Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θρησκεία

Recommended Posts

Ποιος σου είπε ότι με απασχόλησε ποτέ το να πείσω τον οποιονδήποτε?

Ένας άθεος απορρίπτει οποιαδήποτε θρησκεία έχω να σου πω και όχι γιατί δεν τον εκφράζουν οι συνήθειες ή τα εθιμοτυπικά της αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχει καμία ανάγκη να πιστεύει σε κάποιον θεό ή να ανήκει σε κάποια θρησκεία. Ακόμα και η θεωρεία "μιας ανώτερης δύναμης" (όπως πολλοί επικαλούνται) είναι απολύτως άκυρη για εμάς. Επίσης, κάτι που δεν αναγνωρίζεις σαν αληθινό/υπαρκτό, δεν γίνεται να σε προσβάλλει σαν άνθρωπο.

Και ναι, για μένα ρολάκι είναι, για δρώμενο δεν μίλησα?? Και τα έχω πάρα πολύ καλά με την συνείδησή μου, σε βεβαιώ... Επίσης, ποιος σου είπε ότι για να παρακολουθήσεις ένα τελετουργικό άλλης θρησκείας, εν προκειμένω έναν γάμο, είναι απαραίτητο να ντυθείς όπως οι πιστοί?

Μπράβο σου και καλά κάνεις που νιώθεις έτσι.

Προσπαθώ να εξηγήσω ότι όντας κάποιος άθεος, η συμμετοχή του (όχι η παρακολούθηση) σε ένα μυστήριο οποιασδήποτε θρησκείας, μπορεί τον ίδιο προσωπικά μπορεί να τον αφήνει αδιάφορο, προσβάλει όμως αυτόν που εκτελεί το μυστήριο, ειδικά όταν για να συμμετέχει αυτός ο κάποιος, δηλώνει κάτι που δεν είναι. Για να γίνεις νονά, δήλωσες Χ.Ο. ενώ είσαι άθεη. Εσύ μπορεί να νιώθεις άψογα με αυτό, δε νομίζω όμως ότι την ίδια άποψη θα είχε ένας ιερέας. Καταλαβαίνω ότι δε σε ενδιαφέρει η γνώμη του αφού δεν πιστεύεις καν στον ρόλο του. Ωστόσο από την δική του πλευρά, είναι εξαπάτηση. Εγώ προσωπικά δε θα ήθελα να βρεθεί κανείς εξαπατημένος από τη δική μου συμπεριφορά, άσχετα αν διαφωνώ με τις θέσεις του.

Μπορείς να μπεις σε τέμενος με τα παπούτσια; Σε όλες τις μονές με παντελόνι; Όχι. Γιατί αν το έκανες θα πρόσβαλες το χώρο και αυτούς που πιστεύουν σε αυτό. Τα δικά σου πιστεύω σου μπορείς να τα κάνεις γαργάρα. Αν σέβεσαι όμως τα πιστεύω του άλλου, δεν του λες ψέμματα, ότι είσαι κάτι που δεν είσαι, ακόμα και αν δεν υιοθετείς τη θέση του. Εκεί είναι η διαφορά μας.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 406
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Αννα ο ορκος ειναι μακρια απο καθε εννοια του Χριστιανισμου. Η εκκλησια οχι μονο δεν δεχεται τον ορκο, αλλα τον θεωρει αμαρτια. Οποια εξομολογειται το ξερει αυτο.

Γιατι υπαρχει θα μου πεις? Ισως γιατι βολευει και την πολιτεια επειδη την στιγμη του ορκου ενας φοβος υπαρχει και ετσι μειωνονται οι πιθανοτητες για ψεμμα. Ομως ενας χριστιανος δεν χρειαζεται να ορκιστει για να μην πει ψεμματα. Το Ναι σας να ειναι ναι και το οχι να ειναι οχι, ειπε ο Χριστος, ολα τα υπολοιπα προερχονται απο τον πονηρο.

Πρεπει να ειμαστε ξεκαθαροι και ελικρινεις στις σχεσεις μας και στη ζωη μας, αυτο ειναι το μηνυμα του Χριστου.

