Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Παιδίατρος και θηλασμός

Παιδίατρος - σας υποστήριξε και σας ενημέρωσε σωστά για τον θηλασμό  

1.386

1. 1. Παιδίατρος - σας υποστήριξε και σας ενημέρωσε σωστά για τον θηλασμό

• ναι με υποστήριξε και με ενημέρωσε επαρκώς
      664
    • με ενημέρωσε αλλά όχι επαρκώς/εκ των υστέρων έμαθα ότι δεν ήταν σωστές οι πληροφορίες τις οποίες μου έδωσε
      271
    • δεν έδωσε μεγάλη σημασία στο θηλασμό και με παρέπεμψε σε γάλα σε σκόνη του εμπορίου
      239
    • ήταν αρνητικός για το θηλασμό, δεν με υποστήριξε στο ξεκίνημα/για την συνέχισή του
      21

Recommended Posts

Νομίζω ότι κανείς εδώ δεν υποστηρίζει ότι το κάπνισμα της θηλάζουσας είναι σωστό, αυτό που προσπαθούν τόση ώρα να σου εξηγήσουν είναι ότι ο αποθηλασμός του παιδιού λόγω καπνίσματος είναι χειρότερος ............

Επίσης κανείς δεν αναφέρει (όπως εσύ) προσωπικές του εκτιμήσεις (που μπορεί να είναι και λογικές για μένα) αλλά το τι πιστεύει η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής..........

last but not least, θεωρώ τον χαρακτηρισμό "οπαδός" τουλάχιστον ατυχές, κανείς εδώ δεν ανήκει σε αίρεση φανατικών, θηλάζουσων καπνιστριών και νομίζω ότι υποτιμάς την νοημοσύνη μας λέγοντας ότι ένας τεράστιος αριθμός από μητέρες έγινε "οπαδός" ενός ατόμου (που οι περισσότερες από εμάς δεν γνωρίζουν και προσωπικά) απλά και μόνο επειδή δηλώνει σύμβουλος θηλασμού, όλοι μας έχουμε την σχετική νοητική επάρκεια, τουλάχιστον να φιλτράρουμε αυτά που διαβάζουμε.

Να συστηθώ ως Γκαραγκούνα, λέει αυτό κάτι για την γλωσσική μου επάρκεια? :D:D

καραγκούνης είναι και ο σύζυγος! άρα σε καταλαβαίνω.:lol:

το ανέφερα αυτό, γιατί κάποια μου είπε ότι ξέρει να διαβάζει, σε σχέση με αυτά που έγραψα. μάλλον ένιωσε ότι της την είπα επειδή δήλωσα τις σπουδές μου, σε άλλο σημείο. δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.

κι εγώ δηλώνω οπαδός του λογικού και της αναζήτησης του καλύτερου για το μωρό μου. σε πολλά ακολουθώ αυτά που γράφονται εδώ, είτε το ξεκίνησε η Αγλαϊα είτε η kalamaraki π.χ.

αυτά που έγραψα age μου, τα υποστήριξα βάσει της αμερικανικής παιδιατρικής ακαδημίας. δεν ήταν προσωπική μου εκτίμηση. δεν το πήρες από την αρχή.:cool:

αλλά επειδή...χάνεται το σήμα πάλι....:rolleyes:

εγώ δεν μίλησα για αποθηλασμό. ούτε πρόκειται.:shock:

Διαφημίσεις

δεν καταλαβαίνω όμως γιατί να λέγονται ή να γράφονται ανακρίβειες για το κάπνισμα της θηλάζουσας. αν το πιστεύει κάποιος ότι είναι σωστό, είναι άποψή του.

Σε παρακαλώ πολύ, αν το είδες αυτό κάπου γραμμένο να το παραθέσεις με quote

Μπορεί να μου έχει διαφύγει αλλά όσο μπορώ να το παρακολουθήσω, νομίζω ότι κανείς δεν το έχει γράψει ότι είναι σωστό

Μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει καμία καπνίστρια που να πιστεύει ότι είναι σωστό, αντίθετα οι περισσότερες ανησυχούν πολύ. Ξέρουν ότι κάνουν κακό αλλά τους είναι και δύσκολο, ακόμη και αδύνατο να το σταματήσουν.

αλήθεια, Αγλαϊα, τί επαγγέλεσαι;

κατάλαβα, διάβασα, ότι είσαι πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού και δεν είμαι τυφλή, έχεις βοηθήσει κόσμο. αλλά τί σπούδασες;

Έχει γραφτεί σε πολλά ποστ, αλλά θα το γράψω κι εδώ:

Στο φόρουμ γράφω με την ιδιότητα του συμβούλου, η προσφορά μου είναι εθελοντική, δεν έχω εργαστεί ποτέ ως σύμβουλος (το διευκρινίζω γιατί έχουν πει ότι ψαρεύω πελάτες εδώ μέσα)

Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να δώσω πλήρη αναφορά για τις σπουδές μου και για τη δουλειά μου εδώ μέσα... Αν και είναι πολύ εύκολο να τα βρεις ακόμη και στο διαδίκτυο γιατί γράφω επώνυμα.

http://users.auth.gr/~aravanop/My%20page-4.html

Αγλαϊα, δεν σου έχω προσάψει τίποτα. η οπαδός σου υποστηρίζει ότι πείστηκε από εσένα για το ότι δεν κάνει κακό το κάπνισμα της θηλάζουσας στο μωρό. σε αυτό απάντησα. όχι σε εσένα.

Συγνώμη, αλλά δεν έχω οπαδούς και δεν κηρύσσω καμία δική μου αλήθεια για να έχω οπαδούς. Μεταφέρω απόψεις επίσημων φορέων που υποστηρίζουν το θηλασμό και πάντα παραθέτω και τα κείμενα όπως έχουν δημοσιευτεί για να μην υπάρχει καμία παρανόηση.

Το κάπνισμα της θηλάζουσας είναι το ίδιο κακό με το κάπνισμα της μη θηλάζουσας. Δικαίωμα στο θηλασμό έχουν και οι μητέρες που δεν είναι τέλειες.

Εκτός από το κάπνισμα υπάρχουν πολλά άλλα που επιδρούν στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος: τα καμμένα λίπη, τα παλιόλαδα που βρίσκονται στα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα και στις μαργαρίνες, τα τεχνητά χρώματα, τα συντηρητικά, τα βελτιωτικά γεύσης, τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ουσίες που περνούν στο γάλα. Επίσης όλοι οι περιβαλλοντικοί ρύποι περνούν στο γάλα, από τον υδράργυρο και τα υπόλοιπα βαρέα μέταλλα που ανιχνεύονται στα ψάρια, μέχρι ατμοφαρικοί ρύποι που έρχονται από πολύ μακριά. Παρόλα αυτά, κανένας περιβαλλοντικός ρύπος (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προέρχονται από τη διατροφή) δεν αποτελούν αντένδειξη για το θηλασμό και το μητρικό γάλα υπερέχει σημαντικά σε σχέση με οποιοδήποτε υποκατάστατό του.

