Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θρησκεία

Recommended Posts

Αννα ο ορκος ειναι μακρια απο καθε εννοια του Χριστιανισμου. Η εκκλησια οχι μονο δεν δεχεται τον ορκο, αλλα τον θεωρει αμαρτια. Οποια εξομολογειται το ξερει αυτο.

Γιατι υπαρχει θα μου πεις? Ισως γιατι βολευει και την πολιτεια επειδη την στιγμη του ορκου ενας φοβος υπαρχει και ετσι μειωνονται οι πιθανοτητες για ψεμμα. Ομως ενας χριστιανος δεν χρειαζεται να ορκιστει για να μην πει ψεμματα. Το Ναι σας να ειναι ναι και το οχι να ειναι οχι, ειπε ο Χριστος, ολα τα υπολοιπα προερχονται απο τον πονηρο.

Πρεπει να ειμαστε ξεκαθαροι και ελικρινεις στις σχεσεις μας και στη ζωη μας, αυτο ειναι το μηνυμα του Χριστου.

Και οι ορκομωσιες με χριστιανικο ορκο ειναι λαθος της εκκλησιας που εξακολουουν να υπαρχουν.

Γλυκό μου κορίτσι, εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου, αν και στα περισσότερα συμφωνώ γενικά μαζί σου.

Γιατί να μην υπάρχουν? εφόσον σε κάποιον δίδεται το δικαίωμα να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, θα πρέπει να δίδεται και σε εμένα το δικαίωμα να ορκίζομαι με θρησκευτικό όρκο. Δεν καταλαβαίνω που μπορεί να ενοχλεί αυτό τους άλλους.

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 406
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Καλέ δεν μίλαγα για το φόρουμ. Όταν είπα "θέμα" εννοούσα γενικά ότι συζήτηση μου ανοίγουν κυρίως εκείνοι που δηλώνουν θεοσεβούμενοι και μου κάνουν υποδείξεις. Εγώ δεν έχω πιάσει ποτέ κανέναν να του πω πχ γιατί κάνεις το σταυρό σου όποτε περνάς από εκκλησία... Συνήθως εκείνοι υποδεικνύουν σε εμένα τι να κάνω.

Εγω παλι εχω άλλη αποψη.Γιατι βλεπω οσους δεν πιστευουν να κοροϊδεύουν το τι ακολουθει καποιος που πιστευει.Και μαλιστα βλεπω και το εξης περιεργο...αν δουν καποιον από άλλη θρησκεια δε θα πουν τπτ...με τους ελληνες που πιστευουν εχουν το πρόβλημα για κποιο ανεξηγητο λογο.Οχι ολοι εννοείται αλλα εγω αυτό βλεπω συνηθως.

Εγω παλι εχω άλλη αποψη.Γιατι βλεπω οσους δεν πιστευουν να κοροϊδεύουν το τι ακολουθει καποιος που πιστευει.Και μαλιστα βλεπω και το εξης περιεργο...αν δουν καποιον από άλλη θρησκεια δε θα πουν τπτ...με τους ελληνες που πιστευουν εχουν το πρόβλημα για κποιο ανεξηγητο λογο.Οχι ολοι εννοείται αλλα εγω αυτό βλεπω συνηθως.

Αυτό το βλέπω και εγώ, πολύ συχνά. Όχι απαραίτητα με την έννοια της κοροιδίας όσο πιο πολύ με την έννοια του μη σεβασμού.

Να σας δώσω παράδειγμα να γελάσετε, πάμε βόλτα με την φίλη μου και εγώ συνήθως κάνω τον σταυρό μου όταν περνάω έξω από μία Εκκλησία, οδηγούσα εγώ, μου λέει κάποια στιγμή: "σου ξέφυγε αυτή, περάσαμε μία Εκκλησία και δεν έκανες τον σταυρό σου" και χα χα χα τα γέλια.

Βρισκόμαστε σε φιλικό σπίτι με φίλη μουσουλμάνα η οποία επειδή είχαν ραμαζάνι δεν έτρωγε κάτι. Έρχεται και μου λέει η συγκεκριμένη φίλη με πολύ σοβαρό ύφος, κοίτα μην δώσεις κάτι στην κοπελα να φάει, έχουν ραμαζάνι.

