Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δεν θέλει το ξένο γάλα

Recommended Posts

Κορίτσια ευχαριστώ!

Η αλήθεια είναι ότι είχα "κακομάθει" με τον πρώτο μου γιό που θήλασα μέχρι την δεύτερη εγκυμοσύνη μου και είχα επάρκεια γάλακτος και τώρα μου κακοφαίνεται.

Κυρίως αγχώνομαι απο το γεγονόας ότι αν δε φάει μητρικό δεν υπάρχει καμμία εναλλακτική, αφού αν και κοντεύουμε τους 8 μήνες, κάθε αγελαδινό γάλα που δοκιμάσαμε ακόμα και τα υποαλλεργικά, του προξενεί εμετούς και ταλαιπωρία. Η παιδίατρος είναι καθησυχαστική, αλλά στις τελευταίες μετρήσεις το μπεμπάκι δεν πήρε καθόλου ύψος, και μολονότι είναι εντός της καμπύλης, είχαμε μια μικρή σκέψη για το αν παίρνει επαρκή ποσότητα ασβεστίου...θα δούμε σε δεκαπέντε ημέρες πάλι.

Πήρα να δοκιμάσω ταμπλέτες μαγιάς, πίνω πάνω απο δυο λίτρα νερό την ημέρα, το μεσημέρι χτυπάω και μια μπιρίτσα και έκοψα καφέδες και αναψυκτικά που είναι διουριτικά. Θα δούμε τί θα γίνει.

Ευχαριστώ θερμά για την συμπαράσταση και τις συμβουλές σας!

.png

.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 109
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Χαρις καταλαβαίνω όταν λες ότι σου κακοφαίνεται!

Και εμένα μου κακοφάνηκε πολύ όταν γύρισα στη δουλειά (η Μάγια ήταν τότε 7 μηνών βέβαια... πιο εύκολη περίπτωση απο τη δική σου). Λείπω και εγώ πολλές ώρες απο κοντά της. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αφου όμως ο Φοίβος (τι ωραίο όνομα! :) ) έχει φτάσει κοντά 8 μηνών, δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πια για ξένο! Ποιος ο λόγος? Αν τον θηλάζεις ή βγάζεις πριν φύγεις για δουλειά και μέτα όταν γυρνάς τον θηλάζεις συνέχεια και πάλι, πιστεύω δε χρειάζεται αλλο γάλα. Μέσα στη μέρα που λείπεις θα χορταίνει με τα φρούτα και τις σούπες. Έτσι κάνω και εγώ: Θηλάζουμε πριν φύγω το πρωί , μετα όσο λείπω τρώει φρουτόκρεμα και λαχανικά με μοσχάρι ή κοτόπουλο (όσο θέλει μου είπε η παιδίατρος να μην την περιορίσω) και όταν γυρνάω αποκλειστικά θηλασμό απο εκεί και πέρα. Δεν σε βολεύει εσένα κάτι τέτοιο?

Το δύσκολο το πέρασες τότε που τρεφόταν αποκλειστικά από σένα, τώρα που τρώει και αλλα πράγματα είναι πιο εύκολη η κατάσταση!

Σχετικά με την ανάπτυξη νομίζω ότι απο αυτή την ηλικία τα παιδάκια που θηλάζουν παρουσιάζουν μία καμπη σχετικά με τα άλλα που δεν θηλάζουν. Και εμένα η Μάγια τον προηγούμενο μήνα (στους 8 μήνες) είχε μέινει στάσιμη στα κιλά και είχε πάρει σκάρτο 1 πόντο σε ύψος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς . Ίσως να φταίει και η αλλαγή διατροφής. Θα δεις που τελικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα! :wink:

Και πάλι ευχές σε σένα και στα αγγελούδια σου!

• 1 month later...

Η κορουλα μου γεννηθηκε με αλλεργια στο γαλα :cry:

Δυστυχως δεν ειχα καθολου μητρικο γαλα και εξαρχης στραφηκα στα γαλατα εμποριου, κανενα δεν την βολεψε ακομα και τα πιο εξιδικευμενα.

