Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

το μωρο μεχρι ποτε να κοιμαται στο ιδιο δωματιο με τους γονεις?

@Ρέα

Recommended Posts

Μα γιατί να γίνει το σαλόνι κρεβατοκάμαρα βρε παιδιά? Βάζεις ένα καναπέ- κρεβάτι, κοιμάται το παιδί, το πρωί ξεστρώνεις και έχεις καναπέ.....ειλικρινά απ την ώρα που το διάβασα προσπαθώ να καταλάβω τη χρησιμότητα του να γίνει κρεβατοκάμαρα ένα σαλόνι !

Δηλαδη παμε ολοι για υπνο μαζι με το παιδι και ξυπναμε την ιδια ωρα με αυτο?

Διαφημίσεις

Στο θέμα ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΩΡΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=1666076#post1666076

η Αγλαΐα Παπαδήμα, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, γράφει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα

"Αν η γάτα μου έκανε τα μικρά της και τα παρατούσε σε άλλο δωμάτιο θα τη θεωρούσα προβληματική.

Πέρα από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου ο κοινός ύπνος συστήνεται και για άλλους λόγους: αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας του θηλασμού, η διάρκεια του θηλασμού και για κάποια άλλα θέματα που δεν είναι τόσο εύκολα μετρήσιμα αλλά εκτιμώνται με κάποια τεστ (αφορούν τη σχέση που αναπτύσσει το μωρό με τη μητέρα, η ασφάλεια ή ανασφάλεια που νιώθει κλπ).

Εκτιμάται ότι τα ποσοστά Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου μειώνονται κυρίως γιατί η αναπνοή του βρέφους συντονίζεται με αυτή του ενήλικα που είναι στο ίδιο δωμάτιο. Το βρέφος που είναι σε διαφορετικό δωμάτιο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και η ενδοεπικοινωνία δεν προσφέρει κάτι σε αυτό.

Η ενδοεπικοινωνία είναι μόνο για να ξέρεις ότι κλαίει το μωρό, ότι βήχει, ότι φωνάζει. Αυτό δεν σε ακούει, δεν συντονίζει την αναπνοή του και δεν μειώνει την αίσθηση μοναξιάς και εγκατάλειψης που έχει."

Καταπληκτικό το άρθρο, αλλά δε νομίζω οτι μιλάμε για βρέφη αλλά για νήπια σχεδόν! Δεν είμαι υπέρ του να είναι χώρια τα μικράκια, για να μην παρεξηγηθώ, μιλάω πάντα για μετά τα 2-2.5 έτη.

(συνέχεια)

Δεν υπάρχει ούτε μία έρευνα που να υποστηρίζει ότι για οποιοδήποτε λόγο είναι καλό ένα παιδί να κοιμάται μόνο του.

Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ λόγος που να αιτιολογεί τον ύπνο ενός βρέφους σε χωριστό χώρο (πέρα από τη βολή των ενηλίκων).

Όλα τα θηλαστικά του πλανήτη κοιμούνται μαζί με τα βρέφη τους μέχρι τουλάχιστον αυτά να είναι ικανά να περπατήσουν. Ακόμη και τότε όμως δεν τα αφήνουν για πολύ μακριά τους, τα συμμαζεύουν δίπλα τους για να τα ζεστάνουν και να τα θηλάσουν.

Μόνο ο άνθρωπος στο δυτικό πολιτισμό έχει ξεφύγει έτσι. Τα 4/5 του πλανήτη θεωρούν τον κοινό ύπνο αυτονόητο και δεν διανοούνται να κοιμήσουν τα μωρά τους μόνα τους. Το υπόλοιπο 1/5 αντιμετωπίζει τα μωρά σαν ενόχληση.

Δηλαδη παμε ολοι για υπνο μαζι με το παιδι και ξυπναμε την ιδια ωρα με αυτο?

mmdad θεωρώ πιο απλό να βάλω μια tv στην κρεβατοκάμαρα, παρά να είμαι στο σαλόνι και ειλικρινά πρώτη φορά σήμερα το άκουσα να πάει το παιδί στην κρεβατοκάμαρα και οι γονείς στο σαλόνι! Δλδ πώς στο σαλόνι? Και όταν έρθει κάποιος που κάθεται, στο κρεβάτι? Ενώ το παιδικό κρεβάτι τη μέρα γίνεται καναπές......Η κρεβατοκάμαρα αποτελείται από 3-4 έπιπλα, δλδ πώς μεταφέρεται στο σαλόνι? Δεν ξέρω ίσως δεν το κατάλαβα καλά.......

