Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αυτοεξυπηρετούνται τα παιδιά σας?

Recommended Posts

οφφ τοπικ ασχετο νιτσα μου αλλα ελεος αυτες οι γιαγιαδες με τις χαρτοπετσετες!κ η μανα μου οποτε ερχονται γερμανια αυτο κανει!δε προλαβαινει να βαλει μπουκια το παιδι στο στομα και χρατς με τη χαρτοπετσετα!παραφυλαει πανω απο το κεφαλι του παιδιου ποτε θα βαλει το πιρουνι στο στομα για να το σκουπισει:evil:...δε ξερω αλλα πολυ με νευριαζει αυτο:rolleyes:

Διαφημίσεις

οφφ τοπικ ασχετο νιτσα μου αλλα ελεος αυτες οι γιαγιαδες με τις χαρτοπετσετες!κ η μανα μου οποτε ερχονται γερμανια αυτο κανει!δε προλαβαινει να βαλει μπουκια το παιδι στο στομα και χρατς με τη χαρτοπετσετα!παραφυλαει πανω απο το κεφαλι του παιδιου ποτε θα βαλει το πιρουνι στο στομα για να το σκουπισει:evil:...δε ξερω αλλα πολυ με νευριαζει αυτο:rolleyes:

Έλα ρε... έχει φάση όταν τρώνε να τα βλέπεις να σκουπίζονται... Μαθαίνουν από μικρά στην καθαριότητα. Και τώρα που είπα καθαριότητα... κι άλλο off topic γράψαμε τον μεγάλο ποδόσφαιρο και σταματήσαμε διότι ο κος δεν ήθελε να κάθεται στο γρασίδι για να μη λερώνει τα ρούχα του!!!!!!!! Το διανοείσαι? Άσε το άλλο, κάθε 3 και λίγο θέλει να αλλάζει εσώρουχο για να αισθάνεται καθαρός:roll:

Θα ήθελα να μου πούν οι μανούλες με παιδί νηπιαγωγείου, κατά πόσο έχουν μάθει τα παιδιά σας να κάνουν πράγματα μόνα τους.Προσπαθώ να μάθω τα παιδιά μου π.χ. να σκουπίζονται μόνα τους μετα απο κακάκια και να πλένονται, να ξενύνονται και να ντύνονται μόνα τους,να πλένουν τα δόντια τους με δική μου καθοδήγηση,να τρώνε μόνα...Κάποιες φορές όμως που βιάζομαι τα κάνω εγώ.Τα δικά σας παιδάκια τι κάνουν μόνα τους?

Στην ηληκια του νηπιαγωγειου (περισι δλδ ).

Σκουπιζοταν μονος του (με kandoo αρχικα ή μωρομαντιλο - με το χαρτι δυσκολευοταν λιγο αλλα και παλι το εκανε οταν επρεπε) , πλυσιμο χεριων απαραιτητα απο μονος του, ντυνοταν , ξεντυνοταν,

τα δοντια..... ακομα και φετος αν δεν το θυμησω και δεν γινει ενα θεμα .....δεν. Δυστυχως . Μαχη για τα δοντια.

Το ταισμα... Μπορουσε και ναι ετρωγε μονος του αλλα με την ελευση του μπομπιρα τον πιαναν τα χαδιαρικα του και εκανε πως δεν μπορει) . Η λυση ειναι σ αυτο ...η πεινα :mrgreen::mrgreen:

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Τα ρούχα τα διαλέγουμε μαζί απο το προηγούμενο βράδυ(πρέπει απαραίτητα να ταιριάζουν).Θα τους πάρω και γω μωρομάντηλα για το σκούπισμα γιατί με το χαρτί δυσκολεύονται.Διαβάζω τα δικά σας κατορθώματα και απογοητεύομαι...Και γω που νόμιζα οτι τα'χω εκπαιδευμένα...

