Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Προσπαθεια για αποκλειστικο θηλασμο

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 4k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Αγλαϊα μου καλησπέρα.Ήρθε η ώρα να ζητήσω κι εγώ την συμβουλή σου ....σε 15 ημέρες περίπου θα γεννήσω το 2ο αγοράκι μου,ενώ το 1ο είναι μόλις 14 μηνών..

Όπως καταλαβαίνεις η ανάγκη του για φροντίδα είναι ακόμη άμεση κι εκείνου όπως θα είναι και του μικρούλη-μικρούλη..

Bαρβάρα, να χαίρεσαι το αγοράκι σου και με το καλό να έρθει και το δεύτερο!

Μέχρι να σου απαντήσει η Αγλαΐα, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω κι εγώ!

Φοβάμαι λοιπόν οτι δεν θα μπορώ να έχω κατάλληλλα προγραμματισμένο θηλασμό,και ενώ έχω το mini electricc της medela,σκέφτομαι σοβαρά να νοικιάσω το symphony,ωστε να καταφέρω όσο το περισσότερο δυνατόν να δώσω το γάλα μου στο βρέφος..

Δεν υπάρχει κατάλληλα προγραμματισμένος θηλασμός! Ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος όλο το 24ωρο για να επιτύχει και να εδραιωθεί η γαλουχία!

Καταλαβαίνω το άγχος σου σχετικά με το πώς θα προλαβαίνεις να ανταποκρίνεσαι και στις ανάγκες του πρώτου μωρού. Πιστεύεις ότι με το να αντλείς θα γλιτώνεις χρόνο, το μωρό θα τελειώνει το γεύμα του πολύ πιο γρήγορα και θα σου μένει χρόνος για να ασχοληθείς και με το άλλο. Όμως για σκέψου, θα πρέπει να αντλείς τουλάχιστον 8-10 φορές την ημέρα από 15 λεπτά σε κάθε στήθος για να διατηρήσεις τη γαλουχία αν δεν βάζεις καθόλου το μωρό στο στήθος και μετά να το ταΐζεις με μπιμπερό και να έχεις αποστειρώσεις κλπ. Αν πάλι το θηλάζεις και απευθείας απ' το στήθος και θέλεις να δίνεις μητρικό με μπιμπερό σε ορισμένα γεύματα, πάλι θα έχεις αρκετές αντλήσεις την ημέρα και πάλι τη διαδικασία των αποστειρώσεων κλπ.

Έχω την εντύπωση ότι έτσι θα σπαταλάς περισσότερο χρόνο και υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος σύγχισης της θηλής, όπου το μωρό θα αρνείται το στήθος.

...και το μωράκι κοιμόταν επάνω μου προσπαθώντας να φάει(Κάτι το οποίο φοβάμαι οτι θα επαναληφθεί και θα καταλήξουμε πάλι να θηλάσω μόνο 2 μήνες).

.......*κάθε πόση ώρα θα πρέπει να θηλάζει?(με το 3ωρο που ακολουθούσα πέρισυ αισθάνομαι οτι δεν ήταν αρκετό.)

Το να κοιμάται την ώρα που θηλάζει ένα νεογέννητο είναι απόλυτα φυσιολογικό! Επίσης και το να πιπιλάει χωρίς να κατεβάζει γουλιές γάλα (λέγεται μη θρεπτικός θηλασμός και είναι εξίσου απαραίτητος για την αύξηση και εδραίωση της γαλουχίας, αλλά και για τη συναισθηματική ασφάλεια του νεογέννητου).

Όσο θα μεγαλώνει το μωρό θα θηλάζει πιο αποτελεσματικά και θα σου αφήνει περισσότερο χρόνο ελεύθερο. Για τον πρώτο δύσκολο μήνα (40 μέρες περίπου), από την προσωπική μου πείρα έχω να προτείνω τα εξής:

-Ζητάς βοήθεια, αν υπάρχουν γιαγιάδες μπορούν να αναλάβουν το μαγείρεμα και αρκετές δουλειές του σπιτιού, ώστε να μπορείς εσύ να ασχολείσαι με τα παιδιά. Εννοείται ότι ο σύζυγος αναλαμβάνει τις εξωτερικές εργασίες, ψώνια κλπ, βόλτες του μεγάλου παιδιού στην αρχή, να το απασχολεί όποτε είναι σπίτι ή να κρατάει το μωρό για ρεψίματα ή να το αλλάζει-μπανιαρίζει, ώστε να μπορείς να ασχοληθείς κι εσύ με τον μεγάλο. Αν δεν υπάρχουν γιαγιάδες, ζήτα βοήθεια από άλλους συγγενείς ή φίλους (πχ. μπορούν εκ περιτροπής να μαγειρεύουν κάποιο φαγητό και να σου το στέλνουν).

