Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υγιεινή δια(σ)τροφή


v@sso

Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Συζητούσα με μια γνωστή ότι μαγειρέυω ελάχιστα τις τροφές, κυρίως τα λαχανικά, τόσο ώστε να μασιούνται.

Αυτή όμως επέμενε ότι κάποια λαχανικά όπως η μελιτζάνα και η πατάτα είναι δηλητηρίωδη αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

 

H πατάτα (Solanum tuberosum), η ντομάτα (Solanum lycopersicum) και η μελιτζάνα (Solanum melongena) ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Solanaceae.

Τα παραπάνω φυτά περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή τα οποία σε συγκεκριμένες ποσότητες έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τον άνθρωπο από επίδραση στο νευρικό του σύστημα μέχρι και το θάνατο.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι αρνιά, κατσίκια και λοιπά μηρυκαστικά δεν τρώνε τα χλωρά φύλλα των φυτών αυτών. Τα αλκαλοειδή που περιέχονται στα φύλλα είναι ένας αποτελεσματικός αμυντικός μηχανισμός των φυτών που τα προστατεύει από τους εχθρούς τους.

Στην οικογένεια των Σολανιδών περιλαμβάνονται και οι πιπεριές, ο τάτουλας και η αγριοντοματιά (ή αλλιώς στύφνος), η πιπεριά, ο καπνός και τα φαρμακευτικά: μπελαντόνα, μανδραγόρας, το δηλητηριώδες νυχτολούλουδο κ.ά.

Τα φύλλα της μελιτζάνας είναι τοξικά γι' αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνονται. Επίσης οι μελιτζάνες δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ άγουρες ή πολύ ώριμες. Τα περί τοξικότητας ισχύουν και για όλα τα μέρη του φυτού της πατάτας τα οποία είναι τοξικά με μόνη εξαίρεση τον κόνδυλο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε όταν οι πατάτες πρασινίζουν - το πράσινο χρώμα αποτελεί ένδειξη πως ο κόνδυλος της πατάτας περιέχει σολανίνη. Σε αυτή την περίπτωση αν τελικά αποφασίσουμε να μαγειρέψουμε τις πατάτες θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα πράσινα τμήματα της πατάτας και να την ξεφλουδίζουμε πριν το μαγείρεμα γιατί στις θερμοκρασίες που μαγειρεύουμε τα φαγητά μας η σολανίνη δεν εξαφανίζεται πλήρως απλώς μειώνονται τα ποσοστά της - αλλά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν δε μπορείς να εξαλείψεις κάτι πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να το μειώσεις.

Παρακάτω παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο The potato in the human diet από τις Jennifer A. Woolfe και Susan V. Poats, International Potato Center το οποίο αφορά αποτελέσματα ερευνών σε σχέση με τη σολανίνη και τη μείωση ή εξαφάνιση της από τις διάφορες τροφές.

Μaga (1980) commented on the effects of cooking on glucoalkaloids. It is generally thought that cooking does not cause changes.

Beker et al. reported little or no loss of solanine on either cooking or freeze drying.

Maga recommended investigations into whether cooking reduces the levels or simply enhances the difficulty of glucoalkaloid extraction.

Since Zitnak and Johnston showed that the initial decomposition temperature for solanine is 243 C and the melting point s 285 C it would seem unlikely that glucoalkaloids would be destroyed by home preparations or by most of types of commercial possessing.

Στο ίδιο βιβλίο περιγράφονται σειρές δοκιμών που έγιναν για να αποδειχθεί αν η σολανίνη καταστρέφεται ή μειώνεται με το μαγείρεμα. Σε γενικές γραμμές φάνηκε πως με κάποιες μεθόδους μειώνεται αλλά δεν εξαφανίζεται. Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα προσθέτω αυτό το link στο οποίο μπορεί να διαβάσει το βιβλίο στο οποίο αναφέρθηκα σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Επίσης στο παρακάτω link υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις τοξίνες στα ωμά φαγητά και τι επίδραση έχει σε αυτές το μαγείρεμα

