Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατήρηση μητρικού γάλακτος

Recommended Posts

το γάλα που βγάζουμε από την κατάψυξη διατηρείται 24 ώρες από τη στιγμή που θα βγει από την κατάψυξη ή από τη στιγμή που θα ξεπαγώσει?

αν θέλω να ξεπαγώσω γάλα από την κατάψυξη γρήγορα μπορώ να το βάλω σε κρύο νερό;

:-DΙωάννα-Αγγελική 15/07/2011:grin:

Διαφημίσεις

το γάλα που βγάζουμε από την κατάψυξη διατηρείται 24 ώρες από τη στιγμή που θα βγει από την κατάψυξη ή από τη στιγμή που θα ξεπαγώσει?

αν θέλω να ξεπαγώσω γάλα από την κατάψυξη γρήγορα μπορώ να το βάλω σε κρύο νερό;

διαβασε παρακατω αναλυτικα..τα γραφει η αγλαια..

εαν εχεις αποριες ξαναρωτα..

http://www.mitrikosthilasmos.com/2009/10/blog-post_30.html

83hKp3.png

διαβασε παρακατω αναλυτικα..τα γραφει η αγλαια..

εαν εχεις αποριες ξαναρωτα..

http://www.mitrikosthilasmos.com/2009/10/blog-post_30.html

ok!!!! ευχαριστω πολυ πολυ!!!

:-DΙωάννα-Αγγελική 15/07/2011:grin:

Κοριτσια εχω μια απορια και θα ηθελα να με βοηθησετε μιας και πρωτη φορα θα αντλησω γαλα.Το γαλα που φυλασσεται στο ψυγειο το ζεσταινω σε μπεν μαιρι μαζι με το μπιμπερο η ειναι χωρισ μπιμπερο μεσα στο σκευος;Και σταματαω να το ζεσταινω μολισ το δοκιμασω στον καρπο μου και ειναι αρκετα ζεστο;

Κοριτσια εχω μια απορια και θα ηθελα να με βοηθησετε μιας και πρωτη φορα θα αντλησω γαλα.Το γαλα που φυλασσεται στο ψυγειο το ζεσταινω σε μπεν μαιρι μαζι με το μπιμπερο η ειναι χωρισ μπιμπερο μεσα στο σκευος;Και σταματαω να το ζεσταινω μολισ το δοκιμασω στον καρπο μου και ειναι αρκετα ζεστο;

Στο μπαιν μαρί το βάζει με το μπιμπερό. Γενικά αποφεύγεις τις πολλές μεταγγίσεις του γάλακτος για να μειώσεις τον κίνδυνο επιμόλυνσης.

Η θερμοκρασία του γάλακτος πρέπει να φτάσει τη θερμοκρασία σώματος ή ελάχιστα πιο ζεστό - να είναι δηλαδή ανεκτό στον καρπό σου, να μην καίει.

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

Δεν προλαβαινω να διαβασω όλα τα ποστ κ ζηταω συγγνωμη αν έχει ήδη απαντηθεί η ερωτησή μου:

Το φρεσκοαντλημένο γάλα είπαμε ότι διατηρειται εκτός ψυγείου 4-6 ώρες.

Αν βγάλουμε από το ψυγειο γάλα και το ζεστάνουμε, σε πόση ώρα θα πρέπει να το καταναλώσουμε διατηρώντας το ζεστό μεσα στο μπιμπερό και σε ισοθερμική θήκη? Ισχύει και πάλι το 4-6 ώρες ή κάτι άλλο?

Δεν προλαβαινω να διαβασω όλα τα ποστ κ ζηταω συγγνωμη αν έχει ήδη απαντηθεί η ερωτησή μου:

Αν βγάλουμε από το ψυγειο γάλα και το ζεστάνουμε, σε πόση ώρα θα πρέπει να το καταναλώσουμε διατηρώντας το ζεστό μεσα στο μπιμπερό και σε ισοθερμική θήκη? Ισχύει και πάλι το 4-6 ώρες ή κάτι άλλο?

Αποσο ξερω, το γαλα απτη στιγμη που θα ζεσταθει μια φορα μπορει να διατηρηθει μεχρι το επομενο γευμα του μωρου. (φανταζομαι το ανωτερο 4 ωρες) Αλλα αποτι ξερω, καλο ειναι να μην διατηρειται ζεστο, γιατι αλλοιωνεται.

