Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΖΑXΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές


Afroditi D

Recommended Posts

Πέρυσι έφτιαξα αυτό το κέικ και είναι πολύ νόστιμο!

 

Χριστουγεννιάτικο κέικ με 2 σοκολάτες και ξερά φρούτα

 

Υλικά για 1 στρογγυλό ταψί 20 εκ. περίπου:

 

-250 γραμ. κουβερτούρα

-250 γραμ. λευκή σοκολάτα

-12 ξερά βερίκοκα

-10 χουρμάδες

-2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα

-1 φλιτζάνι καρυδόψιχα

-½ φλιτζάνι ζάχαρη

-6 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

-Βούτυρο(εγώ χρησιμοποιώ το coulinese,είναι πολύ πρακτικό για το βουτύρωμα του ταψιου!) και αλεύρι για το ταψί

 

 

 

* Ψιλοκόβετε ή τρίβετε τη κουβερτούρα και τη λευκή σοκολάτα.

*Βγάζετε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και από τα βερίκοκα (αν έχουν) και τα ψιλοκόβετε. Τρίβετε την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα στο πολυμίξερ.

* Χτυπάτε τα ασπράδια για 4-5 λεπτά και όταν αφρατέψουν, ρίχνετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα.

* Ρίχνετε στη μαρέγκα σταδιακά την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα, ανακατεύετε με απαλές κινήσεις και ρίχνετε στη συνέχεια τις δύο σοκολάτες. Τέλος, προσθέτετε τα ξερά φρούτα και συνεχίζετε να ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

* Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 40 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί, το αφήνετε να κρυώσει για να μπορέσετε να το κόψετε σε μερίδες. Πριν το σερβίρετε, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

(μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα, σαν κέικ.)

 

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. ζάχαρη

600 γρ. αλεύρι

300 γρ. βούτυρο(τύπου κερκύρας)

300 γρ. γάλα κρύο

6 αβγά

3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1 φλυτζανάκι κονιάκ

1 βανίλια

ξύσμα πορτοκαλιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε καλά.

Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε τους κρόκους έναν ένα. Στη συνέχεια προσθέτουςμ το μισό γάλα και μετά όλο το αλεύρι.

Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το κρεμόριο και τα ασπράδια των αβγών, χτυπημένα μαρέγκα.

Τελευταία προσθέτουμε τη σόδα με το κονιάκ.

Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 200°.

 

Βαθμος δυσκολίας : 0

Χρονος ετοιμασίας :1.30'

Καλή επιτυχία

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

 

2 φλ. Αλεύρι - 1 φλ. καβουρδισμένα Αμύγδαλα - 1 φλ. Ζάχαρη - 2 Κρόκοι αυγού - 1 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ - Αχνη Ζάχαρη - 1 φλ. Βούτυρο γάλακτος - Ροδόνερο

 

Βάζετε το βούτυρο σε λεκάνη και το χτυπάτε καλά να ασπρίσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τους κρόκους και το μπέικιν, ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε καλά να γίνει αφράτη ζύμη. Πλάθετε σε διάφορα σχήματα τους κουραμπιέδες (στρόγγυλους, μισοφέγγαρα, αστέρια)και τους βάζετε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Βάζετε σε πιατέλα, ραντίζετε με ροδόνερο και πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη.

 

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

400 γρ. ζάχαρη - 300 γρ. μαλακό βούτυρο - 1 πρέζα αλάτι - 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια - 750 γρ. φαρίνα κοσκινισμένη - 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη - 1 ποτηράκι κονιάκ - χυμός και ξύσμα ενός πορτοκαλιού - 1 αυγό χτυπημένο - ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα

 

Ρίξτε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπήστε τα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών με τη μαστίχα και συνεχίστε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέστε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Χτυπήστε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίξτε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώστε ένα ταψί και βάλτε μέσα το μείγμα. Μπορείτε να κάνετε διάφορα σχέδια στην επιφάνεια μ'ένα πιρούνι. Αλείψτε την πίτα με αυγό και στολίστε τη με γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα.

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ εύκολα!Εγώ φτιάχνω από 17 χρονών!

 

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

ΥΛΙΚΑ

 

-2 φλ. λάδι

-1 φλ. ζάχαρη

-1 φλ. χυμό πορτοκαλιού

-1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

-1 κ. περίπου αλεύρι μαλακό

-1 1/2 κ.γ. σόδα

-ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

 

-1 φλ. ζάχαρη

-1 φλ. μέλι

-1 φλ. νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Δουλεύουμε το λάδι αρκετή ώρα με το μίξερ και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό, το σιμιγδάλι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι με τη σόδα.

Τα πλάθουμε μικρά γιατί μεγαλώνουν πολύ και τα βάζουμε στο φούρνο αφού έχει φτάσει τους 200 C γιατί αλλιώς απλώνουν.

Όταν κρυώσουν τελείως τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό. Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα. Αν τα επικαλύψουμε με σοκολάτα,η καρυδόψιχα μπαίνει μετά.

 

:!: SOS :!: Α!Και μη βάλεις ζάχαρη στο γλάσο!Δεν θα τρώγονται! :P:D

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Βεβαια τα πιό νόστιμα μελομακάρονα θα είναι σίγουρα τα δικά σας!