Διαφημίσεις

Σιγουρα ομως οι γονεις που τα εχουν παει σε διαφορετικα δωματια τα μωρα/νηπια τους απο την δικη τους κρεβατοκαμαρα, δεν το κανουν ολοι επειδη αυτοι ενοχλουνται!!!! Αλλα επειδη εχουν διαφορετικη αποψη και σκεφτονται οτι το μωρο/ νηπιο θελει και αυτο τον χωρο του και να μην ενοχλειται αυτο απο τους ενηλικες!!!!

Η κόρη μου είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής μου, το φως μου!!! Την λατρεύω!!!

mmdad θεωρώ πιο απλό να βάλω μια tv στην κρεβατοκάμαρα, παρά να είμαι στο σαλόνι και ειλικρινά πρώτη φορά σήμερα το άκουσα να πάει το παιδί στην κρεβατοκάμαρα και οι γονείς στο σαλόνι! Δλδ πώς στο σαλόνι? Και όταν έρθει κάποιος που κάθεται, στο κρεβάτι? Ενώ το παιδικό κρεβάτι τη μέρα γίνεται καναπές......Η κρεβατοκάμαρα αποτελείται από 3-4 έπιπλα, δλδ πώς μεταφέρεται στο σαλόνι? Δεν ξέρω ίσως δεν το κατάλαβα καλά.......

Νομιζω οτι ως ιδεα το να γινει το σαλονι δωνματιο υπνου βολευει οταν υπαρχει καποιος αλλος χωρος για καθιστικο. Πχ στο πατρικο μου μαζευομασταν στην κουζινα, Εκει τρωγαμε εκει καθομασταν. Οταν ερχοταν μια θεια ή μια φιλη της μαμας μου για καφε εκει καθοταν (στη κουζινα). Στο σαλονι πηγαιναμε οταν ειχαμε κοσμο, οποτε ανετα θα μπορουσε να εχει ενα κρεβατι που να μαζευται μια φορα στις τοσες. Εχω και αλλο παραδειγμα την θεια μου η οποια οταν μεγαλωσαν τα παιδια διαφορετικου φυλου μεταφερε το ενα στο σαλονι. Και παλι ομως ειχε ενα χωλ με 5 καρεκλες και καθοντουσαν εκει.

Ομως ετσι οπως πχ ειναι το σπιτι που μενουμε τωρα και επειδη ειμαστε 5 ατομα δεν βολευει να βαλουμε καποιον να κοιμηθει στο σαλονι, γιατι και θα φαμε και τηλεοραση θα δουμε και στον υπολογιστη θα δουλεψουμε.

Εμεις για αρχη σκεφτικαμε να μεταφερουμε το κρεβατι μας στο παιδικο (και να πανε τα παιδια και η μαμα μου στην κρεβατοκαμαρα) αλλα δεν χωραει. Δεν λεω οτι δεν χωρανε τα κομοδινα αλλα οτι το δωματιο ειναι τοσο μικρο που δεν χωραει το κρεβατι. Επισης δεν γινεται να μπει κουκετα για τα παιδια γιατι στην μια πλευρα ειναι το παραθυρο και στην αλλη η ντουλαπα (και φυσικα αυτο και αν θα ηταν ανθυγεεινο 3 ατομα σε ενα τοσο μικρο δωματιο).

Επισεις δεν γινεται να κοιμαται η μαμα μου στο σαλονι γιατι κοιμαται στις 10 και ξυπανει στις 5 το πρωι. Εμεις δεν γινεται να κοιμηθουμε γιατι δεν ξυπναμε στις 5 το πρωι και δεν ξυπναμε και την ιδια ωρα δηλαδη οποτε αν σηκωθει ενας χανουν και οι αλλοι τον υπνο τους.

Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε κανέναν, απόψεις καταθέτουμε, όπως είπα και το πρωί, μάνα είναι κι αυτή που απ το μαιευτήριο το πάει στο δωμάτιό του, μάνα είναι κι αυτή που το έχει δίπλα της ως τα 5......και ξέρω και μάνες που έχουν στείλει το σύζυγο σαλόνι και κοιμούνται με τα παιδιά τους. Εννοείται δεν συμφωνώ με όλες τις τακτικές, αλλά στην τελική καθένας μεγαλώνει τα παιδιά του όπως νομίζει εκείνος καλύτερα.

