Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μη συμβατη αντιβιωση και θηλασμος -Κα Αγλαια χρειαζομαι τη βοηθεια σας!

Recommended Posts

Και πώς ξέρουν εκ των προτέρων ότι η χορήγηση στα βρέφη είναι ασφαλής? Γιατί αν τελικά δεν είναι, τα βρέφη έχουν λάβει απαγορευμένες ουσιες....έχουν γίνει κανονικα πειραματόζωα. Το καταλαβαίνω σωστα?

Και τι γίνεται με τα φαρμακα που δεν χορηγούνται σε βρέφη που θηλάζουν? Δεν έχουν δοκιμαστεί καθόλου? Και ενώ πιθανόν να μπορούν να χορηγηθούν δεν χορηγούνται λόγω μη εκτέλεσης δοκιμών?

Μα όταν μιλάμε για έρευνα και για χρήση δείγματος εννοούμε ακριβώς αυτό... Επιλέγεται μια ομάδα ατόμων (βρεφών, ενηλίκων, πιθήκων, ποντικιών, ανάλογα τι θέλεις να μελετήσεις) που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, και σε ένα τμήμα από αυτά χορηγείται η ουσια, σε άλλο τμήμα χορηγείται placebo και σε άλλο τίποτα και καταγράφονται τα αποτελέσματα! Αυτά κάπως απλουστευμένα, ας με διορθώσουν οι πιο ειδικές στις έρευνες αν διατυπώνω κάτι λάθος!

Το ηθικό μέρος του πράγματος είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας!

Αν για κάτι δεν υπάρχει έρευνα, φυσικά και είναι σωστό να δοθούν οδηγίες ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει έρευνα δεν είναι γνωστές οι συνέπειες και άρα χρειάζεται προσοχή ή και αποφυγή της χορήγησης.

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 175
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Eδώ μιλάμε για δύο συγκεκριμένες αντιβιώσεις (flagyl και zinadol), στη μεν πρώτη υπάρχουν οι παλιές οδηγίες που αναφέρουν απλά τη συγκέντρωση του φαρμάκου στο μητρικό γάλα και επειδή αυτή είναι μεγάλη δίνεται οδηγία να μη χορηγείται σε θηλάζουσες, όμως μετά από νέες έρευνες διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η δραστική ουσία είναι σε μεγάλη συγκέντρωση στο μητρικό γάλα, μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε βρέφη και θηλάζουσες, ενώ στη δεύτερη, η εταιρεία λέει ξεκάθαρα ότι "επειδή η δραστική ουσία εκκρίνεται στο μητρικό γάλα χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται σε θηλάζουσες..." (πολύ σωστά διατυπωμένο από την εταιρεία αν δεν έχει υπόψην της έρευνες που έχουν γίνει σε ικανοποιητικό δείγμα θηλαζουσών γυναικών ή νεογνών που έχουν χρησιμοποιήσει την αντιβίωση). Και πάλι όμως, η ερευνητική ομάδα από το ισπανικό νοσοκομείο που έχει κάνει έρευνα, αναφέρει επώνυμα και με όλες τις συνέπειες του νόμου ότι είναι ασφαλής για χορήγηση κατά τη γαλουχία.

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις οδηγίες αυτών των 2 αντιβιώσεων. Η απορία μου είναι γιατί όταν ένα φαρμακο πχ το ciproxin λέει ότι δεν είναι συμβατό με τον θηασμό, η απάντηση που δίνεται συχνά στο φόρουμ είναι πως η εταιρεία δεν έχει κάνει αρκετές έρευνες. Όμως όταν μια εταιρεία βγαινει και λεει ότι το φαρμακό της είναι συμβατό με τον θηλασμό, τότε μάλλον δεχομαστε ότι έχει κάνει έρευνα. Γιατί να μην δεχτούμε ότι και η άλλη εταιρεία έχει κανει έρευνα με δυσμενέστερα όμως αποτελέσματα? ελπίζω να κατάλαβες τώρα την απορία μου

Μιλάω πάντα για τις οδηγιες των φυλλαδίων, λογικά άλλες έρευνες μπορεί να φέρουν νεα στοιχεία ανα πάσα στιγμή

Όσο για το τι πιστεύει ο γιατρός, δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει εξαντλήσει όλες τις συμβατές με το θηλασμό αντιβιώσεις που έχει δείξει το αντιβιόγραμμα, ούτε τι άλλες ενέργειες έχει συστήσει να γίνουν, ούτε και φυσικά να προτείνω θεραπεία ή να προτείνω ποια άλλη αντιβίωση θα ήταν κατά τη γνώμη μου καταλληλότερη! Η κοπέλα μας ρώτησε για συγκεκριμένη αντιβίωση αν είναι συμβατή με τον θηλασμό και βασισμένες σε αξιόπιστες διεθνείς πηγές της απαντήσαμε.

Και εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω, απλά αναρωτιέμαι... γιατί αμφισβητήθηκε η καλή πρόθεση του γιατρού απέναντι στον θηλασμό

Και πώς ξέρουν εκ των προτέρων ότι η χορήγηση στα βρέφη είναι ασφαλής? Γιατί αν τελικά δεν είναι, τα βρέφη έχουν λάβει απαγορευμένες ουσιες....έχουν γίνει κανονικα πειραματόζωα. Το καταλαβαίνω σωστα?

Και τι γίνεται με τα φαρμακα που δεν χορηγούνται σε βρέφη που θηλάζουν? Δεν έχουν δοκιμαστεί καθόλου? Και ενώ πιθανόν να μπορούν να χορηγηθούν δεν χορηγούνται λόγω μη εκτέλεσης δοκιμών?

Νομίζω ότι αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να τις απευθύνεις σε όλες αυτές τις εταιρείες που κάνουν έρευνα για τα φάρμακα.

Σίγουρα ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα δοκιμών, τα οποία τα ορίζει η νομοθεσία.

Φάρμακο που δεν έχει δοκιμαστεί, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.

Πριν κυκλοφορήσει ένα φάρμακο απαιτούνται κάποιες ελάχιστες δοκιμές.

Και εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω, απλά αναρωτιέμαι... γιατί αμφισβητήθηκε η καλή πρόθεση του γιατρού απέναντι στον θηλασμό

Mήπως γιατί ενώ συστήνει μια αντιβίωση συμβατή με τον θηλασμό δίνει οδηγίες να σταματήσει ο θηλασμός κατά τη λήψη της;

HXuSp2.pngaS46p2.png

Στην επιστήμη, έρευνα που δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, δηλαδή έρευνα που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δεν υφίσταται.

Αν τις έχουν, καλώς να τις δημοσιεύσουν.