 

YΛΙΚΑ

2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι

1 φλ. τσ. ζάχαρη

3/4 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι

1/4 φλ. τσ. κονιάκ

2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι μαλακό

1 κ.γ. κανέλα και 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 φλ. τσ. μέλι

2 φλ. τσ. ζάχαρη

2 φλ. τσ. νερό

ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ 1 1/2 φλ. τσ. καρύδια

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και αν θέλουμε και 1 κ.γ. σόδα. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το λάδι, την πορτοκαλάδα, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μυρωδικά. Τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.

Τα ενώνουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα και λίγο με το χέρι μας. Δεν τα ζυμώνουμε πολύ για να μην κουραστεί η ζύμη και να είναι αφράτα τα μελομακάρονά μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε και στην επιφάνεια με τσιμπηδάκι. Τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά.

Τώρα είναι η ώρα να βράσουμε το σιρόπι μας! Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και το αφήνουμε να βράσει με χωρίς το καπάκι για πέντε λεπτά. Προσοχή πρέπει να βράσει μόνο για πέντε λεπτά γιατί αλλιώς θα καραμελώσουν τα μελομακάρονα.

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα βάζουμε σε μία πιατέλα, κοντά- κοντά το ένα με το άλλο. Ρίχνουμε το σιρόπι μας ζεστόπ επάνω από τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να ρουφήξουν το μέλι.

Βουταμε ενα -ενα στο γλασο που μας ειπε η Ρουλίτσα :) (αν θελουμε)και πασπαλίζουμε από επάνω με καρύδια και αν θέλουμε και λίγη ζάχαρη.

 

 

Καλή επιτυχία!

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ΔΙΠΛΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ (μαμά μου!)

 

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 μέτρια αυγά

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για τη ζύμη

½ κιλό καλαμποκέλαιο

½ κιλό ελαιόλαδο

½ φλιτζανάκι του καφέ ούζο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη

1200 ml νερό

2 κουταλιές της κούπας μέλι

Για το στόλισμα:Τριμμένο καρύδι

Κανέλλα

 

Εκτέλεση :

 

Σε ένα βαθύ μπολ ή μια μεγάλη λεκάνη για την κουζίνα, προσθέστε το αλεύρι, το λάδι (1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο), το ούζο και το ξύδι και ανακατέψτε-ζυμώστε το μίγμα τρίβοντάς το ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες σας.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ, ρίξτε τα αυγά και χτυπήστε τα με το σύρμα ή με το μίξερ. Προσθέστε αυτό το μίγμα στο μίγμα με το αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε με τα χεριάκια σας.(πολλα μπόλ κορίτσια....)

Στη συνέχεια χωρίστε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη. Με καθένα από αυτά αρχίστε να ανοίγετε φύλλο σε σχήμα παραλληλόγραμμου με τον πλάστη. Κάθε τέτοιο φύλλο όταν λεπτύνει αρκετά θα πρέπει να το κόψετε σε λωρίδες μήκους περίπου 10 πόντων και πλάτους περίπου 5 πόντων. Θα συνεχίσετε να κάνετε το ίδιο μέχρι όλη ζύμη σας να γίνει λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε ένα ικανό μέρος από το λάδι (καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο) και το αφήνετε λίγο να «κάψει». Στη συνέχεια ρίχνεται στο λάδι μία – μία λωρίδα, την αφήνεται ελάχιστο χρόνο να πάρει λίγο χρώμα και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών την τυλίγεται γρήγορα σαν φλογέρα και την βγάζετε από το λάδι για να την τοποθετήσετε σε ένα σκεύος-πιατέλα. Συνεχίζετε το ίδιο για τις υπόλοιπες δίπλες και προσθέτετε λάδι στην κατσαρόλα όποτε χρειάζεται.

Εκτέλεση για το σιρόπι :

Προσθέτετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει 1 λίτρο σιρόπι. Μετά το βράσιμο προσθέτετε και το μέλι, ανακατεύετε και αφήνεται να κρυώσει λίγο.

Εκτέλεση για το μέλωμα :

Για να μελώσετε τις δίπλες θα πρέπει το σιρόπι να είναι απαραίτητα χλιαρό. Ρίχνετε λοιπόν προσεκτικά μία – μία δίπλα στο σιρόπι και την βγάζετε σε μια πιατέλα. Κάνετε το ίδιο για όλες τις δίπλες.

Και τέλος για το στόλισμα :

Σε κάθε στρώση από δίπλες που βάζετε στην πιατέλα ρίξτε από πάνω τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλλα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσετε όλες τις δίπλες.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

λοιπόν,στο θέμα Χριστούγεννα είχα δώσει μια συνταγη για κουλουράκια- στολίδια.
λοιπόν η συνταγή για τα κουλουράκια στολίδια είναι η εξής

υλικά : χρειαζόμαστε καλούπια από εκείνα που δίνουμε σχήμα στα μπισκότα μας.ό,τι σχέδιο θέλετε.απλά θέλουμε δυο μεγέθη μεγάλα και μικρά.4κούπες αλεύρι,1 κούπα ζάχαρη, 1 αυγό, 1κουταλάκι μπεικιν παουντερ, 2 κουταλιές γάλα, 1,5 κούπα μαλακό βούτυρο,λίγο αλάτι και καραμέλες.

