Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θρησκευτικά έθιμα & προκαταλήψεις: 3.Φεβ. ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 66
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Καλημερα Κατερινα! για ρωτα το γιατρο σου να σου πει!!! χιχιχιχι, εννοειται πως αυτα δεν ισχυουν... και ελπιζω να μη ρωτησεις που το στηριζω!!!! τουλαχιστον δεν εχει αποδειχθει επιστημονικα...ειναι ομως μια καλη αφορμη για να μην κανεις τιποτα και να εκμεταλλευτεις λιγο τον αντρουλη σου!!! Με το καλο το μωρακι σου και ευχομαι να εχεις μια ομορφη και ηρεμη εγκυμοσυνη, που προφανως θα την εχεις για να προβληματιζεσαι με τετοια πραγματα, και καλα κανεις, μονο τετοια να σε απασχολουν!!!

Οι άντρες της ζωής μου...

Καλημερα Κατερινα! για ρωτα το γιατρο σου να σου πει!!! χιχιχιχι, εννοειται πως αυτα δεν ισχυουν... και ελπιζω να μη ρωτησεις που το στηριζω!!!! τουλαχιστον δεν εχει αποδειχθει επιστημονικα...ειναι ομως μια καλη αφορμη για να μην κανεις τιποτα και να εκμεταλλευτεις λιγο τον αντρουλη σου!!! Με το καλο το μωρακι σου και ευχομαι να εχεις μια ομορφη και ηρεμη εγκυμοσυνη, που προφανως θα την εχεις για να προβληματιζεσαι με τετοια πραγματα, και καλα κανεις, μονο τετοια να σε απασχολουν!!!

Καλημέρα :) :) :) :)

Δεν είμαι έγκυος, απλά έχω αυτή την απορία, επειδή έχω ακούσει διάφορα.

Καλημέρα :) :) :) :)

Δεν είμαι έγκυος, απλά έχω αυτή την απορία, επειδή έχω ακούσει διάφορα.

επισης θα ακουσεις κι αλλα!!! οτι η μυτερη κοιλια ειναι αγορι, η απλωτη κοριτσι, να μην κουρευεις τα μαλλια σου στην εγκυμσουνη γιατι οσο κοβεις μαλλια τοσο κοβεις χρονια απο το μωρο, αν εχει δυνατους παλμους το μωρο ειναι κοριτσι αν οχι ειναι αγορι (αυτο παραλιγο να εχει επιστημονικη βαση αλλα στατιστικα δεν αποδειχθηκε ποτε), οποτε εχεις να ακουσεις κι αλλα διαφορα!!!!:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: ολα αυτα μου τα ειπε ο γυναικογος μου καποια στιγμη στην πρωτη εγκυμοσυνη ως τα "παρατραγουδα" που κυκλοφορουσαν οι παλιοι... Τι να εκαναν και οι παλιες γενιες, οταν δεν υπηρχε η βοηθεια της τεχνολογιας προσπαθουσαν να εξηγησουν μερικα πραγματα παρατηρωντας καποια σημαδια. Εμεις ειμαστε τυχερες που εχουμε τη βοηθεια της τεχνολογιας και μια μορφωση παραπανω ωστε να ακολουθουμε αλλες θεωριες...

Οι άντρες της ζωής μου...

