Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ !!!


aglaia

Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 73
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

αγλαια να πω και απο εδω οτι γιναν πολυ ωραια τα μελομακαρονα σου! :)

ηθελα ομως να σε ρωτησω..εκανα την πρωτη εκδοχη..αλλα θα ηθελα να γινουν λιγο πιο μαλακα και να απορροφησουν λιγο παραπανω σιροπι οχι ομως και να γινουν λασπωμενα... να βάλω λιγοτερο αλευρι?(ειχα βαλει 4μιση φλυτζανια) να βαλω 4 φλ. για παραδειγμα? ή να βαλω περισσοτερο νερο στο σιροπι?ποια ειναι η γνωμη σου?

 

Η ζύμη παραμένη σταθερή δεν αλλάζει. Σιρόπια υπάρχουν σε δύο εκδοχές. Τα λασπωμένα γίνονται με το σιρόπι Β, δες και παραπάνω τις διευκρινήσεις.

 

Αναστασία, τώρα ξαναδιάβασα το ποστ σου και την απάντηση και νομίζω ότι δεν ήμουν όσο διευκρινιστική χρειαζότανε...

 

Το αλεύρι μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο πατικωμένο και δεν είναι πολύ καλός τρόπος η κατ'όγκο μέτρηση (αν και βολεύει στις περισσότερες)

 

Αν έχεις ηλεκτρονική ζυγαριά ζύγισέ το και βάλε 480-500 γραμμάρια.

 

Νομίζω ότι αυτή η ποσότητα είναι πιο κοντά στα 4 φλιτζάνια.

Link to comment
Share on other sites

Αντε και μια ακομη ερωτηση (τι το θελες βρε αγλαία μου, ξινό στο βγαλαμε). Το λαδι (ελαιολαδο θα βαλω) το χτυπαμε καθολου ή ενα απλο ανακατεμα με τα μυρωδικά?

Απλό ανακάτεμα!

Link to comment
Share on other sites

Μωρε κι εγω λασπη τα ηθελα αλλά δεν βγηκαν και τοσο...αλλά μπερδεψα τις οδηγιες της Αγλαιας

δεν τα μπέρδεψες εσύ, είναι μπερδεμένα γραμμένη γιατί λείπει ένα κομμάτι...:oops:

 

την ξαναέγραψα εδώ:

 

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=13669

 

ζήτησα από τον αντμίν να την αντικαταστήσει αλλά δεν το έκανε.

 

στην 2η εκδοχη του σιροπιου και δεν τα αφησα 10 λεπτα.Τα αναποδοσυρισα 3 λεπτα για 3 φορες και μετα τα αφησα να σταθουν ολο το βραδυ αναποδα.

 

Τελικα αυτο το σιροπι που δεν ειχαν πιει το εριξα στην πιατελα,και αυτα που ειναι κατω κατω εχουν λασπωσει,τα πανω ειναι λιγο μπισκοτε...

Με αυτόν τον τρόπο έχεις μελομακάρονα για όλα τα γούστα! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Τα μελομακάρονα που φτιάξαμε μαζί με τον Αναστάση !!!

 

DSC09107-1.jpg

 

Αγλαϊά ευχαριστούμε για την συνταγή!!!

Έγιναν πεντανόστιμα !!!

 

Και του χρόνου να είμαστε καλά !!!

698927w3uri2g9kq.gif + 698925jp6q6xl5uz.gif
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Σοφια πολυ ομορφα;

Με κουπ πατ τα εκοψες;

Η ζυμη που εκανα εγω ηταν αρκετα νερουλη με αποτελεσμα να ανοιξουν στο ψησιμο και να γινουν αρκετα λεπτα.Εβαλα 4 κουπες αλευρι,εσυ μαλλον εβαλες πιο πολυ?

