Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πρωτη μαστογραφια

Recommended Posts

Διαφημίσεις

Στα 40 ξέρω εγώ ότι γίνεται η πρώτη εκτός αν υπάρχει ιστορικό και πρέπει να γίνει αρκετά νωρίτερα.  Μέχρι τότε βέβαια καλό είναι να κάνουμε αυτοέλεγχο κάθε μήνα κι αν υπάρχουν πχ ινοαδενώματα (πολύ σύνηθες) να κάνουμε υπέρηχο,  όσο συχνά μας ορίσει ο γιατρός. 

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Στα 35 ηξερα κι εγω.Ο γιατρος μου θεωρει πως δε χρειαζεται ακομα.ψαχνοντας διαβασα ότι πριν τα 40 η ακτινοβολια κανει κακο.Κι εκει καπου χαθηκα.Γι αυτό ηθελα να δω οι υπολοιπες τι κανετε.

Διαφημίσεις

Θα έπρεπε να κάνεις πολλεεεεες μαστογραφίες για να πάθεις ζημιά. Μαστογραφία δεν κάνουν νεες κοπέλες γιατί το στήθος έχει μεγάλη πυκνότητα και δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος, όχι λόγω επικινδυνότητας. Ο κίνδυνος από ένα καρκίνο που δε διαγνώστηκε εγκαίρως είναι απείρως μεγαλύτερος από τον κίνδυνο 100 μαστογραφιών.

11 hours ago, Lisbet said:

Ούτως ή άλλως, η μαστογραφία συνοδεύεται από υπέρηχο, οπότε ξεπερνιέται και το θέμα του πυκνού μαστού.

Δεν είναι απαραίτητο. Ειναι διαφορετικές εξετάσεις, και γράφονται χώρια και γίνονται χώρια. Εχω κάνει πολύ περισσότερες μαστογραφίες από υπέρηχους.

Επισης κατι άλλο που διαβαζω είναι ότι με τη μαστογραφια υπαρχουν πολλες πιθανότητες να προκυψει λαθος αποτέλεσμα και να αναγκάζεται μια γυναικα να μπει σε μια ασκοπη διαδικασια βιοψίας και αγχους χωρις λογο.Εχει τυχει κατι τετοιο σε καμια?

Διαφημίσεις

57 minutes ago, ΑΡΓΚ said:

Δεν είναι απαραίτητο. Ειναι διαφορετικές εξετάσεις, και γράφονται χώρια και γίνονται χώρια. Εχω κάνει πολύ περισσότερες μαστογραφίες από υπέρηχους.

Eμένα, επειδή ξεκίνησα νωρίς και λόγω πυκνού μαστού, μου τα γράφουν και τα κάνω πάντα μαζί. Έχω ένα πολύ μικρό ιναδένωμα, το οποίο δε φάνηκε πέρισυ στη μαστογραφία, αλλά στον υπέρηχο.

42 minutes ago, Niki81 said:

Επισης κατι άλλο που διαβαζω είναι ότι με τη μαστογραφια υπαρχουν πολλες πιθανότητες να προκυψει λαθος αποτέλεσμα και να αναγκάζεται μια γυναικα να μπει σε μια ασκοπη διαδικασια βιοψίας και αγχους χωρις λογο.Εχει τυχει κατι τετοιο σε καμια?

Να παίρνουν 2η γνώμη έχω ακούσει, αλλά άσκοπη βιοψία, όχι. Δεν το θεωρώ απίθανο να συμβεί, αλλά επίσης δεν πιστεύω ότι είναι λόγος να αποτρέπει μια γυναίκα σήμερα από μια τόσο σημαντική εξέταση.

3 hours ago, Niki81 said:

To να σε στείλει η μαστογραφία για βιοψία είναι πιθανό. Το να ειναι η βιοψία καθαρή είναι ευχής έργο. Ο λόγος που κάνεις και τη μαστογραφία και τη βιοψία είναι γι αυτή τη μία στις 100 που δε θα είναι όλα καλά. 

Πέρυσι και πρόπερσι, όταν έκανα υπέρηχο μαστών στα πλαίσια του ετήσιου check up (έγινα 35 πριν έναν μήνα), μου είχαν πεί ότι πλέον το επίσημο πρωτόκολλο προβλέπει ότι μεταξύ 35-40 πρέπει να γίνεται μια μαστογραφία αναφοράς και πια μετά τα 40 να γίνεται μαστογραφία κάθε χρόνο.

Ξέρω το ίδιο με τη Deena, 35-40 ετών η 1η μαστογραφίας αναφοράς, εφόσον δεν υπάρχει ιστορικό.  