Ετσι μεγαλωσε με πολυ τσαγακι του βουνου και καθολου γαλα. Τον πρωτο χρονο μονο τραφηκε με γαλα και μετα με τσαγακι και οτι δεν περιειχε γαλοκτομικα. Η αναπτυξη της σε καποια φαση δεν ηταν πολυ καλη αλλα τωρα εχει κλεισει τα πεντε και τρεφεται με τα παντα.

Ο χρονος την βοηθησε να ξεπερασει ολες τις τροφικες αλλεργιες, βεβαια εξακολουθει να ειναι ενα ευαισθητο παιδι που την ταλαιπωρουν το ασθμα και εκζεματακια αλλα καμια σχεση με τους εμμετους και τις διαρροιες που ειχε αντιμετωπισει.

Καταλαβαινω ποσο δυσκολο ειναι για εσας αλλα κουραγιο κοριτσια με τον καιρο οι περισσοτερες περιπτωσεις βελτιωνονται.

Συμβουλη στραφητε αμεσα σε αλλεργιολογο...ηταν το μεγαλυτερο λαθος που ειχα κανει να ακουω τις συμβουλες των παιδιατρων...αυτες οι αλλεργικες καταστασεις χρειαζονται εξιδεικευμενο γιατρο. Αν ειχα στραφει νωριτερα σε αλλεργιολογο και το παιδι μου θα τρεφοταν με το καταλληλο γαλα και θα ειχε τραφει πολυ νωριτερα φυσιολογικα οπως ολα τα παιδακια του κοσμου.

Η μεγαλυτερη ευλογια στη ζωη μου ειναι που απεκτησα την κορουλα μου!

Διαφημίσεις

Λιγο πολυ ολοι οι γονεις τραβαν το δικο τους γολγοθα, απλως καλο ειναι να υπαρχουν τετοιες ιστοσελιδες να μπορουμε να μοιραζομαστε αποψεις και εμπειριες για να αποφευγονται καποια λαθη και να υπαρχει ανταλλαγη αποψεων.

Καλο κουραγιο σε ολες μας κοριτσια..

Η μεγαλυτερη ευλογια στη ζωη μου ειναι που απεκτησα την κορουλα μου!

• 3 months later...

γεια σας παιδια.πριν 22 μερες γενησσα το δευτερο παιδακι μου,το θηλασα οσες μερες ειμουνα στο νοσοκομειο,αλλα επειδη ειχε λιγο ικτερο και ητανε και πολυ μικρο,εχανε καθε μερα 20 γρ. μου ειπε η παιδιατρος στο νοσοκομειο να κοψω το δικο μου το γαλα και να τρωει μονο ξενο για να ξερουμε τι τρωει,και ετσι εκοψα το δικο μου γαλα και του δινω μονο ξενο,η αληθεια ειναι οτι το μωρο πηρε κατευθειαν τα πανω του,ετρωγε 90γρ. γαλα αλλα τωρα δεν το φτανει και θελει κι αλλο αλλα φοβαμαι να του δωσω 120γρ.επειδη ειναι 22 μερων.μηπως μπορειτε να με βοηθησετε,να του δινω 120γρ η θα του πεσει πολυ και θα πονεσει το στομαχακι του.

71107turcfebzs2.gif

252682in41fsxg03.gif

Τι βλακείες είναι αυτές!!!!!

Το δικό σου γάλα γιατί το σταμάτησες; Και το δικό μου ήταν μικρό και έχανε πολύ βάρος αλλά του έδινα όσο είχα εγώ και συμπλήρωμα ξένο. Μπορεί να μην ήξερα ακριβώς τι έπινε αλλα κατάφερα έκτος του να γίνει χοντρούλης κι αφρατούλης να του δίνω πλέον αποκλειστικά το δικό μου γάλα

.png

Αγκαλίτσα να σου ζήσει! :D

Δέσπω μου ας μην την "πυροβολούμε" την κοπέλα.... Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία μανούλα που έπεσε "θύμα" της ασχετίλας και της υπονόμευσης γιατρών... την επόμενη φορά θα ξέρει όμως και αν το επιθυμεί πραγματικά θα μπορεί να θηλάσει το μωράκι της...