Τα λόγια είναι περιττά :P:p

Καλά η συγκεκριμένη ήταν απαράδεκτη ζαχαρουλινι. Εγώ πάλι από την άλλη πλευρά, ουδέποτε έχω ασχοληθεί με το τι κάνουν οι άλλοι, εκτός και αν μου ζητηθεί η γνώμη μου. Αλλά δέχομαι συνέχεια υποδείξεις από διάφορους για ένα σωρό θέματα.

πχ μου έλεγε μία συνέχεια γιατί δεν νηστεύω Τετάρτη και Παρασκευή. Κάποια στιγμή που ήταν Παρασκευή βράδυ και παρήγγειλε σουβλάκια δεν άντεξα και της το είπα!:rolleyes::rolleyes: Η απάντηση ήταν ότι νήστεψε το μεσημέρι, αλλά τώρα δεν την κρατούσαν τα πόδια της...:lol::lol: ε η συγκεκριμένη το θέλει το δούλεμα. Το τραβάει ο οργανισμός της...

Καλά η συγκεκριμένη ήταν απαράδεκτη ζαχαρουλινι. Εγώ πάλι από την άλλη πλευρά, ουδέποτε έχω ασχοληθεί με το τι κάνουν οι άλλοι, εκτός και αν μου ζητηθεί η γνώμη μου. Αλλά δέχομαι συνέχεια υποδείξεις από διάφορους για ένα σωρό θέματα.

πχ μου έλεγε μία συνέχεια γιατί δεν νηστεύω Τετάρτη και Παρασκευή. Κάποια στιγμή που ήταν Παρασκευή βράδυ και παρήγγειλε σουβλάκια δεν άντεξα και της το είπα!:rolleyes::rolleyes: Η απάντηση ήταν ότι νήστεψε το μεσημέρι, αλλά τώρα δεν την κρατούσαν τα πόδια της...:lol::lol: ε η συγκεκριμένη το θέλει το δούλεμα. Το τραβάει ο οργανισμός της...

Καταλαβαίνω αυτό που λες, αυτό που πρέπει να ισχύει είναι ο ένας να σέβεται τα πιστεύω του άλλου. Αλλά πραγματικά να τα σέβεται όχι να λέει ότι τα σέβεται και παράλληλα να κάνει αυτά που κατηγορεί.

Και για να επανέλθουμε στο θέμα που συζητάμε το εάν θα καταργηθούν ή όχι τα θρησκευτικά στο σχολείο δεν είναι κάτι που θα γίνει γιατί π.χ. το θέλουν 5 - 10 ή 110 άτομα. Όταν ως κοινωνία γίνουμε πραγματικά ανεξίθρησκοι τότε θα υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις για να γίνει. Από την στιγμή όμως που είμαστε ως Ελληνες ΧΟ δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί δεν το θέλει το ίδιο το κράτος που είμαστε εμείς.

Διαφημίσεις

Καλά, δεν το βλέπεις μόνο εσύ.

Δηλαδή από μερίδα "προοδευτικών", ο χριστιανισμός θεωρείται ως κάτι ξεπερασμένο, γελοίο ή και κακό για την ανθρωπότητα.

Ταυτόχρονα αν διανοηθεί κάποιος να προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις για τη μουσουλμανική πίστη, οι ίδιοι άνθρωποι θα πέσουν να τον φάνε.

Έχει καταντήσει λίγο κλισέ πια...:rolleyes:

(Εdit: έχει πολλές μορφές η υποκρισία όπως βλέπετε.)

Αυτό το βλέπω και εγώ, πολύ συχνά. Όχι απαραίτητα με την έννοια της κοροιδίας όσο πιο πολύ με την έννοια του μη σεβασμού.

