Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Καλά Χριστούγεννα με ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ!!!


aglaia

Recommended Posts

Κατά τα περυσινά, θα λείψω και φέτος εις Παρισίους. Θα φύγω μετά τα Χριστούγεννα, μετά την Πρωτοχρονιά θα πάμε στη Grenoble και θα επιστρέψω των Φώτων!

 

Για να παρηγοριέστε όσο θα λείπω σας αφιερώνω εξαιρετικά τη συνταγή μου για τα μελομακάρονα. Είναι βελτιωμένη, τροποποιημένη και κυρίως πολύ καλά υπολογισμένη με δύο εκδοχές σιρόπι για κάθε γούστο (κάνω πλέον μόνο την 1η)

 

Μελομακάρονα

 

χωρίς "όσο πάρει και όσο σηκώσει"

 

 

Υλικά

 

2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο Μυτηλίνης (το προτιμώ)

½ φλ. χυμό πορτοκαλιού

½ φλ. κονιάκ

1 κ.γ. γαρύφαλλο κοπανισμένο

2 κ.σ. κανέλλα

2 κ.σ. βανίλια απόσταγμα ή 2 βανίλιες

ξύσμα από 2 πορτοκάλια κι ένα λεμόνι

1 κ.γ. σόδα

½ φλ. ζάχαρη

2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (Αγ. Γεωργίου)(340 g)

4 – 4 ½ φλ. αλεύρι "μάνα" κίτρινο κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν (τις δύο τελευταίες φορές έβαλα ακριβώς 480 γραμ. και γίνανε άψογα)

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά με τα αρωματικά, διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί (αν δεν το κάνουμε και ρίξουμε αμέσως το αλεύρι θα νομίσουμε ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι με τα γνωστά αποτελέσματα....)

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι. Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται. Το ιδανικό είναι να σκάνε πολύ λίγο στο ψήσιμο. Στην ανάγκη δοκιμάζουμε ψήνοντας ένα μελομακάρονο. Συνήθως δεν χρειάζεται το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι αλεύρι. Υπολογίστε περίπου 15-16 ml ζύμης για κάθε μελομακάρονο (κουτάλι μεζούρα). Ξεγελάνε στο μάτι και φαίνονται μικρά αλλά όταν ψήνονται φουσκώνουν και απλώνουν. Αν τα κάνετε μεγαλύτερα κινδυνεύουν να γίνουν σαν παντόφλες. Γίνονται περίπου 70 κομμάτια (σε κομψό μέγεθος!)

 

Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται παίρνουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 175ο C με αέρα για 25 min.

 

Σιρόπι

 

Εκδοχή 1η

 

3 φλ. ζάχαρη

1 ½ φλ. μέλι

1 φλ. νερό

 

Αφήνετε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα (η ένταση της φωτιάς όχι στο max, προσοχή δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας γιατί αν φουσκώσει και χυθεί... ποιος θα καθαρίσει τα σιρόπια;; )

 

Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω τους το βραστό σιρόπι (τα μελομακάρονα είναι κρύα). Σε 3 περίπου λεπτά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα γυρίζουμε άλλες δύο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα.

Ετοιμάζετε το καρύδι χοντροτριμμένο και βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω τους.Έτσι τα καρύδια μένουν στο μελομακάρονο κι όχι στην πιατέλα... :wink:

 

 

Κάνω πλέον μόνο την παραπάνω εκδοχή αλλά υπάρχει και η πιο παραδοσιακή γι αυτούς που τα προτιμούνε πιο μαλακά έως λασπωμένα.

 

 

Εκδοχή 2η

 

για πιο μαλακά έως λασπωμένα μελομακάρονα

 

3 φλ. ζάχαρη

1 ½ φλ. μέλι

2 φλ. νερό

 

 

Βουτάτε τα μελομακάρονα για 1 περίπου λεπτό. Αφού σιροπιάσετε περίπου τα μισά, αραιώνετε λίγο το σιρόπι με 1 φλ. καφέ νερό γιατί έχει δέσει και δεν απορροφάται από τα μελομακάρονα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.

 

Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω τους το βραστό σιρόπι (τα μελομακάρονα είναι κρύα). Σε 10 περίπου λεπτά τα γυρίζουμε ανάποδα. Αν τα προτιμάτε με λιγότερο σιρόπι, δοκιμάζετε και τα γυρίζετε νωρίτερα ή με περισσότερο αργότερα.