Νatural toxins in raw foods and how cooking affects them

*

Link to comment
Share on other sites

anna+ ευχαριστώ για την απάντηση :)

 

διαβάζοντας το άρθρο καταλαβαίνω ότι

α) στην πλειονότητα των ωμών τροφών που μπορούν να καταναλωθούν και ωμές οι διάφορες τοξινες δεν καταστρέφονται (τουλάχιστον επαρκώς) με το μαγείρεμα

β) καταναλώνοντας λογικές ποσότητες απο όλα τα λαχανικά δεν θα βρεθούμε σε σοβαρό κίνδυνο

(εννοείται ότι δεν τρώμε πράσινες φλουδες απο πατατες και φύλλα ή κοτσάνια απο ζαρζαβατικά αλλά μόνο τον καρπό πχ μελιτζάνα)

 

σωστα το κατάλαβα ?

Μπιζουδενια μου γεννήθηκες 29/12/2007 !!!

Ηρθε και ο μαγκας 30/01/2010 !!!

Link to comment
Share on other sites

Βρήκα το εξής τυποποιημένο ψωμί στο σούπερ μάρκετ, και θα ήθελα τη γνώμη σας...

 

Ψωμί τύπου Βαυαρίας Κατσέλη, Επτάσπορο - αυθεντική συνταγή με προζύμι. Συστατικά: Αλεύρι σίκαλης 26%, μείγμα σπόρων (σίκαλη 10%, στάρι 4.5%, βρώμη 3%, κριθάρι 2%, καλαμπόκι 2%, λιναρόσπορος 1.4%, κεχρί 1%), νερό, προζύμι (αλεύρι σίκαλης 7%, νερό, μάνα προζυμιού) νιφάδες βρώμης 3%, αλεύρι σταριού 1.8%, μαγιά, ορός γάλακτος, εκχύλισμα βύνης (βύνη κριθαριού, νερό, βύνη σταριού), αλάτι, φυτικά έλαια, ρυθμιστής οξύτητας: Ε262, συντηρητικό μέσο: Ε200 max 0.2%

νοστιμο είναι, και το έχω πάρει αρκετές φορές, με εντυπωσίασε μάλιστα η ύπαρξη λιναρόσπορου, και κεχριού, άλλά τα φυτικά έλαια, και τα Ε?!!... :?

Xάιδω το ψωμι αυτο εχει συντηρητικα :shock:

Καλύτερα να προτιμήσεις ενα πολύσπορο φρέσκο απο τον φουρνο της γειτονιας σου. :wink:

Τουλαχιστον στα προιοντα που μπορουμε,καλο ειναι να αποφυγουμε τα συντηρητικα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

thanx frene!

Απλά έλεγα μήπως η ύπαρξη κεχριού και λιναρόσπορου αντισταθμίζει την παρουσία του συντηρητικού... Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να μην υπήρχε. Πάντως αυτό που λες το κάνω. Όποτε προλάβω το πολύσπορο από το φούρνο, το αγοράζω φυσικά, αλλά συνήθως τελειώνει νωρίς!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Η συνταγή του μέλους Jef μεταφέρθηκε εδώ.

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=22824&highlight=%D3%EF%EB%F9%EC%FC%F2

 

οι υπόλοιπες offtopic δημοσιευσεις μεταφέρθηκαν στο αρχείο.

Απαγορεύεται η χρήση προσβλητικών εκφράσεων, η παράθεση χυδαίου , άσεμνου ή προστατευόμενου απο νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας υλικού και οι προσωπικές επιθέσεις.Ο σχολιασμός της συμπεριφοράς των μελών, είναι αποκλειστικά θέμα της διαχείρισης και των συντονιστών του forum της ΕΕΕΓ

Link to comment
Share on other sites

?????

