Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Να ρωτησω και κατι παρόμοιο?Τι γίνεται με τα παιδακια που πιανουν το μολύβι με το αριστερο χεράκι?Βλέπω το ανηψάκι μου το οποίο ειναι 4 ακόμα και οποτε καθόμαστε να ζωγραφίσουμε ολο με το αριστερό κρατάει τους μαρκαδόρους του.Του λέω συνεχώς οτι το σωστό ειναι να τα κρατάει με το δεξί αλλα σπάνια το κάνει ...σα να τον βολεύει το αριστερό περισσότερο.Κανονικά όμως θα πρέπει αν τον μάθουμε να συνηθίσει με το δεξί έτσι δεν είναι?Η να μην το πίεσουμε ακόμα μιας και ειναι μικρός?

Ποιός ορίζει το σωστό; Οι δεξιόχειρες; Εγώ λοιπόν που είμαι αριστερόχειρας σου λέω ότι το σωστό είναι να πιάνεις το μολύβι με το αριστερό!!!

Δεν είναι αναπηρία να γράφεις με το αριστερό! Κληρονομική καταβολή είναι, και αν πάς να το αποτρέψεις, απλά εγκλειματείς, μπορείς να το κάνεις ακόμη και αυτιστικό το παιδί, ή δυσλεκτικό. Διαλέγεις και παίρνεις.

Διαφημίσεις

• Replies 167
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

, μπορείς να το κάνεις ακόμη και αυτιστικό το παιδί, ή δυσλεκτικό. Διαλέγεις και παίρνεις.

κανενα παιδι δεν γινεται αυτιστικο γιαυτο το λογο μην λεμε πραγματα που τρομαζουν τον κοσμο. ο αυτισμος ειναι κατι που προυπαρχει κ εκδηλωνεται κ ακομη δεν ξερουν ουτε οι επιστημονες γιατι κ πως

Ποιός ορίζει το σωστό; Οι δεξιόχειρες; Εγώ λοιπόν που είμαι αριστερόχειρας σου λέω ότι το σωστό είναι να πιάνεις το μολύβι με το αριστερό!!!

Δεν είναι αναπηρία να γράφεις με το αριστερό! Κληρονομική καταβολή είναι, και αν πάς να το αποτρέψεις, απλά εγκλειματείς, μπορείς να το κάνεις ακόμη και αυτιστικό το παιδί, ή δυσλεκτικό. Διαλέγεις και παίρνεις.

Πουθενά σε αυτό που ρώτησα δεν ανέφερα ούτε υπονόησα ότι το να γράφεις με το αριστερό είναι αναπηρία ή πρόβληματική συμπεριφορά.

Συγγνώμη κιόλας...

Τώρα για τα υπόλοιπα περι αυτισμού και εγκληματικής συμπεριφοράς...

ΕΛΕΟΣ!!!

Πουθενά σε αυτό που ρώτησα δεν ανέφερα ούτε υπονόησα ότι το να γράφεις με το αριστερό είναι αναπηρία ή πρόβληματική συμπεριφορά.

Συγγνώμη κιόλας...

Τώρα για τα υπόλοιπα περι αυτισμού και εγκληματικής συμπεριφοράς...

ΕΛΕΟΣ!!!

Μάλλον δεν έχεις διαβάσει για περιπτώσεις παιδιών που επειδή ήταν καταπιεσμένοι αριστερόχειρες φτάσανε στο σημείο στην ηλικία των 12 ετών να κόβουν τις λέξεις στη γραφή και στην ομιλία τους.

Όταν επιβάλλεις σε έναν αριστερόχειρα να γράφει με το δεξί (στην μικρή ηλικία) είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις στην διανοητική του ανάπτυξη. Επιβάλλεις στον εγκέφαλο να λειτουργεί ανάποδα απ ότι αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Στους αριστεροχειρες αναπτύσεται το δεξί ημισφαίριο

Όταν επιβληθεί σε κάποιον αριστερόχειρα να γίνιε δεξιόχειρας, ουσιαστικά προσπαθούμε να επιβάλουμε στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί αντίθετα από την κληρονομική προδιάθεση.

Ε κάπου κάποια στιγμή θα χτυπήσει αυτό, στη γραφή, στην ομιλία, στη συναισθηματική ισοροπία

Μάλλον δεν έχεις διαβάσει για περιπτώσεις παιδιών που επειδή ήταν καταπιεσμένοι αριστερόχειρες φτάσανε στο σημείο στην ηλικία των 12 ετών να κόβουν τις λέξεις στη γραφή και στην ομιλία τους.