Έλα ρε... έχει φάση όταν τρώνε να τα βλέπεις να σκουπίζονται... Μαθαίνουν από μικρά στην καθαριότητα. Και τώρα που είπα καθαριότητα... κι άλλο off topic γράψαμε τον μεγάλο ποδόσφαιρο και σταματήσαμε διότι ο κος δεν ήθελε να κάθεται στο γρασίδι για να μη λερώνει τα ρούχα του!!!!!!!! Το διανοείσαι? Άσε το άλλο, κάθε 3 και λίγο θέλει να αλλάζει εσώρουχο για να αισθάνεται καθαρός:roll:

Αυτο το ειχαμε περασει με τον Βασιλη. Λεκες...:shock::shock: φρικαρε λεμε πρεπει να αλλαξω :roll:

Οσο για το εσωρουχο μηπως του "φευγουν" λιγο και ντρεπεται να το πει? (ειναι η ηληκια της περηφανιας)

Διαφημίσεις

Το πρώτο που ξεκίνησε να κάνει μόνος του ο μικρός μου στην ηλικία των 18 μηνών περίπου, ήταν το φαί. Τότε άρχισε να τσιρίζει όταν πήγαινες να τον ταίσεις. Γενικά από νωρίς θέλησε να είναι αυτόνομος.

Τώρα είναι 3 ετών και κάνει μόνος του τα εξής:

- τρώει

- πλένει δόντια με εμένα να πλένω τα δόντια μου δίπλα του για να βλέπει

- ξεντύνεται (εκτώς από λίγες μπλούζες που τον δυσκολεύουν επειδή είναι στενές στο λαιμό)

- κάνει μπάνιο (τον βάζω μέσα στην μπανιέρα, λούζεται μόνος, τον ξεπλένω μόνο για να μην καεί με το νερό)

- μαζεύει τα παιχνίδια του και γενικά ότι άλλο του ζητήσεις από δουλειες- συμμαζέματα, το κάνει με ευχαρίστηση

- τώρα ξεκινήσαμε να κάνουμε εκπαίδευση για το πως σκουπιζόμαστε μετά την τουαλέτα

- επίσης ξεκινήσαμε εκπαίδευση για το πως περνάμε με ασφάλεια το δρόμο (μένουμε σε χωριό οπότε έχουμε δρόμους με πολύ λίγη κίνηση που προσφέροντε)

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Εγώ μάλλον τα έχω πολύ χαϊδεμένα. Ιδίως το γιο μου, ο οποίος έχει γενικά μια άρνηση να αυτονομηθεί.

Δώσαμε μάχη για να αρχίσει να τρώει μόνος του, τον ταϊζαμε εμείς μέχρι τα 4, αν και στον παιδικό έτρωγε μόνος του. Ευτυχώς τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να τρώει μόνος του και δεν ζητάει πλέον να τον ταϊσουμε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Στην τουαλέτα, όταν κάνει κακά πρέπει να πάμε να τον σκουπίσουμε!

Αρνείται να γδυθεί/ντυθεί μόνος του, ακόμη και να βάλει τα παπούτσια του. Μόνο τα βγάζει, όταν γυρίζει από το σχολείο.

Πλένει τα χέρια μόνος του και το πρόσωπό του. Για δόντια ούτε λόγος, μόνο εγώ.

Η μικρή είναι 3 και προσπαθεί να ντυθεί / γδυθεί μόνη της και τα κουτσοκαταφέρνει. Έτρωγε από μικρή μόνη της. Τώρα μόνο όταν χαϊδεύεται ζητάει από μας. Βέβαια λερώνεται, αλλά τι να κάνουμε;

Μπάνιο τους κάνω εγώ και συνήθως μετά κάθονται λίγο περισσότερο μόνα τους.

Για παιχνίδια δεν το συζητάω. Όσο και να φωνάζω δεν μαζεύουν τίποτα. Το σπίτι ένας απέραντος παιδότοπος.

Σπουργίτι μου δίνεις κουράγιο...πόσων χρονων είναι ο γιος σου?

Είναι 5,5 σχεδόν Αγγελίνα μου! Κάποια πράγματα μπορεί να τα κάνει μόνος του και το λέει κιόλας, αλλά απλά δεν θέλει! Του αρέσει το ντάντεμα!

Αυτο το ειχαμε περασει με τον Βασιλη. Λεκες...:shock::shock: φρικαρε λεμε πρεπει να αλλαξω :roll:

Οσο για το εσωρουχο μηπως του "φευγουν" λιγο και ντρεπεται να το πει? (ειναι η ηληκια της περηφανιας)

Όχι δεν του φεύγουν... Απλά έχω εγώ θέμα με την καθαριότητα και τα μικρόβια και προφανώς του το πέρασα (γα...το). Αλλαααααααα....προσπαθώ να το ξεπεράσω κι εγώ, το θέμα μου.

