Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ιδιωτικό ή μετακόμιση;

Recommended Posts

Γεια σας φίλοι και φίλες.

Σας παρακολουθώ σιωπηλά τρία χρόνια τώρα περίπου.

Ηρθε η ώρα και για μένα για τις μεγάλες αποφάσεις.

Η μεγάλη μικρή πάει φέτος στο νηπιαγωγείο σε ξενόγλωσσο σχολείο και πρέπει να πάρω τις αποφάσεις μου για το ξεκίνημα του δημοτικού τον επόμενο χρόνο.

Το πρώτο βήμα είναι ότι λέμε να μην συνεχίσει στο ξενόγλωσσο, για διάφορους λόγους, ένας από αυτούς και ο οικονομικός, κυρίως όταν σε δύο-τρία χρόνια θα είναι δύο τα παιδιά στο σχολείο.

Αυτή τη στιγμή είμαι μεταξύ δύο επιλογών.

Η μία είναι κάποιο ιδιωτικό με λιγότερα χρήματα αλλά σχετικά από τα καλά επώνυμα σχολεία και η άλλη είναι να πάει σε δημοτικό ολοήμερο με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Κυττούσα το δημόσιο και το νέο πρόγραμμα και στη θεωρία φαίνεται πολύ καλό...κάπως έτσι θα το σχεδίαζα και εγώ αν το έκανα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να μετακομίσω σε περιοχή όπου να έχει τέτοιο σχολείο, γεγονός που δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί και το θέμα μετακόμισης σε ένα λίγο μεγαλύτερο σπίτι και σε καλύτερη περιοχή (τώρα είμαι σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας) πάντα ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού.

Το θέμα είναι ότι οικονομικά μπορούμε να αντέξουμε μόνο το ένα από τα δύο, ή καλύτερο σπίτι, γειτονιά και δημόσιο σχολείο, ή μένουμε στο δικό μας και πάνε σε κάποιο ιδιωτικό.

Θα με βοηθήσετε αν καταγράψετε το πως βλέπετε το όλο θέμα και ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι πρέπει να μετρήσουν πιο πολύ. Ευχαριστώ πολύ.

Διαφημίσεις

Αν με το ολοήμερο έχεις πλήρη φύλαξη (δήλαδή και στις απεργείες και στις αργίες και το καλοκαίρι) σε συμφέρει να μετακομίσεις..Αν όμως όχι, καλύτερα μείνε στο σπιτάκι σου (να γλιτώσεις και την μανούβρα και τα έξοδα της μετακόμισης) και στείλε τα παιδάκια σου στο ιδιωτικό..Σίγουρα η ποιότητα μόρφωσης είναι καλύτερη εκεί και θα είσαι και ήρεμη από την έγνοια της φύλαξης..

Αν με το ολοήμερο έχεις πλήρη φύλαξη (δήλαδή και στις απεργείες και στις αργίες και το καλοκαίρι)

Το ολοήμερο δημοτικό είναι δημόσιο δημοτικό σχολείο με παρατεταμένο πρόγραμμα.

Δεν είναι χώρος φύλαξης και φυσικά δεν λειτουργεί σε αργίες, ούτε όταν οι δάσκαλοι κάνουν απεργία

Δεν είναι χώρος φύλαξης και φυσικά δεν λειτουργεί σε αργίες, ούτε όταν οι δάσκαλοι κάνουν απεργία

Ρώτησα γιατί στο ιδιωτικό που πήγαινα εγώ, λειτουργούσε μέχρι τις 7πμ-7μμ (2μμ-7μμ ως σίτιση, φύλαξη και μελέτη) και όλες τις διακοπές (Χριστούγεννα-Πάσχα-Καλοκαίρι εκτός Αυγούστου) ως απλή σίτιση και φύλαξη..Το καθεστώς του ολοήμερου δεν το γνώριζω, αλλά αν είναι να μην έχει πλήρη φύλαξη, τότε τι να το κάνει???

καλημέρα! μήπως ξέρεις τί προυποθέσεις υπάρχουν για να γραφτεί το παιδί σε ολοήμερο σχολείο? τί ωράριο έχει το σχολείο? υπάρχουν ολοήμερα σε όλες τις περιοχές (μένω Βύρωνα)?

Διαφημίσεις

Το ολοήμερο είναι μέχρι τις 16:00 και μπορείς να αφήσεις το παιδί εκεί από τις 07:00 το πρωί.

Μέχρι τις 16:00 περίπου πάνε και τα ιδιωτικά με τις λεγόμενες έξτρα δραστηριότητες και με το έξτρα ανάλογο κόστος βεβαίως.