Οι μητέρες που από μόνες τους ενδιαφέρονται να κάνουν το καλύτερο για την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους, ψάχνουν όλα αυτά τα θέματα και προσπαθούν να επιβαρύνουν όσο λιγότερο μπορούν τα παιδιά τους. Δυστυχώς δεν μπορούν όλες οι μητέρες να κάνουν το ίδιο παρόλο που οι περισσότερες γνωρίζουν λίγο ή πολύ τα σχετικά.

Οι περισσότερες έχουμε διάφορες αδυναμίες, δεν μπορούμε να στερηθούμε τα αναψυκτικά, τις έτοιμες πίτες, τα αλλαντικά, τα γλυκά, τα έτοιμα γεύματα. Το ξέρουμε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά δυστυχώς, όπως και οι καπνίστριες, υποκύπτουμε στις αδυναμίες μας.

Λυπάμαι, αλλά αυτό το άρθρο περιέχει πολύ περισσότερες ανακρίβεις από όσα θετικά.

Περιέχει οδηγίες που είναι δύσκολο να τις ακολουθήσει μια μητέρα και στόχος τέτοιων άρθρων είναι να δυσκολέψουν τη ζωή της μητέρας τόσο, ώστε να μην αντέξει και να αποθηλάσει.

Αυτές οι οδηγίες δεν περιέχουν καμία βιβλιογραφική αναφορά και είναι ίδιες με τις οδηγίες που διαδίδουν οι εταιρείες που διακινούν γάλα σε σκόνη.

Οι οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας παιδιάτρων δεν αναφέρουν τίποτα για όλες αυτές τις ανοησίες περί τροφών και όχι μόνο.

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;115/2/496

Tα μωρά όχι μόνο δεν έχουν προβλήματα με τα μπαχαρικά αλλά μερικά φαίνεται να τους αρέσουν: το σκόρδο τα κάνει να θηλάζουν περισσότερο, το ίδιο και η βανίλια, η τριγωνέλλα που έχει πολύ έντονη μυρωδιά (το βασικό μπαχαρικό του παστουρμά) δεν τους δημιουγεί κανένα πρόβλημα.

Το ότι τα αχλάδια είναι προβληματικά στο θηλασμό είναι πολύ πρωτότυπο!

Το κορυφαίο όμως είναι αυτό για τα φάρμακα:

Φάρμακα Άν, κατά την διάρκεια του θηλασμού, πρέπει να παίρνετε κάποιο φάρμακο πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Στο γάλα περνούν πολλά φάρμακα , ακόμη και αν είναι σε τέτοιες ποσότητες που θεωρούνται γενικά ακίνδυνα για το νεογέννητο -κατά μέσο όρο το 1-2% της δόσης που λαμβάνεται. Είναι όμως πιθανό, αργότερα να εμφανιστούν αλλεργικά φαινόμενα

Δηλαδή το 1-2% της δόσης μπορεί να είναι υπεύθυνο για αλλεργίες, ενώ όταν το μωρό φορτώνεται με το 100% της δόσης για δική του θεραπεία, δεν παθαίνει αλλεργίες.

Παραθέτω τις πηγές των όσων αναφέρω για να μπορείτε να ελέγξετε και μόνες σας το κατά πόσο είναι αξιόπιστα. Η διατροφολός που γράφει στο παραπάνω άρθρο θεωρεί ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να αναφέρει τις πηγές, αρκεί που υπογράφει η ίδια. Ως διατροφολόγος πάντως φαίνεται να μη γνωρίζει ούτε τα στοιχειώδη για τις τροφές, πόσο μάλλον για τα φάρμακα...

το ανέφερα αυτό, γιατί κάποια μου είπε ότι ξέρει να διαβάζει,

αναφερόμουν εδώ

http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1623880&postcount=134

και εδώ που κουοτάρεις τον εαυτό σου

http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1623884&postcount=135

(χαλάρωσε)

Εμείς έχουμε μπει στον 10ο μήνα και θηλάζουμε αποκλειστικά...Η κορούλα μου παιρνει κανονικά βάρος και ύψος και όλα είναι μια χαρά.

Στην κλινική που γέννησα (Χανιά) δε μπορώ να πω ότι με βοήθησαν ή με ενημέρωσαν σωστά για τον θηλασμό...Μάλιστα την πρώτη μέρα επειδή γέννησα με καισαρική δεν ήθελαν να μου την φέρουν για θηλασμό από το απόγευμα κ μετά γιατί λεει θα "με εξαντλούσε" η διαδικασία!!! Οταν διαπιστωσαν ότι έχω ενημερωθεί ήδη και είδαν ότι αντιδρούσα που είπαν να μη διαβάζω βιβλία που γράφουν υστερικές μαίες που στην πλειοψηφία τους λεει δεν έχουν καν κάνει παιδιά οι ίδιες!!! Φεύγοντας από την κλινική μια μαία έδωσε μάλιστα στον άντρα μου ένα μπουκάλι έτοιμο γάλα με την οδηγία να το δώσουμε στο παιδί αμέσως μόλις ξυπνήσει!

Στις αρχές ταλαιπωρήθηκα με τους μαραθώνιους θηλασμούς είναι αληθεια! Υπήρχαν στιγμές που έκλαιγα από την κούραση και από την ατελείωτη καθήλωση στη πολυθρόνα...ή στο κρεβάτι με ένα σωρό μαξιλάρια τριγύρω. Προσπάθησα να απομονώσω τους επαΐοντες καλοθελητές και συνέχισα την "μοναχική" μου πορεί προς την εδραίωση του θηλασμού...Με βοήθησε πάρα πολύ η φίλη μου η sofuka με τηλέφωνα,βιβλία, λινκς κ διάφορα που μου έστελνε και φυσικά εδώ οι άλλες μανούλες στο φόρουμ...

Αλήθεια αυτή την βλακεία με τους "10λεπτούς θηλασμούς" από το κάθε στήθος, γιατί εξακολουθούν οι παιδίατροι και οι περισσότερες μαίες να την διαδίδουν???? Το λένε σε όλες μας σχεδόν έτσι;

Τυχαίο?? Δε νομίζω!!!!:-D

353a4d5f55.png

eNortjKzUjIyNDG2sFCyBlwwFYkC1w,,49.png

Διαφημίσεις

Αλήθεια αυτή την βλακεία με τους "10λεπτούς θηλασμούς" από το κάθε στήθος, γιατί εξακολουθούν οι παιδίατροι και οι περισσότερες μαίες να την διαδίδουν???? Το λένε σε όλες μας σχεδόν έτσι;

Τυχαίο?? Δε νομίζω!!!!:-D

Για πες μου βρε κοπέλα μου εσύ πόση ώρα το θηλάζεις? Γιατί εγώ σε όλα μου τα παιδιά τί να πω, ούτε 5λεπτο, αλήθεια σας λέω. Αλλά νόμιζα ότι είμαι η εξαίρεση στο κανόνα, ή ότι τα παιδιά μου ήταν περίπτωση. Μιλάω πάντα από τη στιγμή που θα αρχίσει το γάλα να ρέει.