προθερμαίνω το φούρνο για 15 λεπτά

χτυπαω τη ζάχαρη με το γάλα και το βούτυρο

προσθέτω το αλεύρι και το μπεικιν

προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά

κόβω με τα μεγάλα σχεδιάκια.αφού κόψω τα μεγάλα,κόβω μέσα τους τα μικρά.πρέπει να μοιάζουν με δαχτυλίδι(άσχετα με το σχέδιο)

βάζω στο κέντρο από μια καραμέλα και ψήνω στο φούρνο για 12 λεπτά στους 180οC.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!!

Α!και αν θέλετε να γίνουν στολίδια με μια οδοντογλυφίδα κάνετε μια τρύπα ψηλά

 

τώρα βάζω και τη φωτό.μόλις τα έφτιαξα!

dsc01158vq4.jpg

dsc01158vq4.a1648b82b1.jpg

 

dsc01159fg1.jpg

dsc01159fg1.a9ffce3a63.jpg

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Κουκουνάρια από σοκολάτα...

 

Η συνταγή αυτή είναι πιο πολύ... χειμωνιάτικη παρά χριστουγεννιάτικη. Είναι ωραία για στόλισμα σε πιατέλα.

 

Υλικά:

100 γρ. κουβερτούρα

100 γρ. σοκολάτα γάλακτος

100 γρ. κορν φλέικς

ζάχαρη άχνη

πλαστικές θήκες αυγών πλυμένες και στεγνές (αυτές που αγοράζουμε τα αυγά).

 

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τις σοκολάτες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα κορφ φλέικς. Ανακατεύουμε απαλά για να μη διαλυθούν τα κορφ φλέικς. Στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες αυγών (περίπου 12) και τις βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες για να σφίξει (όχι παραπάνω γιατί θα γίνει πολύ σκληρό).

Ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.

Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε πιάτο που θα έχουμε βάλει κάτι σαν κλαδί χριστουγεννιάτικου δέντρου και να μοιάζουν με κουκουνάρια σε κλαδί...

ZS95p3.png  hcT0p3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=3680

 

Δες εδώ. Έχω δει πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές και πολύ νόστιμες όσες έχω κάνει. Και πολλές γίνονται μια χαρά με σχεδιάκια!!

ZS95p3.png  hcT0p3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Μελομακάρονα συνταγή

 

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 ποτήρια του νερού καλής ποιότητας ελαιόλαδο

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι γεμάτο)

Μισό ποτήρι του νερού νερό

1 ποτήρι τον νερού φρέσκο χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

360γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα

10 γραμ. αμμωνία 15 γρ. σόδα

1 μικρό μοσχοκάρυδο ξυσμένο

Φλούδα ξυσμένη ενός πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα

1300 γραμ. αλεύρι περίπου (όσο σηκώσει, για να γίνει η ζύμη μαλακιά)

Καρύδια, αμύγδαλα κοπανισμένα για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1 ποτήρι του νερού νερό

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 ποτήρι του νερού μέλι

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε το λάδι σε ένα μπωλ και το χτυπάμε με το μίξερ καλά, μέχρι ν' ασπρίσει. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη διαλυμένη σόδα, τα καρύδια, την αμμωνία και τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε όλα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα, και με έναν τρίφτη τυριού πατάμε τη μια τους πλευρά ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο του. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα.

Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και με καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα.

 

Μελομακάρονα συνταγή

με σιμιγδάλι

 

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 κούπα αλεύρι μαλακό

4 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

2 κούπες λάδι (αραβοσιτέλαιο)

1/2 κούπα ζάχαρη

1/4 κούπα κονιάκ

2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι σόδα

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη

2 κούπες μέλι

1 1/2 κούπα νερό

Για το γαρνίρισμα:

1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Λίγη κανελοζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Σε μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει και τη σόδα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπωλ μεγάλο και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεύρι, και το μπέικιν πάουντερ ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Καθώς ψήνονται τα μελομακάρονα εμείς θα ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά μετά το ξάφρισμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν ψηθούν τα μελομακάρονα τα βουτάμε ένα ένα μέσα στο σιρόπι. Με τρυπητό τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανελοζάχαρη.

 

 

Κουραμπιέδες

 

 

Υλικά:

4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι βανίλια

2 κούπες βούτυρο γάλακτος

1/2 κούπας ζάχαρη

2 αυγά (μόνο τους κρόκους)

Λίγη μαστίχα

Ανθόνερο

1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και μετά το κοσκινίζουμε. Στο μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη και τη μαστίχα έως ότου ασπρίσουν και φουσκώσουν. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια το αλεύρι χτυπώντας τα μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο αλεύρι έτσι ώστε να μην κολλά στα χέρια μας η ζύμη. Πλάθουμε με το χέρι τους κουραμπιέδες σε μισοφέγγαρα ή στρογγυλά ή κόβουμε με κουπ πατ γιορτινά σχέδια. Σε ταψί στρώνουμε (για την ευκολία μας) άκαυστο αντικολλητικό χαρτί και τους βάζουμε ώστε να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 175 βαθμούς. Όταν ροδίσουν τους βγάζουμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστοί τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε στην άχνη ζάχαρη.

