Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μη συμβατη αντιβιωση και θηλασμος -Κα Αγλαια χρειαζομαι τη βοηθεια σας!

Recommended Posts

Γεια σας!

Το μωρο μου ειναι μολις 2 εβδομαδων. Γεννηθηκε 3200.

Πριν απο 1 εβδομαδα ομως ξεκινησα αντιβιωση γιατι εχω ουρολοιμωξη (ειχα και 2 εβδομαδες πριν γεννησω και πηρα ceclor και zinadol) αλλα δεν ειδα καμια βελτιωση. O γυναικολογος μου τωρα θελει να παρω το Ciproxin που ειναι πιο δυνατο αλλα λεει οτι πρεπει να διακοψω το θηλασμο για καποιες μερες... Φοβαμαι οτι ειναι πολυ νωρις για να το κανω αυτο. Απο την αλλη ποναω πολυ ολη μερα. Τι μπορω να κανω?

Μπορω να αντλησω το γαλα μου πριν ξεκινησω την δυνατη αντιβιωση?? Αν και θηλασα το πρωτο μου μωρο 14 μηνες δεν ξερω καθολου απο θηλαστρα.. Ποιο θηλαστρο μου προτεινετε ?? Προλαβαινω να αντλησω αρκετο γαλα για να φτασει για το μωρακι μου?? 'Η μηπως τελικα το Ciproxin μπορω να το παρω και να θηλαζω ταυτοχρονα?? Αν τελικα δωσω ξενο γαλα εκεινες τις μερες ειναι πιθανο να χασω το θηλασμο?

Η βοηθεια σας ειναι πολυτιμη.

Ευχαριστω εκ των προτερων..

Διαφημίσεις

• Replies 175
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

δυστηχώς, δεν μπορώ καθόλου να σε βοηθήσω...καλά δεν υπάρχει κάποια αντιβίωση αποτελεσματική συμβατή με το θηλασμό?εγώ δεν χρησιμοποίησα ποτέ θήλαστρο γιατί οι ποσότητες που αντλούσα δεν επαρκούσαν,απελπιζόμουνα και το παρατούσα.και μένα ο οδοντίατρος μου...(αυτό μου είχε πει..να κόψω το θηλασμό...για να φτιάξουμε ένα δόντι..) αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον έκοψα...σίγουρα υπάρχει συμβατή αντιβίωση..να κόψεις το θηλασμό για μια ψιλοουρολοίμωξη?!!κρίμα είναι!

δες και δω...

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=1597465

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=28788

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=1839266

περαστικά~!

Ευχαριστω για το ενδιαφερον σου depybal!

Aλλα μαλλον δεν προκειται για ψιλοουρολοιμωξη. Τις τελευταιες 9 μερες εχω ηδη δοκιμασει 2 αντιβιωσεις και δεν ειδα καμια βελτιωση. Συμφωνα με τον γιατρο μου αν δεν διωξω αμεσα το μικροβιο το πιθανοτερο ειναι να χειροτερεψει.

O παιδιατρος θελει να μου δωσει Augmentin 625mg χωρις να διακοψω τον θηλασμο..

Ευχαριστω για το ενδιαφερον σου depybal!

Aλλα μαλλον δεν προκειται για ψιλοουρολοιμωξη. Τις τελευταιες 9 μερες εχω ηδη δοκιμασει 2 αντιβιωσεις και δεν ειδα καμια βελτιωση. Συμφωνα με τον γιατρο μου αν δεν διωξω αμεσα το μικροβιο το πιθανοτερο ειναι να χειροτερεψει.

O παιδιατρος θελει να μου δωσει Augmentin 625mg χωρις να διακοψω τον θηλασμο..

Tις ουρολοιμώξεις δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να τις ξεφορτωθείς! Στις περισσότερες περιπτώσεις υποτροπιάζουν! Ακόμα κι αν τώρα δεν πάρεις κανένα φάρμακο, είναι πολύ πιθανόν τα συμπτώματα (πόνος κλπ) να σταματήσουν για ένα διάστημα και αργότερα να επανέλθουν. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και αν πάρεις αντιβίωση, δηλαδή να υποχωρήσουν τώρα τα συμπτώματα και αργότερα να εμφανιστεί πάλι ουρολοίμωξη.

Μπορείς να τσεκάρεις εδώ http://www.telasmos.org/lactancia/ingles/inicio.asp την νέα αντιβίωση που σου δίνει ο γιατρός σου, στο search by product, βάζοντας τη δραστική της ουσία και όχι την εμπορική της ονομασία. Αν βγει επικίνδυνη για το μωρό, μπορείς να δοκιμάσεις την αντιβίωση που σου προτείνει ο παιδίατρος (δεν έχεις τίποτα να χάσεις!). Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις σε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό, υπάρχουν ομοιοπαθητικά σκευάσματα που δίνουν στις ουρολοιμώξεις.

