Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δωρεά Οργάνων

Sam

Θα θέλατε να γίνετε δωρητής οργάνων?  

302

1. 1. Θα θέλατε να γίνετε δωρητής οργάνων?

• ναι - είμαι ήδη δωρητής οργάνων
      74
    • ναι θα ήθελα αλλά δεν έχω προλαβει να ασχοληθώ/δεν εχω ενημερωθει για την διαδικασια
      209
    • το σκέφτομαι, δεν έχω αποφασίσει ακόμα
      104
    • όχι δεν θα το ήθελα
      112

Recommended Posts

Έχει ειπωθεί πέντε με δέκα φορές ότι έχει αλλάξει ο νόμος δεύτερη φορά και δεν θα είναι «υποχρεωτική»* αλλά πάλι θα αποφασίζουν οι συγγενείς.

*(ούτε πριν ήταν)

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 498
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

apeleytheros, Ευχαριστω για τις απαντησεις σου.

Eιμαι ενημερωμενη για το το αρθρο 9 του Ν. 3984/11 (ΦΕΚ 150) και την τροποποιηση της παρ. 2 με την παρ. 4 του αρθρου 55 του ν. 4075/12 (ΦΕΚ 89) και παραθετω αυτουσια την τροποποιηση απο το αντιστοιχο ΦΕΚ για να την δουν και αλλοι.

4. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου

2 του άρθρου 9 του ν. 3984/2011 (Α΄ 150) προστίθεται

μετά τη φράση «παράγραφο 3» η φράση «και κατόπιν

συναίνεσης της οικογένειάς του»

Ετσι η βασικη παραγραφος 2 του αρθρου 9 γινεται.

Η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεση του σύμφωνα με την παράγραφο 3«και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του». Η έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου αρχίζει από 1.6.2013 προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογής συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας.

Ακριβως πανω σε αυτην τηντροποποιηση, εθεσα τα ερωτηματα μου και θα μου επιτρεψεις να παρω και άλλες απαντησεις από αλλα μελη.

Ευχαριστω για το χρονο σου.

Eπαναφερω λοιπον τα ερωτηματα μου , σε αλλα μελη σχετικα με το αρθρο 2 όπως εχει τροποποιηθει και ισχυει.

• Υπαρχει και σε άλλες χωρες τις Ευρωπαικης Ενωσης ο Νομος με αυτη την μορφη ? Ώστε να θεωρουμαστε "δυνητικά δότες οργάνων, εκτός και αν κάποιος δηλώσει το αντίθετο με αρνητική δήλωση".
  • Και σε ποιες?

• Υπαρχει σωστη ενημερωση για ολο τον κοσμο ???? Ωστε να γνωριζει ο τελευταιος ανθρωπος τι προκειται να γινει με το ιδιο το σωμα του?
    Και Εν αγνοια του, επομενως εαν δεν εχει ενημερωθει!!!

• Τι γινεται με αυτους που δεν εχουν συγγενεις και πεθαινουν π.χ. απο τροχαια και δεν γνωριζουν για τη διαδικασια αρνησης? Ειναι ερμαια του Κρατους , ?

• Με ποιο δικαιωμα αποφασιζει ο συγγενης για τα οργανα του ιδιου του ατομου?

• Ο συγκεκριμενος νομος δεν ερχεται σε αντιθεση με την ελευθερια του ατομου οπως οριζεται απο το συνταγμα?

Η αναγκαστικη δωρεα οργανων, είναι η μεγιστη καταπατηση της προσωπικη ελευθεριας του ατομου . Και το ιδιο το ατομο πρεπει να εχει αποφασισει αν θελει να είναι δωρητης, οχι οι συγγενεις εκεινη τη στιγμη, και οχι το κρατος να εχει προαποφασισει .

Και για να να αποφασισει το ιδιο το ατομο πρεπει πρωτα να εχει ενημερωθει.

Ειμαι υπερ της Δωρεας Οργανων, ομως εθελοντικα με απολυτη συναισθηση και επιγνωση και οχι τυχαια , επειδη δεν ετυχε να ενημερωθω γιατι ειμαι μονη μου και δεν ξερω να διαβαζω, γιατι δεν εχω παιδια, δεν εχω τηλεοραση, ειμαι αμορφωτη , ειμαι χαζη ειμαι καθυστερημενη, ειμαι στο ελεος της μοιρας και του Θεου .

........

Η αναγκαστικη δωρεα οργανων, είναι η μεγιστη καταπατηση της προσωπικη ελευθεριας του ατομου . Και το ιδιο το ατομο πρεπει να εχει αποφασισει αν θελει να είναι δωρητης, οχι οι συγγενεις εκεινη τη στιγμη, και οχι το κρατος να εχει προαποφασισει .

Και για να να αποφασισει το ιδιο το ατομο πρεπει πρωτα να εχει ενημερωθει. .........

Μα και μέχρι τώρα από τους συγγενείς του εγκεφαλικά νεκρού δινόταν και δίνεται η έγκριση για δωρεά οργάνων. Νομίζεις ότι οι κατάλληλοι "υποψήφιοι" είναι τόσοι πολλοί? Πόσο μάλλον αυτοί που είναι συγχρόνως και εγγεγραμμένοι δότες.......

Και έτσι θα συνεχίσει κιόλας να γίνεται όπως φαίνεται.

Διαφημίσεις

Εγώ πάντως είμαι εγγεγραμμένη δότρια οργάνων και ακόμα δεν μου την έχουν στήσει να με φάνε λάχανο να πάρουν τα ωραία μου όργανα!

