Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Παιδίατρος και θηλασμός

Παιδίατρος - σας υποστήριξε και σας ενημέρωσε σωστά για τον θηλασμό  

1.386

1. 1. Παιδίατρος - σας υποστήριξε και σας ενημέρωσε σωστά για τον θηλασμό

• ναι με υποστήριξε και με ενημέρωσε επαρκώς
      664
    • με ενημέρωσε αλλά όχι επαρκώς/εκ των υστέρων έμαθα ότι δεν ήταν σωστές οι πληροφορίες τις οποίες μου έδωσε
      271
    • δεν έδωσε μεγάλη σημασία στο θηλασμό και με παρέπεμψε σε γάλα σε σκόνη του εμπορίου
      239
    • ήταν αρνητικός για το θηλασμό, δεν με υποστήριξε στο ξεκίνημα/για την συνέχισή του
      21

Recommended Posts

ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ. ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ. ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ;

Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟ Η ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ, ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ Η ΤΑ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΥ. ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑΞΩ ΓΝΩΜΗ.

ΚΙ ΕΓΩ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΑΒΑΖΩ.

Διαφημίσεις

επειδή έλαβα μια κάρτα ειδοποίησης από τους διαχειριστές προφανώς για το κουκουρούκου, ζητώ συγνώμη αν πρόσβαλα κάποιον. δεν είχα αυτή την πρόθεση πάντως.

αναφέρω όμως χαρακτηριστικά από σελίδα 628 του βιβλίου της αμερικανικής παιδιατρικής ακαδημίας "η φροντίδα του μωρού & του μικρού σας παιδιού": "Αν το βρέφος που θηλάζετε παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα, θα πρέπει εσείς να διακόψετε την πρόσληψή του.(θα πρέπει όμως να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών και ασβεστίου)."

Ενδεικτικά το ανέφερα. υπάρχουν και άλλα, αλλά δεν έχω χρόνο, γιατί πλέον δεν με απασχολεί.

καλημέρα σε όλους.

sevoula καλημερα!

Αυτο που διαβασες ειναι θεωρητικα σωστο,οταν η μαμα που θηλαζει εχει αφαιρεσει απο το διαιτολογιο της καποια τροφιμα χρειαζεται συμπληρωματα εαν κανει εξετασεις αιματος και διαπιστωθουν ελλειψεις.

Προληπτικα δεν κανει να παιρνουμε κανενα συμπληρωμα.

Αυτο που ηθελα να πω με τα προηγουμενα posts μου και συμπληρωσε πολυ σωστα και η Μaggie,ειναι οτι το γαλα ειναι παντα καλο και θρεπτικο για το μωρο,δεν εξαρταται η συσταση του απο το τι τρωει η μαμα του.

Εαν το μωρο σου δεν πηρε βαρος εκεινη την περιοδο θα εφταιγαν αλλοι λογοι και οχι η διαιτα σου.

Αυτο ηθελα μονο να πω για να μη μπερδευτει καποια νεα μαμα και αγχωθει με τη διατροφη της.

Αυτο και τελος γιατι εχουμε βγει εκτος topic!!

Και παλι καλημερα και να χαιρεσαι το μωρακι σου!!Φιλικα Ιphi!

ευχαριστώ πολύ. κι εσύ τα δικά σου.

κορίτσι μου γλυκό εγώ τα είχα κόψει όλα, τρεφόμουν για 15 ημέρες με σούπες, κοτόπουλο βραστό, μοσχάρι βραστό, ψωμί, μέλι και ταχίνι.είχα γίνει κατακίτρινη.και φυσικά δεν σταμάτησα να θρέφω το μωρό με το γάλα μου και μόνο.τα συμπληρώματα μου τα είχε συστήσει η γυναικολόγος εννοείται βάσει αναλύσεων. ξέρω τα ευεργετήματα του θηλασμού. ευτυχώς προέρχομαι από οικογένεια με παράδοση στο θέμα για πολλά πολλά χρόνια.

άσχετο αλλά η γιαγιά μου θήλαζε όχι μόνο τα παιδιά της (έως 4χρόνων τον πατέρα μου) αλλά και άλλα μωρά και παιδιά του χωριού, για να επιβιώσουν. έτσι πολλοί μεγαλοεπιστήμονες σήμερα την έλεγαν μάνα μέχρι να πεθάνει. δεν το ξεχνάω ποτέ αυτό.