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Link to comment
Share on other sites

Ως προς το ψωμί, εγώ δεν αγοράζω ποτέ. Το φτιάχνω μόνη μου με βιολογικό αλεύρι, βιολογική μαγιά (και καθόλου ή ελάχιστο βιολογικό αλάτι). Χρήσιμοποιώ το πολύμίξερ της KENWOOD για το ζύμωμα και έτσι η διαδικασία είναι τόσο εύκολη που δεν σε κουράζει καθόλου. Απλά βάζεις τα υλικά στον κάδο (ξεκαθαρίζω ότι δεν μιλάω για αρτοπαρασκευαστή αλλά για το κοινο μίξερ στην εξελιγμένη του μορφή) και απλά πρεπει να είσαι κοντά για να ρίχνεις καμία ματιά στο μίξερ την ώρα που γυρίζει ο γάντζος για να ξέρεις τι γίνεται. Ετσι φτιάνω ψωμι με ένα κιλο αλεύρι τη φορά που κρατάει περίπου 5 μέρες, και δίνω από αυτό στο παιδί μου και τρώμε και μείς. Δεν χαλάει, απλά μέχρι την πέμπτη ημέρα έχει σκληρύνει λίγο. Η γεύση είναι υπέροχη, δεν συγκρίνεται με κανένα φούνο. Μακαρι να το ζυμωνα μόνη μου (το έχω κάνει κάποιες φορές) αλλά ξέρω ότι αυτό θα λειτουργούσε ως αποτρεπτικό στο να κάνω ψωμί, λόγω χρόνου, οποτε καλλίτερα στο πολυμίξερ παρά να μην φτιάχνω ψωμί καθόλου. Είναι βέβαια ακρίβό μηχάνημα, αλλά αξίζει σίγουρα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

πολύμίξερ της KENWOOD

Αντιγονη αυτο το εχω κι εγω αλλα λογω χωρου δεν το εχω ακομα χρησιμοποιησει...και φαντασου οτι ελεγα να παρω αρτοπαρασκευαστη...ελπιζω συντομα να το δοκιμασω...

pasxalitsa v

το καλύτερο δώρο της ζωής μας...είναι ΕΔΩ!!!

kALOp3.png

Link to comment
Share on other sites

Some baby foods worse than junk food: survey

Buzz Up Send

Email IM Share

Delicious Digg Facebook Fark Newsvine Reddit StumbleUpon Technorati Yahoo! Bookmarks Print Reuters – A woman holds a jar of baby food in a supermarket in Bonn, Germany, February 3, 1998. REUTERS/Arnd Wiegmann Mon May 4, 11:23 am ET

LONDON (Reuters) – Some baby foods contain as much sugar and saturated fats as chocolate biscuits or cheeseburgers, a British food pressure group said on Monday.

 

Publishing results of a survey of more than 100 foods for babies and toddlers, the Children's Food Campaign said Farley's rusks were 29 percent sugar and some Cow & Gate toddler biscuits contained trans fats, which have been linked to heart disease.

 

"The results of this survey are staggering," said Christine Haigh, spokeswoman for the CFC.

 

"Many foods marketed for babies and young children are advertised as healthy. In reality, in terms of sugar and saturated fat content, some are worse than junk food."

 

The CFC survey found that 100g of Farley's Original Rusks, made by Heinz, contained 29g of sugar, more than that contained in the same weight of some chocolate digestive biscuits.

 

Heinz Toddler's Own Mini Cheese Biscuits contained 7.3g of saturated fat per 100g, more than the 6.7g in an equal weight piece of a McDonald's quarter pounder burger with cheese.

 

Cow & Gate, which makes a range of baby and toddler formula milks and foods, responded to the survey by halting production of its baby biscuits.

 

"In discussion with the Food Standards Agency we have already taken the decision to discontinue our baby biscuits, when we became aware of the presence of hydrogenated fat, which contains a very small amount of trans fats," a spokeswoman said.

 

Heinz defended its Farley's rusks as an "ideal weaning food for babies from around four months."

 

"Farley's Rusks have been enjoyed by generations of babies, and some adults too, for 120 years," it said in a statement. "Enriched with vitamins and minerals, the unique Farley's Rusk recipe has remained virtually unchanged."

 

The CFC, part of food and farming campaign group Sustain, said it examined the nutritional content of 107 baby and toddler foods available in UK supermarkets in March.

 

It found only half the products were low in saturated fat, salt and sugar, as defined in Britain's Food Standards Agency guidance.