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

και βεβαια ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ να παρεις Ciproxin και να θηλασεις!!!!

να ακους τον ιατρο σου- κατι ξερουν , αλλιως ολες θα μπαιναμε στο Internet και θα παιρναμε οτι μας λενε σε καποιοες ιστοσελιδες. πρεπει να ξερουμε ποιες ιστοσελιδες μπορουμε να εμπιστευτουμε

Είχα πάρει την ciproxin βγαίνοντας από το μαιευτήριο, λόγω ιστορικού αλλεργίας σε αντιβιώσεις (κυρίως στην augmentin :() και ο γιατρός μου ειχε πει να μην θηλάσω. Χρησιμοποίησα θηλαστρο για λίγες μέρες και μετά θηλασα κανονικότατα.

Λίγο καιρό μετά συζητούσα με την παιδίατρο και με ρώτησε έκπληκτη γιατί δεν θηλαζα παρόλο που έπαιρνα αντιβίωση. Όταν της είπα ότι έπαιρνα την ciproxin συμφώνησε πως δεν έπρεπε να θηλαζω.

Το lactancia όντως την αναφέρει ως ασφαλές φάρμακο, όμως άλλα sites που έχω δει (πχ www.drugs.com, http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100000521.html και ένα άλλο που δεν το βρίσκω τώρα) λένε πως δεν είναι συμβατό.

Σε κάθε περίπτωση πιστευω πως αν τελικά καταλήξεις σε αυτή την αντιβίωση θα πρέπει να ακολουθησεις τις οδηγίες του γιατρού σου ή τέλος πάντων να ρωτήσεις την γνώμη του σχετικά με αυτό που αναφέρεται στο e-lactancia. Δεν συμφωνώ καθόλου στο να κάνουμε μόνοι μας διαγνώσεις ή να επιλέγουμε θεραπείες μέσω internet :shock:

Αν πάλι δεν θες να χρησιμοποιήσεις θηλαστρο συζήτησε το ενδεχόμενο να πάρεις μια πιο ισχυρή αντιβίωση συμβατή με τον θηλασμό, ακόμα και αν πας και σε αλλο γιατρό για μια 2η γνωμη

Edited by malecon
Ενα ξεχασμενο "g"

και βεβαια ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ να παρεις Ciproxin και να θηλασεις!!!!

να ακους τον ιατρο σου- κατι ξερουν , αλλιως ολες θα μπαιναμε στο Internet και θα παιρναμε οτι μας λενε σε καποιοες ιστοσελιδες. πρεπει να ξερουμε ποιες ιστοσελιδες μπορουμε να εμπιστευτουμε

Το e-lactancia δεν είναι "κάποια" ιστοσελίδα, το λες σαν να έβαλα ως πηγή το τρωκτικό, ή το μπλογκ της κυρά Τασούλας. Είναι η ιστοσελίδα ενός ισπανικού νοσοκομείου και φτιάχτηκε από γιατρούς που μελετούν χρόνια την συμβατότητα φαρμάκων με τον θηλασμό

jv42p3.png

DfUyp2.png

ειναι αυτο ακριβως που λες- καποιο νοσοκομειο στην Ισπανια-πιστεψε με δε λεει κατι και πρεπει να προσεχουμε παρα πολυ , αλλες ειναι οι πηγες που αναφερομαστε για την ασφαλεια φαρμακου. για τον εαυτο σου αμα θελεις να διαβασεις για το Ciproxin μπορεις να βρεις την περιγραφη του φαρμακου 'η να την διαβασεις στο εθνικο συνταγολογιο που θα λεει οτι απογορευεται κατα τη διαρκεια του θηλασμου

emmanuelle, συγνώμη που ρωτάω, αλλά έχεις κάνει αντιβιόγραμμα και η μόνη αντιβίωση που μπορείς να πάρεις είναι το ciproxin? (δε σου δίνει άλλες εναλλακτικές?)

Διαφημίσεις

Palladin σ'ευχαριστω! Κι εγω εκει εψαξα αλλα ηθελα και μια επιβεβαιωση για να μην κανω του 'κεφαλιου' μου οπως λεει και η πεπα.

sofuka ξερω οτι δεν γλυτωνει κανεις ευκολα απο αυτο, γι'αυτο ανησυχω..Εχω σκοπο οταν μου φυγει το μικροβιο να δοκιμασω και ομοιοπαθητικη γιατι η ουρολοιμωξη ειναι κατι που με ταλαιπωρει συχνα.

roni στο αντιβιογραμμα εχει περιπου 12 αντιβιωσεις που μπορω να παρω. Εχω δοκιμασει τις τρεις που μαλλον δεν ειναι τοσο δυνατες.