(πλάκα κάνω, αλλά και πάλι έχω κάνει αρκετές σοβαρές εγχειρίσεις και πάλι ξύπνησα κανονικά, δεν με έστειλαν πριν την ώρα μου)

Η μόνη μου απορία είναι, επειδή έχω ενστάσεις από τον σύζυγο για την δωρεά των οργάνων μου, αν τύχει και γίνω εγκεφαλικά νεκρή, η δική μου επιθυμία να δωρίσω (εκπεφρασμένη με την εγγραφή μου στο μητρώο), προέχει της αντίρρησης των συγγενών μου? Έχει κανείς απάντηση σε αυτό?

Δεν μιλάμε πια για εικαζόμενη συναίνεση, αλλά για δεδηλωμένη, θα μπορούσε όμως να παρακαμφθεί λόγω άρνησης από τους συγγενείς μου?

Δεν μιλάμε πια για εικαζόμενη συναίνεση, αλλά για δεδηλωμένη, θα μπορούσε όμως να παρακαμφθεί λόγω άρνησης από τους συγγενείς μου?

Νομικά μάλλον όχι, αφού δεν προβλέπεται να τους ρωτούν, αλλά δύσκολα θα ρίσκαρε την τυχόν αρνητική δημοσιότητα ο ΕΟΜ σε περίπτωση που είχαν σθεναρές αντιρρήσεις.

Τα ερωτήματα μου ήταν συγκεκριμένα και σαφή.

Δεν αναφέρομαι στους εθελοντές που είναι συνειδητοποιημένοι και έχουν απόλυτη επίγνωση της επιλογής τους αυτής. Και το έχουν νομικά και ιατρικά διερευνήσει, θέλω να πιστεύω, πριν από οποιαδηπ οτε απόφαση τους.

Αναφέρομαι στην συγκειμένη νομοθεσία., στο συγκεκριμένο άρθρο.

Ο νομός είναι σε ισχύ από την 1/06/2013 χωρίς ο κόσμος να είναι ενημερωμένος, γιατί το κράτος δεν έκανε την προβλεπόμενη απο το ιδιο το αρθρο εκστρατεία ενημέρωσης.

Σκόπιμα η όχι ο καθένας θα το κρίνει.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό , γιατί από 01/06/2013 οποιοσδήποτε πεθαίνει με την απουσία συγγενών, το κράτος νόμιμα πλεον του αφαιρει τα όργανα Αυτό λέει το συγκεκριμένο άρθρο, εαν καταλαβαινω καλα Ελληνικα. Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και το κράτος έχει προαποφασίσει τι θα κάνει με το σώμα του. Για εμενα ειναι ενα πολυ σοβαρο θεμα και θα ήθελα να σεβαστείτε την άποψη μου αυτή.

Θα παρακαλούσα για την παρέμβαση κάποιων δικηγόρων , ώστε να μας ενημερώσει ποιο τεκμηριωμένα ως προς τις απαντήσεις των αρχικων ερωτημάτων μου.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό , γιατί από 01/06/2013 οποιοσδήποτε πεθαίνει με την απουσία συγγενών, το κράτος νόμιμα πλεον του αφαιρει τα όργανα Αυτό λέει το συγκεκριμένο άρθρο, εαν καταλαβαινω καλα Ελληνικα.

Δεν είναι όποιος πεθαίνει, είναι όποιος πεθαίνει με εγκεφαλικό θάνατο που είναι πολύ μικρό ποσοστό.

Το άρθρο λέει για συναίνεση όχι για «μη αντίρρηση» όπως ήταν παλιά, άρα θα πρέπει να βρεθούν κάποιοι συγγενείς.

Τα ερωτήματα μου ήταν συγκεκριμένα και σαφή.

Δεν αναφέρομαι στους εθελοντές που είναι συνειδητοποιημένοι και έχουν απόλυτη επίγνωση της επιλογής τους αυτής. Και το έχουν νομικά και ιατρικά διερευνήσει, θέλω να πιστεύω, πριν από οποιαδηπ οτε απόφαση τους.

Αναφέρομαι στην συγκειμένη νομοθεσία., στο συγκεκριμένο άρθρο.

Ο νομός είναι σε ισχύ από την 1/06/2013 χωρίς ο κόσμος να είναι ενημερωμένος, γιατί το κράτος δεν έκανε την προβλεπόμενη απο το ιδιο το αρθρο εκστρατεία ενημέρωσης.

Σκόπιμα η όχι ο καθένας θα το κρίνει.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό , γιατί από 01/06/2013 οποιοσδήποτε πεθαίνει με την απουσία συγγενών, το κράτος νόμιμα πλεον του αφαιρει τα όργανα Αυτό λέει το συγκεκριμένο άρθρο, εαν καταλαβαινω καλα Ελληνικα. Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και το κράτος έχει προαποφασίσει τι θα κάνει με το σώμα του. Για εμενα ειναι ενα πολυ σοβαρο θεμα και θα ήθελα να σεβαστείτε την άποψη μου αυτή.

Θα παρακαλούσα για την παρέμβαση κάποιων δικηγόρων , ώστε να μας ενημερώσει ποιο τεκμηριωμένα ως προς τις απαντήσεις των αρχικων ερωτημάτων μου.

Τα όργανα δεν αφαιρούνται σε κάποιον που απλά πεθαίνει από οποιοδήποτε αίτιο, ούτε τώρα ούτε μετά την 01/06. Είναι πολύ πιο ειδική κατάσταση ο εγκεφαλικός θάνατος και πιο σπάνια.

Τώρα αν κάποιος είναι ουσιαστικά νεκρός και δεν έχει και συγγενείς, δεν μπορώ να καταλάβω ποιόν θα πλήξει το να του αφαιρεθούν τα όργανα. Και επίσης τί τους εμπόδιζε να το κάνουν (σε μια ανάλογη περίπτωση) και χωρίς έναν τέτοιο νόμο.

Διαφημίσεις

η 'εμπλοκη' του καθενος μας με την μεταμοσχευση μπορει να γινει με τρεις τροπους. Ο ενας ειναι να χρειαστουμε μοσχευμα.