Εγώ που ειμαι μια απλή ασθενης δεν παρακολουθω τις επιστημονικές δημοσιευσεις. Διαβάζω μόνο τα φυλλάδια οδηγιων των φαρμάκων που μου χορηγουν οι γιατροί μου. Και βλέπω πως αντί να γράφουν όλα κάτι ασφαλές για τις εταιρείες (όπως εχει ειπωθει πολλές φορές) άλλα λένε ότι μπορούν να χορηγηθούν στον θηλασμό, ενώ άλλα όχι. Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τους παραπάνω ισχυρισμούς

Όσο για τις δημοσιευσεις υποθετω πως αν έχουν και στις 2 περιπτώσεις ασφαλή (κατα το δυνατόν) συμπεράσματα θα τα έχουν δημοσιευσει κ οι 2

Μα όταν μιλάμε για έρευνα και για χρήση δείγματος εννοούμε ακριβώς αυτό... Επιλέγεται μια ομάδα ατόμων (βρεφών, ενηλίκων, πιθήκων, ποντικιών, ανάλογα τι θέλεις να μελετήσεις) που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, και σε ένα τμήμα από αυτά χορηγείται η ουσια, σε άλλο τμήμα χορηγείται placebo και σε άλλο τίποτα και καταγράφονται τα αποτελέσματα! Αυτά κάπως απλουστευμένα, ας με διορθώσουν οι πιο ειδικές στις έρευνες αν διατυπώνω κάτι λάθος!

Το ηθικό μέρος του πράγματος είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας!

Αν για κάτι δεν υπάρχει έρευνα, φυσικά και είναι σωστό να δοθούν οδηγίες ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει έρευνα δεν είναι γνωστές οι συνέπειες και άρα χρειάζεται προσοχή ή και αποφυγή της χορήγησης.

Μάλιστα. Ομολογώ πως είχα την εντυπωση πως προηγουναι δοκιμες σε πειραματόζωα, ποντίκια κλπ πριν ληφθουν αναφορές από την χορήγηση σε ανθρώπους. Η απάντησή σου πάντως με κάλυψε, σε ευχαριστώ

Διαφημίσεις

Μάλιστα. Ομολογώ πως είχα την εντυπωση πως προηγουναι δοκιμες σε πειραματόζωα, ποντίκια κλπ πριν ληφθουν αναφορές από την χορήγηση σε ανθρώπους. Η απάντησή σου πάντως με κάλυψε, σε ευχαριστώ

Εννοείται! Το έγραψα και πριν, το δείγμα είναι ανάλογα του τι θέλεις να μελετήσεις, η Αγλαΐα ανέφερε για συγκεκριμένα πρωτόκολλα και νόμιμες διαδικασίες!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Νομίζω ότι αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να τις απευθύνεις σε όλες αυτές τις εταιρείες που κάνουν έρευνα για τα φάρμακα.

Σωστα ;)

Φάρμακο που δεν έχει δοκιμαστεί, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.

Πριν κυκλοφορήσει ένα φάρμακο απαιτούνται κάποιες ελάχιστες δοκιμές.

Άρα και ένα φαρμακο που λεει στις οδηγιες του ότι δεν είναι συμβατό με τον θηλασμό έχει δοκιμαστεί!Δεν το λεει για να είναι καλυμένη η εταιρεία.

Και αν δεχτούμε ότι οι έρευνες δεν ήταν παρά μόνο οι ελάχιστες απαιτητές, δεν θα πρέπει να δεχτούμε το ίδιο και για αυτά που αναφέρουν πως είναι συμβατα?

Αλλά, αν κατάλαβα καλά, εσύ λες ότι αφού υπάρχουν νεότερες έρευνες ακόμα και από άλλους φορείς, τα αποτελέσματα των ερευνων υπερισχύουν των φυλλαδίων. Σωστα?

Άρα και ένα φαρμακο που λεει στις οδηγιες του ότι δεν είναι συμβατό με τον θηλασμό έχει δοκιμαστεί!

Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;

Αν ένα φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ενήλικες, δεν σημαίνει ότι έχει δοκιμασθεί και σε θηλάζουσες μητέρες ή αν έχει δοκιμασθεί σε θηλάζουσες δεν σημαίνει ότι έχει δοκιμασθεί και η επίδρασή του στα βρέφη.

Δεν το λεει για να είναι καλυμένη η εταιρεία.

Αν δεν έχει δοκιμασθεί σε θηλάζουσες ή αν δεν έχει δοκιμασθεί η επίδρασή του στο βρέφος που θηλάζει, η εταιρεία το γράφει για να είναι καλυμένη.

Μετά από κάποια χρόνια κυκλοφορίας μπορεί να αποδειχθεί η ασφάλειά του κατά το θηλασμό όμως οι περισσότερες εταιρείες δεν αλλάζουν τις αρχικές οδηγίες.

Πρόσφατα έγινε αίτηση σε κάποια εταιρεία για να αλλαχθούν οι οδηγίες σε ένα φάρμακο που χορηγείται εδώ και χρόνια και η εταιρεία απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται. Περισσότερες εξηγήσεις δεν έδωσε.

Και αν δεχτούμε ότι οι έρευνες δεν ήταν παρά μόνο οι ελάχιστες απαιτητές, δεν θα πρέπει να δεχτούμε το ίδιο και για αυτά που αναφέρουν πως είναι συμβατα?

Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο δεν είναι προαπαιτούμενο να δοκιμαστεί η επίδρασή του σε βρέφη που θηλάζουν.

Αν κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για ενήλικες μπορεί νόμιμα να κυκλοφορήσει.

Στην πορεία μπορεί να το χρειαστούν και μητέρες που θηλάζουν ή παιδιά. Τότε προτείνεται από το θεράποντα ιατρό, αφού ενημερωθεί η μητέρα για τους κινδύνους και αν αποφασίσει να το πάρει ενώ συνεχίζει να θηλάζει, παρακολουθείται το βρέφος (αν το πάρει χωρίς να συνεχίζει το θηλασμό, εμπίπτει στην κατηγορία των ενηλίκων που δεν θηλάζουν).

Όταν συγκεντρώνονται επαρκή στοιχεία για τις επιδράσεις στο βρέφος, καλές οι κακές, αυτά δημοσιεύονται.

Οι επιτροπές που δημοσιεύουν οδηγίες (ΠΟΥ, Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων κλπ), δεν διεξάγουν οι ίδιες έρευνα. Συγκεντρώνουν όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις, κάνουν έναν κατάλογο με τις φαρμακευτικές ουσίες και τις κατατάσουν σε επίπεδα επικινδυνότητας ανάλογα με τα όσα έχουν βρεθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αν δεν έχει γίνει έρευνα, αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει έρευνα.

Αλλά, αν κατάλαβα καλά, εσύ λες ότι αφού υπάρχουν νεότερες έρευνες ακόμα και από άλλους φορείς, τα αποτελέσματα των ερευνων υπερισχύουν των φυλλαδίων.

Οι φορείς που αναλαμβάνουν το σχετικό έργο (πχ Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων) έχουν ορίσει επιτροπές ειδικών, έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία και τα έχουν δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά, άρα έχουν περάσει ήδη από κρίση ειδικών οι οδηγίες των επιτροπών που αποτελούνται επίσης από ειδικούς.

Φορείς όπως η επιτροπή του e-lactancia, έχουν βάλει σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων αυτά τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί και έχουν κριθεί.

Ο δικός μου ρόλος είναι απλώς να μεταφέρω αυτά τα στοιχεία.

Όσο για τις δημοσιευσεις υποθετω πως αν έχουν και στις 2 περιπτώσεις ασφαλή (κατα το δυνατόν) συμπεράσματα θα τα έχουν δημοσιευσει κ οι 2

Τα φυλλάδια των φαρμάκων, δεν υιοθετούν απαραίτητα τα συμπεράσματα όλων των δημοσιευμένων ερευνών. Δεν μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει να το κάνουν.