Όσον αφορά το ξένο γάλα... πραγματικά δεν έχω την παραμικρή ιδέα μιας και είμασταν του θηλασμού εμείς...

Διαφημίσεις

Να σου ζήσει!!!

Και εγω δεν εχω ιδέα πόσο ξένο γαλα πρεπει να πίνει το μωρο σε αυτή την ηλικία, γιατί θηλάζω οπως και σχεδον ολες οι μανουλες σε αυτο το τοπικ. Γιατι δεν δοκιμάζεις να ρωτησεις στο τοπικ-νεογρα-ιατρικά θέματα & Γιατροφη ή ακόμα καλύτερα την ιδια την παιδίατρο που σου έδωσε το γάλα, αυτή σιγουρα θα ξερει καλύτερα ποσο γαλα πρεπει να παρει το μωρο ωστε να μην πονέσει η κοιλίτσα του.

...ετρωγε 90γρ. γαλα αλλα τωρα δεν το φτανει και θελει κι αλλο αλλα φοβαμαι να του δωσω 120γρ.επειδη ειναι 22 μερων.μηπως μπορειτε να με βοηθησετε,να του δινω 120γρ η θα του πεσει πολυ και θα πονεσει το στομαχακι του.

Να του δώσεις όσο θέλει! Σ'αυτή την ηλικία τα μωρά δεν κάνουν δίαιτα, αλλά ούτε τρώνε παραπάνω από όσο θέλουν! Οταν χορτάσει θα σταματήσει να πίνει (είτε από το μπιμπερό, είτε από το στήθος!)

Τα 300 γρ. που γράφει η ΔΕΣΠΩ είναι απίστευτα πολλά (ανά γεύμα υποθέτω πως εννοεί).

Το μωρό μου που έπινε στην αρχή και ξένο γάλα και μιλάμε για πολύ φαγανό μωρό, έπινε μέχρι 120 στην ηλικία των 22 ημερών.

Βάζε εσύ στο μπιμπερό π.χ. 120 ml και άστο να πιει όσο θέλει. Αν δεις ότι το πίνει όλο, την επόμενη φορά βάλε άλλη μια μεζούρα κ.λ.π.

Να σου ζήσει! :)

Δεν είμαι σίγουρη για το ότι τα μωρά δεν τρώνε περισσότερο απ' όσο θέλουν.

Πολλές φορές τα μωρά έχουν ενόχληση στο στομάχι και το ένστικτό τους τα οδηγεί στο να φάνε, γιατί το μητρικό γάλα είναι "φάρμακο" και έτσι ζητάνε να φάνε (να θηλάσουν) για να νιώσουν καλύτερα. Αν τώρα εμείς αντί για μητρικό δίνουμε ξένο, τα ταϊζουμε πολύ πιστεύοντας ότι πεινάνε, τα μωρά το πίνουν και η ενόχληση στο στομάχι γίνεται μεγαλύτερη. Συνεχίζουν να ζητάνε γάλα (για "φάρμακο") και κάνουμε την κατάσταση όλο και χειρότερη...

Γενικά είναι καλύτερα να τρώει το μωρό μικρά γεύματα και συχνότερα παρά μεγάλα γεύματα και αραιότερα. Δες πόσο γάλα πρέπει να παίρνει το μωρό σου συνολικά σε ένα 24ωρο (το βάρος του επί 1,5, δηλαδή αν είναι 3 κιλά θα έπρεπε να παίρνει 450 ml γάλα την ημέρα). Μετά μοίρασε αυτό το νούμερο σε 8 γεύματα στο 24ωρο (περίπου ανά 3 ώρες). Έτσι θα βρεις πόσο γάλα να δίνεις κάθε φορά.