Και οι ορκομωσιες με χριστιανικο ορκο ειναι λαθος της εκκλησιας που εξακολουουν να υπαρχουν.

Ναι, έχεις δίκιο, το ήξερα αλλά το είχα ξεχάσει ότι η εκκλησία δεν δέχεται τον όρκο. Τότε οπωσδήποτε θα έπρεπε μόνη της η εκκλησία να σταματήσει τους όρκους.

Α στο καλό μας, θυμήθηκα και τον Τσίπρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο και έγινε σάλος.

vtgian εμένα δεν μου έδωσαν την επιλογή, βασικά αδιάφορο θα μου ήταν.

Απλώς ήθελα να τονίσω ότι η θρησκευτική/πολιτική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θρησκεία. Οπότε έχουμε συνηθίσει να μην ταράζουμε τα νερά και κανένας παπάς δεν ψάχνει αν όλες οι νύφες είναι πιστές. Ξέρει ότι εκείνη την ώρα τις απασχολεί περισσότερο πως θα βγει το βίντεο.

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Ναι, έχεις δίκιο, το ήξερα αλλά το είχα ξεχάσει ότι η εκκλησία δεν δέχεται τον όρκο. Τότε οπωσδήποτε θα έπρεπε μόνη της η εκκλησία να σταματήσει τους όρκους.

Α στο καλό μας, θυμήθηκα και τον Τσίπρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο και έγινε σάλος.

vtgian εμένα δεν μου έδωσαν την επιλογή, βασικά αδιάφορο θα μου ήταν.

Απλώς ήθελα να τονίσω ότι η θρησκευτική/πολιτική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θρησκεία. Οπότε έχουμε συνηθίσει να μην ταράζουμε τα νερά και κανένας παπάς δεν ψάχνει αν όλες οι νύφες είναι πιστές. Ξέρει ότι εκείνη την ώρα τις απασχολεί περισσότερο πως θα βγει το βίντεο.

Το θεμα δεν ειναι ομως τι ψαχνει ο καθε παπας, το θεμα ειναι εμεις τι πιστευουμε και πως ζουμε.

Οι παπαδες, γαμους και μυστηρια θελουν να κανουν για να πληρωνονται και γιατι οχι και ορκομωσιες.

Οχι ολοι, υπαρχουν και εξαιρεσεις.

Αν το έψαχνε θα μειώνονταν και τα κέρδη της εκκλησίας.:rolleyes:

Πάνω σε αυτό, να πω κάτι. Δεν έχουμε στην Ελλάδα ανεξιθρησκεία με την τυπική έννοια του όρου. Δηλαδή ναι, κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει όπου θέλει, όμως η επίσημη θρησκεία του κράτους είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός, που σημαίνει, για να το πω απλά, ότι αν το ίδιο το άτομο δε δηλώσει ευθέως κάτι άλλο, θεωρείται ΧΟ... :rolleyes:

Δεν είναι έτσι, εδώ έχει καταργηθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες.

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Διαφημίσεις

Δεν είναι έτσι, εδώ έχει καταργηθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες.

επισης με μια αιτηση διαγραφεσαι από τα αρχεια της μητρόπολης που ανηκει η ενορια που βαφτίστηκες και κατά συνεπεια διαγραφεται το θρήσκευμα σε οποιο χαρτι αναφερεται

Προσπαθώ να εξηγήσω ότι όντας κάποιος άθεος, η συμμετοχή του (όχι η παρακολούθηση) σε ένα μυστήριο οποιασδήποτε θρησκείας, μπορεί τον ίδιο προσωπικά μπορεί να τον αφήνει αδιάφορο, προσβάλει όμως αυτόν που εκτελεί το μυστήριο, ειδικά όταν για να συμμετέχει αυτός ο κάποιος, δηλώνει κάτι που δεν είναι. Για να γίνεις νονά, δήλωσες Χ.Ο. ενώ είσαι άθεη. Εσύ μπορεί να νιώθεις άψογα με αυτό, δε νομίζω όμως ότι την ίδια άποψη θα είχε ένας ιερέας. Καταλαβαίνω ότι δε σε ενδιαφέρει η γνώμη του αφού δεν πιστεύεις καν στον ρόλο του. Ωστόσο από την δική του πλευρά, είναι εξαπάτηση. Εγώ προσωπικά δε θα ήθελα να βρεθεί κανείς εξαπατημένος από τη δική μου συμπεριφορά, άσχετα αν διαφωνώ με τις θέσεις του.