Γι αυτό και κάποιοι επιστημονικοί φορείς αποφάσισαν να καλύψουν αυτό το κενό. Οι εταιρείες παραγωγής φαρμάκων δεν είναι επιστημονικοί φορείς, παρόλο που τα προϊόντα τους είναι αποτέλεσμα έρευνας επιστημόνων.

Νομίζω ότι τις όποιες αντιρρήσεις έχεις θα πρέπει να τις απευθύνεις στις εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και στους φορείς που ασχολούνται με το θέμα.

Μάλιστα. Ομολογώ πως είχα την εντυπωση πως προηγουναι δοκιμες σε πειραματόζωα, ποντίκια κλπ πριν ληφθουν αναφορές από την χορήγηση σε ανθρώπους.

Πάντα προηγούντα τα πειράματα σε ζώα. Για να κυκλοφορήσει όμως ένα φάρμακο, απαιτούνται και δοκιμές σε ανθρώπους.

και να μην συμβουλευετε σε σοβαρα θεματα επειδη δεν ειστε ιατρος.

για μερικές μητέρες ο θηλασμός είναι σοβαρό θέμα

το ίδιο και για μένα

η ιδιότητα με την οποία γράφω στο φόρουμ, φαίνεται στην υπογραφή μου

για το ciproxin ομως ειναι αλλιως-αλλης κλασης αντιβιωση.

πως και σας ξεφυγε η δοσολογια του? και η ηλικια που χρησιμοποιειται?

To αν ένα φάρμακο είναι ασφαλές ή όχι στη διάρκεια του θηλασμού δεν το κρίνω εγώ. Το κρίνουν αρμόδιοι φορείς που έχουν ορίσει επιτροπές ειδικών, έχουν μελετήσει τη σχετική βιβλιογραφία και έχουν δημοσιεύσει τα στοιχεία.

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/reprint/pediatrics;108/3/776.pdf

Αν έχετε οποιεσδήποτε αντιρήσεις, παρακαλώ πολύ να απευθυνθείτε σε αυτούς που δημοσίευσαν τα στοιχεία:

AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS

Committee on Drugs, 2000–2001

Robert M. Ward, MD,

Chairperson Brian A. Bates, MD

William E. Benitz, MD

David J. Burchfield, MD

John C. Ring, MD

Richard P. Walls, MD, PhD

Philip D. Walson, MD

Liaisons

John Alexander, MD Food and Drug Administration Alternate

Donald R. Bennett, MD, PhD American Medical Association/United States

Pharmacopeia

Therese Cvetkovich, MD Food and Drug Administration

Owen R. Hagino, MD American Academy of Child and Adolescent Psychiatry

Stuart M. MacLeod, MD, PhD Canadian Paediatric Society

Siddika Mithani, MD Bureau of Pharmaceutical Assessment Health Protection Branch, Canada

Joseph Mulinare, MD, MSPH Centers for Disease Control and Prevention

Laura E. Riley, MD American College of Obstetricians and Gynecologists

Sumner J. Yaffe, MD National Institutes of Health

Section Liaisons

Charles J. Cote ́, MD Section on Anesthesiology

Eli O. Meltzer, MD Section on Allergy and Immunology

Consultant

Cheston M. Berlin, Jr, MD

Staff

Raymond J. Koteras, MHA

Διαφημίσεις

Eδώ μιλάμε για δύο συγκεκριμένες αντιβιώσεις (flagyl και zinadol), στη μεν πρώτη υπάρχουν οι παλιές οδηγίες που αναφέρουν απλά τη συγκέντρωση του φαρμάκου στο μητρικό γάλα και επειδή αυτή είναι μεγάλη δίνεται οδηγία να μη χορηγείται σε θηλάζουσες, όμως μετά από νέες έρευνες διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η δραστική ουσία είναι σε μεγάλη συγκέντρωση στο μητρικό γάλα, μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε βρέφη και θηλάζουσες, ενώ στη δεύτερη, η εταιρεία λέει ξεκάθαρα ότι "επειδή η δραστική ουσία εκκρίνεται στο μητρικό γάλα χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται σε θηλάζουσες..." (πολύ σωστά διατυπωμένο από την εταιρεία αν δεν έχει υπόψην της έρευνες που έχουν γίνει σε ικανοποιητικό δείγμα θηλαζουσών γυναικών ή νεογνών που έχουν χρησιμοποιήσει την αντιβίωση). Και πάλι όμως, η ερευνητική ομάδα από το ισπανικό νοσοκομείο που έχει κάνει έρευνα, αναφέρει επώνυμα και με όλες τις συνέπειες του νόμου ότι είναι ασφαλής για χορήγηση κατά τη γαλουχία.

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

Όσο για το τι πιστεύει ο γιατρός, δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει εξαντλήσει όλες τις συμβατές με το θηλασμό αντιβιώσεις που έχει δείξει το αντιβιόγραμμα, ούτε τι άλλες ενέργειες έχει συστήσει να γίνουν, ούτε και φυσικά να προτείνω θεραπεία ή να προτείνω ποια άλλη αντιβίωση θα ήταν κατά τη γνώμη μου καταλληλότερη! Η κοπέλα μας ρώτησε για συγκεκριμένη αντιβίωση αν είναι συμβατή με τον θηλασμό και βασισμένες σε αξιόπιστες διεθνείς πηγές της απαντήσαμε.

Αυτα με τα bold, απο που προκυπτουν? Δλδ, εννοεις οτι το φυλλαδιο του φαρμακου γραφει αλλα πραγματα μεσα? Ανεφερε και η aglaia οτι οι οδηγιες αυτες εχουν ξεπεραστει απο δεκαετιας....Που το βλεπετε?

Αυτα με τα bold, απο που προκυπτουν? Δλδ, εννοεις οτι το φυλλαδιο του φαρμακου γραφει αλλα πραγματα μεσα? Ανεφερε και η aglaia οτι οι οδηγιες αυτες εχουν ξεπεραστει απο δεκαετιας....Που το βλεπετε?

Και εγω που πηρα τη εια του αντρα μου που ειναι παιδιατρος και διαβαζει για να γινει ποιστοπιοημενη συμβουλος θηλασμου μουπε ακριβως αυτο που γραφει η Σοφουκα.Οτι δηλ παλια απαγορευοταν το φαρμακο αυτο στις θηλαζουσες ενω τωρα οχι και πως η ιδια τοχει χορηγησει πολλες φορες σε νεογεννητο.Προφανως απο ερευνες προκυπτουν ολα αυτα.Η επιστημη συνεχεια ανανεωνεται και βρσκει κατι νεο.Που το παραξενο να αναθεωρηθουν οδηγιες φαρμακου¨?Εχει συμβει απειρες φορες...

Σοφουκα ειστε γιατρος?:?:

Εδώ:

To flagyl με δραστική ουσία τη metronidazole, το http://www.telasmos.org/lactancia/ingles/inicio.asp

το βγάζει risk level 0-συμβατό με το θηλασμό

Το zinadol, με δραστική ουσία cefuroxime axetil, επίσης με risk level 0-συμβατό με το θηλασμό!

