Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ποσο καλυπτει το μωρο το μητρικο γαλα αν δεν θελει τις στερεες???

Recommended Posts

Δεν βρίσκω τίποτε κακό που ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του μωρού σου και κρίμα που ταλαιπωρηθήκατε και οι δυο από τους 4.5 μήνες, ενώ το μωρό ξεκάθαρα δεν ήταν έτοιμο για στερεές :(

Οι 5-6 κουταλιές σε αυτή την ηλικία είναι πολύ καλή ποσότητα, άσχετα με τις προσδοκίες μας. Το μητρικό γάλα παραμένει η κύρια τροφή του μωρού και στο δεύτερο εξάμηνο.

Δεν κατάλαβα πόσες φορές θηλάζει στο 24ωρο αλλά είναι πολύ πιθανό να πεινάει, αλλά και να διψάει λόγω ζέστης - και φυσικά λόγω δοντιών, όπου είναι εξίσου σημαντική η παρηγοριά που παίρνει με το θηλασμό. Σκέψου ότι αν δεν θήλαζες, θα έπρεπε να κόβετε βόλτες πάνω-κάτω και πέρα δώθε ή να δίνεις παυσίπονα, ενώ τώρα, μπορείς να πάρεις το μωρό στο κρεβάτι κάποια στιγμή και να κοιμηθείτε και οι δυο.

Η εξέλιξη σε αυτούς τους μήνες είναι ραγδαία και κάλλιστα μέχρι τον Αύγουστο μπορεί να τρώει αρκετές στερεές αλλά ισχύει κιόλας ότι τα μωρά προσαρμόζονται και θα συνηθίσει να τρώει στερεές όταν λείπεις, και να θηλάζει όταν επιστρέφεις. Υπάρχει περίπτωση να αντλείς και να αφήνεις γάλα;

Για την ώρα, καλά κάνεις και θηλάζεις όσο ζητάει. Διάλεγε ώρες που είναι σχετικά χορτάτος και άφηνε τον να παίξει με το φαγητό του χωρίς πίεση και παρακάλια. Όταν είναι έτοιμος, θα φάει περισσότερο και δεν έχει σημασία αν θηλάζει λίγο ή πολύ. Άλλα παιδάκια τρώνε πολλές στερεές και θηλάζουν πολύ, αρκεί να έρθει η ώρα τους.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Διαφημίσεις

αχ ευχαριστω amaretto για την απαντηση σου....

στην αρχη μεχρι να εδραιωθει η γαλουχια μου αντλουσα και εφτιαξα μια μικρη τραπεζα (την οποια δεν το εκανα με σκοπο να τον δωσω με το μπουκαλι και οχι το στηθος)οποτε περασε ο καιρος και εχουνε ληξει...:D και τα πεταξα...απλα δεν ηθελα τοτε μετα την αντληση να το πεταξω - τοτε το λυπομουν...μηπως και δεν εχω αλλο να ταισω το παιδακι μου που τοσο λαχταρουσα...

το θηλαστρο που εχω ειναι της medela ..οι ποσοτητες που εβγαζα σε συγκριση με αυτο που επινε το μωρο μου ηταν απιστευτα του υψους και τους βαθους μαλλον του πατους καλυτερα....το εχω στην ακρη αλλα εχει πολυ καιρο να αντλησω γαλα εφοσον ειμαι ακομα σπιτι και εχω την απολαυση να τον ταιζω εγω...

και τι να κανω τοτε τον Αυγουστο θα πινει και στον παιδικο γαλα αυτο εννοεις???μεχρι τοτε αποκλειεται να τρωει φρουτακια και φαγητο και να τον καλυπτει???σημειοτεον μια φορα τον ειχα δωσει του εμποριου κρεμα και τον αρεσε αλλα δεν τον ξαναεδωσα δεν θελω να τον δινω του εμποριου οτι μπορω να αποφυγω θα το κανω...οποτε εχουμε μονο τα φρουτα και τα φαγητα στο ''προγραμμα '' μας....

ναι εχεις δικιο αδικα ταλαιπωρηθηκαμε ...του λεγα του παιδιατρου αυτος εκει μου δωσε και το προγραμμα με το ποσα γευματα γαλα πρεπει να του δινω..ΧΑ ουτε για πλακα δεν συμβαδιζαμε ακου 4 γευματα γαλα!!!!!!!!!!!!!!!!!τι 4 χριστιανε μου 44 κανουμε εμεις...

(κατα τα αλλα υπερ του θηλασμου!! και με ειχε πληγωσει απειρες φορες οταν μου δειχνε το προγραμμα και εγω τον ελεγα ποσες φορες θηλαζουμε ενω τα κιλα του ηταν και ειναι πανω απο την καμπυλη--ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΑΓΛΑΙΑ που με εβαζε στον σωστο δρομο κλεινοντας τα αυτια μου σε αυτον..)

αφου ο μπουλης τρελενεται για το στηθος τωρα μολις με βλεπει να ανοιγω το μπλουζακι κουναει με χερια και ποδια και απλωνει τα χερακια του τρεμοντας να καταφερει να το πιασει..:P:p..

αχ δεν θα με πηραζε αλλα θα πρεπει να γυρισω στην δουλεια και πως θα ειναι τοτε...??

οι ωρες αρχικα θα ειναι 8-3 που θα δουλευω μεχρι τα τελη της χρονιας με το μειωμενο μου.εσυ υποστηριζεις οτι μεχρι τοτε θα τρωει ε??πε ρε απιστευτο μου φαινεται!!!!!!!!!!!!ειμαι περηφανη που καταφερα να θηλασω (εφοσον στον πρωτο μου ειχα καλους οδηγους για γρηγορο αποθηλασμο)και τωρα με τον χοντρουλη μου να μην δεχεται τις στερεες ...