Μήπως μετράνε και την ώρα που κάνει να κατέβει? Συγκεκριμένα τώρα στο 4ο, η αλήθεια είναι ότι πέρασα μια φάση άγχους γιατί το γάλα αργούσε πολύ να κατέβει. Αλλά βρήκα ένα κόλπο και ησύχασα. Πίνω συγχρόνως με το θηλασμό νερό και η ροή αρχίζει σχεδόν αμέσως.

Πάντως αυτό με το 10λεπτο σε κάθε στήθος μου το είχαν πει κι εμένα αλλά δεν το εφάρμοσα ποτέ. Γενικά ήμουν από το πρώτο μου παιδί πολύ χαλαρή και ακολουθούσα το μωρό όπως με οδηγούσε.

8jPDp3.pngmAB8p3.png

Οταν διαπιστωσαν ότι έχω ενημερωθεί ήδη και είδαν ότι αντιδρούσα που είπαν να μη διαβάζω βιβλία που γράφουν υστερικές μαίες που στην πλειοψηφία τους λεει δεν έχουν καν κάνει παιδιά οι ίδιες!!!

Να τους πεις ότι πέρα από τις υστερικές μαίες που δεν έχουν κάνει παιδιά, υπάρχουν επιστήμονες που κάνουν έρευνα και δημοσιεύουν την έρευνά τους. Και υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες, που μελετούν τις δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες και γράφουν σοβαρά βιβλία.

πχ. αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί από δύο γιατρούς, η μία τουλάχιστον είναι καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο

http://www.amazon.com/Breastfeeding-Medical-Profession-Ruth-Lawrence/dp/product-description/0323028233

Αλήθεια αυτή την βλακεία με τους "10λεπτούς θηλασμούς" από το κάθε στήθος, γιατί εξακολουθούν οι παιδίατροι και οι περισσότερες μαίες να την διαδίδουν????
Γιατί όλα τα θηλαστικά θηλάζουν με χρονόμετρο!

ή μήπως γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους;

Σε μεγάλο μαιευτήριο της Θεσσαλονίκης που γέννησα, και οι μαίες και ο παιδίατρος ήταν υπερ του θηλασμού. Αλλά, ελεγαν στην αρχή να θηλάζουμε τρια λεπτά από κάθε στήθος, μετά πέντε λεπτά από κάθε στήθος και όταν υποτίθεται ότι κατέβηκε το γάλα, 10 λεπτά από κάθε μαστό. Κανείς δεν μας είπε ότι θα πρέπει να θηλάζουμε όσο θέλει το μωρό και όσες φορές θέλει. Κανείς δεν μας είπε για τις διαφορετικές στάσεις θηλασμού που υπάρχουν. Γενικά μου φάνηκαν φτωχές οι γνώσεις τους περι θηλασμού.Κατά τα άλλα ήταν υπέρ του θηλασμού. Με αυτήν την τακτική όμως οι νέες μανούλες εγκαταλείπουν πιο εύκολα το θηλασμό. Αντε κι εγώ επειδή δεν ήξερα στο πρώτο μου παιδί, φρόντισα να ενημερωθώ στο δεύτερο. Οι πρωτομάνες όμως?

ISGLp2.pngilpPp3.png

Για πες μου βρε κοπέλα μου εσύ πόση ώρα το θηλάζεις? Γιατί εγώ σε όλα μου τα παιδιά τί να πω, ούτε 5λεπτο, αλήθεια σας λέω. Αλλά νόμιζα ότι είμαι η εξαίρεση στο κανόνα, ή ότι τα παιδιά μου ήταν περίπτωση. Μιλάω πάντα από τη στιγμή που θα αρχίσει το γάλα να ρέει.

Εξαρτάται από το παιδί!

Ο γιος μου για παράδειγμα έκανε μαραθώνιους θηλασμούς και δεν έκανα τίποτα άλλο από το να τον θηλάζω...

Η κόρη μου θηλάζει κανένα δεκάλεπτο μόνο το πολύ, αλλά θηλαζει γρήγορα και ασταμάτητα (την ακούω που κάνει γκλουπ-γκλουπ χωρίς να πάρει ανάσα!). Είναι βέβαια πιο μεγαλόσωμη οπότε ίσως παίζει ρόλο και το βάρος του παιδιού.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

επειδή στο θέμα του θηλασμού κυκλοφορεί πολύυυυυυυ παραπληροφόρηση και κυκλοφορούν πολλές μπουρδές,

πόσο συμφωνούμε!

πολλες μαμάδες δεν καταφέρνουν να θηλάσουν παρά τη θελησή τους και μετά νιώθουν τύψεις μέχρι να παντρευτούν τα παιδιά τους.

είναι κρίμα στην εποχή μας να μην έχουν γυναίκες πρόσβαση στην πληροφόρηση, στη γνώση. εγώ τις λυπάμαι!

Για αυτό λοιπόν θεωρώ σωστό όταν γράφω την προσωπική εμπειρία μου να είναι σαφές ότι αυτό είναι η προσωπική μου άποψη και μόνο και ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο ή να μην βοηθήσει άλλες γυναίκες . Και δεν επιμενω σε αυτήν.

κι εγώ έτσι το βλέπω. είδες συμφωνούμε! αν καθόμασταν στη βεράντα του σπιτιού μου π.χ. και μιλούσαμε, μάλλον, θα γινόμασταν φίλες!

Και επειδή έχω ακούσει πολλές γυναίκες να λενε ότι δεν θηλασαν επειδή πχ κάπνιζαν, κρίμα να διακόψουν τον θηλασμό για τόση φτηνή δικαιολογία. είναι τόσο εύκολο να διακόψεις το κάπνισμα ενόψει του θηλασμού. το λέω εγώ που είμαι εξαρτημένη από το τσιγάρο. ακόμα. πού θα πάει θα το κόψω!

είτε επειδη το πίστευαν είτε επειδή ετσι και αλλιως το είχαν αποφασίσει και έψαχναν δικαιολογία

όπως το λές είναι δικαιολογία.

(αλλά δεν χρειάζεται να μας θεωρούν ηλίθιες)

σωστά.

χρησιμοποίησα τη λέξη αντένδειξη για να είναι σαφές τι υποστηρίζει η διεθνής βιβλιογραφία και να μην στερήσουν κάτι τόσο πολύτιμο από τα μωρά τους.

πάλι συμφωνούμε!

Συγχαρητήρια που είσαι τόσο προσεχτική!

εντελώς άστοχη τοποθέτηση. συμφωνούμε καλή μου maggie. ελπίζω να το κατάλαβες τώρα. έστω τώρα.

Επίσης δεν είμαστε τυφλές και ξέρουμε να διαβάζουμε

δεν είσαι τυφλή και δεν σου έχω πει ποτέ ότι δεν γνωρίζεις ανάγνωση ούτε το υπονόησα.

μια επιπολαιότητα στο τί γράφεις όμως την βλέπω, μια βιασύνη να κατακρίνεις αυτό που δεν κατάλαβες τελικά, όπως αποδεικνύεται.