Ξεκινησα τελικα Augmentin που μου προτεινε ο παιδιατρος και πρεπει να ειναι πιο δυνατη ..

Palladin σ'ευχαριστω! Κι εγω εκει εψαξα αλλα ηθελα και μια επιβεβαιωση για να μην κανω του 'κεφαλιου' μου οπως λεει και η πεπα.

sofuka ξερω οτι δεν γλυτωνει κανεις ευκολα απο αυτο, γι'αυτο ανησυχω..Εχω σκοπο οταν μου φυγει το μικροβιο να δοκιμασω και ομοιοπαθητικη γιατι η ουρολοιμωξη ειναι κατι που με ταλαιπωρει συχνα.

roni στο αντιβιογραμμα εχει περιπου 12 αντιβιωσεις που μπορω να παρω. Εχω δοκιμασει τις τρεις που μαλλον δεν ειναι τοσο δυνατες.

Ξεκινησα τελικα Augmentin που μου προτεινε ο παιδιατρος και πρεπει να ειναι πιο δυνατη ..

Ομοιοπαθητική μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα, δεν χρειάζεται να περιμένεις να φύγει το μικρόβιο, αντίθετα το πιθανότερο είναι να σε βοηθήσει να γίνεις καλά γρηγορότερα.

Επίσης, με τόση αντιβίωση, θα σου πρότεινα να πάρεις οπωσδήποτε ultra levure για να μην πάθεις κολπίτιδα (είναι ακίνδυνα, ρώτα βέβαια και τον γυναικολόγο σου).

Περαστικά

jv42p3.png

DfUyp2.png

Καλημέρα ,

Καταρχην να σου ευχηθώ περαστικά.

Εγω σταμάτησα τον θηλασμό οταν η μικρη μου ηταν 4,5 μηνών ακριβώς γιατι επαθα ουρολοίμωξη(δλδ ετσι νομιζα) και ενω με διαβεβαιωναν ότι η αντιβίωση ειναι ακινδυνη απο το αγχος μου ελλατωθηκε το γαλα ωσπου στο τελος κοπηκε .

ΝΑ σου πω καταρχην τι μου ειπαν εκ των υστέρων βεβαια.

Μου λεει ο παιδιατρος μα καλα εδω υπάρχουν παιδακια που λιγο μετα τη γενησση περνουν αντιβίωση για διαφορους λογους και εσυ φοβηθηκες τι θα περασει απο το γαλα σου στο μωρο???

Σωστο αλλα αργα μου το ειπανε!

Να σου πω επισης οτι τελικα δεν ειχα ουρολοιμωξη αλλα επειδή εχω πέτρες στα νεφρά ειχα αποβαλει καποια κομματακια και γι'αυτο υπηρχε ο ερεθισμος.Και πιστεψτε με ειναι πολυ χειροτερο απο την ουρολοιμωξη.

Αλλα θα μπορουσε να περασει απλα αυξανοντας πολύ το νερό και χωρις αντιβίωση.

Ξέφυγα λιγο απο το θεμα βεβαια αλλα θα σου πρότεινα να κανεις καμμια εξεταση στα νεφρα σου αφου λες οτι σε ταλαιπωρουν συχνα ουρολοιμωξεις.(αν δεν εχεις κανει)

dhtZp3.png

ciprofloxacin δεν είναι η δραστική ουσία; Αν ναι, τότε δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ στο βρέφος. Μπορείς να το δεις κι εδώ http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;108/3/776/T6 . Είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Δεν χωράει αμφισβήτηση, σε αντίθεση με τον κάθεπαιδίατρο που λέει τα δικά του.

I believe in miracles, they happen every day:mrgreen:

Κι αν διαβάσεις στις οδηγίες ότι δε συνιστάται κατά τη διάρκεια του θηλασμού (όπως και στην εγκυμοσύνη), περίπου όλα τα φάρμακα το γράφουν, γιατί δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες από τις εταιρίες, οπότε δε θέλουν να το ρισκάρουν.

Διαφημίσεις

Soula33 λυπαμαι για την ατυχια σου αυτη..

Εξεταση στα νεφρα ειχα κανει πριν αρκετα χρονια αλλα θα ξανακανω ..

lucky sylvester ευχαριστω για το site!

Palladin μολις τελειωσω με αυτο το μικροβιο θα ξεκινησω ομοιοπαθητικη για να ενισχυσω το ανοσοποιητικο μου.