- Όταν μαγειρεύεις, πάντα μαγειρεύεις μεγαλύτερη ποσότητα και αποθηκεύεις στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης, έτσι μια μέρα που δεν θα προλάβεις απλά βγάζεις φαγητό απ' την κατάψυξη.

- Μην κολλάς τα γεύματα του μεγάλου να γίνονται πάντα με τη συνηθισμένη σειρά! Αν δεν έχεις προλάβει να έχεις μεσημεριανό ώς την ώρα που συνήθως τρώει, μπορείς να του δώσεις το απογευματινό (πχ. τραχανά, γιαουρτάκι ή φρούτα ή ό, τι άλλο τρώει) και να δώσεις το μεσημεριανό αργότερα. Δεν πρόκειται να του πέσει βαρύ!

-Επειδή κάποιες φορές θα χρειαστεί να παραγγείλεις απ' έξω και έχεις πολύ μικρό παιδάκι, ψάξε στη γειτονιά σου για κάποιο ντελίβερυ-μαγειρείο, που να κάνει μαγειρευτά φαγητά, τέτοια που να μπορεί να φάει και το μικρό (πχ. γεμιστά, κάποιο γιουβέτσι, λαδερά κλπ)

- Αυτό που κυριολεκτικά θα σου λύσει τα χέρια είναι ένας μαλακός μάρσιππος αγκαλιάς, δες εδώ

http://www.babywearing.gr/

http://www.pantoumazi.gr/

μπορείς να θηλάζεις το μωρό σου όσο το έχεις στο μάρσιπο και να έχεις και τα δύο χέρια ελεύθερα, ακόμα αν δυσκολεύεται στον ύπνο, αν αποκοιμιέται στην αγκαλιά σου και μόλις το βάλεις στο κρεββατάκι του ξυπνάει, μπορείς να το κοιμήσεις στο μάρσιππο και να ασχοληθείς λίγο με τον μεγάλο ή να κάνεις καμία ψιλοδουλειά και γενικά βολεύει πολύ, θέλει λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθείς, αλλά μετά σου λύνει πραγματικά τα χέρια!

Μόλις περάσει το πρώτο διάστημα, θα δεις ότι ο θηλασμός πραγματικά θα σε διευκολύνει στη φροντίδα και των δύο παιδιών σου.

Και εννοείται ότι το πρώτο παιδάκι μπορεί και πρέπει να είναι κοντά σου όσο θα θηλάζεις, ακόμα και αγκαλιά σου αν το θέλει, μπορείς με το ένα χέρι να το ταΐζεις ή να του δίνεις το γάλα του, να του διαβάζεις κάποιο βιβλίο ή να παίξετε κάποιο παιχνιδάκι, να τραγουδήσετε κλπ. Δεν χρειάζεται να απομονωθείς από το μεγαλύτερο παιδάκι σου για να θηλάσεις.

Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον τοκετό σου και στη συνέχεια με το θηλασμό! Ακολούθησε το μωρό σου, μην έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου όσον αφορά στη φροντίδα του σπιτιού, μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια και όλα θα πάνε καλά. Ότι απορία έχεις να μας γράφεις να το συζητάμε!:)

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

Διαφημίσεις

Φοβάμαι λοιπόν οτι δεν θα μπορώ να έχω κατάλληλλα προγραμματισμένο θηλασμό,και ενώ έχω το mini electricc της medela,σκέφτομαι σοβαρά να νοικιάσω το symphony,ωστε να καταφέρω όσο το περισσότερο δυνατόν να δώσω το γάλα μου στο βρέφος..

Γεια σου Βαρβάρα!

Να σου ζήσει το πρώτο και με το καλό το δεύτερο!:)

Το θέμα το κάλυψε πολύ καλά η Σοφούκα που έχει μεγαλώσει πολλά παιδιά!:)

Από ότι κατάλαβα έχεις σκοπό να αντλείς αντί να θηλάζεις γιατί αυτό νομίζεις ότι θα σου γλιτώσει χρόνο. Χρειάζεσαι (μαζί με το πλύσιμο) τουλάχιστον 4 ώρες το 24ωρο. Μια μαμά με ένα νεογέννητο και ένα μεγαλύτερο παιδί, σίγουρα δεν έχει 4 ώρες ελεύθερες και αν έχει θα πρέπει να τις αφιερώσει στο να ξεκουραστεί και όχι στο να αντλεί.