Εχω στην πλάτη μου ένα οβάλ σημαδάκι,το οποίο λέει η μαμά μου ότι το απέκτησα όντας στην κοιλιά της όταν αυτή την ημέρα του Αγίου Συμεών έκλεψε ένα αμύγδαλο από την αμυγδαλιά ενός γείτονα και καταλάθος ακούμπησε την πλάτη της...Μια μέρα ,λεχώνα εγώ στο πρώτο μας παιδάκι,έβλεπα τηλεόραση.Ξαφνικά βλέπω την μάνα μου με μια απλώστρα στα χέρια να τρέχει γρήγορα στο σαλόνι και μπαίνοντας από την βεράντα με φόρα μέσα ,ξάπλα η μαμά μαζί με την απλώστρα αγκαλιά..Τι έπαθες της λέω???Βάζω μέσα γρήγορα τα ρούχα λέει,δεν βλέπεις που σουρουπώνει?Οι νεράιδες θα σου κλέψουν τα ρούχα του παιδιού σου και θα αποπλανήσουν το παιδί και θα το πάρου νμαζί τους..έκτοτε και εγώ από πείσμα,κάθε βράδυ μέχρι να σαραντίσω άπλωνα ρούχα!!Και εννοείται επειδή γέννησα και καλοκαιράκι,με την σύφωνη γνώμη και προτροπή του παιδίατρου,κάθε μέρα ήμασταν βολτίτσα..και η μαμά μου με απανωτά εγκεφαλικά!!ακόμη τα λέμε καμιά φορά και γελάμε..Συγνωμη,αν και πιστεύω πολύ στην θρησκεία μας,αυτές οι ανθρώπινες δυσιδαιμονίες και προκαταλήψεις μου φαίνονται λίγο ανόητες...

Διαφημίσεις

Οι ερωτήσεις κ ανησυχίες τέτοιου τύπου μου μοιάζουν τόσο εξωπραγματικές που μου κάνει εντύπωση που βάζουν σε διαδικασία άγχους κάποιες έγκυες. Είναι λες κ με ρωτά κάποιος: Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Και να το ρωτά πιστεύοντας ότι ίσως υπάρχει! :lol: ¨Όσο ήμουν έγκυος δεν έκανα τίποτα, όταν λέμε τίποτα (ούτε καν ευχή σαραντισμού κλπ) έξω από την 7η μέρα μετά την γέννα και το παιδί μου είναι αψεγάδιαστο κορίτσια! Α! Και ήμουν έγκυος και του Αγ Συμεών, Γενάρη έγινε η σύλληψη. Μην ακούτε τέτοια κ αγχώνεστε αδίκως..αρκετά άγχη έχουμε για σοβαρά θέματα, μας φορτώνει κ ο καθένας την φοβία του...και την όποια κουταμάρα έχει ακούσει..

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Εγω εχω ακουσει πως δεν πρεπει να πιασεις παιδι(συληψη) τπυ Αγιου Συμεων γιατι τοτε το παιδι θα βγει με σιμαδι! Δεν το πιστευω. Αυτο που πιστευω ομως ειναι πως μεχρι να σαρραντισει το παιδι δεν απλωνα ρουχα εξω ουτε κ δικα μου(λεχωνας) γιατι τη νυχτα γινοντε πολλα ητε τα πιστευουμε ητε οχι.εξαλου δεν υπαρχει κανενας λογος να τα αφησω εξω ολη τη νυχτα τα ρουχα του μωρου.πυτε τωρα που ειναι 1χρονων δεν τα αφηνω. Βεβαια τωρα δεν ειμαι κ απολυτη αλλα τις 40μερρς εννοειτε.κατι θα ηξεραν οι παλιοι για να τα ελεγαν! Ασε που υπαρχει κ κοσμος κακος.Τωρα οσο για το παιδι που αν ειναι κοριτσι δεν τα βαζει ο παπας στο ιερο καλα κανει.αφου ετσι γινεται με εμας τους μργαλους δηλαδη που εμεις οι γυναικες δεν μπαινουμε στο ιερο(οπως κ δεν παμε στο Αγιο Ορος)για καποιο λογο γινετε αυτο κ τα παιδια μπορει να ειναι μωρακια οπως ειπε μια κοπελα παρα πανω αλλα ηδη εχει ξεχωρησρι το φυλλο!ειναι κοριτσι η ειναι αγορι .αν ηταν το ιδιο στα βιβλιαρια θα εγραφαω μωρο δεν θα ξεχωριζαν σε θυλη κ αρρεν...