Διομήδης 27/09/05

Γιώργος 18/10/08

Πολυχρόνης 03/07/10

saxpa, μην αγχώνεσαι τι θα κάνει ο μικρός στον παιδικό! Συνήθως στον παιδικό τρώνε ακόμα και παιδιά πολύ δύσκολα στο φαγητό! Μπορεί τις πρώτες μέρες να ζοριστεί, αλλά αυτό το παθαίνουν όλα τα παιδιά, λόγω της προσαρμογής, δηλ. και ένα παιδί που τρώει καλά στερεές, μπορεί τις πρώτες μέρες να μείνει νηστικό, γιατί θα έχει αγχωθεί.

Σίγουρα μπορείς να αφήνεις και γάλα δικό σου στον παιδικό, νοίκιασε αν θέλεις ένα νοσοκομειακό θήλαστρο καναδυό βδομάδες πριν επιστρέψεις στη δουλειά να αρχίσεις χαλαρά αντλήσεις ώστε να προσαρμοστεί το στήθος (υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να μην το δέχεται το μωρό από το μπουκάλι και να σε περιμένει για να θηλάσει, οπότε τότε δεν χρειάζεται να του αφήνεις). Θα προσαρμοστεί και θα τρώει στερεές όσο εσύ θα λείπεις. Κάνε αυτό που σου λέει η Αμαρέτο, δοκίμασε να του δώσεις τροφές μαλακιές στο χέρι και όχι αλεσμένα, βαλτον μαζί με τον μεγάλο να βλέπει που τρώει και αφησέ τον να παίξει με το φαγητό! Όλα τα παιδιά περνάνε από φάσεις που τρώνε καλά και μετά από φάσεις που μπορεί να μην τρώνε σχεδόν τίποτα! Ακολούθησε το μωρό σου και μην αγχώνεσαι. Μέσα σε όλη την προσαρμογή του στον παιδικό θα είναι και η προσαρμογή να τρώει στερεές.

HXuSp2.pngaS46p2.png

μαλακες τροφες περα απο τα μπισκοτακια τι αλλο μπορω να τον δωσω??δηλαδη μπανανα μπορω να τον δωσω???πατατα βρασμενη στο χερι ας πουμε??αλλη ιδεα???..(χμμ..ωραια ιδεα αυτη γιατι τα 3 φορες που τον εδωσα μπισκοτακια τον αρεσαν και εφαγε 3 παρακαλω...!!!)

Διομήδης 27/09/05

Γιώργος 18/10/08

Πολυχρόνης 03/07/10

Μπισκοτάκια καλύτερα να τα αποφεύγεις! Εκτός αν τα φτιάχνεις εσύ και ξέρεις τι έχουν μέσα, αλλά και πάλι μη δίνεις αυτά κυρίως!

Μπανάνα, ναι, επίσης μπρόκολο, καρότο σε στικάκια, λεπτά λεπτά, πατάτα, κολοκύθι, αυτά ολα λιώνουν στο στόμα. Τα καλοκαιρινά φρούτα πχ πεπόνι, καρπούζι, μαλακά ροδάκινα ώριμα κλπ, επίσης μπορείς να τα πατήσεις με το πηρούνι. Δοκίμαζε και θα σου δείξει το ίδιο το παιδί πότε θα είναι έτοιμο για κάθε στάδιο. Μπορεί τώρα να του αρέσουν καλύτερα λιωμένα με το πηρούνι και αργότερα να τα θέλει κομματάκια. Γενικά θα προτιμάς να δίνεις όσο λιγότερο γίνεται επεξεργασμένες τροφές. Τα μπισκότα δεν του προσφέρουν τίποτα, εσύ λες πως έφαγε κάτι, αλλά ουσιαστικά καλύτερα είναι αν αντί για το μπισκότο έτρωγε γάλα μητρικό ή κάποια τροφή πιο υγιεινή. Και Το κρέας μπορείς να δοκιμάσεις να το δώσεις ψιλοκομμένο σε ίνες πχ και να δεις αν το θέλει. Είναι βέβαια μικρό ακόμα, αλλά θα σου δείξει το ίδιο πότε θα είνα έτοιμο. Επίσης, το κρέας μπορείς να το κάνεις κιμά και να του φτιάχνεις μπιφτέκια με λαχανικά μέσα και να τα τρώει στο χέρι. Ίσως να μην το καταφέρει από τώρα, αλλά σε μερικούς μήνες θα μπορεί, εσύ θα δοκιμάζεις με προσοχή και αν δεν θέλει δεν θα το πιέζεις! Υπάρχουνε πολλά παιδιά εδώ που αργήσανε πολύ να φάνε στερεές και τρώνε πολύ μικρές ποσότητες. Η δικιά μου, ενώ έτρωγε καλά, λίγο πριν κλείσει χρόνο και για κανένα δίμηνο δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα από στερεές. Τώρα τρώει, αλλά λιγότερο από παλιά. Πιο πολύ θηλάζει. Δεν την πιέζω.