Ο αλλος ειναι να δωσουμε μοσχευμα.

Και ο τριτος, ο πιο απλος τροπος, ειναι να ενημερωθουμε....

Στην εποχη μας δεν ειναι δυνατον να δικαιολογουμαστε οτι η πληροφορηση δεν ειναι αρκετη. Η γιαγια μου πεθαινε πριν 15 χρονια και ρωταγε θυμαμαι 'δεν μπορειτε να παρετε κανα οργανο'? Μακαβριο, αλλα το ελεγε γελωντας.

Ολοι μπορουν να ενημερωθουν αρκει να ενδιαφερθουν.

ανθρωποι εκει εξω χανονται , ανθρωποι που θα μπορουσαν να σωθουν μεσα απο την απωλεια.....

Η τροπή της συζήτησης μου θυμίζει εκείνη τη διαφήμιση που ο γιατρός ρωτάει τον ασθενή ποια είναι η γνώμη του για τη μεταμόσχευση. Και ο ανίδεος ασθενής αρχίζει να λέει ότι ναι μεν είναι θετικός ΑΛΛΑ... Εκεί πάνω τον κόβει ο γιατρός:"ευτυχώς, γιατί θα χρειαστείς".

Νομίζω ότι, σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων, σε λίγο καιρό κάποιος από την οικογένειά μας θα χρειασθεί μόσχευμα:εμείς, οι γονείς μας, τα αδέρφια μας, άνδρας μας, τα παιδιά μας. Και τότε οι εγωισμοί θα περισσεύουν...

Summer wine, η νομική επιστήμη λειτουργεί βάσει της ιεράρχησης και της στάθμισης των δικαιωμάτων. Ο νόμος όμως, ως καρπός πολιτικής διαδικασίας, ενίοτε σταθμίζει συμφέροντα...

Στην περίπτωση που αναφέρεις, το σωστό νομικά θα ήταν να σταθμιστεί ως έχον βαρύνουσα σημασία το δικαίωμα ενός ανθρώπου στη ζωή από το γκάλοπ στους συγγενείς του νεκρού (του οποίου αγνοούμε τη θέληση που είχε την ΥΣΤΑΤΗ ώρα συνείδησης) σχετικά με το "πόσο" σώμα θα ταφεί.

Αλλά επειδή η Πολιτεία δεν επιθυμεί να βρεθεί μπροστά σε ένα μπαράζ αγωγών, θα συνεχίζεται να θεωρείται δεδομένο ότι ο "νεκρός" μέχρι το τέλος της συνείδησης του ΔΕΝ επιθυμούσε να δωρίσει ζωή σε κανέναν βασανισμένο συνάνθρωπό του και θα συνεχίζεται να αναζητούνται και να ικετεύονται οι συγγενείς του.

Εαν σκεφτομουν εγωιστικα το πρωτο που θα εκανα ηταν να κανω μια δηλωση αρνησης και δεν θα εχανα την ωρα μου με τη δημοσιευση των προβληματισμων μου.

Και αυτοι κινηθηκαν εγωιστικα ?

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε αφορμή για την παραίτηση του προεδρείου του ΕΟΜ και την έντονη δυσαρέσκεια των Γιατρών των ΜΕΘ, καθώς θεωρούν πως η χώρα μας θα αποτελέσει τροφοδότη οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη, ενώ το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί πια κυριότητα σε αυτό.

η καθε αλλος φορεας η οργανισμος μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα?

Η εκφραση

σχετικά με το "πόσο" σώμα θα ταφεί.

συγνωμη μου ακουγετε πολλη ωμη και εναν πεθαμενο τον σεβομαστε ακομα πιο πολυ.

Αυτό που δεν λαμβάνετε υπόψιν όσοι (επιμένετε να) μιλάτε για υποχρεωτική δωρεά σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, είναι ότι με το προηγούμενο σύστημα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ υποβολής αρνητικής δήλωσης. Αποφάσιζαν μόνο οι συγγενείς.

Γειά σας,

μεταφέρθηκαν κάποιες δημοσιεύσεις εδώ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=2572034#post2572034

Στην περίπτωση που στο θέμα αυτό, μετά απο αυτή την ειδοποίηση , εμφανιστούν νέες δημοσιεύσεις οι οποίες είτε στρέφουν την τροπή της συζήτησης μακριά απο το αρχικό θέμα, είτε απαντούν/συνεχίζουν με κείμενα που αποτελούν σχολιασμό συμπεριφοράς άλλου μέλους ή της διαχείρισης θα επιδέχονται απευθείας και μόνο για αυτό το θέμα, κάρτα πόντων αλλά και προσωρινό αποκλεισμό απο όλες τις συζητήσεις, καθώς θα θεωρηθεί ότι συμβάλλουν στο να μην συνεχιστεί η συζήτηση σε ένα ενδιαφέρον και ενημερωτικό επίπεδο.Διαφορές προσωπικές ανάμεσα στα μέλη, εξαιτίας οποιουδήποτε λόγουθα πρέπει να λύνονται εκτός του δημόσιου φόρουμ.