Να σας δώσω παράδειγμα να γελάσετε, πάμε βόλτα με την φίλη μου και εγώ συνήθως κάνω τον σταυρό μου όταν περνάω έξω από μία Εκκλησία, οδηγούσα εγώ, μου λέει κάποια στιγμή: "σου ξέφυγε αυτή, περάσαμε μία Εκκλησία και δεν έκανες τον σταυρό σου" και χα χα χα τα γέλια.

Βρισκόμαστε σε φιλικό σπίτι με φίλη μουσουλμάνα η οποία επειδή είχαν ραμαζάνι δεν έτρωγε κάτι. Έρχεται και μου λέει η συγκεκριμένη φίλη με πολύ σοβαρό ύφος, κοίτα μην δώσεις κάτι στην κοπελα να φάει, έχουν ραμαζάνι.

αχ τι μου θυμισες!

Παω επισκεψη σε μαιευτηριο που εχει γεννησει μια παιδικη μου φιλη κατά τη διαρκεια της Σαρακοστης και ηταν (νομιζω) η πρωτη φορα που ειχα αποφασισει να νηστεψω. Μετα τα κλασικα αγκαλιάσματα μου προσφερει γλυκο ο αντρας της (τον οποιο γνωρίζω ελαχιστα) , αρνουμαι ευγενικα και επειδή επιμενει του λεω ότι νηστευω οποτε μου απαντα ότι είναι νηστισιμα τα γλυκα (τα ειχε φτιαξει η φιλη μου και επειδη τη γνωρίζω από μικρη δε μου φανηκε περιεργο γιατι παντα τηρουσε τις νηστειες) και παιρνω ένα. Το πηρε χαμπαρι η φιλη μου και με ενημερωσε οποτε δεν το εφαγα. Αυτος χαχανιζε με το ξεκαρδιστικο του αστειο. Και ακομη δεν μπορει να καταλαβει γιατι δε θελω να κανουμε παρεα ως ζευγαρια:rolleyes:

Βρε ζαχαρουλίνι, κι εγώ έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους που χλευάζουν τους άλλους γιατί έχουν μια πίστη ή γιατί τέλος πάντων έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις από αυτούς αλλά δες το λίγο αλλιώς....

Αυτοί που χλευάζουν ή υποτιμούν οτιδήποτε με το οποίο ΕΚΕΙΝΟΙ δεν συμφωνούν είναι και στις δύο κατηγορίες ανθρώπων. Και άθεοι και ένθεοι.

Εν ολίγοις, είναι θέμα ανθρώπου, όχι πίστης ή απιστίας.

Βρε ζαχαρουλίνι, κι εγώ έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους που χλευάζουν τους άλλους γιατί έχουν μια πίστη ή γιατί τέλος πάντων έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις από αυτούς αλλά δες το λίγο αλλιώς....

Αυτοί που χλευάζουν ή υποτιμούν οτιδήποτε με το οποίο ΕΚΕΙΝΟΙ δεν συμφωνούν είναι και στις δύο κατηγορίες ανθρώπων. Και άθεοι και ένθεοι.

Συμφωνω 1000000% γι αυτό εγραψα και το δικο μου παράδειγμα. Το ιδιο θα εκανε /κανει και για οποιοδήποτε άλλο θεμα.

Συμφωνω 1000000% γι αυτό εγραψα και το δικο μου παράδειγμα. Το ιδιο θα εκανε /κανει και για οποιοδήποτε άλλο θεμα.

Nα ομως που υπαρχουν πολλοι που δεν εχουν την ιδια σταση για αλλες θρησκειες, οπως ειπαν και οι προηγουμενες κοπελες.

Διαφημίσεις

:shock: Που διάβασες στο κείμενό μου να κορόιδεψα ή να ειρωνεύτηκα οποιονδήποτε πιστό σε οποιαδήποτε θρησκεία?

Και λυπάμαι αν σε ενοχλεί αλλά είναι δικαίωμά δικό μου και του οποιουδήποτε να έχει τις απόψεις του και να τις εκφράζει σε μια συζήτηση όταν δεν προσβάλλει του άλλους. Δεν ήξερα ότι πρέπει να είμαι ένθεη για να μιλήσω για την θρησκεία. Δηλαδή, σε ένα θέμα που αφορά πχ την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να συμμετέχει κανείς αν δεν είναι ομοφυλόφιλος??

