Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατήρηση μητρικού γάλακτος

Recommended Posts

αγλαια εχω κ γω μια ερωτησουλα.

βγαζω γαλα με οταν θελω να λειψω απο το σπιτι με σκοπο να του ταισουν μεσα σε 1 - 2 ωρες αλλα το βαζω στο ψυγειο. παραπανω αναφερεις οτι μπορει να διατηρηθει κ εκτος ψυγειου αλλα τι ειναι προτιμοτερο να το αφηνεις εξω ή να το βαζεις στο ψυγειο εστω κ για τοσο μικρο διαστημα?

Διαφημίσεις

Καλημέρα κι από μένα ! θα ήθελα μια μικρή βοήθεια !!! σήμερα σαραντίζουμε και έχω αρχίσει δοκιμαστικά να αντλώ γάλα για τις περιπτώσεις που θα χρειαστώ να λείψω για ένα γεύμα. Της έχουμε δώσει 2 φορές μέχρι τώρα. Η απορία μου είναι η εξής : την πρώρη φορά της δώσαμε 100 ml και μόλις την σηκώσαμε για να ρευτεί έβγαλε αρκετό. Τη δεύτερη φορά της δώσαμε 60 ml και ήθελε κι άλλο, οπότε τη θήλασα για 10'. Πόσο πρέπει να πίνει στην ηλικία της ? Στο στήθος κάθεται 25' περίπου. Θέλω να υπολογίσω , ούτως ώστε να φτιάξω τις σωστές ποσότητες,γιατί όταν θα λείπω , δε θα έχει την ενναλλακτικη του στήθους. Ευχαρστω εκ των προτέρων !!!!!!!

Καλημέρα κι από μένα ! θα ήθελα μια μικρή βοήθεια !!! σήμερα σαραντίζουμε και έχω αρχίσει δοκιμαστικά να αντλώ γάλα για τις περιπτώσεις που θα χρειαστώ να λείψω για ένα γεύμα. Της έχουμε δώσει 2 φορές μέχρι τώρα. Η απορία μου είναι η εξής : την πρώρη φορά της δώσαμε 100 ml και μόλις την σηκώσαμε για να ρευτεί έβγαλε αρκετό. Τη δεύτερη φορά της δώσαμε 60 ml και ήθελε κι άλλο, οπότε τη θήλασα για 10'. Πόσο πρέπει να πίνει στην ηλικία της ? Στο στήθος κάθεται 25' περίπου. Θέλω να υπολογίσω , ούτως ώστε να φτιάξω τις σωστές ποσότητες,γιατί όταν θα λείπω , δε θα έχει την ενναλλακτικη του στήθους. Ευχαρστω εκ των προτέρων !!!!!!!

Δεν υπάρχει μία απάντηση σ' αυτό που ρωτάς! Τα μωρά που θηλάζουν διαμορφώνουν το κάθε τους γεύμα ανάλογα με την όρεξή τους (τόσο από μέρα σε μέρα όσο και από γεύμα σε γεύμα μέσα στην ίδια μέρα). Αυτό τείνουν να το διατηρούν και όταν τρώνε με το μπιμπερό (εκτός αν η μαμά αντλεί αποκλειστικά)...

Θεωρητικά ένα μωρό μέχρι το εξάμηνο (πριν τις στερεές δηλαδή) χρειάζεται 80-150ml ανά 3-4 ώρες (χωρίς να σημαίνει ότι τρώει ανά 3-4 ώρες). Επίσης ο χρόνος που μένει ένα μωρό στο στήθος δεν λέει τίποτα για την ποσότητα που πίνει.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αποθηκεύσεις διαφορετικές ποσότητες (π.χ. από 80-150 ή και μικρότερες) και ανάλογα με τη διάρκεια της απουσίας σου, το αν συνήθως κοιμάται τις ώρες που λείπεις και πόσο καλά θήλασε πριν φύγεις, να υπολογίσεις στο περίπου πόσο γάλα θα χρειαστεί. Αυτό όμως προϋποθέτει εμπειρία της κάθε μαμάς με το συγκεκριμένο μωρό της.

• 2 εβδομάδες μετά...

για την διατηρηση του γαλακτος στην καταψυξη χρειαζεται να χρησιμοποιησουμε ειδικα σακουλακια πχ medela ή αποιαδηποτε σακουλακια κυκλοφορουν στο εμποριο (δλδ τροφιμων , οχι ειδικα για γαλα)

Διαφημίσεις

για την διατηρηση του γαλακτος στην καταψυξη χρειαζεται να χρησιμοποιησουμε ειδικα σακουλακια πχ medela ή αποιαδηποτε σακουλακια κυκλοφορουν στο εμποριο (δλδ τροφιμων , οχι ειδικα για γαλα)

αγλαια... ? κριστινα?