Στην περίπτωση που στις δημοσιεύσεις που μεταφέρθηκαν στο αρχείο βρίσκεται κάποιο ενημερωτικό κείμενο το οποίο επιθυμείτε να επανατοποθετήσετε, μπορείτε να κάνετε χρήση copy paste (αντιγραφή/επικόλληση) και να πατήσετε "απάντηση" με το επιθυμητό κείμενο - αρκεί να μην παραβαίνει τους κανόνες του φόρουμ, όπως σημειώνεται στην παραπάνω παράγραφο

Ευχαριστούμε

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

"Ξέρω τα πράγματα από την άλλη πλευρά, και δεν μπορώ να γράψω πολλά και ωραία λόγια και φιλοσοφικές συζητήσεις, η μεταμόσχευση είναι ωραία σαν πράξη, μόνο όταν συνοδεύεται από την κατάλληλη σιωπή. Δεν μπορώ να περιγράψω και να μεταφέρω με ακρίβεια, σε μερικές γραμμές, το γολγοθά που συνήθως περνάει ένας υποψήφιος λήπτης μέχρι να βρεθεί μόσχευμα από πτωματικό δότη, ούτε όλη τη ψυχολογική διεργασία που βιώνει, έχοντας δεχτεί ένα τέτοιο μόσχευμα, οι στιγμές είναι τόσο μεγάλες και πλούσιες σε συναισθήματα και σκέψεις, που σε αναγκάζουν μερικές φορές να αισθάνεσαι ότι διαλύεσαι σαν προσωπικότητα, και δομείσαι από την αρχή. Κυρίως, δεν μπορώ να περιγράψω το κενό, δεν μπορώ να μετρήσω το μέγεθος του κενού, που αισθάνεται ένας υποψήφιος λήπτης όταν, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και περιμένει μια κλήση ή απλά να κλείσει ο διακόπτης, βλέπει μπροστά του όργανα, ρεύμα, ζωή, να τα θάβουν στο χώμα, τροφή για τα σκουλήκια. Είναι σα να πεθαίνει από την πείνα κάποιος μπροστά σου, κι εσύ έχοντας φάει, έχοντας σπάσει, το περίσσευμα σου να πηγαίνεις και να το πετάς ακριβώς μπροστά του, γιατί σου ανήκει και το κάνεις ό,τι θέλεις, κι αν δεν ανήκει σε εσένα, επειδή είσαι χορτασμένος, ανήκει στους συγγενείς σου ή σε αυτούς που επιλέγεις εσύ. Και πες ότι μια τυρόπιτα μπορεί να τη φάει η μάνα, ο πατέρας, ο αδερφός σου, ένα όργανο, μια καρδιά, ένα ήπαρ, να τα κάνει τι ακριβώς; Καταλαβαίνω ότι, μπροστά στον ατομικισμό και την ένταση του πένθους, και τα παράλληλα κενά που δημιουργεί αυτό, είναι δύσκολο να σου επιβάλλει κανείς μια περαιτέρω απώλεια, του αντικειμένου, έστω, μέσα από το οποίο εσύ θυμάσαι, προσπαθείς να κρατήσεις ζωντανές μνήμες, την υλική ακεραιότητα μέσα από την οποία προσδιορίζεις την αξιοπρέπεια, γιατί αυτό μπορείς. Και είναι εξίσου δύσκολο να βρει κάποιος, μέσα στα μερικά λεπτά που έχει διαθέσιμα, την οδό, για να περάσει μέσα από τη λαίλαπα αυτή του πένθους σου και να σου δείξει κάτι διαφορετικό, που σχετίζεται με τη ζωή, κι εσύ να το καταλάβεις και να το δεχθείς. Οι νόμοι, οι διάφοροι νόμοι στα διάφορα κράτη, δεν μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα ζητήματα, είναι χοντροκομμένοι και μικροί, δεν μπορούν να εστιάσουν στη λεπτομέρεια και στο χνούδι, είναι λέξεις, άψυχες και στενοκοπημένες.

Είναι πολύ κουραστικό, όταν μιλάμε για ζωή, να μιλάει κάποιος άλλος για ιδιοκτησία ή για ελευθερία ή για άλλα υποδεέστερα δικαιώματα, να παίζει με τις λέξεις και τα νοήματα, να θέτει υποτιθέμενα διλήμματα και να ανοίγει φιλοσοφικούς δρόμους, όταν τα πράγματα είναι τόσο απλά, τόσο καθημερινά, τόσο απτά, όσο να δώσεις σε κάποιον που πεινά το κομμάτι που δεν χρειάζεσαι. Είναι πλήρως αποκαρδιωτικό να μιλάει κάποιος τόσο πολύ, με εκείνα τα νομικά επιχειρήματα, που είναι εμποτισμένα με κυνισμό, που σου τηγανίζουν τον εγκέφαλο, σε σημείο που να κάνει ακόμα και τον πιο δυνατό λήπτη να αισθάνεται κάτι σαν κλέφτης ή δολοφόνος, να θέλει δηλαδή να ξεριζώσει το όργανο που δέχθηκε, με αηδία πια, και να πάει να το τοποθετήσει μέσα στις παλάμες τους να το χαίρονται, γιατί σε τέτοιο παλιόκοσμο που ζούμε, ίσως να μην αξίζει τόσος αγώνας και τόση πίστη στην ανθρωπιά, τόση πολλή δημιουργικότητα, ίσως να πρέπει να είναι όλα κάθετα και μονοκόμματα, και να έχουν συγκεκριμένους αριθμούς 1, 2, 3, 4".

(από κάποια λήπτρια)

Η πρώτη αξιόπιστη αναφορά μεταμοσχευτικής εγχειρήσεως χρονολογείται από το 1823, όταν ο Γερμανός χειρουργός Carl Bunger, διενήργησε πλαστική χειρουργική στη μύτη μιας γυναίκας, παίρνοντας μόσχευμα από τον μηρό της. Το 1906 ο Αυστριακός οφθαλμολόγος Edward Zim πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς, προλειαίνοντας το έδαφος για τους χειρουργούς, ώστε να προβαίνουν στη χρήση πτωματικού υλικού ή υλικού που προερχόταν από δωρητές. Η πιο σημαντική όμως ανακάλυψη έλαβε χώρα το 1954, όταν δύο γιατροί, ο Joseph Murray και ο David Hume πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από ζωντανό δότη σε μονοζυγώτες διδύμους. Το γεγονός αυτό άνοιξε την πόρτα σε αυτό που θα γινόταν σύντομα η υπόσχεση για ανανεωμένη υγεία και ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Πενήντα σχεδόν χρόνια αργότερα οι γιατροί ανέφεραν επιτυχείς μεταμοσχεύσεις καρδιάς, παγκρέατος, παγκρεατικών νησιδιοκυττάρων, εντέρου, πνεύμονος, ήπατος, και καρδιάς-πνεύμονος. Αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: «Αυτή η νέα ιατρική πρακτική είναι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού;» Τι πρέπει να γνωρίζουμε εμείς οι Χριστιανοί για τη μεταμόσχευση οργάνων; Μπορούμε άραγε να υποστηρίξουμε την ολοένα και πιο διαδεδομένη αυτή πρακτική;