Να ρωτησω κατι ακομη??? Αυριο θα παραλαβω το θηλαστρο (σε περιπτωση που το χρειαστω) και ηθελα να μαθω αν μπορω να θηλαζω το μωρο μου και ταυτοχρονα να βγαζω γαλα για αποθηκευση..Δηλαδη μεσα σε 4-5 μερες μπορω να ταιζω το μωρο μου και ταυτοχρονα να μαζεψω αρκετο γαλα για 1 εβδομαδα??

Χμμμμμμ...δεν ξέρω... Για μένα θα ήταν λίγο δύσκολο και σίγουρα εξαντλητικό. Σου εύχομαι να γίνεις γρήγορα καλά και να μην ξαναπάθεις αυτό το απαίσιο πράγμα (και μόνο που σκέφτομαι την τελευταία ουρολοίμωξη που είχα πάθει, με πιάνει φρίκη :/ )!

Δηλαδη μεσα σε 4-5 μερες μπορω να ταιζω το μωρο μου και ταυτοχρονα να μαζεψω αρκετο γαλα για 1 εβδομαδα??

Αν θηλάζεις αποκλειστικά, ούτε για αστείο.

Μη φοβάσαι την αντιβίωση. Και μη κάνεις σπασμωδικές κινήσεις.

Τα κορίτσια σου παρέθεσαν τα πιο έγκυρα σάιτ στα οποία μπορείς να δεις ότι το φάρμακο δεν θα βλάψει το παιδί σου. Αν ούτε αυτό σε πείθει κακώς έκανες την ερώτηση στο φόρουμ.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

καλα, εδω γραφονται επικινδυνα πραγματα-τυπου συμβουλες να μην εμπιστευομαστε τους παιδιατρους, γυναικολογους, τις οδηγιες φαρμακων. τοτε η ερωτηση ειναι-ποιον?

καταλαβαινω οτι υποστηριζετε το θηλασμο και ειναι πολυ ωραιο αλλα , ρε κοριτσια, με λογικη και μετρο.

δεν κοβετε ο θηλασμος αμα αντλεις συνεχεια το γαλα- ναι θα μπεις σε μια διαδικασια, αλλα ειναι για λιγες μερες εφοσον υπαρχει προβλημα.

εκτος, αν θελεις να δεις πανω στο παιδι σου τη δραση φαρμακου και κατα καποιου τροπου να γινεις πειραματοζωο, αφου οπως λενε οι γνωστες οτι γραφουν τις ιδιες οδηγιες για τα φαρμακα επειδη δεν εχουν εμπειριες και ερευνες.

σε αυτην την περιπτωση θα παρακαλουσα τους υπευθυνους να παρεμβουν

καλα, εδω γραφονται επικινδυνα πραγματα (όπως για παράδειγμα ότι το να κοπεί ο θηλασμός για μια εβδομάδα είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να πάρει μια μαμά αντιβίωση συμβατή με το θηλασμό)-τυπου συμβουλες να μην εμπιστευομαστε τους παιδιατρους (οι οποίοι δεν έχουν διδαχτεί ούτε ένα μάθημα για το θηλασμό στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους χρηματίζονται-και με μορφή δώρων- από τις γαλακτοβιομηχανίες), γυναικολογους (οι οποίοι επίσης δεν έχουν διδαχτεί τίποτε για το θηλασμό και χρηματίζονται- και με μορφή δώρων- από φαρμακευτικές εταιρίες), τις οδηγιες φαρμακων (οι οποίες αναφέρουν ότι ακόμα και φάρμακα που χορηγούνται σε βρέφη απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας). τοτε η ερωτηση ειναι-ποιον (σύμβουλους θηλασμού- la leche league και πιστοποιημένους σύμβουλους θηλασμού-παιδίατρους, έγκυρες ιστοσελίδες, έγκυρα βιβλία, άρθρα με αξιόπιστες πηγές)?

καταλαβαινω οτι υποστηριζετε το θηλασμο και ειναι πολυ ωραιο αλλα , ρε κοριτσια, με λογικη και μετρο (συμφωνώ!).

δεν κοβετε ο θηλασμος αμα αντλεις συνεχεια το γαλα (μπορεί όμως το παιδί να πάθει σύγχηση θηλών και να μην δεχτεί ξανά τη θηλή της μητέρας του ή να τη δεχτεί μετά από πολλή κι επίμονη προσπάθεια)- ναι θα μπεις σε μια διαδικασια, αλλα ειναι για λιγες μερες εφοσον (θα) υπαρχει προβλημα.

εκτος, αν θελεις να δεις πανω στο παιδι σου τη δραση φαρμακου (το οποίο αποδεδειγμένα δεν έχει επίδραση επάνω στο βρέφος- εκτός κι αν θεωρείς την αμερικανική παιδιατρική ακαδημία μη αξιόπιστο οργανισμό) και κατα καποιου τροπου να γινεις πειραματοζωο, αφου οπως λενε οι γνωστες οτι γραφουν τις ιδιες οδηγιες για τα φαρμακα επειδη δεν εχουν εμπειριες και ερευνες (και συμφέροντα καμιά φορά...).