Και μιας που ειδα αυτο το θεμα θυμηθηκα το εξης:

Ημουν εγκυος και καποια στιγμη επιασα το μαχαιρ να κοψω ψωμακι γιατι πεινουσα, τι το ηθελα??? με βλεπουν και με αρχιζουν στο ψαλτηρι κυριολεκτικα :shock: οτι το μωρο θα βγει με σημαδια και ουλες και θα, θα, θα... :shock:

Αρχικα δεν εδωσα σημασια αλλα υστερα παρατηρησα ενα μονιμο αγχος που ηρθε και εγκατασταθηκε διπλα μου, λες και δεν μου εφταναν ολα τα αλλα (της εγκυμοσυνης), επρεπε καποιοι καλοθελητες να μου βαλουν φιδια...:twisted:.

Δεν το κρυβω οτι περασα ενα μεγαλο διαστημα με αυτο το αγχος αλλα καπου παρακατω καταφερα να το ξεπερασω μεχρι τη στιγμη του τοκετου που για λιγα λεπτα (πριν τους δυνατους πονους φυσικα) μου ξαναηρθαν μνηνες...οτι το παιδι θα γεννηθει με σημαδια κλπ... Σας πληροφορω οτι το μωρο δεν εχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Μετα απο αυτο εμαθα να σεβομαι τα πιστευω των αλλων αλλα να τα αφηνω εξω απο το δικο μου κοσμο!!!

Η φουρτουνα μου ηρθε...και ξεσηκωσε τον κοσμο μου στις 27/07/2012

Πρώτη φορά το ακούω,δεν το γνώριζα. Πάντως καί στο πρώτο μου παιδί καί τώρα και ξύνομαι και δουλειές κάνω και όλα. Και τώρα που το έμαθα είναι σαν να μην το έμαθα, τόσο επηρεάστηκα! ;);)

dxF6p2.png

Oxkbp2.png

Εγω εχω ακουσει πως δεν πρεπει να πιασεις παιδι(συληψη) τπυ Αγιου Συμεων γιατι τοτε το παιδι θα βγει με σιμαδι! Δεν το πιστευω. Αυτο που πιστευω ομως ειναι πως μεχρι να σαρραντισει το παιδι δεν απλωνα ρουχα εξω ουτε κ δικα μου(λεχωνας) γιατι τη νυχτα γινοντε πολλα ητε τα πιστευουμε ητε οχι.

Τι εννοείς ακριβώς; Τι γίνεται τη νύχτα με τα ρούχα; Εγώ τα άπλωνα όποτε έβαζα πλυντήριο, νύχτα, απόγευμα, βράδυ...ποτέ δεν συνέβη κάτι. Ο λόγος που τα άπλωνα και τα άφηνα ήταν απλούστατος. Για να στεγνώσουν. Και μια άλλη απορία: Αυτά τα οποία συμβαίνουν τη νύχτα συμβαίνουν μόνο μέχρι τις 40 μέρες; Μετά τι γίνεται;; Η απάντηση ότι κάτι θα ήξεραν οι παλιοί οι οποίοι πίστευαν π.χ κ στις νεράιδες είναι δύσκολο να πείσει κάποιον.

Είναι κρίμα νομίζω νέες γυναίκες να ρυθμίζουμε την ζωή μας με βάση παράλογες φοβίες κ προλήψεις των παλαιότερων..

Διαφημίσεις

Πιστεύω ότι πολλά (δε λέω όλα για να μην είμαι δογματική) από τα έθιμα και τις δοξασίες, έχουν επικρατήσει για να συμβαδίσουν και να υποστηρίξουν ανάγκες που υπήρχαν στην τότε καθημερινή ζωή. Όπως πιθανώς ο σαραντισμός της μητέρας ήταν για να μην τη στείλουν στο χωράφι την άλλη μέρα.