Μπορείς να μπεις σε τέμενος με τα παπούτσια; Σε όλες τις μονές με παντελόνι; Όχι. Γιατί αν το έκανες θα πρόσβαλες το χώρο και αυτούς που πιστεύουν σε αυτό. Τα δικά σου πιστεύω σου μπορείς να τα κάνεις γαργάρα. Αν σέβεσαι όμως τα πιστεύω του άλλου, δεν του λες ψέμματα, ότι είσαι κάτι που δεν είσαι, ακόμα και αν δεν υιοθετείς τη θέση του. Εκεί είναι η διαφορά μας.

Ο παπάς που βάφτισε την κόρη μου το ξέρει πάντως. Και το είχα πει και στον παπά όταν έγινα νονά. Μου απάντησε ότι "όλων η πίστη μπορεί να κλονιστεί κάποια στιγμή" και έκοψε κάθε συζήτηση. :rolleyes: Θυμάμαι ξεκάθαρα όμως, ότι και στον γάμο που έγινα κουμπάρα και στην βάφτιση, η μεγάλη τους έννοια ήταν αν έχω 150? μαζί μου "για το μυστήριο" όπως μου είπαν. Προς τιμήν του, ο παπάς που βάφτισε την κόρη μου ούτε καν ασχολήθηκε με το αν οι κουμπάροι θα έδιναν χρήματα (που όταν προσφέρθηκαν τους απάντησε "η εκκλησία δεν χρειάζεται χρήματα" και δεν πήρε δεκάρα) ούτε με το trend των καιρών που λέει ότι αν ο νονός είναι παντρεμένος με πολιτικό γάμο δεν μπορεί να βαφτίσει. Και προς ενημέρωση των αναγνωστριών, η βάφτιση έγινε σε μεγάλη Μονή των Β.Π. από Μητροπολίτη.

Το θεμα δεν ειναι ομως τι ψαχνει ο καθε παπας, το θεμα ειναι εμεις τι πιστευουμε και πως ζουμε.

Οι παπαδες, γαμους και μυστηρια θελουν να κανουν για να πληρωνονται και γιατι οχι και ορκομωσιες.

Οχι ολοι, υπαρχουν και εξαιρεσεις.

Έχω πάει σε γάμο που τα φώτα σβήσανε τη στιγμή που τελείωσε η τελετή, και σκοντάφταμε για να χαιρετήσουμε το ζευγάρι, φαίνεται μέχρι εκεί έφτασαν τα λεφτά τους.

Να μην πω πως με έχουν αντιμετωπίσει παπάδες την ώρα που μου ζητούσαν λεφτά ως κουμπάρα σε γάμο και ως νονά.

Οπότε το πρόβλημα δεν το βρίσκω τόσο στο αν η νύφη ή ο γαμπρός είναι "light" Χριστιανοί και δεν αισθάνονται εκείνη την ώρα ιερή κατάνυξη. Το βρίσκω πιο μέσα.

Επίσης να πω ότι έχω παντρευτεί με πολιτικό γάμο αλλά έγινα νονά και μετά από αυτό.

Albert Einstein

Εμ πες τα βρε Αλκυών. Όσο πιο φανατικός χριστιανός είναι κάποιος τόσο πιο πολύ απορρίπτει όλους τους γύρω του... Εγώ αυτό διαπιστώνω.

Και συνακόλουθα όσο πιο φανατικός άθεος...

vtgian, είπαμε, στα όρια της στενής λογικής πράγματι υπάρχει ανακολουθία!