θα πας σε καταστημα και με ειδη θηλασμου (ολα τα μεγαλα παιδικα καταστηματα εχουν (λητω,mothercare κλπ) και θα παρεις οτι υπαρχει για αποθηκευση μητρικου γαλακτος και ΜΟΝΟ ! υπαρχουν μπουκαλια,σακουλακια,ποτηρακια..δες τι σε βολευει..το μητρικο γαλα ειναι πολυ ευαισθητο και δεν πρεπει να αποθηκευεται πουθενα αλλου!

83hKp3.png

στα mothercare εχει της avent τα 10 στα 20? ακριβα δεν ειναι? ξερετε κατι ποιο οικονομικο να μου προτεινεται?

Τα σακουλάκια της medela βγαίνουν λιγότερο από 1€ το ένα (νομίζω είναι 18€ τα 20 σακουλάκια). Αν τα αγοράσεις από το εξωτερικό μπορείς βρεις κι ακόμα φθηνότερα.

Κατά την άποψή μου συμφέρει καλύτερα να επενδύσεις σε γυάλινα μπιμπερό (με τάπες όχι θηλές) τα οποία θα ξαναχρησιμοποιείς. Εξάλλου το γυάλινο είναι σαφώς ανώτερο (ασφαλέστερο ως υλικό) από το πλαστικό για τη διατήρηση των τροφίμων.

Διαφημίσεις

Τα σακουλάκια της medela βγαίνουν λιγότερο από 1€ το ένα (νομίζω είναι 18€ τα 20 σακουλάκια). Αν τα αγοράσεις από το εξωτερικό μπορείς βρεις κι ακόμα φθηνότερα.

Κατά την άποψή μου συμφέρει καλύτερα να επενδύσεις σε γυάλινα μπιμπερό (με τάπες όχι θηλές) τα οποία θα ξαναχρησιμοποιείς. Εξάλλου το γυάλινο είναι σαφώς ανώτερο (ασφαλέστερο ως υλικό) από το πλαστικό για τη διατήρηση των τροφίμων.

ναι ομως το γυαλινο δεν θα σπασει στην καταψυξη?

εαν εχει θηλες πειραζει? γιατι εχω αρκετα μπιμπερο

εαν εχει θηλες πειραζει? γιατι εχω αρκετα μπιμπερο

Αν το καπάκι κλείνει καλά (αεροστεγώς) τότε δεν πειράζει. Απλά με τις θηλές μπορεί να τρέξει γάλα αν κουνηθεί το μπιμπερό. Με τις τάπες είναι πιο ασφαλές και γλυτώνεις χώρο στην κατάψυξη.

• 1 month later...

Καλημέρα. Έχω μία ερώτηση. Αφού το γάλα διατηρείται εκτός ψυγείου 1-2 ώρες, άμα πάω βόλτα και ξέρω ότι θα πιεί το γάλα της σε 1-2 ώρες, μπορώ να το βγάλω από το ψυγείο και να το βάλω αμέσως μέσα σε ισοθεριμό τσαντάκι και να το πάρω μαζί μου? Ή πρέπει οποσδήποτε να το έχω σε couler μαζί με παγοκύστες?

Διαφημίσεις

Τώρα το καλοκαίρι ο καιρός είναι πάρα πολύ ζεστός και το γάλα ζεσταίνεται πολύ γρήγορα σε ισοθερμικό τσαντάκι χωρίς παγοκύστες. Εγώ πέρσι το κουβαλούσα με παγοκύστες και εκεί που πήγαινα, αν είχε το έβαζα και στο ψυγείο. Δεν λέω ότι δεν θα διατηρηθεί αλλά δεν μπορείς να ξέρεις με τέτοιες ζέστες. Καλύτερα να πετάς και μια παγοκύστη στην τσάντα και δεν ανησυχείς κιόλας. Καλά ταξίδια.

Καλημέρα. Έχω μία ερώτηση. Αφού το γάλα διατηρείται εκτός ψυγείου 1-2 ώρες, άμα πάω βόλτα και ξέρω ότι θα πιεί το γάλα της σε 1-2 ώρες, μπορώ να το βγάλω από το ψυγείο και να το βάλω αμέσως μέσα σε ισοθεριμό τσαντάκι και να το πάρω μαζί μου? Ή πρέπει οποσδήποτε να το έχω σε couler μαζί με παγοκύστες?

Το γάλα πρέπει να μεταφέρεται ΜΟΝΟ με παγοκύστες, όλες τις εποχές του χρόνου. Όταν μεταφέρεται ανακινείται και ανακατεύεται με οξυγόνο. Αυτό το κάνει πολύ πιο ευαίσθητο σε αλλοιώσεις.

