Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θηλασμός και τύψεις

Αισθάνεστε τύψεις/απογοήτευση που δεν θηλάσατε περισσότερο  

1.461

1. 1. Αισθάνεστε τύψεις/απογοήτευση που δεν θηλάσατε περισσότερο

• ναι
      458
    • έτσι και έτσι
      222
    • όχι
      273

Recommended Posts

Αρχίζω να πιστεύω πραγματικά ότι κάποια πράγματα είναι "Ελληνικό φαινόμενο". Ζω στην Ελβετία και παρόλο που και εδώ είναι όλοι υπέρμαχοι του θηλασμού, γιατροί και μαίες, σε ενθαρρύνουν και σε βοηθούν με κάθε τρόπο να θηλάσεις, αν τελικά για οποιοδήποτε λόγο δεν τα καταφέρεις κανείς δε σου ζητά το λόγο (επιστήμονας, συγγενής ή φίλος) και καμία μαμά δεν αισθάνεται τύψεις και ενοχές. Επίσης δε γνωρίζω καμία μαμά που θήλασε αποκλειστικά (και είναι οι περισσότερες εδώ) να το έκανε θέμα, να το δηλώνει ευθαρσώς όπου σταθεί και όπου βρεθεί και γενικώς να το θεωρεί μεγάλο κατόρθωμα. Ίσως γι' αυτό κι εγώ να είμαι τόσο cool. Όταν η κόρη μου δεν έπαιρνε το στήθος μου με τπτ και άρχισα να αγχώνομαι και να νιώθω άσχημα που μπορεί να μην καταφέρω να θηλάσω, οι μαίες και ο κοινωνικός μου περίγυρος με έκαναν να αισθανθώ ότι αυτά συμβαίνουν και δεν είναι πια και το τέλος του κόσμου. Από αυτά που διαβάζω και ακούω από φίλες, μάλλον στην Ελλάδα θα ήμουν δαχτυλοδειχτούμενη...

Εκεί πιθανόν να μη γίνεται θέμα γιατί "είναι όλοι υπέρμαχοι του θηλασμού, γιατροί και μαίες, σε ενθαρρύνουν και σε βοηθούν με κάθε τρόπο να θηλάσει", δεν επιχειρούν να σε αποθαρρύνουν. Και φυσικά μπορεί να συμβούν αυτά που σου συνέβησαν, σε ένα ποσοστό 0,5 των γυναικών.

Σε μια χώρα που στο τρίμηνο το 90% και στο εξάμηνο το 99% δε θηλάζει (http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%918%CE%9E%CE%98-9%CE%986) δεν καταλαβαίνω πώς μια γυναίκα που δε θήλασε (για οποιονδήποτε λόγο) είναι δακτυλοδεικτούμενη.

• 3 months later...

Διαφημίσεις

Δυστυχως δεν καταφερα να θηλασω τα δυο μου παιδακια λογω μικρων θηλων και νιωθω τυψεις. Ευελπιστω στο τριτο να τα καταφερουμε.. Παντως αυτο που ακουω οτι στην Ελλαδα αποτρεπουν το θηλασμο εγω προσωπικα δεν το συναντησα ποτε.Αντιθετα ολες στον περιγυρο μου θηλαζουν και τοσο οι μαιες οσο και ο γυναικολογος αλλα και ο παιδιατρος με μαλωσαν που δεν τα καταφερα. Εξ ου και οι τυψεις..

• 3 εβδομάδες μετά...
Δυστυχως δεν καταφερα να θηλασω τα δυο μου παιδακια λογω μικρων θηλων και νιωθω τυψεις. Ευελπιστω στο τριτο να τα καταφερουμε.. Παντως αυτο που ακουω οτι στην Ελλαδα αποτρεπουν το θηλασμο εγω προσωπικα δεν το συναντησα ποτε.Αντιθετα ολες στον περιγυρο μου θηλαζουν και τοσο οι μαιες οσο και ο γυναικολογος αλλα και ο παιδιατρος με μαλωσαν που δεν τα καταφερα. Εξ ου και οι τυψεις..