η διπλανή μου, κάπνιζε και θήλαζε τα παιδιάτης. όταν της είπα ότι αυτό είναι κακό, γιατί υπονομεύει την ποιότητα του γάλακτός της, ενώ αυτό που κάνει είναι ό,τι πιο όμορφο και πολύτιμο για τα παιδιά της μου είπε ότι δεν την νοιάζει. αυτό ήθελα να προλάβω γράφοντας για τις συνέπειες του καπνίσματος της θηλάζουσας. άσχετο, αλλά τελικά καπνίζει χασίς.:shock::lol:

Διαφημίσεις

Έχει γραφτεί σε πολλά ποστ, αλλά θα το γράψω κι εδώ:

Στο φόρουμ γράφω με την ιδιότητα του συμβούλου, η προσφορά μου είναι εθελοντική, δεν έχω εργαστεί ποτέ ως σύμβουλος (το διευκρινίζω γιατί έχουν πει ότι ψαρεύω πελάτες εδώ μέσα)

σου αξίζουν συγχαρητήρια για ό,τι κανεις στο θέμα του θηλασμού. και μου αρέσει περισσότερο που πολλές φορές τα γράφεις χύμα. μοιάζουμε.:cool:

Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να δώσω πλήρη αναφορά για τις σπουδές μου και για τη δουλειά μου εδώ μέσα... Αν και είναι πολύ εύκολο να τα βρεις ακόμη και στο διαδίκτυο γιατί γράφω επώνυμα.

το να λες είσαι σύμβουλος θηλασμού, πιστοποιημένη, είναι σημαντικό για να ξέρουμε όλες που σε διαβάζουμε ότι αυτά που γράφεις έχουν γραφεί από επιστήμονες. όσα αφορούν στο θηλασμό. όλα ο.κ.

τα όσα γράφεις π.χ. για τη διατροφή γενικά, αν και σωστά, καλό είναι να ξέρουμε ότι τα γράφει μια μαμά που έχει ψαχτεί πάρα πολύ για το καλό της οικογένειάς της και όχι ένας επιστήμονας διατροφολογίας.

σχηματικά το ανέφερα.

από αυτά που έχεις γράψει έχω μάθει πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το θηλασμό μόνο. αλλά άλλο είναι να τα γράφει ένας επιστήμονας-γιατρός, άλλο μια ψαγμένη μανούλα.

αυτό δεν σημαίνει ότι απαξιώνω σε καμία περίπτωση τα γραφόμενά σου ούτε είναι απαραίτητο να υπολείπονται αυτά που γράφεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις τα παραθέτεις με επιστημονική τεκμηρίωση από άρθρα-περιοδικά-βιβλία, από αυτά που λένε αυθαίρετα πολλές φορές γιατροί.

τα έχουμε ξαναπεί για την παιδίατρό μας.:mrgreen:

http://users.auth.gr/~aravanop/My%20page-4.html

Συγνώμη, αλλά δεν έχω οπαδούς και δεν κηρύσσω καμία δική μου αλήθεια για να έχω οπαδούς.

όταν κάποιος επικαλείται το όνομά σου για να δικαιολογήσει αυτά που δεν δικαιολογούνται, όταν κάποιος δεν έχει αυτόνομη σκέψη γιατί διαστρεβλώνει τα λεγόμενά σου προκειμένου να κάνει αυτό που θέλει συνδυάζοντάς το με το πλησιέστερο καθήκον, τότε είναι οπαδός.

μην νιώθεις αμυνόμενη. δεν σου επιτέθηκα, ούτε σου έχω προσάψει κάτι αρνητικό. μόνο καλά λόγια έχω γράψει, γιατί αυτά σου αξίζουν!:-D

Το κάπνισμα της θηλάζουσας είναι το ίδιο κακό με το κάπνισμα της μη θηλάζουσας. Δικαίωμα στο θηλασμό έχουν και οι μητέρες που δεν είναι τέλειες.

εννοείται.

ποτέ δεν είπα το αντίθετο. απλά προσπαθώ να εξηγήσω ότι αδικούν τον κόπο τους. μάταια προσπαθώ μάλλον!

καλή μου Αγλαϊα, ελπίζω να έγινα κατανοητή.

Σαφως και ειναι ιδανικο μια μαμα που θηλαζει να τρεφεται σωστα.Αυτο νομιζω το καταλαβαινει κανεις και χωρις καμια γνωση πανω στο θεμα.Απο την αλλη εχω διαβασει στο τοπικ του θηλασμου επανειλλημενα οτι μπορουν να θηλασουν ολες οι μαμαδες οποιες και αν ειναι οι διατροφικες τους συνηθειες και αυτες που τρεφονται υγιεινα και αυτες που τρεφονται οχι τοσο υγιεινα και αυτες που πινουν καφε και αυτες που βαφουν τα μαλλια τους ακομα και αυτες που καπνιζουν.Εαν το γαλα επηρεαζοταν σε τετοιο βαθμο και τα παιδια ζημιωνονταν απο τις συνηθειες της μαμας, αν εκεινη δεν ειχε την καλυτερη διαιτα τοτε το ανθρωπινο ειδος δε θα επιζουσε αφενος και αφετερου θα υπηρχαν σαφης και αυστηρες οδηγιες για το τι πρεπει να τρωει η θηλαζουσα.Κατι τετοιο δεν εχω συναντησει.Ετσι γνωριζω και εαν καπου κανω λαθος θα δεχτω με χαρα να με διορθωσετε!

από αυτό κατάλαβα ότι έχεις καταλάβει λάθος κάποια πράγματα.

Δυστυχως υπαρχει η εντυπωση οτι μονο η γυναικα με τη σουπερ σωστη διατροφη μπορει να θηλασει το παιδι της. Πολλες μαμαδες το χρησιμοποιουν και σα δικαιολογια οταν για τους δικους τους λογους θελουν να κοψουν το θηλασμο.Αυτα που αναφερω τα εχω ακουσει απο συμβουλους θηλασμου.Εχω διαβασει το φορουμ και την Αγλαια,εχω και δικη μου συμβουλο.Οι πιστοποιημενοι συμβουλοι εχουν ολη τη βιβλιογραφια που χρειαζεται για να τεκμηριωσουν επιστημονικα αυτα που λενε.

υγ:Rosie τη δικη σου γνωμη τη σεβομαι και την εκτιμω

και αυτό.

Ούτε κι εγώ άλλαξα πολύ την διατροφή μου....απλά πίνω περισσότερους φυσικούς χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.Από την στιγμή όμως που επέστρεψα στην δουλειά ( και στα 2 παιδιά) άρχισα να καπνίζω 1-2 τσιγάρα την ημέρα αλλά χωρίς να κόψω τον θηλασμό απλά περνάνε 4-5 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο.Δεν μου αρέσει που το λέω αλλά είναι η αλήθεια....