Η δικιά μου εμπειρία είναι ότι η κάθε μητέρα ξέρει καλύτερα τι χρειάζεται το μωρό της. Κι εγώ είχα αγχωθεί με τη φόρμουλα που μου είχε συστήσει η παιδίατρος (κάθε 3 -4 ώρες τάισμα, 10 λεπτά σε κάθε στήθος) σε σημείο που αν η μικρή πεινούσε πιο πριν η πιο μετά εγώ να νομίζω ότι έχει κάποιο πρόβλημα! Τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός θέλει υπομονή και παρακολούθηση του βάρους του παιδιού για να δεις αν επαρκεί. Εγώ ήμουν κατά του συμπληρώματος, όπως και η παιδίατρός μας , κι έτσι όταν είδαμε ότι π.χ. τον 1ο μήνα πήρε 1200 γρ. θεωρήσαμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος που έπινε η μικρή ήταν επαρκής.

Στον 4ο μήνα το έκοψα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων...

Διαφημίσεις

Έκανα κι εγώ το λάθος να ακούσω την παιδίατρο ότι πρέπει να αφήνουμε το μωρό σε κάθε μαστό μόνο για 10΄-15΄γιατί μετά το πέρας αυτού του χρόνου το παιδί κάνει μόνο πιπίλα και δεν τρώει. Θεωρώ ότι αυτό δεν ήταν εφαρμόσιμο σε μένα και τα παιδιά μου. Μάλλον κουράζονταν γρήγορα στις μαστικές κινήσεις τους και τις έπαιρνε γρήγορα ο ύπνος. Τηρούσα το πρόγραμμα που μου προτάθηκε και κόντεψα να πάθω μαστίτιδα. Έχω μετανοιώσει που δεν κράτησα (μη γνωρίζοντας τότε ότι γίνεται αυτό) το γάλα που έχυνα στο νιπτήρα σε μπουκαλάκια για τα μωρά μου, ώστε να τους το δίνω άλλες ώρες.

Όταν έβλεπα ότι τα παιδιά μου στην ηλικία των 40 ημερών περίπου άρχισαν να κλαίνε όταν θήλαζαν συμβουλεύτηκα την παιδίατρο η οποία μου σύστησε αμέσως ξένο γάλα επειδή πιθανότατα δεν χόρταιναν με το δικό μου. Εκείνη την περίοδο δεν είχα καν κομπιούτερ ούτε άλλου είδους ενημέρωση. Στηρίχτηκα στο γεγονός ότι η παιδίατρός μου έχει πολύ καλή φήμη σαν επιστήμονας και τρία παιδιά. Σκεφτόμουν ότι αν δεν ξέρει αυτή τότε ποιος ξέρει; Έτσι έκανα ό,τι μου είπε. Φυσικά ακόμα έχω τύψεις που δεν είχα την ενημέρωση που έλαβα τα τελευταία χρόνια από την τηλεόραση εντελώς τυχαία σε κάποια εκπομπή για την εδραίωση του θηλασμού και τον επαναγαλακτισμό στην περίπτωση προβλήματος. Πόσες φορές έχω σκεφτεί "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα".

1457745k8p286od3g.gif

ειλικρινά πιστεύεις ότι αυτή θήλασε τα μωρά της; γελιέσαι eviri μου.

κοιτάζουν τα λεφτάκια τους, μη χάσουν τις πελάτισσές τους, τη σιλουέτα τους και αδιαφορούν για το τίμημα που πληρώνουν τα μωράκια, ακόμα και τα δικά τους.

εκ των υστέρων έμαθα για τη 2η παιδίατρο, αυτή που είχε η αδερφή μου στην κόρη της, ότι όταν γέννησε, τσίριζε στην κλινική να της δώσουν αμέσως χάπι αποθηλασμού, γιατί δεν άντεχε τη διαδικασία του θηλασμού.τί να πεις;

Στην πρώτη επίσκεψη στο σπίτι η παιδίατρος μου είπε οτι θέλει να θηλάζω για να παίρνει τα αντισώματα το παιδί. Δεν εξήγησε κάτι παραπάνω. Απλά ρώτησε αν του δίνω και ξένο γάλα. Καθώς η απάντηση ήταν θετική (γιατί έτσι ξεκινήσαμε από το μαιευτήριο - μεικτή διατροφή) οι οδηγίες ήταν: 15-20 λεπτά από το κάθε στήθος και συμπλήρωμα όσο θέλει το παιδί.