καλημέρα

θ συμφωνησω μαζι σου κ εγω αυτό διαπιστωσα πως τοσο οι γιατροι οσο και οι μαιες υποστηριζουν τ θηλασμο όπως κ οι περισσοτεροι γενικα, δεν πιστευω ότι υπηρξε γυναικα που να ηθελε ν θηλασει κ ν μην τ κατεφερε διοτι την επηρεασαν εξωγενείς παραγοντες

καλημέρα

θ συμφωνησω μαζι σου κ εγω αυτό διαπιστωσα πως τοσο οι γιατροι οσο και οι μαιες υποστηριζουν τ θηλασμο όπως κ οι περισσοτεροι γενικα, δεν πιστευω ότι υπηρξε γυναικα που να ηθελε ν θηλασει κ ν μην τ κατεφερε διοτι την επηρεασαν εξωγενείς παραγοντες

Ολοι ειναι υπέρ στα λόγια αλλα στην πράξη τπτ!! Δεν ειναι σχεδόν ΚΑΝΕΙΣ σωστα ενημερωμένος για τον θηλασμο στον τομέα της υγείας....δυστιχως!!! Ολοι λενε" ναι να θηλασεις "αλλα οταν παρουσιαστεί καποιο πρόβλημα( και ειναι ολα αντιμετωπισημα σχεδόν!) η πιο εύκολη απάντηση ειναι "δώσε ξένο"! Εγω η ίδια οπως και πολλές γνωστές μου αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στον θηλασμο που αν δεν ηταν το ΝΕΤ δεν θα θηλαζαμε σημερα....κρίμα!!!

καλημέρα

Εννοείται ότι υπάρχουν γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν και δεν τα κατάφεραν λόγω λάθος οδηγιών, και πολλές μάλιστα. Πλέον δεν θα σου πει κανένας γιατρός ή μαία απροκάλυπτα να μην θηλάσεις, γιατί είναι ευρέως γνωστά τα οφέλη του θηλασμού..με λάθος όμως οδηγίες για την τοποθέτηση στο στήθος, για την διάρκεια των θηλασμών και άλλα πολλά, μπορεί πχ να πληγωθεί το στήθος ή να πετρώσει..και τότε ο θηλασμός φαίνεται βουνό και είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσεις.

Διαφημίσεις

Οντως μπορει να δινονται καποιες φορες λαθος οδηγιες, φανταζομαι απο ελλειψη ενημερωσης (ειμαι πολυ ρομαντικη για να πιστεψω οτι γινεται επιτηδες για να μην μπορεσουμε να θηλασουμε).Ομως και παλι εχουμε κι εμεις μεριδιο ευθυνης.. Ισως θα πρεπε να ψαχνουμε καλυτερα πριν διαλεξουμε τους γιατρους που θα συμβουλευτουμε και θα συνεργαστουμε..

Οντως μπορει να δινονται καποιες φορες λαθος οδηγιες, φανταζομαι απο ελλειψη ενημερωσης (ειμαι πολυ ρομαντικη για να πιστεψω οτι γινεται επιτηδες για να μην μπορεσουμε να θηλασουμε).Ομως και παλι εχουμε κι εμεις μεριδιο ευθυνης.. Ισως θα πρεπε να ψαχνουμε καλυτερα πριν διαλεξουμε τους γιατρους που θα συμβουλευτουμε και θα συνεργαστουμε..

Δυστιχως ομως ΚΑΝΕΝΑΣ γιατρός ποτε δεν θα σου πει "δεν εχω ιδέα,ρωτά άλλον!"οποτε πέφτουμε θύματα της παραπληροφόρησης εν άγνοια μας!!!Πολλες κοπέλες που δεν έχουν σχέση με το Ίντερνετ δεν ξέρουν καν οτι υπάρχουν οι σύμβουλοι θηλασμου!! Εχω κανά δυο παραδείγματα... Οποτε εμπιστεύονται η τον γυναικολόγο, οι οποίοι ειναι οι πιο άσχετοι με το θεμα και μετα τον παιδίατρο οι οποίοι θα έπρεπε να ξέρουν αλλα δυστιχως ειναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που ξέρουν πραγματικα!!