Εντιτ: Διαβασα το αρθρο, σωστα στα λεω! ΚΑλο ειναι επισης το γαλα να φυλαχτει στο ψυγειο μεχρι το επομενο γευμα.

h0MYp3.png

Αποσο ξερω, το γαλα απτη στιγμη που θα ζεσταθει μια φορα μπορει να διατηρηθει μεχρι το επομενο γευμα του μωρου. (φανταζομαι το ανωτερο 4 ωρες) Αλλα αποτι ξερω, καλο ειναι να μην διατηρειται ζεστο, γιατι αλλοιωνεται.

Εντιτ: Διαβασα το αρθρο, σωστα στα λεω! ΚΑλο ειναι επισης το γαλα να φυλαχτει στο ψυγειο μεχρι το επομενο γευμα.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση! Στο μεταξύ διαβασα λίγο το θέμα και κάπου είδα να γράφουν ότι το ζεσταμενο γάλα θα ειναι καλό να καταναλωθεί μεσα σε μια ώρα :confused:

Ρωτάω για την περιπτωση που είμαστε έξω με το μωρό και πεινάσει, μιας και το να τον θηλάσω είναι από πολύ δύσκολο έως αδυνατο. Άρα τι είναι καλύτερο να κάνω? Να έχω αντλήσει λίγο πριν φύγουμε ή να ζεστάνω ήδη αντλημένο γάλα και να το έχω μαζί μου?

• Επιστημονική συνεργάτιδα

Το φρεσκοαντλημένο γάλα διατηρείται μόνο αν δεν μεταφέρεται. Η μετακίνηση προκαλεί ανάδευση και το γάλα ανακατεύεται με αέρα που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν αλοιώσεις. Γι' αυτό το γάλα μεταφέρεται ΜΟΝΟ κρύο με παγοκύστες.

Αν βγάλουμε γάλα από το ψυγείο και το ζεστάνουμε, ΔΕΝ το μεταφέρουμε για κανένα λόγο.

Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο και διατηρείται μόνο μέχρι το επόμενο γεύμα.

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Διαφημίσεις

Αγλαϊα τα περί μη μεταφοράς ισχύουν κ για φρεσκοαντλημενο που έχει κλείσει αεροστεγώς; οπότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος το κρύο γάλα που μεταφέρεται να ζεσταθει εκτός σπιτιού... εντιτ: μιλάω πάντα για κάτι που δεν θα γίνεται συστηματικά, μόνο για την περίπτωση που έχουμε βγει βόλτα

το κρύο γάλα που μεταφέρουμε εκτός σπιτιού το το βυθίζουμε σε ζεστό νερό για να το ζεστάνουμε (μπεν μαρί). Αν δεν μπορούμε να κουβαλάμε ζεστό νερό σε θερμός τοτέ όπου βρισκόμαστε ζητάμε να μας δώσουν. Αν βρισκόμαστε σε καφετέρια, εστιατόριο ή κάποιο φιλικό σπίτι δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Άλλωστε και στο σπίτι το αντλημένο γάλα με τον ίδιοτρόπο το ζεσταίνουμε

το κρύο γάλα που μεταφέρουμε εκτός σπιτιού το το βυθίζουμε σε ζεστό νερό για να το ζεστάνουμε (μπεν μαρί). Αν δεν μπορούμε να κουβαλάμε ζεστό νερό σε θερμός τοτέ όπου βρισκόμαστε ζητάμε να μας δώσουν. Αν βρισκόμαστε σε καφετέρια, εστιατόριο ή κάποιο φιλικό σπίτι δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Άλλωστε και στο σπίτι το αντλημένο γάλα με τον ίδιοτρόπο το ζεσταίνουμε

Ειναι όμως λίγο περίπλοκη διαδικασία για μια βόλτα... Δεν ξέρω, έτσι μου φαινεται! Στο σπίτι είναι πιο απλά τα πράγματα, ανοιγεις το ψυγειο, βαζεις το μπιμπερό στον θερμαντήρα και τσουπ σε 3' ειναι έτοιμο το γαλα.

Τέλος πάντων θα δω αν θα τα καταφέρω αλλιώς με βλέπω να τον μπουκώνω πριν φύγουμε για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα πεινάσει γρήγορα :mrgreen:

Ειναι όμως λίγο περίπλοκη διαδικασία για μια βόλτα...

