει σχεδόν καθημερινά και τα δύο πιτσιρίκια. :roll:

Αγάπη.... η χαραμάδα της αιωνιότητας..

Ernesto Cardenal

Διαφημίσεις

Λοιπόν, βατράχι, αυτο το θέμα με απασχολεί πολύ έντονα αυτές τις μέρες και μένα και ... ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου, η μικρή αδικείται από αυτή τη συμπεριφορά! Δύο χρονών παιδάκι είναι, καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα θέλουμε να πιστεύουμε, γιατί δηλαδή να νιώθει πάντα δεύτερη;;; :? Άσε που έτσι καλλιεργούν στο μεγάλο τον εγωισμό και τη νοοτροπία του "εγώ είμαι ο καλύτερος" που δεν πιστεύω πως είναι σωστή! Εγώ το επιτρέπω να γίνεται αυτό τώρα που το μικρό είναι ακόμα μωρό, σε λίγο καιρό όμως θα επισημαίνω ότι δεν είναι σωστό. Το θέμα βέβαια είναι ποιος θα με ακούει!

Πάντως αυτό το θέμα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες είναι ανεξάντλητο! Εμένα την έχουν τόσο πολύ κακομάθει τη μεγάλη που φτάνει σε ακραίες συμπεριφορές προκειμένου να γίνει το δικό της, γιατί ξερει βέβαια τελικά ότι θα το πετύχει! Και προσαρμόζει τη συμπεριφορά της ανάλογα με το πρόσωπο που έχει απέναντί της, ας πούμε με μένα δεν είναι τόσο απαιτητική γιατί ξέρει τα όριά μου, με τον μπαμπά όμως ή με τη γιαγιά και τον παππού, απλώς δεν υπάρχουν όρια. Και το πρόβλημα δημιουργείται όταν είμαστε όλοι μαζί, οπότε εγώ δεν έχω καμιά δικαιοδοσία, δε με ακούει κανείς και γίνομαι και η κακιά αποπάνω! Τέλος πάντων, ξέφυγα λίγο από το θέμα, αλλά ήθελα να πω κι εγώ τον πόνο μου! Σόρι :?

το μονο σιγουρο ειναι οτι αυτη η συμπεριφορα κανει κακο και στα δυο τα παιδια.πρεπει να μιλησεις με τους παππουδες και να τους εξηγησεις πως εχει η κατασταση.ειναι οτι χειροτερο για την αυτοπεποιθηση της κορουλας σου!πρεπει να σταματησει!

θα έλεγα για να μην του μπερδέψεις στο τι κάνουν, (γιατί αυτό είναι ίσως πιο δύσκολο μεμιάς)

οπωσδήποτε να τους τονίσεις, το ότι ότι λένε δηλαδή οι λέξεις που χρησιμοποιούν, ακούγονται σε αυτούς οκ, αλλά στα αυτιά του παιδιού όταν το ακούει είναι ένα τελειωτικό τελεσίγραφο, όταν ακούει,

"Η Στέλλα κοίτα, είναι μικρή και δεν το κάνει καλά.!" "Κοίτα αυτό το κάνει λάθος και θα με χτυπήσει "

είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει η Στέλλα αργότερα ΟΛΕΣ τις αταξίες γιατί ακούγωντας αυτό, θα ταυτίζει τον εαυτό της με όλες τις αταξίες.

οι λέξεις αυτές είναι που είναι απαγορευτιικές.

η πράξεις αγάπης που κάνουν οι γιαγιάδεςκ παπούδες δεν μπορεί τόσο πολύ να κάνουν κάτι κακό, σε αντίθεση με τέτοιες δηλώσεις που αυτές είναι που στα αυτιά των παιδιών είναι ευαγγέλιο, ενώ οι γιαγιάδες κ παπούδες δεν τις παίρνουν στα σοβαρά.

θα έλεγα ότι πιό εύκολο να αρχίσετε απο εκεί. δηλ.

ΚΑΜΙΑ ΦΡΑΣΗ δεν θα περιέχει χαρακτηρισμό του παιδιού που να το διαχωρίζει απο το άλλο.

όπως πχ "εσύ είσαι έτσι ενώ αυτός είναι αλλιώς " κτλ.

ΑΥΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ.

για να βοηθήσουν τον μεγάλο να μη ζηλεύει όπως θέλουν

δείξε τους ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τέτοιες περιγραφές και διαχωρισμούς.

μην αμφισβητείς εντελώς δηλαδή την κρίση τους, αλλά τον τρόπο τους.

πες τους ότι με αυτά τα σχολια κάνουν κακό στο άλλο παιδί ενώ μπορούν χωρίς τέτοια σχόλια, να βοηθήσουν και τον ένα και τον άλλο.

όταν αισθάνονται ότι μπορεί να ζηλέψει σε κάτι ο μεγάλος, απλώς να ασχολούνται και μαζί του, χωρίς να κάνουν κάποιο σχόλιο.

έτσι και ο μεγάλος θα αισθανθεί ότι γίνεται φυσικά αυτό και όχι για κάποιο λόγο, έτσι ώστε αργότερα να το "χρησιμοποιεί" με κακό τρόπο.

δεν είναι κακό, να του δίνουν προσοχή. κακό είναι να κάνουν τέτοια σχόλια, είτε μπροστά στην στέλλα είτε όταν δεν είναι μπροστα.

δεν πρέπει καθόλου να κάνουν σχόλια που διαχωρίζουν το ένα παιδί απο το άλλο. ίσα ίσα, τα σχόλιά τους πρέπει να έχουν στόχο, το ότι τα παιδιά αυτά είναι αδέρφια, και να τα δικαιολογούν όχι να τα ενοχοποιούν για κάτι.

τώρα, το αν ο παπούς δείχνει μεγαλύτερη οικοιότητα με τον μεγάλο και για αυτό λέει αυτά για την στέλλα, πες οπωσδήποτε ότι την αγάπη του για τον μεγάλο, να τον δείχνει αλλιώς, με τρόπο που να μην αναφέρεται στην στέλλα ή ότι τον προτιμάει/εκτιμάει περισσότερο απο εκείνη.

για να δεί ο μεγάλος σου ότι ο παππούς του τον αγαπάει, δεν χρειάζεται ο παππούς να προβεί σε διαπαντώς αποκύρηξη του υπόλοιπου περίγυρου/οικογένειας. πες του το έτσι :)

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για την άμεση ανταπόκριση.! :D

Μαρία σε ευχαριστώ πολύ και εσένα για την αναλυτική σου απάντηση. :wink:

Σίγουρα ο παππούς μας δεν έχει φανταστεί τι μπορεί να προκύψει απτις κουβέντες που λέει..... θα προσπαθήσουμε διακριτικά να τον διορθώσουμε μιας και μέχρι τώρα δεν έχουμε μαζί του κανένα άλλο πρόβλημα.

Αγάπη.... η χαραμάδα της αιωνιότητας..

Ernesto Cardenal

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...