Συνειδησιακό πρόβλημα γιατί να έχω όμως, επειδή "είπα ψέματα" στο Θεό? Ε αν υπάρχει, ας με κρίνει αυτός. Εγώ ξέρω πως ούτε έκλεψα, ούτε σκότωσα, ούτε έβλαψα κάποιον με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Ο παπάς υποτίθεται ότι διεκπεραιώνει το μυστήριο και αν κάποιος θα έπρεπε να προσβάλλεται, είναι αυτός για τον οποίο γίνονται όλα (ο Μεγαλοδύναμος ντε!).

Για την ιστορία δεν παίζω το ρόλο της Χριστιανής παίζω όταν εισέρχομαι στην εκκλησία, δε σταυροκοπιέμαι, δεν ασπάζομαι τις εικόνες, δεν ανάβω καν κερί.

Είμαι απλώς μέσα μαζί με την οικογένειά μου. Μήπως να περιμένω απ'έξω μέχρι να τελειώσουν?

Για τη μπούρκα δεν το έχω σκεφτεί στ'αλήθεια, αλλά δεν είναι θέμα μπούρκας όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι και λίγο θέμα τι θ'ακούσω εκεί μέσα, αν οι παρευρισκόμενοι θα έχουν θέμα με την παρουσία μου εκεί κτλ. Το ένδυμα είναι το τελευταίο που με απασχολεί. 12-13 χρονών μου φόρεσαν άθλια εμπριμέ φούστα μέχρι τον αστράγαλο πάνω από τη φορμίτσα μου κατά την επίσκεψη σε μοναστήρι, και κυκλοφορούσα σαν μη πω, αλλά εντάξει, το ξεπέρασα και αυτό.

Έχω πάει σε γάμο που τα φώτα σβήσανε τη στιγμή που τελείωσε η τελετή, και σκοντάφταμε για να χαιρετήσουμε το ζευγάρι, φαίνεται μέχρι εκεί έφτασαν τα λεφτά τους.

Να μην πω πως με έχουν αντιμετωπίσει παπάδες την ώρα που μου ζητούσαν λεφτά ως κουμπάρα σε γάμο και ως νονά.

Οπότε το πρόβλημα δεν το βρίσκω τόσο στο αν η νύφη ή ο γαμπρός είναι "light" Χριστιανοί και δεν αισθάνονται εκείνη την ώρα ιερή κατάνυξη. Το βρίσκω πιο μέσα.

Ε, πες τα! Εδώ η πίστη του κάθε εκπροσώπου της θρησκείας είναι χλιαρή, εμένα θα με νοιάζει που δεν πιστεύω καν? Εμένα με νοιάζει το μακιγιάζ, όπως είπε μια κοπέλα πιο πριν και μην με κατουρήσει το παιδί όσο το έχω αγκαλιά γυμνό...! :mrgreen:

Διαφημίσεις

Επίσης να πω ότι έχω παντρευτεί με πολιτικό γάμο αλλά έγινα νονά και μετά από αυτό.

να εχεις φακο μαζι σου άλλη φορα:D:D:D:D

Και συνακόλουθα όσο πιο φανατικός άθεος...

vtgian, είπαμε, στα όρια της στενής λογικής πράγματι υπάρχει ανακολουθία!

Συνειδησιακό πρόβλημα γιατί να έχω όμως, επειδή "είπα ψέματα" στο Θεό? Ε αν υπάρχει, ας με κρίνει αυτός. Εγώ ξέρω πως ούτε έκλεψα, ούτε σκότωσα, ούτε έβλαψα κάποιον με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Ο παπάς υποτίθεται ότι διεκπεραιώνει το μυστήριο και αν κάποιος θα έπρεπε να προσβάλλεται, είναι αυτός για τον οποίο γίνονται όλα (ο Μεγαλοδύναμος ντε!).

Για την ιστορία δεν παίζω το ρόλο της Χριστιανής παίζω όταν εισέρχομαι στην εκκλησία, δε σταυροκοπιέμαι, δεν ασπάζομαι τις εικόνες, δεν ανάβω καν κερί.