Κι εδώ:

To αν ένα φάρμακο είναι ασφαλές ή όχι στη διάρκεια του θηλασμού δεν το κρίνω εγώ. Το κρίνουν αρμόδιοι φορείς που έχουν ορίσει επιτροπές ειδικών, έχουν μελετήσει τη σχετική βιβλιογραφία και έχουν δημοσιεύσει τα στοιχεία.

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/reprint/pediatrics;108/3/776.pdf

Όχι δεν είμαι γιατρός! Εξάλλου δεν έχω δώσει ποτέ ιατρική συμβουλή, απλά αναφέρω επίσημες πηγές τις οποίες γνωρίζω και που δίνουν απάντηση σε προβληματισμούς μαμάδων, εννοείται δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους γιατρούς, όμως είναι σίγουρο ότι πρέπει να απαιτούμε από τους γιατρούς μας να μας αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα και σεβασμό. Το ότι κάποιος είναι γιατρός δεν σημαίνει ότι είναι παντογνώστης, η ενημέρωσή του πρέπει να είναι συνεχής, στην ιατρική επιστήμη τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, αναθεωρούνται και εξελίσσονται. Ο ασθενής δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί καμία θεραπεία απλά και μόνο γιατί την προτείνει ο γιατρός του. Ο γιατρός προτείνει, ο ασθενής αποφασίζει! Επίσης, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει γιατρό αν θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος δεν τον καλύπτει όπως θα έπρεπε!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Καλημέρα σας,

παρακολουθώ τις συζητήσεις σας από την αρχή του θέματος και ομολογώ ότι τις βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι εκπαιδευτικός, και το αναφέρω για να μην υπάρξουν παραξηγήσεις σε σχέση με αυτά που θα γράψω.

Ο γιος μου γεννήθηκε με καισαρική τομή λόγω κεχρωσμένου ενάμνιου και του χορηγήθηκε ενδομυϊκή αντιβίωση από την πρώτη μέρα της ζωής του, λόγω εύρεσης Staph. Epiderm. (επιδερμικού σταφυλόκοκκου) στην καλλιέργεια στοματοφαρυγγικού εκκρίματος που του έγινε μετά τον τοκετό δεδομένου ότι είχε αφήσει το μηκώνιο πριν γεννηθεί, εξαιτίας δυσφορίας και αλλοιώσεων καρδιακών παλμών.

Γεννήθηκε με σχιστία υπερώας και χείλους και η συμβουλή του γυναικολόγου μου ήταν να μην θηλάσω "γιατί θα παιδευτώ", όπως χαρακτηριστικά είπε. Μετά από αποτυχημένες απόπειρες με θηλές σιλικόνης και άλλους τρόπους, πήρα ένα από τα γνωστά θήλαστρα του εμπορίου και άρχισα την παραγωγή. Στις 10 μέρες βγήκαμε από το μαιευτήριο και το μωρό σταμάτησε τις ενδομυϊκές αλλά συνεχίσαμε με Zinadol.

Λόγω υδρονέφρωσης, περάσαμε στην Ceclor και μετά στην Augmentin ενώ η άποψη της παιδιάτρου ήταν να πάρει Septrin αλλά δεν μπορούσε να τη δώσει γιατί το Παίδων δεν είχε βγάλει ακόμα τα αποτελέσματα για το σχετικό ένζημο. Συνεχίσαμε λοιπόν με το παιδί να παίρνει Augmentin μην τυχόν και του παρουσιαστεί ουρολοίμωξη!!!

Στις 20 ημέρες παθαίνω εγώ την πρώτη μαστίτιδα. Παίρνω Procef και η άποψη γυναικολόγου και παιδιάτρου είναι να σταματήσω το θηλασμό. Το παιδί όμως δεν πίνει κανένα άλλο γάλα και αντιδρά με εμετούς, γιατί η υφή τους είναι πολύ πιο "βαριά" από του μητρικού και λόγω ανοιχτού ουρανίσκου η ποσότητα που πέφτει στο στομάχι του είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να βαρυστομαχιάζει. Αποφασίζω να θηλάσω με δική μου ευθύνη.

Στις 40 ημέρες παθαίνω τη δεύτερη μαστίτιδα. Οι συμβουλές οι ίδιες. Συν του ότι "καλύτερα να σταματήσεις τελείως. Δεν βλέπεις ότι παιδεύεσαι; Στο είχα πει εγώ!"

Και τότε ανακαλύπτω το forum. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συνεχίσω το θηλασμό. Γιατί κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πάντα αυτό που ψάχνει κανείς, τρόπο που να επιβεβαιώνει και να ενισχύει αυτό που ο ίδιος θέλει να κάνει. Και ανακαλύπτω το ηλεκτρικό διπλό θήλαστρο. Και επιβεβαιώνω ότι σωστά αποφάσισα να θηλάσω παρότι έπαιρνα αντιβίωση έστω εκ των υστέρων. Και συνεχίζω... Για τους επόμενους 6 μήνες... Ο μικρός συνεχίζει με άπειρες αντιβιώσεις αφού η μία ωτίτιδα χτυπάει πίσω από την άλλη. Αναρωτιέμαι... Κι αν είχα ακούσει τις συμβουλές τους; Κοίτα πόση αντιβίωση έχει πάρει από μόνος του!

Και παρόλη αυτήν την εμπειρία, τελικά επιτρέπω σε μία παιδίατρο να με παραπλανήσει, πείθοντας με ότι έχω κάποιο μικρόβιο που λέγεται proteus επειδή το γάλα μου είχε πάρει μία πιο ανοιχτή απόχρωση. Με στέλνει για καλλιέργεια μητρικού γάλακτος και μου απαγορεύει να θηλάσω το μωρό μέχρι να βρω κέντρο που να κάνει τέτοια εξέταση και να βγουν τα αποτελέσματα. Και την πιστεύω! Το παιδί πίνει ξένο γάλα και το δέχεται γιατί πλέον διαχειρίζεται το ανατομικό του πρόβλημα. Τα αποτελέσματα ήταν στείρα, όμως το κεφάλαιο θηλασμός είχε λήξει για εμάς τους δύο.

Δεν πειράζει! Γιατί ακολούθησε δύσκολη περίοδος με χειρουργεία, ράμματα, ξενύχτια. Θα ήθελα, όμως να το έχω αποφασίσει εγώ... Ακολούθησαν πολλές ακόμα αντιβιώσεις για το πιτσιρίκι! Ενδοφλέβια Timentin λόγω ωτίτιδας με ψευδομονάδα και Serattia. Ενδοφλέβια garamycin λόγω υποψίας ουρολοίμωξης με ψευδομονάδα, γεγονός που δεν ίσχυε τελικά μετά από υπερηβική παρακέντηση που απαίτησα εγώ! Και πολλά άλλα!

Κι εδώ ανησυχείτε για το 1% που θα απεκρινόταν στο μητρικό γάλα για μία εβδομάδα; Ο γιος μου σχεδόν μεγάλωσε με αντιβιώσεις!