καλημέρα

Μη βάζεις και στοίχημα.

Θηλασα 2,5 μηνες μονο μαζι με ξενο αφου δεν ειχα αρκετο γαλα. Ισως φταιει και οτι εβγαζα αποκλειστικα με το θηλαστρο αφου η κορη μου οσο κ αν προσπαθησαμε με τις μαιες στο νοσοκομειο και το σπιτι δεν ηθελε να παρει με τπτ το στηθος μου. Δε νιωθω καμια τυψη και καμια ενοχη. Η κορη μου δοξα τω Θεω ειναι υγιεστατη. Παει στο σταθμο απο ενος ετους καθε μερα κ παρολα αυτα εχει αρρωστησει μονο 1-2 φορες αυτα τα 2 χρονια με απλο πυρετο κ λιγο βηχα. Δεν αμφισβητω τα οφελη του θηλασμου, απο την αλλη δεν ειμαι κ τοσο σιγουρη οτι οντως οδηγει σε υγιεστερα παιδια. Ξερω μωρα που θηλασαν αποκλειστικα τουλαχιστον 6μηνο κ ειναι συνεχως αρρωστα με αντιβιωσεις.

Το ίδιο κι εγώ, καθώς ξέρω περιπτώσεις που θήλασαν τουλάχιστον 2 χρόνια αλλά παρολ' αυτά είναι συνέχεια άρρωστα και μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο. Η απάντηση που πήρα ήταν πως αν δεν είχαν θηλάσει, θα ήταν ακόμα χειρότερα. :? Απ' την άλλη πώς γίνεται παιδάκια που δεν θήλασαν παρά ελάχιστα να μην αρρωσταίνουν σχεδόν ποτέ;

Επίσης συμφωνώ στο άλλο που έγραψες ότι εδώ στην Ελλάδα το έχουμε κάνει μεγάλο ζήτημα το θέμα του θηλασμού. Ήμουν σε εμπορικό κέντρο με το μωρό, μπαίνω στο ασανσέρ με άλλη μαμά με καρότσι, (δεν την ήξερα καν) ανταλλάσσουμε φιλοφρονήσεις για τα μωρά μας και στο εντελώς άσχετο μου λέει "εμείς θηλάζουμε αποκλειστικά" χωρίς να τη ρωτήσω καν. Τι περίμενε να της πω; Συγχαρητήρια;

Το ίδιο κι εγώ, καθώς ξέρω περιπτώσεις που θήλασαν τουλάχιστον 2 χρόνια αλλά παρολ' αυτά είναι συνέχεια άρρωστα και μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο. Η απάντηση που πήρα ήταν πως αν δεν είχαν θηλάσει, θα ήταν ακόμα χειρότερα. :? Απ' την άλλη πώς γίνεται παιδάκια που δεν θήλασαν παρά ελάχιστα να μην αρρωσταίνουν σχεδόν ποτε;

Θα αρρωστενουν στην ενήλικη ζωή... Ειναι να μην σου τύχει πιστευω... Εμενα με θηλασε η μητέρα μου μεχρι τα 2,5 και αρρωστενα συνεχεια μικρη...τα ειχα φέρει ολα απο τον παιδικό!! Τωρα ομως εχω να αρρώστησω απο τα 12 την τελευταία φορά....Ο άντρας μου που δεν θηλασε σχεδόν καθολου αρρωστενει συχνά και ειναι 37!! Σαν παιδι αρρωστενε λιγο πιο σπάνια αλλα οσο μεγαλώνεις Ειναι πιο επώδυνο για τον οργανισμό να εχεις 40 πυρετό...