Είμαι απλώς μέσα μαζί με την οικογένειά μου. Μήπως να περιμένω απ'έξω μέχρι να τελειώσουν?

Για τη μπούρκα δεν το έχω σκεφτεί στ'αλήθεια, αλλά δεν είναι θέμα μπούρκας όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι και λίγο θέμα τι θ'ακούσω εκεί μέσα, αν οι παρευρισκόμενοι θα έχουν θέμα με την παρουσία μου εκεί κτλ. Το ένδυμα είναι το τελευταίο που με απασχολεί. 12-13 χρονών μου φόρεσαν άθλια εμπριμέ φούστα μέχρι τον αστράγαλο πάνω από τη φορμίτσα μου κατά την επίσκεψη σε μοναστήρι, και κυκλοφορούσα σαν μη πω, αλλά εντάξει, το ξεπέρασα και αυτό.

Κοίτα, αν τα έχεις σκάσει "χοντρά" για φόρεμα και σου πούνε φόρα την μπούρκα θα έχεις πρόβλημα, είναι το μόνο σίγουρο. Μην βάλω μέσα και το κομμωτήριο και το μακιγιάζ γιατί θα σε πιάσει κατάθλιψη...!

Κοίτα, αν τα έχεις σκάσει "χοντρά" για φόρεμα και σου πούνε φόρα την μπούρκα θα έχεις πρόβλημα, είναι το μόνο σίγουρο. Μην βάλω μέσα και το κομμωτήριο και το μακιγιάζ γιατί θα σε πιάσει κατάθλιψη...!

Εξαρτάταi, σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν η μπούρκα να σώζει το όλο look...

Διαφημίσεις

Αυτό από που προκυπτει?ποιος το λεει αυτό?Η θρησκεια προφανως τελει ένα γαμο αναμεσα σε 2 ατομα που ακολουθουν τη θρησκεια...εχουν βαφτιστεί.Το ότι πρεπει να εχουν τις ιδιες αντιληψεις και να πηγαινουν μαζι στον ιδιο πνευματικο που το λεει?Στο μυστηριο της εξομολογησης ο καθενας πηγαινει μονος του δεν πας σα ζευγαρι να πεις τα προβλήματα σου.

Ακριβως, δεν εχω βρει να προκυπτει απο πουθενα, γι αυτο και το ανεφερα ως αντιληψη (οχι δικη μου)...γιατι το ακουω και το διαβαζω συνεχεια. Κι εδω στο φορουμ, το εχω δει καπου γραμμενο απο μελος. Επισης, μου το εχει πει ο παπας της εκκλησιας που ειναι κοντα στο σπιτι μου. Ειχα παει για εξομολογηση, και μου εξηγησε οτι πρεπει να εχουμε τον ιδιο πνευματικο, με τον αντρα μου.

Ισως καποια που ασχολειται περισσοτερο να ξερει, δεν το εχω ψαξει.

Δεν θα μπω σε τεμενος με παππουτσια, ουτε στις μονες με παντελονι. Ακριβως αυτο ελεγα. Κι ας μην πιστευεις σε μια θρησκεια, αν θελεις να εχεις την εμπειρια, για τον οποιοδηποτε λογο, οφειλεις να το κανεις με σεβασμο. Αν το κανεις ετσι, τοτε ολα καλα και δεν προσβαλλεις κανενα. Κι εκει δεν λες ψεμματα σε κανεναν οτι ασπαζεσαι μια θρησκεια, απλα συμμετεχεις, για τον οποιονδηποτε λογο.

Το παραδειγμα που δωσαμε με το γαμο, δεν μπορει να συγκριθει με το θεμα της νονας. Νονος γινεσαι, για να γινεις πνευματικος πατερας ενος ατομου, εχεις ενα ρολο που αφορα και σε ενα αλλο ατομο. Οποτε εκει, συμφωνω μαζι σου, αν εισαι ειλικρινης δεν πρεπει να βαπτισεις. Οχι για εσενα, για το παιδι διοτι προφανως δεν θα μπορεσεις να εχεις αυτο το ρολο που ανελαβες. Μπορεις να διδαξεις σε ενα παιδι μια θρησκεια την οποια δεν πιστευεις?