Στα 35 έμεινα έγκυος οπότε δεν έκανα, και πρόσφατα που πήγα για test pap ο γιατρός μου είπε ότι θα πρέπει να κάνω την πρώτη μαστογραφία λόγω ηλικίας. Επειδή όμως θηλάζω και δε θα είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα, είπαμε θα την κάνω το λιγότερο 6 μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού (όποτε αυτή γίνει). Προσωπικά έχω ακούσει για λάθος εκτιμήσεις σε περιπτώσεις που λόγω κακής πληροφόρησης, έγινε μαστογραφία ενώ η γυναίκα θήλαζε ή είχε διακόψει πολύ πρόσφατα.

Ναι συνήθως δεν είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα όταν θηλάζεις, όμως υπάρχουν μαστολόγοι (τουλάχιστον λίγο που το είχα ψάξει) που ξέρουν να διαβάζουν το στήθος μιας θηλάζουσας. 

Πωπω πάντα είχα μακρινή τη μαστογραφία στο μυαλό μου και ξαφνικά είναι κάτι που πρέπει να γίνει όπου να ναι αγρρρρ. :twisted: (36 σε λίγο καιρό)

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Διαφημίσεις

Ενημερωτικα να πω ότι πηγα σε κεντρο μαστου ιδιωτικου νοσοκομείου προκειμενου να κανω μαστογραφια.Εξ αρχης η κοπελα που θα μου εκανε τη μαστογραφια εδειξε να μην κατανοει γιατι θελω να κανω μαστογραφια.Μου ζητησε να μιλησω πρωτα με ένα μαστολογο.Αυτος μου ειπε ότι πλεον τα δεδομενα εχουν αλλαξει...ότι πρωτη μαστογραφια συνισταται στα 40.οτι η ολη ιστορια με τη μαστογραφια αναφορας είναι καταλειπα προηγουμενων ετων και πλεον θεωρουν ότι δε βοηθαει πουθενα.Μου εκανε υπερηχο.Μπορω μου ειπε να κανω κάθε χρονο υπερηχο η οποτε θελω γιατι δεν εχει ακτινοβολια αλλα μαστογραφια στα 40.

πρίν από 3 λεπτά , Niki81 είπε:

Ενημερωτικα να πω ότι πηγα σε κεντρο μαστου ιδιωτικου νοσοκομείου προκειμενου να κανω μαστογραφια.Εξ αρχης η κοπελα που θα μου εκανε τη μαστογραφια εδειξε να μην κατανοει γιατι θελω να κανω μαστογραφια.Μου ζητησε να μιλησω πρωτα με ένα μαστολογο.Αυτος μου ειπε ότι πλεον τα δεδομενα εχουν αλλαξει...ότι πρωτη μαστογραφια συνισταται στα 40.οτι η ολη ιστορια με τη μαστογραφια αναφορας είναι καταλειπα προηγουμενων ετων και πλεον θεωρουν ότι δε βοηθαει πουθενα.Μου εκανε υπερηχο.Μπορω μου ειπε να κανω κάθε χρονο υπερηχο η οποτε θελω γιατι δεν εχει ακτινοβολια αλλα μαστογραφια στα 40.

και εμένα θεσσαλονίκη στο διαβαλκανικό δεν ήθελαν να μου κάνουν με βάση την ηλικία. ήταν πολύ επίμονοι για αυτό. που λες οκ ιδωτικό, θα το πληρώσεις τι ζόρι να τραβάνε! μεσολάβησε ο γιατρός. αλλά επανάληψη μετά από 3 χρόνια τουλάχιστον μου είπαν. και μου έδωσαν το ελεύθερο για υπερήχους όπως εσένα.

Κράτα το

Κράτα το

56 minutes ago, λουκουμαδάκι said:

και εμένα θεσσαλονίκη στο διαβαλκανικό δεν ήθελαν να μου κάνουν με βάση την ηλικία. ήταν πολύ επίμονοι για αυτό. που λες οκ ιδωτικό, θα το πληρώσεις τι ζόρι να τραβάνε! μεσολάβησε ο γιατρός. αλλά επανάληψη μετά από 3 χρόνια τουλάχιστον μου είπαν. και μου έδωσαν το ελεύθερο για υπερήχους όπως εσένα.

Κι εμενα στην αρχη η κοπελα μου ειπε αν θες σωνει και ντε να την κανεις θα κανουμε τωρα αλλα μετα θα ξανακανεις μετα από 3-4 χρονια.Κι εμενα μου εκανε εντυπωση.Εγω δεν εκανα τελικα.