Διαφημίσεις

Το ίδιο κι εγώ, καθώς ξέρω περιπτώσεις που θήλασαν τουλάχιστον 2 χρόνια αλλά παρολ' αυτά είναι συνέχεια άρρωστα και μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο. Η απάντηση που πήρα ήταν πως αν δεν είχαν θηλάσει, θα ήταν ακόμα χειρότερα. :? Απ' την άλλη πώς γίνεται παιδάκια που δεν θήλασαν παρά ελάχιστα να μην αρρωσταίνουν σχεδόν ποτέ;

Μα δεν είπε κανείς ότι όποιο παιδί θηλάσει δεν θα αρρωστήσει ποτέ, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει να κάνει με τον κάθε οργανισμό, με τις συνθήκες διαβίωσης, με κληρονομικότητα και με παράγοντες που δεν έχουμε ανακαλύψει καν! Απλώς σύμφωνα με τις έρευνες στο μητρικό γάλα περνάνε στοισεία που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμου.. τώρα να εσύ προτιμάς να βγάλεις τα συμπεράσματα σου βασισμένη στις 2 περιπτώσεις που αναφέρεις, οκ.

Μα δεν είπε κανείς ότι όποιο παιδί θηλάσει δεν θα αρρωστήσει ποτέ, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει να κάνει με τον κάθε οργανισμό, με τις συνθήκες διαβίωσης, με κληρονομικότητα και με παράγοντες που δεν έχουμε ανακαλύψει καν! Απλώς σύμφωνα με τις έρευνες στο μητρικό γάλα περνάνε στοισεία που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμου.. τώρα να εσύ προτιμάς να βγάλεις τα συμπεράσματα σου βασισμένη στις 2 περιπτώσεις που αναφέρεις, οκ.

Επισης τα όφελοι του θηλασμου δεν ειναι μονο οι αρρώστιες..Αλλα κάτι πολυ περισσοτερο απο αυτο! Ειναι σαν να λέμε οτι το σεξ ειναι μονο για τα σπερματοζωάρια...

Νewbie G το έχω πάθει και γω αυτό..ναί έλεος συγχαρητήρια θέλανε..πολύ κόμπλεξ κυκλοφορεί γενικά μην το ψάχνεις!!!!!

Αlexia1985 εμένα η μάνα μου με θήλασε 1μησι χρόνο και έχω κολλήσει και τη γρίπη Η1Ν1 με νοσηλεία ενώ τον άντρα μου η μητέρα του καθόλου και δεν έχει αρρωστήσει ΠΟΤΕΕ του (φτου τώρα που το λέω):mrgreen: τί έχεις να μας πεις πάνω σε αυτό το παράδειγμα???

Νομίζω είναι κατανοητό και γενικά αποδεκτό πως το μητρικό είναι η καλύτερη επιλογή αφου έχει τις ιδανικές αναλογίες στα θρεπτικά συστατικά για τα μωράκια μας!Αλλά οκ...cool με τον τρόπο που μερικές το βγάζουν προς τα έξω!

Είναι σαν να κοκορεύεται κάποια που γέννησε με φυσιολογικό τοκετό και δεν έκανε καισαρική.Το βρίσκω ανώριμο και γίναμε και μανάδες!!!!!Εναλλακτικά,μπορεί να την κρατήσει και μέσα της την υπερηφάνια αν θέλει και το νιώθει έτσι...δε χρειάζεται....

Μετά διαβάζω κάπου...''με μαλώσανε γιατροί,μαίες που δεν το πάλεψα άλλο και έχω τύψεις''

Δεν είμαστε σοβαροί που έχουν τέτοιο λόγο οι συγκεκριμένοι άνθρωποι..εκτός των συμβουλών που οφείλουν να δίνουν και της συμπαράστασης τί άλλο??Ξέρουν τί συμβαίνει στη ζωή, στο κεφάλι και στη ψυχή της κάθε γυναίκας-λεχώνας??:shock:Η κάθε μανούλα πρέπει να νιώθει καλά για να αισθάνεται καλά αυτή και να νιώθει και το μωράκι κατ επέκταση καλά και να το φροντίζει με ζεστασιά.Αν η μάνα για χψ λόγους ΔΕΝ ..το μωρό το καταλαβαίνει και δυσφορεί.Οπότε μην ακούς τα ''μαλώματα''κανενός συνέχισε να φροντίζεις το μωράκι σου χωρίς τύψεις όπως εσύ ξέρεις καλύτερα;)