Στο γαμο αντιθετα, το κανεις για να εχει την ευκαιρια το ταιρι σου να εχει το γαμο που ηθελε, για τον αλλο το κανεις, για να μην του στερησεις αυτο που θα ηθελε. Οποτε ειναι αντιθετο το αποτελεσμα. Δεν ξερω αν καταλαβες τι εννοω.

Στην περίπτωση της μπούρκας καλείσαι ξεκάθαρα να υποδυθείς κάτι που δεν είσαι φορώντας ένα ένδυμα, ενώ στη περίπτωση συμμετοχής σε Χ.Ο. μυστήριο, είσαι άνετη να υποδυθείς κάτι που δεν είσαι χωρίς να χρειάζεται να αλλάξεις κάτι εξωτερικά. Έτσι το δεύτερο το κάνεις πιο ανώδυνα, χωρίς να μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς τι θα πει ο κόσμος. Σκέψου το υποθετικό σενάριο, ότι από αύριο για να μπεις σε μια εκκλησία να πρέπει να φορέσεις μια ταμπέλα που θα έλεγε "δηλώνω ξεκάθαρα ότι είμαι Χ.Ο." Θα έμπαινες το ίδιο ελαφρά τη καρδία με τώρα;

Το παραδειγμα που δωσαμε με το γαμο, δεν μπορει να συγκριθει με το θεμα της νονας. Νονος γινεσαι, για να γινεις πνευματικος πατερας ενος ατομου, εχεις ενα ρολο που αφορα και σε ενα αλλο ατομο. Οποτε εκει, συμφωνω μαζι σου, αν εισαι ειλικρινης δεν πρεπει να βαπτισεις. Οχι για εσενα, για το παιδι διοτι προφανως δεν θα μπορεσεις να εχεις αυτο το ρολο που ανελαβες. Μπορεις να διδαξεις σε ενα παιδι μια θρησκεια την οποια δεν πιστευεις?

Στο γαμο αντιθετα, το κανεις για να εχει την ευκαιρια το ταιρι σου να εχει το γαμο που ηθελε, για τον αλλο το κανεις, για να μην του στερησεις αυτο που θα ηθελε. Οποτε ειναι αντιθετο το αποτελεσμα. Δεν ξερω αν με καταλαβες τι εννοω.

Ναι βρε, σε κατάλαβα :) Και στη διαφορά γάμου/ βάφτισης συμφωνώ απόλυτα. Στο θέμα του γάμου, οκ δεν είμαι τόσο απόλυτη :D

Σκέψου το υποθετικό σενάριο, ότι από αύριο για να μπεις σε μια εκκλησία να πρέπει να φορέσεις μια ταμπέλα που θα έλεγε "δηλώνω ξεκάθαρα ότι είμαι Χ.Ο." Θα έμπαινες το ίδιο ελαφρά τη καρδία με τώρα;

Κοιτα, το συγκριμενο, οπως το περιγραφεις δεν μοιαζει σαν μια ευχαριστη διαδικασια, πολυ φοβαμαι οτι θα απομακρυνε ακομα κι αυτους που η πιστη τους ειναι απλως χλιαρη. Μοιαζει με διαπομπευση βρε παιδακι μου, πως να το πω? Μου θυμιζει τιμωρια τυπου "Ποποτα" που απειλουσε τους παντες ετσι και ξεφευγαν απο το ηθικο του πλαισιο οτι θα τους φορεσει ταμπελα που θα λεει "ειμαι τεντυμποης" και θα τους περιφερει στους δρομους του χωριου! :lol:

Αν έχω ένα χωράφι κοιτάζω αν θα έχει μια σχετική απόδοση, καλό χώμα, να βγάζει καλό καρπό. Σίγουρα θα υπάρχουν όλες οι ποιότητες, αλλά για να το θεωρήσω "καλό χωράφι" σημαίνει πως κατά μέσο όρο βγάζει καλό καρπό. Όχι κατ' εξαίρεση καλό καρπό. Αν δε μου δίνει τον επιθυμητό καρπό, κάτι φταίει. Αν δω πως δεν μπορώ να κάνω κάτι, διαλέγω άλλο χωράφι για να βρω τα χαρακτηριστικά που θεωρώ επιθυμητά.

