Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αυτοεξυπηρετούνται τα παιδιά σας?

Recommended Posts

Θα ήθελα να μου πούν οι μανούλες με παιδί νηπιαγωγείου, κατά πόσο έχουν μάθει τα παιδιά σας να κάνουν πράγματα μόνα τους.Προσπαθώ να μάθω τα παιδιά μου π.χ. να σκουπίζονται μόνα τους μετα απο κακάκια και να πλένονται, να ξενύνονται και να ντύνονται μόνα τους,να πλένουν τα δόντια τους με δική μου καθοδήγηση,να τρώνε μόνα...Κάποιες φορές όμως που βιάζομαι τα κάνω εγώ.Τα δικά σας παιδάκια τι κάνουν μόνα τους?

Διαφημίσεις

Ωραία η ερωτησή σου.

Εμένα και τα δύο (3 & 5χρόνων) ντύνονται μόνα τους (εκτός το καλσόν η μικρή),

τρώνε μόνας τους,

γδύνονται μόνα τους.

Η κόρη μου το καλοκαίρι 2,5 ετών έκανε μόνη της μπάνιο, βέβαια και εγώ στο μπάνιο καθόμουν στο σκαμπό να γυρίσει τη βρύση και καεί.

Πλένουν τα χέρια τους επίσης μόνα τους.

ΑΛΛΑ στην τουαλέτα μετά τα κακά μπορεί να μείνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ αν δεν πάω να τα σκουπίσω.:mad::mad::mad:

O5X4p2.png 

Μπάνιο τα κάνω ακόμα εγώ.Δηλαδή εσένα λούζονται και μπανιαρίζονται μόνα τους?Άργησα τόσο πολύ?

Με το φαϊ όμως έχουμε πρόβλημα.Μπορεί να κάνουν και 2 ώρες μέχρι να φάνε.

Μπάνιο τα κάνω ακόμα εγώ.Δηλαδή εσένα λούζονται και μπανιαρίζονται μόνα τους?Άργησα τόσο πολύ?

Με το φαϊ όμως έχουμε πρόβλημα.Μπορεί να κάνουν και 2 ώρες μέχρι να φάνε.

όχι και εγώ ακόμα τα κάνω μπάνιο. Απλά η μικρή λατρεύει το νερό και έμπαινε μόνη της για μπάνιο 3-4... φορές την ημέρα.

O5X4p2.png 

με το φαί είναι και θέμα συνήθειας, εμένα κρατάνε το κουτάλι από 13 μηνών, τρώνε μόνα τους από 2 χρονών, τα ενθαρύνουν και στον σταθμό, αλλά η κόρη μου που είναι και ολιγόφαγη (αλλά πολύ επιδέξεια κατά τα άλλα) αν βρεθεί κάποιος πρόθυμος να την ταίσει το προτιμά! Ετσι κατάφερε τις κοπέλλες στον παιδικό (είναι 4 τώρα) να την ταίζουν για να τελιώνουν (αλιώς την αφήνουν μόνη της και κάθεται μισή ώρα παραπάνω από τα άλλα παιδάκια) και εμένα καμοιά φορά όταν πρόκειται για κάτι πολύ θρεπτικό που θέλω πολύ να φάει. Βέβαια αν έχει μπροστά της μακαρόνια ή κανένα γλυκό τα καταβροχθίζει από μόνη της και γρήγορα...

Έχω δίδυμα 4 χρονών, πάνε τουαλέτα μόνα τους και πλένονται, στα κακάκια τους λέω να με φωνάζουν (θα περιμένω ακόμη κανένα 6μηνο και θα τους 'εκπαιδεύσω' το καλοκαίρι πριν πανε νηπιαγωγείο)

Μπάνιο τα κάνω εγώ, ή τα αφήνω να κάνουν κάποια πράγματα (να σαπουνιστούν ή να ξελυθούν) αλλά έχω μια φοβία με τις γλύστρες στο μπάνιο την οποία πρέπει να αποβάλω πρώτα.