Πάντως, λαογραφικά, έχει πολύ ενδιαφέρον

Η έγκυος γυναίκα δεν τρώει καρπούς που φυτρώνουν από τον ίδιο μίσχο, γιατί, κατά μεταφορά, πιστεύεται ότι θα γεννήσει δίδυμα. Επίσης δεν πρέπει να ρίχνει στον χώρο της φωτιάς το ξύλο ανάποδα, δηλαδή με το χοντρό μέρος προς τα κάτω και το λεπτό προς τα πάνω, γιατί, πάλι κατά μεταφορά, πιστεύεται ότι ανάποδα θα γεννήσει και το μωρό.

Δεν της επιτρέπεται επίσης η έγκυος να βαφτίσει παιδί, κυρίως για να αποφύγει να κρατήσει τόσο βάρος πάνω από την κοιλιά της. Επιπλέον αν πρέπει να δει νεκρό, γιατί το νεογέννητο, όπως πιστεύουν, θα έχει κίτρινο χρώμα. Η πρόληψη πάντως δημιουργήθηκε για να προστατέψει την υγεία της εγκύου με την αποφυγή των συγκινήσεων.

http://www.e-istoria.com/140.html

Κατά τον τοκετό κλείεται καλά η πόρτα του δωματίου και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα. Παρίστανται μόνον 2 - 3 άτομα (μητέρα, πεθερά) πεπειραμένα, δυνάμενα να προσφέρουν βοήθεια στη μαμμή.

Απαγορεύεται η παρουσία εγκύων γυναικών, διότι δίνει ή παίρνει πόνους. Η πρόληψη αποτελεί υγιεινό παράγγελμα προς αποφυγή συγκινήσεων της εγκύου. Ούτε ανύπαντρα κορίτσια παρευρίσκονται για να μη μείνουν άγαμα.

http://www.egrigoros.gr/book/a40.asp

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Κατά τον τοκετό κλείεται καλά η πόρτα του δωματίου και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα. Παρίστανται μόνον 2 - 3 άτομα (μητέρα, πεθερά) πεπειραμένα, δυνάμενα να προσφέρουν βοήθεια στη μαμμή. Απαγορεύεται η παρουσία εγκύων γυναικών, διότι δίνει ή παίρνει πόνους. Η πρόληψη αποτελεί υγιεινό παράγγελμα προς αποφυγή συγκινήσεων της εγκύου. Ούτε ανύπαντρα κορίτσια παρευρίσκονται για να μη μείνουν άγαμα.

Αυτά τα λες και κοινή λογική πάντως...

Τι εννο είς ακριβώς; Τι γίνεται τη νύχτα με τα ρούχα; Εγώ τα άπλωνα όποτε έβαζα πλυντήριο, νύχτα, απόγευμα, βράδυ...ποτέ δεν συνέβη κάτι. Ο λόγος που τα άπλωνα και τα άφηνα ήταν απλούστατος. Για να στεγνώσουν. Και μια άλλη απορία: Αυτά τα οποία συμβαίνουν τη νύχτα συμβαίνουν μόνο μέχρι τις 40 μέρες; Μετά τι γίνεται;; Η απάντηση ότι κάτι θα ήξεραν οι παλιοί οι οποίοι πίστευαν π.χ κ στις νεράιδες είναι δύσκολο να πείσει κάποιον.

Είναι κρίμα νομίζω νέες γυναίκες να ρυθμίζουμε την ζωή μας με βάση παράλογες φοβίες κ προλήψεις των παλαιότερων..