(Νομίζω ότι 120 ml για τόσο μικρό μωρό είναι πολλά, καλύτερα λιγότερο και συχνότερα...)

......,εχανε καθε μερα 20 γρ. μου ειπε η παιδιατρος στο νοσοκομειο να κοψω το δικο μου το γαλα και να τρωει μονο ξενο για να ξερουμε τι τρωει,και ετσι εκοψα το δικο μου γαλα και του δινω μονο ξενο,

:evil::evil::evil::evil::evil::evil:

Να γιατί είναι για ξύλο μερικοι παιδίατροι................

ετρωγε 90γρ. γαλα αλλα τωρα δεν το φτανει και θελει κι αλλο αλλα φοβαμαι να του δωσω 120γρ.επειδη ειναι 22 μερων.μηπως μπορειτε να με βοηθησετε,να του δινω 120γρ η θα του πεσει πολυ και θα πονεσει το στομαχακι του.

Υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία για το γάλα ανάλογα με το βάρος του. Να ρωτήσεις την παιδίατρο που το παρακολουθεί πόσο γάλα να πίνει και πόσα γεύματα να κάνει....

WLn5p2.png

Δέσπω μου ας μην την "πυροβολούμε" την κοπέλα....

δεν πυροβολώ την αγκαλιτσα και συγγνωμη αν φάνηκε έτσι, απλώς εξανίσταμαι όταν βλέπω τέτοιες αντιδράσεις από ανθρώπους που ορκίστηκαν να βοηθούν και τους εμπιστευόμαστε. Τωρα όσον αφορά την ποσότητα πράγματι τα 300 είναι για όλη την ημέρα, αν και ο μικρούλης μου μάλλον έπινε περισσότερο χώρις να έχει προβλήματα

.png

Διαφημίσεις

το ξερω οτι δεν επρεπε να κοψω το δικο μου το γαλα,ακομα και τωρα το μωρο οταν το πιανω ακγαλια γυριζει κατευθεια το στομα του στο στηθος μου και στεναχωριεμε,αλλα ειμουν τοσο απελπισμενη που το μωρο δεν ετρωγε και εχανε καθε μερα βαρος που οταν μου ειπε η παιδιατρος να κοψω το γαλα μου το εκανα με πολυ μεγαλη ευχαριστησει,μου εφυγε ενα βαρος οτι το μωρο θα αρχισει επιτελους να τρωει.

71107turcfebzs2.gif

252682in41fsxg03.gif

το ξερω οτι δεν επρεπε να κοψω το δικο μου το γαλα,ακομα και τωρα το μωρο οταν το πιανω ακγαλια γυριζει κατευθεια το στομα του στο στηθος μου και στεναχωριεμε,αλλα ειμουν τοσο απελπισμενη που το μωρο δεν ετρωγε και εχανε καθε μερα βαρος που οταν μου ειπε η παιδιατρος να κοψω το γαλα μου το εκανα με πολυ μεγαλη ευχαριστησει,μου εφυγε ενα βαρος οτι το μωρο θα αρχισει επιτελους να τρωει.

Αγκαλίτσα, δε χρειάζεται να απολογείσαι... αν ήξερες τι επιλογές είχες πιθανότατα δεν θα το έκανες όμως αφού δεν ήξερες δε χρειάζεται τώρα να στεναχωριέσαι. Ακόμα και εγώ που ήμουν ενημερωμένη και ήξερα πολύ καλά τι να κάνω, πόσες φορές δεν κατέληξα να κλαίω και να στεναχωριέμαι (ειδικά το πρώτο διάστημα που το παιδί μου έχανε βάρος και έριχνα πάνω μου την ευθύνη). Θα κοιτάζεις μπροστά, έχοντας τα νέα δεδομένα σου... και την επόμενη φορά θα ξέρεις τι να απαντήσεις στις αυθαιρεσίες του κάθε ενός... ευτυχώς αυτό το forum και οι μανούλες που το απαρτίζουν βοηθούν πολύ στη γνώση και στη μάθηση... :D

Να πω μόνο ότι δεν είναι αργά, αν επιθυμείς μπορείς ακόμα να θηλάσεις....