 

Εγκ νογκ

 

 

Υλικά για 4 ποτήρια:

4 αυγά

4 βανίλιες

8 κουταλιές ζάχαρη

4 κουταλάκια ρούμι

2 φλιτζάνια γάλα

 

Εκτέλεση:

Θα πρέπει να προσέξουμε την προέλευση των αυγών επειδή αυτά δεν θα μαγειρευτούν. Στην αρχή ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Παίρνουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε μαζί με 4 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να πήξουν και να ασπρίσουν πολύ. Προσθέτουμε το ρούμι, το γάλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί. Με το μείγμα αυτό, γεμίζουμε τα 4 ποτήρια μας, αφήνοντας περίπου δύο δάχτυλα κενό στο πάνω μέρος.

Πλένουμε σχολαστικά τα ποδαράκια του μίξερ και σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνουν μια μαρέγκα σφιχτή. Μοιράζουμε αυτή τη μαρέγκα στα 4 ποτήρια και τα σερβίρουμε κρύα με καλαμάκι.

 

Apfelstrudel (Στρούντελ μήλου)

 

 

Υλικά:

2 πακέτα σφολιάτα

2 κιλά μήλα γκόλντσμιθ

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα

2 φακελάκια κουκουνάρι

1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος

4 κουταλιές κορν φλάουρ

Χυμό μισού λεμονιού

Λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα κρατώντας τη φλούδα και τα κουκούτσια τους. Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και βάζουμε σε τουλπάνι τη φλούδα και τα κουκούτσια τους. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα, το τουλπάνι καλά κλεισμένο, τη ζάχαρη, τη καρυδόψιχα χοντροκομμένη, το κουκουνάρι, το χυμό λεμονιού και 1/2 φλιτζανιού νερό. Τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν τα μήλα, χωρίς όμως να διαλυθούν. Αφαιρούμε το τουλπάνι και με μια τρυπητή κουτάλα όλα τα υλικά, αφήνοντας στην κατσαρόλα όλο το ζουμί. Το ζουμί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι περίπου 1 1/2 φλιτζάνι. Αν είναι λιγότερο από αυτή τη ποσότητα, συμπληρώνουμε την υπόλοιπη με νερό. Έχοντας πλέον στην κατσαρόλα μας 1 1/2 φλιτζάνι υγρό, παίρνουμε το μισό φλιτζάνι και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Διαλύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και μετά το προσθέτουμε στο υπόλοιπο υγρό ανακατεύοντας διαρκώς και βάζοντας ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει το ρίχνουμε στα υλικά που έχουμε βράσει και τα ανακατεύουμε όλα μεταξύ τους. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε και αυτό στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας για άλλη μία φορά.

Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και μοιράζουμε τη γέμιση σε κάθε ένα από τα 4 φύλλα πασπαλίζοντας με κανέλα. Κλείνουμε καλά βρέχοντας τα δάχτυλά μας με λίγο νερό τη σφολιάτα στο σημείο της ένωσης και πατώντας την στις άκρες. Βάζουμε τα στρούντελ σε ταψιά στρωμένα με άκαυστη αντικολλητική κόλλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε από πάνω τα στρούντελ σαν νυχιές γάτας. Τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να ανοίξουν οι τομές στην πάνω πλευρά.

Τα στρούντελ σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη που την ρίχνουμε όταν είναι σχετικά κρύα.

 

 

 

 

Χριστόψωμο

 

 

Υλικά:

2 κιλά σκληρό αλεύρι

2 κύβους φρέσκια μαγιά (ή 4 φακελάκια)