Δες εδώ, θα σε βοηθήσει πολύ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=39697

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

σε ευχαριστω βρε sofuka μου θα το προσπαθησω να τον κανω ετσι γιατι ειδα οπως σου ειπα εμ τα μπισκοτακια οτι τα ''γουσταρε'' ετσι στο χερι...φυσικα και ειμαι κατα του εμποριου αλλα ειπα να τα δοκιμασω πανω στην απελπισια μου στο οτι δεν τρωει...αλλα οπως και ειπα μια φορα που τον εδωσα ετοιμη κρεμα εφαγε και του αρεσε αλλα δεν τον ξαναεδωσα γιατι μετα καταλαβα οτι ειναι οκ το παιδι μου θα φαει....αλλα μετα με τα δικα μου που τον κανω εγω φρουτακια φαγητακια ..τιποτα αρνηση...

ωραιες ιδεες μου εδωσες ..θα τα δοκιμασω και θα σου πω..ελπιζω να καταφερουμε κατι ....να γιατι ηθελα να γινω δημοσιος υπαλληλος απο μικρη!!!!

(δεν ειναι ασχετο κολαει στην φροντιδα του μωρου...:P:p)-φιλια

Διομήδης 27/09/05

Γιώργος 18/10/08

Πολυχρόνης 03/07/10

• 1 month later...

Καλησπέρα.

Η μικρή μου είναι 9 μηνών. Τη θήλασα αποκλειστικά 6 μήνες. Στον 7ο μήνα ξεκινήσαμε ξένες τροφές αλλά μεγάλη πίκρα γιατί κάναμε 1 ώρα το κάθε γεύμα. Καταλήγαμε να γινόμαστε κλόουν και εγώ και ο μπαμπάς της και να χορεύουμε για να φάει έστω τα 2/3 και όχι όλη τη συνιστώμενη από την παιδίατρο ποσότητα. Στο τέλος κάποιες φορές χάναμε την υπομονή μας και της μιλούσαμε νευρικά και απότομα . Πριν από λίγο διάβασα το ότι δεν είναι υποχρεωτικό ένα παιδί που θηλάζει να φάει τις ξένες τροφές εύκολα και μου έρχονται δάκρια στα μάτια για όλες τις αγχωτικές στιγμές ταίσματος.

Στο 7ο μήνα μου προτάθηκε από την παιδίατρο ως μονόδρομος να σταματήσω τους ενδιάμεσους θηλασμούς και να θηλάζω μόνο πρωί και βράδυ. Με πολλή γκρίνια και κλάμα το δοκίμασα και η μπέμπα δεν πήρε βάρος παρά μόνο ύψος. Αλλάξαμε τακτική και στον 8ο μου είπε να δίνω συμπλήρωμα θηλασμό κυρίως μετά το μεσημεριανό. Εγώ ξεθάρρεψα και θήλαζα κατά βούληση. Πήρε 500 γραμμάρια και είναι τώρα 9.250 και 74 εκ. ύψος.

Έχω πολλές ερωτήσεις που συνάδουν με την απειρία μου ως μαμά και ως μαγείρισσα.

1) Το απόγευμα της δίνω τη Farine Lacte γιατί έτσι μας είπε η παιδίατρος. Προσπάθησα να την καθυστερήσω αλλά δεν είχα τι άλλο να της δώσω παρά θηλασμό που όμως με συμβούλεψαν να τον κόψω.

α. Έκανα κακό στο παιδί μου με αυτές τις κρέμες? Είναι βλαβερές?

β. Τώρα μπορώ να τις κόψω?

γ. Τι μπορώ να δώσω στη θέση τους? Δοκίμασα τραχανά με τυράκι και τρώει αλλά λίγο. Δοκίμασα και γιαούρτι αγελαδινό (γιατί το πρόβειο ούτε να το μυρίσε) αλλά το τρώει μόνο με μπισκότα πτι-μπερ.

δ. Είναι αργά να αρχίσω πάλι να τη θηλάζω το απόγευμα? Νιώθω ότι αν το κάνω δε θα φτάνει το γάλα μου για το βράδυ.

2) Το μεσημεριανό της αποτελείται από κρέας και 4 λαχανικά βρασμένα, σχεδόν πάντα τα ίδια:κολοκύθι, καρότο, πατάτα και μαιντανό ή σέληνο, που και που και φασολάκια. Τα έχει βαρεθεί η ψυχή της. Μελιτζάνες, πιπεριές κάνει που είναι και της εποχής? Μπορείται να μου κάνετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα 10 περίπου ημερών?

α.Τα όσπρια επιτρέπονται και αν ναι πως μαγειρεύονται? χωρίς ντομάτα και κρεμμύδι?

β. Η χύτρα επιτρέπεται? Γιατί για μένα και τον άντρα μου τα όσπρια τα μαγειρεύω στη χύτρα.

γ.Το ρύζι πώς να το μαγειρεύω? χωριστά από το κρέας?

3) Πώς να τολμήσω να της δώσω σε κομμάτια το κρέας όπως κάπου διάβασα? Καρπούζι της έδωσα και κόντεψε να πνιγεί. Ποια ηλικία είναι καλή για να σταματήσω την συστηματική πολτοποίηση?(γιατί περιστασιακά στη διάρκει της ημέρας της δίνω και δοκιμάζει δαγκωνιές από διάφορα)

4) Με σαλάτες τι γίνεται? Ήδη της δίνω αγγουράκι και ντοματούλα αλλά όχι σε κάθε γεύμα γιατί αγχωνόμουν να είναι νηστική για να φάει όσο περισσότερο μπορεί.

5) Κάπου στο φορούμ διάβασα για μπρόκολο. Δεν είναι (καλύτερα να αποφεύγουμε τα)εκτός εποχής?