Τώρα που το λες και στο δικό μου πατρικό κοιμόμουν μεν στο σαλόνι, αλλά είχαμε ένα μικρό δωματιάκι δίπλα, πρόχειρο το λέγαμε, που ήταν η τηλεόραση και ουσιαστικά το είχαμε σαλονάκι.....άρα δεν έστελνα κανέναν για ύπνο νωρίτερα!

Aχ δεν ξέρω ρε παιδιά, όπως βολεύεται ο καθένας. Πάντως κανένα ψυχουλάκι δεν έπαθε ψυχοσωματικά γιατί το είχαν μαζί οι γονείς.......επειδή δεν τα είχαν μαζί όμως, έχουν πάθει ένα σωρό όπως λέει και το άρθρο .....

Τι να πεις, βέβαια να μιλάμε και για νορμάλ ηλικίες, έτσι, μη φτάσουμε στο σημείο να μας πει το παιδί "τι θες να σου πω για το σεξ, ρώτα με ελεύθερα!" :) :) :) :) :) (κάπου το είδα αυτό στην τηλεόραση!)

ναι ναι υποθετικα μιλαω αλλα αναρωτιεμαι τελικα ποσο σοβαρο και ισως επιζημιο ειναι για τον ψυχισμο του παιδιου το να ζει στο ιδιο δωματιο μεχρι πχ 4ων ετων. Θα γινει μαμακιας?ανασφαλης?

Δεν έχω υπ' όψιν μου καμία έρευνα ή επιστημονική άποψη που να ισχυρίζεται ότι το νήπιο γίνεται έτσι ή αλλιώς αναλόγως με το πού κοιμάται - εφόσον κοιμάται σε δικό του κρεβάτι (δηλαδή όχι στο κρεβάτι των γονιών). Γίνονται μεγάλες συζητήσεις στα μαμαδοφόρουμ σχετικά με το πότε πρέπει να μεταφέρεις το μωρό στο δωμάτιό του, αλλά το "πρέπει" αναφέρεται κυρίως στο πόσο νωρίς (και όχι στο πόσο αργά) μιας και συνήθως η μεταφορά σε χωριστό δωμάτιο σημαίνει εκπαίδευση ύπνου, ίσως και αποχωρισμό από το στήθος ή/και την αγκαλιά της μαμάς.

Αν το νήπιο των 3 ή 4 χρονών έχει το δικό του κρεβάτι και η ρουτίνα του ύπνου του δεν επηρεάζεται από αυτή των γονιών (π.χ. δεν χρειάζεται να είναι η μαμά ή/και ο μπαμπάς στο δωμάτιο για να αποκοιμηθεί) τότε δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά του παιδιού. Τα υπόλοιπα είναι θέμα των γονιών.

Και στην τελική άλλο πράγμα είναι να έχεις το παιδί στο δωμάτιό σου επειδή δεν έχεις έξτρα δωμάτιο στο σπίτι (και δεν θέλεις να κάνεις το σαλόνι υπνοδωμάτιο και την κουζίνα σαλόνι) και άλλο να κρατάς το παιδί στο δωμάτιό σου επειδή δεν θεωρείς ότι είναι έτοιμο να κοιμηθεί μόνο του, ότι μόνο μαζί σου θα έχει ήρεμο ύπνο κλπ. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία ενδεχομένως να δημιουργήσεις ή να ενθαρρύνεις την εξάρτηση από τη μαμά, αλλά αυτό μπορείς να το κάνεις και όταν το παιδί έχει δικό του δωμάτιο (βλ. περιπτώσεις που το παιδί έχει μεν δικό του δωμάτιο αλλά με δύο κρεβάτια, το ένα για το παιδί και το άλλο για να ξαπλώνει η μαμά όταν πάει να το κοιμίσει).

Εννοείται ότι από ένα σημείο και μετά το παιδί καλό θα είναι να έχει ένα δικό του ιδιωτικό χώρο, αλλά αυτό γίνεται ανάγκη αργότερα, στην εφηβεία, και όχι στην ηλικία των 4 χρόνων.