Χάρη σε μια μαία (ξαδέρφη γνωστής μου) και το forum - τις οδηγίες της Αγλαϊας και τις προσπάθειες τις δικές μου - είμαστε στον 3ο μήνα σχεδόν και θηλάζουμε πλέον αποκλειστικά:D:D:D

Όταν στην τελευταία επίσκεψη είπα στην παιδίατρο οτι θηλάζουμε πλέον αποκλειστικά έδειξε να χαίρεται. Σε ερώτηση μου όμως γιατί το παιδί έχει αρχίσει να ζητάει πιο συχνά γάλα το βράδυ πριν κοιμηθεί η απάντηση ήταν να του δώσω συμπλήρωμα :confused:(φυσικά και δεν του έδωσα;)).

Και φύγαμε από το ιατρείο με 2 κουτιά γάλακτος :? (Είπατε κάτι;)

FGBKp3.png

• 3 εβδομάδες μετά...

ο παιδιατρος μας ηταν απο την πρωτη στιγμη υπερμαχος του αποκλειστικου θηλασμου..μοθ ελεγε απο την πρωτη στιγμη να εχω διπλα μου το μωρο για να θηλαζει οποτε θελει στην κλινικη..προσφατα τον ρωτησα τη γνωμη του για να δινω ενα γευμα οταν θελω να ειμαι εκτος σπιτιου ξενο γαλα(ηθελα να δω τι θα μου απαντησει κιολας)...και μου λεει παρε θηλαστρο να βγαζεις,συνεχιζεις αλλους 3 μηνες αποκλειστικα και μετα προσθετουμε και φρουτακια..

www.babiesphotos.comall i have ever wanted,all i have ever needed is here in my arms....

• 1 month later...

Καλησπέρα. Προσωπικά ούτε ο παιδίατρος, αλλά ούτε και η γυναικολόγος μου ασχολήθηκαν ποτέ με το θέμα του θηλασμού.

Πριν βγω από το μαιευτήριο ρώτησα τον παιδίατρο του μαιευτηρίου, τη μαία και την προϊσταμένη ορόφου αν θα πρέπει να δίνω συμπλήρωμα στη μικρή μια και στο μαιευτήριο της έδινα. Όλοι μου είπαν όχι. Να το θηλάσω αποκλειστικά. 2 μέρες αφότου γύρισα σπίτι, η μικρή έχασε 500γρ. Ο παιδίατρος μου είπε να ξεκινήσω αμέσως συμπλήρωμα. Όντως η μικρή πήρε αμέσως τα πάνω της.

Όσον αφορά όμως το θέμα του θηλασμού, ο παιδίατρος μου είπε πως ότι είναι να κατεβάσω θα το κατεβάσω και η γυναικολόγος να πιω μπύρα χωρίς αλκοόλ. Μια βδομάδα μετά δεν είχα καταφέρει να κατεβάσω γάλα και ακόμη κι αυτό το λίγο που έβγαζα, κόπηκε τελείως.

Ίσως αν είχα κάποια ενημέρωση από πριν ή έστω και μετά να τα κατάφερνα καλύτερα. Το θέμα όμως είναι πως η μικρή μου δεν ήπιε καθόλου μητρικό γάλα.

Διαφημίσεις

Στον γιο μου ο παιδίατρος με ενημέρωνε συνεχως για το θηλασμό, αλλά εγω μάλλον ήμουν απρόθυμη να θηλάσω. Στην κορούλα μου, είχα πάρει την απόφαση από την εγκυμοσύνη να θηλάσω, ενημερώθηκα απο το ίντερνετ για το θηλασμό και τις δυσκολίες που θα συναντούσα, αργότερα και από το φορουμ. Ο γιατρός το μόνο που κάνει είναι να με στηρίζει (βλέπεις το φόρουμ με καλύπτει πλήρως), να με επαινεί που θηλάζω και να χειροκροτεί κάθε φορά που βάζει το τροφαντό με τις διπλες μωράκι μου στη ζυγαριά...