1 ώρα πρίν, Niki81 είπε:

Κι εμένα μου τα λέγανε στο ιδιωτικό αυτά, όταν πρωτοπήγα στα 32 μου. Και τους είπα ότι η μακαρίτισσα η μάνα μου εμφανισε καρκίνο του μαστού στα 35. Στα 40 μου θα ήμουν στα θυμαράκια, αν, ο μη γένοιτο, είχα το ίδιο πρόβλημα. Η κοπέλα επέμενα να ξαναπάω τουλάχιστον στα 35 και της είπα επί λέξει, δλδ να ξανάρθω σε 3 χρόνια να μου πεις "έχεις καρκίνο";

Ευτυχώς, μέχρι σήμερα (41 σχεδόν), όλα καλά. Αυτό που δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν πρέπει να κάνω, είναι η εξέταση που δείχνει την προδιάθεση για καρκίνο του μαστού. 

Επεξεργάστηκαν by Lisbet

Αυτά μου τα ειπαν εμενα δεδομενου ότι δεν υπαρχει ιστορικο.Εννοειται ότι αν υπαρχει ιστορικο μιλαμε για τελειως διαφορετικη προσεγγιση.

πρίν από 27 λεπτά , Niki81 είπε:

Αυτά μου τα ειπαν εμενα δεδομενου ότι δεν υπαρχει ιστορικο.Εννοειται ότι αν υπαρχει ιστορικο μιλαμε για τελειως διαφορετικη προσεγγιση.

@Niki81, το ιστορικό όμως από κάποιον ξεκινάει. Κι η μητέρα μου θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχε ξεκινήσει το ψάξιμο νωρίτερα. Δεν της περνούσε καν από το μυαλό, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ιστορικό στην οικογένειά της - ήταν η πρώτη. Στα 35 της, τη μια μέρα είχε τα κακά αποτελέσματα στα χερια της, την επόμενη (στην κυριολεξία, γιατί τη μαστογραφία την είχε κάνει στο Θεαγένειο) τη βάλανε χειρουργείο. Και καπάκι χημειοθεραπείες, όλο το πακέτο.

Χωρίς να θέλω να σε κάνω να νιώσεις άσχημα, υποθέτω ότι είσαι άνω των 30 ετών, οπότε, έναν υπέρηχο καλό θα ήταν να κάνεις κάθε χρόνο, σε κάθε περίπτωση. 

Εγώ κάνω υπέρηχο κάθε 6 μήνες και μαστογραφία κάθε χρόνο.

Επεξεργάστηκαν by Lisbet

αν τρέχει στην οικογένεια από τη μητέρα ο μη ορμονοεξαρτούμενος καρκίνος μαστού (τριπλά αρνητικό τον λένε οι γιατροί) καλό είναι να κάνουμε την εξέταση για τα brca1 και 2. αν όχι νομίζω ο ορμονοεξαρτούμενος χτυπάει όποια να'ναι χωρίς κληρονομικότητα απαραίτητα. αν μας διαβάζει κανας γιατρός ας μας τα πει πιο αναλυτικά και πιο σωστά! πάντως κορίτσια τα περιστατικά αυξάνονται. φταίει το ότι κάνουμε μεγαλύτερες παιδιά; φταίει η διατροφή ο τρόπος ζωής; φταίνε όλα μαζί; τεσπα.. μεγάλη κουβέντα.

οπότε αυτό που μένει είναι η πρόληψη όπως τα λέτε. μαστογραφία και στα 35 και υπερήχους συχνούς και αιματολογικές.

Κράτα το

Κράτα το

2 ώρες πρίν, Niki81 είπε:

Με τη λογικη αυτή θα επρεπε ολες να κανουμε την εξεταση για την προδιαθεση.

Δε σου έγραψα για την εξέταση για την προδιάθεση (εδώ δεν τη συστήνουν όλοι ούτε σε μένα που έχω ιστορικό, άλλοι λένε ναι κι άλλοι όχι), αλλά τον υπέρηχο σίγουρα πρέπει. Και τις μαστογραφίες, είτε νωρίτερα, είτε αργότερα.

Οι γιατροί που έχουν ένσταση ως προς την εξέταση της προδιάθεσης, λένε ότι έχει νόημα να την κάνεις, μόνο αν είσαι αποφασισμένη για προληπτική ολική μαστεκτομή, όπως έκανε η Anjelina Jolie. Αλλιώς δε σε βοηθάει κάπου, με την προϋπόθεση ότι είσαι τακτική με τις υπόλοιπες προληπτικές εξετάσεις σου.

Επεξεργάστηκαν by Lisbet

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...