Η παιδίατρος απλά μου λέει μπράβο και συνέχισε και τέτοια, δεν την έχω απασχολήσει ιδιαίτερα με το θέμα του θηλασμού γιατί ρωτάω την Αγλαία και την μαία μου.

και αυτό.

εκ των υστέρων το Αφροδιτάκι εξήγησε ότι το μπράβο που λες πάει στο θηλασμό που συνεχίζει, όχι στο κάπνισμα.

αλλά αν διαβάσει κανείς όσα παρέθεσαν τα κορίτσια συμπεραίνει, άδικα, ότι τις επικροτείς να καπνίζουν και να θηλάζουν. εντελώς άδικο συμπέρσμα για σένα, την προσφορά σου και όποια ανίδεη στο θηλασμό διαβάζει.

ρε πώς γίνονται οι παρεξηγήσεις!

Διαφημίσεις

sevoula καλημέρα..

Με όλο το σεβασμό στις απόψεις σου είναι λίγο κουραστικό για τους υπόλοιπους αυτή η αντιπαράθεση που έχεις με κάποιες μανούλες εδώ πέρα και αποδυναμώνει αν το θες και τη δυναμική του topic. Υπάρχουν και τα πμ αν θέλεις να απαντήσεις μεμονωμένα κ να ανταπαντήσεις στη συνέχεια ξανά και ξανά. Και πάλι με όλο το σεβασμό στις απόψεις σου το τονίζω...

alex4:Στις αρχές όταν η κορούλα μου ήταν πολύ μικρή θήλαζα πολλές ώρες και εντελώς ακανόνιστα. Δηλαδή άλλες φορές μια ώρα σερί, άλλες φορές δυο ώρες, άλλες λιγότερη ώρα αλλά σε πιο συχνά διαστήματα και το ευτυχημα ήταν ότι ξυπνούσε μόνο μια φόρά τη νύχτα (τουλάχιστον κοιμόμουν δηλαδή :D)..Ωστόσο δε μπορούσα να μετρήσω "γεύματα" κλπ καθώς δεν είχα σχεδόν ποτέ συγκεκριμενο ωράριο και κάθε μέρα διαμορφωνόταν ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού κι όχι τις δικές μου. Σιγά σιγά έμαθε να θηλάζει πιο γρήγορα, υποθέτω ότι αυξήθηκε και η παραγωγή μου και χαλαρώσαμε κ οι δυο. Αρχίσαμε να απολαμβάνουμε το θηλασμό και μέχρι και σήμερα είναι κάτι που μας δένει πάρα πολύ κ δε μπορώ καν να το περιγράψω με λόγια!!! :rolleyes:

353a4d5f55.png

eNortjKzUjIyNDG2sFCyBlwwFYkC1w,,49.png

να προτείνω κάτι για να σταματήσει αυτό το θέμα με τις αυθαιρεσίες των παιδιάτρων ως προς τις οδηγίες θηλασμού που στην ουσία οδηγούν με βεβαιότητα σε αποθηλασμό;

γιατί δεν κάνουμε κάτι όλες μαζί, με τη βοήθεια και της Αγλαϊας, με τη βοήθεια του συνδέσμου συμβούλων θηλασμού, να το καταθέσουμε στους ιατρικούς συλλόγους, ώστε να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες σε βάρος των μανάδων που θέλουν να θηλάσουν και κυρίως σε βάρος των μωρών που μπορούν να τραφούν με μητρικό γάλα!

τί λέτε!

Κοίτα, τα ωφέλη του μητρικού θηλασμού είναι γνωστά στους παιδιάτρους και τις μαίες. Από κει και πέρα, εμπλέκεται και η προσωπική γνώμη τους που μπερδεύει τα πράγματα, τα συμφέροντα και άλλοι παράγοντες. Στο μόνο που πάει το μυαλό μου, είναι όλες αυτές οι οδηγίες που δίνονται στα sites, να δίνονται έντυπα και στα μαιευτήρια στους γονείς.Κυκλοφορούν μεν κάτι φυλλάδια αλλά δεν είναι αρκετά.

ISGLp2.pngilpPp3.png

Σε μεγάλο μαιευτήριο της Θεσσαλονίκης που γέννησα, και οι μαίες και ο παιδίατρος ήταν υπερ του θηλασμού. Αλλά, ελεγαν στην αρχή να θηλάζουμε τρια λεπτά από κάθε στήθος, μετά πέντε λεπτά από κάθε στήθος και όταν υποτίθεται ότι κατέβηκε το γάλα, 10 λεπτά από κάθε μαστό. Κανείς δεν μας είπε ότι θα πρέπει να θηλάζουμε όσο θέλει το μωρό και όσες φορές θέλει. Κανείς δεν μας είπε για τις διαφορετικές στάσεις θηλασμού που υπάρχουν. Γενικά μου φάνηκαν φτωχές οι γνώσεις τους περι θηλασμού.Κατά τα άλλα ήταν υπέρ του θηλασμού. Με αυτήν την τακτική όμως οι νέες μανούλες εγκαταλείπουν πιο εύκολα το θηλασμό. Αντε κι εγώ επειδή δεν ήξερα στο πρώτο μου παιδί, φρόντισα να ενημερωθώ στο δεύτερο. Οι πρωτομάνες όμως?

Nasia, σωστοί οι προβληματισμοί σου. Οι γνώσεις τους δεν είναι τόσο φτωχές όσο φαίνεται. Γνωρίζουν πολύ καλά πώς να υπονομεύουν το θηλασμό και μόνο αυτό κάνουν.

Προσποιούνται ότι είναι υπέρ γιατί δεν μπορούν να πούνε ότι είναι κατά, όμως κάνουν ότι μπορούν για να μην καταφέρει να θηλάσει μια μητέρα. Δυστυχώς όλη η προσπάθεια γίνεται συνειδητά και οργανωμένα και όχι από άγνοια.

να προτείνω κάτι για να σταματήσει αυτό το θέμα με τις αυθαιρεσίες των παιδιάτρων ως προς τις οδηγίες θηλασμού που στην ουσία οδηγούν με βεβαιότητα σε αποθηλασμό;

γιατί δεν κάνουμε κάτι όλες μαζί, με τη βοήθεια και της Αγλαϊας, με τη βοήθεια του συνδέσμου συμβούλων θηλασμού, να το καταθέσουμε στους ιατρικούς συλλόγους, ώστε να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες σε βάρος των μανάδων που θέλουν να θηλάσουν και κυρίως σε βάρος των μωρών που μπορούν να τραφούν με μητρικό γάλα!

τί λέτε!

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα;

Τι νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις στη διευθύντρια της νεογνολογικη κλινικής μεγάλου νοσοκομείου, που δεν επιτρέπει να περάσει ούτε μία σταγόνα γάλα από το κατόφλι της κλινικής για τα πρόωρα; Προφασίζεται το ότι το μητρικό γάλα μπορεί να είναι φορέας μικροβίων... Προσπάθησε μάλιστα να υποστηρίξει την άποψή της αναζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση και όταν απέτυχε, απλά συνέχισε την αυθαιρεσία.