WLn5p2.png

γεια σας παιδια.πριν 22 μερες γενησσα το δευτερο παιδακι μου,το θηλασα οσες μερες ειμουνα στο νοσοκομειο,αλλα επειδη ειχε λιγο ικτερο και ητανε και πολυ μικρο,εχανε καθε μερα 20 γρ. μου ειπε η παιδιατρος στο νοσοκομειο να κοψω το δικο μου το γαλα και να τρωει μονο ξενο για να ξερουμε τι τρωει,και ετσι εκοψα το δικο μου γαλα και του δινω μονο ξενο,η αληθεια ειναι οτι το μωρο πηρε κατευθειαν τα πανω του,ετρωγε 90γρ. γαλα αλλα τωρα δεν το φτανει και θελει κι αλλο αλλα φοβαμαι να του δωσω 120γρ.επειδη ειναι 22 μερων.μηπως μπορειτε να με βοηθησετε,να του δινω 120γρ η θα του πεσει πολυ και θα πονεσει το στομαχακι του.

αγκαλιτσα,το ιδιο επαθα κι εγω με τους γιατρους κι εμενα επαθε ικτερο και επρεπε να φαει μια ολοκληρη μερα ξενο γαλα και μετα του δωσανε 10ημερη αντιβιωση.δεν τους ακουσα και μετα μου ειπαν να το θηλαζω και μετα να του δινω συμπληρωμα.

τωρα του δινω αποκλειστικα το δικο μου γαλα!

πρωτον,εαν θελεις μπορεις να το ξαναθηλασεις και δευτερον,κανε του 120γρ και την επομενη βαλε αλλη μια μεζουρα οπως ειπωθηκε παραπανω.

μη φοβασαι εαν φαει παραπανω μπορει να σου βγαλει καμια γουλιτσα!ουτως η αλλιως δε θα τρωει τωρα σε καθε γευμα 120,αλλες φορες θα τρωει 100 αλλες 80!

9a7bp2.pngIm47p2.png

πως να το φυλασω τωρα που πηρα φαρμακο για να κοπει το γαλα?

Θα νοικιάσεις ένα νοσοκομειακό θήλαστρο και με συχνές αντλήσεις (8-10 το 24ωρο) θα επαναφέρεις το γάλα. Θα χρειαστείς περίπου 3-4 εβδομάδες επειδή το μωρό σου είναι ακόμη μικρό. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσεις τόσο πιο σύντομα θα τα καταφέρεις.

Ο παιδίατρος είναι εντελώς απαράδεκτος! Αν το μόνο πρόβλημα ήταν να ξέρει πόσο τρώει το μωρό, θα έπρεπε να σου πει να αντλείς και να του δίνεις το γάλα με το μπιμπερό. Είναι εγκληματικό αυτό που έκανε και επιστημονικά εντελώς απαράδεκτο...

εγω του εδινακαι το δικο μου το γαλα και ξενο,αλλα επειδη ηταν μικρο το μωρο,επεινε δικο μου 5 λεπτα απο το καθε στηθος και μετα κουραζωτανε και κοιμοτανε και δεν επιανε το μπουκαλι.το εγδυνα του επλενα το κολαρακι για να ξυπνησει αλλα τιποτα.κοιμοτανε και δεν ετρωγε τιποτα,γιαυτο φοβηθηκα οτι θα συνεχειση να χανει και αλλο βαρος,και δεν του επεφτε και το ικτερο δυο φωρες το τρυπουσαν καθε μερα,αλλο μαρτυριο και αυτο,να ακουω το μωρο να κλαιει.