ISGLp2.pngilpPp3.png

Εγώ κορίτσια, την απόφαση να θηλάσω την πήρα όταν παρακολούθησα τα μαθήματα ψυχωπροφυλακτικής στο Ιπποκράτειο. (Τα συστήνω ανεπιφύλακτα, οι μαίες είναι υπέροχες)

Όταν πήρα το μωρό στο σπίτι, μπορώ να πω ότι τα βρήκα μπαστούνια με το θυλασμό, αλλά είμουν αποφασισμένη. Είμουν όλη μέρα με το στήθος έξω, έπαθα μαστίτιδα, ανέβασα πυρετό, αλλά εγώ εκεί. Εννοείτε πως όλοι μου έλεγαν γιατί επιμένεις? Δώσε γάλα στο μωρό...δεν χορταίνει...κτλπ. Ακόμη και η μαμά και η γιαγιά μου. Μόνο ο ανδρας μου ήταν μαζί μου σ'αυτό.

Μια εβδομάδα μετά ήρθε η παιδίατρος να την ζυγίσει (ειδικη νεογνολόγος σε πρόωρα παρακαλώ) και αφού διαπιστώσαμε ότι το παιδί έχασε 250γρ μου πρότεινε να δίνω ξένο γάλα σε κάθε γευμα. Συγκεκριμένα μου είπε γιάτι να παιδεύομαι? Δεν θα γίνει τπτ αν το παιδί παίρνει και συμπλήρωμα?

Εγώ φυσικά πανικοβληθηκα. Έστειλα τον συζυγο να παρει γάλα και την τάισα αμέσως γιατί νόμιζα ότι κάνω κακό στο παιδί μου.

Ο σύζυγος όμως ηθελε και δευτερη γνώμη οπότε και κάλεσε τον γιατρο καποιων φιλων.

Ο δεύτερος γιατρός μου είπε πως δεν πρέπει να ανησυχω και να μην δώσω ξένο. Μου είπε να την ταιζω, αν χρειαστεί και μέρα νύχτα και θα ξαναερχόταν σε 2 εβδομάδες. Σε δύο εβδομάδες το παιδί πήρε 400γρ και εγώ ησυχασα και συνέχισα με τον ίδιο ρύθμο μέχρι και τις 40μέρες. Από και πέρα τα πράγματα βελτιώθηκαν, και τώρα μετά από 3 μήνες θηλάζω αποκλειστικά και χωρίς προβλήτα. 'Οταν ρώτησα τον γιατρο τι ξένο γάλα να πάρω για να έχω στο σπίτι, αν χρειαστεί να λείψω...ήταν κατηγορηματικός. "Θα βγάλεις με το θήλαστρο" μου είπε. "Τώρα ο θυλασμος εδραιώθηκε."

Εννοείτε ότι η πρώτη γιατρος με έχασε από πελάτισσα, αλλά ήταν και χαζή αφού της είχαμε πει ποσο πόλυ ήθελα να θυλάσω.

Είναι πάντως άξιο απορίας το ότι ανδρας γιατρός είναι υπέρμαχος του θυλασμου και η γυναίκα γιατρός όχι.

• 2 εβδομάδες μετά...

Η πρώτη παιδίατρος πρίν 8 χρόνια στον πρώτο μου γιο, δεν με στήριξε καθόλου. Συμπλήρωμα με ξένο γάλα, τάισμα ανα 3ωρα, διακόπή θηλασμού όταν θα πάω στη δουλειά και οι σχετικές εχθρικές προς τον θηλασμό οδηγίες!Το κακό ήταν ότι δεν είχα γνώσεις πολλές και από μόνη μου. Παρόλα αυτά κατάφερα και θήλασα για 4 μήνες, έστω και με συνδιασμό με ξένο γάλα.

Στο δεύτερο παιδί, είχα αποκτήσει γνώσεις, (ρούφηξα όοοοοοοοοοτι υπήρχε γύρω από τον θηλασμό), αλλά με στήριξε πολύ και η τωρινή παιδίατρος για τον αποκλειστικό θηλασμό που είχα αποφασίσει.

Δύο κουβέντες είναι βασικές που πρέπει να λέει κάθε παιδίατρος σε μία μανούλα που αποφασίζει να θηλάζει: ΤΟ ΜΩΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

n3kPp3.png

zewgp3.png

Αυτο που ειπα ειναι οτι το γαλα ειναι παντα θρεπτικο,ο,τι και να τρωει η μαμα.