Το θέμα απεργιών, καταλήψεων και η πιθανή ανάγκη για φροντιστήρια το απόγευμα, σε ξένες γλώσσες τουλάχιστον ή άλλες δραστηριότητες, είναι που με προβληματίζει πιο πολύ από όλα, αυτό είναι αλήθεια.

ΥΓ Μπαμπάς είμαι!

καλημέρα! μήπως ξέρεις τί προυποθέσεις υπάρχουν για να γραφτεί το παιδί σε ολοήμερο σχολείο? τί ωράριο έχει το σχολείο? υπάρχουν ολοήμερα σε όλες τις περιοχές (μένω Βύρωνα)?

Εδώ μπορείς να πάρεις μια ιδέα τι σημαίνει δημόσιο ολοήμερο,

http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/olohmero/1180-olohmero-dhmotiko-scholeio-organwsh-leitourgia.html

Και εδώ είναι η πρώτη λίστα με τα 800 πρώτα σχολεία (αυτό το Link βρήκα πρόχειρο)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=14073027

και εδώ επιπλέον 161 που κάνανε τη δεύτερη χρονιά

http://www.minedu.gov.gr/dioikhtika-eggrafa/eggrafa-protobathmias-ekpaideysis/02-02-12-orismos-161-oloimeron-dimotikon-sxoleion-me-eniaio-anamorfomeno-ekpaideytiko-programma.html

Αν κάποιος/α γνωρίζει κάτι ακόμα ας συμπληρώσει.

Το ολοήμερο είναι μέχρι τις 16:00 και μπορείς να αφήσεις το παιδί εκεί από τις 07:00 το πρωί.

Μέχρι τις 16:00 περίπου πάνε και τα ιδιωτικά με τις λεγόμενες έξτρα δραστηριότητες και με το έξτρα ανάλογο κόστος βεβαίως.

Το θέμα απεργιών, καταλήψεων και η πιθανή ανάγκη για φροντιστήρια το απόγευμα, σε ξένες γλώσσες τουλάχιστον ή άλλες δραστηριότητες, είναι που με προβληματίζει πιο πολύ από όλα, αυτό είναι αλήθεια.

ΥΓ Μπαμπάς είμαι!

κι εμένα με προβληματίζει το θέμα των απεργιών και των εορτών/αργιών γιατί δεν έχω κάποιον να μου κρατάει τα παιδιά. το θέμα είναι να βρεις ένα καλό ιδιωτικό σχολείο που να δίνει έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να νιώθεις ότι αγαπούν το παιδί και δεν το βλέπουν απλά σαν πελάτη. τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις δε μου λένε και πολλά πράγματα. επίσης να μην είναι πολύ μακριά από το σπίτι για να μη ταλαιπωρείται το παιδί 2 ώρες τη μέρα στους δρόμους. θα ήθελα ένα καλό, μαζεμένο, οικογενειακό σχολείο. όσο για τις εξτρά δραστηριότητες και τα φροντιστήρια και στο ιδιωτικό τα πληρώνεις και μόνος σου μπορείς να τα κάνεις τα απογεύματα.

αν έχεις 2 παιδιά πάντως, δυσκολεύεσαι στο οικονομικό....

ΥΓ Μπαμπάς είμαι!

Δεν λειτουργούν όλα τα ολοήμερα δημοτικά από τις 7. Πρέπει να το ζητήσει ένας αριθμός γονέων για να γίνει (δεν ξέρω πόσοι είναι για το δημοτικό, πάντως για το νηπιαγωγείο είναι 5 γονείς νηπίων, όχι προνηπίων).

Το φροντιστήριο, από όσο ξέρω, δεν το γλιτώνεις. Ίσως αρχίσει το παιδί αργότερα από ότι κάποιο παιδί που φοιτά σε δημόσιο σχολείο, αλλά θα κάνει φροντιστήρια και σε γλώσσες και σε μαθήματα. Ελάχιστα είναι τα ιδιωτικά, από όσο μπορώ να γνωρίζω, που καλύπτουν πλήρως.