1 κουταλιά αλάτι

4 κουταλιές ζάχαρη

2 φλιτζάνια καρυδόψιχα μέτρια κομμένη

1 χούφτα γλυκάνισο

100 γρ. σουσάμι

1 – 2 φακελάκια κουκουνάρι

5 κομματάκια μαστίχα Χίου θρυμματισμένη

1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη

10 καρύδια ολόκληρα με το κέλυφος

Βούτυρο ή βιτάμ και λίγο αλεύρι ακόμη για το ταψί

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε σε 3 φλιτζάνια νερό το γλυκάνισο για πέντε λεπτά. Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να γίνει χλιαρό. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και με το χέρι μας δημιουργούμε στη μέση του μια λακκούβα. Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και τη ρίχνουμε στη λακκούβα. Επίσης ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το χλιαρό νερό μαζί με το γλυκάνισο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά το μείγμα. Το ζυμάρι που θέλουμε θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει προσθέτουμε αλεύρι. Ενώ αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Τέλος ρίχνουμε την καρυδόψιχα και το κουκουνάρι συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι τα δύο αυτά υλικά να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Βουτυρώνουμε δύο μεγάλα στρογγυλά ταψιά και τα αλευρώνουμε. Κρατάμε λίγη από τη ζύμη και την υπόλοιπη την μοιράζουμε στα ταψιά και την απλώνουμε απαλά με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε τα ταψιά με δύο καθαρές πετσέτες λινές (στιλπνές) και τα τυλίγουμε με 1 – 2 κουβέρτες. Τα αφήνουμε να σταθούν ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Με τα ταψιά τυλίγουμε και ένα μπωλάκι μέσα στο οποίο έχουμε τη ζύμη που έχουμε φυλάξει χώρια. Όταν η ζύμη στα ταψιά φουσκώσει, παίρνουμε τη ζύμη από το μπωλάκι και πλάθουμε με τα χέρια μας τέσσερα κορδόνια. Με κάθε ζευγάρι κορδόνια δημιουργούμε σε κάθε ταψί έναν σταυρό που χωρίζει το ταψί στα 4. Στις άκρες του κάθε κορδονιού καθώς και στο σημείο που τέμνονται (κέντρο) βυθίζουμε μέχρι τη μέση ένα ολόκληρο καρύδι με το κέλυφός του. Με μία οδοντογλυφίδα κάνουμε μερικές τρύπες τόσο στη ζύμη όσο και πάνω στα κορδόνια. Παλιά «κεντούσαν» το Χριστόψωμο με περισσή τέχνη δημιουργώντας πραγματικά καλλιτεχνήματα. Μπορείτε κι εσείς να δοκιμάσετε το ταλέντο σας και να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο και σίγουρα ξεχωριστό Χριστόψωμο για την Άγια ημέρα των Χριστουγέννων. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και ζυμάρι στην διακόσμησή σας θα πρέπει να προνοήσετε να φυλάξετε από πριν όπως κάναμε και για τα κορδόνια. Αφού τελειώσετε τη διακόσμηση του Χριστόψωμου, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να το αλείψετε με νερό ή γάλα και να το πασπαλίσετε με μπόλικο σουσάμι ή μαυροσούσαμο. Ψήνετε το Χριστόψωμο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (περισσότερο ναι, λιγότερο όχι).

Link to comment
Share on other sites

Μελομακάρονα συνταγή

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 ποτήρια του νερού καλής ποιότητας ελαιόλαδο

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι γεμάτο)

Μισό ποτήρι του νερού νερό

1 ποτήρι τον νερού φρέσκο χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

360γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα

10 γραμ. αμμωνία 15 γρ. σόδα

1 μικρό μοσχοκάρυδο ξυσμένο

Φλούδα ξυσμένη ενός πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα

1300 γραμ. αλεύρι περίπου (όσο σηκώσει, για να γίνει η ζύμη μαλακιά)

Καρύδια, αμύγδαλα κοπανισμένα για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1 ποτήρι του νερού νερό

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 ποτήρι του νερού μέλι

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε το λάδι σε ένα μπωλ και το χτυπάμε με το μίξερ καλά, μέχρι ν' ασπρίσει. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη διαλυμένη σόδα, τα καρύδια, την αμμωνία και τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε όλα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα, και με έναν τρίφτη τυριού πατάμε τη μια τους πλευρά ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο του. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα.

Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και με καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα.

 

Μελομακάρονα συνταγή

με σιμιγδάλι

 

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 κούπα αλεύρι μαλακό

4 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

2 κούπες λάδι (αραβοσιτέλαιο)

1/2 κούπα ζάχαρη

1/4 κούπα κονιάκ

2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι σόδα

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη

2 κούπες μέλι

1 1/2 κούπα νερό

Για το γαρνίρισμα:

1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Λίγη κανελοζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Σε μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει και τη σόδα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπωλ μεγάλο και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεύρι, και το μπέικιν πάουντερ ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Καθώς ψήνονται τα μελομακάρονα εμείς θα ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά μετά το ξάφρισμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν ψηθούν τα μελομακάρονα τα βουτάμε ένα ένα μέσα στο σιρόπι. Με τρυπητό τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανελοζάχαρη.

 

Κουραμπιέδες

 

 

Υλικά:

4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι βανίλια

2 κούπες βούτυρο γάλακτος

1/2 κούπας ζάχαρη

2 αυγά (μόνο τους κρόκους)

Λίγη μαστίχα

Ανθόνερο

1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και μετά το κοσκινίζουμε. Στο μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη και τη μαστίχα έως ότου ασπρίσουν και φουσκώσουν. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια το αλεύρι χτυπώντας τα μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο αλεύρι έτσι ώστε να μην κολλά στα χέρια μας η ζύμη. Πλάθουμε με το χέρι τους κουραμπιέδες σε μισοφέγγαρα ή στρογγυλά ή κόβουμε με κουπ πατ γιορτινά σχέδια. Σε ταψί στρώνουμε (για την ευκολία μας) άκαυστο αντικολλητικό χαρτί και τους βάζουμε ώστε να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 175 βαθμούς. Όταν ροδίσουν τους βγάζουμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστοί τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε στην άχνη ζάχαρη.

 

Εγκ νογκ

 

 

Υλικά για 4 ποτήρια:

4 αυγά

4 βανίλιες

8 κουταλιές ζάχαρη

4 κουταλάκια ρούμι

2 φλιτζάνια γάλα

 

Εκτέλεση:

Θα πρέπει να προσέξουμε την προέλευση των αυγών επειδή αυτά δεν θα μαγειρευτούν. Στην αρχή ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Παίρνουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε μαζί με 4 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να πήξουν και να ασπρίσουν πολύ. Προσθέτουμε το ρούμι, το γάλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί. Με το μείγμα αυτό, γεμίζουμε τα 4 ποτήρια μας, αφήνοντας περίπου δύο δάχτυλα κενό στο πάνω μέρος.