:shock:

Τι εννοείτε βρε κορίτσια; Άμα είναι να το ρίξω στα αναψυκτικά, τους καφέδες και τα παγωτά και ό,τι άλλη σαβούρα επιθυμεί η ψυχούλα μου και να κοιμάμαι ήσυχη ότι κάνω το καθήκον μου σαν μητέρα... :roll:

Γιατί να παιδεύομαι με το μαγείρεμα from scratch, να ξοδεύομαι για βιολογικά, να πίνω φιλτραρισμένο νερό κτλ αφού το γάλα μου είναι εξίσου θρεπτικό μ' αυτό μιας σαβουροφάγου;

Αυτά που παραθέτετε πιο πάνω είναι οι παλιές συμβατικές απόψεις, κανένα σοβαρό βιβλίο εναλλακτικής ιατρικής δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, αντίθετα υπάρχουν αμέτρητες δημοσιευεμένες επιστημονικές μελέτες σε έγκυρα περιοδικά που τονίζουν τη σημασία της διατροφής της θηλάζουσας μητέρας στην ποιότητα του γάλατος, πχ αν η μαμά προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών τότε το γάλα της εμπλουτίζεται μ' αυτά, αν έχει καλά αποθέματα βιταμίνης D τότε και το μικρό της δεν θα έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή κτλ κτλ.

Με ενοχλεί να γράφονται τέτοια πράγματα στο βωμό της προώθησης του θηλασμού, καλό είναι να θηλάζουμε υπεύθυνα για την υγεία των παιδιών μας που εξαρτόνται από το γαλατάκι μας!

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

όταν λέμε θρεπτικό εννοούμε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες κτλ, αυτά είναι τα θρεπτικά στοιχεία. Τα ιχνοστοιχεία (βιταμίνες) και τα μεταλλά δεν θεωρούνται "θρεπτικά στοιχεία". Φυσικά και επηρεάζεται η ποιότητα του γάλακτος από ό,το τρώει η μητέρα αλλά παραμένει το ίδιο θρεπτικό

Διαφημίσεις

όταν λέμε θρεπτικό εννοούμε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες κτλ, αυτά είναι τα θρεπτικά στοιχεία. Τα ιχνοστοιχεία (βιταμίνες) και τα μεταλλά δεν θεωρούνται "θρεπτικά στοιχεία". Φυσικά και επηρεάζεται η ποιότητα του γάλακτος από ό,το τρώει η μητέρα αλλά παραμένει το ίδιο θρεπτικό

:shock:

Βρε Maggie μου αυτά τα πράγματα πού τα διαβάζετε;;;

Κατ' αρχήν οι πρωτεϊνες, το λίπος και οι υδατάνθρακες ονομάζονται μάκρο-θρεπτικά συστατικά (macronutrients).

Οι βιταμίνες είναι τα μίκρο-θρεπτικά συστατικά (micronutrients) των διαφόρων τροφών.

Στις αρχές του 19ου αιώνα ένας Άγγλος γιατρός και χημικός, ο William Prout, ανακάλυψε τα 3 βασικά συστατικά των τροφών, τις πρωτεϊνες, το λίπος και τους υδατάνθρακες, δηλ. τα macronutients.

Αργότερα ένας γερμανός επιστήμονας, ο Justus von Liebig, πρόσθεσε δύο ακόμη μέταλλα στα τρια πιο πάνω και θεώρησε ότι ήτανε έτοιμος να παρασκευάσει την πρώτη φόρμουλα για βρέφη. Σύντομα όμως παρατηρήθηκε ότι τα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με τη φόρμουλα του Liebig δεν τα πήγαιναν τόσο καλά, παρόλο που περιήχε τις "ιδανικές" αναλογίες των τριων αυτών μάκρο-θρεπτικών συστατικών καθώς και των μετάλλων που αναγνώρισε.

Το πιο πάνω σε συνδιασμό με την παρατήρηση ότι οι ναυτικοί αρρώσταιναν πολύ συχνά και σοβαρά στα μεγάλα ταξίδια τους στον ωκεανό παρόλο που είχανε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνης, λίπους και υδατανθράκων, οδήγησε στην ανακάλυψη της πρώτης ομάδας μίκρο-θρεπτικών συστατικών από τον Πολωνό Casimir Funk (τα οποία και ονόμασε vitamines).