Διαφημίσεις

Ο γιός μου 5ετών, μόνος του :

- πλένει δόντια και τα ξεβγάζει, αλλά βάζω εγώ την οδοντόκρεμα (για έλεγχο της ποσότητας)

- κάνει τσίσα και σκουπίζεται με χαρτάκι

- κάνει κακά, προσπαθεί να σκουπιστεί με μωρομάντηλο αλλά όχι με μεγάλη επιτυχία

- ντύνεται / ξεντύνεται

- στρώνει το κρεβάτι του (όπως μπορεί)

- κλειδώνει / ξεκλειδώνει την εξώπορτα

- πλένεται με το ντους άλλα τον σκουπίζω εγώ

- τρώει 1 μερίδα φαγητό σε ...... 1 ώρα!!! ενώ με τη μαμά σε ........ 1/2 ώρα, έλεος!!

έχω λίγος αγχος με την τουαλέτα του χρόνου στην πρώτη δημοτικού, αλλά ελπίζω μέχρι τότε να έχει μάθει να σκουπίζεται καλά και να τρώει καλύτερα.

Είναι 5,5 σχεδόν Αγγελίνα μου! Κάποια πράγματα μπορεί να τα κάνει μόνος του και το λέει κιόλας, αλλά απλά δεν θέλει! Του αρέσει το ντάντεμα!

Κι ο δικός μου τα ίδια. Ειδικά από τότε που γεννήθηκε ο μικρός και με βλέπει να τον ταϊζω, να τον κοιμίζω...ε κάπου εχουνε δίκιο κι αυτά τα καημένα. Μωρά είναι στην ουσία ακόμα, πώς να το κάνουμε...

(Απόσπασμα από βιβλίο για γονείς)

Όποια ηλικία και αν έχουν τα παιδιά δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε εμείς αυτά που μπορούν και πρέπει να κάνουν μόνα τους. Το παιδί όσο μεγαλώνει (από ενάμιση και ύστερα) έχει την ανάγκη να γίνεται σταδιακά όλο και πιο ανεξάρτητο και αυτόνομο. Όταν για παράδειγμα επιμένει να φάει μόνο του ή να ντυθεί μόνο του και εμείς επεμβαίνουμε μη έχοντας υπομονή ούτε χρόνο, δε σεβόμαστε την βασική αυτή ανάγκη[/U]. Βέβαια είναι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό όταν εμείς ντύνουμε ή ταΐζουμε το παιδί, αλλά το κόστος που πληρώνει εκείνο μαζί μʼ εμάς, είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξής του και η ενίσχυση της εξάρτησής του.

...Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας, να μάθουν να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής. Σαν γονείς είναι σημαντικό να προσπαθούμε να οργανώνουμε το πρόγραμμά μας με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά μας να έχουν στη διάθεσή τους το χρόνο που χρειάζονται για να μάθουν όσα πρέπει-να ντύνονται μόνα τους, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να συγυρίζουν το δωμάτιό τους- με τη μικρότερη δυνατή βιασύνη και πίεση.

Σίγουρα οι απαιτήσεις της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής το κάνουν δύσκολο. Έγκειται στον κάθε γονιό να αποφασίσει. Αλλά όταν θα ζυγίζει τα πράγματα για να πάρει μια απόφαση, ας σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό για το παιδί του: πρέπει να μάθει να κάνει μόνο του ορισμένα πράγματα, και έχει ανάγκη να τα μάθει με τέτοιον τρόπο, ώστε να νιώσει περήφανο και γεμάτο αυτοπεποίθηση για το επίτευγμά του, όχι ντροπιασμένο και απογοητευμένο απ την αδυναμία του να ακολουθήσει τους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής μας...