Δεν είναι εύκολο ν'αποφασίσει κανείς να γίνει δωρητής οργάνων,όπως δεν είναι και εύκολο να είσαι από την άλλη πλευρά.Με το ζόρι δωρητές όχι. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ενώ θεωρητικά τους είχαν ξεγραμμένους επανήλθαν στη ζωή.Ξέρω τέτοια περίπτωση,σπάνιες βέβαια αλλα υπάρχουν.

Τι θα γινόταν αν είχαν πάρει άλλη απόφαση οι δικοί του;ΟΙι περισσότεροι έλληνες δεν θέλουν να γίνουν δωρητες και το καταλαβαίνω απόλυτα αυτο.

Γιατί και γω είμαι μια απο αυτούς. Είτε γιατί δεν έχουμε την σωστή ενημέρωση, είτε γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε εξάλλου τίποτα δεν πάει καλά σ'αυτή τη χώρα

Η ληπτρια τα ειπε ολα..... ΄μιλαμε για ζωή΄...ολα τα αλλα δικαιωματα ειναι υποδιαιστερα. Οσο γοα το καλοι χριστιανοι....ο χριστος δεν εδωσε οδηγιες για τα διαδικαστικα, αυτα τα αποφασισαν οι θρησκειες. Ο χριστος ειπε να αγαπαμε....και οταν με το θανατο μας, τον αναποφευκτο, μπορουμε να δωσουμε ζωη σε αλλον ανθρωπο και δεν το κανουμε, ειναι δικαιωμα μας. Και δικαιωμα τους απο την αλλη να μας πουν υποκριτες!

katriniw πραγματικα μας μετεφερες τα συναισθηματα σου , την πολυ οδυνηρη σου εμπειρια και τα ειπες ολα.

Και χαιρομαι που τα καταφερες, να γινει η μεταμοσχευση.

Επειδη φανταζομαι οτι εγραψες με αφορμη τα δικα μου μηνυματα, θελω να σου πω οτι πιστευω και εγω οτι ειναι πολυ μεγαλη η ψυχη των ανθρωπων που εχουν αποφασισει να γινουν δοτες. Και τους θαυμαζω, πραγματικα.

Δεν ειμαι κυνικη , ουτε εγωιστρια, και ολους τους προβληματισμους τους εθεσα γιατι την αναγκαστικη δωρεα οργανων που επεβαλε ο Νομος στην αρχικη του μορφη και εμενα με ανησυχει πολυ το σκεπτικο του νομοθετη , χωρις να επηρεαζομαι απο αποψεις αλλων, οπως ειπωθηκε. Και αυτο ψηφιστηκε το 2011 οταν το κρατος την ιδια στιγμη ειχε αφησει ακαλυπτους ολους τους Ελληνες φτωχους πολιτες εφοσον τα ταμεια χρωστουσαν σε γιατρους , σε φαρμακοποιους και επισης τα νοσοκομεια δεν ειχαν το απαραιτητο ιατρικο προσωπικο για να καλυψουν τις αναγκες του φτωχου κοσμου.

Ποσες φορες ακουσα απο φιλους φαρμακοποιους, γιατρους, μικροβιολογους, το 2010 2011 2012 οτι δεν πληρωνονταν απο τα ταμεια και δεν μπορουσαν να χορηγησουν συνταγες καρκινοπαθων επειδη τα φαρμακα ηταν πολυ ακριβα. Αυτοι οι ανθρωποι ηταν στο ελεος του Θεου. Και ζουσαν τη δικη σου αγωνια.

Ποσες φορες ετυχε να παω στο νοσοκομειο και να μου πουν οτι δεν εχουμε υλικα, δεν υπαρχει γιατρος.

Ποσες φορες τα εκτακτα περιστατικα δεν μπορουν να αντιμετωπιστουν και

δεν προλαβαινουν να φτασουν στα κεντρικα και οι ανθρωποι πεθαινουν στο δρομο.

Αυτοι επισης ζουν την αγωνια.

Ξερεις τι αγωνια ειναι να κανεις αγωνα δρομου για το παιδι σου, επειδη δεν υπηρχε αντιστοιχη ειδικοτητα γιατρου στο νοσοκομειο? Το εχω ζησει, ακριβως το 2011. Που εαν υπηρχε η αντιστοιχη ειδικοτητα ηταν απλο το θεμα.

Και ομως για αυτο το λογο να παιζεται η ζωη του παιδιου σου και να ειναι θεμα ωρων. Να σου λενε μην περιμενεις ασθενοφορο γιατι χανεις χρονο.

Μια ματια να ριξετε στα νοσοκομεια και κυριως στα επαρχιακα, θα δειτε γιατρους κυριως ανιδεικευτους να καλουνται να αντιμετωπισουν σοβαρα περιστατικα, η θα δειτε να υπαρχει ελλειψη πολλων βασικων ειδικοτητων . Επισης αυτοι οι ΓΙΑΤΡΟΙ αμοιβονται με εξευτελιστικους μισθους , λιγο παραπανω απο εναν κλητηρα.