σε αυτην την περιπτωση θα παρακαλουσα τους υπευθυνους να παρεμβουν (κι εγώ, αλλά δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος στην Ελλάδα που να παρεμβαίνει με καταλυτικό τρόπο στην παραπληροφόρηση που σκορπίζει ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών υγείας.)

καλα, εδω γραφονται επικινδυνα πραγματα-τυπου συμβουλες να μην εμπιστευομαστε τους παιδιατρους, γυναικολογους, τις οδηγιες φαρμακων. τοτε η ερωτηση ειναι-ποιον?

καταλαβαινω οτι υποστηριζετε το θηλασμο και ειναι πολυ ωραιο αλλα , ρε κοριτσια, με λογικη και μετρο.

δεν κοβετε ο θηλασμος αμα αντλεις συνεχεια το γαλα- ναι θα μπεις σε μια διαδικασια, αλλα ειναι για λιγες μερες εφοσον υπαρχει προβλημα.

εκτος, αν θελεις να δεις πανω στο παιδι σου τη δραση φαρμακου και κατα καποιου τροπου να γινεις πειραματοζωο, αφου οπως λενε οι γνωστες οτι γραφουν τις ιδιες οδηγιες για τα φαρμακα επειδη δεν εχουν εμπειριες και ερευνες.

Τι το ψάχνεις... :rolleyes:

Οι περισσότερες εταιρείες δεν διαθέτουν χρόνο και χρήμα για να ασχοληθούν με τις μητέρες,την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.Η αμερικανική και η παγκόσμια παιδιατρική είναι 100% έγκυρες.Ας μην φοβίζουμε λοιπόν τις νέες μανούλες.

Αν στην κόρη μου που νοσηλεύτηκε 2 μηνών με ουρολοίμωξη της δώσανε άφοβα ceclor και πιό βαριά αντιβίωση ενδοφλέβια,αν θα συνεχίσουμε εώς 2 χρονών κάθε βράδυ χημειοπροφύλαξη με Ammoxil λόγω παλλινδρόνησης,τι επιβάρυνση νομίζετε ότι έχει στο γάλα,όταν περνάνε ίχνη μόνο,δηλαδή απειροελάχιστες ποσότητες και ο μόνος ουσιαστικός φόβος είναι κάποια αλλεργική αντίδραση του παιδιού ή κάποια διάρροια,δηλαδή ό,τι θα πάθαινε στην χειρότερη των περιπτώσεων αν έπαιρνε αναγκαστικά για κάποια λοίμωξη,που τότε η ποσότητα θα ήταν ασύγκριτα μεγάλη.

Η διακοπή του θηλασμού έχει πολλούς περισσότερους κινδύνους για την μετέπειτα υγεία του μωρού.

Αν ρωτάγατε την παιδίατρο για τα βιομηχανοποιημένα γάλατα και τις αντενδείξεις και οι παιδίατροι απαντούσαν με ειλικρίνεια,τότε καμμία μητέρα δεν θα έμπαινε καν στην διαδικασία...

Δεν θέλω να φοβίσω κανέναν....Θέλω απλώς να αναφέρω ότι με την υπεύθυνη ενημέρωση μπορεί να συνεχιστεί ο θηλασμός στο 99% των περιπτώσεων...

ΜΠΑΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ(12/04/96 βρήκα το άλλο μου μισό)

ΣΤΕΛΙΟΣ 11/06/07

ΖΟΥΖΟΥ 26/07/10

Σας αγαπάω πολύ...

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=64851

Μια θηλάζουσα μητέρα έπαθε ουρολοίμωξη και χρειάζεται αντιβίωση. Μήπως πρέπει να σταματήσει το θηλασμό; Μήπως το φάρμακο πειράξει το παιδί;

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μη βλάψουμε το παιδί από φάρμακα που μεταφέρονται μέσα από το γάλα της μαμάς. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε την αλήθεια. Η μεγάλη πλειοψηφία φαρμάκων μπορούν να δοθούν στη λεχώνα χωρίς σημαντική βλαπτική επίδραση στο μωρό. Το μωρό λαμβάνει λιγότερο από το 1% της μητρικής δόσης με τα συνήθη φάρμακα. Είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε τα πάντα ώστε να διατηρούμε τη γαλουχία σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν τις περισσότερες φορές εναλλακτικές επιλογές στη θεραπευτική αγωγή πιο ασφαλείς για το παιδί και εξίσου αποτελεσματικές.