 

Το σιρόπι είναι υπερβολικό και η συνταγή είναι γι αυτούς που τα προτιμούνε λασπωμένα.

 

Χρονομέτρησα το σιρόπιασμα και κατέληξα στο εξής: στα 2 λεπτά είναι πολύ καλά για το γούστο μου, στα 3 λασπώνουν ελαφρώς, στα 4 λασπώνουν πολύ.

 

Για να κολλήσουν τα καρύδια βάζω λίγο σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι, το βράζω λίγη ώρα, δένει κάπως και όταν κρυώσει γίνεται σαν μέλι, σε αυτό βουτώ τα μελομακάρονα και τα βάζω στα καρύδια όπως παραπάνω για να κολλήσουν!

 

Καλά Χριστούγεννα! :)

 

Σημείωση:

Φλυτζάνι μεζούρα = 240 ml

κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού = 5 ml

κ.σ. = κουταλιά σούπας = 15 ml

 

Με αυτά τα κουτάλια μετρώ τις ποσότητες:

 

Για τα μελομακάρονα γεμίζω το κουτάλι των 15 ml και αφήνω ελάχιστα τη ζύμη να προεξέχει. Αφήνω τα μπαλάκια της ζύμης στο ταψί και μετά τα πλάθω σαν δάχτυλα, έτσι είναι ομοιόμορφα σε σχήμα και σε μέγεθος.

 

50418.zoom.1.jpg

 

εδώ το φλυτζάνι μεζούρα:

 

7176-2measuring_cups.jpg

 

και το κόσκινο για το αλεύρι:

 

flour_sifter.jpg

 

αν δεν έχετε κονιάκ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο ξηρό ποτό με αλκοολικούς βαθμούς 40 : ρακή χωρίς αρωματικά, βότκα, ουίσκι, σλιβοβίτσα, au de vie κλπ.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 77
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Κατά τα περυσινά, θα λείψω και φέτος εις Παρισίους. Θα φύγω μετά τα Χριστούγεννα, μετά την Πρωτοχρονιά θα πάμε στη Grenoble και θα επιστρέψω των Φώτων!

 

Εχω συγγενείς εκει και μαλιστα λεγαμε αν ήταν μεγαλύτερη η μωρουλινίτσα να πηγαίναμε καμια βόλτα :D Λες να "τρακάρουμε" του χρόνου ? :D

VgL7.jpgIgLdp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αχχχ Αγλαια τελεια ακουγεται ή μαλλον διαβαζεται :lol: η συνταγη.Θα την κανω μου φαινεται μιας και δεν εχει "οσο παρει",κατι που με δυσκολευει στα αληθεια πολυ,μιας και η μαμα μου δεν ειναι ιδιαιτερα της κουζινας και οτι μαγειρευω το μαθαινω απο βιβλια ή απο διαφορες συνταγες που βρισκω.

 

Ευχαριστουμε πολυ,καλα να περασετε και καλες γιορτες να εχουμε ολοι μας! :D

Link to comment
Share on other sites

Αγλαΐα, γιατι δεν προσθεσες αναμεσα στα σταδια παρασκευης των μελομακαρονων και το τι κανουμε με τα μωρακια μας?? Π.χ. "διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετα θηλαζουμε. Καθως περιμενουμε το μωρο για να ρευτει, αφήνουμε λίγο το μιγμα να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί" και αλλα τετοια ωραια!!

Καλο ταξιδι και καλα να περασεις!!

[/url]

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

 

Εχω συγγενείς εκει και μαλιστα λεγαμε αν ήταν μεγαλύτερη η μωρουλινίτσα να πηγαίναμε καμια βόλτα :D Λες να "τρακάρουμε" του χρόνου ? :D

 

Για του χρόνου είναι νωρίς ακόμη αλλά θα το θέλαμε πολύ! Πέρυσι πήγαμε και το Πάσχα και περάσαμε καταπληκτικά στις Άλπεις!