Επίσης, στο δημόσιο σχολείο, στο ολοήμερο, το παιδί κάνει διάφορες δραστηριότητες (θέατρο, χορό, γυμναστική, γλώσσες, πληροφορική) και προετοιμάζεται για τα μαθήματα της επόμενης μέρας.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχολικό έτος 2011-2012 στο:

http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/olohmero/1180-olohmero-dhmotiko-scholeio-organwsh-leitourgia.html

Τα λέει αναλυτικά

Υπαρχουν πολλοι παραγοντες που θα επηρεαζαν την αποφαση μου και οχι μονο το δημοτικο σχολειο. Αν θες παντως να ξεκινησουμε απο αυτο θα σου ελεγα αρχικα να πας απο κοντα να δεις τα δημοτικα στις περιοχες που σε ενδιαφερουν. Το λεω γιατι μπορει να ανηκει ας πουμε σε ενα απο τα 800 αλλα λογω ελλειψης προσωπικου, πορων κτλ να μην εφαρμοζεται το προγραμμα και το ολοημερο τελικα να ειναι απλη φυλαξη. Επιπλεον μπορει ακριβως επειδη θεωρειται "καλο" δημοσιο να απαρτιζεται απο ταξεις 35 παιδιων πχ και οχι μονο της γειτονιας αλλα και πολλων αλλων γειτονικων περιοχων...πηγαινε και δες απο κοντα αυτα που σε ενδιαφερουν και τι ακριβως προσφερουν, μαθε απο τον συλλογο αν μπορεις λεπτομερειες κτλ...επισης η ιδεα να στηθεις απεξω απο το σχολειο για κανα δυο μερες δεν ειναι ασχημη γιαιτι θα μαθεις απο πρωτο χερι τυχον προβληματα..

Απο την αλλη ιδιαιτερο σημαντικο ειναι για μενα αν δουλευεις, αν οχι θα μπορεις σε απεργιες κτλ να απασχολεις εσυ το παιδι καθως επισης και να επενδυσεις αρκετο χρονο στην μορφωση του.

Πολλα δημοσια σχολεια σε ¨καλες περιοχες" εχουν επισης δραστηριους συλλογους που με καποια πολυ μικρη αμοιβη μετα την ληξη του σχολειου κανουν μαθηματα αγγλικων κτλ..κοιτα και αυτο...

Επισης οι δημοι σε αρκετα ¨καλα" προαστια εχουν πολυ καλα προγραμματα αθλοπαιδιων που σαν δημοτης μπορεις να τα εκμεταλευτεις.

Απο την αλλη μην ξεχνας οτι η γειτονια σε καποιες "καλες" περιοχες εχει και ενα συγκεκριμενο τροπο ζωης, εσυ θα πρεπει να κρινεις αν μπορειςκαι αν θες και μεχρι ποιο σημειο να εσωματωθεις εσυ και το παιδι σου σε αυτον το τροπο ζωης (σκ στην αραχωβα, ιππασια, παιδικα παρτυ σε ξενοδοχεια κτλ).

Αναφερω απλα μερικες ιδεες προς σκεψη ετσι;;εξαιρετικα δυσκολη η αποφαση σου..καλο κουραγιο:D

Διαφημίσεις

Καταρχήν χαίρομαι και συγκινούμαι που βλέπω άλλον ένα γονιό να ενδιαφέρεται τόσο για τη μόρφωση των παιδιών του, ώστε να είναι έτοιμος ακόμα και να μετακομίσει για το σκοπό αυτό!:D

Το πρόγραμμα του νέου ολοήμερου σχολείου είναι πολύ ωραίο στα χαρτιά, στην πραγματικότητα το κάθε σχολείο το εφαρμόζει όπως και όσο μπορεί. Εξαρτάται από τον εκάστοτε διευθυντή της μονάδας αλλά και από το κατά πόσο το υπουργείο θα έχει διορίσει όλους τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς που θα φέρουν σε πέρας αυτό το πρόγραμμα και βεβαίως από το πόση διάθεση έχουν και εκείνοι να το εκτελέσουν. Τώρα, αν έχεις υπόψιν σου κάποιο ολοήμερο συγκεκριμένο, με εσωτερικές πληροφορίες ότι το πρόγραμμα δουλεύει πολύ καλά, σκέψου του. Αν όχι, πήγαινε και ρώτα γονείς έξω από το σχολείο που σε ενδιαφέρει. Γονείς από διάφορες τάξεις... Στο κόστος της μετακόμισης κτλπ θα πρέπει να προσθέσεις και το ψυχολογικο κόστος της αλλαγής περιβάλλοντος των παιδιών... Το έχεις συζητήσει μαζί τους; (Έστω με το μεγαλύτερο;) Αυτό που πρέπει επίσης να σκεφτείς είναι το που θα φτάσει το δημόσιο σχολείο όταν το κράτος μετά βίας πληρώνει τους εκπαιδευτικούς του πια... Δηλαδή αν εσύ μετακομίσεις και τελικά το σχολείο δε σε καλύπτει, τί γίνεται; Εννοώ αν δε σε καλύπτει ποιοτικά και γενικότερα... Γι΄αυτό σου λέω, ψάξε το καλά...