 

(Reporting by Kate Kelland; Editing by Janet Lawrence)

 

http://news.yahoo.com/s/nm/20090504/lf_nm_life/us_britain_babyfoods

Link to comment
Share on other sites

pasxalitsa είναι πολύ καλό μηχάνημα. Σου προτείνω να πάρεις και την παγωτομηχανή που προσαρτάται σε αυτό και θα φτιάχνεις παγωτό με βελούδινη υφή και μαλακό γιατί δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι που κάνουν πολύ σκληρό το σπιτικό παγωτό. Εγώ πολύ το χάρηκα πέρισυ που μπορούσα να φτιάξω παγωτο δικό μου, σοκολάτα, βερίκοκο, φράουλα κ.τ.λ., και μάλιστά όλα με βιολογικά υλικά.

Link to comment
Share on other sites

pasxalitsa είναι πολύ καλό μηχάνημα. Σου προτείνω να πάρεις και την παγωτομηχανή που προσαρτάται σε αυτό και θα φτιάχνεις παγωτό με βελούδινη υφή και μαλακό γιατί δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι που κάνουν πολύ σκληρό το σπιτικό παγωτό. Εγώ πολύ το χάρηκα πέρισυ που μπορούσα να φτιάξω παγωτο δικό μου, σοκολάτα, βερίκοκο, φράουλα κ.τ.λ., και μάλιστά όλα με βιολογικά υλικά.

 

Δοκίμασες μήπως να φτιάξεις και με μητρικό γάλα; Ατομικές "γρανίτες" (momsicles τα λένε νομίζω) είναι πολύ καλες για ανακούφιση από τους πόνους οδοντοφυΐας και γενικώς, μια καλή λύση απέναντι στο αγελαδινό γάλα και δεν χρειάζεται και ζάχαρη ή άλλα βλαβερά γλυκαντικά.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Ax, amaretto μου... πες μου κάτι... επειδή θα με ενδιέφερε πολύ να δοκιμάσω τη συνταγή που προτείνεις (αφού η μπέμπα μου τώρα βγάζει τα δοντάκια της), μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα από την τράπεζα που έχω στην κατάψυξη ή πρέπει να είναι φρέσκο? Επίσης έλεγα να χρησιμοποιήσω κάτι μεταλλικά φορμάκια που έχω αλλά μετά σκέφτηκα τα βαρέα μέταλλα που πιθανόν θα περάσουν στο γάλα και απέρριψα την ιδέα... για πλαστικά δεν το συζητώ... γυάλινα πιθανόν να σπάσουν αν τα παραγεμίσω... έχεις καμια καλύτερη ιδέα? Κάτι σε σιλικόνη ας πούμε υπάρχει?

 

Επίσης, επειδή τελικά νομίζω θα είναι πιο εύχρηστα σε στυλ παγωτό ξυλάκι, τι είδους ξυλάκι νομίζεις ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσω? Έχω κι αυτό το βίτσιο της οικολογίας και μόνο που σκέφτομαι τα δέντρα... μου έρχεται να απορρίψω και την ιδέα για ξυλάκι!

 

Άντε... σε μπελάδες με έβαλες νυχτιάτικα!!! Όπως την άλλη φορά που προσπαθούσα να φτιάξω ωμοφαγικό κέικ με μητρικό για τα παιδιά και μου το τσάκισε όλο ο σύζυγος και του κατσε το ωμό αυγό και τρέχαμε στο Κέντρο Υγείας!!!

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ax, amaretto μου... πες μου κάτι... επειδή θα με ενδιέφερε πολύ να δοκιμάσω τη συνταγή που προτείνεις (αφού η μπέμπα μου τώρα βγάζει τα δοντάκια της), μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα από την τράπεζα που έχω στην κατάψυξη ή πρέπει να είναι φρέσκο? Επίσης έλεγα να χρησιμοποιήσω κάτι μεταλλικά φορμάκια που έχω αλλά μετά σκέφτηκα τα βαρέα μέταλλα που πιθανόν θα περάσουν στο γάλα και απέρριψα την ιδέα... για πλαστικά δεν το συζητώ... γυάλινα πιθανόν να σπάσουν αν τα παραγεμίσω... έχεις καμια καλύτερη ιδέα? Κάτι σε σιλικόνη ας πούμε υπάρχει?