Αυτη ακριβως την περιοδο το κρατος δρα αντιφατικα και δειχνει ευαισθησια σε μια συγκεκριμενη ομαδα ανθρωπων που εχουν αναγκη , τους υποψηφιους ληπτες και επιβαλλει την αναγκαστικη δωρεα οργανων, με τον Νομο στην αρχικη του μορφη. Δεν μπορεσε να κερδισει την εμπιστοσυνη του κοσμου και να εξασφαλισει ικανοποιητικο αριθμο δωρητων και δρα αναγκαστικα.

Πως ειναι δυνατον να μας πεισει για τις αγνες προθεσεις του?

Εκει ειναι ολη μου η ενσταση.

Μακαρι να λειτουργουσε τελεια, να εμπιστευομαστε τις διαγνωσεις, το συστημα υγειας και τοτε ολοι θα ειχαμε μια διαφορετικη αντιληψη για τη δωρεα οργανων.

Γιαυτο το λογο οι δωρητες ειναι λιγοι. Δεν εμπιστευομαστε το συστημα υγειας , το κρατος . Δεν φταιει ο κοσμος που δεν γινεται δωρητης . Δεν ειναι ο ολος ο κοσμος κακος , κυνικος η αδιαφορος. Αλλα το κρατος ειναι υπευθυνο για το χαμηλο αριθμο δωρητων.

Και η συγκριση με αλλα κρατη που λειτουργουν σωστα για τον αριθμο των δωρητων δεν ευσταθει, για εμενα.

Λαιδα, αυτα που γραφεις ειναι πολυ ωραια και σωστα και ολοι συμφωνουμε στην εθελοντικη δωρεα οργανων του ιδιου του ανθρωπου.

Και ολοι μπορουμε να βρεθουμε σε αυτη τη θεση της αναγκης. Ομως θελουμε να ειμαστε σιγουροι οτι τα οργανα που θα παρουμε να εχουν δοθει απο ανθρωπο που πραγματικα ηθελε ο ιδιος και να τον ευγνωμονουμε σε ολη μας τη ζωη που μας χαρισε.

Επισης να ειμαστε σιγουροι οτι δεν προεκυψε απο κανενα λαθος γιατρου και ο αμοιρος ο ανθρωπος ηταν να ζησει αλλα τελικα τον πεθαναν.

Ετσι το νιωθω εγω.

Αληθεια εσυ εισαι δωρητης?

Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι το κράτος προκύπτει από τους πολίτες του. Δεν υπάρχουν δωρητές γιατί ο κόσμος είναι παρτάκιας και αδιάφορος, του λες ότι ο άλλος πεθαίνει στη λίστα αναμονής και εσύ πετάς αυτό που θα του έσωζε τη ζωή ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, και σου απαντά ένα κατεβατό για το πως δεν έβρισκε γιατρό για το παιδί του. Επειδή δεν έβρισκε γιατρό για το παιδί του, πρέπει να πεθάνεις εσύ, έτσι για το κάρμα.

Εμένα αυτό και αν μου κάνει βαθιά κακία. Τουλάχιστον κράτα αυτό το απαίσιο πρόσωπο σου για εσένα, κακιασμένε πολίτη.

Για εμένα, μεγάλο ποσοστό της αντίδρασης στο νομοσχέδιο προέκυψε επειδή ο κακιασμένος πλέον έπρεπε να σηκωθεί και να πάει να δηλώσει ενυπόγραφα ότι είναι εγωιστής και αδιαφορεί πλήρως για τον άλλον. Ενώ πριν απλώς καθόταν στην καρέκλα του και δεν το μάθαινε κανείς. Γιαυτό άλλωστε ΟΛΟΙ έκαναν ΓΑΡΓΑΡΑ τη για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά δυνατότητα δήλωσης εξαίρεσης, και κλαίγονταν για δήθεν υποχρεωτικότητα, τη στιγμή που όλοι οι νομικοί συμφωνούσαν ότι το καθεστώς δεν άλλαξε.

Κατά τη γνώμη μου δέκτες οργάνων θα έπρεπε να είναι μόνο όσοι έχουν δηλώσει δότες (σύστημα opt-in), και με προτεραιότητα σε όσους το έχουν κάνει παλιότερα. Τότε ήθελα να δω όλους αυτούς που κράζουν για δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα των πτωμάτων έναντι των ζωντανών, και τις φιλοσοφίες για το πότε το πτώμα είναι 100% πτώμα, πως θα καθόντουσαν στην απ έξω, και τις δικαιολογίες για το σύστημα υγείας που δεν το εμπιστεύονται και άλλα φαιδρά.

Κατά τη γνώμη μου δέκτες οργάνων θα έπρεπε να είναι μόνο όσοι έχουν δηλώσει δότες (σύστημα opt-in), και με προτεραιότητα σε όσους το έχουν κάνει παλιότερα. Τότε ήθελα να δω όλους αυτούς που κράζουν για δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα των πτωμάτων έναντι των ζωντανών, και τις φιλοσοφίες για το πότε το πτώμα είναι 100% πτώμα, πως θα καθόντουσαν στην απ έξω, και τις δικαιολογίες για το σύστημα υγείας που δεν το εμπιστεύονται και άλλα φαιδρά.

Πολύ χρυσαυγίτη άποψη........και είμαι σίγουρη ότι δεν συμφωνεί και κανένας γιατρός.

Δηλαδή μόνο οι αιμοδότες θα έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αίμα από άλλους αιμοδότες όταν το χρειαστούν?

Επίσης αρνείσαι (πεισματικά μπορώ να πω) να καταλάβεις πολλά πράγματα τα οποία σου έχουν πει εδώ μέσα.

Π.χ. θέματα θρησκείας, σε κάποιους το απαγορεύει η θρησκεία τους , έτσι έχουν γαλουχηθεί τι να κάνουμε?