Εφόσον μια γυναίκα θηλάζει, ακόμα κι αν δεν θηλάζει αποκλειστικά, τα οφέλη του θηλασμού υπερισχύουν, έτσι δεν είναι; Δλδ αν πάρει το μωρό και λίγο συμπλήρωμα, αναιρούνται τα οφέλη του θηλασμού; Επίσης ακόμα κι αν θηλάσει ένα μήνα, είναι πολύ καλύτερα από το να μη θηλάσει καθόλου. Δε νομίζω ότι υπάρχει γυναίκα που θα αρνηθεί τα οφέλη του θηλασμού. Αλλά το να καθόμαστε και να λέμε πόσο θηλάσαμε λες και πρόκειται να πάρουμε κάποιο βραβείο, εμένα όλο αυτό μου κάνει πολύ δήθεν. 'Όποια θεωρεί ότι κάνει το καλύτερο για το παιδί της, δε βγαίνει να το διατυμπανίσει.

Δεν ανέφερα 2 περιπτώσεις. Έγραψα ότι θήλασαν 2 χρόνια. Και δεν επιλέγω να βγάλω κανένα συμπέρασμα, απλά μια παρατήρηση έκανα.

Εγω δεν είδα να διατυμπανίζει κανένας τιποτα...Απλα αν αμφισβητούνται τα οφέλη του θηλασμου λογικο ειναι αν δεν συμφωνείς να γράψεις την γνώμη σου... Οσο για τα κόμπλεξ που προαναφέρθηκαν..άλλοι να τα κοιτάξουν....

Διαφημίσεις

Εννοείται ότι υπάρχουν γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν και δεν τα κατάφεραν λόγω λάθος οδηγιών, και πολλές μάλιστα. Πλέον δεν θα σου πει κανένας γιατρός ή μαία απροκάλυπτα να μην θηλάσεις, γιατί είναι ευρέως γνωστά τα οφέλη του θηλασμού..με λάθος όμως οδηγίες για την τοποθέτηση στο στήθος, για την διάρκεια των θηλασμών και άλλα πολλά, μπορεί πχ να πληγωθεί το στήθος ή να πετρώσει..και τότε ο θηλασμός φαίνεται βουνό και είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσεις.

συμφωνω κ διαφωνω μαζι σου δηλαδή θελω ν πω πως κ εγω όταν γεννησα τ βρηκα σκουρα κ απογοητευομουν αλλα ειχα ενημερωθεί από πριν κ επισης πραγματικα επρηξα τις μαιες στο νοσοκομειο μεχρι ν καταλαβω τη σωστη τοποθετηση, τη συχνοτητα των θηλασμων κτλ εγινα πραγματικα ενοχλητικη, ριχνω δηλαδή περισσοτερο τ βαρος σε εμας τις μανουλες παρα στους αλλους

ενταξει δεν είναι κ πυρηνικη φυσικη πια μην τ μεγαλοποιούμε όλα, είναι κουραστικο, δυσκολο στην αρχη αλλα όχι τοσο πολυπλοκο οσο παρουσιάζεται, πιστευω πως αν δεν τ παρατησεις τις πρωτες ημερες τοτε θ εισαι ενταξει

κ ακομη κ αν δεν σου κατσει ενταξει καμμια μανουλα ν μην αισθανεται τυψεις

Επεξεργάστηκαν by iouliana
ορθογραφια

Νομιζω πως ολοι γνωριζουμε τα οφελη του θηλασμου πλεον υπαρχει ενημερωση.. Αλλα θα συμφωνησω οτι μας πιανει και μια υστερια με το θεμα πολλες φορες. Θυμαμαι οταν γεννησα, η πρωτη ερωτηση ηταν ποσο ζυγιζε το μωρο και η δευτερη αν το θηλαζω. Ακομη κι απο αντρες μου ετυχε! Ειχα αρχισει να νιωθω αβολα..