Για να μην τα πολυλογώ, η περιεκτικότητα των πρωτεϊνων, του λίπους και των υδατανθράκων του μητρικού γάλακτος δεν μας πολυενδιαφέρει (αφού είναι και σταθερή). Αν η μαμά υποσιτίζεται και δεν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και απαραίτητων λιπαρών όπως τα ωμέγα-3, τότε παρόλο που το βρέφος θα επιζήσει θα έχει τρομερές ελλείψεις σε κρίσιμα μίκρο-θρεπτικά συστατικά!

Όλα τα πιο πάνω που αναφέρω τα αναλύει ωραιότατα ο Michael Pollan στο Best-seller του "In Defence of Food" με πολλές αναφορές στην επιστημονική αρθρογραφία.

Rosie, δεν διαφωνούμε πουθενα. Απλα εξήγησα ότι η αποψη για την θρεπτικότητα του μητρικού γάλακτος βασίζεται σε έναν πολύ στενό ορισμό των θρεπτικών στοιχείων

Απλα εξήγησα ότι η αποψη για την θρεπτικότητα του μητρικού γάλακτος βασίζεται σε έναν πολύ στενό ορισμό των θρεπτικών στοιχείων

Άρα αυτή η άποψη μας είναι άχρηστη και στη χειρότερη περίπτωση παραπλανητική και δεν θα πρέπει να διατυπώνεται σε βιβλία και φόρουμς θηλασμού.

Οι γυναίκες στις τριτοκοσμικές χώρες θηλάζοντας τα μικρά τους κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν γι' αυτά, το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και η εναλλακτική που έχουν, η φόρμουλα, επικίνδυνη για τα παιδάκια τους μια και δεν έχουνε καν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Εμείς όμως ζούμε στην Ελλάδα και δόξα το Θεό έχουμε αφθονία φαγητού, ποιοτικού ελαιόλαδου, φρέσκων ζουμερών φρούτων και λαχανικών κτλ κτλ. Οπότε εμείς έχουμε τα μέσα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του γάλακτός μας και συνεπώς την υγεία των παιδιών μας μέσω αυτού.

Σαφως και ειναι ιδανικο μια μαμα που θηλαζει να τρεφεται σωστα.Αυτο νομιζω το καταλαβαινει κανεις και χωρις καμια γνωση πανω στο θεμα.Απο την αλλη εχω διαβασει στο τοπικ του θηλασμου επανειλλημενα οτι μπορουν να θηλασουν ολες οι μαμαδες οποιες και αν ειναι οι διατροφικες τους συνηθειες και αυτες που τρεφονται υγιεινα και αυτες που τρεφονται οχι τοσο υγιεινα και αυτες που πινουν καφε και αυτες που βαφουν τα μαλλια τους ακομα και αυτες που καπνιζουν.Εαν το γαλα επηρεαζοταν σε τετοιο βαθμο και τα παιδια ζημιωνονταν απο τις συνηθειες της μαμας, αν εκεινη δεν ειχε την καλυτερη διαιτα τοτε το ανθρωπινο ειδος δε θα επιζουσε αφενος και αφετερου θα υπηρχαν σαφης και αυστηρες οδηγιες για το τι πρεπει να τρωει η θηλαζουσα.Κατι τετοιο δεν εχω συναντησει.Επιπλεον στα μωρα με αλλεργιες που η μαμα τους διατρεφεται για μηνες ολοκληρους με μια μικρη ομαδα τροφιμων, θα ηταν επιβεβλημενο να κανουν εξετασεις και να τους χορηγουνται συμπληρωματα ή ο θηλασμος θα διακοπτετο λογω της διαιτας της μαμας.Οι αλλεργιες και το περιορισμενο διαιτολογιο δεν ειναι αντενδειξη για να θηλασει μια μαμα.Ετσι γνωριζω και εαν καπου κανω λαθος θα δεχτω με χαρα να με διορθωσετε!

αγαπητή iphi,

θα σου πω ενα παραδειγμα...