Ο λόγος για τον οποίο έγραψα όλα αυτά είναι για να μεταφέρω το μήνυμα σε κάποιες νέες μανούλες ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο να κάνετε στο παιδί σας από το θηλασμό. Αυτό τουλάχιστον μου είπαν οι γιατροί που αντιμετώπισαν τα προβλήματα του παιδιού μου αργότερα. Είχε ταχεία ανάρρωση από τα χειρουργεία χωρίς την παραμικρή επιπλοκή, λόγω πολύ καλής ενίσχυσης του ανοσοποιητικού του. Έχει ιδιαίτερα ικανοποιητική ανάπτυξη και καταπολέμησε την υδρονέφρωση μέσω του ίδιου του του οργανισμού. Καταπολέμησε την ατοπική δερματίτιδα που του παρουσιάστηκε με χρήση του μητρικού γάλακτος. Αντιμετώπισε όλη αυτήν την παροχή αντιβιώσεων με τα θρεπτικά συστατικά που πήρε από το μητρικό θηλασμό!

Για να μην μακρυγορώ, η συζήτηση για τις φαρμακευτικές εταιρίες και το τι γράφουν οι οδηγίες των φυλλαδίων, για τις έρευνες και το πόσο εμπεριστατωμένες είναι αυτές, για τις συμβουλές γιατρών και το πόσο ενημερωμένοι είναι αυτοί είναι μία "καυτή πατάτα" και θα αποφύγω να γράψω τη γνώμη μου γιατί δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με κανέναν. Αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι η προσωπική έρευνα σε sites, βιβλιογραφία, ειδικούς, γιατρούς και μη γιατρούς, βοήθησε εμάς στο έπακρο.

Ας έχουμε λίγη εμπιστοσύνη και σε αυτούς τους ανθρώπους που εδώ μέσα προσφέρουν αφιλοκερδώς συμβουλές που δεν πληρώνονται με το χρυσάφι όλου του κόσμου. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές Post.

Με εκτίμηση

Καλημέρα giomi,ένα μεγάλο μπράβο για την επιμονή σου,πολλές ευχές για υγεία στο παιδάκι σου και την οικογένειά σου και να ξέρεις ότι βοηθάς και άλλες μανούλες παραθέτοντας την εμπειρία σου και την άποψή σου...

ΜΠΑΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ(12/04/96 βρήκα το άλλο μου μισό)

ΣΤΕΛΙΟΣ 11/06/07

ΖΟΥΖΟΥ 26/07/10

Σας αγαπάω πολύ...

Διαφημίσεις

Και εγω που πηρα τη εια του αντρα μου που ειναι παιδιατρος και διαβαζει για να γινει ποιστοπιοημενη συμβουλος θηλασμου μουπε ακριβως αυτο που γραφει η Σοφουκα.Οτι δηλ παλια απαγορευοταν το φαρμακο αυτο στις θηλαζουσες ενω τωρα οχι και πως η ιδια τοχει χορηγησει πολλες φορες σε νεογεννητο.Προφανως απο ερευνες προκυπτουν ολα αυτα.Η επιστημη συνεχεια ανανεωνεται και βρσκει κατι νεο.Που το παραξενο να αναθεωρηθουν οδηγιες φαρμακου¨?Εχει συμβει απειρες φορες...

Σοφουκα ειστε γιατρος?:?:

Ναι ρε παιδια....αλλα ουτε η Σοφουκα ειναι παιδιατρος ουτε η Αγλαια. Καπου τα δαν ολα αυτα που λενε...που? Αυτο ρωταω!

Δε μου φαινεται παραξενο να αλλαξαν οι ενδειξεις και οι αντενδειξεις, απλα ρωταω που μπορουμε να τα τσεκαρουμε κι εμεις (οι μη γιατροι) ολα αυτα.

Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;

Αν ένα φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ενήλικες, δεν σημαίνει ότι έχει δοκιμασθεί και σε θηλάζουσες μητέρες ή αν έχει δοκιμασθεί σε θηλάζουσες δεν σημαίνει ότι έχει δοκιμασθεί και η επίδρασή του στα βρέφη.

Και αυτό το συμπέρασμα που λες εσύ από που βγαινει? Αφού δεν ξέρουμε τι ακριβως συμβαινει γιατί να μην δεχθούμε τις οδηγιες της εταιρειας ως προϊόν έρευνας? Για να είμαστε και υπέρ της ασφάλειας!

Αν δεν έχει δοκιμασθεί σε θηλάζουσες ή αν δεν έχει δοκιμασθεί η επίδρασή του στο βρέφος που θηλάζει, η εταιρεία το γράφει για να είναι καλυμένη.

Όπως ειπα και πριν πού ξερουμε εμεις αν έχει δοκιμαστει ή όχι? γιατί βγαζουμε με τόση ευκολια το συμπέρασμα ότι δεν έχει δοκιμαστει και μάλιστα επειδή η εταιρεια δεν θελει να επενδυσει σε περεταιρω έρευνα?

Μετά από κάποια χρόνια κυκλοφορίας μπορεί να αποδειχθεί η ασφάλειά του κατά το θηλασμό όμως οι περισσότερες εταιρείες δεν αλλάζουν τις αρχικές οδηγίες.

Το να αποδειχτει τελικά ασφαλές (ή και μη ασφαλές αν αρχικα είχε χαρακτηριστεί ασφαλές) μου φαινεται λογικό. Το να μην αλλάξει όμως τις οδηγιες η εταιρεια δεν το καταλαβαινω. Δεν επιμένω όμως

Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο δεν είναι προαπαιτούμενο να δοκιμαστεί η επίδρασή του σε βρέφη που θηλάζουν.

Αν κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για ενήλικες μπορεί νόμιμα να κυκλοφορήσει.

Τότε οι οδηγιες θα λένε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία (υποθέτω). Αν όμως λένε σαφώς ότι δεν είναι ασφαλές, εγώ καταλαβαινω ότι έχουν στοιχεία από μητερες και βρεφη που θηλάζουν..

Στην πορεία μπορεί να το χρειαστούν και μητέρες που θηλάζουν ή παιδιά. Τότε προτείνεται από το θεράποντα ιατρό, αφού ενημερωθεί η μητέρα για τους κινδύνους και αν αποφασίσει να το πάρει ενώ συνεχίζει να θηλάζει, παρακολουθείται το βρέφος (αν το πάρει χωρίς να συνεχίζει το θηλασμό, εμπίπτει στην κατηγορία των ενηλίκων που δεν θηλάζουν).

Όταν συγκεντρώνονται επαρκή στοιχεία για τις επιδράσεις στο βρέφος, καλές οι κακές, αυτά δημοσιεύονται.

Οι επιτροπές που δημοσιεύουν οδηγίες (ΠΟΥ, Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων κλπ), δεν διεξάγουν οι ίδιες έρευνα. Συγκεντρώνουν όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις, κάνουν έναν κατάλογο με τις φαρμακευτικές ουσίες και τις κατατάσουν σε επίπεδα επικινδυνότητας ανάλογα με τα όσα έχουν βρεθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αν δεν έχει γίνει έρευνα, αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει έρευνα.

Οι φορείς που αναλαμβάνουν το σχετικό έργο (πχ Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων) έχουν ορίσει επιτροπές ειδικών, έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία και τα έχουν δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά, άρα έχουν περάσει ήδη από κρίση ειδικών οι οδηγίες των επιτροπών που αποτελούνται επίσης από ειδικούς.

Φορείς όπως η επιτροπή του e-lactancia, έχουν βάλει σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων αυτά τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί και έχουν κριθεί.

