Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

gaps diet καντιντα και αλλεργίες


miriki

Recommended Posts

Έχεις δίκιο αλλά να ξέρεις ότι τα κατσίκια είναι αυτά που τρώνε τη λιγότερη τροφή στο μαντρί και την υπόλοιπη, σχεδόν όλη, έξω. Τα πρόβατα τρώνε περισσότερη τροφή στο μαντρί και μπορούν να μείνουν και περισσότερο κλεισμένα.

 

Όσο για την αγελάδα, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τη φας. Η αίγα που βρίσκεις είναι πολύ καλύτερη από την καλύτερη αγελάδα και στις κλιματεδαφικές συνθήκες της Ελλάδας τα αιγοπρόβατα είναι αυτά που ταιριάζουν καλύτερα. Το Αιγαίο δεν ονομάστηκε τυχαία Αιγαίο, η Αθήνα προστατεύονται υπό την αιγίδα της Αθηνάς (αιγίδα=ασπίδα από δέρμα αίγας), ο Δίας είχε την δική του αιγίδα που την έφτιαξε από το δέρμα της Αμάλθειας, της αίγας που τον θήλασε.

 

Αν το θέλεις, η μεσογειακή διατροφή και ειδικά η κρητική διατροφή που τόσο την επαινούν οι ειδικοί, περιλαμβάνει κυρίως κρέας μικρών ζώων. Αν διαβάσεις την Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα (Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη) θα δεις ότι το κρέας του βοδιού ή της αγελάδας ήταν σπάνιο στη διατροφή των Κρητικών, το χοιρινό ήταν λίγο πιο συχνό και τα κρέατα που κυρίως κατανάλωναν ήταν των αιγοπροβάτων.

Επίσης υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές όπου το κρέας μαγειρεύεται με λαχανικά και διάφορα χόρτα.

 

Στον Κατζούρμπο (Α55-57) γράφει

 

"ρίφι ψημένο δε θωρώ γή όρνιθες γή καπόνους

γή κριάς παχύ μαγειρευτό και να μην έχω πόνους.

Πόσες φορές η τζελαδιά με σφάζει τον καημένο..."

 

Όπου η τζελαδιά είναι η πηκτή, ο πυκνός ζωμός που όταν παγώνει γίνεται σφιχτό ζελέ.

Το παχύ μαγειρευτό κρέας δεν διαφέρει καθόλου από όλα τα βραστά που προτείνονται στη GAPS και την SCD και μάλιστα φαίνεται πόσο καλά γνωστή ήταν η θεραπευτική τους δράση στις αρθρώσεις και τους μυεις γι' αυτό γράφει "και να μην έχω πόνους".

 

Οι καπόνοι είναι τα ευνουχισμένα κοκόρια. Τα ευνουχίζουν για να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και να παχαίνουν περισσότερο.

 

Πάλι από τον Κατζούρμπο (Ε 346-348 )

 

"... κι ότι 'ναι το καλύτερο να πα να σου ψωνίσω

να βρω λαγούς και πέδικες, κατσίκια και καπόνους

να πρήξω την κοιλούλα μου..."

 

Αυτά είναι τα καλύτερα!

 

Μέσα στο βιβλίο της Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας έχει πολύ περισσότερες gaps legal συνταγές από ότι το βιβλίο της Campbell!

 

Όπως πάντα φοβερά κατατοπιστική. Μάλλον πρέπει να παραγγείλω και το βιβλίο. Ντροπή μου να μην το έχω, ούσα κρητικιά.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 6,5k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Την πάτησα και πήρα τη μη αναθεωρημένη εκδοση του βιβλίου...Σε ποια σελίδα και ποιο θέμα γράφετε για το αλευρι αμυγδάλου?Τα αμύγδαλα τα παιρνετε αποφλοιωμένα και μεφλούδα?Ξέρετε παραγωγό Βόρεια Ελλάδα κλπ?Σε τι ποσότητα σας αρκει για πόσο καιρό?...Αν έχετε την νέα έκδοση μπορεί κάποια να μου στειλει με πμ αν γραφει κάτι επιπλέον από ότι site?