Μιλησα και εγραψα γενικα οτι ειναι συχνο φαινομενο oι αθεοι -οι "προοδευτικοι", οπως ειπε μια αλλη κοπελα πιο πριν, να κοροιδευουν και να υποτιμουν τους θρησκευομενους ως οπισθοδρομικους, φανατικους, στενομυαλους κτλ . Το μεγαλυτερο bullying στα σχολεια το ειχαν υποστει μαθητες θρησκευομενοι απο συντηρητικες οικογενειες. Για να μην πω για τις κοσμοκαλογριες με τους κοτσους και τις μακριες φουστες , τι κοροιδια τρωνε οι καημενες. Αν ειναι και καθηγητριες, βουη τους μαυρη. Μα δεν ενοχλησαν και κανενα ποτε. Και η φραση της Καινης Διαθηκης δωσε τον ενα χιτωνα απο τους δυο, χρησιμοποιειται συχνα απο αυτη την κατηγορια ανθρωπων , περιπαιχτικα για να υποτιμησουν τη ζωη η την προσπαθεια βελτιωσης ενος Χριστιανου. Ενω μπορει να μην εχουν διαβασει την Καινη Διαθηκη ποτε τους, συγκρατουν απο αυτα που ακουν απο τριγυρω , οτι τους βολευει και επιχειρηματολογουν πανω σε αυτο. .

Ομως διαχωρισα τους αθεους σε δυο κατηγοριες, αν ειδες καλα. Τωρα εαν εσυ κατατασσεις τον εαυτο σου στην πρωτη κατηγορια....δεν σου φταιει κανενας!

Μιλησα και εγραψα γενικα οτι ειναι συχνο φαινομενο oι αθεοι -οι "προοδευτικοι", οπως ειπε μια αλλη κοπελα πιο πριν, να κοροιδευουν και να υποτιμουν τους θρησκευομενους ως οπισθοδρομικους, φανατικους, στενομυαλους κτλ . Το μεγαλυτερο bulling στα σχολεια το ειχαν υποστει μαθητες θρησκευομενοι απο συντηρητικες οικογενειες. Για να μην πω για τις κοσμοκαλογριες με τους κοτσους και τις μακριες φουστες , τι κοροιδια τρωνε οι καημενες. Αν ειναι και καθηγητριες, βουη τους μαυρη. Μα δεν ενοχλησαν και κανενα ποτε. Και η φραση της Καινης Διαθηκης δωσε τον ενα χιτωνα απο τους δυο, χρησιμοποιειται συχνα απο αυτη την κατηγορια ανθρωπων , περιπαιχτικα για να υποτιμησουν τη ζωη η την προσπαθεια βελτιωσης ενος Χριστιανου.

Ομως διαχωρισα τους αθεους σε δυο κατηγοριες, αν ειδες καλα. Τωρα εαν εσυ κατατασσεις τον εαυτο σου στην πρωτη κατηγορια....δεν σου φταιει κανενας!

Summer wine, τα λες τόσο ωραία, μπράβο σου! και εγώ θυμάμαι στην Φιλοσοφική που σπούδαζα ήταν μερικές κοπέλες που τις κορόιδευαν "θεούσες" και ότι δεν ξυρίζουν τα πόδια τους κλπ κλπ Και αυτά τα έλεγαν οι "προοδευτικές" που ερχόντουσαν βαμμένες με καυτά σορτς κλπ. που κανείς δεν τους είχε πει κάτι και που στην τελική σκασίλα μας πως ερχόταν ο καθένας ντυμένος. Εγώ προσωπικά αν ήταν να διαλέξω θα προτιμούσα στο αμφιθέατρο να είναι μία κοπέλα σεμνά ντυμένη παρά σαν να έχει πάει στην παραλία, αλλά αυτό έχει να κάνει λίγο και με την αίσθηση σε ποιο χώρο βρίσκεσαι κάθε φορά. Εγώ προσωπικά θα ντρεπόμουν απέναντι σε έναν καθηγητή 70 χρονών που έχει φάει την ζωή του στα γράμματα να είμαι με το σορτς και να φαίνεται το στρινγκ. Το συγκεκριμένο μου χάλαγε την αισθητική μου γιατί ήθελα να πάω να παρακολουθήσω μάθημα και όχι να έχω τον πωπό της άλλης στην μούρη μου. Δηλ. στο τσακ ήμουν να πω, συγνώμη μαντάμ αλλά μπορείτε να κάνετε το στρινγκ λίγο πιο πέρα γιατί δεν βλέπω?? Αχ συγνώμη κορίτσια, έτσι το αισθανόμουν έτσι το λέω. :P