7) Με έχουν κυριολεκτικά τρομοκρατήσει ότι αν συνεχίσω να θηλάζω το μωρό δε θα ξεκολλά από πάνω μου όταν σε τρεις μήνες επιστρέψω στη δουλειά (γιατί ανήκω στους τυχερούς και θα επιστρέψω στη δουλειά μόλις χρονίσει η μπέμπα) και θα δυσκολέψει την πεθερά μου που θα μου την κρατήσει και ότι θα μου τραβά τη μπλούζα σε δημόσιο χώρο για να τη θηλάσω.ΚΛΑΨ !!!!!!!!!!!!! Δεν την παλέυω άλλο. Κι αν έχουν δίκιο?

:cool: Όγδοο και κυριότερο: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ. Δεν το βάζει με τίποτα στο στόμα της. Δεν είναι τόσο η αίσθηση ότι δεν μπορώ να βγω ένα βράδυ έξω όσο ότι θα χρειαστεί να την αφήσω για τη δουλειά. Τι να δοκιμάσω? Να την αφήσω να κλαίει όπως έγινε σήμερα το βράδυ και τελικά τη θήλασα γιατί τη λυπήθηκά? Να δοκιμάσω το πρωί που θα είναι ξεκούραστη? Υπάρχει πιθανότητα να μην πιάσει το μπιμπερό και μόλις μεγαλώσει λίγο να πίνει από ποτήρι όπως κάπου άκουσα?

Παρακαλώ την Αγλαία αλλά και όποια από εσάς έχει τη διάθεση να με βοηθήσετε. Δυστυχώς για μένα σας ανακάλυψα λίγο αργά και όλο αυτό το διάστημα σκουντουφλούσα μόνη μου και με αρκετό άγχος. Ευτυχώς έχω έναν υπέροχο σύζυγο-σύντροφο που μοιράζεται τους προβληματισμούς μου χωρίς να τους προσπερνά σαν γυναικίες υποθέσεις και μια μπέμπα που μέχρι και που μπήκαν οι ξένες τροφές δε με είχε προβληματίσει με το φαγητό της και την ανάπτυξή της.

Πολλά είπα (......έγραψα)

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Στο 7ο μήνα μου προτάθηκε από την παιδίατρο ως μονόδρομος να σταματήσω τους ενδιάμεσους θηλασμούς και να θηλάζω μόνο πρωί και βράδυ. Με πολλή γκρίνια και κλάμα το δοκίμασα και η μπέμπα δεν πήρε βάρος παρά μόνο ύψος. Αλλάξαμε τακτική και στον 8ο μου είπε να δίνω συμπλήρωμα θηλασμό κυρίως μετά το μεσημεριανό. Εγώ ξεθάρρεψα και θήλαζα κατά βούληση. Πήρε 500 γραμμάρια και είναι τώρα 9.250 και 74 εκ. ύψος.

Όπως θα έχεις διαβάσει, το μητρικό γάλα είναι η κύρια τροφή και στο δεύτερο εξάμηνο, οπότε οι τροφές λειτουργούν συμπληρωματικά στο θηλασμό και όχι το αντίστροφο. Μου φαίνεται ιδανικό στην ηλικία αυτή να δίνουμε όχι παραπάνω από 1-2 γεύματα την ημέρα και την υπόλοιπη μέρα να θηλάζουμε συχνά και ανεμπόδιστα.

δ. Είναι αργά να αρχίσω πάλι να τη θηλάζω το απόγευμα? Νιώθω ότι αν το κάνω δε θα φτάνει το γάλα μου για το βράδυ.
Μπορείς να θηλάζεις όσο συχνά θέλεις και όσο συχνά το δέχεται το μωρό. Το γάλα παράγεται την ώρα που θηλάζεις, οπότε πάντα έχεις γάλα.

Έχω πολλές ερωτήσεις που συνάδουν με την απειρία μου ως μαμά και ως μαγείρισσα.

1) Το απόγευμα της δίνω τη Farine Lacte γιατί έτσι μας είπε η παιδίατρος. Προσπάθησα να την καθυστερήσω αλλά δεν είχα τι άλλο να της δώσω παρά θηλασμό που όμως με συμβούλεψαν να τον κόψω.

α. Έκανα κακό στο παιδί μου με αυτές τις κρέμες? Είναι βλαβερές?

β. Τώρα μπορώ να τις κόψω?

Μπορείς να κόψεις τόσο τις κρέμες, όσο και την παιδίατρο :mrgreen:

Οι εμπορεικές κρέμες δίνουν κυρίως θερμίδες. Τα συστατικά στα οποία διαφημίζουν ότι είναι εμπλουτισμένα δεν απορροφώνται τόσο καλά, οπότε δεν εντυπωσιαζόμαστε.

γ. Τι μπορώ να δώσω στη θέση τους? Δοκίμασα τραχανά με τυράκι και τρώει αλλά λίγο. Δοκίμασα και γιαούρτι αγελαδινό (γιατί το πρόβειο ούτε να το μυρίσε) αλλά το τρώει μόνο με μπισκότα πτι-μπερ.
Τα πτι μπερ δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και μειώνουν την όρεξη του παιδιού για θηλασμό ή άλλες θρεπτικές τροφές. Τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά (και βέβαια ό,τι περιέχει σιτάρι) δεν είναι ιδανική τροφή, οπότε περιόρισε τις ποσότητες στις απολύτως "απαραίτητες". Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ψευδοδημητριακά, όπως κεχρί, κινόα κτλ.

Μπορείς να προσφέρεις φρούτα και φρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά. Μπορείς να δώσεις δεύτερη μερίδα από το μεσημεριανό (αν και τότε πάμε σε 3 πλήρη γεύματα - μαζί με πρωινή φρουτόκρεμα).