Νομίζω τα κοριτσάκια είναι λίγο πιο επίδεξια από τα αγοράκια. Η κόρη μου μπορεί να βγάλει όλα τα ρούχα της ο γιος μου δυσκολεύεται στις μπλούζες - έχει και μεγάλο κεφάλι... Για ντύσιμο μόνο τα κάτω προς το παρόν

Βλέπω ότι τους αρέσει να κάνουν πράγματα μόνοι τους, αλλά αφού μάθουν κάτι και το έχουν κατακτήσει τους αρέσει μερικές φορές να τους το κάνει η μαμα και δεν θέλω να τους λέω πάντα όχι - αν μπορώ!

Διαφημίσεις

Στο μπάνιο βάζουμε πλαστικό πατάκι για περισσότερη σιγουριά.Και μένα το κορίτσι είναι πιο επιδέξιο και πιο αποφασιστική στις κινήσεις της.Μάλλον θ'αρχίσω να τ'αφήνω να σαπουνίζονται μόνα τους στο μπάνιο για να συνηθίζουν.Τώρα μαθαίνουμε να πλένουμε τα δόντια μας.

ο δικος μου ειναι 3,5 και μετα απο 2.5 μηνες στον παιδικο, ναι εχει μαθει να τρωει μονος και μαλιστα τον παρατηρησα να γερνει το πιατο καταλληλα για να πιασει τη σουπα. αυτο σιγουρα του το εμαθαν. ομως στην αρχη μου ειχαν πει οτι στο φαγητο λερωνεται αρκετα για την ηλικια του γιατι δεν τον ειχα αφησει αρκετα να προσπαθησει μονος. παντα βοηθουσα για να τελειωνουμε.

με το γδυσιμο παντα κατι εκανε μονος. ομως, τωρα δειχνει ενδιαφερον για να μαθει και να ντυνεται μονος. (κι αυτο απο τα αλλα παιδια το κολλησε).

νομιζω οτι ειναι μια προσπαθεια ανεξαρτητοποιησης και καλο ειναι να την ενισχυουμε. βεβαια ολοι πεφτουμε στη λουμπα του "να τελειωνουμε...", ομως καπως πρεπει να μαθουν. θυμαμαι οταν πηγα σχολειο και καποια πολλα παιδια φωναζαν τη δασκαλα να τους δεσει τα παπουτσια, κι εγω που ηξερα, σκεφτομουν "τι μωρα..."

Για τα δόντια το είχαν μάθει σχετικά έυκολα και τους άρεσε αλλά μας είπε η παιδο-οδοντίατρος να τα κάνουμε εμείς και πολύ σχολαστικά για 2-3 χρόνια ακόμα, έτσι τα κάνω πρώτα εγώ και μετά τους αφήνω να κάνουν και αυτά ότι θέλουν....

Ακριβώς.Μόνο που τ'αφήνω να τα κάνουν αυτά πρώτα τα δόντια και μετά τα κάνω και γω λίγο καλύτερα.Κορδόνια δε ξέρουν ακόμα να δένουν γιατί τα παπούτσια είναι με βέλκρο.

τα δικα μου κανουν καποια πραγματα μονα τους κ ειδικα ο μικρος αρχισε απο πολυ νωρις.πχ κανουν μπανιο αλλα με τη δικη μου επιτηρηση παντα.τον μικρο μονο που τον ξεπλενω εγω γιατι δε μπορει καλα ακομα.τσισα κακα κ σκουπισμα μπορουν μονα τους οπως και δοντια.τρωνε μονα τους κ ντυνονται.καμια φορα ο μικρος βαζει τα παπουτσια αναποδα αλλα οκ:rolleyes: εννοειται πως μαζευουν μονα τους τα παιχνιδια τους αν κ μεχρι να το μαθουν αυτο μου βγηκε η ψυχη:roll: χτενιζονται κ μαλιστα η μεγαλη κανει κ κοτσιδες:-P αυτα νομιζω δε ξεχασα κατι.παντως ειναι μεγαλη ευκολια ειδικα τωρα που εχω κ το μωρο