Κάθε φορά που μια θηλάζουσα μητέρα έχει ανάγκη από ένα φάρμακο, καλό είναι να φέρνουμε στο νου μας μια ζυγαριά. Στην αριστερή μεριά της ζυγαριάς βρίσκονται οι πιθανές γνωστές παρενέργειες του φαρμάκου, σχεδόν πάντα παροδικές, που μπορεί να εμφανίσει το παιδί μέσα από τη λήψη του μητρικού γάλακτος. Η αντιβίωση μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει παροδική διάρροια. Στη δεξιά μεριά της ζυγαριάς βρίσκεται η δυσκολία να διατηρηθεί η παραγωγή γάλακτος και η γαλουχία εάν η μητέρα διακόψει έστω και προσωρινά το θηλασμό, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο καιρό. Στη δεξιά μεριά βρίσκονται ακόμα οι κίνδυνοι από την πρόωρη διακοπή του θηλασμού και την επακόλουθη διατροφή με επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη (ΕΓΑΒ). Στο δεξί μέρος λοιπόν μπαίνει η προστασία που προσφέρει στο παιδί ο μητρικός θηλασμός ενάντια σε λοιμώξεις όπως πνευμονία, βρογχιολίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ωτίτιδα, ενάντια σε αλλεργίες όπως ατοπική δερματίτιδα και άσθμα, ενάντια σε καρκίνους όπως λευχαιμία και λέμφωμα, ενάντια σε δυσκοιλιότητα, διαβήτη, αποφρακτική άπνοια και σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου. Επίσης να προσθέσουμε το ισχυρό δέσιμο με τη μητέρα και την πιθανότητα για καλύτερη διανοητική ανάπτυξη. Τέλος να βάλουμε στο δεξί ζυγό την προστασία της μητέρας από κατάθλιψη λοχείας, παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Αν λοιπόν βάλουμε όλα τα δεδομένα στη ζυγαριά, προς τα πού θα κλίνει; Η ζυγαριά ζυγίζει και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποφαίνεται ότι η δεξιά μεριά είναι πολύ βαρύτερη. Το να μη θηλάσει ένα μωρό είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία του από το να πάρει μια ελάχιστη δόση φαρμάκου από εκείνο που χρησιμοποιεί η μητέρα του. Μετατρέπει η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας φαρμάκου στο μητρικό γάλα το θηλασμό σε πιο επικίνδυνο από το μη θηλασμό; Η απάντηση είναι: σχεδόν ποτέ. Η συνέχιση του θηλασμού είναι σχεδόν πάντα πιο ασφαλής επιλογή.

Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες – γυναίκες που πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις με ισχυρά ραδιενεργά ισότοπα, σε χημειοθεραπεία ή που παίρνουν ναρκωτικά. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις δυνητικά επικίνδυνων ουσιών υπάρχει πάντα μια πιο ασφαλής εναλλακτική επιλογή, αρκεί ο επαγγελματίας υγείας που αποφασίζει να το σκεφτεί, ώστε να διαφυλάξει τη γαλουχία. Τα συνήθη φάρμακα που χρησιμοποιούνται από όλους μας, όπως είναι τα παυσίπονα, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιβιοτικά, τα αναισθητικά, τα εμβόλια, φάρμακα ενάντια στην υπέρταση, στην κατάθλιψη, στην επιληψία κλπ μπορούν σε γενικές γραμμές να δοθούν στη μητέρα άφοβα, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες.

Γιατί να μην πιστέψω τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο μου; Δυστυχώς η διαφορά ανάμεσα στην σύγχρονη επιστημονική γνώση πάνω στο θέμα και στην καθημερινή πρακτική είναι τεράστια. Δεκάδες γυναίκες στη χώρα μας συνεχίζουν να λαμβάνουν καθημερινά από επαγγελματίες υγείας αυστηρή οδηγία για προσωρινή διακοπή ή αποθηλασμό χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική βάση. Η επαγγελματική εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο πάνω στο επιστημονικό πεδίο της γαλουχίας παραμένει ανεπαρκέστατη στην Ελλάδα. Πολλοί γιατροί επιλέγουν τον «εύκολο δρόμο» να συμβουλέψουν τη μητέρα να πετάξει το γάλα της, ή και να αποθηλάσει, όταν εκείνη λαμβάνει ένα φάρμακο για το οποίο δε γνωρίζουν καλά τις πιθανές επιδράσεις στο μωρό. Αυτή η νοοτροπία είναι μη επαγγελματική, μη ενημερωμένη και βλάπτει από αμέλεια μητέρα και βρέφος. Υπάρχει μεγάλος όγκος διαθέσιμων πληροφοριών στις μέρες μας σε σχέση με τη μεταφορά φαρμακευτικών ουσιών στο μητρικό γάλα, για αυτό δεν υπάρχει δικαιολογία στο να θέτεις την υγεία ενός παιδιού σε κίνδυνο επειδή έχεις άγνοια για το θέμα.