Μπορείς να δώσεις φρούτα διαφορετικά από τα πρωινά ή να δίνεις ξεχωριστά άλλα φρούτα το πρωί και άλλα το απόγευμα.

Αν το πρωί τρώει φρουτόκρεμα και μετά το μεσημεριανό, τις υπόλοιπες ώρες το ιδανικό είναι μόνο να θηλάζεις.

2) Το μεσημεριανό της αποτελείται από κρέας και 4 λαχανικά βρασμένα, σχεδόν πάντα τα ίδια:κολοκύθι, καρότο, πατάτα και μαιντανό ή σέληνο, που και που και φασολάκια. Τα έχει βαρεθεί η ψυχή της. Μελιτζάνες, πιπεριές κάνει που είναι και της εποχής? Μπορείται να μου κάνετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα 10 περίπου ημερών?
Μελιτζάνες και πιπεριές συνήθως εισάγονται κοντά στους 8-10 μήνες, γιατί θεωρούνται δύσπεπτες, μπορείς να δοκιμάσεις και να δεις αν είναι έτοιμη. Μπορείς να δίνεις τα λαχανικά μόνα τους με το κρέας ή σε διαφορετικούς συνδυασμούς ανά 2 ή 3. Μπορείς να τα μαγειρεύεις σε συνδυασμό με ψευδοδημητριακά (όπως θα χρησιμοποιούσες το ρύζι).

α.Τα όσπρια επιτρέπονται και αν ναι πως μαγειρεύονται? χωρίς ντομάτα και κρεμμύδι?
Και πάλι είστε οριακά για τα όσπρια και το κρεμμύδι, η ντομάτα αποφεύγεται τον πρώτο χρόνο για τον φόβο αλλεργιών αλλά πολλοί που δεν έχουν ιστορικό αλλεργιών τη δοκιμάζουν, εφόσον είναι η εποχή της.

β. Η χύτρα επιτρέπεται? Γιατί για μένα και τον άντρα μου τα όσπρια τα μαγειρεύω στη χύτρα.
Η χύτρα μπορεί να καταστρέψει κάποιες βιταμίνες σε μεγάλο βαθμό. Νομίζω όμως ότι εξαρτάται από τις ποσότητες που τρώει το μωρό. Αν η διατροφή του βασίζεται στο μητρικό γάλα, τότε θα φάει ελάχιστα όσπρια για γνωριμία και οι βιταμίνες δεν έχουν τόση πολλή σημασία. Ή αν προσφέρεις φρέσκιες τροφές με τις βιταμίνες που καταστρέφονται στο μαγείρεμα, η απώλεια μπορεί να αντισταθμιστεί κάπως.

γ.Το ρύζι πώς να το μαγειρεύω? χωριστά από το κρέας?
Μπορείς να βράσεις το ρύζι στο ζουμί από το βρασμένο κρέας. Και πάλι όμως, το ρύζι δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, προτίμησε κάποια άλλη εναλλακτική.

3) Πώς να τολμήσω να της δώσω σε κομμάτια το κρέας όπως κάπου διάβασα? Καρπούζι της έδωσα και κόντεψε να πνιγεί. Ποια ηλικία είναι καλή για να σταματήσω την συστηματική πολτοποίηση?(γιατί περιστασιακά στη διάρκει της ημέρας της δίνω και δοκιμάζει δαγκωνιές από διάφορα)
Μπορείς να χωρίζεις ένα μικρό κομμάτι σε ίνες και να αφήσεις να το φάει μόνη της. Το κοτόπουλο κόβεται εύκολα σε μικρά κυβάκια ή χωρίζει σε ίνες. Το καρπούζι είναι πολύ ζουμερό και μπορεί να μπέρδεψε το μωρό ότι μπορούσε να το καταπιεί. Όταν δίνουμε κομμάτια τροφών, τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες σαν νομίσματα ή σε σπιρτόξυλα και αφήνουμε το μωρό να τα πιάσει και να τα φέρει μόνο του στο στόμα, για να έχει τον έλεγχο. Δεν ανακατεύουμε στο ίδιο κουτάλι υγρό και στερεό, γιατί το μωρό μπερδεύεται και το καταπίνει γρηγορότερα από όσο πρέπει.

Μπορείς να δοκιμάζεις με διάφορες τροφές και όσο το μωρό σου δείχνει ενδιαφέρον, να προχωράς.

4) Με σαλάτες τι γίνεται? Ήδη της δίνω αγγουράκι και ντοματούλα αλλά όχι σε κάθε γεύμα γιατί αγχωνόμουν να είναι νηστική για να φάει όσο περισσότερο μπορεί.
Προσωπικά, θεωρώ τις σαλάτες γεύμα. Σημασία έχει το μωρό να έχει στη διάθεση του ποικιλία από θρεπτικές τροφές, για να εξοικειώνεται με την υφή και τη γεύση τους.

5) Κάπου στο φορούμ διάβασα για μπρόκολο. Δεν είναι (καλύτερα να αποφεύγουμε τα)εκτός εποχής?
Αυτό είναι το ιδανικό αλλά αν τα εποχής δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία του μωρού ή αν έχει αλλεργίες στα διαθέσιμα φρέσκα, τα κατεψυγμένα είναι ικανοποιητική εναλλακτική.