Μόλις τελείωσα μια άντληση της ώρας!!!Ουφ...Είχε καλό αποτέλεσμα: 80μλ!!! Μπορώ να το καταψύχω στα κλασικά γυάλινα μπιμπερό κλεισμένα κανονικά με τις πιπίλες τους (δεν είχαν αυτή την τάπα για να μην βάζω και την πιπίλα στην κατάψυξη) κι όταν τα ξεπαγώσω σωστά, να δίνω κατευθείαν το γάλα από αυτό το μπιμπερό?

• 2 εβδομάδες μετά...

καλησπέρα ,giotaki στο ίδιο ποστ σε προηγούμενη σελίδα νομίζω διάβασα πριν καιρό απάντηση για το ερώτημα σου,σχετικά με την κατάψυξη μαζι με τις πιπίλες.

Εγώ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα ,έχω γαλατάκι στην κατάψυξη κ ταυτόχρονα αντλώ κ ταιζω γιατι αποτυχαμε με το θηλασμό.άρχισα να ξεπαγώνω γάλα να του δίνω αλλά νομίζω δεν του αρέσει!πώς θα βεβαιωθώ ? ταυτόχρονα επειδή του πονάνε τα ούλα του ,δεν έβγαλε δόντια ακόμη, δεν μπορώ να καταλάβω οταν μου πετάει το μπουκάλι το πετάει γιατι πονάει όταν έχει το μπιμπερό ή γιατι δεν του αρέσει το ξεπαγωμένο γάλα?έχω φρέσκο γαλατάκι ακόμη κ αυτο που θέλω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω το κατεψυγμένο για λιγες μερες κ ταυτοχρονα να καταψυξω το τωρινό για να δώσω παράταση στην λήξη του γάλατος.την διαδικασία που περιγραφεται παραπάνω δεν μπορώ να την ακολουθήσω γιατι δεν τρώει ακόμη στερεες τροφές,πίνει μόνο γάλα οπότε χρειάζεται όλα τα θρεπτικά συστατικά του!

Είμαι γενικώς λίγο πελαγωμένη τον τελευταίο καιρό γιατι προσπαθω να εισάγω στερεες τροφες,φρουτοκρεμα,χορτοσουπα αλλά δεν τρωει με τίποτα κ δεν τον πιέζω.ταυτοχρονα ποναει πολυ με τα ούλα του,χθες μου έκανε κ πυρετό ,δέκατα απο τον πόνο κ ταυτοχρονα θέλω να αντικαταστήσω τα κατεψυγμενα γάλατα.τί κόλπο να κάνω να καταλάβω αν δεν του αρέσει το κατεψυγμένο???ή του πονανε απλά τα ούλα του ?:|

lMVOp3.png

HcIWp3.png

Μόλις τελείωσα μια άντληση της ώρας!!!Ουφ...Είχε καλό αποτέλεσμα: 80μλ!!! Μπορώ να το καταψύχω στα κλασικά γυάλινα μπιμπερό κλεισμένα κανονικά με τις πιπίλες τους (δεν είχαν αυτή την τάπα για να μην βάζω και την πιπίλα στην κατάψυξη) κι όταν τα ξεπαγώσω σωστά, να δίνω κατευθείαν το γάλα από αυτό το μπιμπερό?

Μπορείς να το κάνεις αρκεί να έχεις κλείσει καλά το καπάκι ώστε να μην τρέξει και το μπιμπερό να είναι κατάλληλο για κατάψυξη.

Από εμπειρία να σου πω ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξεις πιπίλα ή να τη ζεστάνεις (με νερό) γιατί αλλιώς μπορεί να μην την πιάνει το μωρό (επειδή θα είναι κρύα).

Γιατί αντλείς επί μία ώρα;;

καλησπέρα ,giotaki στο ίδιο ποστ σε προηγούμενη σελίδα νομίζω διάβασα πριν καιρό απάντηση για το ερώτημα σου,σχετικά με την κατάψυξη μαζι με τις πιπίλες.

Εγώ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα ,έχω γαλατάκι στην κατάψυξη κ ταυτόχρονα αντλώ κ ταιζω γιατι αποτυχαμε με το θηλασμό.άρχισα να ξεπαγώνω γάλα να του δίνω αλλά νομίζω δεν του αρέσει!πώς θα βεβαιωθώ ? ταυτόχρονα επειδή του πονάνε τα ούλα του ,δεν έβγαλε δόντια ακόμη, δεν μπορώ να καταλάβω οταν μου πετάει το μπουκάλι το πετάει γιατι πονάει όταν έχει το μπιμπερό ή γιατι δεν του αρέσει το ξεπαγωμένο γάλα?έχω φρέσκο γαλατάκι ακόμη κ αυτο που θέλω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω το κατεψυγμένο για λιγες μερες κ ταυτοχρονα να καταψυξω το τωρινό για να δώσω παράταση στην λήξη του γάλατος.την διαδικασία που περιγραφεται παραπάνω δεν μπορώ να την ακολουθήσω γιατι δεν τρώει ακόμη στερεες τροφές,πίνει μόνο γάλα οπότε χρειάζεται όλα τα θρεπτικά συστατικά του!