Όταν επιβάλλεις σε έναν αριστερόχειρα να γράφει με το δεξί (στην μικρή ηλικία) είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις στην διανοητική του ανάπτυξη. Επιβάλλεις στον εγκέφαλο να λειτουργεί ανάποδα απ ότι αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Στους αριστεροχειρες αναπτύσεται το δεξί ημισφαίριο

Όταν επιβληθεί σε κάποιον αριστερόχειρα να γίνιε δεξιόχειρας, ουσιαστικά προσπαθούμε να επιβάλουμε στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί αντίθετα από την κληρονομική προδιάθεση.

Ε κάπου κάποια στιγμή θα χτυπήσει αυτό, στη γραφή, στην ομιλία, στη συναισθηματική ισοροπία

Εντάξει καταλαβαίνω τι εννοείς...απλώς αυτά που αναφέρεις είναι αντιδράσεις στην οποιαδήποτε καταπίεση δεχθεί ένα παιδί και ένας ανθρωπος γενικότερα.Για παράδειγμα αν πιέζεις ενα παιδι με το ζόρι να τρώει κάθε μέρα ένα φαγητό που το σιχαίνεται προφανώς στο τέλος θα αρχισει να έχει διατροφικές και ψυχολογικές διαταραχές.Θελω να πιστευω οτι πλέον στην εποχή μας δεν τιθεται θέμα τετοιας μορφής καταπίεσης ,επιβολής και εξαναγκασμού ειδικά σε ένα τόσο ασήμαντο θέμα.Γι'αυτό και θεωρώ υπερβολικά αυτά που ανέφερες σε προηγούμενο post περι αυτισμού.Η απορία μου στην ουσία ηταν το αν για παράδειγμα παροτρίνουμε το παιδί να δοκιμάσει να γράψει και με το δεξί ωστε να καταλάβει μονο του τι το βολευει η δεν λεμε τπτ(που απόσο καταλαβα αυτό ειναι και το πιο σωστό).Φυσικά και δεν τιθεται θεμα εξαναγκασμού, από κανέναν γονιό θέλω να ελπίζω!!!

Διαφημίσεις

• 2 months later...

Κανείς, και στα δύο σόγια (συζύγου και δικού μου), από όσο ξέρω, δεν είναι αριστερόχειρας...Βλέπω όμως τη μικρή (14 μηνών) ότι κάνει πολλά με το αριστερό.Όταν της δίνω μολύβι (γράφω πολύ και με βλέπει και θέλει και αυτή..) το πιάνει με το αριστερό και παλεύει να γράψει...Πιάνει το κουταλάκι με το αριστερό...Πολλά παιχνίδια τα πιάνει και παίζει με το αριστερό...Ανεβαίνει τα σκαλιά με το αριστερό πόδι...Γυρίζει τις σελίδες του βιβλίου με το αριστερό...Είναι δυνατόν τόσο μικρή να φαίνεται ότι είναι αριστερόχειρας ή μπορεί να αλλάξει?Διάβασα μέχρι τα 2,5 δεν έχει καθοριστεί, ισχύει αυτό?Ειλικρινά, δε με ενοχλεί καθόλου να είναι αριστερόχειρας, απλά μου κάνει πολύ εντύπωση, μιας και οι δυο (συζυγός κι εγώ) είμαστε δεξιόχειρες, σε σημείο που το αριστερό είναι κουλό...

Εγώ είμαι δεξιοχειρας αλλά ο γιος μου, όπως και οι περισσότεροι συγγενείς...

Επειδή θυμάμαι την αδερφή μου, που την πίεζαν όλοι να γράψει με το δεξί (και τελικά γράφει και με τα δυο χέρια αλλά τρώει με το αριστερό) δεν πίεσα καθόλου το παιδί. Έπεσα από τα σύννεφα όταν η δασκάλα στην Α΄Δημοτικού το πίεζε να γράψει με το δεξί και όταν το παιδί τη ρώτησε γιατί πρέπει να προσπαθήσω με το δεξί αφού είμαι αριστερόχειρας του απάντησε ότι είναι ανάγωγο...

Τα υπόλοιπα περί αυτισμού, καλού χεριού, πρόωρου θανάτου κλπ είναι...κουραφέξαλα και ρατσιστικά σχόλια από τους δεξιόχειρες. :D

Εγώ είμαι δεξιοχειρας αλλά ο γιος μου, όπως και οι περισσότεροι συγγενείς...