Όλα όμως όπως είπαμε ξεκινούν από το να σέβεσαι τον άλλον και να μην κάνεις αυτά για τα οποία κατηγορείς τους άλλους.

Κατσε αυτο γιατι ειναι κακο δεν κατάλαβα;

Μιλησα και εγραψα γενικα οτι ειναι συχνο φαινομενο oι αθεοι -οι "προοδευτικοι", οπως ειπε μια αλλη κοπελα πιο πριν, να κοροιδευουν και να υποτιμουν τους θρησκευομενους ως οπισθοδρομικους, φανατικους, στενομυαλους κτλ . Το μεγαλυτερο bullying στα σχολεια το ειχαν υποστει μαθητες θρησκευομενοι απο συντηρητικες οικογενειες. Για να μην πω για τις κοσμοκαλογριες με τους κοτσους και τις μακριες φουστες , τι κοροιδια τρωνε οι καημενες. Αν ειναι και καθηγητριες, βουη τους μαυρη. Μα δεν ενοχλησαν και κανενα ποτε. Και η φραση της Καινης Διαθηκης δωσε τον ενα χιτωνα απο τους δυο, χρησιμοποιειται συχνα απο αυτη την κατηγορια ανθρωπων , περιπαιχτικα για να υποτιμησουν τη ζωη η την προσπαθεια βελτιωσης ενος Χριστιανου. Ενω μπορει να μην εχουν διαβασει την Καινη Διαθηκη ποτε τους, συγκρατουν απο αυτα που ακουν απο τριγυρω , οτι τους βολευει και επιχειρηματολογουν πανω σε αυτο. .

Παραθέτω αυτούσιο το μήνυμά σου για του λόγου το αληθές:

Εισαι αθεος , τι σε ενδιαφερει ο τροπος ζωης των θρησκευομενων αν ειναι συμφωνος με το θελημα του Θεου , πως ντυνονται, εαν νηστευουν η οχι, εαν δινουν τη μιση τους περιουσια και τους κατακρινεις η τους ειρωνευεσαι , αφου δεν πιστευεις στην υπαρξη του Θεου? Κοροιδευεις τα μυστηρια , τα προσβαλλεις ,αλλα συμμετεχεις σε αυτα. Εαν αυτο δεν ειναι υποκρισια τι ειναι?

Ομως οταν καποιος ειναι αθεος, αλλα σεβεται τους θρησκευομενους, δεν κοροιδευει, δεν προσβαλλει το Θεο και πανρευεται με θρησκευτικο για να ευχαριστησει το συζυγο, σε αυτη την περιτωση δεν θα το χαρακτηριζα υποκρισια.

Γράφεις σε 1ο ενικό απαντώντας στο μήνυμά μου. Δεν μίλησες γενικά, μίλησες ειδικά.

Κακό δεν είναι από μόνο του, κακό είναι που νωρίτερα κορόιδευε εμένα που μου ξέφυγε μία Εκκλησία και δεν σταυροκοπήθηκα :P

Διαφημίσεις

Κορίτσια, περί του παραπάνω πρόκειται.

Είναι θέμα ανθρώπου και όχι θρησκείας οι ανάρμοστες συμπεριφορές, και το είπαμε κάποιες και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διδασκαλία των θρησκευτικών και αργότερα με τη διδασκαλία γενικώς. Όλα είναι θέμα ανθρώπου.