 

Για τα δοχεία το έχουμε ξανασυζητήσει πιο πάνω.

Εγώ έκανα την πιο απλή εκδοχή, έβαζα το γάλα σε παγοθήκες, αφού πάγωναν τα παγάκια, τα μετέφερα σε γυάλινο δοχείο. Όταν ήθελα να ανακουφίσω τη μικρή, τύλιγα σε γάζα ένα παγάκι, το έβρεχα λίγο και της το κρατούσα να το πιπιλίζει. Επίσης, έτσι της το έβαζα σε καμιά μελανιά (είχα ακούσει που βάζουν βούτυρο στις μελανιές και είπα, γιατί όχι; άσε που τότε είχαμε κόψει οικογενειακώς τα γαλακτοκομικά, φυσικά μετά από αυτό το τόπικ, ούτε λόγος για βιτάμ ...) Μια φορά που ήξερε ήδη ότι μπορούσε να πιπιλίσει τη γάζα, δεν με άφηνε να της το βάλω στο μέτωπο, ήθελε να το πιπιλίσει :lol:

 

Επίσης, επειδή τελικά νομίζω θα είναι πιο εύχρηστα σε στυλ παγωτό ξυλάκι, τι είδους ξυλάκι νομίζεις ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσω? Έχω κι αυτό το βίτσιο της οικολογίας και μόνο που σκέφτομαι τα δέντρα... μου έρχεται να απορρίψω και την ιδέα για ξυλάκι!

 

Χμ .. ξέρω ότι υπάρχουν πλαστικά "ξυλάκια" ("πλαστικάκια"; ) :mrgreen:

που συνοδεύουν μια επίσης πλαστική φόρμα για 6 γρανιτούλες. Νομίζω τις είχα βρει στο ΙΚΕΑ αλλά δεν θυμάμαι τι είδους πλαστικό ήταν :?

Δεν δοκίμασα να χρησιμοποιήσω κανονικά κουταλάκια, ίσως το δοκιμάσω φέτος.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Kαι για να ξαναγυρίσω στα παγωτά, amaretto, έχω την αίσθηση ότι (δυστηχώς) το παγωτό θέλει ζάχαρη. Ενώ κάνω άγλυκο κεικ και μπισκότα, το παγωτό ενώ δοκίμασα να το κάνω χωρίς καθόλου σχεδόν ζάχαρη, δεν μας τραβούσε να το φάμε, ίσως φταίει βέβαια ότι το είχα κάνει με βερύκοκο, δεν ξέρω πως θα ήταν απο φράουλα, που είναι από μόνη της γλυκιά. Όσο για μητρικό γάλα, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα γιατί δεν θηλάζω πια.

Dimitrali, γιατί δεν χρησιμοποιείς γυάλινα ατομικά μπολάκια (πχ ποτήρια του καφέ);

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα άκουσα το εξης ανησυχητικό: τα φρούτα και λαχανικά "βιολογικής" καλλιέργειας ποτίζονται με παράγωγα της γλουτένης για να ενισχυθεί η γεύση τους. :? Ισχύει κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

Βρε παιδιά ψάχνοντας στο ιντερνετ για τα ρυζάλευρα για να βρώ πληροφορίες και να πείσω τον άντρα μου να μην του δώσουμε ή έστω να βρούμε βιολογικό μπήκα στο σάιτ της νεστλε και βρήκα αυτό:

http://www.nestlebaby.com/gr/baby_nutrition/products/product_detail.htm?pci=0&stage=2&r=239 :shock::shock::shock:

Δεν υποτίθεται πως το μέλι δεν πρέπει να εισάγετε στην διατροφή πρίν απο τον χρόνο;Πως κυκλοφορεί αυτό;

cceXp3.png

pcTFp3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

12 Πρόσθετα-Συντηρητικά που πρέπει ν΄ αποφεύγουμε

 