71107turcfebzs2.gif

252682in41fsxg03.gif

εγω του εδινακαι το δικο μου το γαλα και ξενο,αλλα επειδη ηταν μικρο το μωρο,επεινε δικο μου 5 λεπτα απο το καθε στηθος και μετα κουραζωτανε και κοιμοτανε και δεν επιανε το μπουκαλι.το εγδυνα του επλενα το κολαρακι για να ξυπνησει αλλα τιποτα.κοιμοτανε και δεν ετρωγε τιποτα,γιαυτο φοβηθηκα οτι θα συνεχειση να χανει και αλλο βαρος,και δεν του επεφτε και το ικτερο δυο φωρες το τρυπουσαν καθε μερα,αλλο μαρτυριο και αυτο,να ακουω το μωρο να κλαιει.[/quo

αγκαλιτσα μου,εμενα ακομη και τωρα αποκοιμαται οταν το ταιζω.ειναι 2 1/2 μηνων και μου τρωει 4-5 γευματα απο 300γρ. περιπου σε καθε γευμα!

εγω το γεννησα 2700 και το παρελαβα απο το μαιευτηριο 2940 μετα απο 13 μερες και να το τρυπανε καθε μερα 2 φορες.

μετα απο 1 εβδομαδα που το πηγα στο γιατρο ηταν 3450.

αυτοι το ειχαν 13 ημερες και πηρε μολις 300γρ γιατι εχασε και 50γρ και μαζι μου μεσα σε 7 μερες πηρε σχεδον 500γρ.

αν βεβαια θες ειναι και η εναλλακτικη λυση του θηλαστρου οπως το κανω τωρα εγω και του το δινω με το μπιμπερο.

9a7bp2.pngIm47p2.png

• 1 month later...

Κορίτσια μου καλημέρα, έχω κάποιες απορίες , όποτε μπορείτε μου απαντάτε. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων. :)

Μια φορά 1 γάλα μου είχε παγώσει στην συντήρηση (μάλλον από το μοτέρ), προσπάθησα μετά να το δώσω στο μπέμπη αλλά αυτός δεν το ήθελε.

Η Αγλαια Είχε γράψει κάπου ότι : Η μεταλλική αυτή γεύση οφείλεται στο ένζυμο λιπάση. Αν βράσει το γάλα πριν μπει στο ψυγείο καταστρέφεται το ένζυμο και η γεύση είναι εντάξει.

1) Δηλαδή μπορώ να βράσω το γάλα πριν μπει στο ψυγείο;

2) Το γάλα που βάζω στο ψυγείο όταν περάσει η ώρα γίνεται διάφανο και αφήνει στον πάτο του μπιμπερό ένα λευκό παχύ στρώμα, αυτό να υποθέσω ότι είναι λίπος ;

3) Όταν θέλω να συμπληρώσω από το ένα μπιμπερό στο άλλο κουνάω τα γάλατα πρώτα ή όχι.

4) Ο μπέμπης μου είναι 5 μηνών τον τελευταίο μήνα δεν έχουμε πιει ούτε σταγόνα από το ξένο γάλα, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα κρέμες. Τα σαββατοκύριακα που τον θηλάζω όλα καλά αλλά τις καθημερινές πρέπει να αφήνω στην πεθερά μου τουλάχιστον 300ml έξτρα από το θηλασμό. Bγάζω περίπου 150ml στη δουλειά αλλά μετά στο σπίτι είμαι τσίμα τσίμα. Tρώει λίγο και πολλές φορές. Tελευταίο γεύμα έχουμε στις01:00 με 02:00 και πρώτο στις 06:00 με 07:00) τι μου προτείνετε...... (στην κατάψυξη τώρα έχω 4 μπουκάλια από 150ml)

Προσπάθησα να στείλω πμ εχθές στην Αγλαΐα αλλά έχει μείνει ακόμα στα εξερχόμενα μάλλον έχω κάνει κάτι λάθος. :?::?::?:

Η αρμοδια να απαντησει ειναι η Αγλαια. Οσον αφορα το μνμ στα εξερχομενα αυτο σημαινει πως δεν το εχει παρει.

Μιλησα μαζι της χθες και μου ειπε πως θα λειψει 3 μερες.

Κανε λιγο υπομονη να επιστρεψει

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...