Τώρα για τα ιδιωτικά σχολεία, δεν προσφέρουν όλα δωρεάν φύλαξη και για να προσθέσεις δραστηριότητες τόσες ώστε να φτάνουν το απόγευμα σπίτι συνήθως το κοστος ανεβαίνει αρκετά... Όμως υπάρχουν και σχολεία με οικονομικές επιλογές ή με μικρή επιβάρυνση για τη φύλαξη των παιδιών...

Τί θα έκανα στη θέση σου; Νομίζω ότι μπορείς προσωρινά να βάλεις το ένα παιδί στο ιδιωτικό και όταν έρθει η ώρα για το δεύτερο (ένα χρόνο πριν περίπου) να σταθμίσεις ξανά την κατάσταση (να δεις και που θα έχουν πάει δίδακτρα, αν λειτουργεί καλά το δημόσιο κλπ) και τότε να το ξανασκεφτείς. Εντωμεταξύ αν το παιδί σου συνεχίσει στο ξενόγλωσσο που ανέφερες, το παιδί αυτά τα χρόνια θα έχει κερδίσει την επαφή του με τη γλώσσα που μαθαίνει, την οποια θεωρώ πολύτιμη σε αυτές τις μικρές ηλικίες...

Α, να προσθέσω ότι ως τότε που θα πάει το δεύτερο παιδί σου σχολείο, πιστεύω ότι τα ιδιωτικά θα κανουν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις σημερινές σε οικογένειες με δυο και τρία παιδια...

....

Πολλα δημοσια σχολεια σε ¨καλες περιοχες" εχουν επισης δραστηριους συλλογους που με καποια πολυ μικρη αμοιβη μετα την ληξη του σχολειου κανουν μαθηματα αγγλικων κτλ..κοιτα και αυτο...

Επισης οι δημοι σε αρκετα ¨καλα" προαστια εχουν πολυ καλα προγραμματα αθλοπαιδιων που σαν δημοτης μπορεις να τα εκμεταλευτεις.

...

Ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς, αν θες όμως, επειδή φαίνεται να γνωρίζεις κάποια πράγματα, μήπως μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη για το 'καλές περιοχές' και 'καλά προάστια', έστω και με Pm;

Καλησπέρα μπαμπά vmantas,

άνοιξα ανάλογο θέμα για καλά δημόσια σχολεία, αλλά δυστυχώς πήρα λίγες απαντήσεις. Έχω και εγώ ακούσει για δημόσια δημοτικά όπου στο απογευματινό ωράριο με μικρή αμοιβή κάνουν σκάκι, ζωγραφική και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, γονείς που τους θεωρώ απαιτητικούς με την εκπαίδευση των παιδιών τους, τους ακούω πολύ ευχαριστημένους από πολλά δημόσια σχολεία. Απλώς επειδή η δουλειά μου δεν μου επιτρέπει να τη "στήσω" έξω από σχολεία για πληροφορίες, αν σταθείς τυχερός και μάθεις κάτι στείλε μου ρm. Ενδιαφέρομαι για βόρεια προάστια. Ευχαριστώ!

Πάντως εγώ θεωρώ πολύ σημαντική και την περιοχή που μένετε...Τα παιδιά σας μεγαλώνουν και σύντομα θα θέλουν να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους...Αν δεν θέλετε να καρδιοχτυπάτε κάθε φορά που βγαίνουν για να πάνε έστω μέχρι το περίπτερο τότε φύγετε από το κέντρο...

Και κάτι άλλο για τα σχολεία: για σκέψου λίγο πόσοι μαθητές από τα δημόσια μπαίνουν στα καλύτερα (δημόσια) πανεπιστήμια και πόσοι από τα ιδιωτικά...Κακά τα ψέματα όταν πληρώνεις οι βαθμοί ανεβαίνουν, ενώ στο δημόσιο φαίνεται η πραγματική προσπάθεια του παιδιού...Δηλ. αν αξίζει 5 θα πάρει 5, ενώ στο ιδιωτικό μπορεί να πάρει και 10 αλλιώς ο γονιός θα πει, αφού δεν γίνεται δουλειά τι κάθομαι και πληρώνω, το πάω και στο δημόσιο....

Επίσης τα φροντιστήρια είναι στάνταρ γιατί η σχολική ύλη που είναι ίδια για όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μην επαρκεί, ώστε να συντηρείται αυτή η τεράστια βιομηχανία της παραπαιδείας...

Πολύ αργά για να είναι εγκαίρως, αλλά πολύ νωρίς για να είναι αδύνατον!

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...