Επίσης θα στο ξαναπώ άλλη μια φορά....... το τσαμπουκαλίδικο του θέματος εμένα με κάνει να θέλω να παω να υπογράψω την αρνητική δήλωση.

Δεν μπορεί ο καθένας να νομοθετεί και να μου λέει τι να κάνω με το σώμα μου.

Δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό?

Δράση και αντίδραση. Τόσο δύσκολο είναι?

Τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μια δυνατή καμπάνια από τον ΕΟΜ και να μην περιμένουνε να τους έρθουν ουρανοκατέβατα τα μοσχεύματα?

Γιατί μη μου πεις ότι ο ΕΟΜ έχει κάνει και πολλά πράγματα γι'αυτό.

Για εμένα, μεγάλο ποσοστό της αντίδρασης στο νομοσχέδιο προέκυψε επειδή ο κακιασμένος πλέον έπρεπε να σηκωθεί και να πάει να δηλώσει ενυπόγραφα ότι είναι εγωιστής και αδιαφορεί πλήρως για τον άλλον.

Λιαν προσβλητικό ......τουλάχιστον για μένα που έχω επαναλάβει πολλάκις εδώ μέσα ότι αν πάθω κάτι έχω πει στον άντρα μου να πει στους γιατρούς να τα πάρουν όλα....να μη βρει ο παπάς να θάψει.

Δικαίωμά μου να μην το κάνω γραπτώς. Το ξέρουν οι δικοί μου κι αυτό αρκεί.

Υπάρχουν πολλοί σαν και μένα.

Σου διαφεύγει η αρχική αρνητική αντίδραση του ΕΟΜ αγαπητέ μου (ποστ 332)

Αντίθετος δηλώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων και σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι επί δύο περίπου μήνες, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, χιλιάδες πολίτες και φορείς διατυπώνουν γραπτώς τις απόψεις τους και συμπληρώνει ότι, πριν από περίπου 45 ημέρες, σε ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας προσκλήθηκε, παρέστη και κατέθεσε τις προτάσεις του ο ΕΟΜ, δια του τότε προέδρου του, και ότι στη συνέχεια τον πρόεδρο του ΕΟΜ συνάντησαν ο υφυπουργός, κ. Μ. Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Α. Δημόπουλος.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) επισημαίνουν ότι τρία σημεία του νομοσχεδίου, τους βρίσκουν αντίθετους:

Η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8, ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης των. Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξη του.

Η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από τη κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων.

Η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων δεν έχει καμία θέση. Η αφαίρεση τους διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα παραστεί ο ΕΟΜ, καθώς και άλλοι φορείς, να διατυπώσουν γραπτώς τις απόψεις τους για το πολύπαθο και πολυτάραχο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων.

Και όλα αυτά εν όψει της πρώτης ανάγνωσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και συμπληρώνει ότι μετά από όλα αυτά θα ακολουθήσουν η δεύτερη ανάγνωση στη Επιτροπή της Βουλής και η συζήτηση στην Ολομέλειά της. Είναι προφανές, ότι τα επιχειρήματα περί απουσίας διαλόγου θα μπορούσε να τα αξιολογήσει ο καθένας κατά βούληση, αλλά και σύμφωνα με την πραγματικότητα, καταλήγει.

Τα μέλη του ΕΟΜ επισημαίνουν ακόμη στην ανακοίνωσή τους "ότι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του οργανισμού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση του και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=63085317

Πόσο χαίρομαι όταν έχω δίκιο και συμφωνεί μαζί μου και ο ΕΟΜ:-D.... για τα αυτονόητα δηλαδή.

Για θυμησέ μου.......μετά απ'αυτό άλλαξε η διοίκηση του ΕΟΜ ή εγώ κάνω λάθος?

Δεν είχες σχολιάσει ΚΑΘΟΛΟΥ τότε την αντίδραση του ΕΟΜ. Είναι κι αυτοί παρτάκηδες και αδιάφοροι?

τη στιγμή που όλοι οι νομικοί συμφωνούσαν ότι το καθεστώς δεν άλλαξε.

Αφού το καθεστώς δεν άλλαξε τότε γιατί τον κάνανε τον νεο νόμο? Τι χρειαζότανε ο νεος νόμος αφού όλα είναι όπως παλιά?

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Summer wine , ειμαι δωρητης, ναι. Και εγω και ο αντρας μου. Κατα τα αλλα συμφωνω με απελευθερος.

Το δικαιωμα στη ζωη ειναι πανω απο ολα τα αλλα δικαοωματα....πανω απο ολα ο ανθρωπος....ουσιαστικα!

Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι το κράτος προκύπτει από τους πολίτες του. Δεν υπάρχουν δωρητές γιατί ο κόσμος είναι παρτάκιας και αδιάφορος, του λες ότι ο άλλος πεθαίνει στη λίστα αναμονής και εσύ πετάς αυτό που θα του έσωζε τη ζωή ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, και σου απαντά ένα κατεβατό για το πως δεν έβρισκε γιατρό για το παιδί του. Επειδή δεν έβρισκε γιατρό για το παιδί του, πρέπει να πεθάνεις εσύ, έτσι για το κάρμα.

Εμένα αυτό και αν μου κάνει βαθιά κακία. Τουλάχιστον κράτα αυτό το απαίσιο πρόσωπο σου για εσένα, κακιασμένε πολίτη.

Για εμένα, μεγάλο ποσοστό της αντίδρασης στο νομοσχέδιο προέκυψε επειδή ο κακιασμένος πλέον έπρεπε να σηκωθεί και να πάει να δηλώσει ενυπόγραφα ότι είναι εγωιστής και αδιαφορεί πλήρως για τον άλλον. Ενώ πριν απλώς καθόταν στην καρέκλα του και δεν το μάθαινε κανείς. Γιαυτό άλλωστε ΟΛΟΙ έκαναν ΓΑΡΓΑΡΑ τη για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά δυνατότητα δήλωσης εξαίρεσης, και κλαίγονταν για δήθεν υποχρεωτικότητα, τη στιγμή που όλοι οι νομικοί συμφωνούσαν ότι το καθεστώς δεν άλλαξε.