Οι αντλήσεις είναι πολύ δύσκολες ακόμη και για μητέρες που έχουν μόνο ένα παιδί.

Αν έχεις σκοπό να αντλείς ευκαιριακά και να να θηλάζεις ευκαιριακά, αυτό δεν γίνεται. Το μωρό δεν μπορεί να καταλάβει ότι τη μια είσαι διαθέσιμη και την΄αλλη δεν είσαι. Χρειάζεται μια σταθερή σχέση και μια σταθερή συμπεριφορά.

Αν νομίζεις ότι δεν θα βρεις χρόνο για το θηλασμό, τότε αποκλείεται να βρεις χρόνο για αντλήσεις. Οι αντλήσεις είναι πολύ πιο χρονοβόρες.

Πιστεύεις οτι αν κάνω αυτό που σκέφτομαι θα είναι καλά τα πράγματα αυτή την φορά?

Θα είναι χειρότερα.

*κάθε πόση ώρα θα πρέπει να θηλάζει?(με το 3ωρο που ακολουθούσα πέρισυ αισθάνομαι οτι δεν ήταν αρκετό.)

Όποτε θέλει. Όλα τα θηλαστικά τα καταφέρνουν χωρίς ρολόγια!:wink:

*και είναι σωστό που λένε οτι το μωρό πρέπει να θηλάσει άμεσα μέσα στο πρώτο μισάωρο με μία ώρα αφού γεννηθεί?

ναι

*κι αν έχει γεννηθεί με καισσαρική ισχύει το ίδιο?Η δεν παίζει κανένα ρόλο?

ισχύει το ίδιο

αυτό είναι ένα από τα 10 βήματα για την επιτυχία του θηλασμού

Θα τα βρεις εδώ:

http://www.unicef.gr/bf04.php

http://www.eutokia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=80:2009-02-11-11-52-09&catid=40:2009-02-08-18-03-42&Itemid=55

Δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό"

• Να υπάρχει γραπτή πολιτική και η πολιτική αυτή να ακολουθείται απ' όλους τους φορείς του Μαιευτηρίου που ασχολούνται με την φροντίδα του νεογέννητου.

• Οι φορείς να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.

• Να ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.

• Ο θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό με την βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού.

• Οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην τέχνη του θηλασμού. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού από το παιδί τους, οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην διατήρηση της γαλουχίας.

• Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, ούτε υγρά, ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, εκτός εάν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.

• Να εφαρμόζεται το σύστημα "rooming-in", που σημαίνει το νεογέννητο δίπλα στη μητέρα του, 24 ώρες το 24ωρο.

• Ο θηλασμός να είναι ελεύθερος και απεριόριστος.

• Να μην δίνονται τεχνητές θηλές στα παιδιά που θηλάζουν.

• Να ιδρυθούν ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και μετά την έξοδο του νεογέννητου από το Μαιευτήριο, στις οποίες να μετέχουν και μητέρες.

Σκέψου ότι τα βήματα 1,2,3,5 είναι από δύσκολο έως απίθανο να γίνουν. Τα βήματα 6 και 7 έχουν μικρές πιθανότητες, το 10 δεν έχει συμβεί. Σου μένουν μόνο 3 βήματα που μπορείς να κάνεις. Αν έχεις σκοπό να μην κάνεις το 9 γιατί θα αντλείς, να μην κάνεις το 8 γιατί θέλεις πρόγραμμα, σου μένει μόνο το 4.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, όσα περισσότερα βήματα έχουν τηρηθεί τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει ο θηλασμός.

Με το καλό!:)

αααα τι εχει?τελικα εχει κολικους?

καλημερααααααααα!!!μπα εχει αερια και κανει πριτσ αρα δεν εχουμε κολοικους ετσι δεν ειναι?

ρε φιλεναδα χθες κοιμηθηκε καλυτερα απο καθε αλλη φορα!!!τελικα δεν την πειραξε η κρεμα γαλακτος!!!!μηπως να αρχισω να τρωω γαλακτοκομικα σιγα σιγα?