7) Με έχουν κυριολεκτικά τρομοκρατήσει ότι αν συνεχίσω να θηλάζω το μωρό δε θα ξεκολλά από πάνω μου όταν σε τρεις μήνες επιστρέψω στη δουλειά (γιατί ανήκω στους τυχερούς και θα επιστρέψω στη δουλειά μόλις χρονίσει η μπέμπα) και θα δυσκολέψει την πεθερά μου που θα μου την κρατήσει και ότι θα μου τραβά τη μπλούζα σε δημόσιο χώρο για να τη θηλάσω.ΚΛΑΨ !!!!!!!!!!!!! Δεν την παλέυω άλλο. Κι αν έχουν δίκιο?

Σε τι ακριβώς να έχουν δίκιο; Εσύ τι θέλεις να κάνεις; Μπορείς να συνεχίσεις να θηλάζεις για όσο θες. Όταν επιστρέψεις στη δουλειά, το μωρό σου θα τρώει τα στερεά γεύματα, όταν λείπεις, και μετά θα θηλάζεις όσο συχνά θέλετε. Τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό θηλασμό, εσύ μπορείς να βάλεις τα όρια.

:cool: Όγδοο και κυριότερο: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ. Δεν το βάζει με τίποτα στο στόμα της. Δεν είναι τόσο η αίσθηση ότι δεν μπορώ να βγω ένα βράδυ έξω όσο ότι θα χρειαστεί να την αφήσω για τη δουλειά. Τι να δοκιμάσω? Να την αφήσω να κλαίει όπως έγινε σήμερα το βράδυ και τελικά τη θήλασα γιατί τη λυπήθηκά? Να δοκιμάσω το πρωί που θα είναι ξεκούραστη? Υπάρχει πιθανότητα να μην πιάσει το μπιμπερό και μόλις μεγαλώσει λίγο να πίνει από ποτήρι όπως κάπου άκουσα?
Όπως το άκουσες, μπορεί να μάθει να πίνει από ποτήρι. Σε τόσο μεγάλα μωρά αποφεύγουμε να διδάξουμε το μπιμπερό. Δεν χρειάζεται να κάνεις δοκιμές και πειράματα που ταλαιπωρούν και τις δυο σας! Όταν πας στη δουλειά, το μωρό θα προσαρμοστεί μια χαρά.

Αν αποφασίσεις να αποθηλάσεις, το καλύτερο είναι να το κάνεις με φυσικό τρόπο, χωρίς χάπια, μειώνοντας πολύ σταδιακά τους θηλασμούς. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία και το πρόγραμμα που θα έχετε τον καιρό που θα πάρεις την απόφαση (ή μπορεί να αποφασίσεις ότι θα το αφήσεις φλου, μιας και λίγο μετά το χρόνο μπορείτε να μη θηλάζετε τόσο συχνά κτλ - όλα τα συζητάμε όταν χρειαστείς)

Διάβασε και το τόπικ "προβλήματα στην εισαγωγή στερεών τροφών", οπου οι μαμάδες έχουν πολλές καλές ιδέες.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

ααχ κι αλλη παθουσα!

κι η μικρη ηταν 9μηνων οταν ειχα κανει την ερωτηση και ανησυχουσα αν καλυπτεται μονο με το θηλασμο!

μην ανυσηχεις! μια χαρα καλυπτεται! τωρα χρονιζει, εννοειται δεν πινει ξενο γαλα ουτε με το ποτηρακι ουτε με το κουταλακι! σταματησα να αγχωνομαι θα τη θηλασω οσο θελει! τις στερεεσ ακομα δε τισ πολυθελει, οχι οπως παλια αλλα δε τρωει κι ολοκληρο το πιατο. οταν ειναι μαζι μου παντα μετα το φαγητος θελει το στηθος μου για να κοιμηθει. Οταν ειναι με τη πεθερα μου ή με τη μανα μου, τρωει το φαι της και κοιμαται! σου λεει, δε με παιρνει να γκρινιαξω εδω, νηστικη θα μεινω! χα χα

ξενο γαλα δε πινει ουτε με αυτες...

δε θελω να αφησω το παιδι νηστικο κι αλλα τετοια χαρουμενα που με συμβουλευουν απο δω κι απο κει ..οταν ειναι ετοιμη θα το κανει μονη της, και γαλα θα πει και ιμαμ μπαιλντι θα φαει!

σημασια εχει να ειναι γερο και χαρουμενο!

πως να φανταστείς οτι μπορείς να αγαπήσεις τοοοοσο πολύ!

Διαφημίσεις

Στέλλα οι απορίες σου είναι κοινές σε πολλές μαμάδες που θηλάζουν και τα μωρά τους δεν δέχονται στερεές τροφές. Κι εμένα που κοντεύει 8μ. τρώει πολύ λίγο. Κρέμες εμπορίου δεν έχει φάει γιατί δεν της αρέσουν - μια δυο φορές που δοκίμασε- και εγώ δεν προσπάθησα να πω την αλήθεια να δοκιμάσω διάφορες μάρκες για να τις φάει. Οπότε μπορείς να τις κόψεις όπως λέει και η αμαρέτο.

Στην κρεατόσουπα εγώ βάζω και αρακά μαζί με πατάτα καρότο και σύντομα θα ξεκινήσω και μπρόκολο. Επίσης, η παιδίατρος μου σύστησε να ξεκινήσω και ζυμαρικά όπως αστεράκι και πεπονάκι. Δεν ξέρω ακόμα πως θα τα μαγειρεύω αλλά είναι μια καλή εναλλακτική αντί των λαχανικών συνέχεια.

Όσον αφορά το μπιμπερό εγώ ξεκίνησα να της δίνω λίγο γαλατάκι από απλό ποτηράκι. Μπόρει στην αρχή να χύνει το μισό αλλά σιγά σιγά το συνηθίζει. Επίσης, έχει ξεκινήσει εκπαιδευτικό ποτηράκι υπάρχουν πολλά στο εμπόριο. Πως της δίνει νερό?