 

Εγώ τελικά παρέλαβα εκείνα τα βιολογικά αμύγδαλα από τη βιολογική λαϊκή στη Λάρισα. Είναι πολύ νόστιμα και από την εμφάνιση φαίνεται ότι δεν είναι εντατικά καλλιεργημένα, άρα ίσως και να μην με κορόιδεψαν τελικά. Τι να πω.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

To γράφει στις οδηγίες..είναι 1/4 κουτ. γλυκού.. εγώ ξεκίνησα από πιό λίγο..

To ειδα αλλά με μπερδεύει η ποσότητα. δλδ στο 1/4 του γλυκού έχει 10 bilion ενώ η δόση που υποτίθεται πρέπει να παίρνουν είναι 1-2 δισ ΄(όσο δλδ μία κάψουλα bio kult).

Έχω μπερδευτεί χωρίς λόγο? :confused:

 

Εμείς ξεκινάμε αύριο οικογενειακώς. Έχω φτιάξει δύο ζωμούς (από ψάρι και κοτόπουλο) για όλα τα γούστα. Για να δούμε πόσο θα αντέξουμε.

Όσο για τα στάδια, εμείς είπαμε ότι θα τα περνάμε όσο πιο αργά μπορούμε. Για παράδειγμα ο στόχος είναι το πρώτο στάδιο να κρατήσει μια εβδομάδα. Βέβαι αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κρατήσουμε κιόλας.

Για τα προβιοτικά, θα τους βάζω 1-2 κουταλάκια του γλυκού από το τουρσί λάχανο που έφτιαξα πριν μερικές μέρες (νομίζω ότι αυτό είναι εντάξει) για μερικές μέρες και σιγά σιγά θα αυξάνω.

Μπορείτε να μου περιγράψετε όσο μπορέσετε τη γεύση του λάχανου τουρσί για να είμαι σίγουρη ότι είναι ο.κ;

Καλή επιτυχία!!!

 

Εγώ της βάζω whey.

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι αδυνατώ να βρεθώ στον ίδιο χώρο με τη μυρωδιά από το κατσίκι (για δε το πρόβατο ούτε λόγος). Αντανακλαστικές (λέμε τώρα) εξαγωγές.....

 

Από την άλλη έχω φάει ένα σκάλωμα τις τελευταίες μέρες με τη μετατροπή των κλασικών ελληνικών συσκευών σε γκαπς λήγκαλ. Μέχρι στιγμής ψάχνομαι με τους λαχανοντολμάδες και τα γιουβαρλάκια(που μας αρέσουν πολύ). Υποθέτω ότι προσθέσεις λιγότερο νερό και βάλεις λαχανικά που τραβάνε υγρά, όπως το καρότο και το παντζάρι να βγαίνει σχετικά καλό αποτέλεσμα αν παραλείψεις το ρύζι. Θα δοκιμάσω γιουβαρλάκια μέσα στην εβδομάδα και θα σας πω νέα.

 

Για το βιολογικό κρεοπωλείο στην Καλλιθέα ξέρετε κάτι;

 

Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι είχα δει βιολογικό κρεοπωλείο στη Ματζαγριωτάκη. Λίγο πιο πάνω από ένα μαγαζί με βιολογικά. Θα ρωτήσω για σιγουριά και τη μητέρα μου και θα ξαναγράψω.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Εγώ της βάζω whey.

 

Το τυρόγαλα υποθέτω ότι το φτιάχνεις μόνη σου, έτσι; Το σκέφτομαι και εγώ σε επόμενα στάδια της διατροφής να φτιάξω από παστεριωμένο βιολογικό κατσικίσιο γάλα, γιατί ωμό θα μπορέσω να βρω το Πάσχα, όταν απογαλακτιστούν τα κατσικάκια. Έχουμε και θέμα με τα γαλακτοκομικά (δυσανεξίας) οπότε θα ξεκινήσω από το ghee (από το iherb).

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ευτυχώς που της άρεσε το κατσικάκι με μαρούλι και κρεμμυδάκι τύπου φρικασέ και έφαγε 2 κυρίως γεύματα. Από αύριο βουρ για κοτόπουλο!