Διαφημίσεις

βρηκαν το παλιο στρωματακι απο το κρεβατακι το μπεμπε που ειχε η κορη μου κ κανουν σπιτακι :shock: μπορει να παιξουν κ λιγο ξυλο γιατι διαφωνουν ωρες ωρες αν κ αυτο τον καιρο ειμαστε σε φαση που προσπαθω να τα μαθω να μη λυνουν ετσι τις διαφορες τους κ κατι εχω καταφερει :-D αχ δε τα εζησες ακομα αυτα εσυ :-P στο 2ο θα σου δινω συμβουλες γιαυτο το θεμα :-P κ τοτε θα δεις πως ο θηλασμος ηταν πιο απλο προβλημα :lol::lol::lol:

να σου πω μαρεσουν τοσο πολυ τα μωρακια που δε μπορω να φαναστω πως θα ερθει η στιγμη που θα ειναι πια μεγαλα κ δε θα εχουμε κανενα μωρακι στο σπιτι κ θα ειναι μεγαλα παιδακια πλεον.βασικα η κορη μου δεν ειναι πλεον μωρο ειναι 4 ετων κ μου ελειψαν οι φασεις που μπουσουλουσε που ελεγε τα πρωτα λογια κλπ κλπ.εχει εξελιχθει σε μια τσαουσα γλωσσοκοπανα κ ισχυρογνομων οσο δε φανταζεσαι!αααχ τι θα κανω.γιαυτο λεω να κανω κ τριτο σε 4-5 χρονια που θα εχουν γαιδουρεψει κ τα 2 τα ζουζουνακια μου :P:p

μη βιαζεσαι καθολουυυ!να το χαρεις τωρα που ειναι μωρακι κ θηλαζει κ ειναι τοσο μικρο κ γλυκουλι!!!θα σου λειψει αυτη η ηλικια οσο καμια αλλη

Βαρβάρα, με το καλό το μωράκι σου εύχομαι!! Να τα χαίρεσαι και τα δύο!!

Απλά ήθελα να σου πω κι εγώ, που μόνο αντλώ πλέον ότι είναι απείρως ευκολότερος ο θηλασμός και λιγοτερο χρονοβόρος, παρόλο που μπορεί να σου φαίνεται αλλιώς. Το καταραμένο το μπουκάλι, το πλύσιμο και η αποστείρωση είναι πολλή δουλειά, και σκέψου ότι και τον ίδιο χρόνο να ήθελες για να θηλάσεις (που εγώ πιστεύω και έχω δει από τη σύντομη εμπειρία του απευθείας θηλασμού μου στην αρχή ότι είναι λιγότερος ο χρόνος συνολικά) θα είναι πιο ουσιαστικός από το να πλένεις μπουκάλια, θα θηλάζεις το μωρό σου! Άσε που δεν μπορείς να είσαι σίγουρη αν το θήλαστρο θα σου ταιριάξει και ένα σωρό άλλα πράγματα. Μόνο να πλένεις το θήλαστρο μετά από κάθε άντληση, γιατί το νεογέννητο είναι ευαίσθητο και θέλει πολύ προσοχή στα πλυσίματα δεν θέλεις τίποτα άλλο! Μπορεί να σκέφτεσαι επίσης ότι ο θηλασμός σε καθηλώνει, αλλά και οι αντλήσεις το ίδιο κάνουν. Και όταν με το καλό μεγαλώσει κια λίγο και θα βγαίνετε έξω θα παίρνεις το μωρό σου και θα φεύγεις, όχι σαν κι εμένα που πρέπει να κουβαλάω ισοθερμικές τσάντες με το γάλα κι αν μείνω για περισσότερες ώρες και το θήλαστρο μαζί! Εγώ ειλικρινά τώρα, είναι η ώρα περασμένη και πρέπει να πάω να πλύνω τα μπουκάλια του όπως κάνω κάθε βράδυ και ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΑΛΛΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ!!!

Ακόμα λοιπόν και πρακτικά να το δεις, είναι καλύτερος ο θηλασμός και πιο εύκολος. Σκέψου το καλά λοιπόν γιατί άπαξ και αρχίσεις με μπουκάλι δεν ξέρεις αν υπάρχει γυρισμός!

H9ROp3.png

KZr6p3.png

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις χρίσημες συμβουλές σας...Κρατάω ακόμη τις επιφυλάξεις μου,λόγω άνχους,αλλα θα σας ακούσω.Θα πρέπει όμως αυστηρά να ζητήσω να μην πάρει το μωράκι μπουκάλι για κανένα λόγο απο το μαιευτήριο...ωστε να μην αρνηθεί το στήθος..