Στο θέμα της θρησκείας όμως ακούω πολλούς που αυτοπροσδιορίζονται ως "καλοί χριστιανοί" να λένε πως ...

... δε δίνουμε σημασία στο τι κάνουν οι ιερωμένοι, (συνήθως πράξεις μη συμβατές με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή πράξεις που στο όνομα των πεποιθήσεων ξεχνούν τα βασικά: αγάπη, ομόνοια, συγχώρεση κτλ)

... πως οι πραγματικά καλοί ιερωμένοι είναι εξαιρέσεις,

... πως πολλοί ιερωμένοι πάνε για το κέρδος/χρήμα/δύναμη/...

...πως οι πραγματικά καλοί χριστιανοί που κάνουν πράξη όσα λέει η θρησκεία, είναι κι αυτοί εξαιρέσεις,

... πως υπάρχουν πολλοί υποκριτές ανάμεσα στους χριστιανούς,

κτλ κτλ

Και αναρωτιέμαι... πώς κάποιος δεν ενοχλείται από όλη αυτή την εικόνα;!

Σα να βλέπω εγώ το χωράφι μου να ρημάζει και να επιμένω "είναι καλό χωράφι, έβαλα καλό σπόρο!" Ναι, ρε φίλε, αλλά ο σπόρος ΔΕ φυτρώνει εδώ! Φυτρώνει κατ' εξαίρεση! Γιατί να μην κρατήσω αυτό το σπόρι και να το πάω κάπου αλλού;

(Φιλοσοφικά τα ερωτήματα... Αναπτύξτε ελεύθερα! :) -Τέλος μετάδοσης θεμάτων :P)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Δίκιο έχεις!!!!

Νομίζω ότι συμβαίνει το εξής:

οι "light" πιστοί (μην παρεξηγηθείτε, δε μου έρχεται καλύτερο) απλά δεν ασχολούνται

οι βαθιά θρησκευόμενοι δεν αισθάνονται καλά να στραφούν ενάντια στην εκκλησία

και όσοι ευθύνονται για όλα αυτά βρίσκουν και τα κάνουν, λαϊκιστί.

Αυτά για την εκκλησία. Για τους πιστούς, απλώς ο Χριστιανισμός απευθύνεται στο ύψιστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, είναι φυσιολογικό τον περισσότερο καιρό να είμαστε κάτω από τον πήχη.

Αλλά θα ήταν πολύ ωραίο να το ξέραμε. Και να μην βλέπαμε ανθρώπους υπέρ ευχαριστημένους με τους εαυτούς τους και τη θρησκευτικότητά τους να κάνουν τέρατα.

Albert Einstein

alcyon, νομίζω πως είναι στο γενικότερο πλαίσιο ενός κακώς εννοούμενου "ανταγωνισμού" που συνηθίζουν να μπαίνουν αρκετοί για έννοιες ή καταστάσεις όπου δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, όπως η θρησκευτική πίστη ή η μητρότητα. Νομίζω πως είναι θέμα προσωπικής ανασφάλειας του καθενός η σύγκριση και η αντιπαλότητα που προκύπτει από αυτήν, ειδικά σε τέτοια θέματα.

Το ότι μπορεί σε κάποιους να φαίνονται "περίεργες" οι δικές μου πεποιθήσεις ως άθεη είναι κάτι που έχω αποδεχτεί και είμαι οκ με αυτό. Το να προξενεί από απορία ως και μειδίαμα σε κάποιους δεν με απασχολεί κιόλας, με τον εαυτό μου τα έχω βρει. Ούτε και θα με κάνει να αλλάξω τη στάση μου απέναντι στους ανθρώπους που έχουν μια θρησκευτική πίστη (μεγάλη ή μικρή δεν έχει σημασία εκτός αν την μετράμε σε καντάρια κι αυτήν σαν την μητρότητα :rolleyes: ) . Το ότι κάποιοι γίνονται δογματικοί είναι δικό τους πρόβλημα και δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Ο φανατισμός που λέγαμε... Αν θέλει κάποιος να βρει "ψεγάδια" στον άλλο, βρίσκει.