Δεν είπε ότι είναι κακό, είπε ότι το ίδιο άτομο που σέβεται και δεν κοροϊδεύει τα πιστεύω της μουσουλμάνας φίλης της, κάνει πλάκα στην ίδια για το γεγονός ότι σταυροκοπιέται όταν περνάει μπροστά από μία εκκλησία.

Είναι μια αντίφαση ΚΑΙ αυτό.

livinath

Eισαι αθεος, εγραψα οχι εισαι αθεη .

Και ειχα αρχισει να το γενικευω απο τη δευτερη παραγραφo που μιλησα για την ευθυνη της ιδιας της εκκλησιας.

Ειδικα για σενα μιλησα στην πρωτη παραγραφο. Οπως και να εχει, δεν ηθελα να σε προσβαλλω.

Κακό δεν είναι από μόνο του, κακό είναι που νωρίτερα κορόιδευε εμένα που μου ξέφυγε μία Εκκλησία και δεν σταυροκοπήθηκα :P

Ναι κατάλαβα εννοείς οτι έδειξε πιο σεβαςμο στην μουσουλμάνα

Ίσως επειδη το να κανεις τον Σταύρο σου δεν ειναι οσο θυσία ειναι το να μην τρως για ενα μήνα ολη μερα... Ίσως:-)

Ελπιζω να την ρώτησες...

Χαιρομαι που καποιος το εθιξε γιατι με ενοχλει κι εμενα. Υπαρχει μια ταση σημερα, να δειχνουν σεβασμο σε οποιαδηποτε αλλη θρησκεια, εκτος απο τη...δικη τους (εννοω αυτη που δηλωναν εστω και τυπικα).

Αν πχ σε μια παρεα νεων ζευγαριων, μιλησει ενας για γιογκα και βουδισμο, ειναι ολοι ανοικτοι και εχουν ονειρο να πανε μια μερα στην Ανατολη να γνωρισουν ενα γκουρου. Αν πει ενα δευτερολεπτο αργοτερα "ειναι Παρασκευη, δεν τρωω κρεας" τον χλευαζουν.

Υπαρχουν ομαδες στο face που ενω δηλωνουν αθεοι, αναρτουν δημοσιευσεις προσβλητικες για τη χριστιανικη θρησκεια, με κοροιδευτικα σχολια επιπεδου μαθητη δημοτικου. Σπαταλουν χρονο για να κοροιδεψουν, κατι το οποιο δηλωνουν οτι δεν τους αφορα.

Ειναι ανωριμο να το πω? Δεν ξερω. Παντως δεν εχει λογικη και σιγουρα δε δειχνουν εκεινη τη στιγμη σεβασμο.

Το να προσφέρεις σε μουσουλμάνο να φάει ενώ ξέρεις ότι έχει ραμαζάνι είναι το ίδιο προσβλητικό με το να νηστεύεις, να το ξέρουν, να σε καλούν σε τραπέζι και να σου βγάζουν κοψίδια.

Δε δικαιολογώ σε καμία περίπτωση το να κοροϊδέψεις κάποιον που κάνει το σταυρό του. Αυτό που περιέγραψε η Ioulianna, ότι πήγε ο άλλος να της πασάρει φαγητό μη νηστίσημο ως τέτοιο, είναι σαφώς προσβολή. Στη περίπτωση σου όμως η κοπέλα δεν έδειξε ασέβεια προς τη θρησκεία σου (από όσο θυμάμαι δε λέει πουθενά στις Γραφές ότι είναι υποχρέωση του πιστού να σταυροκοπιέται κάθε φορά που περνάει έξω από εκκλησία). Άκομψο το λες, ασέβεια όχι.

Θα επαναφέρω αυτό που έγραψε η kine, ότι είτε πιστεύεις είτε όχι, πρέπει να μελετήσεις. Να ξέρεις σε τι πιστεύεις ή γιατί το απορρίπτεις.