Link to comment
Share on other sites

Αγλαΐα, γιατι δεν προσθεσες αναμεσα στα σταδια παρασκευης των μελομακαρονων και το τι κανουμε με τα μωρακια μας?? Π.χ. "διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετα θηλαζουμε. Καθως περιμενουμε το μωρο για να ρευτει, αφήνουμε λίγο το μιγμα να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί" και αλλα τετοια ωραια!!

Καλο ταξιδι και καλα να περασεις!!

[/url]

 

Είπα να μη σας μπερδέψω! Η αλήθεια είναι ότι αν γίνουν παύσεις ενδιάμεσα δεν τρέχει τίποτα!

Link to comment
Share on other sites

Φέτος με το μωρό τα Χριστούγεννα θα είναι σίγουρα τα πιο ωραία της μέχρι τώρα ζωής μου! :D

Γι΄αυτό λέω να φτιάξω τη συνταγή σου έτσι.....για το καλό!!

Δεν είμαι καθόλου της μαγειρικής αλλά σιγά-σιγά λέω να ξεκινήσω να μαθαίνω!

Καλά να περάσεις!

Σίγουρα θα είναι πανέμορφο το Παρίσι!!!!

:D:D

vbHl.jpg.png
Link to comment
Share on other sites

Αγλαΐα, γιατι δεν προσθεσες αναμεσα στα σταδια παρασκευης των μελομακαρονων και το τι κανουμε με τα μωρακια μας?? Π.χ. "διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετα θηλαζουμε. Καθως περιμενουμε το μωρο για να ρευτει, αφήνουμε λίγο το μιγμα να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί"
:lol::lol::lol:
Link to comment
Share on other sites

Αγλαία μου άνοιξες την όρεξη με τη συνταγή!!!

 

Θα μπορούσα αντί για ζάχαρη να βάλω σκέτο μέλι, ή αγάβη, ή στέβια που υπάρχει και σε σκόνη??

 

Αν ναι θα τα φτιάξω σίγουρα!!!! :D

 

 

Εύχομαι να περάσεις τέλεια!! :wink:

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αγλαία μου άνοιξες την όρεξη με τη συνταγή!!!

 

Θα μπορούσα αντί για ζάχαρη να βάλω σκέτο μέλι, ή αγάβη, ή στέβια που υπάρχει και σε σκόνη??

 

Αν ναι θα τα φτιάξω σίγουρα!!!! :D

 

 

Εύχομαι να περάσεις τέλεια!! :wink:

 

Ευχαριστώ!

 

Από τη ζύμη μπορείς να αφαιρέσεις εντελώς τη ζάχαρη, η διαφορά είναι μικρή.

 

Το σιρόπι αν μπορείς να το προσαρμόσεις σε νερό με μέλι, νομίζω ότι γίνεται μια χαρά. Αν έχεις ήδη ένα σιρόπι που φτιάχνεις ίσως να είναι καλό και για τα μελομακάρονα.

Link to comment
Share on other sites

Αγλαΐα μου, είναι το αγαπημένο μου γλυκό...κάθε χρόνο η μαμά μου τα φτιάχνει τέλεια... μια μια πολύ παλια συνταγή....φέτος στο σπιτάκι μας με τα πρώτα Χριστούγεννα με την μικρή λέω να τα φτιάξω εγώ με την δική σου συνταγή... :)

eNeap2.pngNziDp2.png
Link to comment
Share on other sites

Αγλαΐα μου, είναι το αγαπημένο μου γλυκό...κάθε χρόνο η μαμά μου τα φτιάχνει τέλεια... μια μια πολύ παλια συνταγή....φέτος στο σπιτάκι μας με τα πρώτα Χριστούγεννα με την μικρή λέω να τα φτιάξω εγώ με την δική σου συνταγή... :)

 

Αν τα κάνεις καλύτερα θα θιχθεί η μαμά;

Link to comment
Share on other sites

Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω τους το βραστό σιρόπι (τα μελομακάρονα είναι κρύα). Σε 3 περίπου λεπτά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα γυρίζουμε άλλες δύο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα.

Ετοιμάζετε το καρύδι χοντροτριμμένο και βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω τους.Έτσι τα καρύδια μένουν στο μελομακάρονο κι όχι στην πιατέλα... :wink:

 

Αγλαΐα θέλω να σε ρωτήσω κάτι διευκρινιστικό για το μέλωμα..