Διαφημίσεις

αφησε τα χρονο να κανουν πραγματα μονα τους.μπορει στην αρχη να τα κανουν αδεξια κ να λερωνουν η να αργουν αλλα σε λιγο καιρο θα ειναι πολυ καλυτερα.κ θα σε βοηθησει κ εσενα αυτο παρα πολυ πιστεψε με!θα σου λυθουν τα χερια

Διαφημίσεις

Δήμητρα έσενα πόσο χρονών είναι η κόρη σου που κάνει και μόνη της κοτσίδες:shock:;

5 ειναι η κορη μου αλλα απο 3.5 χρονων κανει κοτσιδες.γενικα ειναι κοκετα τα θελει ολα στην τσιτα:rolleyes:

Η κόρη μου είναι 27 μηνών σχεδόν και προσπαθώ να την μάθω να κάνει πράγματα μόνη της. Από την πάνα ξεμπερδέψαμε οπότε όταν θέλει τουαλέτα τρέχει και τα κατεβάζει μόνη της. Μπορεί να βγάλει παπούτσια, κάλτσες παντελόνι πριν το μπάνιο και τα βάζει στο ντουλάπι με τα λερωμένα. Συγιρίζει παπούτσια όταν τα βγάλει, τρώει μόνη της κουτσά στραβά, προσπαθεί να πλύνει δόντια και γενικώς όταν κάνω κάτι που δεν μπορώ να το σταματήσω και της ζητήσω πχ πετσέτα, ξέρει που θα βρει και μου δίνει. Προσπαθώ να τη βάζω να κάνει πράγματα για να μάθει.

Παραδείγματα: Πίνει νερό, όταν τελειώσει το ποτυράκι της στη θέση του για να το ξαναβρίσκει.

Τελειώνουμε το τηλεφώνημα, το τηλέφωνο στη βάση του. Χρειάζομαι το σκουπάκι, ξέρει που θα το βρει και θα μου το φέρει. Στο μπάνιο την αφήνω λίγο μόνη για να παίξει περισσότερο και είμαι από δίπλα και της λέω πχ σαπούνισε το σώμα σου. ΟΚ δεν τα πολυκαταφέρνει μόνη ακόμα αλλά προσπαθεί.

Πιστεύω ότι το θέμα είναι να τα βάλουμε στο τρυπάκι από μικρά να προσπαθούν αλλιώς θα μεγαλώσουν και θα θεωρούν αυτονόητο ότι κάποιος άλλος θα τους εξυπηρετεί.

Μπράβο της. Και κοτσίδες και 5 χρονων. Μου φαίνεται αδιανόητο εδώ εγώ πολλές φορές παιδεύομαι.

Είναι πως θα το μάθεις το παιδί. Η βαφτιστήρα μου και ανηψιά μου είναι 5 και η αδερφή της 7. Οι γονείς τους χωρισμένοι. Όταν πάνε να μείνουν με τον πατέρα τους Σαββατοκυρίακα η μια βοηθάει την άλλη και στο μπάνιο και στο ντύσιμο και στο χτένισμα (και μιλάμε για πολύ μακριά μαλλιά και οι δύο).

Κlouzeau κι εγώ έχω ένα παρόμοιο θέμα με τον μεγάλο, γιατί για να κάνει κάτι μόνος του, του παίρνει τη μισή μέρα, οπότε πέφτω στη λούμπα να τα κάνω εγώ για να τελειώνουμε, ειδικά όταν βιαζόμαστε πχ το πρωι για το σχολείο.

Με το ντύσιμο-γδύσιμο-πλύσιμο-σκούπισμα βέβαια σε γενικές γραμμές τα καταφέρνουμε.

Ο μόνιμος βραχνάς μας είναι το φαί. Είναι πολύ κακόφαγος και δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει να φάει μόνος του στο σπίτι, κι ας έχω δοκιμάσει ό, τι θες. Σήμερα πάλι μαλώναμε με τον άντρα μου επειδή καθόμουν και τον τάιζα...αλλά δεν μου πάει και να τον αφήσω θεονήστικο, ειδικά τώρα που είναι άρρωστος και παίρνει ένα κάρο φάρμακα.

Κάποιες φορές όμως που βιάζομαι τα κάνω εγώ.

Ακριβώς το ίδιο κι επειδή μονίμως βιάζομαι, επεμβαίνω συνέχεια.