 

Έκανες φρικασέ στο πρώτο στάδιο της εισαγωγικής; Νόμιζα ότι αυτό ήταν μόνο με ζωμούς και τα λαχανικά /κρέας/ψάρι βρασμένα μέσα σε αυτούς. Κάνω λάθος;

Στο δεύτερο βάζει και τα κοκκινιστά (casserole/stew), έτσι δεν είναι;

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

"... κι ότι 'ναι το καλύτερο να πα να σου ψωνίσω

να βρω λαγούς και πέδικες, κατσίκια και καπόνους

να πρήξω την κοιλούλα μου..."

 

Αυτά είναι τα καλύτερα!

 

Μου φαίνεται ότι πρέπει να αρχίσω να κάνω παρέα με τους κυνηγούς της περιοχής, παρότι τους απέφευγα συστηματικά ως σήμερα:-D:grin::-D:grin:.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

Το τυρόγαλα υποθέτω ότι το φτιάχνεις μόνη σου, έτσι; Το σκέφτομαι και εγώ σε επόμενα στάδια της διατροφής να φτιάξω από παστεριωμένο βιολογικό κατσικίσιο γάλα, γιατί ωμό θα μπορέσω να βρω το Πάσχα, όταν απογαλακτιστούν τα κατσικάκια. Έχουμε και θέμα με τα γαλακτοκομικά (δυσανεξίας) οπότε θα ξεκινήσω από το ghee (από το iherb).

Εννοείται μόνη μου. Παίρνουμε πια και τπτ αγοραστό σε αυτήν την διατροφή? :?

Μέχρι τότε, μπορείς να πάρεις αγελαδινό και να το κάνεις με αυτό. Εγώ παίρνω του Λιβαδερου που δεν είναι ομογενοποιημένο. Τώρα έχει σταματήσει το εβόλ το κατσικίσιο λογω αναπαραγωγης νόμίζω. Όταν ξεκινήσει θα κάνω και κατσικίσιο. Έκανα μία φορά και άρεσε στον άντρα μου περισσότερο.

 

Έκανες φρικασέ στο πρώτο στάδιο της εισαγωγικής; Νόμιζα ότι αυτό ήταν μόνο με ζωμούς και τα λαχανικά /κρέας/ψάρι βρασμένα μέσα σε αυτούς. Κάνω λάθος;

Στο δεύτερο βάζει και τα κοκκινιστά (casserole/stew), έτσι δεν είναι;

Δεν τσιγάρισα τιποτα!

Έβαλα την συνταγή στο αντίστοιχο τόπικ (επειδή την ζήτησες εσύ Κατερίνα, αλλιώς αυτό εγώ δεν το λέω συνταγή αλλά απελπισία :mrgreen:)

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν τσιγάρισα τιποτα!

Έβαλα την συνταγή στο αντίστοιχο τόπικ (επειδή την ζήτησες εσύ Κατερίνα' date=' αλλιώς αυτό εγώ δεν το λέω συνταγή αλλά απελπισία :mrgreen:)[/quote']

 

Ναι, μόλις την είδα. Μια χαρά μου φάνηκε και πολύ καλή ιδέα, γιατί όλο σούπα σούπα πόσο να αντέξεις. Στο τρίτο στάδιο νομίζω ότι θα μπορούμε να την κάνουμε και με το αυγολέμονο. Σίγουρα θα είναι καλύτερη η γεύση.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

.....

 

Που θα βρουμε κρεας,βουτυρο, γαλα στην Αθηνα απο ζωα που ταιζονται μονο με χορταρι???

 

 

 

Γάλα και τυρί κατσικίσιο μπορείς να βρεις, βούτυρο δεν ξέρω.

 

Στα σουπερμάρκετ κυκλοφορεί βούτυρο κατσικίσιο της ΕΒΟΛ καθώς και βιολογική φέτα κατσικίσια. Υπάρχουν πολλά ελληνικά συσκευασμένα τυριά π.χ. γραβιέρες με κατσικίσιο γάλα. Στον βασιλόπουλο το έχω βρει σίγουρα

.pngy3DLp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εμείς ξεκινάμε αύριο οικογενειακώς. Έχω φτιάξει δύο ζωμούς (από ψάρι και κοτόπουλο) για όλα τα γούστα. Για να δούμε πόσο θα αντέξουμε.