Επειδή θυμάμαι την αδερφή μου, που την πίεζαν όλοι να γράψει με το δεξί (και τελικά γράφει και με τα δυο χέρια αλλά τρώει με το αριστερό) δεν πίεσα καθόλου το παιδί. Έπεσα από τα σύννεφα όταν η δασκάλα στην Α΄Δημοτικού το πίεζε να γράψει με το δεξί και όταν το παιδί τη ρώτησε γιατί πρέπει να προσπαθήσω με το δεξί αφού είμαι αριστερόχειρας του απάντησε ότι είναι ανάγωγο...

Τα υπόλοιπα περί αυτισμού, καλού χεριού, πρόωρου θανάτου κλπ είναι...κουραφέξαλα και ρατσιστικά σχόλια από τους δεξιόχειρες. :D

Κι ο μεγάλος μου γιος είναι αριστερόχειρας. Η δασκάλα που αναφέρεις ήταν του γιου σου;:shock::shock:

Διαφημίσεις

Είναι δυνατόν τόσο μικρή να φαίνεται ότι είναι αριστερόχειρας ή μπορεί να αλλάξει?Διάβασα μέχρι τα 2,5 δεν έχει καθοριστεί, ισχύει αυτό?

Κι εμένα ο μεγάλος χρησιμοποιούσε πιο πολύ το αριστερό μικρός, αλλά τώρα έχει καταλήξει δεξιόχειρας. Το έχω διαβάσει κι εγώ ότι μέχρι τα 3 νομίζω είναι αμφιδέξια.

Και εγώ είμαι αριστερόχειρας ωστόσο δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς έχω μάθει να κάνω και πολλά πράγματα με το δεξί μου χέρι όπως να χειρίζομαι το ποντίκι με το δεξί αλλά και να ανοίγω το ψυγείο με το δεξί, γενικότερα λόγω ανάγκης έχω αποκτήσει αρκετές δεξιότητες και στο δεξί μου χέρι και αυτό πλέον γίνεται τελείως ασυναίσθητα χωρίς καμία προσπάθεια από μέρους μου. Η τελευταία μου κατάκτηση είναι που έμαθα να γράφω και με το δεξί προκειμένου να βοηθήσω τα παιδιά μου στα πρώτα τους γράμματα καθώς τα δύο από τα τρία είναι δεξιόχειρες. Οσον αφορά το θέμα της γραφής εγώ το ξεπέρασα γυρνώντας προς τα πάγια το τετράδιο και γράφοντας από την πάνω πλευρά της γραμμής προκέιμένου να βλέπω τι γράφω και να αφήνω τις σωστές αποστάσεις. Βεβαια τα γράμματα μου δεν είναι τα καλύτερα αλλά όταν αποφασίζω να γράψω καλά το κάνω, οταν γράφω γρήγορα τα γράμματα μου δεν είναι και τόσο ευανάγνωστα αλλά οι γρήγορες σημειώσεις μου είναι για προσωπική χρήση οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο μεγαλος μου εδειξε απο μικρος την προτιμηση του στο αριστερο χερακι(οταν ξεκινησε να πιανει κουταλι,τα παιχνιδια του κλπ)

Η πεθερα προσπαθουσε να του δειξει "το καλο χερακι"(γκρρρρρ:evil:)

αλλα ευτυχως της εκοψα τα πολλα πολλα

Τα γραμματα του δεν ειναι τα καλυτερα και καποια απο αυτα τα γραφει με αντιθετη φορα

Κανενας στο σοι το δικο μου και του συζυγου δεν ειναι αριστεροχειρας ή τουλαιστον δεν γνωριζουμε

Τωρα για δυσκολιες....ενα προσφατο.Εχθες αγορασα ενα καινουριο ανοιχτηρι κονσερβας.Πρεπει να κρατας με το αριστερο τη λαβη και με το δεξι να γυριζεις το "αυτακι"

Ο 6χρονος τα καταφερε μια χαρα ενω ο 9χρονος-αριστεροχειρας ζοριστηκε παρα πολυ και συνεχεια εφευγε το ανοιχτηρι απο την κονσερβα

Του εχω πει οτι οταν ξαναπαμε Αθηνα θα παμε στο lefthandshop(ή καπως ετσι)και θα του παρω ενα δυο πραγματακια:mrgreen:

Το ποντικι στον υπολογιστη μια χαρα το κουμανταρει με το δεξι παντως

4

όχι να μην του πάρεις πράγματα ειδικά για αριστερόχειρες. Είναι καλύτερο να βρει τον τρόπο να τα χειρίζεται απλά γιατι έτσι δουλεύουν.