Το να προσθέτουμε κάτι, μία ουσία, σε κάποιο τρόφιμο δεν είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά όσον αφορά την υγεία μας. Παρακάτω λοιπόν, αναφέρονται 12 πρόσθετες ουσίες, που είναι καλό ν΄ αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MSN Health and Fitness:

 

1. Νιτρικό ή νιτρώδες άλας νατρίου (Sodium Nitrate ή Sodium Nitrite)

 

Ένα συντηρητικό, χρωστική και αρωματική ουσία που προστίθεται συνήθως στο μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα κονσερβοποιημένα κρέατα, τα καπνισμένα ψάρια, και το παστό βοδινό. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση του με διάφορους τύπους καρκίνων.

 

2. BHA και BHT (Butylated hydroxyanisole ή butylated hydrozyttoluene)

 

Χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση κοινών οικιακών τροφίμων. Βρίσκονται σε δημητριακά, τσίχλες, πατατάκια και φυτικά έλαια. Είναι οξειδωτικά, τα οποία σχηματίζουν ενδεχόμενες καρκινογόνες αντιδραστικές ενώσεις στο σώμα μας.

 

3. Propyl Gallate

 

Ένα συντηρητικό, που χρησιμοποιείται συχνά μαζί με τα BHA και BHT. Βρίσκεται μερικές φορές στα προϊόντα κρέατος, τη βάση σε σούπες κοτόπουλου, και τις τσίχλες. Μελέτες σε ζώα έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με τον καρκίνο.

 

4. Monosodium Glutamate (MSG)

 

Το MSG είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε σούπες, σάλτσες σαλάτας, πατατάκια, κατεψυγμένες εντράδες (γεύματα με κρέας) και τα τρόφιμα εστιατορίων. Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλους και ναυτία και συνδέεται, μέσω μελετών σε ζώα, με την καταστροφή νευρικών κύτταρα στους εγκεφάλους νεαρών ποντικιών.

 

5. Trans λίπη

Τα Trans λιπαρά, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Τα τρόφιμα εστιατορίων, ειδικά οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού, σερβίρουν συχνά τρόφιμα που είναι φορτωμένα με trans λίπη.

 

6. Ασπαρτάμη

 

H ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία που βρίσκεται στα αποκαλούμενα τρόφιμα διαίτης όπως τα επιδόρπια με λίγες θερμίδες, οι ζελατίνες, μίγματα ποτών και αναψυκτικά. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή νευρολογικά προβλήματα, όπως ο ίλιγγος ή οι παραισθήσεις.

 

7. Ακεσουλφάμη-Κ (acesulfame-Κ)

 

Αυτή είναι μια σχετικά νέα τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ψημένα προϊόντα, τσίχλες και επιδόρπια ζελατίνης. Υπάρχει μια γενική ανησυχία που η δοκιμές σε αυτό το προϊόν είναι πενιχρές και μερικές μελέτες παρουσιάζουν ότι η πρόσθετη ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε αρουραίους.

 

8. Χρωστικά τροφίμων: Μπλε 1, 2 - Κόκκινο 3 - Πράσινο 3 – Κίτρινο 6

 

Πέντε χρωστικά τροφίμων που ακόμα χρησιμοποιούνται, συνδέονται με τον καρκίνο σε δοκιμές σε ζώα. Το μπλε 1 και 2, βρίσκετε στα ποτά, γλυκίσματα, ψημένα προϊόντα και τρόφιμα κατοικίδιων ζώων, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε ποντίκια. Το κόκκινο 3, που χρησιμοποιείται στον χρωματισμό κερασιών, κοκτέιλ φρούτων, γλυκά και ψημένα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί όγκους θυροειδή σε αρουραίους. Το Πράσινο 3, προστίθεται σε γλυκά και ποτά, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Το ευρέως χρησιμοποιούμενο κίτρινο 6, προστίθεται σε ποτά, λουκάνικα, ζελατίνη, ψημένα τρόφιμα, γλυκά και έχει συνδεθεί με όγκους στα επινεφρίδια και τα νεφρά.