Ο δικός μου ρόλος είναι απλώς να μεταφέρω αυτά τα στοιχεία.

Δεν έχω άποψη για αυτά που αναφέρεις, δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω αλλά φυσικά θα κρατησω τις επιφυλάξεις μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως καλές οι δημοσιεύσεις ΑΛΛΑ επειδή εμείς δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις να τις ερμηνευσουμε, θα πρέπει να συζητάμε με γιατρό

Νομίζω ότι τις όποιες αντιρρήσεις έχεις θα πρέπει να τις απευθύνεις στις εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και στους φορείς που ασχολούνται με το θέμα.

Κουβέντα κάνουμε ;)

Και μιας και μιλάμε για την ciproxin θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την χρηση θηλαστρου κατα την χορήγησή της. Να σε ρωτήσω τις υπόλοιπες λεπτομέρειες εδώ ή σε κάποιο άλλο καταλληλότερο topic?

μεγαλο λαθος να λετε- κοιταξτε τους συνδεσμους!!!

πρεπει να λετε- ρωτηστε τον ιατρο σας!!! καταλαβαινετε τη διαφορα?

δεν εγραψε τα ιδια ο admin?

εγω θα σας συμβουλευα να μην κανετε πλυσεις εγκεφαλου με αφορμη το θηλασμο :):P:twisted:

Πού ακριβώς έγκειται η "πλύση εγκεφάλου"; Κι αν ο θηλασμός είναι η "αφορμή", ο πραγματικός λόγος/κίνητρο/στόχος της Αγλαΐας (Παπαδήμα, γιατί το επίθετό της δεν το κρατά κρυφό) και όποιας άλλης από μας υποστηρίζει το θηλασμό, ποιο είναι κατά την άποψή σου;

Και στην τελική βρε κορίτσια, όποια θέλει να έχει πληροφόρηση μόνο από το χαρτάκι οδηγιών του κάθε φαρμάκου ή από τις προφορικές διαβεβαιώσεις του γιατρού της, ας το κάνει. Όποια το ζητά όμως, έχει δικαίωμα να μαθαίνει για την ύπαρξη και άλλων επιστημονικών πηγών και να έχει πρόσβαση σ' αυτές.

Χρέος της κάθε συμβούλου θηλασμού είναι να κάνει αυτές τις πηγές γνωστές στις μητέρες που ζητάνε τη συμβουλή τους. Οι σύμβουλοι θηλασμού και οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι δεν είναι άνθρωποι που βαφτίζονται από μόνοι τους τέτοιοι. Αποκτούν την ιδιότητα μετά από εξετάσεις που επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου οι γνώσεις τους να είναι πάντα επίκαιρες, υπάγονται σε διεθνείς οργανώσεις και ελέγχονται από αυτές τόσο επιστημονικά όσο και δεοντολογικά.

Η υποχρεώση του/της κάθε Συμβούλου να ενημερώσει την θηλάζουσα μητέρα που απευθύνεται σ' αυτήν/-ον σχετικά με τη συμβατότητα ενός φαρμάκου για τη γαλουχία προκύπτει από την ίδια την έννοια του Συμβούλου Γαλουχίας αλλά και από τον Κώδικα Δεοντολογίας (των IBCLCs http://www.iblce.org/upload/downloads/CodeOfEthics.pdf): κυρίως "7.

Base her/his practice on scientific principles, current research, and information." σε συνδυασμό με το "11. Provide sufficient information to enable clients to make informed decisions."

Το να παραθέσει ένας σύμβουλος τις πληροφορίες που καθιστούν ένα φάρμακο συμβατό με το θηλασμό είναι ενημέρωση ως προς μια συγκεκριμένη ιδιότητα του φαρμάκου και φυσικά δεν αποτελεί προσωπική κρίση του συμβούλου ως προς αυτό μια και βασίζεται σε επιστημονικές πηγές και όχι στην "εμπειρία" του ή -πολύ περισσότερο- στην ...πρόθεσή του να υποστηρίξει το θηλασμό, έτσι απλά.

Η πληροφόρηση δεν αποτελεί παραίνεση ούτε για τη λήψη ή μη του φαρμάκου, ούτε υποκαθιστά τη διάγνωση του γιατρού, μια και η μητέρα απευθύνεται στο σύμβουλο μετά τη διάγνωση.

Ενδεικτικά δείτε εδώ:

http://www.llli.org/hac.html Επιστημονική Ομάδα που υποστηρίζει τη La Leche σε ιατρικά θέματα

http://www.llli.org/docs/0000000000000001WAB/WAB_Tear_sheet_Toolkit/15_medicationsandbf.pdf

http://www.llli.org/docs/0000000000000001WAB/WAB_Tear_sheet_Toolkit/15_medicationsandbf.pdf όπου γίνεται ευθεία αναφορά στην database της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας ως αξιόπιστη πηγή "επαλήθευσης" αποτελεσμάτων "μεμονωμένων" ερευνών.

http://store.llli.org/public/profile/432 Το βιβλίο που εκδίδει η La Leche ως οδηγό για τη συμβατότητα φαρμάκων κλπ.

Εν ολίγοις, πεπα και όποια άλλη, προκειμένου να λήξει αυτή η αντιπαράθεση που έρχεται κι επανέρχεται, όποια θεωρεί ότι η Αγλαΐα υπερέβη τα εσκαμμένα ή έδωσε λανθασμένη ή επικίνδυνη οδηγία, ας την καταγγείλει επώνυμα εδώ: http://www.iblce.org/professional-ethics και για όποια άλλη από εμάς που απαντήσαμε στο θέμα αυτό ή άλλο, ας κάνει μήνυση για "αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος"...

Ναι ρε παιδια....αλλα ουτε η Σοφουκα ειναι παιδιατρος ουτε η Αγλαια. Καπου τα δαν ολα αυτα που λενε...που? Αυτο ρωταω!

Δε μου φαινεται παραξενο να αλλαξαν οι ενδειξεις και οι αντενδειξεις, απλα ρωταω που μπορουμε να τα τσεκαρουμε κι εμεις (οι μη γιατροι) ολα αυτα.

Ενδεικτικά για το Flagyl και την αλλαγή οδηγιών το αναφέρει η Άννα Πατσούρου, Παιδίατρος και Πιστοποιημένη Σύμβουλος θηλασμού στο βιβλίο της "Θηλασμός μια υπέροχη σχέση" Τόμος 1 (...και μην ξανακούσω ότι και καλά η αναφορά στο βιβλίο της είναι για διαφήμιση γιατί πέρα από το ότι δεν παίρνω ποσοστά το βιβλίο έχει εξαντληθεί και το βρίσκει κανείς μόνο σε βιβλιοθήκες και από δανεισμό...)

Ειλικρινά, δε μπορώ να καταλάβω τι άλλο θέλετε και που θέλετε να το τσεκάρετε.

Είπαμε, έχουν γίνει ειδικές έρευνες για τα συγκεκριμένα φάρμακα που ρωτάτε, από το ισπανικό νοσοκομείο. Οι ίδιες οι εταιρείες φαρμάκων, έχουν κάνει έρευνες, αλλά όχι σε θηλάζουσες μητέρες και βρέφη. Νομίζω οτι είναι πολύ ξεκάθαρο.