Διαφημίσεις

Δεν έχω υπ' όψιν μου καμία έρευνα ή επιστημονική άποψη που να ισχυρίζεται ότι το νήπιο γίνεται έτσι ή αλλιώς αναλόγως με το πού κοιμάται - εφόσον κοιμάται σε δικό του κρεβάτι (δηλαδή όχι στο κρεβάτι των γονιών). Γίνονται μεγάλες συζητήσεις στα μαμαδοφόρουμ σχετικά με το πότε πρέπει να μεταφέρεις το μωρό στο δωμάτιό του, αλλά το "πρέπει" αναφέρεται κυρίως στο πόσο νωρίς (και όχι στο πόσο αργά) μιας και συνήθως η μεταφορά σε χωριστό δωμάτιο σημαίνει εκπαίδευση ύπνου, ίσως και αποχωρισμό από το στήθος ή/και την αγκαλιά της μαμάς.

Αν το νήπιο των 3 ή 4 χρονών έχει το δικό του κρεβάτι και η ρουτίνα του ύπνου του δεν επηρεάζεται από αυτή των γονιών (π.χ. δεν χρειάζεται να είναι η μαμά ή/και ο μπαμπάς στο δωμάτιο για να αποκοιμηθεί) τότε δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά του παιδιού. Τα υπόλοιπα είναι θέμα των γονιών.

Και στην τελική άλλο πράγμα είναι να έχεις το παιδί στο δωμάτιό σου επειδή δεν έχεις έξτρα δωμάτιο στο σπίτι (και δεν θέλεις να κάνεις το σαλόνι υπνοδωμάτιο και την κουζίνα σαλόνι) και άλλο να κρατάς το παιδί στο δωμάτιό σου επειδή δεν θεωρείς ότι είναι έτοιμο να κοιμηθεί μόνο του, ότι μόνο μαζί σου θα έχει ήρεμο ύπνο κλπ. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία ενδεχομένως να δημιουργήσεις ή να ενθαρρύνεις την εξάρτηση από τη μαμά, αλλά αυτό μπορείς να το κάνεις και όταν το παιδί έχει δικό του δωμάτιο (βλ. περιπτώσεις που το παιδί έχει μεν δικό του δωμάτιο αλλά με δύο κρεβάτια, το ένα για το παιδί και το άλλο για να ξαπλώνει η μαμά όταν πάει να το κοιμίσει).

Εννοείται ότι από ένα σημείο και μετά το παιδί καλό θα είναι να έχει ένα δικό του ιδιωτικό χώρο, αλλά αυτό γίνεται ανάγκη αργότερα, στην εφηβεία, και όχι στην ηλικία των 4 χρόνων.

Πάρα πολύ συμφωνώ! Γράφεις πάρα πολύ ωραία.

Πχ. εμένα κοιμάται στο δωμάτιο μου, στο δικό του κρεβάτι, με την δική του ρουτίνα ύπνου, επειδή στο άλλο υπνοδωμάτιο κοιμάται η 19χρόνη κόρη μου, η οποία έχει άλλες συνήθειες ύπνου, και δεν θα ήταν εύκολο να μοιράζονται τώρα το ίδιο δωμάτιο.Ο μικρός μένει μαζί μου μέχρι η κόρη μου να φύγει πολύ σύντομα για σπουδές.

Π.χ στο εξοχικό μας, όπου περνάμε μεγάλα χρονικά διαστήματα,κοιμάται μια χαρά μόνος του σε άλλο δωμάτιο και με την δική του ρουτίνα ύπνου.

Οι μερικές μερικές ειναι αυτές που διαφωνούν με την δική σου άποψη. Από απλά πράγματα πραγματικά καταλαβαίνεις το επίπεδο του άλλου. Απλά θέματα, αντί να γίνονται με διάλογο, γίνονται αιτίες ξεκατινιαματος. Κ ναι συμμετέχω κ γω σε αυτό το ξεκατίνιασμα γιατι βλέπω οτι όλοι οι ξερόλες μαζεύτηκαν εδώ μέσα. Εσύ το παιδί σου να το χεις μαζί σου μεχρι να ενηλικιωθεί...πρόβλημα σου!!! Αλλά εκφράσεις του τύπου μην ακούς τι λένε μερικές μερικές ειναι απαράδεκτες. Αν δεν έχεις μάθει τι σημαινει διάλογος, μην συμμετεχεις.

"επίπεδο"??

Κάθε γνωμη δεκτή!

foxfoxsvi20130319_2_My+child+is.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...