 

9. Το Olestra

 

Το Olestra, ένα συνθετικό λίπος που βρίσκεται σε μερικά τσιπ πατάτας, μπορεί να προκαλέσει έντονη διάρροια, κοιλιακούς πόνους και αέρια. Το Olestra εμποδίζει επίσης την υγιή απορρόφηση βιταμινών από τα λιποδιαλυτά καροτινοειδή που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.

 

10. Βρωμικό άλας καλίου (Potassium Bromate)

 

Το βρωμικό άλατος καλίου χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ουσία για να αυξήσει τον όγκο σε κάποια λευκά άλευρα και ψωμιά. Είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα και ακόμη και μικρές ποσότητες στο ψωμί μπορούν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους.

 

11. Λευκή ζάχαρη

 

Ας προσέχουμε τα τρόφιμα με την προσθήκη ζάχαρης, όπως τα ψημένα, τα δημητριακά, τα κράκερ, τις σάλτσες και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι επισφαλές για την υγεία μας, και προάγει την κακή διατροφή.

 

12. Χλωριούχο Νάτριο (Sodium Chloride)

 

Μία μικρή ποσότητα χλωριούχου νατρίου, κοινώς γνωστό ως αλάτι, μπορεί να δώσει γεύση στο γεύμα μας. Αλλά πάρα πολύ αλάτι, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, οδηγώντας σταδιακά σε υψηλή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, και νεφρική ανεπάρκεια.

 

http://www.lifeinbalance.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=251&Itemid=24

Link to comment
Share on other sites

Βιομηχανίες: ή θα βρούν το δρόμο προς το βρεφικό στομαχάκι, ή θα τον δημιουργήσουν...

 

Βιομηχανοποιημένες τροφές: ή θα βρούν το δρόμο προς το βρεφικό στομαχάκι, ή θα τον δημιουργήσουν...

Οι βιομηχανίες βρεφικών τροφών εκμεταλλεύονται 'παραθυράκια' στη νομοθεσία και προωθούν όλο και επιθετικότερα τα προϊόντα τους, όπως φαίνεται από σχετικές έρευνες. Το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τις Βρεφικές Τροφές (IBFAN, the International Baby Food Action Network) εξέδωσε τα αποτελέσματα ερευνών του σε κείμενο 150 σελίδων, όπου με λεπτομέρειες αποκαλύπτονται οι πολυεθνικές που παραβιάζουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προώθηση βρεφικών τροφών (1), (2), προσπαθώντας εκπεφρασμένα να παρακάμψουν την παροχή μητρικού γάλακτος, με νέες, όλο και πιο αποτελεσματικές (...!) στρατηγικές μάρκετινγκ και εξιδανίκευσης των προϊόντων τους έναντι του μητρικού θηλασμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προέρχονται από 67 χώρες όπου αξιολογήθηκαν οι δραστηριοποιούμενες πολυεθνικές εταιρείες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως προς τους κανονισμούς που έχουν τεθεί ήδη από το 1981. Γνωστή πολυεθνική εταιρεία βρεφικών τροφών, ενώ από χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο παραμένει ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες της αγοράς, και συνεχίζει ακάθεκτη να παραβιάζει κανονισμούς. Οι πρακτικές της μάλιστα ενθαρρύνουν άλλους κολοσσούς παραγωγούς βρεφικών τροφών να υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές, όπως άλλη γνωστή πολυεθνική εταιρεία, η οποία, σε εσωτερική αναφορά της λέει τα πράγματα με το όνομά τους: 'μόνο (!) το 30% των όσων τρώνε τα βρέφη έως 3 ετών είναι βιομηχανοποιημένο -και η εταιρεία στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των τροφών της στο βρεφικό στομάχι ( δικαιούται μεγαλύτερο ποσοστό ʽstomach shareʼ όπως εύγλωττα αναφέρει) (3) . Ο διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας απαγορεύουν ρητά να διαφημίζονται οι βρεφικές τροφές, ή να προωθούν τα προϊόντα τους με δωρεάν δείγματα κλπ. Περίπου 70 χώρες έχουν υιοθετήσει με κρατική νομοθεσία τους κανονισμούς αυτούς, στην πράξη όμως παρατηρούνται πολλές παραβιάσεις, λόγω των τεράστιων κερδών που αποφέρει η βιομηχανία βρεφικών τροφών, λέει το στέλεχος του Διεθνούς Δράσης για τις Βρεφικές Τροφές, Yeong Joo Kean, Νομικός Σύμβουλος του μέλος της συγγραφικής ομάδας του Δελτίου Αναφοράς.