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Λοιπόν, σήμερα ο γιος μου είχε και πάλι θέμα με τα ρούχα του που τελευταία θέλει συνέχεια πολλές τσέπες και κουκούλες! Του είχα βγάλει να φορέσει μια φόρμα (2 τσέπες) και ένα μπλουζάκι με γιλεκάκι από πάνω που είχε κουκούλα! Στην αδερφή του ένα παντελόνι με 4 τσέπες! Μόλις του είχα φορέσει το παντελόνι του και το ένα παπούτσι και συνειδητοποιώντας ότι έχει μόνο 2 τσέπες και της αδερφής 4 διαμαρτυρήθηκε και σηκώθηκε να ανοίξει το συρτάρι του και ζητούσε να φορέσουμε άλλα! Του εξήγησα ήρεμα, αλλά επέμενε! Τότε του λέω "εγώ φεύγω, διάλεξε ό,τι θέλεις και φόρεσέ το, μεγάλο παιδί είσαι πια". Συνέχισα τις δουλειές μου (ετοίμασα τα μπωλ με το φαγητό του και άρχισα να ντύνομαι). Σκάει μύτη ντυμένος με αυτά που του είχα βγάλει. Είχε βγάλει την μπλούζα της πυτζάμας, είχε φορέσει μπλούζα και γιλέκο και το είχε κουμπώσει. :o:o:o Η αδερφή του είχε ήδη φορέσει τη μπλούζα της μόνη της και προσπαθούσε να φορέσει το καθαρό βρακάκι που της είχα βγάλει! Μου εξήγησε ότι η μικρή τον είχε βοηθήσει με τη μπλούζα του, γιατί στην αρχή την είχε βάλει ανάποδα! Τον έστειλα να βοηθήσει την αδερφή του και πράγματι τη βοήθησε να βάλει το βρακάκι της και το παντελόνι της σωστά και τα παπούτσια της που τα έβαζε ανάποδα! Συμφωνήσαμε δε να ντύνονται μόνα τους Δευτέρα-Πέμπτη και ΠΣΚ να τα ντύνω εγώ (χωρίς όμως να το πούμε στο μπαμπά:))

Άμα θέλουν τελικά.....

Συγχαρητήρια.Εγώ το ΣΚ κάθε φορά που μου ζητούσαν κάτι(πχ το ποτήρι τους,να βάλουν κάλτσες) τα έλεγα μεγάλο παιδί είσαι προσπάθησε μόνος σου και αν χρειαστείς θα σε βοηθήσω.Δε χρειάστηκαν και πολύ βοήθεια τελικά!

Διαφημίσεις

Melina-Ευχαριστούμε για το απόσπασμα. Θα το έχω υπόψη κάθε φορά που βιάζομαι και τον πιέζω να κάνει τα πράγματα πιό γρήγορα, εκτός βέβαια από το φαγητό που όσο και να τον πιέζω δεν πιέζεται.

Συγχαρητήρια.Εγώ το ΣΚ κάθε φορά που μου ζητούσαν κάτι(πχ το ποτήρι τους,να βάλουν κάλτσες) τα έλεγα μεγάλο παιδί είσαι προσπάθησε μόνος σου και αν χρειαστείς θα σε βοηθήσω.Δε χρειάστηκαν και πολύ βοήθεια τελικά!

Εγώ το μόνο που έκανα σήμερα ήταν να τους βάλω τα φανελάκια τους μέσα και να φορέσω λίγο καλύτερα τις κάλτσες της μικρής, όλα τα άλλα μόνοι τους!

Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν που βοηθούσαν το ένα το άλλο! Μακάρι να μπορούσα να τα δω από μια μεριά...

• 1 month later...

Ωχ πόσος καιρός πέρασε και δεν το είδα, sorry!!:oops:

Όχι δεν του φεύγουνε απλά είναι μυγιάγγιχτος σε κπ θέματα like me που κάθε τρεις και λίγο πλένω τα χέρια μου... Κι όχι τίποτα άλλο, μ έχουν πάρει χαμπάρι κ με κοροϊδεύουν όλοι, κατάλαβες...

Τελευταία θέλει να τον ταϊζουμε, αν κ δεν τρώει πολύ έως καθόλου. Βλέπει που ταϊζουμε τη μικρή και ζηλεύει.

Ωχ πόσος καιρός πέρασε και δεν το είδα, sorry!!:oops:

Όχι δεν του φεύγουνε απλά είναι μυγιάγγιχτος σε κπ θέματα like me που κάθε τρεις και λίγο πλένω τα χέρια μου... Κι όχι τίποτα άλλο, μ έχουν πάρει χαμπάρι κ με κοροϊδεύουν όλοι, κατάλαβες...

Τελευταία θέλει να τον ταϊζουμε, αν κ δεν τρώει πολύ έως καθόλου. Βλέπει που ταϊζουμε τη μικρή και ζηλεύει.