Ο μεσαίος μου που πάει νηπιαγωγείο, σκουπίζεται μόνος του εδώ και δύο μήνες (το καλοκαίρι ακόμα με φώναζε), μπορεί να βάλει παντελόνι - παπούτσια, αλλά όχι μπλούζες (μπορεί να χοροπηδάει φωνάζοντας με το κεφάλι μέσα στη μπλούζα αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει), πλένει τα δόντια του μόνος του με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κι εμένα από δίπλα να λέω πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά, φτιάχνει γάλα εβαπορέ μόνος του αλλά δεν τον αφήνω γιατί φοβάμαι τον βραστήρα και σαπουνίζεται μόνος του, αλλά δεν βγαίνω από το μπάνιο γιατί μπορεί ν' αδειάσει όλο το σαπούνι, ή να πετάξει νερά έξω και φοβάμαι μη γλυστρίσει.

Εκείνο που θέλω να μάθει είναι να μη με φωνάζει για να του δώσω νερό αλλά να βάζει μόνος του.

αφησε τα χρονο να κανουν πραγματα μονα τους.μπορει στην αρχη να τα κανουν αδεξια κ να λερωνουν η να αργουν αλλα σε λιγο καιρο θα ειναι πολυ καλυτερα.κ θα σε βοηθησει κ εσενα αυτο παρα πολυ πιστεψε με!θα σου λυθουν τα χερια

Είναι πως θα το μάθεις το παιδί....

Θα συμφωνήσω με τα κορίτσια. Ο Ευριπίδης, εκτός των άλλων, επειδή υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα, έχει μάθει να καθαρίζει μόνος του τη μύτη του με αμπούλα με φυσιολογικό ορό 3 φορές την ημέρα.

etCDp3.png hk8kp3.png

Η μαμά του Ευριπίδη και της Ιφιγένειας

Μπράβο της. Και κοτσίδες και 5 χρονων. Μου φαίνεται αδιανόητο εδώ εγώ πολλές φορές παιδεύομαι.

κ τα δικα μου χερια δε πιανουν κ πολυ για κοτσιδες κ τετοια μη νομιζεις.απλα η ραφαελα εχει τρελα με τα χτενισματα εχει μαλλια πιο κατω απο τον ποπο της:-P κ γενικως θελει να ειναι παντα στην τσιτα κοκεταρια οπως ειπα.εντωμεταξυ δε της το εμαθα εγω να ειναι ετσι γιατι εγω ειμαι πολυ χυμα.να φανταστεις βαφομαι 2-3 φορες το χρονο!κ εχω βγει κ με φορμες εξω κ με τζιν κ με αθλητικα.δεν ειμαι της γοβας και του σικατου:rolleyes: πραγματικα δε ξερω πως εγινε :rolleyes::oops:

Εμένα ο μεγάλος, κάνει τα πάντα μόνος του εκτός το μπάνιο. Τους έχω πάρει το physiomer για να καθαρίζουν τις μυτούλες και ο Παναγιώτης ψεκάζεται κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Τρώει μόνος του και ακόμα κι όταν θέλει πράγματα από τα ντουλάπια αυτοεξυπηρετείται με καρέκλα. Και δεν θέλει ΠΟΤΕ να τον βοηθάω, προσπαθεί να είναι ανεξάρτητος. Τουαλέτα... του πήρα kandoo για να σκουπίζεται και είμαστε μια χαρά. Βέβαια το βράδυ τον πλένω εκ του ασφαλούς. Αλλά έχει μάθει πολλά πράγματα από το σταθμό που πήγαινε. Καλά, για ρούχα δεν το συζητώ. Ντύνεται, γδύνεται και πλέον επιλέγει μόνος του ποιο σετάκι θα βάλει την επόμενη. Η μικρή είναι πολύ μικρή, 17μηνών. Το μόνο που ξέρει να κάνει, της το μαθε η νταντά, είναι κάθε φορά που τρώει να κρατάει χαρτοπετσέτα και μετά από κάθε μπουκιά σκουπίζεται... έχει πολύ πλάκα.