το φαντάζομαι, δεν το έχω κάνει ποτέ και μου φαίνεται βουνό, πάντα θεωρούσα πιο πρακτικό το να θηλάζω απευθείας

• Επιστημονική συνεργάτιδα
Αγλαϊα τα περί μη μεταφοράς ισχύουν κ για φρεσκοαντλημενο που έχει κλείσει αεροστεγώς; οπότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος το κρύο γάλα που μεταφέρεται να ζεσταθει εκτός σπιτιού...

Όπως και να έχει κλείσει, υπάρχει πάντα έστω και ελάχιστος αέρας στο μπουκάλι.

Το να ζεσταθεί το κρύο γάλα είναι πολύ απλό:

Μεταφέρεις βραστό νερό σε ένα θερμός. Χρησιμοποιείς το καπάκι του για να ζεστάνεις το μπιμπερό.

Τα μπιμπερό με χωρητικότητα νερού 750 ml ή μεγαλύτερη, έχουν συνήθως αρκετά μεγάλα καπάκια για να χωρούν το μπιμπερό και λίγο νερό.

εντιτ: μιλάω πάντα για κάτι που δεν θα γίνεται συστηματικά, μόνο για την περίπτωση που έχουμε βγει βόλτα

Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Η μεταφορά πρέπει πάντα να γίνεται με παγοκύστες σε ισοθερμικό τσανάκι για να μην υπάρχει πιθανότητα αλλοίωσης του γάλακτος.

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Διαφημίσεις

Όπως και να έχει κλείσει, υπάρχει πάντα έστω και ελάχιστος αέρας στο μπουκάλι.

Το να ζεσταθεί το κρύο γάλα είναι πολύ απλό:

Μεταφέρεις βραστό νερό σε ένα θερμός. Χρησιμοποιείς το καπάκι του για να ζεστάνεις το μπιμπερό.

Τα μπιμπερό με χωρητικότητα νερού 750 ml ή μεγαλύτερη, έχουν συνήθως αρκετά μεγάλα καπάκια για να χωρούν το μπιμπερό και λίγο νερό.

Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Η μεταφορά πρέπει πάντα να γίνεται με παγοκύστες σε ισοθερμικό τσανάκι για να μην υπάρχει πιθανότητα αλλοίωσης του γάλακτος.

Ok, ευχαριστώ για την διευκρίνιση! Ελπίζω στην πράξη να μου φανεί πιο εύκολο απ'ότι τώρα που το διαβάζω!

• 3 εβδομάδες μετά...

αντλω και καταψυχω μητρικο γαλα απο τις 20 Γεναρη απευθειας σε σακουλακια της εταιρειας ARDO καθως δεν εβρισκα στο εμποριο της Medela οπου ηξερα και εμπιστευομουν..

σημερα 8/2 αφησα να ξεπαγωνει απο το πρωι μεσα στη συντηρηση του ψυγειου ενα σακουλακι 90 ml και οταν το εδωσαν στο μωρο δεν ειχε ξεπαγωσει πληρως συνεπως το αφησαν κατω απο τρεχουμενο νερο βρυσης για να ξεπαγωσει πληρως..μετα το μεταγγισαν στο μπουκαλι και το ανακινησαν κυκλικα οπου στο τελος το θερμαναν αλλα το αποτελεσμα ειναι οτι το γαλα ενω ομογενοποιειται σε μισο λεπτο εμφανιζει μια κιτρινιλα παχους 2-3 χιλ στην επιφανεια..

το ξανα ανακινουμε και παλι τα ιδια.. στο μωρο δεν το εδωσαν, ειχα και φρεσκια αντληση και του εδωσαν απο εκει..

ξερει καμια τι ηταν αυτο και σε τι μπορει να οφειλεται αυτο?

σε προβλημα της συντηρησης κατα τη καταψυξη? σε προβλημα με το σακουλακι αποθηκευσης?

εβγαλα τωρα πειραματικα αλλα δυο δειγματα να ξεπαγωνουν για να δω αν θα επαναληφθει

στα αλλα δυο δειγματα που ξεπαγωσαμε σημερα στα σακουλακια της ardo δεν επαναλειφθηκε το γεγονος.. να υποθεσω οτι ισως δεν βγηκε ο αερας σωστα και αλλοιωθηκε το συγκεκριμενο γαλα που μας συνεβει..