Νομιζω πως ολοι γνωριζουμε τα οφελη του θηλασμου πλεον υπαρχει ενημερωση.. Αλλα θα συμφωνησω οτι μας πιανει και μια υστερια με το θεμα πολλες φορες. Θυμαμαι οταν γεννησα, η πρωτη ερωτηση ηταν ποσο ζυγιζε το μωρο και η δευτερη αν το θηλαζω. Ακομη κι απο αντρες μου ετυχε! Ειχα αρχισει να νιωθω αβολα..

Είχα πάει στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς με το μωρό 2 μηνών. Ο βιβλιοπώλης επειδή με θυμόταν έγκυο, μου λέει "α γέννησες, να σου ζήσει! κι η δικιά μας είναι 2μιση μηνών, μαζί θα πηγαίνουν σχολείο τα μικρά μας" κι αφού λέμε όλα τα γνωστά που λένε οι νέοι γονείς, ξαφνικά μου πετάει "θηλάζουμε αποκλειστικά" Όντως είναι για γέλια η κατάσταση! :-D

Είχα πάει στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς με το μωρό 2 μηνών. Ο βιβλιοπώλης επειδή με θυμόταν έγκυο, μου λέει "α γέννησες, να σου ζήσει! κι η δικιά μας είναι 2μιση μηνών, μαζί θα πηγαίνουν σχολείο τα μικρά μας" κι αφού λέμε όλα τα γνωστά που λένε οι νέοι γονείς, ξαφνικά μου πετάει "θηλάζουμε αποκλειστικά" Όντως είναι για γέλια η κατάσταση! :-D

:-P Ε ναι! Λιγο υπερβολικο να λεμε και στο μαναβη της γειτονιας αν θηλαζουμε..

Οι περιπτώσεις που ξέρει (ή νομίζει ότι ξέρει η κάθε μια μας :rolleyes:) δεν μπορούν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα μελετών, που διεξήγαγαν επί χρόνια, σειρά επιστημόνων σε πολλές χώρες.

Δεν πρόκειται απλά για ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, που καθεμιά μας μπορεί να αντικρούσει επικαλούμενη ιστορίες από τον μικρόκοσμό της. Πρόκειται για ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, και ως εκ τούτου μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο από νεώτερα επιστημονικά δεδομένα.

Αν πράγματι δεν ίσχυαν τα συγκριτικά μεγαλύτερα οφέλη του θηλασμού για την υγεία του παιδιού, λέτε οι εταιρείες που παράγουν/διακινούν βρεφικά γάλατα να μην ξέρουν τα σχετικά στοιχεία, ώστε να τα επικαλεστούν; Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ανέχονται να αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες το health claim για το ότι είναι καλύτερος ο μητρικός θηλασμός; Έτσι στον αέρα, για την καλή τους καρδιά, επειδή προτιμούν να θυσιάσουν τα κέρδη τους χάριν του μητρικού θηλασμού; Ή ξαφνικά είναι πιο ισχυρό το λόμπι των ανώνυμων μαμάδων από το λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών; :mrgreen:

Όλες οι επιλογές σεβαστές αλλά υπάρχει ένα όριο και στο τι αμφισβητούμε. Ένα όριο σοβαρότητας, καταρχήν.

... Αλλά το να καθόμαστε και να λέμε πόσο θηλάσαμε λες και πρόκειται να πάρουμε κάποιο βραβείο, εμένα όλο αυτό μου κάνει πολύ δήθεν. 'Όποια θεωρεί ότι κάνει το καλύτερο για το παιδί της, δε βγαίνει να το διατυμπανίσει.

....

Το αν έχει κάποια μαμά κόμπλεξ με το ότι θήλασε ή δεν θήλασε, είναι ΑΣΧΕΤΟ με τον θηλασμό. Η ύπαρξη κόμπλεξ σχετίζεται μόνο με την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου.

Ο θηλασμός / μη θηλασμός αποτελεί απλώς το "όχημα" με το οποίο εξωτερικεύεται το κόμπλεξ του καθενός σήμερα. Αύριο, θα είναι κάτι άλλο. Ο κομπλεξικός άνθρωπος μονίμως θα εφευρίσκει νέους τρόπους για να νιώσει ότι κάπου υπερέχει ή για να δικαιολογήσει τις ανεπάρκειές του.