Όσο για τα στάδια, εμείς είπαμε ότι θα τα περνάμε όσο πιο αργά μπορούμε. Για παράδειγμα ο στόχος είναι το πρώτο στάδιο να κρατήσει μια εβδομάδα. Βέβαι αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κρατήσουμε κιόλας.

Για τα προβιοτικά, θα τους βάζω 1-2 κουταλάκια του γλυκού από το τουρσί λάχανο που έφτιαξα πριν μερικές μέρες (νομίζω ότι αυτό είναι εντάξει) για μερικές μέρες και σιγά σιγά θα αυξάνω.

Μπορείτε να μου περιγράψετε όσο μπορέσετε τη γεύση του λάχανου τουρσί για να είμαι σίγουρη ότι είναι ο.κ;

 

Γιωτα μου φαίνεται οτι 1,2 κουτ. ειναι πολλα για αρχη... Νομιζω ξεκινάει με 1/2 κουταλακι ή απο το χυμο μονο κ μετα αυξανεις την δόση..τουλαχιστον στα παιδια για να μην τα πειραξει..

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Στα σουπερμάρκετ κυκλοφορεί βούτυρο κατσικίσιο της ΕΒΟΛ καθώς και βιολογική φέτα κατσικίσια. Υπάρχουν πολλά ελληνικά συσκευασμένα τυριά π.χ. γραβιέρες με κατσικίσιο γάλα. Στον βασιλόπουλο το έχω βρει σίγουρα

στην gaps απαγορευεται η φετα.

το εχω το βιβλιο που λεει η Αγλαια με τις κρητικες συνταγες,ειναι πολυ καλο,μην πω το αγαπημενο μου!

Αγλαια πηχτη κανει αραγε να τρωμε?κανει συνεχεια η μαμα μου!!!

9a7bp2.pngIm47p2.png
Link to comment
Share on other sites

στην gaps απαγορευεται η φετα.

το εχω το βιβλιο που λεει η Αγλαια με τις κρητικες συνταγες,ειναι πολυ καλο,μην πω το αγαπημενο μου!

Αγλαια πηχτη κανει αραγε να τρωμε?κανει συνεχεια η μαμα μου!!!

 

Ναι βέβαια κ κανει η πυκτη! Έχω δει κ gaps συνταγές ( δεν θυμαμαι όμως που :rolleyes:)

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Ποιος ο λόγος να κάνεις την ίντρο με όλη αυτή την στέρηση' date=' αν δεν την κάνεςι σωστά? Νομίζω ότι ταλαιπωρείσαι χωρίς λόγο.

Ζωμό επειδή το συζήταγα και με την Daf που κάνει την ίντρο εδώ και καιρό, πρέπει να κάνεις κάθε 2 μέρες σίγουρα, αν είναι για 2 άτομα. [/quote']

 

εχεις απολυτο δικιο!!αλλα οπως ειπα στο πρωτο μου μηνυμα ξεκινησα γιατι πονουσα στο στομαχι μου και επρεπε να γινει αμεσα.ξεκινησα μονο με ζωμο για δοκιμη.

σημερα ξεκιναω κανονικα....

καλη μας αρχη λοιπον!!!

9a7bp2.pngIm47p2.png
Link to comment
Share on other sites

Ναι βέβαια κ κανει η πυκτη! Έχω δει κ gaps συνταγές ( δεν θυμαμαι όμως που :rolleyes:)

 

Κατερινα ευχαριστω,μηπως ξερεις αν μπορω απο το σταδιο 1 να την τρωω?

περιμενω ακομη το βιβλιο και δεν εχω καθολου στοιχεια γι'αυτο...

9a7bp2.pngIm47p2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κατερινα ευχαριστω,μηπως ξερεις αν μπορω απο το σταδιο 1 να την τρωω?

περιμενω ακομη το βιβλιο και δεν εχω καθολου στοιχεια γι'αυτο...