Πλένουμε σχολαστικά τα ποδαράκια του μίξερ και σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνουν μια μαρέγκα σφιχτή. Μοιράζουμε αυτή τη μαρέγκα στα 4 ποτήρια και τα σερβίρουμε κρύα με καλαμάκι.

 

Apfelstrudel (Στρούντελ μήλου)

 

 

Υλικά:

2 πακέτα σφολιάτα

2 κιλά μήλα γκόλντσμιθ

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα

2 φακελάκια κουκουνάρι

1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος

4 κουταλιές κορν φλάουρ

Χυμό μισού λεμονιού

Λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα κρατώντας τη φλούδα και τα κουκούτσια τους. Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και βάζουμε σε τουλπάνι τη φλούδα και τα κουκούτσια τους. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα, το τουλπάνι καλά κλεισμένο, τη ζάχαρη, τη καρυδόψιχα χοντροκομμένη, το κουκουνάρι, το χυμό λεμονιού και 1/2 φλιτζανιού νερό. Τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν τα μήλα, χωρίς όμως να διαλυθούν. Αφαιρούμε το τουλπάνι και με μια τρυπητή κουτάλα όλα τα υλικά, αφήνοντας στην κατσαρόλα όλο το ζουμί. Το ζουμί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι περίπου 1 1/2 φλιτζάνι. Αν είναι λιγότερο από αυτή τη ποσότητα, συμπληρώνουμε την υπόλοιπη με νερό. Έχοντας πλέον στην κατσαρόλα μας 1 1/2 φλιτζάνι υγρό, παίρνουμε το μισό φλιτζάνι και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Διαλύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και μετά το προσθέτουμε στο υπόλοιπο υγρό ανακατεύοντας διαρκώς και βάζοντας ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει το ρίχνουμε στα υλικά που έχουμε βράσει και τα ανακατεύουμε όλα μεταξύ τους. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε και αυτό στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας για άλλη μία φορά.

Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και μοιράζουμε τη γέμιση σε κάθε ένα από τα 4 φύλλα πασπαλίζοντας με κανέλα. Κλείνουμε καλά βρέχοντας τα δάχτυλά μας με λίγο νερό τη σφολιάτα στο σημείο της ένωσης και πατώντας την στις άκρες. Βάζουμε τα στρούντελ σε ταψιά στρωμένα με άκαυστη αντικολλητική κόλλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε από πάνω τα στρούντελ σαν νυχιές γάτας. Τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να ανοίξουν οι τομές στην πάνω πλευρά.

Τα στρούντελ σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη που την ρίχνουμε όταν είναι σχετικά κρύα.

 

 

 

 

Χριστόψωμο

 

 

Υλικά:

2 κιλά σκληρό αλεύρι

2 κύβους φρέσκια μαγιά (ή 4 φακελάκια)

1 κουταλιά αλάτι

4 κουταλιές ζάχαρη

2 φλιτζάνια καρυδόψιχα μέτρια κομμένη

1 χούφτα γλυκάνισο

100 γρ. σουσάμι

1 – 2 φακελάκια κουκουνάρι

5 κομματάκια μαστίχα Χίου θρυμματισμένη

1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη

10 καρύδια ολόκληρα με το κέλυφος

Βούτυρο ή βιτάμ και λίγο αλεύρι ακόμη για το ταψί

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε σε 3 φλιτζάνια νερό το γλυκάνισο για πέντε λεπτά. Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να γίνει χλιαρό. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και με το χέρι μας δημιουργούμε στη μέση του μια λακκούβα. Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και τη ρίχνουμε στη λακκούβα. Επίσης ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το χλιαρό νερό μαζί με το γλυκάνισο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά το μείγμα. Το ζυμάρι που θέλουμε θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει προσθέτουμε αλεύρι. Ενώ αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Τέλος ρίχνουμε την καρυδόψιχα και το κουκουνάρι συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι τα δύο αυτά υλικά να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Βουτυρώνουμε δύο μεγάλα στρογγυλά ταψιά και τα αλευρώνουμε. Κρατάμε λίγη από τη ζύμη και την υπόλοιπη την μοιράζουμε στα ταψιά και την απλώνουμε απαλά με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε τα ταψιά με δύο καθαρές πετσέτες λινές (στιλπνές) και τα τυλίγουμε με 1 – 2 κουβέρτες. Τα αφήνουμε να σταθούν ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Με τα ταψιά τυλίγουμε και ένα μπωλάκι μέσα στο οποίο έχουμε τη ζύμη που έχουμε φυλάξει χώρια. Όταν η ζύμη στα ταψιά φουσκώσει, παίρνουμε τη ζύμη από το μπωλάκι και πλάθουμε με τα χέρια μας τέσσερα κορδόνια. Με κάθε ζευγάρι κορδόνια δημιουργούμε σε κάθε ταψί έναν σταυρό που χωρίζει το ταψί στα 4. Στις άκρες του κάθε κορδονιού καθώς και στο σημείο που τέμνονται (κέντρο) βυθίζουμε μέχρι τη μέση ένα ολόκληρο καρύδι με το κέλυφός του. Με μία οδοντογλυφίδα κάνουμε μερικές τρύπες τόσο στη ζύμη όσο και πάνω στα κορδόνια. Παλιά «κεντούσαν» το Χριστόψωμο με περισσή τέχνη δημιουργώντας πραγματικά καλλιτεχνήματα. Μπορείτε κι εσείς να δοκιμάσετε το ταλέντο σας και να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο και σίγουρα ξεχωριστό Χριστόψωμο για την Άγια ημέρα των Χριστουγέννων. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και ζυμάρι στην διακόσμησή σας θα πρέπει να προνοήσετε να φυλάξετε από πριν όπως κάναμε και για τα κορδόνια. Αφού τελειώσετε τη διακόσμηση του Χριστόψωμου, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να το αλείψετε με νερό ή γάλα και να το πασπαλίσετε με μπόλικο σουσάμι ή μαυροσούσαμο. Ψήνετε το Χριστόψωμο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (περισσότερο ναι, λιγότερο όχι).