Είμαι γενικώς λίγο πελαγωμένη τον τελευταίο καιρό γιατι προσπαθω να εισάγω στερεες τροφες,φρουτοκρεμα,χορτοσουπα αλλά δεν τρωει με τίποτα κ δεν τον πιέζω.ταυτοχρονα ποναει πολυ με τα ούλα του,χθες μου έκανε κ πυρετό ,δέκατα απο τον πόνο κ ταυτοχρονα θέλω να αντικαταστήσω τα κατεψυγμενα γάλατα.τί κόλπο να κάνω να καταλάβω αν δεν του αρέσει το κατεψυγμένο???ή του πονανε απλά τα ούλα του ?:|

Αν το μωρό πίνει το φρεσκοαντλημένο αλλά δεν πίνει από την κατάψυξη, δεν φταίνε τα ούλα...

Αφού ζεστάνεις το γάλα από την κατάψυξη, μύρισέ το. Μυρίζει σαν ταγκισμένο βούτυρο; Δοκίμασέ το επίσης. Αν έχει μια μεταλλική γεύση τότε είσαι από τις γυναίκες που το γάλα τους στην κατάψυξη λόγω ενός ενζύμου (λιπάση) αλλάζει λίγο γεύση - δεν είναι χαλασμένο, είναι απολύτως ασφαλές να καταναλωθεί από το μωρό, αρκεί να του αρέσει.

Αν δεν του αρέσει, ακολουθούμε μια διαδικασία ζεστάματος του γάλακτος πριν καταψυχθεί. Σ' αυτήν αναφέρεσαι; Αν ναι, τότε είναι ασφαλές να γίνεται αρκεί το μωρό να μην πίνει μόνο κατεψυγμένο γάλα. Ουσιαστικά, με τη διαδικασία ζεστάματος καταστρέφεται η λιπάση (που προκαλεί το πρόβλημα στην κατάψυξη) η οποία όμως χρειάζεται για τη σωστή διάσπαση και απορρόφηση των λιπαρών του γάλακτος.

Απ' όσο κατάλαβα αντλείς αποκλειστικά. Εκμεταλλεύσου επομένως τη διάρκεια ζωής του γάλακτος στη συντήρηση κάνοντας κυλιόμενο απόθεμα εκεί, και για την κατάψυξη ακολούθα τη διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω για το γάλα της κατάψυξης που θα δίνεις περιστασιακά.

Όσο για τις τροφές, μην πελαγώνεις. Όλα τα μωρά δεν είναι έτοιμα να δεχτούν στερεές στον 6ο μήνα και στην αρχή δοκιμάζουν το πολύ μια κουταλιά του γλυκού... Υπομονή. Καλά κάνεις και δεν το πιέζεις.

Μπορείς να το κάνεις αρκεί να έχεις κλείσει καλά το καπάκι ώστε να μην τρέξει και το μπιμπερό να είναι κατάλληλο για κατάψυξη.

Από εμπειρία να σου πω ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξεις πιπίλα ή να τη ζεστάνεις (με νερό) γιατί αλλιώς μπορεί να μην την πιάνει το μωρό (επειδή θα είναι κρύα).

Γιατί αντλείς επί μία ώρα;;[/QUOT

Κάνω power pumping το βράδυ γύρω στις 23,00 ή 24,00 αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα σπουδαίο, 40-60γρ και από τα 2 στήθη. Να σημειώσω ότι το μωρό έχει φάει τελευταίο γεύμα γύρω στις 21,00 ή 22,00. Άρχισα fenugreek μήπως αυξηθεί λίγο η παραγωγή μου.

Εκείνες τις αντλήσεις τις έκανα γιατί μια μέρα ήμουν συνέχεια στο δρόμο και ήθελα να έχω γάλα για την μπέμπα. Αποτέλεσμα είχα "αρμέξει" γύρω στα 500γρ και πέταξα τα 300!!!:?. Έχει αρχίσει να μην πολυθέλει το μπιμπερό, με κλάμα το παίρνει κι ας πεινάει. Το ζέστενα να της το δώσω, δεν το έπεινε γιατί ήθηλε και να κοιμηθεί, το ζέστενα άλλη μια φορά κι ότι περισσευε το πέταγα...:-( Χαλάλι της όμως να είναι πάντα γερή!!!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...