 

Δεν θυμάμαι ακριβώς πως φτιάχνεται :roll: αλλά αν είναι με λαχανικά αρχικα για το 1ο στάδιο πιστεύω δεν θα υπάρχει πρόβλημα...Θες να μας θυμίσεις τα υλικά??

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

οχι δεν εχει καθολου λαχανικα,

αποτελειται απο λιπος χοιρινου και κομματια χοιρινου.

απλως μερικοι βαζουν λεμονι αλλα και χυμο πορτοκαλιου καθως και διαφορα καρυκευματα οπως πιπερι και κυμινο,

 

τσιλαδιά ή αλλιως πηχτη:

http://cretangastronomy.blogspot.com/2010/12/blog-post_27.html

9a7bp2.pngIm47p2.png
Link to comment
Share on other sites

οχι δεν εχει καθολου λαχανικα,

αποτελειται απο λιπος χοιρινου και κομματια χοιρινου.

απλως μερικοι βαζουν λεμονι αλλα και χυμο πορτοκαλιου καθως και διαφορα καρυκευματα οπως πιπερι και κυμινο,

 

τσιλαδιά ή αλλιως πηχτη:

http://cretangastronomy.blogspot.com/2010/12/blog-post_27.html

 

Εγώ είχα δει κ με λαχανικά βραστα γι'αυτο το είπα..

 

Τώρα που διάβαζα το βιβλίο πάλι μου κάνει λίγο εντύπωση οτί επικεντρώνεται στα ζεστά στο 1ο στάδιο..πάντως κατά τα άλλα δεν έχει κάτι που να μην επιτρέπεται..Επίσης από οτι έχω καταλάβει καλύτερα στο 1ο στάδιο να επικεντρωνόμαστε στα ζελατινώδη μέρη κ στα λαχανικά κ όχι κυρίως στο κρέας..(αλλά έγω όταν το έκανα έτρωγα κ κρέας αρκετό δεν μπορούσα πείναγα πολύ)

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

εχω ομως την εντυπωση οτι στο πρωτο σταδιο απαγορευονται τα φρουτα και το τυρι-γιαουρτι,

παντως γιαουρτι παιρνω προβειο κρητικο.

 

Το γιαούρτι, το whey κ το sour cream (σπιτικά) δεν απαγορεύονται..

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Για το αλευρι αμυγδάλου που μπορω να δω τις οδηγίες?...Πολλά εμπόδια..Είμαι σε επαρχιακή πόλη και δεν μπορώ να βρω βιολογικό κρεας πέρα απο κότα ελευθέρας..Επειδή αργω πολύ με την αναγνωση του βιβλίου με δυσκολευει η μετάφραση αν μπορεί καποια για να μην χάνω επιπλέον χρόνο ας μου στειλει τι χρειαστήκατε στην αρχη και παραγγειλατε απο ξένα site να τα παραγγείλω..

tEksp3.png?8gzbt5YV
Link to comment
Share on other sites

Για τον βιοσυντονισμό ακούσει, διαβαζα ότι μια γιατρός που έκανε η ίδια βιοσυντονισμούς ξεπέρασε το μωράκι της την ατοπική δερματίτιδα..Το έχετε ακουστα? Κανει όντως δουλειά ή είναι απάτη?

tEksp3.png?8gzbt5YV
Link to comment
Share on other sites

σημερα εκανα ζωμο απο προβατο πολυ καλοοο καμια σχεση με της κοτας!

ανθοτυρο επιτρεπεται?αν βαλω λιγο γαλα στο τσαι μου ειναι κακο? επισης ηθελα να ρωτησω οσες πατε στο βιολογικο κρεοπωλειο στο γερακα για μοσχαρισιο και χοιρινο κιμα σε τι τιμες να υπολογιζω?

Link to comment
Share on other sites

To γάλα και τα φρέσκα τυριά είναι οφ νομίζω. Δοκίμασε κρέμα ή γάλα καρύδας στον καφέ είναι τέλειο!

 

Κορίτσια τι λέτε γιαυτά; http://www.bce-europe.com/Bath-Body/Body-Treatments/Alva-Dead-Sea-Bath-Salt-Natural-1-Kg.html

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...