Link to comment
Share on other sites

Χτές έκανα και εγώ την συνταγή της Αγλαϊας με τα μελομακάρονα, την τελείωσα στις 20:00, βγήκαν 65 κομμάτια, σήμερα το πρωϊ τα μέτρησα και έχουμε 20 χωρίς να δώσουμε πουθενά. Ο άντρας μου έπαθε πλάκα, μου είπε αν δεν σε έβλεπα να τα φτιάχνεις θα νόμιζα οτι πήγες έξω τα αγόρασες και είπες οτι τα έφτιαξες εσύ. Πολύ ωραία συνταγή Αγλαϊα, σε ευχαριστούμε πολύ!!!Καλές γιορτές να έχουμε όλοι!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αν αντιστρεψουμε τη δοσολογια για το σιμιγδαλι και το αλευρι τοτε γινονται λασπωμενα. :wink: θελει περισσοτερο σιμιγδαλι δηλαδη αντι για αλευρι.

 

Σκέφτομαι να τα φτιάξω και εγώ,ελπίζω φέτος να μου πετύχουν.

πέρισι μου βγήκαν χάλια,μου λάσπώσανε με διαφορετική συνταγή όμως.

Δεν θυμάμαι όμως να έβαλα συμιγδάλι :roll:

Link to comment
Share on other sites

Σοφια πολυ ομορφα;

Με κουπ πατ τα εκοψες;

Η ζυμη που εκανα εγω ηταν αρκετα νερουλη με αποτελεσμα να ανοιξουν στο ψησιμο και να γινουν αρκετα λεπτα.Εβαλα 4 κουπες αλευρι,εσυ μαλλον εβαλες πιο πολυ?

 

frene με κουπάτ τα έκοψα για να έχουν γιορτινή εμφάνιση !!!

Η ζύμη δεν μου βγήκε ούτε νερουλή αλλά ούτε και σφιχτή....

Έβαλα 4 κούπες αλεύρι αλλά και 4,5 καλύτερα θα ήταν ...

 

Η συνταγή της Αγλαϊας τα γράφει πολύ αναλυτικά !!!

 

Κορίτσια χαίρομαι που σας άρεσαν τα μελομακαρονά μου !!!

698927w3uri2g9kq.gif + 698925jp6q6xl5uz.gif
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν.....αγλαια μου τα έφτιαξα,τι να πω :D ΤΕΛΕΙΑ

Επιτέλους,έφτιαξα ωραιότατα μελομακάρονα και θα πάρω για να πάω μερικά στη πεθερά και τα ανηψάκια.

Να είσαι κάλα, ευχαριστώ πόλυ

Να έχετε χαρούμενα Χριστουγεννα :D

 

ΥΓ.Σας γράφω ένα tip το όποιο είναι ότι όταν στο τέλος έριξα το αλεύρι,το ανακάτεψα ελαφρώς(και λίγο με το κουτάλι, ίσα ίσα να ξεκόλαει το μείγμα από το σκεύος,έτσι ώστε να μη τους βγεί το λάδι :wink:

Link to comment
Share on other sites

Να πω κι εγώ εντυπώσεις:

 

από γεύση τέλεια!

Αλλά

δεν φούσκωσαν πολύ δηλαδή σχεδόν καθόλου

και τώρα 2 μέρες μετά διαλύονται όταν τα πιάνεις.

Α επίσης έχουν μια αίσθηση κάπως κρατσανιστή, σαν να έχει χώμα μέσα

από το σιμιγδάλι φαντάζομαι αλλά γιατί?

 

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εμφάνιση?

Να βάλω περισσότερο αλεύρι (έβαλα 4 κούπες) και λιγότερο σιμιγδάλι?

Μήπως παίζει ρόλο που ο φούρνος δεν εχει αέρα?

Για πείτε για πείτε...γιατί θα έχει επανάληψη από εβδομάδα! :D

Link to comment
Share on other sites

Λοιποοοον,γερκινα τωρα θα εγραφα κι εγω,γιατι η 1η δοση,μου βγηκε καπως ετσι,οπως η δικια σου.Και ξερεις γιατι;Εβαλα κι εγω 4 κουπες αλευρι,αλλά δεν ηταν 480γρ(καθε κουπα υποτιθεται χωραει125γρ αλευρι)αλλά 350γρ μόνο.Παρολο που εχω ζυγαρια κουζινας δεν σκεφτηκα να το ζυγισω...Ζυγισα μετα απο μερες το αλευρι που ειχε περισσεψει μεσα στην συσκευασια και ειδα οτι ηταν 650γρ.Αρα ειχα βαλει πολυ λιγο,γι αυτο και ειχαν γινει πολυ λεπτα,δεν μπορεσαν να αποροφησουν πολυ σιροπι και ετσι γιναν λιγακι τραγανιστα.