Το επιθετικό μάρκετιγκ υποβαθμίζει το ρόλο του θηλασμού και παραπλανεί τους γονείς ή το προσωπικό βρεφικών μονάδων ώστε να χρησιμοποιούν βιομηχανοποιημένες τροφές. Στο παρελθόν οι τακτικές που ακολουθούνταν από εταιρείες όπως η Nestlé ήταν ακόμη πιο απροκάλυπτες, και ευτυχώς το μποϊκοτάρισμα της εταιρείας βοήθησε κάπως να μειωθούν, όχι όμως να εξαλειφθούν. Παραπλανητικά μηνύματα αποτελούν επίσης οι διαφημίσεις βιομηχανοποιημένου γάλακτος με την υπόσχεση ότι περιέχουν συστατικά που αυξάνουν την ευφυία (σημ. μτφ: απλώς απομιμούμενες χονδροειδώς ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στο μητρικό γάλα!).

(1) The International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes and 12 subsequent relevant World Health Assembly (WHA) resolutions. BTR 2007 was launched at the conclusion of the East Asia and Pacific Training Course on implementing the International Code.

(2) Companies in the report are: Abbott Ross, Bayer, Danone, Friesland, Gerber, Heinz, Hipp, Humana, Mead Johnson, Nestle, Numico, Wyeth and 12 feeding bottle and teat manufacturers.

(3) “stomach share”…NUMICO estimates that only 30% of all food consumed in the first 3 years of life is commercially manufactured. The company has a strategy to capture a larger share of the babyʼs stomach worldwide

(4) “Breaking the Rules, Stretching the Rules 2007” was published by ICDC, the International Code Documentation Centre, an IBFAN office which specializes in Code implementation. Soft copies of the report are available on the IBFAN website. Hard copies will be released in December.

 

πηγή: http://www.ibfan.org/site2005/Pages/article.php?iui=1&art_id=525&articulo_id=942

 

http://www.ecofamily.gr/index.php?target=news&news_id=82#82

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 months later...

καλημέρα! Επιτέλους κατάφερα να διαβάσω ολόκληρη την ενότητα! Είμαι σε άδεια κι έτσι το έριξα στη μελέτη. Έμαθα πολλά πράγματα, έλυσα κάποιες απορίες μου αλλά μου δημιουργήθηκαν πολλές άλλες....

Ας αρχίσω λοιπόν:

 

1) Αποθηλάσαμε στους 15 μήνες. Τώρα η μπέμπα μου είναι 18 μηνών και της δίνω βιολογικό αγελαδινό γάλα σκόνη της Holle, πιστεύοντας μέχρι τώρα ότι κάνω το καλύτερο δυνατό (μετά το θηλασμό φυσικά). Το κατσικίσιο γάλα μου είπε η παιδίατρος (που είναι κι εκείνη "της υγιεινής διατροφής") ότι μετά από μακροχρόνια χρήση προκαλεί έλλειψη βιταμίνης Β12 στα κοριτσάκια χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το αίτιο. Επίσης. μου είπε ότι το γάλα σε σκόνη είναι πιο θρεπτικό και πιο υγιεινό για τα μωρά. Τελικά, πιο ειναι το καλύτερο γάλα για τα παιδιά που δε θηλάζουν πια?

 

2) Της αρέσει και το τυράκι. Προτιμάμε να είναι από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα όπως μυζήθρα, ανθότυρος. Διάβασα εδώ ότι το καλύτερο είναι από row milk. Ισχύει αυτό? Ποιά είναι αυτά τα τυριά?

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...