Σε αυτό (που υπογράμμισα) διαφωνώ. Συμφωνώ στο θέμα της προτεραιότητας. Κι έχω την υποψία ότι πρόσφατα υιοθετήθηκε ως επίσημη οδηγία, τουλάχιστον για την περίπτωση ασθενών που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο κινδύνου.

Η προτεραιότητα εξάλλου ήδη ισχύει για τον δότη και τους άμεσους συγγενείς του, όσον αφορά τις ανάγκες αίματος και χρήσης βλαστοκυττάρων.

Ο ΕΟΜ αντιτάχθηκε εξ αιτίας της κακής δημοσιότητας που πήρε το ζήτημα. Η «νομική» άποψη που λέει ο ΕΟΜ είναι ασυναρτησίες, καθώς και πριν και μετά ΗΤΑΝ εικαζόμενης συναίνεσης, και μάλιστα πριν χωρίς opt out.

Ο νόμος καθορίζει και άλλα ζητήματα.

Εφόσον η θρησκεία το απαγορεύει να δίνει όργανα κάποιος, φαντάζομαι θα του απαγορεύει και να παίρνει. Παρόλα αυτά ο Χριστόδουλος τσακίστηκε μέχρι την άλλη άκρη του ατλαντικού για επέμβαση για να λάβει μόσχευμα από κάποιον εγκεφαλικά νεκρό δότη, οπότε υποψιάζομαι ότι δεν μιλάμε για την ορθόδοξη θρησκεία. Εκτός αν κάποιοι δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας, και το βαφτίζουν «θρησκεία».

Harlow επέτρεψε μου τις αντιδράσεις επιπέδου πεντάχρονου τύπου «δεν το κάνω για να τη σπάσω στη μαμά μου» «δράση αντίδραση» να μην τις συνερίζομαι. Και επέτρεψε μου να χαίρομαι που δεν τις συνερίζεται ο νομοθέτης. Αντίστοιχα ο νομοθέτης σου απαγορεύει να σκοτώνεις, έστω και καταλάθος, και χαίρομαι που δε σκέφτηκε «μα κάποιοι έτσι θα τα πάρουν και θα σκοτώνουν». «Τσαμπουκαλίδικο» όπως το περιγράφεις είναι ολόκληρο το νομοθετικό σύστημα που διέπει τη λειτουργία της κοινωνίας.

Από που και ως πού είναι χρυσαυγίτηκη (πάει με όλα πλέον ο χαρακτηρισμός ε; ) άποψη να μαζευτούν οι δότες και να πουν που θέλουν να πάνε τα όργανα τους μετά το θάνατο τους. Μα τι λέμε, πάμε καλά; για τα όργανα ΤΟΥΣ μιλάμε! Όταν μιλάς από τη θέση του πιθανού λήπτη, η διάθεση των οργάνων σύμφωνα με τις επιθυμίες των δοτών είναι χρυσαυγιτισμός ενώ όταν μιλάς από τη θέση του πιθανού δότη είναι τσαμπουκάς να τα θέλουν οι άλλοι, όταν σου είναι πλέον άχρηστα;

Εγώ ως δότης δε θα θέλω να πάρει όργανο μου ΚΑΝΕΝΑΣ που πήγε και υπέγραψε δήλωση ότι δεν θέλει να δώσει όργανο ΑΝ ΤΥΧΟΝ τον βρει η κακιά η ώρα. Αν το χρειαζόμουν εγώ, αυτός το δικό του επέλεξε να πάει στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την δική μου ανάγκη ζωής και θανάτου. Δεν είναι κακία, ΑΜΦΊΔΡΟΜΑ ΊΣΗ δικαιοσύνη είναι.

Στο αίμα αυτό ΗΔΗ ισχύει. Αρχικά στις τράπεζες αίματος που δίνουν στα μέλη τους. Εκτός από αυτό, αν πας για τακτική επέμβαση σε νοσοκομείο δεν σου κάνουν αν δεν βρεις τις απαραίτητες φιάλες αίματος, φέρνοντας συγγενείς για να δώσουν και να πούν το όνομα σου. Παίρνεις βέβαια ελεύθερα αν έχεις κάρτα τακτικού αιμοδότη.

Οντως ακρως Χ.Α αποψη, οι ''καλοι ανθρωποι'' να μην αφηνουν ουτε να εκφραζεται η αντιθετη αποψη και να θελουν να επιβαλουν υποχρεωτικα τη δικη τους αποψη, χαρακτηριζοντας καθε τι αντιθετο με ασχημο τροπο.

Δεν είχες σχολιάσει ΚΑΘΟΛΟΥ τότε την αντίδραση του ΕΟΜ. Είναι κι αυτοί παρτάκηδες και αδιάφοροι?

Καποιοι απλα κανουν οτι δεν το καταλαβαινουν η κλεινουν τα αυτια και τα ματια σε οτιδηποτε αντιθετο αποκαλωντας το , ψευδη πληροφορια η copy paste απο μη εγκυρα site ακομα και εαν εχει ολος ο κοσμος ξεσηκωθει , αρνουνται πεισματικα να το δουν . Και αποκαλουν ολους αυτους κακοπροαιρετους και αδιαφορους ανθρωπους λες και την καλοσυνη και την αγαπη για τον συνανθρωπο τη διεκδικουν μονο αυτοι. Ολοι οι υπολοιποι ειμαστε γεματοι κακια και μισος για τους αλλους.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...