(Λαμπρινή μη γελάς...) :D

 

Όσο είναι το σιρόπι το μοιράζουμε όλο στα ταψάκια? Και όταν τα γυρίσουμε την πρώτη φορά μετά από 3 λεπτά περιμένουμε πάλι 3 λεπτά? Ή μετά το κάνουμε γρήγορα? Και τέλος τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψάκια με το σιρόπι ή στην πιατέλα που θα τα βάλουμε?

 

Συγγνώμη για τις τόσες λεπτομέρειες, αλλά θυμάμαι τη μαμά μου πως τα βάζει μέσα στην κατσαρολα με το σιρόπι και τα γυρίζει εκεί με μια κουτάλα. Μετά τα στρώνει στην πιατέλα.. Γι'αυτό μου φαίνεται καινούριο κόλπο και δεν το καταλαβαίνω καλά.. :lol::lol::lol:

  lazy.gif

Link to comment
Share on other sites

Όσο είναι το σιρόπι το μοιράζουμε όλο στα ταψάκια?

 

Ναι, και να είσαι δίκαιη στο μοίρασμα!

 

Και όταν τα γυρίσουμε την πρώτη φορά μετά από 3 λεπτά περιμένουμε πάλι 3 λεπτά? Ή μετά το κάνουμε γρήγορα?

πάλι 3 λεπτά

(3 λεπτά κανονικά, 3 λεπτά ανάποδα, 3 λεπτά κανονικά, τα αφήνουμε να χλιαρύνουν ανάποδα)

 

Και τέλος τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψάκια με το σιρόπι ή στην πιατέλα που θα τα βάλουμε?

δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς γιατί θα κολλάει πολύ το σιρόπι και δεν θα μπορούμε να τα κάνουμε κουμάντο

τα παίρνουμε ένα ένα, τα βουτάμε στα καρύδια, τα καρύδια κολλάνε και τα βάζουμε στην πιατέλα

 

Συγγνώμη για τις τόσες λεπτομέρειες, αλλά θυμάμαι τη μαμά μου πως τα βάζει μέσα στην κατσαρολα με το σιρόπι και τα γυρίζει εκεί με μια κουτάλα. Μετά τα στρώνει στην πιατέλα.. Γι'αυτό μου φαίνεται καινούριο κόλπο και δεν το καταλαβαίνω καλά.. :lol::lol::lol:

 

Το δεύτερο σιρόπι είναι ακριβώς γι αυτή τη δουλειά που είναι πολύ μπελαλίδικη. Όσο το σιρόπι βράζει πήζει και δεν απορροφάται καλά ενώ στην αρχή μπορεί να τα μαλακώσει εντελώς. Στη μέση του σιροπιάσματος θέλει λίγο αραίωμα με ένα φλυτζανάκι νερό και περισσεύει πολύ σιρόπι.

 

Μπορείς να το ρίξει και αυτό το σιρόπι στο ταψί αλλά γίνονται πολύ μαλακά και δεν μου αρέσουν, αν και αρέσουν σε πολλούς.

 

Το πρώτο σιρόπι έγινε κατά λάθος, μέτρησα λάθος το νερό (όταν έχεις παιδιά...) και βήκε τέλειο! Μετά απορρούσα γιατί δεν μου περίσσεψε σιρόπι και όταν κατάλαβα τι έγινε το ξαναδοκίμασα και το διόρθωσα στην συνταγή! :)

:wink:

Link to comment
Share on other sites

 

Και όταν τα γυρίσουμε την πρώτη φορά μετά από 3 λεπτά περιμένουμε πάλι 3 λεπτά? Ή μετά το κάνουμε γρήγορα?

πάλι 3 λεπτά

(3 λεπτά κανονικά, 3 λεπτά ανάποδα, 3 λεπτά κανονικά, τα αφήνουμε να χλιαρύνουν ανάποδα)

 

 

Δεν είναι πολύ όμως να μείνουν 9 λεπτά? ή απλά δεν κολυμπάνε στο σιρόπι όπως φαντάζομαι..? :roll:

Πάντως το κόλπο είναι τέλειο!! Κερδίζεις απίστευτο χρόνο για το μέλωμα και έχεις μόνο να πλύνεις μετά αυτά τα ταψάκια...

  lazy.gif

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...