Και στο κάτω κάτω ρε κορίτσια, απ'όσο γνωρίζω, η Χριστιανική πίστη δίνει κι άλλα διδάγματα. "Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν" λέει αλλά πόσοι είναι αυτοί που θα στερηθούν τα μισά από τα βασικά τους αγαθά για να τα μοιραστούν με όποιον δεν έχει? Και δεν εννοώ να δώσουν από το περίσσευμα αλλά από το υστέρημα. Πολλοί θα πουν πως το κάνουν, μέσα τους ξέρουν οι περισσότεροι από αυτούς, ότι λένε ψέμματα. Tι θα πρέπει να γίνει λοιπόν? Στο πυρ το εξώτερο και αυτοί και οι άλλοι οι παντρεμένοι με άθεους και οι άθεοι και αυτοί που δεν βαφτίζουν τα παιδιά τους κοκ? Πάντως, όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο μάλλον θα ήταν καλλίτερο να το ξανασκεφτεί.... Δεν θα μείνει πολύς κόσμος εκεί έξω... :mrgreen:

Στην περίπτωση της μπούρκας καλείσαι ξεκάθαρα να υποδυθείς κάτι που δεν είσαι φορώντας ένα ένδυμα, ενώ στη περίπτωση συμμετοχής σε Χ.Ο. μυστήριο, είσαι άνετη να υποδυθείς κάτι που δεν είσαι χωρίς να χρειάζεται να αλλάξεις κάτι εξωτερικά. Έτσι το δεύτερο το κάνεις πιο ανώδυνα, χωρίς να μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς τι θα πει ο κόσμος. Σκέψου το υποθετικό σενάριο, ότι από αύριο για να μπεις σε μια εκκλησία να πρέπει να φορέσεις μια ταμπέλα που θα έλεγε "δηλώνω ξεκάθαρα ότι είμαι Χ.Ο." Θα έμπαινες το ίδιο ελαφρά τη καρδία με τώρα;

Όχι! Και μάλιστα πήγα να το γράψω ως υποσημείωση σε προηγούμενο ποστ αλλά το έσβησα για να μη βγει τελείως σεντόνι. Θα έγραφα κάτι του στυλ, ότι αν κάποια στιγμή η εκκλησία για να τελέσει τα μυστήρια έγειρε αξιώσεις του τύπου, για να γίνει το μυστήριο, πρέπει πρώτα να εξομολογηθείς στον ιερέα, θα έλεγα "ούτε σε 100 χρόνια". Δε μου το ζητάει όμως και κινούμαι με αυτό το δεδομένο, ότι είναι ανώδυνο. Αν καταπιεζόμουν, δε θα το έκανα και έχω και την υποψία ότι θα γινόταν αποδεκτό κιόλας. Γι'αυτό και έχουμε πει ίσα με 50 φορές ήδη, ότι από τη στιγμή που δε μας στοιχίζει τίποτα ουσιαστικά να είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία, απλώς πάμε με τα νερά του συντρόφου στο συγκεκριμένο.

Επίσης μια απορία μου. Αυτή την είχα χρόνια... αλλά δεν έτυχε ποτέ να ρωτήσω κανέναν.

Πώς βλέπετε τους ανθρώπους που είναι μάρτυρες του Ιεχωβά;

Επίσης πώς βλέπετε τους παλαιοημερολογίτες;

Γνωρίζετε από κοντά κάποιους; Πώς σας φαίνονται οι επιλογές τους;

(Αν κάποια ανήκει σε αυτές τις μερίδες πιστών, πραγματικά θα με ενδιέφερε η δική της οπτική, οπότε αν θέλει ας μας πει).

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...