Η σύγχυση για το θέμα των φαρμάκων κατά τη γαλουχία ξεκινάει δυστυχώς συχνά από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αν διαβάσετε τα φυλλάδια οδηγιών για φάρμακα που παρασκευάζουν θα βρείτε υπερβολικά συχνά τη γαλουχία στον κατάλογο των αντενδείξεων στη χορήγηση, των προφυλάξεων ή των άγνωστων επιδράσεων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι εταιρίες διαλέγουν να γείρουν την πλάστιγγα της παραπάνω ζυγαριάς στην αριστερή πλευρά. Δεν τους συμφέρει οικονομικά να μελετήσουν ειδικά την επίδραση του φαρμάκου τους σε λεχώνες και έγκυες γυναίκες. Έτσι υπερθεματίζουν τις πιθανές επιδράσεις στη γαλουχία, ώστε να βρίσκονται καλυμμένοι από νομικής άποψης. Πιο απλά, εκείνο που ενδιαφέρει τον παρασκευαστή ενός φαρμάκου είναι να μην πληρώσει αποζημίωση σε μητέρα που πήρε το φάρμακο και το μωρό της εκδήλωσε παρενέργεια. Ο κατασκευαστής δεν ενδιαφέρεται αν η γαλουχία θα συνεχιστεί ή όχι, ούτε αν το μωρό που θα αποθηλάσει θα βρεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για γαστρεντερίτιδες και σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον. Η πολιτική των φαρμακευτικών εταιριών είναι στην ουσία να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά: ʽΤο γράψαμε στο ενημερωτικό μας φυλλάδιο, δε μπορείτε να μας κατηγορήσετε για τίποταʼ.

Ο επαγγελματίας υγείας δεν πρέπει να στηρίζει τις αποφάσεις του στις οδηγίες που παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες είναι συνήθως ανεπαρκείς. Δυστυχώς ακόμα και οι συνήθεις πηγές ενημέρωσης για έναν γιατρό, όπως είναι το Εθνικό Συνταγολόγιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, δεν αποτελούν παρά έναν συνδυασμό πληροφοριών που παρέχονται κυρίως από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Ο επαγγελματίας υγείας πρέπει, για να βοηθήσει αξιόπιστα τη θηλάζουσα μητέρα, να στραφεί σε ανεξάρτητες πηγές επιστημονικής ενημέρωσης και βάσεις δεδομένων, κάποιες από τις οποίες αναφέρω παρακάτω. Είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο, γονιό ή επαγγελματία υγείας.

Ο θηλασμός δεν είναι ιδανική κατάσταση, αλλά το φυσιολογικό στη βρεφική διατροφή. Όταν μας πονάει το πόδι μας δεν το κόβουμε επί τόπου, επειδή «δεν είναι τέλειο». Έτσι και με το μητρικό θηλασμό, προσπαθούμε να βρούμε καλύτερες επιλογές πριν καταλήξουμε στη διακοπή του για ασήμαντη αφορμή.

1. http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?LACT

Μηχανή αναζήτησης LactMed στις ΗΠΑ για φαρμακευτικές ουσίες κατά τη γαλουχία. Πλήρως αξιόπιστη πηγή.

2. http://www.ukmicentral.nhs.uk/drugpreg/guide.htm

Ιστοσελίδα για φάρμακα και γαλουχία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

3. http://www.breastfeedingnetwork.org.uk/drugs-in-breastmilk.html

Πληροφορίες για φάρμακα στη γαλουχία από ανεξάρτητη οργάνωση θηλασμού στην Σκωτία.

4. http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp

Ευρετήριο φαρμακευτικών ουσίων σε σχέση με το θηλασμό από νοσοκομείο της Ισπανίας.

5. http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/55732.pdf

Αναλυτική παρουσίαση του θέματος από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Βιβλιογραφία

1. Anderson P et al. Adverse drug reactions in breastfed infants: less than imagined. Clin Pediatr (Phila) 2003;42(4):325-40.

2. Hale T et al. Medications and Mothersʼ Milk. Thirteenth Edition. Amarillo: Pharmasoft Publishing; 2008.

3. American Academy of Pediatrics. The transfer of drugs and other chemicals into human milk. Policy statement. Pediatrics Vol. 108 No. 3 September 2001, pp. 776-789.