Link to comment
Share on other sites

Κέικ κόκκινο βελούδο με κρέμα τυριού

3102kokkinoveloudosj5.gif

 

Περιγραφή

Η απόλυτη συνταγή για κέικ Χριστουγέννων. Έχει τις ρίζες του στη βασιλική αυλή της Γαλλίας επί Λουδοβίκου. Όποτε το έχω φτιάξει έχει χαλάσει κόσμο και από εμφάνιση αλλά και από γεύση. Είναι το κάτι άλλο.... οι ευχαριστίες για τη συνταγή στη μία και μοναδική ζαχαροπλάστη Stephanie Jaworski.

 

Υλικά

 

1 κέικ διαμέτρου 23 εκ.Για το κέικ κόκκινο βελούδο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1 κ.γ baking powder

½ κ.γ αλάτι

2 κ.σ κακάο σκόνη

113 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 ½ κούπες λευκή ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά

1 κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή

1 κούπα κρέμα γάλακτος

2 κ.σ χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής

1 κ.γ λευκό ξύδι

1 κ.γ σόδα σε σκόνη

 

Για την επικάλυψη κρέμας τυριού

1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος

227 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

227 γρ. τυρί Μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου

¾ κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή

1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Τρίμμα καρύδας

 

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.

Βουτυρώνουμε 2 φόρμες στρογγυλές και τοποθετούμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί.

Για το κέικ κόκκινο βελούδο

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το κακάο.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1-2 λεπτά).

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία κρέμα ελαφριά και φουσκωτή.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα και αφού το κάθε ένα έχει αναμειχθεί πολύ καλά.

Με μία σπάτουλα μαζεύουμε από τα πλαϊνά του μπολ το μείγμα και το επαναφέρουμε μέσα στο μπολ.

Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το κόκκινο χρώμα.

Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα βουτύρου – αυγών προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι με τη σόδα.

Αφήστε το υγρό να αφρίσει και ακολούθως προσθέστε το με γρήγορες κινήσεις στο μείγμα του κέικ.

Δουλεύοντας γρήγορα μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες και λειαίνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή διαφορετικά μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.

Βάζουμε μία πιατέλα και αναποδογυρίζουμε το κέικ να βγει και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Από τη στιγμή που το κέικ είναι κρύο καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. (έτσι μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα τυριού πιο εύκολα).

Για την επικάλυψη κρέμας τυριού

Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα τυριού και το Μασκαρπόνε μέχρι να γίνουν μία μαλακή κρέμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται στους αναδευτήρες.

Με μαλακές κινήσεις αλλά γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε λίγη από τη σαντιγί στην κρέμα τυριού και ανακατεύουμε μαλακά.

Ακολούθως ανακατεύουμε και την υπόλοιπη σε 2 δόσεις, πάντα ανακατεύοντας μαλακά για να ενοποιηθεί το μείγμα.

Καλύπτουμε και βάζουμε την επικάλυψη μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να σφίξει για να μπορέσουμε να την απλώσουμε.

Για τη συναρμολόγηση

Κόβουμε κάθε κέικ σε δύο οριζόντια κομμάτια, με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τώρα έχουμε 4 κομμάτια κέικ.

Βάζουμε ένα κομμάτι κέικ, σε μία πιατέλα με τη σκληρή του πλευρά από κάτω.

Σκεπάζουμε με μία στρώση κρέμας.

Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες στρώσεις και τελειώνουμε καλύπτοντας όλο το κέικ και τα πλαϊνά του με κρέμα.

Μπορούμε να γαρνίρουμε το κέικ με τρίμμα καρύδας.

 

 

Λίγα μυστικά ακόμα

 

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη κρέμα επικάλυψης. Έχουν όλα τα μεγάλα super market. Αξίζει όμως τον κόπο να τη φτιάξετε μόνοι σας.

 

Δείτε εδω μερικά Βίντεο για την συναρμολόγηση του Red Velvet Cake!!

 

 

δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα την συνταγή , αλλά θα το κάνω τις επόμενες μέρες , είμαι πολυ πολυ περίεργή πραγματικά!αξίζει τον κόπο!

 

Καλή επιτυχία σε όλους όσους το δοκιμάσουν!

 

πηγη: sinatgespareas.gr

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 1 month later...