Στο θέμα του όρκου που ανέφερες για παράδειγμα. Όπως γράφει ο θεολόγος Γ.Μαντζαρίδης [...Την απόλυτη απαγόρευση του όρκου διδάσκουν ομόφωνα οι Πατέρες της Εκκλησίας. Ο Μ. Βασίλειος επισημαίνει ότι ο όρκος απαγορεύθηκε μια για πάντα. Στο ερώτημα, πώς μπορεί κάποιος να πείθει τους άλλους, όταν αποφεύγει τον όρκο, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος απαντά: με το λόγο και τη συμπεριφορά που θα πιστοποιεί το λόγο του....] [...Η χρήση λοιπόν του όρκου στην καθημερινή ζωή αποτελεί καταστρατήγηση της ρητής εντολής του Χριστού «μη ομόσαι όλως». ] Για διαβάστε λιγάκι...

αχ τι μου θυμισες!

Παω επισκεψη σε μαιευτηριο που εχει γεννησει μια παιδικη μου φιλη κατά τη διαρκεια της Σαρακοστης και ηταν (νομιζω) η πρωτη φορα που ειχα αποφασισει να νηστεψω. Μετα τα κλασικα αγκαλιάσματα μου προσφερει γλυκο ο αντρας της (τον οποιο γνωρίζω ελαχιστα) , αρνουμαι ευγενικα και επειδή επιμενει του λεω ότι νηστευω οποτε μου απαντα ότι είναι νηστισιμα τα γλυκα (τα ειχε φτιαξει η φιλη μου και επειδη τη γνωρίζω από μικρη δε μου φανηκε περιεργο γιατι παντα τηρουσε τις νηστειες) και παιρνω ένα. Το πηρε χαμπαρι η φιλη μου και με ενημερωσε οποτε δεν το εφαγα. Αυτος χαχανιζε με το ξεκαρδιστικο του αστειο. Και ακομη δεν μπορει να καταλαβει γιατι δε θελω να κανουμε παρεα ως ζευγαρια:rolleyes:

Το καλύτερο το κανει η θεία μου: μαγειρεύει μπριζόλα για τον ξάδερφο μου καθε φορα που αυτος νυστευει με τη γυναικα του... Παει αυτος μετα τη δουλειά στη μανα του για φαγητο και η γυναικα του δεν εχει ιδεα......

Υπαρχουν ομαδες στο face που ενω δηλωνουν αθεοι, αναρτουν δημοσιευσεις προσβλητικες για τη χριστιανικη θρησκεια, με κοροιδευτικα σχολια επιπεδου μαθητη δημοτικου. Σπαταλουν χρονο για να κοροιδεψουν, κατι το οποιο δηλωνουν οτι δεν τους αφορα.

Ειναι ανωριμο να το πω? Δεν ξερω. Παντως δεν εχει λογικη και σιγουρα δε δειχνουν εκεινη τη στιγμη σεβασμο.

Φυσικα και ειναι ανωριμο. Ειναι αλλο πραγμα να μιλησεις για οποιαδηποτε θρησκεια και για το τι πρεσβευει, να το αναλυσεις ή ακομα και να συζητησεις ενα κειμενο που περιεχεται στις αντιστοιχες γραφες, φιλολογικου περιεχομενου συζητηση δηλαδη κι αλλο να χλευαζεις. Νομιζω πως αυτοι οι ανθρωποι ειναι τοσο μπερδεμενοι που πραγματικα αμφιβαλλω αν εχουν κατασταλλαξει μεσα τους για το αν πραγματι ειναι αθεοι ή οχι.

Για μενα παντως ειχε παντα ενδιαφερον το εθιμοτυπικο της καθε θρησκειας. Αν το ψαξεις βρισκεις πολλα κοινα σημεια μεταξυ των θρησκειων και αυτο απο μονο του ειναι παρα πολυ ενδιαφερον και απο ιστορικης αποψης και απο ανθρωπολογικης πολλες φορες.

Το να προσφέρεις σε μουσουλμάνο να φάει ενώ ξέρεις ότι έχει ραμαζάνι είναι το ίδιο προσβλητικό με το να νηστεύεις, να το ξέρουν, να σε καλούν σε τραπέζι και να σου βγάζουν κοψίδια.