Η ίδια γιατρός ήταν στην οργανωτική επιτροπή ημερίδας για το θηλασμό!!!

Τι νομίζεις ότι μπορούμε να κάνουμε σε ψυχολόγο που δουλεύει σε κρατικό νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι είναι διαστροφή να συνεχίζεται ο θηλασμός μετά τους 9 μήνες; Τεκμηριώνει τις απόψεις της στα κείμενα της Ντολτό, μιας γαλλίδας ψυχαναλύτριας που είναι κατά του θηλασμού και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα τεκμηρίωση (σε μια κοινωνία που ο θηλασμός είναι πολύ περιορισμένος). Καμία τεκμηρίωση επιστημονική, καμία αναφορά στις ανθρωπολογικές μελέτες δεκαετικών, καμία αναφορά στις μελέτες ψυχολόγων που έχουν δημοσιευτεί και έχουν καθορίσει την πορεία της επιστήμης της παιδοψυχολογίας.

Τα συμπεράσματα δικά σου...

ΥΑ Υ1///2008 (ΥΑ Υ1/Γ.Π.47815 ΦΕΚ Β 1478 2008): Εναρμόν.Εθν.Νομοθ.με Οδ.2006/141/ΕΚ"για παρασκευάσματα για βρέφη & παρασκευάσμ.δεύτ.βρεφ.ηλικίας" (457230)

Αρθρο :0

Αριθμ. Υ1/Γ.Π.47815 (ΦΕΚ Β΄ 1478/28.07.2008)

Εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/141/ΕΚ

της Επιτροπής, "για τα παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης

βρεφικής ηλικίας".

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 1 παράγραφοι 1, 2 και 3 του ν. 1338/1983 (ΦΕΚ Α' 34)

"Εφαρμογή

του Κοινοτικού δικαίου", όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 του ν. 1440/1984

(ΦΕΚ Α' 70) "Συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο, στα αποθεματικά και στις

προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής

Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισμού Εφοδιασμού ΕΥΡΑΤΟΜ" καθώς

και του άρθρου 65 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α' 101) "Για τον εκσυγχρονισμό και

την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις".

β) Των άρθρων 14 παρ. 4 και 2 παρ. 1 και 2 του ν. 1316/1983 (ΦΕΚ Α' 3)

"Ιδρυση, Οργάνωση και αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων", όπως

τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.

19651991 (ΦΕΚ Α' 146) "Τροποποίηση και συμπλήρωση των κειμένων διατάξεων του

Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και άλλες διατάξεις" καθώς και του ν.

2519/1997 (ΦΕΚ Α' 165) "Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος

Υγείας, οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, ρυθμίσεις για το φάρμακο και

άλλες διατάξεις".

γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση & τα Κυβερνητικά

Όργανα" που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α' 98) και το

γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη του

Κρατικού προϋπολογισμού.

2. Την υπ' αριθμ. 0-292/5η/31.3.2008 απόφαση του Δ.Σ./ΕΟΦ.

3. Το ν. 3172/2003 (ΦΕΚ Α' 197) "Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών

Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις".

4. Το ν. 3370/2005 (ΦΕΚ Α' 176) "Οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών

Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις".

5. Το π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ Α' 76) "Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και

Πρόνοιας", αποφασίζουμε:

Αρθρο :5

Αρθρο 5

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

1. Η ονομασία με την οποία πωλούνται τα προϊόντα που καλύπτονται από το

άρθρο Ι παρ. 2 στοιχεία (γ) και (δ) θα αναγράφεται στην συσκευασία πάντοτε

στην Ελληνική γλώσσα ως εξής:

"Παρασκευάσματα για βρέφη" και "Παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας".

Εν τούτοις η ονομασία προϊόντων που παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου από

πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος θα είναι η ακόλουθη: "Γάλα για βρέφη" και

"Γάλα

δεύτερης βρεφικής ηλικίας".

2. Η επισήμανση περιλαμβάνει, εκτός των ενδείξεων που προβλέπονται στο

άρθρο

3 παρ. 1 της Οδηγίας 2000/13 "για την προσέγγιση νομοθεσιών των κρατών μελών

σχετικά με την επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων" (ΕΕ

L109/2000) τις ακόλουθες υποχρεωτικές ενδείξεις:

α) στην περίπτωση των παρασκευασμάτων για βρέφη, ένδειξη που αναφέρει ότι

το

προϊόν είναι κατάλληλο για την ειδική διατροφή των βρεφών από την γέννηση

τους, εφόσον δεν τρέφονται δια θηλασμού.

β) στην περίπτωση των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, ένδειξη

που

να αναφέρει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο μόνο για την ειδική διατροφή των

βρεφών ηλικίας άνω των έξι μηνών, ότι πρέπει να αποτελεί μέρος μόνο μιας

διαφοροποιημένης διατροφής, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε

αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και

ότι η απόφαση για την έναρξη των συμπληρωματικών τροφών, καθώς και για

οποιαδήποτε εξαίρεση μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, θα πρέπει να λαμβάνεται

μόνο αφού ζητηθεί η γνώμη ανεξάρτητων προσώπων με ειδίκευση στην ιατρική,

στον τομέα της διατροφής ή στη φαρμακευτική ή άλλων προσώπων ασχολουμένων

επαγγελματικά με τη φροντίδα της μητέρας και του παιδιού, με βάση τις

εξατομικευμένες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε βρέφους.

γ) στην περίπτωση των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων

δεύτερης βρεφικής ηλικίας την διαθέσιμη ενεργειακή αξία, εκφραζόμενη σε kj

και kcal, καθώς και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και

λιπίδια, εκφραζόμενη αριθμητικά για 10ml έτοιμου προς χρήση προϊόντος.

δ) στην περίπτωση των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων

δεύτερης βρεφικής ηλικίας, τη μέση ποσότητα κάθε ανόργανης ουσίας και κάθε

βιταμίνης που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι και II αντιστοίχως και, κατά

περίπτωση, της χολίνης, ινοσιτόλης και καρνιτίνης, εκφραζόμενη αριθμητικά,

για 100 ml έτοιμου προς χρήση προϊόντος.

ε) στην περίπτωση των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων

δεύτερης βρεφικής ηλικίας, οδηγίες για τη σωστή παρασκευή, αποθήκευση και

διάθεση του προϊόντος και προειδοποίηση για τους κινδύνους που διατρέχει η

υγεία των βρεφών στην περίπτωση μη σωστής παρασκευής και αποθήκευσης.

3. Η επισήμανση δύναται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α) όσον αφορά τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης

βρεφικής ηλικίας, τη μέση ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που αναφέρονται στο

παράρτημα III, εφόσον η δήλωση αυτή δεν καλύπτεται από τις διατάξεις της

παραγράφου 2 στοιχείο δ του παρόντος άρθρου, εκφραζόμενη αριθμητικά για 100

ml έτοιμου προς χρήση προϊόντος,

β) όσον αφορά τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, πέρα από τα

αριθμητικά στοιχεία, πληροφοριακά στοιχεία για τις βιταμίνες και τις

ανόργανες ουσίες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα VII, εκφραζόμενα ως

εκατοστιαία αναλογία των τιμών αναφοράς που αναφέρονται σε αυτό, για 100 ml

έτοιμου προς χρήση προϊόντος.