πεπα, γιατί σου είναι τόσο εύκολο να πιστέψεις τον "τάδε" γιατρό της κοπέλας, που δεν γνωρίζεις, και όχι το επίσημο σάιτ της αμερικανικής ακαδημίας παιδιάτρων. Kι αυτοί γιατροί είναι. Κατηγορείς την Αγλαΐα οτι μπορεί να δίνει επικίνδυνες συμβουλές, ενώ η δουλειά της σαν σύμβουλος θηλασμού, είναι να μπορεί να δώσει συμβουλές σύμφωνα με το ποιό φάρμακο είναι συμβατό με το θηλασμό. Όχι σαν γιατρός, σαν σύμβουλος θηλασμού, που γνωρίζει που μπορεί να βρει τις κατάλληλες έρευνες και πληροφορίες. Εσύ, με τι ειδικότητα λες οτι η κοπέλα πρέπει να ακούσει το γιατρό, να σταματήσει να θηλάζει όσο παίρνει την αντιβίωση, και να μην ακούσει τις συμβουλές του συμβουλου θηλασμού? Μπορεί προσωρινή διακοπή θηλασμού, γίνει η αιτία να αποθηλάσει οριστικά το μωράκι. Πως συμβουλεύεις ελαφρά τη καρδία? Για ένα παιδί είναι επικίνδυνο να αποθηλάσει πριν τα 2 χρόνια, αυτό το σκέφτηκες? Γιατί δεν αφήνεις το θέμα του θηλασμού στους ειδικούς?

giomi, ευχαριστούμε που μοιράστηκες την εμπειρία σου. Εύχομαι να'ναι το παιδάκι σου πάντα καλά, γεμάτο υγεία.

Και αυτό το συμπέρασμα που λες εσύ από που βγαινει? Αφού δεν ξέρουμε τι ακριβως συμβαινει γιατί να μην δεχθούμε τις οδηγιες της εταιρειας ως προϊόν έρευνας? Για να είμαστε και υπέρ της ασφάλειας!

Όπως ειπα και πριν πού ξερουμε εμεις αν έχει δοκιμαστει ή όχι? γιατί βγαζουμε με τόση ευκολια το συμπέρασμα ότι δεν έχει δοκιμαστει και μάλιστα επειδή η εταιρεια δεν θελει να επενδυσει σε περεταιρω έρευνα?

Τότε οι οδηγιες θα λένε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία (υποθέτω). Αν όμως λένε σαφώς ότι δεν είναι ασφαλές, εγώ καταλαβαινω ότι έχουν στοιχεία από μητερες και βρεφη που θηλάζουν..

Συνήθως αναφέρουν στα χαρτάκια ότι δεν έχουν γίνει έρευνες σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης κατά την εγκυμοσύνη/γαλουχία/σε βρέφη ή έχουν άλλη, παρόμοια διατύπωση αλλά εννοούν ακριβώς αυτό: δεν εγγυώμαστε την ασφάλεια κατά τις χ φάσεις άρα να μην χορηγείται.

Το να αποδειχτει τελικά ασφαλές (ή και μη ασφαλές αν αρχικα είχε χαρακτηριστεί ασφαλές) μου φαινεται λογικό. Το να μην αλλάξει όμως τις οδηγιες η εταιρεια δεν το καταλαβαινω. Δεν επιμένω όμως

Είναι λογικό: αν την έρευνα έχει διεξάγει π.χ. ένα πανεπιστήμιο μία κλινική κλπ. τότε η εταιρία μπορεί να επιλέγει να μην φέρει την ευθύνη βασιζόμενη σε έρευνα τρίτου. Ενδεχομένως σε κάποιες χώρες να υπάρχουν σχετικοί περιορισμοί λόγω νομοθεσίας.

Δεν έχω άποψη για αυτά που αναφέρεις, δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω αλλά φυσικά θα κρατησω τις επιφυλάξεις μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως καλές οι δημοσιεύσεις ΑΛΛΑ επειδή εμείς δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις να τις ερμηνευσουμε, θα πρέπει να συζητάμε με γιατρό

Συμφωνώ! ΟΜΩΣ οι βάσεις δεδομένων που έχουμε ήδη αναφέρει έχουν επιστημονικό προσωπικό που έχει αξιολογήσει αυτές τις έρευνες και έχει κάνει την αντίστοιχη "κατάταξη" των φαρμάκων. Ανατρέχοντας στις βάσεις δεν ερμηνεύουμε έρευνες, κοιτάμε "έτοιμα" τα αποτελέσματα της ερμηνείας.

Συνήθως αναφέρουν στα χαρτάκια ότι δεν έχουν γίνει έρευνες σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης κατά την εγκυμοσύνη/γαλουχία/σε βρέφη ή έχουν άλλη, παρόμοια διατύπωση αλλά εννοούν ακριβώς αυτό: δεν εγγυώμαστε την ασφάλεια κατά τις χ φάσεις άρα να μην χορηγείται.

Θα με κάνεις να πάω να πάρω 5-6 κουτια αντιβιώσεις συμπεριλαμβανομενης της ciproxin και να δω τι γραφουν :P Η αρχική μου απορία πάντως ήταν πώς ενώ εμεις εδώ λεμε ότι οι εταιρείες θέλουν απλά να είναι καλυμενες, κάποιες λένε ότι τα φαρμακα τους είναι ασφαλή, κάποιες λένε ότι δεν είναι και κάποιες λένε πως δεν έχουν επαρκή στοιχεία οποτε συνιστουν να θεωρειται το φαρμακο ως μη ασφαλές. Αν ίσχυε ο ισχυρισμός του φόρουμ, τότε όλες οι αντιβιώσεις θα έλεγαν πως δεν πρεπει να χορηγουνται κατα την κυηση και την γαλουχια, πράγμα που όμως φαινεται ότι δεν ισχυει. Η zinadol πχ (ή η άλλη αντιβιωση? τελος παντων...) λεει οτι μπορει να χορηγειται

Είναι λογικό: αν την έρευνα έχει διεξάγει π.χ. ένα πανεπιστήμιο μία κλινική κλπ. τότε η εταιρία μπορεί να επιλέγει να μην φέρει την ευθύνη βασιζόμενη σε έρευνα τρίτου. Ενδεχομένως σε κάποιες χώρες να υπάρχουν σχετικοί περιορισμοί λόγω νομοθεσίας.

Αυτό με την νομοθεσία το σκεφτηκα. Αν ισχύει τότε δεν είναι απόφαση της εταιρειας να μην επενδυσει σε έρευνα. Και φυσικά αντιλαμβανομαι ότι δεν ειναι υποχρεωμένη να αναλάβει την ευθυνη να υιοθετήσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δεν έκανε η ιδια

Συμφωνώ! ΟΜΩΣ οι βάσεις δεδομένων που έχουμε ήδη αναφέρει έχουν επιστημονικό προσωπικό που έχει αξιολογήσει αυτές τις έρευνες και έχει κάνει την αντίστοιχη "κατάταξη" των φαρμάκων. Ανατρέχοντας στις βάσεις δεν ερμηνεύουμε έρευνες, κοιτάμε "έτοιμα" τα αποτελέσματα της ερμηνείας.