Και εγώ μικρός είχα αρκετές δυσκολίες με κάτι τέτοια αλλά σιγά σιγά άρχισα να εξασκώ και το δεξί και τώρα είμαι σχεδόν αμφίχερας

Διαφημίσεις

Κι ο μεγάλος μου γιος είναι αριστερόχειρας. Η δασκάλα που αναφέρεις ήταν του γιου σου;:shock::shock:

Ναι:(:( και φαντάσου τη θέση μου (ειμαι δασκάλα) αφού το παιδί το είχε δεχθεί σαν κάτι φυσιολογικό...

Λες εεε;;

Τον βλεπω κι εγω οτι με το ποντιι δεν εχει προβλημα,ετσι το βρηκε,ετσι το εμαθε

Στεναχωρηθηκα προχθες με το ανοιχτηρι...(σιγα τ αυγα θα μου πεις...)

Αυτό το ανοιχτήρι και για μένα ήταν πολύ ανάποδο. Μέχρι να συνηθίσω την ιδέα ότι αυτή η δουλειά πρέπει να γίνεται με το δεξί μπουδρούκλωνα τα χέρια μου.

Καλό κάνει όμως αυτό γιατί έχω δει αριστερόχειρες που ειλικρινά υποφέρουν γιατι δεν χρησιμοποιούν καθόλου το δεξί. Το καλύτερο είναι να τον βοηθήσεις να γίνει αμφίχερας (πχ την κιθάρα έμαθα να την παίζω κανονικά όπως οι δεξιόχειρες, ενώ συνήθως οι αριστερόχειρες παίζουν ανάποδα).

Είναι πια σχετικά μεγάλος και μπορεί να συνειδητοποιεί τις κινήσεις, και μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι βολεύει να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια.

Τωρα που το λες με την κιθαρα....

Ειχε ξεκινησει τον Οκτωβρη και εκανε 2 μηνες(για ασχετους λογους σταματησε)

Ειχα ξεχασει να το πω της δασκαλας του οτι ειναι αριστεροχειρας και οταν της το ειπα μου ανεφερε οτι παιζει σαν δεξιοχειρας

4

• 2 months later...

Εμένα ο γιος μου είναι 15 μηνών και εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρήσαμε ότι προτιμάει να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να πιάσει το πηρούνι ή το κουτάλι ή και το μολύβι για να ζωγραφίσει. Όταν κλωτσά όμως την μπάλα το κάνει μόνο με το δεξί πόδι. Γίνεται αυτό; Ή ισχύει δεξί χέρι δεξί πόδι, αριστερό χέρι αριστερό πόδι;

Εγώ είμαι αριστερόχειρας αλλά κλωτσώ την μπάλα με το δεξί πόδι. Σιδερώνω με το αριστερό χέρι, αλλά το ξεσκονόπανο το κρατώ με το δεξί! Δεν ισχύει δεξί χέρι δεξί πόδι...

η αδερφη μου ειναι αριστεροχειρας γραφει με το αριστερο,τρεωει με το αριστερο αλλα ισιωνει τα μαλια της με το δεξι χερι και και φυσικα οταν ηταν μικρη και μαλωναμε με κλωσταγε με το δεξι ποδι...;):P

• 1 month later...

Καλησπέρα κι από μενα...

Τα τρία πρώτα παιδιά, όταν πρωτοέπιασαν το μολύβι (μαρκαδόρους κτλ) το έκαναν τυχαία με όποιο χέρι ήταν πιο κοντά στο αντικείμενο. Όταν το έπιαναν με το αριστερό, εντελώς διακριτικά τους άλλαζα χέρι και το υιοθέτησαν εύκολα. Ουσιαστικά δεν ήξεραν πώς να το χρησιμοποιήσουν και με "υπόδειξη" το υιοθέτησαν χωρίς δυσκολία.

Το τέταρτο παιδί, 17 μηνών, βρίσκει μαρκαδόρους από τα μεγαλύτερα και πιάνει κι αυτή να ζωγραφίσει. Τους πιάνει με το αριστερό. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία γιατί πίστευα πως είναι τυχαίο όπως και στα πρώτα. Όμως όταν έκανα 1-2 διακριτικές κινήσεις για να τονίσω το δεξί, τις απέρριψε αμέσως. Δηλαδή όταν τις έδινα το μαρκαδόρο, τις τον έβαζα στο δεξί χέρι. Εκείνη τον έπιανε καλά καλά και τον τοποθετούσε στο αριστερό. Άλλες φορές την άφηνα να ζωγραφίζει και καμιά φορά πήγαινα να τη "βοηθήσω" να γράψουμε καμιά γραμμούλα μαζί, οπότε έκανα πως "δεν καταλάβαινα" και της έβαζα το μαρκαδόρο στο δεξί χέρι. Εκείνη όμως το έπιανε συνειδητότατα και το έβαζε ξανά στο αριστερό.