Χθες εκανα την 2η δοση,η οποια εγινε τελεια!!!Καμια σχεση με την πρωτη!

Και μαλιστα,επειδη ειχα μονο μια κουπα σιμιγδαλι,εβαλα αυτην και 650γρ αλευρι και εγιναν ΖΟΥΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ(που λεει κι η Λαμπρινη :D )

Παντως,νομιζω οτι αν ακολουθησεις την συνταγη της Αγλαιας ακριβως και βαλεις το σωστο αλευρι,θα γινουν οκ!Απλα το θεμα ειναι οτι το αλευρι στην κουπα αν το "ζουπηξεις",αν το πιεσεις,θα χωρεσει περισσοτερο,γι αυτο δεν ειναι πολυ αξιοπιστη η μετρηση του με κουπες :wink:

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κοίτα να δεις..

Κι η αλήθεια είναι χρησιμοποίησα μικρή κούπα.

 

Ευχαριστώ για την απάντηση!

 

Γερακίνα, στην πρώτη σελίδα έχω και την κούπα μεζούρα για να μη διαμαρτύρεστε όταν δεν βγαίνουν καλά!

 

Αχ, να πάρετε μια ηλεκτρονική ζυγαριά να μην κάνετε τέτοια μπερδέματα. Εγώ δεν μετρώ τίποτα με κούπες. Τα έχω μετατρέψει όλα σε γραμμάρια και ζυγίζω, έτσι δεν λερώνω τίποτα. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Παντως,νομιζω οτι αν ακολουθησεις την συνταγη της Αγλαιας ακριβως και βαλεις το σωστο αλευρι,θα γινουν οκ!Απλα το θεμα ειναι οτι το αλευρι στην κουπα αν το "ζουπηξεις",αν το πιεσεις,θα χωρεσει περισσοτερο,γι αυτο δεν ειναι πολυ αξιοπιστη η μετρηση του με κουπες :wink:

 

και χωρίς να το ζουπήξεις, μόνο να το κουνήσεις αλλάζει στο μέτρημα...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Κοριτσια καλημερα! Δεν ηθελα να ανοιξω νεο τοπικ και ειπα να συνεχισω σε αυτο. Μου εχουν περισσεψει αρκετα μελομακαρονα. Για να μην τα πεταξω εχει κανεισ καμια ιδεα τι να τα κανω? Το cheesecake πως σας φαινεται? Θα γινει καλο η οχι? Τι μπορω να τα κανω???

Link to comment
Share on other sites

  • 2 χρόνια μετά...

κοριτσια καλησπερα. εχθες το απογευμα εφτιαξα μελομακαρονα τα οποια εγιναν υπεροχα! το προβλημα μου ειναι οτι περσι που ειχα ξαναφτιαξει (αλλη συνταγη βεβαια) υστερα απο 10 μερες περιπου μουχλιασαν! δεν ξερω τι εφταιξε και η αληθεια ειναι οτι εχω αγχωθει μην ξαναπαθω το ιδιο και φετος. οχι τιποτα αλλο λυπαμαι και τον κοπο γιατι ειμαι 8 μηνων εγκυουλα! τι μπορει να εφταιξε βρε κοριτσια για να το προσεξω? α τα εχω βαλει σε πιατελα ξεσκεπαστα προς το παρον.

url=http://lilypie.com]d9cfp2.png[/url]

[u4Ft1p2.png

Link to comment
Share on other sites

νομιζω καλη μου οτι πρεπει να ειναι σκεπασμενα με μεμβρανη οσα θες στη πιατελα και τα υπολοιπα ψυγειο σε μπωλ εμενα ετσι διατηρουνται.....αλλα τα φτιαχνω κατα της 15 δεκεμβρη....καλα :P:p:pχριστουγεννα

Link to comment
Share on other sites

χωρίς "όσο πάρει και όσο σηκώσει"

 

 

Υλικά

 

2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο Μυτηλίνης (το προτιμώ)

½ φλ. χυμό πορτοκαλιού

½ φλ. κονιάκ

1 κ.γ. γαρύφαλλο κοπανισμένο

2 κ.σ. κανέλλα

2 βανίλιες (προτιμώ 2 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας)