Τέλος, αν τα πάει καλά με το θηλασμό κρίμα είναι να το κόψεις προς το παρόν χωρίς λόγο.

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

Bρε κοριτσια θελω την βοηθεια σας. Η μικρη μου ειναι 8,5 μηνον και θηλαζουμε αποκλειστικα εχουμε βαλει την φρουτοκρεμα το πρωι και την σουπα το μεσημερι. Μεχρι στιγμης δεν της εχω δωσει τιποτα ετοιμο. Σημερα ομως οταν ηρθε η παιδιατρος τα κιλα της μικρης μου φανηκαν λιγα 7800. Ετσι σκεφτομαι σοβαρα να της δωσω φαριν λακτε το απογευμα 2 φορες την εβδομαδα απλα και μονο γιανα ανεβουμε σε κιλα. Η παιδιατρος θεωρει οτι σε βαρος το παιδι ειναι καλα και δεν εινα απαραιτητο. Απο την αλλη εμεις θηλαζουμε σχεδον οπως παλια. Δηλαδη μετα την φρουτοκρεμα πινουμε γαλα, μετα το φαι επισης, οποτε απλα συμπληρωνουμε και κατι. Ασε που το βραδυ το λιγοτερο θα πιουμε 2 φορες και μολις χορτασει γυρναει την μουρη της απο την αλλη. Οσο για μπιμπερο δεν το χρησιμοποιησα ποτε. Θεωρησα ασκοπο να μαθει κατι ετσι μεγαλη που θα πρεπει σε λιγο καιρο να ξεμαθει. Της εδωσα απευθειας ποτηρι.

Κι εμενα η δικη μου ακριβως στους ιδιους μηνες ηταν 7750.Κι εμεις το ιδιο προγραμμα με σενα ακολοθουμε γιατι εμεις ειμαστε και αλλεργικες οποτε κρεμες τυπου φαρι λακτε απαγορευονται.Θα μπορουσες να της δινεις το απογευμα αν θες λιγο φαγητο απο το μεσημερι αν περισσευει(εγω ετσι κανω)αν και το βρισκω περιττο.Τον πρωτο χρονο του παιδιου η κυρια τροφη ειναι το μητρικο γαλα και οι τροφες απλα συμπληρωνουν κι εφοσον το παιδι δεν ειναι τοσο χαμηλα οσο να προκαλει ανησυχια στον γιατρο μην ανησυχεις και συνεχισε οπως πριν.Οι κρεμες εμποριου ειναι ενετελως ακαταλληλες με τοση ζαχαρη και συντηρητικα που εχουν.

Μην εγχωνεστε βρε παιδια.. κανενα μωρο δεν ανοιξε απλα το στομα του τη μερα που του δωσαμε κουταλι και εφαγε. Για ολους η εισαγωγη στερεων τροφων ειναι μεγαλη ταλαιπωρια ειτε το μωρο θηλαζει ειτε οχι.. Καποια στιγμη θα φανε.. μην ανησυχειτε. Απο τη στιγμη που θα γνωρισει για πρωτη φορα κουταλι μεχρι να φαει σχεδον ενα ολοκληρο πιατο μπορει να περασουν και μηνες, και καποια παιδια να μην φανε και ποτε ολοκληρο πιατο.. Αυτο δεν σημαινει δεν μεγαλωνουν η οτι δεν τρεφονται σωστα. το θεμα ειναι η ποιοτητα και οχι η ποσοτητα.. Συνεχιστε να θηλαζετε (εκει η ποιοτητα τουλαχιστον ειναι εγγυημενη) και θα ερθει η στιγμη που θα τους λετε "μην τρως αλλο παιδι μου θα γινεις σαν τη θεια σου τη φωκια..."

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Διαφημίσεις

να ρωτήσω και γω το εξής: το πρωί κατα τις 9,30-10 τρώμε τη φρουτόκρεμα, κατά τις 12-1 γάλα, κατά τις 4 κρεατόσουπα, στις 6 γάλα και δε μου βγαίνει το απογευματινό γεύμα που η γιατρός μου είπε να της δίνει ό,τι περισσεύει από το μεσημέρι γιατί υπήρξαν γεύματα που έτρωγε πολύ λίγο πχ 50μλ...

Τους ενδιαμεσους θηλασμούς τους κρατάω για να μην υπάρξει πρόβλημα με το γάλα. Μπορώ να παραλείψω τον απογευματινό για να δίνω πάλι κρεας;

Πότε ο θηλασμός γίνεται μόνο πρωί-βράδυ;

ειμαστε και αλλεργικες οποτε κρεμες τυπου φαρι λακτε απαγορευονται.

Aν επιτρέπεται, τί εννοείς αλλεργικές; γιατί κι εγώ όταν είχα προσπαθήσει να της δώσω κρέμα τέτοιο τύπου έκανε εμετό, 2-3 φορές προσπάθησα.

yGcNzoc.jpgyGcNp3.png

Πότε ο θηλασμός γίνεται μόνο πρωί-βράδυ;

Εγώ αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά της δίνω πρωί-βράδυ μόνο. Κανένα πρόβλημα με το γάλα. Η παραγωγή προσαρμόζεται. Αλλά να σου πω τό έχω ψιλομετανιώσει.... ο λόγος είναι ότι άλλοι με έβαλαν σε αυτό το τριπάκι... ότι δηλ. το παιδί πλέον σε αυτή την ηλικία τρώει τις στερεές και γάλα μόνο πρωί και βράδυ κτλ... Αμ δε.... έχω αποφασίσει να χαλαρώσω κι όποτε μου ζητάει να της δίνω, νομίζω θα τη δυναμώσω πολύ.

yGcNzoc.jpgyGcNp3.png

Καλημέρα κι από εμένα!!