τα φρέσκα φασολάκια είναι τα καλύτερα κ γευστικότερα...εάν δε βρεις θα πάρεις κατεψυγμένα, επίσης καλά αλλά όχι σαν τα φρέσκα...εάν πάρεις σε κουτί κονσέρβα πάλι θα τα φας...αλλά θα είναι η τελευταία σου επιλογή...

αναλογικά λοιπόν...

ο θηλασμός που συνοδεύεται από σωστή διατροφή είναι το καλύτερο...εάν δεν μπορείς-δεν θελεις-δεν εχεις την ευκαιρία δεν,δεν,δεν... θα θηλάσεις το παιδί σου χωρίς να κάνεις σωστή διατροφή...σαν τελευταία λύση...πας στην κονσέρβα...

επομένως κατά τη γνώμη μου..αυτά που λες σωστά είναι..σαφώς κ προτιμούμε να θηλάσουμε το παιδάκι μας ακόμα κ με περιορισμένες διατροφικές συνήθειες..αλλά όλες για το καλύτερο δεν ψάχνουμε..;

Σαφως και ειναι ιδανικο μια μαμα που θηλαζει να τρεφεται σωστα.

το ιδανικό δεν θέλουμε όλες για τα μωρά μας;:confused:

Αυτο νομιζω το καταλαβαινει κανεις και χωρις καμια γνωση πανω στο θεμα.Απο την αλλη εχω διαβασει στο τοπικ του θηλασμου επανειλλημενα οτι μπορουν να θηλασουν ολες οι μαμαδες οποιες και αν ειναι οι διατροφικες τους συνηθειες και αυτες που τρεφονται υγιεινα και αυτες που τρεφονται οχι τοσο υγιεινα και αυτες που πινουν καφε και αυτες που βαφουν τα μαλλια τους ακομα και αυτες που καπνιζουν.

το ότι το διάβασες σε έπεισε ότι είναι καλό για το μωρό;:confused:

Εαν το γαλα επηρεαζοταν σε τετοιο βαθμο και τα παιδια ζημιωνονταν απο τις συνηθειες της μαμας, αν εκεινη δεν ειχε την καλυτερη διαιτα τοτε το ανθρωπινο ειδος δε θα επιζουσε αφενος και αφετερου θα υπηρχαν σαφης και αυστηρες οδηγιες για το τι πρεπει να τρωει η θηλαζουσα.

οδηγίες δεν υπάρχουν από τους παιδιάτρους γιατί αγνοούν οι περισσότεροι ή βαριούνται να μάθουν, να ενημερώσουν ή έχουν άλλα συμφέροντα από τον θηλασμό. αυτό δεν αρκεί για να κάνουμε του κεφαλιού μας στο θέμα της διατροφής όταν θηλάζουμε.υπάρχουν βιβλία, ίντερνετ για τη διατροφή της θηλάζουσας.

ποιός μίλησε για βιωσιμότητα, θνησιμότητα:confused: στην περίπτωση που μια θηλάζουσα αυθαιρετεί; αν και το διάβασα στο βιβλίο της αμερικανικής παιδιατρικής ακαδημίας. δεν το έχω μαζί μου, να παραθέσω σελίδα, όταν μια γυναίκα καπνίζει, πίνει....

Κατι τετοιο δεν εχω συναντησει.Επιπλεον στα μωρα με αλλεργιες που η μαμα τους διατρεφεται για μηνες ολοκληρους με μια μικρη ομαδα τροφιμων, θα ηταν επιβεβλημενο να κανουν εξετασεις και να τους χορηγουνται συμπληρωματα ή ο θηλασμος θα διακοπτετο λογω της διαιτας της μαμας.Οι αλλεργιες και το περιορισμενο διαιτολογιο δεν ειναι αντενδειξη για να θηλασει μια μαμα.Ετσι γνωριζω και εαν καπου κανω λαθος θα δεχτω με χαρα να με διορθωσετε!

αυτά που λες για τις διαπιστωμένες με εξετάσεις, όχι με το μάτι, αλλεργίες είναι άλλο θέμα. απευθύνεσαι σε διατροφολόγο και σου λέει τί να φας για να μην έχεις ελλείψεις ούτε εσύ ούτε το μωρό.

δεν μίλησε κανείς για αντένδειξη θηλασμού όταν υπάρχει αλλεργία. εσύ το επαναφέρεις.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...