Ναι αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες άλλες έρευνες που να έχουν λάβει κάτι διαφορετικό υπ'όψη τους. Ή να υπάρχει κάτι στην περιπτωσή μας ή στο ιστορικό μας που εμεις δεν μπορούμε να το αξιολογησουμε. Γι'αυτό λεω ότι καλό ειναι να συζητάμε με γιατρό

Νομίζω ότι τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν οι γιατροί έκαναν τον κόπο να μας εξηγούν την πορεία της θεραπείας μας και γιατί επιλέγουν αυτό που επιλέγουν, ώστε να μπορούμε κι εμείς να συναινούμε έχοντας επίγνωση (αυτό που λέμε informed choice). Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα ο ασθενής αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ως στρατιωτάκι, "ό,τι σου πω θα κάνεις" χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Κι εκεί κλονίζεται η εμπιστοσύνη στους γιατρούς κι αρχίζει το ψάξιμο. Το οποίο αν δεν έχεις τα φόντα να κατανοήσεις τι διαβάζεις πραγματικά μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Γιαυτό και η δουλειά που κάνει η Αγλαΐα είναι τόσο σημαντική, καθώς λειτουργεί ως γέφυρα. Την τελική επιλογή όμως την κάνουμε εμείς και όχι η Αγλαΐα και κατά τη γνώμη μου πρέπει να περιλαμβάνει είτε πίεση στο γιατρό να μας βοηθήσει να καταλάβουμε είτε τελικά αλλαγή γιατρού όταν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Θα με κάνεις να πάω να πάρω 5-6 κουτια αντιβιώσεις συμπεριλαμβανομενης της ciproxin και να δω τι γραφουν :P Η αρχική μου απορία πάντως ήταν πώς ενώ εμεις εδώ λεμε ότι οι εταιρείες θέλουν απλά να είναι καλυμενες, κάποιες λένε ότι τα φαρμακα τους είναι ασφαλή, κάποιες λένε ότι δεν είναι και κάποιες λένε πως δεν έχουν επαρκή στοιχεία οποτε συνιστουν να θεωρειται το φαρμακο ως μη ασφαλές. Αν ίσχυε ο ισχυρισμός του φόρουμ, τότε όλες οι αντιβιώσεις θα έλεγαν πως δεν πρεπει να χορηγουνται κατα την κυηση και την γαλουχια, πράγμα που όμως φαινεται ότι δεν ισχυει. Η zinadol πχ (ή η άλλη αντιβιωση? τελος παντων...) λεει οτι μπορει να χορηγειται

Κοίτα, εξαρτάται από το target market της κάθε αντιβίωσης... Αυτές που στοχεύουν και σε μωρά (ή καλύτερα, σε ασθένειες που είναι συχνές σε μωρά) θα ερευνήσουν υποχρεωτικά την επίδραση στα μωρά Παράλληλα μπορεί ή (και όχι) να ερευνούν την επίδραση σε εγκυμονούσες ή στη γαλουχία.

Αντιβιώσεις "βαριές" που δύσκολα θα δοθούν σε μωρά (ή θα δοθούν σε "ακραίες" περιπτώσεις) δεν έχουν λόγο να επεκτείνουν την έρευνα (άρα και το κόστος τους πριν την κυκλοφορία) για ομάδες που είναι η εξαίρεση (σε ποσοστό) στον στόχο τους.

Ναι αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες άλλες έρευνες που να έχουν λάβει κάτι διαφορετικό υπ'όψη τους. Ή να υπάρχει κάτι στην περιπτωσή μας ή στο ιστορικό μας που εμεις δεν μπορούμε να το αξιολογησουμε. Γι'αυτό λεω ότι καλό ειναι να συζητάμε με γιατρό
Για τις έρευνες, κι αυτό θα το δεις και σ' ένα από τα links που έβαλα, ισχύει γι' αυτό και προτείνεται να ...προτείνονται με επιφύλαξη και έπειτα από διασταύρωση με άλλες πηγές π.χ. την aap. ΟΜΩΣ οι βάσεις δεδομένων της aap και άλλες αντίστοιχες έχουν κάνει αυτή την αξιολόγηση πριν την ανάρτηση της λίστας φαρμάκων.

Όσο για το ιστορικό: φυσικά και ο μόνος κατάλληλος είναι ο γιατρός. Αυτό που εισφέρει ο σύμβουλος γαλουχίας είναι την επιπλέον γνώση ως προς την ιδιότητα του προτεινόμενου φαρμάκου ως συμβατού ή μη προς τη γαλουχία. Ο σύμβουλος δεν έχει λόγο ούτε στο κατά πόσον η επιλογή του φαρμάκου είναι σωστή για την ασθένεια ούτε για τον ασθενή σε σχέση με το υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό του.

Ενδεικτικά για το Flagyl και την αλλαγή οδηγιών το αναφέρει η Άννα Πατσούρου, Παιδίατρος και Πιστοποιημένη Σύμβουλος θηλασμού στο βιβλίο της "Θηλασμός μια υπέροχη σχέση" Τόμος 1 (...και μην ξανακούσω ότι και καλά η αναφορά στο βιβλίο της είναι για διαφήμιση γιατί πέρα από το ότι δεν παίρνω ποσοστά το βιβλίο έχει εξαντληθεί και το βρίσκει κανείς μόνο σε βιβλιοθήκες και από δανεισμό...)

Kαταρχην καμια σχεση αυτο που λες για τη διαφημιση! :D Ουτε καν μου περασε απο το μυαλο μια τετοια διασταση...τεσπα!:D

Ειλικρινά, δε μπορώ να καταλάβω τι άλλο θέλετε και που θέλετε να το τσεκάρετε.

Είπαμε, έχουν γίνει ειδικές έρευνες για τα συγκεκριμένα φάρμακα που ρωτάτε, από το ισπανικό νοσοκομείο. Οι ίδιες οι εταιρείες φαρμάκων, έχουν κάνει έρευνες, αλλά όχι σε θηλάζουσες μητέρες και βρέφη. Νομίζω οτι είναι πολύ ξεκάθαρο.

Αν και πρωην θηλαζουσα μητερα και νυν και αει υποστηρικτρια του θηλασμου, ειλικρινα θα με κανετε να πιστεψω οτι κατι δε παει καλα με το θεμα. Οχι του θηλασμου. Αλλα του πιστευε και μη ερευνα.

Δλδ, θες να μου πεις οτι επρεπε να μου αρκει που δηλωσαν 2 μελη εδω οτι αλλαξαν οι ενδειξεις και οι αντενδειξεις, ετσι? Οκ! Εμεις δε μπορουμε να ξερουμε που το βλεπουν? (Στη τελικη, αυριο μεθαυριο θα θελω να τσεκαρω για καποιο αλλο φαρμακο αν αλλαξε κατι....που ειναι το μεμπτο? :confused:)

Ε αν ηταν ετσι, τοτε θα πρεπε να πιστεψω ολα τα "φυλλαδια" των γαλακτοβιομηχανιων και φαρμακευτικων εταιρειων σχετικα με το θηλασμο.

Sorry αν σου φαινεται περιεργο που δε μου αρκει ενα post, αλλα αυτο ειναι που με εκανε να πιστεψω οτι τελικα μπορω να θηλασω. Η αμφισβητηση....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...