Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική?

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

, είμαι 26 ετών στην δεύτερη εγκυμοσύνη, μετά από αποβολή στην 10 εβδομάδα(τυχαίο γεγονός). Έχω ταχυκαρδία ήδη προ κύησης με επεισόδια συγκοπής και εμφύτευση μηχανήματος Event Recorder που μετράει τους παλμους. Έχω χαμηλή έως φυσιολογική πίεση πάντα. Σε διάφορους ελέγχους φαίνεται να υπάρχει ταχυκαρδία από 100-130 παλμούς τον λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας και 140-160 παλμούς σε κατάσταση κίνησης, κόπωσης. Κάποιες φορές ακόμη και περισσότερο. Παρόλα αυτά δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτία της ταχυκαρδίας και η καρδιά μου φαίνεται να είναι υγιής(Sinus Tachykardie). Οι παλμοί του εμβρύου είναι φυσιολογικοί και δεν επηρεάζονται από την ταχυκαρδία μου, όπως λέει τόσο ο καρδιολόγος όσο και ο γυναικολόγος μου. Ζω στο εξωτερικό και βρίσκομαι στην 32η εβδομάδα κύησης. Ήδη προγραμματίζω τον τοκετό και ενώ θα ήθελα πολύ να γεννήσω φυσιολογικά βρίσκομαι σε δίλημμα. Ο καρδιολόγος μου έχει ήδη πει πως από πλευράς καρδιάς μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά. Ο γυναικολόγος προτείνει καισαρική λέγοντας ότι θα είναι πιο ασφαλές. Όμως μου είπε ότι δεν παίρνει κανείς την ευθύνη για το πώς θα γεννήσω και θα πρέπει να αποφασίσω η ίδια, καθώς όπως λέει έχουν γίνει ελάχιστες μελέτες για τοκετούς γυναικών με ταχυκαρδία. Ποια είναι η γνώμη σας, θα μπορούσα να γεννήσω φυσιολογικά ή δεν θα έπρεπε να το ρισκάρω? Σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σας και συγνώμη για το μακροσκελές μύνημα.

Διαφημίσεις

Όσες γνώμες και να συλλέξεις από το φόρουμ, αυτή που έχει σημασία είναι του καρδιολόγου. Αυτός που σε παρακολουθεί θα σου δώσει την επιστημονική του άποψη σε σχέση με την κατάσταση της υγείας σου. Αν δεν σε καλύπτει, πάρε δεύτερη γνώμη από άλλο καρδιολόγο. 

Αν ο γυναικολόγος προτείνει καισαρική μόνο λόγω του καρδιολογικού θέματος, προσωπικά θα ακολουθούσα τον καρδιολόγο ως πιο ειδικό. Αν υπάρχουν και άλλα θέματα στην κύηση, θα έβαζα τον γυναικολόγο να μιλήσει απευθείας με τον καρδιολόγο.

Η καισαρική πάντως, αν και επέμβαση ρουτίνας, παραμένει σημαντική κοιλιακή χειρουργική επέμβαση. Έχεις ρωτήσει τον καρδιολόγο τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τη νάρκωση πχ;

Σε κάθε περίπτωση, πάρε όσες ιατρικές γνώμες χρειάζεσαι μέχρι να νιώσεις άνετα με τις επιλογές σου. Ρώτα τους λόγους που προτείνουν κάτι, ζήτα να εξηγήσουν ξανά αν δεν έχεις καλυφθεί. Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις ξανά και ξανά.

Εύχομαι με καλό!

Zuchi σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου. Η αλήθεια είναι πως έχω ψάξει πολύ το θέμα και θέλω να είμαι σίγουρη από επιστημονικής/ιατρικής άποψης. Φοβάμαι όμως ότι δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία μέσω καρδιολόγου και γυναικολόγου ακόμη και αν έχω επιμείνει πολύ να γίνει. Δυστυχώς ο καρδιολόγος βλέπει μόνο εάν εγώ θα καταφέρω την ώρα του τοκετού να γεννήσω χωρίς να έχω πρόβλημα. Ενώ ο γυναικολόγος βλέπει την κατάσταση του εμβρύου που ευτυχώς είναι όλα καλά και με το δικό μου πρόβλημα δεν ασχολείται και πολύ λέγοντας μόνο ότι η καισαρική είναι η λύση. Ο καθένας δηλαδή θέλει να μιλήσει για τον τομέα του και κανένας δεν μου δίνει μια εμπεριστατωμένη άποψη ως προς το τι είναι καλό και για τους δύο μας.

Όσο για την νάρκωση μου είπε ο καρδιολόγος ότι αν χρειαστεί καισαρική θα είναι πιο δύσκολο για μένα όταν θα φύγει η νάρκωση λόγω της ταχυκαρδίας.

Τώρα έχω κλείσει ραντεβού στο νοσοκομείο που θα γίνει ο τοκετός για εξετάσεις και για προγραμματισμό του τοκετού(έτσι γίνεται εδώ στην Γερμανία). Στο οποίο νοσοκομείο έγινε και η εμφύτευση του μηχανήματος της καρδιάς και ελπίζω να βρω κάποια λύση καθώς δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο ούτε την υγεία του μωρού, ούτε την δική μου. Ελπίζω η επικοινωνία των γιατρών εκεί να είναι πιο ουσιαστική και να δωθεί κάποια απάντηση.

Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην ξεκινήσω με φυσιολογικό και μετά να καταλήξω σε επείγουσα καισαρική όπως λέει ο καρδιολόγος. Ότι δηλαδή θα είναι και αυτό μια πιθανότητα αν η καρδιά μου ανεβάσει πάρα πολύ τους παλμούς.

Περισσότερο έγραψα εδώ γιατί θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν γυναίκες που με το ίδιο πρόβλημα ή έστω άλλα προβλήματα καρδιάς γέννησαν φυσιολογικά και τα κατάφεραν. 

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, εύχομαι μια υπέροχη μέρα.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...