Για 50-60 μελομακάρονα

561ml0.jpg

Υλικά

 

για το σιρόπι

1 φλ.ζάχαρη

1 φλ.μέλι

1/2 φλ.νερό

1 μέτριο ξυλάκι κανέλας

1 λωρίδα απο φλούδα λεμονιού

 

για τα μελομακάρονα

3-3.5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κοφτό κ.γ μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ κανέλα σκόνη

1/2 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη

1 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1/2φλ.ζάχαρη

1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

1/4 φλ μπράντι

1 φλ. κομμένα καρύδια

ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

 

1.Για το σιρόπι : βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαριλάκι, προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και την φλούδα λεμονιού κ σιγοβράζουμε για 10'

2.Για τα μελομακάρονα: Κοσκινίζουμε 3φλ. αλέυρι , το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλο σε ένα μικρό μπόλ και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μεγάλη λεκανίτσα χτυπάμε το λάδι και την ζάχαρηόσπου να γίνου σαν κρέμα. Ανακατεύουμε την σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στην λεκανίτσα.

Προσθέτουμε το μπράντυ , τα καρύδια το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπιμα με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (με το χέρι κατα προτήμηση) όσπου να γίνει μια σφιχτή ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180βαθμούς.

Λαδώνουμε ελαφρώς 2 μεγάλα ταψάκια.Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού με το τσόφλι και πλάθουμε σαν ενα μικρό ελαφρά φουσκωτό ορθογώνιο.Επαναλαμβάνυμε μέχρι να τελιώσει η ζύμη μας.

Βάζουμε τα μελομακάρονα στο ταψάκι σε απόσταση 3εκ το ένα απο το άλλο περίπου.Ψήνουμε στους 165 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Βγάζοντας απο το φούρνο τα βουτάμε για μερικά λεπτά στο κρύο σιρόπι.

Αν χρειαστεί τα βάζουμε στη σχάρα για να στραγγίξουν.

 

Καλές Γιορτές - Καλή επιτυχία!(Νικάκι!!!!) :)

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

ρε κορίτσια να ρωτήσω....

θέλω φέτος να φτιάξω για πρώτη φορά το τονίζω κουραμπιέδες μινι και μελομακάρονα τα θέλω μινι γιατί μου αρέσουν ποιο πολύ σε μπουκίτσες

ποια συνταγή να κάνω..?

εχω μπερδευτεί...

ξέρετε καμία σίγουρη..γιατί ως αρχάρια στο σπορ να μην τα θαλασσώσω!!!

 

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα σε όλες!!! φέτος αποφάσισα να κάνω και βασιλόπιτα, εκτός από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, έχετε καμία καλή και εύκολη συνταγή; επειδή είναι η πρώτη φορά που θα κάνω βασιλόπιτα θα ήθελα να με βοηθήσετε μιας και στον τομέα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής είναι ανεπίδευκτη μαθήσεως!!!! βασικά σκέφτομαι ΑΝ κάνω και ΑΝ πετύχει να κάνω και για γονείς, πεθερικά κ.λ.π. οπότε πάσα βοήθεια και συμβουλη δεκτή!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 χρόνια μετά...

Κορίτσια sos!!

 

Πέρισυ στο θέμα των Χριστουγένων (πριν μεταφερθεί), είχε κάποια απο εσας όμως δεν θυμάμαι καθόλου, συνταγή για κουραμπιέδες μπουκίτσες, εύκολη με πολυ λίγα υλικά. Την είχα κάνει περισυ και είχε κάνει θραυση. Ψάχνω, αλλά στην αναζήτηση δεν μου βγάζει κάτι. Μήπως κάποια θυμαται τη συνταγή ή ποια κοπέλα το είχε ποστάρει?

 

Ψάχνω για να την κάνω και φέτος αλλά τζίφος!!

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι στο αρχείο, με μια αναζήτηση θα το έβρισκες

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=71946&highlight=%F1%F5%E8%EC%FC+%D7%F1%E9%F3%F4%EF%F5%E3%DD%ED%ED%F9%ED

 

Νομίζω αναφέρεσαι σε συνταγή της Σοφία Τ...

pJO3p2.pngB6Ndp2.png
Link to comment
Share on other sites

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ-ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

 

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ:

1 πλακα φρεσκο βουτυρο των 250 γραμμαριων

1 κουπα μινερβινη

2 βανιλιες

1/2 κουπα ζαχαρη αχνη

2 1/2 κουπες καβουρδισμενα αμυγδαλα

4 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις

ζαχαρη αχνη για το πασπαλισμα

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Βαλτε στο μιξερ τα 4 πρωτα υλικα και χτυπηστε τα στη δυνατη ταχυτητα ωσπου να γινουν ενα αφρατο μειγμα.Προσθεστε τα αμυγδαλα και το αλευρι και πλαστε τη ζυμη ωσπου να ανακατευτουν καλα ολα τα υλικα.Πλαστε σε μπουκιτσες και ψηστε (στον αερα κατω αντισταση) στους 160 βαθμους για 30'.Αφηστε λιγο να κρυωσουν και πασπαλιστε με τη ζαχαρη αχνη.

 

Σοφία Τ. (ποστ #383)

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=1749744&highlight=%EA%EF%F5%F1%E1%EC%F0%E9%DD%E4%E5%F2+%EC%F0%EF%F5%EA%DF%F4%F3%E5%F2#post1749744

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...