ξύσμα από 2 πορτοκάλια κι 1 λεμόνι (κατά προτίμηση βιολογικά)

1 κ.γ. σόδα

½ φλ. ζάχαρη (και με 1/4 μια χαρά γίνονται)

2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (Αγ. Γεωργίου)(340 g)

4 – 4 ½ φλ. αλεύρι "μάνα" κίτρινο κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν (τις δύο τελευταίες φορές έβαλα ακριβώς 480 γραμ. και γίνανε άψογα)

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. αλάτι

 

 

Επιπλέον μπαχαρικά που δεν περιλαμβάνονται στις παραδοσιακές συνταγές αλλά τα κάνουν ξεχωριστά:

 

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. μπαχάρι

 

Αν δεν έχετε κονιάκ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιδήποτε ποτό με 40 αλκοολικούς βαθμούς: ρακή (χωρίς γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά), βότκα, ουίσκι, σλιβοβίτσα, eau de vie κλπ.

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά με τα αρωματικά, διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί (αν δεν το κάνουμε και ρίξουμε αμέσως το αλεύρι θα νομίσουμε ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι με τα γνωστά αποτελέσματα....)

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν.

 

Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι. Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται. Το ιδανικό είναι να σκάνε πολύ λίγο στο ψήσιμο. Στην ανάγκη δοκιμάζουμε ψήνοντας ένα μελομακάρονο. Συνήθως δεν χρειάζεται το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι αλεύρι.

 

Υπολογίστε περίπου 15-16 ml ζύμης για κάθε μελομακάρονο (κουτάλι μεζούρα). Ξεγελάνε στο μάτι και φαίνονται μικρά αλλά όταν ψήνονται φουσκώνουν και απλώνουν. Αν τα κάνετε μεγαλύτερα κινδυνεύουν να γίνουν σαν παντόφλες. Γίνονται περίπου 70 κομμάτια (σε κομψό μέγεθος!)

 

Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται παίρνουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 175ο C με αέρα για 25 min.

 

Μπορείτε να ψήσετε δύο ταψιά μαζί στον αέρα, στις θέσεις 2 και 4, σε αυτή την περίπτωση στα 15 λεπτά αλλάζετε τη θέση στα ταψιά (βάζετε το πάνω κάτω) και ψήνετε συνολικά 30 min δηλαδή 5 λεπτά περισσότερα.

 

Σιρόπι

 

Εκδοχή 1η

 

3 φλ. ζάχαρη

1 ½ φλ. μέλι

1 φλ. νερό

 

Αφήνετε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα (η ένταση της φωτιάς όχι στο max, προσοχή δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας γιατί αν φουσκώσει και χυθεί... ποιος θα καθαρίσει τα σιρόπια;; )

 

Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω τους το βραστό σιρόπι (τα μελομακάρονα είναι κρύα). Σε 3 περίπου λεπτά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα γυρίζουμε άλλες δύο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα.

Ετοιμάζετε το καρύδι χοντροτριμμένο και βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω τους.Έτσι τα καρύδια μένουν στο μελομακάρονο κι όχι στην πιατέλα... :wink:

 

 

Τα έκανα χθες...

απλά τέλεια..( πρόσθεσα και τα εξτρα μπαχαρικά,).

Η ζύμη σούπερ, ούτε να κολάει, ευκολόπλαστη, τέλειο άρωμα και ακριβώς όπως μου αρέσουν, τραγανά.

Επίσης μπόρεσα πολύ εύκολα και τα έκοψα με κουπ πατ σε αστεράκια.

Το μόνο που δεν μου πέτυχε είναι ότι δεν "ήπιαν" όλο το σιρόπι, τουλάχιστον μέχρι τις 8 παρά που ήμουν στο σπίτι και τα κοιτούσα.

rQGhp3.png
Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Τα έκανα και εγώ εχθές και όσοι τα δοκίμασαν είπαν τα καλύτερα. Πολύ αρωματικά και νόστιμα. Είχε έρθει ένας φίλος στο σπίτι και έφαγε 5 μελομακάρονα για να καταλάβετε!!!

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...