4. Η επισήμανση των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων

δεύτερης βρεφικής ηλικίας γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει τις

αναγκαίες πληροφορίες για μια σωστή χρήση των προϊόντων και να μην

αποθαρρύνει το θηλασμό. Η χρήση όρων όπως "εξανθρωπισμένο" (humanized),

"εξομοιωμένο με το μητρικό" (maternalized), "προσαρμοσμένο" (adapted) ή

παρομοίων απαγορεύεται.

5. Η επισήμανση των παρασκευασμάτων για βρέφη περιλαμβάνει επιπλέον τη λέξη

"προσοχή" ή ανάλογη προειδοποίηση ακολουθούμενη από τις ακόλουθες

υποχρεωτικές ενδείξεις.

α) ένδειξη σχετικά με την ανωτερότητα του θηλασμού,

β) σύσταση για τη χρησιμοποίηση του προϊόντος μόνο εφόσον ζητηθεί η γνώμη

ανεξάρτητων προσώπων με ειδίκευση στην ιατρική, στον τομέα της διατροφής ή

στη φαρμακευτική ή άλλων προσώπων ασχολούμενων επαγγελματικά με τη φροντίδα

της μητέρας και του παιδιού.

6. Η επισήμανση των παρασκευασμάτων για βρέφη δεν περιλαμβάνει εικόνες

βρεφών, ούτε άλλες εικόνες ή κείμενα που να εξιδανικεύουν τη χρήση του

προϊόντος. Μπορεί ωστόσο να περιέχει σχήματα που διευκολύνουν των αναγνώριση

του προϊόντος και που απεικονίζουν τον τρόπο ετοιμασίας του.

7. Η επισήμανση των παρασκευασμάτων για βρέφη δύναται να περιλαμβάνει

ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής και υγείας μόνο στις περιπτώσεις που

απαριθμούνται στο παράρτημα IV και σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται

στο

εν λόγω παράρτημα.

8. Τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής

ηλικίας επισημαίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να

κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ των προϊόντων αυτών και να αποφεύγουν κάθε

κίνδυνο σύγχυσης μεταξύ των παρασκευασμάτων για βρέφη και των

παρασκευασμάτων

δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

9. Οι απαιτήσεις, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που αναφέρονται στις

παραγράφους 4 έως 8 ισχύουν και για:

α) την παρουσίαση των εν λόγω προϊόντων, και ιδίως για το σχήμα, την όψη ή

τη συσκευασία τους, για το υλικό που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία, για

τον τρόπο με τον οποίο είναι διευθετημένο καθώς και για το χώρο στον οποίο

εκτίθενται,

β) τη διαφήμιση.

10. Η επισήμανση πρέπει να αναγράφεται στην Ελληνική γλώσσα.

Αρθρο :6

Αρθρο 6

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Η διαφήμιση των παρασκευασμάτων για βρέφη πραγματοποιείται μόνο μέσω

εκδόσεων που ειδικεύονται στη φροντίδα των βρεφών ή στις επιστημονικές

δημοσιεύσεις.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, είναι δυνατόν μετά από γνώμη του ΕΟΦ, δι` αποφάσεως

του Υπουργού Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης, να περιορισθεί περισσότερο ή να

απαγορευθεί η διαφήμιση τους.

Οι διαφημίσεις αυτές των παρασκευασμάτων για βρέφη υπόκεινται στους όρους

που καθορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 4 έως 8, και άρθρο 5 παρ. 9 στοιχείο β`

και

περιέχουν μόνο επιστημονικές και πραγματικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες

αυτές δεν πρέπει να υπονοούν ή να δημιουργούν την πεποίθηση ότι η χορήγηση

τροφής με θήλαστρο (μπιμπερό) δίνει ανάλογα ή καλύτερα αποτελέσματα από το

μητρικό θηλασμό.

2. Η διαφήμιση των σημείων πώλησης η προσφορά δειγμάτων ή οποιοδήποτε άλλο

μέσο προώθησης των πωλήσεων παρασκευασμάτων για βρέφη στον καταναλωτή σε

επίπεδο λιανικής πώλησης όπως οι ειδικές επιδείξεις, τα κουπόνια εκπτώσεων,

τα δώρα, οι ειδικές πωλήσεις, οι πωλήσεις κάτω του κόστους και οι πωλήσεις

που συνεπάγονται την υποχρεωτική αγορά άλλων εμπορευμάτων, δεν επιτρέπονται.

3. Οι παρασκευαστές και διανομείς παρασκευασμάτων για βρέφη δεν πρέπει να

προσφέρουν στο ευρύ κοινό ή στις εγκύους , στις μητέρες ή στα μέλη των

οικογενειών τους, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή προϊόντα, δείγματα ή άλλα

διαφημιστικά δώρα, άμεσα ή έμμεσα μέσω του συστήματος Υγείας ή των

εργαζομένων σε αυτό.

Αρθρο :7

Άρθρο 7

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

1. Ο ΕΟΦ διασφαλίζει την αντικειμενική και πλήρη πληροφόρηση σχετικά με τη

διατροφή των βρεφών και των νηπίων προς χρήση των οικογενειών και όσων

απασχολούνται στον τομέα της διατροφής βρεφών και νηπίων σχετικά με το

σχεδιασμό, τις διατάξεις, τη μορφή και τη διάδοση πληροφοριών και τον έλεγχο

τους.

2. Ο ΕΟΦ ελέγχει ότι τα πληροφοριακά και μορφωτικά υλικά, γραπτά ή

οπτικοακουστικά, που έχουν σχέση με τη διατροφή των βρεφών και στόχο να

φθάσουν στις κυοφορούσες και στις μητέρες των βρεφών και νηπίων,

περιλαμβάνουν σαφή πληροφοριακά στοιχεία σε σχέση με όλα τα ακόλουθα

στοιχεία:

α) τα πλεονεκτήματα και η ανωτερότητα του θηλασμού,

β) το θηλασμό και την προπαρασκευή και διατήρηση του θηλασμού,

γ) τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που παρουσιάζει για το θηλασμό η

εισαγόμενη μερική χορήγηση του θηλάστρου (μπιμπερό),

δ) τη δυσκολία επαναφοράς του θηλασμού όταν έχει διακοπεί,

ε) όπου απαιτείται την ενδεδειγμένη χρήση των παρασκευασμάτων για βρέφη.

Στην περίπτωση που το υλικό αυτό περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση

παρασκευασμάτων για βρέφη, οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν και τις

κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της χρήσης τους, τους κινδύνους για

την

υγεία από ακατάλληλες τροφές ή μεθόδους διατροφής και ειδικότερα, τους

κινδύνους για την υγεία από ακατάλληλη χρήση παρασκευασμάτων για βρέφη.