Οπότε, ας τα δούμε τα πράγματα και με αυτό το πρίσμα.

Κατά τα άλλα, μερικές φορές η φράση "θηλάζουμε αποκλειστικά" μπορεί να λέγεται και καλόπιστα. Ειδικά, όταν προφέρεται από ενθουσιώδεις και φρέσκες μανούλες! :-D

Οι ερωτήσεις της αμηχανίας! :rolleyes:

Τι να ρώταγαν και οι άνθρωποι; Σε ποιον μοιάζει το μωρό; :twisted::twisted::twisted:

Ή τη ρητορική ερώτηση: "Πώς αισθάνεσαι που έγινες μανούλα; Υπέροχα, ε;"

Οι ερωτήσεις της αμηχανίας! :rolleyes:

Τι να ρώταγαν και οι άνθρωποι; Σε ποιον μοιάζει το μωρό; :twisted::twisted::twisted:

Ή τη ρητορική ερώτηση: "Πώς αισθάνεσαι που έγινες μανούλα; Υπέροχα, ε;"

Ακριβώς! Το αν θηλάζεις είναι μια ερώτηση γενικού ενδιαφέροντος που συνδέεται με ένα νεογέννητο, γι΄αυτό και ήταν η δεύτερη ερώτηση μετά το βάρος του παιδιού. Δεν είναι αδιακρισία ούτε κόμπλεξ, εκτός κι αν μετά σε κατακρίνουν για το ότι δεν θηλάζεις.

Επίσης το "θηλάζουμε αποκλειστικά" δεν το βλέπω σαν κόμπλεξ ρε κορίτσια, είναι ένα επίτευγμα, δύσκολο εδώ που τα λέμε, και ο άλλος το λέει πάνω στον ενθουσιασμό του, επειδή αυτό κυριαρχεί στην καθημερινότητά του. Κόμπλεξ θα γίνει μόνο αν αρχίσει να λέει "εσείς γιατί δεν θηλάζετε, α κακώς " κτλ κτλ, όπως επίσης κομπλεξ είναι αυτό που άκουγα εγώ " ααα θηλάζετε ακόμα? μα κόψτο!".

Αααχχ δε συμφωνώ ακριβώς..μάλλον θα το κάνετε και σεις για αυτό δικαιολογείτε τις αδιάκριτες ερωτήσεις του...βιβλιοπώλη..φυσικά και προτιμώ να με ρωτήσει σε ποιον μοιάζει (να περάσει η ώρα) και όχι για το πώς γέννησα ή για το εάν θηλάζω και εάν είναι αποκλειστικό ή μεικτό κτλ κτλ..λοιπόν vivien9 και Αimee θα σας πω πως πίσω από αυτό κρύβεται ένα κουτσομπολιό για το ποιά μάνα κάνει καλύτερα τί και ήθελε να κοκορευτεί(πάντα με σύγκριση!στην Ελλάδα ζούμε) και όχι πως ο κυριούλης έτρεφε καμιά ιδιαίτερη κάψα και ενδιαφέρον για το πως τρέφεται το μωρό της κοπέλας πιστέψτε με..δεν είναι ούτε ο κολλήτος ούτε ο πατέρας ούτε ο παιδίατρος...αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει το σκεπτικό του..και φυσικά έπονται και τα αντίστοιχα σχόλια μετά αν απαντήσεις ''εμείς όχι αποκλειστικά'' ή ''εμείς τρώμε ξένο'' και πείτε μου τώρα ότι δεν το έχετε ξανακούσει κορίτσια.Δε γίνεται να το διαβάζετε από 2-3 εδώ στο φόρουμ πρώτη φορά!!!Να σας πω λοιπόν προσωπική εμπειρία τουλάχιστον να τεκμηριώσω κάπως το γιατί έχω διαμορφώσει τη συγκεκριμένη άποψη.Μιλάω με φίλη από το σχολείο η οποία έχει ήδη 1 παιδάκι και έτυχε να γεννήσουμε φέτος με μια εβδομάδα διαφορά.Εμένα το πρώτο..Για πάρα πολλούς λόγους δεν συνέχισα το θηλασμό κ θήλασα μόνο τον πρώτο μήνα.Με ρωτάει για το αν θηλάζω της περιγράφω το τί πέρασα..η απάντηση..''Ε και?τί εννοείς είχες πληγές?και εγώ είχα αλλά θηλάζω αποκλειστικά!''Από ΟΟΟΛΑΑΑ αυτά που της είπα πως πέρασα ψυχολογικά αυτό είχε να μου απαντήσει.Ω τί ενδιαφέρον εε????Καθόλου σύγκριση..Με ρωτάει η γειτόνισσα μόλις 40ντησε το μωρό για το θηλασμό..σχεδόν που δεν με έβαλε τιμωρία από το κράξιμο που της είπα ότι με βλέπω να σταματάω.Ισως επειδή δεν ήμουν ποτέ αδιακριτη περιμένω και από τους άλλους το ίδιο.Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.Πάντως γνήσιο ενδιαφέρον δεν είναι.Υπάρχει θέμα στην Ελλάδα.