Όσο για τις γιαγιάδες,η μιά δουλεύει και η άλλη "μας" δουλεύει κανονικά,οπότε είμαι μόνη μου με το μωράκι μου όοοοολη την ημέρα και ο σύζυγος έχει μαγαζί το οποίο κρατάει με συνεχές ωράριο οπότε είναι λίγες οι ώρες που μπορεί να είναι δίπλα μου...

Το μόνο σίγουρο είναι οτι θα κάνω οτι περνάει απο το χέρι μου για να καταφέρω αυτή τη φορά να θηλάσω το μωράκι μου...Ευτυχώς ο μικρούλης μου πλέον έχει δείγματα καλής συμπεριφοράς,περνάει αρκετό χρόνο στο δωματιάκι του με τα παιχνιδάκια του και αν δεν τον ενοχλεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κάτι,δε γκρινιάζει χωρις λόγο.. ελπίζω οτι το ίδιο θα εξακολουθήσει να κάνει και στο εξής.

Αυτό που λέτε με τα μπουκάλια τους,ήδη το περνάω...μπορεί να μην τα αποστειρώνω πιά,αλλα δεν παυει να θέλουν αρκετό χρόνο για καθάρισμα,μιάς που το γάλα,δεν ξεκολλάει εύκολα....

Το μόνο που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μου προκαλεί τρομο είναι οι πρώτες ημέρες της καισσαρικής που θα πονάει η τομή και θα πρεπει να τρέχω...

Ξέρω οτι δεν κάνει να παίρνω παυσίπονα,λόγω του θηλασμού,αλλα αν το κάνω τελικά λέτε να έχω προβλήματα?Πέρισι χρισημοποίησα κάποιες φορές υπόθετο(δεν θυμάμαι τώρα ποιό)και ήταν πολύ αποτελεσματικό,ενώ κανένα άλλο παυσίπονο δεν με βοηθούσε..Θα συμβουλευτώ και τον γιατρό φυσικά γι'αυτό.

για οτι άλλο χρειαστώ θα σας ρωτήσω ξανά!!!!

Σας ευχαριστώ και πάλι....

Φιλάκια πολλά και καλή επιτυχία σε όλες τις φρέσκιες μανούλες!!!

Pragmati poli xrises oi symvoules sou Aglaia gia epanagalaktismo kai proklisi galouxias! Apo aftes pou sou anoigoun ta matia tha elega! ;o)

Επέτρεψέ μου να σου ευχηθώ γρήγορα να έρθει και τρίτο μωράκι στην αγκαλιά σου,αφού τόσο το επιθημείς!!! :)

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου και μην είσαι τόσο αυστηρή γιατί αυτό την επόμενη φορά θα σου δώσει και πάλι αρνητικά αποτελέσματα....

ΟΚ,έχεις αυτογνωσία και αυτό δεν είναι κακό,αλλα νομίζω οτι καλύτερα είναι απλά να ενημερωθείς,η αν έχεις την δυνατότητα (κάτι που εγώ δεν έχω) να παρακολουθήσεις κάποιο σεμινάριο απο αυτά που κάνουν στα μαιευτήρια για να έχεις μιά πιό ολοκληρωμένη άποψη...Πιστεύω οτι κι εδώ αν παρακολουθήσεις τις συζητήσεις,θα μάθεις πολλά πράγματα που δεν ήξερες πρίν...

Το μόνο που θα πρέπει να ξέρεις οτι χρειάζεται,είναι υπομονή και επιμονή...Όλα τα άλλα πράγματι θα έρθουν απο μόνα τους...Αρκεί να μην παραιτηθείς,κάτι που έκανα κι εγώ πέρισυ νομίζοντας οτι δεν είχα ελπίδες...Αυτή τη φορά έχω σκοπό να το τραβήξω όσο πιό επίμονα μπορώ!!Και ελπίζω οτι θα τα καταφέρω..Την πρώτη φορά άλλωστε,δεν είχα εμπειρία,ούτε κάποιον για να συζητήσω τα προβλήματα που αντιμετώπιζα...Τώρα όμως,έχω εδώ τα κορίτσια,χρυσό βιβλίο ανοιχτό,για κάθε απορία και βασίζομαι πολύ στη βοήθειά τους γιατί έχουν στηρήξει πολλές μανούλες επιτυχώς!!!

Σου εύχομαι λοιπόν κι εγώ ότι καλύτερο και αν τελικά το έχεις σκοπό,ξεκίνα τη μελέτη απο τώρα!! :)

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...