Δεν την έχω δει ΟΥΤΕ μια φορά να πιάσει μαρκαδόρο με το δεξί (εκτός από της φορές που ... από το δεξί το περνά στο αριστερό! :lol:)

Το κουταλι για φαγητό αν το πάρει μόνη της το πιάνει συνήθως στο αριστερό, όχι όμως πάντα.

Ερωτήσεις τώρα....:

- Από πότε φαίνεται η προτίμηση ενός παιδιού στο ένα ή στο άλλο χέρι; Υπάρχει περίπτωση να είναι τυχαίες αυτές οι παρατηρήσεις και να δω κάποια αλλαγή στα επόμενα χρόνια. (Τα παιδιά έχουν μια κατοπτρική αντίληψη τον πρώτο καιρό απ' όσο έχω παρατηρήσει... να είναι κάτι τέτοιο; )

- (Ένα μικρό προβληματισμό για το πώς θα γράφει στην περίπτωση που είναι αριστερόχειρας... εννοώ, στο πώς να τη βοηθήσω εγώ που είμαι δεξιόχειρας, στα πρώτα βήματα που ίσως χρειαστεί να πιάσουμε λίγο μαζί το μολύβι... Δε θα μπλέξουν τα χέρια μας; .... ή δε χρειάζεται καν να πιάσουμε μαζί το μολύβι??)

- Γενικά σκεφτόμουν να μη δώσω καν σημασία στις προτιμήσεις αυτές. Ό,τι θέλει ο καθένας κάνει. Έτσι δεν είναι;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Αλκυώνη, ο δικός μου ο μεσαίος είναι τεσσάρων και ακόμα δεν έχουμε σαφή ένδειξη για το αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Μπορεί δηλαδή να φάει το φαγητό του μια μέρα χρησιμοποιώντας το δεξί του χέρι και την επομένη χρησιμοποιώντας το αριστερό.

Έτυχε σε κάποια φάση να συναντήσω μια εργοθεραπεύτρια και τη ρώτησα γι' αυτό και μου είπε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα παιδί να μην έχει διαμορφώσει ακόμα προτίμηση για το ένα ή το άλλο χέρι ακόμα και μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων.:shock:

Οπότε, η δικιά σου 17 μηνών, μικρή δεν είναι για να έχει δείξει τόσο νωρίς σαφή προτίμηση και να την πάρεις και τοις μετρητοίς; Θα μου πεις βέβαια ίσως να έχει να κάνει με το ότι είναι και κορίτσι (τα αγόρια αιώνιοι βουτυρομπεμπέδες ρε γμτ :mrgreen:).

.....δε νομίζω τάκη....

Να σου πω την αλήθεια μέχρι τώρα δεν το είχα σκεφτεί.

Όμως επειδή βρίσκει συχνά μολύβια, μαρκαδόρους κτλ από τα μεγαλύτερα παιδιά, έχει σχεδόν συστηματοποιήσει το γράψιμο με το αριστερό. Μέχρι να κάνω αυτή την παρατήρηση δεν είχα δεί τίποτα που να μου κεντρίσει την προσοχή.

Αναρωτιέμαι τώρα.....

είναι αριστερόχειρας άρα να μην την ενοχλήσω για αλλαγή χεριού ή είναι δεξιόχειρας και απλά μπέρδεψε στο πώς να πιάνει το μολύβι; Τι να κάνω; Να επιμείνω στο να βάζω το μολύβι στο δεξί ή θα κάνω κακό;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Επειδή το είχα ρωτήσει και εγώ για τον δικό μου, μου είχε πει η εργοθεραπεύτρια ότι δεν ενθαρρύνουμε ποτέ τη χρήση του ενός ή του άλλου χεριού, ούτε καν έμμεσα (δίνοντάς του π.χ. κάτι με τρόπο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο χέρι για να το πάρει).

Δεν ξέρω αν αυτή η προσέγγιση είναι καθολική ή υπάρχουν "σχολές" και σε τέτοια θέματα. Πάντως εμένα μου ταιριάζει πολύ στον χαρακτήρα μου η φιλοσοφία της "μη επέμβασης", οπότε την υιοθέτησα χωρίς πολύ ψάξιμο. Περιμένω με ενδιαφέρον ωστόσο να δω αν υπαρχει και κάποια άλλη άποψη.

.....δε νομίζω τάκη....