4. Thomas W Hale. miniMedications and Mothersʼ Milk 2008. Thirteenth Edition. Hale Publishing, LP, 2009.

Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=62229

jv42p3.png

DfUyp2.png

καλα, εδω γραφονται επικινδυνα πραγματα (όπως για παράδειγμα ότι το να κοπεί ο θηλασμός για μια εβδομάδα είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να πάρει μια μαμά αντιβίωση συμβατή με το θηλασμό)-τυπου συμβουλες να μην εμπιστευομαστε τους παιδιατρους (οι οποίοι δεν έχουν διδαχτεί ούτε ένα μάθημα για το θηλασμό στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους χρηματίζονται-και με μορφή δώρων- από τις γαλακτοβιομηχανίες), γυναικολογους (οι οποίοι επίσης δεν έχουν διδαχτεί τίποτε για το θηλασμό και χρηματίζονται- και με μορφή δώρων- από φαρμακευτικές εταιρίες), τις οδηγιες φαρμακων (οι οποίες αναφέρουν ότι ακόμα και φάρμακα που χορηγούνται σε βρέφη απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας). τοτε η ερωτηση ειναι-ποιον (σύμβουλους θηλασμού- la leche league και πιστοποιημένους σύμβουλους θηλασμού-παιδίατρους, έγκυρες ιστοσελίδες, έγκυρα βιβλία, άρθρα με αξιόπιστες πηγές)?

καταλαβαινω οτι υποστηριζετε το θηλασμο και ειναι πολυ ωραιο αλλα , ρε κοριτσια, με λογικη και μετρο (συμφωνώ!).

δεν κοβετε ο θηλασμος αμα αντλεις συνεχεια το γαλα (μπορεί όμως το παιδί να πάθει σύγχηση θηλών και να μην δεχτεί ξανά τη θηλή της μητέρας του ή να τη δεχτεί μετά από πολλή κι επίμονη προσπάθεια)- ναι θα μπεις σε μια διαδικασια, αλλα ειναι για λιγες μερες εφοσον (θα) υπαρχει προβλημα.

εκτος, αν θελεις να δεις πανω στο παιδι σου τη δραση φαρμακου (το οποίο αποδεδειγμένα δεν έχει επίδραση επάνω στο βρέφος- εκτός κι αν θεωρείς την αμερικανική παιδιατρική ακαδημία μη αξιόπιστο οργανισμό) και κατα καποιου τροπου να γινεις πειραματοζωο, αφου οπως λενε οι γνωστες οτι γραφουν τις ιδιες οδηγιες για τα φαρμακα επειδη δεν εχουν εμπειριες και ερευνες (και συμφέροντα καμιά φορά...).

σε αυτην την περιπτωση θα παρακαλουσα τους υπευθυνους να παρεμβουν (κι εγώ, αλλά δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος στην Ελλάδα που να παρεμβαίνει με καταλυτικό τρόπο στην παραπληροφόρηση που σκορπίζει ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών υγείας.)

τελειως λαθος αναλυση του κειμενου μου- ειπα καπου και δεν το ξερω οτι δεν μπορει να θηλασει και να παιρνει συμβατη αντιβιωση? μαλλον εχουμε ψευδαισθησεις και δεν καταλαβαινουμε τι λεμε- ειπα οτι απογορευεται θηλασμος και ληψη Ciproxin και ετσι ειναι. ειναι αντιβιωση που ανηκει σε κινολονες, απο τις πιο αποτελεσματικες αλλα ταυτοχρονα και σοβαρες με περισσοτερες παρενεργεις( αυτο το λεω τωρα)

ολος αυτος ο παραλογισμος σου με ιατρους, νοσοκομους και εταιριες ειναι καθαρα δικη σου αποψη, εγω παντα θα εμπιστευομαι εναν επιστημονα και οχι σε διαφορα site που πολλες φορες δεν ξερουμε αν πρεπει να εμπιστευομαστε και ειδικα να συμβολευουμε σε τριτο προσωπο.

και δεν χρειαζοταν να τα επισημανεις με κοκκινο- δεν ειναι κανονας ορθογραφιας και ειμαι μεγαλη κοπελα και δε φοβαμαι το ντα

συνεχιζω να λεω οτι αυτα που λες ειναι επικινδυνα και ας ασχοληθει με αυτο το θεμα ο admin

Palladin, δεν λεω κατι αντιθετο αμα προσεξες, αλλα γενικα παρατηρω οτι βλεπουμε οτι θελουμε.

λεω ομως οτι δε δινουμε τη συγκεκρημενη αντιβιωση , δεν στηριζομαστε στα site που δεν ξερουμε αμα ισχυουν και απευθυνομαστε στον ιατρο μας, επειδη δεν ειναι τοσο ακινδυνα τα πραγματα οπως τα παρουσιαζουν.