Εμείς είμαστε 8 μηνών και κάτι ψιλά και τρώμε καλά. Παράπονο δεν έχω. Όμως πάντα είχα στο μυαλό μου ότι ο παιδίατρος μου έδινε γενικές συμβουλές (δυστυχώς), χωρίς να ασχοληθεί με το δικό μου παιδί σαν μοναδικό και ιδιαίτερο άτομο. Το έβλεπα.

Έλεγε για 3 γεύματα ημερησίως όταν ήδη είμαστε 10.500 γραμμάρια και 76 πόντους. Στους 8 μήνες...

Γιατί;;;

Μου έλεγε για μπισκοτόκρεμες. Γιατί;;;; Τι προσφέρουν σε ένα παιδί που πλυμμηρίζει από θερμίδες;;

Δεν έδωσα ποτέ στο παιδί επεξεργασμένες τροφές. Ήθελα να του αρχίσω το ρυζάλευρο, επειδή είχα διαβάσει κάπου ότι είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο, μου το έφτυσε 2-3 φορές, είδα τελικά ότι το μπρόκολο πχ, έχει παραπάνο σίδηρο στην ίδια ποσότητα και το παράτησα τελείως.

Ξεκινήσαμε στερεές όταν ΚΛΕΙΣΑΜΕ τους έξι μήνες. Και κρέας όταν ΚΛΕΙΣΑΜΕ τους εφτά. Και είναι μια χαρά. Κάθε 4-5 μέρες έβαζα κι άλλο φρούτο και πήγαινα με τα νερά του. Το ήθελε, το κρατούσα. Δεν το ήθελε, το αφαιρούσα για λίγο και μετά από μια βδομάδα το ξαναέβαζα με άλλο συνδυασμό.

Έτσι σήμερα τρώμε σχεδόν τα πάντα, άλλα πολύ κι άλλα λίγο. Δεν με ενδιέφερε που οι άλλοι πχ, βάζουν κρεμμύδι στη σούπα του παιδιού. Εγώ ακόμα δεν έβαλα και δεν το βλέπω ότι ταιριάζει στη γεύση του. Ούτε τώρα θα το βάλω.

Μπορώ να σου πω τι έχουμε φάει χωρίς πρόβλημα μέχρι τώρα : Πατάτες, γλυκοπατάτες, φασολάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκι, κίτρινη κολοκύθα, καρότο, άσπρο καρότο, κοτόπουλο, αρνάκι, αρακά (αλλά δεν του άρεσε καθόλου...) και σήμερα του έχω μελιτζάνα για δεύτερη φορά (αλλά δεν έβαλα τα σπόρια). Πήρα και γλυκές πιπεριές και θα τις δώσω προσσεχώς.

Με τίποτα από αυτά δεν είχε πρόβλημα.

Αυτό που θέλω να σου πω είναι, να δοκιμάσεις να του ετοιμάσεις τα γευματά του με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικούς συνδυασμούς :

Του κάνω κοτοπουλάκι με μήλο και γλυκοπατάτα (το μήλο ψημένο) και γλύφει και τους καναπέδες. Χθες του έβαλα και βρασμένο δαμάσκηνο και μήλο με το κοτοπουλάκι του και τον γλύκανε τόσο που έφαγε και τα δύο μπωλάκια που κατά λάθος μου βγήκαν όταν τα ετοίμαζα!! Αναγκάστηκα για βραδυνό να του δώσω μερικά κουταλάκια μπανάνα και γάλα, γιατί θα έσκαγε!!!

Δοκίμασα επίσης με επιτυχία την κανέλα. Έψησα μήλα και αχλάδια με κανέλα και του τα έδωσα ζεστά. Μύριζαν κιόλας σαν κομπόστα, ήταν και γλυκά (λόγω κανέλας)....αφού σώσαμε το μπωλάκι, καλά ήταν...

Τώρα σκέφτομαι να ψήσω μια πατάτα στο φούρνο, μετά να βγάλω το μαλακό από μέσα και με παρμεζάνα να του λιώσω στο μπλέντερ, μαζί με λίγο κρεατάκι.

Εκτός από διαφορετικά λαχανικά, δοκίμασε συνδυασμούς και είδη μαγειρέματος. Εκτός από τη γλώσσα, γευόμαστε και από τη μύτη...

Εγώ αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά της δίνω πρωί-βράδυ μόνο. Κανένα πρόβλημα με το γάλα. Η παραγωγή προσαρμόζεται. Αλλά να σου πω τό έχω ψιλομετανιώσει.... ο λόγος είναι ότι άλλοι με έβαλαν σε αυτό το τριπάκι... ότι δηλ. το παιδί πλέον σε αυτή την ηλικία τρώει τις στερεές και γάλα μόνο πρωί και βράδυ κτλ... Αμ δε.... έχω αποφασίσει να χαλαρώσω κι όποτε μου ζητάει να της δίνω, νομίζω θα τη δυναμώσω πολύ.

εσείς είστε μεγάλοι! Πάνω του έτους! Δε ξέρω αλλά μήπως δίνω πολύ γάλα και πρέπει ενδιαμέσα στα γεύματα να δίνω μόνο συπμληρωματικά και όχι κανονικό γέυμα; Καπου μπερδευτηκα τωρα....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...