Οχι δεν συμβαινουν μονο τις 40 μερες.αλλα τις 40 μερες το μωρο ειναι αδιαβαστο απο ευχη για τον παπα δεν εχει μπει στο σπιτι τπυ Θεου οποτε ειναι ευαλωτο σε καθε κακο. Εγω ππαντως πιστευω στο κακο ματι οποτε φυλαγομε.εξαλου δεν μου ειναι κοπος να απλωσω τα ρουχα το πρωι..δεν υπαρχει λογος να τα αφησω εξω νυχτιατικα .αυτη ειναι η γνωμη μου.φυσικα κ σεβομαι την δικη σου η οποιος κοπελας εχει διαφορετικη γνωμη.η καθε μια πιστευει οτι θελει:wink: οσο για αυτα που ελεγαν οι παλιοι φυσικα κ σε καποια υπερβαλαν αλλα σε πολλα πιστευω πως εχουν δικιο κ οι μαμαδες κ οι γιαγιαδες σε μερικα πραγματα.

Οχι δεν συμβαινουν μονο τις 40 μερες.αλλα τις 40 μερες το μωρο ειναι αδιαβαστο απο ευχη για τον παπα δεν εχει μπει στο σπιτι τπυ Θεου οποτε ειναι ευαλωτο σε καθε κακο. Εγω ππαντως πιστευω στο κακο ματι οποτε φυλαγομε.εξαλου δεν μου ειναι κοπος να απλωσω τα ρουχα το πρωι..δεν υπαρχει λογος να τα αφησω εξω νυχτιατικα .

Εννοείται πως είναι απόλυτα σεβαστή η αποψή σου απλά είχα την απορία πως μπορεί να εστιάζει κάποιος στο ζήτημα των ρούχων σε σχέση με το όποιο κακό. Από περιέργεια και μόνο. Και πως αν υπάρχει κάτι το οποίο φοβάσαι αυτό θα συνεχίζει να υπάρχει κ μετά την ευχή...Αν κατάλαβα καλά όμως συνεχίζεις να το κάνεις κ μετά τις 40 μέρες, οπότε αυτό απαντά στην δεύτερη ερώτησή μου.

• 4 months later...

Κορίτσια τελικά τι γίνεται με τις προκαταλήψεις? Να σας πώ τον φόβο μου, παντρεύτηκα πρόσφατα και κατά την διάρκεια του μυστηρίου έπεσαν από το κεφάλι μου τα στέφανα 3 φορές-η αλήθεια είχα σκυφτό το κεφάλι μου-και ήρθε ο πάτερ και με ρώτησε κατά την διάρκεια της λειτουργίας στο αυτί, αν τα στέφανα ακούμπησαν το πάτωμα και του λέω όχι παρα τρίχα, κρεμμόντουσαν του λέω. Και τον ρώτησα γιατί? Σημαίνει κάτι? Και μου ειπε, τίποτε, προκαταλήψεις που δεν πρέπει να πιστεύουμε. Το είχα μέρες στο μυαλό μου και σκέφτηκα να το ψάξω να δω τι σημαίνει, και βρηκα πώς αν πέσουν τα στέφανα απτο κεφάλι την ώρα του μυστηρίου σημαίνει το ζευγάρι θα χωρίσει... να κλάψω έμεινε όταν το διάβασα ://///

Μακάρι να μην χωρίσουμε, τον αγαπώ πολύ τον αντρα μου και τα μωρά μας. Μακάρι να ειμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια για όσο θα ζούμε.

Διαφημίσεις

Η αληθεια ειναι οτι ειναι πολυ κακο να πεσουν τα στεφανα απο το κεφαλι...οχι να γλυστρισουν να πεσουν κατω στο πατωμα. Λενε ειναι μεγαλη γρουσουζια. Εσενα δεν επεσαν κατω λες..μακαρι.. Αλλα ρε κοριτσι 3 φορες κιολας????

εγώ πάλι ξέρω ότι δεν κάνει να τα ξετυλίξεις. πρέπει να τα αποθηκεύσεις έτσι όπως τα τύλιξε ο παπάς μετά το μυστήριο. μέσα στο κουτί τα άφησα, αλλά όχι από προκατάληψη. απλά από βαρεμάρα να ασχοληθώ περαιτέρω...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...