• 1 month later...

Γειά σας μανούλες!

θέλω να με βοηθήσετε... έχω μια μπεμπούλα 6 μηνών, απο τον προηγούμενο μήνα έχουμε σταματήσει την αποστείρωση, θηλάζουμε αποκλειστικά, τα μπουκάλια (ΡΡ) που φυλάζουμε το μητρικο γάλα προκειμένου να το πιει η μικρή όταν είμαι στη δουλειά έχω πάψει πια να τα αποστειρώνω καθως και τα εξαρτήματα του θήλαστρου, απλα τα πλένω σχολαστικά. Μηπως δεν είναι σωστό αυτό που κάνω? Μήπως πρέπει να τα αποστειρώνω? Αγχώθηκα για μια στιγμη....

Γειά σας μανούλες!

θέλω να με βοηθήσετε... έχω μια μπεμπούλα 6 μηνών, απο τον προηγούμενο μήνα έχουμε σταματήσει την αποστείρωση, θηλάζουμε αποκλειστικά, τα μπουκάλια (ΡΡ) που φυλάζουμε το μητρικο γάλα προκειμένου να το πιει η μικρή όταν είμαι στη δουλειά έχω πάψει πια να τα αποστειρώνω καθως και τα εξαρτήματα του θήλαστρου, απλα τα πλένω σχολαστικά. Μηπως δεν είναι σωστό αυτό που κάνω? Μήπως πρέπει να τα αποστειρώνω? Αγχώθηκα για μια στιγμη....

συνεχιζεις και αποστειρωνεις τα μπουκαλια για να φυλας το γαλα..

ΜΟΝΟ σε αποστειρωμενα μπουκαλια το βαζουμε..

το θηλαστρο το αποστειρωνεις μια φορα το 24ωρο και μετα απο καθε χρηση πλενεις με ζεστο νερο και σαπουνι..

83hKp3.png

• 1 month later...
Γειά σας μανούλες!

Για υγιές τελειόμηνο μωρό (το δικό σου είναι ήδη 6 μηνών) δεν είναι απαραίτητο να αποστειρώνεις αλλά είναι πολύ σημαντικό να πλένεις ό,τι έρχεται σε επαφή με το γάλα καλά με ζεστό νερό και σαπούνι ή σε πλυντήριο πιάτων.

Την αποστείρωση του σκεύους την προτείνουμε γιατί έτσι μειώνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες επιμόλυνσης. Επίσης "αποστείρωση" ή αλλιώς βράσιμο του νερού, συστήνεται όπου το νερό που χρησιμοποιείται δεν είναι πολύ καθαρό.

Αν χρησιμοποιήσεις καινούργιο σκεύος (π.χ. μπιμπερό) τότε ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή (π.χ. κάποιοι προτείνουν αποστείρωση πριν την πρώτη χρήση).

Δες ενδεικτικά εδώ: http://www.bfmed.org/Resources/Protocols.aspx και στη λίστα άνοιξε το αρχείο 8 Human Milk Storage.

στη δουλεια μου δεν εχουμε ψυγειο παρα μονο συρταρια με παγο και ξηρο παγο.θα ειναι ενταξει για αποθηκευση?

Τι θερμοκρασίες έχουν τα συρτάρια; Αν δεν θέλεις να παγώσεις το γάλα, ίσως είναι προτιμότερο να το διατηρείς σε θερμομονωτικό τσαντάκι με παγοκύστες...

σιγα τη θερμοκρασια που εχουν.σαν να εχεις μεσα σε ντουλαπι στο σπιτι σου ενα συρταρι με παγο.αν ισχυει αυτο που διαβασα,οτι σα καταλληλο τσαντακι με παγοκυστες διατηρειται 24ωρες,πιστευω να ειμαι οκ

σιγα τη θερμοκρασια που εχουν.σαν να εχεις μεσα σε ντουλαπι στο σπιτι σου ενα συρταρι με παγο.αν ισχυει αυτο που διαβασα,οτι σα καταλληλο τσαντακι με παγοκυστες διατηρειται 24ωρες,πιστευω να ειμαι οκ

Για να διατηρηθεί 24 ώρες ίσως χρειάζεται να αντικατασταθούν οι παγοκύστες. Σίγουρα όμως κρατάει τη θερμοκρασία για 10 ώρες.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...