Το υλικό αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εικόνα η οποία

εξιδανικεύει τη χρήση των παρασκευασμάτων για βρέφη.

3. Η παροχή πληροφοριακού ή άλλου μορφωτικού υλικού εκ μέρους των

παρασκευαστών ή των πωλητών, γίνεται μόνο μετά από αίτημα και με την γραπτή

έγκριση του ΕΟΦ ή με βάση τις οδηγίες που δίδονται από τον ΕΟΦ για το σκοπό

αυτό.

Το υλικό αυτό φέρει την ονομασία της χορηγούσας εταιρείας ή το εμπορικό της

σήμα, αλλά δεν αναφέρεται η μάρκα του παρασκευάσματος για βρέφη και

διανέμεται μόνο μέσω του εθνικού συστήματος υγείας.

4. Ο ΕΟΦ παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι χορηγίες ή πωλήσεις σε

μειωμένες τιμές παρασκευασμάτων για βρέφη, σε ινστιτούτα ή οργανισμούς, είτε

πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στα εν λόγω ινστιτούτα είτε πρόκειται να

διατεθούν εκτός αυτών, χρησιμοποιούνται μόνο ή διατίθενται μόνο για βρέφη,

τα

οποία πρέπει να τρέφονται με παρασκευάσματα για βρέφη, και μόνο για όσο

χρονικό διάστημα το χρειάζονται τα βρέφη αυτά.

δεν πιστεύω ότι υπάρχουν νομοθετικά κενά. δεν είχα ασχοληθεί ως τώρα.

θα το κάνω. με την πρώτη αυτό το π.δ. που βρήκα μου έκανε κλικ. και συμπέρανα αρκετά χρήσιμα πράγματα.

όταν θα συγκεντρώσω ικανοποιητικό υλικό νομοθετικό, δεν θα αποτελούσε έκπληξη και νομολογιακό, τότε θα επανέλθω. ελπίζω να έχω τον χρόνο.

δεν θα το αφήσω πάντως. δεν μου αρέσει που υπάρχει αυτή η γνώση της επικινδυνότητας και καθόμαστε!

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα;

Τι νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις στη διευθύντρια της νεογνολογικη κλινικής μεγάλου νοσοκομείου, που δεν επιτρέπει να περάσει ούτε μία σταγόνα γάλα από το κατόφλι της κλινικής για τα πρόωρα; Προφασίζεται το ότι το μητρικό γάλα μπορεί να είναι φορέας μικροβίων... Προσπάθησε μάλιστα να υποστηρίξει την άποψή της αναζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση και όταν απέτυχε, απλά συνέχισε την αυθαιρεσία.

Η ίδια γιατρός ήταν στην οργανωτική επιτροπή ημερίδας για το θηλασμό!!!

Τι νομίζεις ότι μπορούμε να κάνουμε σε ψυχολόγο που δουλεύει σε κρατικό νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι είναι διαστροφή να συνεχίζεται ο θηλασμός μετά τους 9 μήνες; Τεκμηριώνει τις απόψεις της στα κείμενα της Ντολτό, μιας γαλλίδας ψυχαναλύτριας που είναι κατά του θηλασμού και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα τεκμηρίωση (σε μια κοινωνία που ο θηλασμός είναι πολύ περιορισμένος). Καμία τεκμηρίωση επιστημονική, καμία αναφορά στις ανθρωπολογικές μελέτες δεκαετικών, καμία αναφορά στις μελέτες ψυχολόγων που έχουν δημοσιευτεί και έχουν καθορίσει την πορεία της επιστήμης της παιδοψυχολογίας.

Τα συμπεράσματα δικά σου...

aκριβως αυτο μου ειπαν και εμενα οταν η κορη μου μπηκε στην εντατικη νεογνων.οτι πρωτα πρεπει να ελεγχθει :!: το γαλα μου αλλα ηταν 24 δεκεμβρη και λογω χριστουγεννων τα αποτελεσματα θα αργουσαν να βγουν και μεχρι τοτε η κορη μου θα εβγαινε απο το νοσοκομειο.ε μετα απο 7 μερες με το μπουκαλι στο στομα ηταν απλα αδυνατο για εμενα να καταφερω να την θηλασω!και υποτιθεται οτι ειναι νοσοκομειο υπερ του θηλασμου και εχει και τραπεζα μητρικου γαλακτος:roll:!ολα μια ωραια βιτρινα!!!!!!

Kht7p2.png

3iVPp3.png

δεν πιστεύω ότι υπάρχουν νομοθετικά κενά. δεν είχα ασχοληθεί ως τώρα.

θα το κάνω. με την πρώτη αυτό το π.δ. που βρήκα μου έκανε κλικ. και συμπέρανα αρκετά χρήσιμα πράγματα.

όταν θα συγκεντρώσω ικανοποιητικό υλικό νομοθετικό, δεν θα αποτελούσε έκπληξη και νομολογιακό, τότε θα επανέλθω. ελπίζω να έχω τον χρόνο.

δεν θα το αφήσω πάντως. δεν μου αρέσει που υπάρχει αυτή η γνώση της επικινδυνότητας και καθόμαστε!

μπορείς να δεις και τα δικαιώματα του έλληνα ασθενούς, έτσι όπως έχουν ψηφιστεί στην ελληνική βουλή

εκεί να δεις παραβιάσεις που γίνονται

Σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία, ο κώδικας εμπορίας και διαφήμισης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος έχει γίνει νόμος και υπάρχουν κυρώσεις όταν παραβιάζεται.

Στην Ελλάδα, απλά κάνει ο καθένας ότι θέλει. Είναι σαν το κάπνισμα που με νόμο απαγορεύτηκε αλλά δεν υπάρχει κανένα ελεγκτικό σώμα που να επιβάλει κάποιες κυρώσεις. Υπήρχε ένα τετραψήφιο νούμερο στο οποίο υποτίθεται έκανες καταγγελία αλλά δεν γινόταν τίποτα.

Στα υπόλοιπα κράτη μέλη, γίνεται έλεγχος και επιβάλονται πρόστιμα.

Εδώ απλώς μας δουλεύουν.

Κοίτα, τα ωφέλη του μητρικού θηλασμού είναι γνωστά στους παιδιάτρους και τις μαίες. Από κει και πέρα, εμπλέκεται και η προσωπική γνώμη τους που μπερδεύει τα πράγματα, τα συμφέροντα και άλλοι παράγοντες. Στο μόνο που πάει το μυαλό μου, είναι όλες αυτές οι οδηγίες που δίνονται στα sites, να δίνονται έντυπα και στα μαιευτήρια στους γονείς.Κυκλοφορούν μεν κάτι φυλλάδια αλλά δεν είναι αρκετά.

Ποιος θα τυπώσει και θα φροντίσει να μοιραστούν τα φυλλάδια;

Το κράτος που σφυρίζει κλέφτικα και μοιράζεται τις μίζες;

Οι γιατροί που υπονομεύουν συνειδητά και συστηματικά το θηλασμό;

Οι μαίες που ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...