Μεγαλωνω τον διδυμο του γιου σου :lol::lol:

Το παλευω στο ντυσιμο...Φυσικα γδυνεται μονη της..κανει τσισα και σκουπιζεται με χαρτακι μονη της...Τα κακα τα κανουμε ακομα πανω μας αλλα που θα παει....Τρωει μονη της...με απωλειες φυσικα, σκουπιζεται..Την αφηνω στην λεκανη και κανει μπανακι μονη της...Με επιτηρηση φυσικα.Φοραει μονη της τα παπουτσια της...χμ...τι αλλο...Γενικα ειμαστε στην προσπαθεια...Κατι αλλο ηθελα να ρωτησω...Διαβασα πιο πανω που λεγατε οτι μετα τα κακα πλενοντε μονα τους....αυτο πως γινεται??Βασικα δεν θελω να χρησιμοποιει μαντιλακια δεν τα εμπιστευομαι, με το χαρτι δυσκολο μου ακουγεται..Βεβαια μπορει να μου φαινεται επειδη τα κανει πανω της τα κακα ακομα και χρειαζεται σιγουρα πλυσιμο

Καλημέρα, Χριστίνα.Τα δικά μου σκουπίζονται όταν κάνουν κακά με μωρομάντηλο και μετά πλένονται στο μπιντέ(παλιομοδίτικο ξέρω αλλά πολύ βολικό).

Καλημέρα και από μένα

Ο γιος μου (3χρ):

- Πάει στην τουαλέτα μόνος του, ανάβει φως, ανοίγει την πόρτα, ανεβαίνει στο σκαλοπατάκι του, κανει τσίσα/κακά (το σκούπισμα το κουτσοπαλεύει ακόμα), πλένει χέρια, σκουπίζεται και φεύγει. Αυτά τα κάνει από 2χρ και 4μηνών

- Ντύνεται/ξεντύνεται μόνος του (ρούχα, παπούτσια και μπουφάν). Τα ρούχα για το σπίτι τα διαλέγει μόνος του από το συρτάρι και τα φοράει (δεν επεμβαίνω στις επιλογές του). Τα ρούχα για το σχολείο /βόλτα τα διαλέγουμε μαζί. Την μπλούζα την βάζει τον τελευταίο μήνα, τα υπόλοιπα από 2 ετών.

- Τρώει μόνος του από 13 μηνών με κουτάλι και από 16 με πιρούνι, χωρίς να λερώνεται. Από 18 περίπου μηνών μπορεί να φάει σούπα χωρίς να λερωθεί καθόλου

- Ανεβοκατεβαίνει σκάλες και πηγαίνει μόνος του (με επιτήρηση φυσικά) στο αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο και δεν κατεβαίνει για κανένα λόγο.

- Ανεβαίνει και κάθεται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου μόνος του

- Μαζεύει τα παιχνίδια του το βράδυ (τις περισσότερες φορές) και τα παιχνίδια που παίζει όταν πηγαίνουμε επίσκεψη σε άλλα παιδιά(σχέδον πάντα).

Η κόρη μου, 21 μηνών:

- Τρώει μόνη της από 16 μηνών, κυρίως με κουτάλι, λερώνεται λίγο και σκουπίζεται μόνη της

- Βγάζει το παντελόνι, τα παπούτσια και τις κάλτσες, φοραει παντελόνι φόρμας

- Περπατάει μόνη της από το πεζοδρόμιο και προσέχει πάντα μήπως περνάει αυτοκίνητο

- Πλένει και σκουπίζει μόνη της τα χέρια της

- Τσίσα και κακά, κάποιες φορές το λέει και τα κάνει στην τουαλέτα, τις περισσότερες όμως όχι (δεν έχουμε κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια μέχρι τώρα, απλά προσπαθεί να μιμηθεί τον μεγάλο). όταν τα κάνει πάνω της, παίρνει καθαρή πάνα, την φέρνει και μου λεέι "κακα έκανα"

Αυτά από εμάς. Πάντως μπορώ να πώ ότι το κάθε βήμα αυτονόμησης των παιδιών είναι μεγάλη ανακούφιση. Π.χ το γεγονός ότι τους βάζω φαγητό στο τραπέζι, ανεβαίνουν στις καρέκλες, καθονται, τρώνε και απλά με ενημερώνουν πότε τελείωσαν είναι πολυτέλεια για μένα. Βέβαια΄για να γίνει αυτό, ξεκίνησα να τους δίνω κουτάλι να πειραματίζονται και να "τρώνε μόνα τους" από 11 μηνών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην αρχή (καταλαβενετε τι γινόταν στην κουζίνα). Τώρα πια δεν ξεφεύγει ούτε ψίχουλο!

Θ 15/01/2008, Κ 10/4/2009

TT2qp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...