Δε δικαιολογώ σε καμία περίπτωση το να κοροϊδέψεις κάποιον που κάνει το σταυρό του. Αυτό που περιέγραψε η Ioulianna, ότι πήγε ο άλλος να της πασάρει φαγητό μη νηστίσημο ως τέτοιο, είναι σαφώς προσβολή. Στη περίπτωση σου όμως η κοπέλα δεν έδειξε ασέβεια προς τη θρησκεία σου (από όσο θυμάμαι δε λέει πουθενά στις Γραφές ότι είναι υποχρέωση του πιστού να σταυροκοπιέται κάθε φορά που περνάει έξω από εκκλησία). Άκομψο το λες, ασέβεια όχι.

Θα επαναφέρω αυτό που έγραψε η kine, ότι είτε πιστεύεις είτε όχι, πρέπει να μελετήσεις. Να ξέρεις σε τι πιστεύεις ή γιατί το απορρίπτεις.

Στο θέμα του όρκου που ανέφερες για παράδειγμα. Όπως γράφει ο θεολόγος Γ.Μαντζαρίδης [...Την απόλυτη απαγόρευση του όρκου διδάσκουν ομόφωνα οι Πατέρες της Εκκλησίας. Ο Μ. Βασίλειος επισημαίνει ότι ο όρκος απαγορεύθηκε μια για πάντα. Στο ερώτημα, πώς μπορεί κάποιος να πείθει τους άλλους, όταν αποφεύγει τον όρκο, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος απαντά: με το λόγο και τη συμπεριφορά που θα πιστοποιεί το λόγο του....] [...Η χρήση λοιπόν του όρκου στην καθημερινή ζωή αποτελεί καταστρατήγηση της ρητής εντολής του Χριστού «μη ομόσαι όλως». ] Για διαβάστε λιγάκι...

Αυτο με τον όρκο δεν το ήξερα..... Αυτο όντως ειναι καλο να το ξέρουμε ....

Παιρνω μονο αυτο το κομματι γιατι στα αλλα συμφωνω.

Να διαχωρισουμε κατι. Θα πρεπει να μελετησω μια θρησκεια και να την απορριψω ή να την αποδεχτω αν εχω προβληματιστει και νιωθω την αναγκη να ψαχτω. Αν εχω θρησκευτικες αναζητησεις εν ολιγοις. Θα πρεπει για παραδειγμα να μελετησω την ΧΟ πιστη πριν την απορριψω για να στραφω σε μια αλλη θρησκεια. Τοτε μιλαμε για ενθεο ατομο. Ειτε μουσουλμανος ειτε χριστιανος το ιδιο ειναι. Ειναι ολοι ενθεοι. Ο αθεος δεν πιστευει πουθενα. Δεν πιστευει οτι υπαρχει θεος σε οποια θρησκεια κι αν αυτος εκφραζεται. Αυτος γιατι να μελετησει? Αφου δεν νιωθει την αναγκη να πιστευει πουθενα.

Υπάρχουν και οι άθεοι που μεταχειρίζονται την αθεΐα τους σαν ένα είδος θρησκείας. Τέτοιοι άνθρωποι θεωρούν πως η οποιαδήποτε θρησκεία κάνει κακό στους ανθρώπους. Το αιτιολογούν με δικό τους τρόπο (δε μπαίνω σε λεπτομέρειες). Έτσι βάζουν ως στόχο να δείξουν "πόσο γελοία" είναι η (οποιαδήποτε) θρησκεία, οι τελετές, οι πεποιθήσεις. Διαβάζουν πολύ, είναι ενημερωμένοι συχνά πολύ περισσότερο ακόμα και από τους πιστούς μίας θρησκείας. Και παλεύουν να γκρεμίσουν οποιαδήποτε δομή και στη θέση τους να βάλουν την αθεΐα.

Έτσι μπορεί κάποιος να αντιληφθεί γιατί υπάρχουν άνθρωποι που χλευάζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και εκφράσεις λατρείας.

Νομίζω πως αυτοί βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τους φανατικούς/σταυροφόρους. Ασκούν προσυλητισμό σε έναν "ΜΗ" θεό. (πχ https://richarddawkins.net/ Richard Dawkins)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...