Οι περιπτώσεις που ξέρει (ή νομίζει ότι ξέρει η κάθε μια μας :rolleyes:) δεν μπορούν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα μελετών, που διεξήγαγαν επί χρόνια, σειρά επιστημόνων σε πολλές χώρες.

Δεν πρόκειται απλά για ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, που καθεμιά μας μπορεί να αντικρούσει επικαλούμενη ιστορίες από τον μικρόκοσμό της. Πρόκειται για ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, και ως εκ τούτου μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο από νεώτερα επιστημονικά δεδομένα.

Αν πράγματι δεν ίσχυαν τα συγκριτικά μεγαλύτερα οφέλη του θηλασμού για την υγεία του παιδιού, λέτε οι εταιρείες που παράγουν/διακινούν βρεφικά γάλατα να μην ξέρουν τα σχετικά στοιχεία, ώστε να τα επικαλεστούν; Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ανέχονται να αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες το health claim για το ότι είναι καλύτερος ο μητρικός θηλασμός; Έτσι στον αέρα, για την καλή τους καρδιά, επειδή προτιμούν να θυσιάσουν τα κέρδη τους χάριν του μητρικού θηλασμού; Ή ξαφνικά είναι πιο ισχυρό το λόμπι των ανώνυμων μαμάδων από το λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών; :mrgreen:

Όλες οι επιλογές σεβαστές αλλά υπάρχει ένα όριο και στο τι αμφισβητούμε. Ένα όριο σοβαρότητας, καταρχήν.

Συμφωνώ πάρα πολύ. Αυτός ο τρόπος κατανόησης του φαινομένου είναι αντίστοιχος με το "ξέρω πολλούς που καπνίζουν κ είναι υγιέστατοι άρα το κάπνισμα δεν βλάπτει". Είναι λάθος τρόπος σκέψης. Και πράγματι κ αυτός που καπνίζει και είναι υγιής θα ήταν ακόμα πιο υγιής αν δεν κάπνιζε.

Το να προσπαθούμε να μειώσουμε τα οφέλη του θηλασμού είναι κάτι αντίστοιχο με το προσπαθούμε να μειώσουμε τις μητέρες που δεν θήλασαν για να φανούμε "ανώτερες". Στην πρώτη περίπτωση ισχύει η ψυχική άμυνα "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια' και στην δεύτερη για να νιώσω καλύτερα επειδή είμαι ανασφαλής θα μπω σε σύγκριση με κάποιον που δεν τα κατάφερε στο θέμα αυτό.

Όταν κάποιος κάνει την ερώτηση περί θηλασμού ή αναφέρει το ότι θηλάζει, πιστεύω ότι φαίνεται τι διάθεση έχει απ' το τι θα πει στην συνέχεια κ γενικότερα από το ύφος κ τον τόνο του. Συμφωνώ με την vivien9. Δεν είναι όλοι ίδιοι.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...