Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ιατρικά θέματα για το παππού και τη γιαγιά


Recommended Posts


Διαφημίσεις


Σε επικοινωνία με ιατρείο του ποδιού μας ενημέρωσαν ότι στην Ελλάδα κόβονται 10 πόδια την ημέρα εξαιτίας μη επαρκούς πρόληψης του "διαβητικού ποδιού".

 

Παραθέτουμε εδώ δεδομένα που θα πρέπει να διαβάσετε όσοι έχετε γονείς διαβητικούς.

 

 

 

"Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 2000 περίπου συνάνθρωποι μας που πάσχουν από διαβήτη, οδηγούνται σε ακρωτηριασμό." http://www.gkoustas.gr/index.php/el/diavitikopodi

 

 

φωτογραφίες που θα πρέπει να δείτε για να γνωρίζετε πότε πρέπει η γιαγιά/παππούς να πάνε νοσοκομείο

στα ειδικά ιατρεία του διαβητικού ποδιού

http://www.emedip.gr/gia-atoma-me-diaviti/paradeigmata/'>http://www.emedip.gr/gia-atoma-me-diaviti/paradeigmata/

 

 

Βίντεο

http://www.emedip.gr/gia-atoma-me-diaviti/prostasia-podiwn-diavitikou-asthenous/'>http://www.emedip.gr/gia-atoma-me-diaviti/prostasia-podiwn-diavitikou-asthenous/

παπουτσια: http://www.emedip.gr/epagelmaties-ygeias/apofortisi-eidika-upodimata/'>http://www.emedip.gr/epagelmaties-ygeias/apofortisi-eidika-upodimata/

θα πρεπει να εχουν πολυ χώρο εσωτερικά έτσι ώστε να μην υπαρχει κινδυνος τραυματισμού του ποδιού!

 

 

Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού σε Κρατικά Νοσοκομεία

 

 

Αθήνα

 

Γ.Ν.Α. Λαϊκό

Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός

Γ.Ν.Α. «Γεώργιος Γεννηματάς» (Γενικό Κρατικό Αθηνών)

Νοσοκομείο «Α. Φλέμιγκ»

Πολυκλινική Αθηνών

Νοσοκομείο Α. Συγγρός

Γ.Ν.Α. Αττικό, Νοσοκομείο

ΝΙΜΤΣ Αθηνών

 

Πειραιάς

 

Γ.Ν.Π. Τζάνειο

 

Θεσσαλονίκη

 

Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»

 

Υπόλοιπη Ελλάδα

 

Γ.Ν. Θήβας

Γ.Ν. Χαλκίδας

Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο»

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Γ.Ν. Λάρισας

 

 

Αποφυγή Μικροτραυματισμών

 

Ο Δωδεκάλογος για την πρόληψη βλαβών στα πόδια διαβητικών ατόμων

 

Πρακτικές συμβουλές

 

• Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.

 

• Φοράμε άνετα παπούτσια με χοντρό πάτο. Προτιμούμε παπούτσια με βαθύ και ευρύ πέλμα, με αρκετό μήκος και ύψος μπροστά για να χωράνε τα δάχτυλά μας και αρκετό πλάτος στην περιοχή των μεταταρσίων (στο «κουτεπιέ»). Το καλύτερο παπούτσι έχει λείες εσωτερικές ραφές και κορδόνια, που το κρατούν σταθερό στο πόδι μας (τα παπούτσια χωρίς κορδόνια είναι ακατάλληλα, γιατί για να κρατούν το παπούτσι σταθερό στο πόδι μας πρέπει να είναι σφιχτά στα δάχτυλα και στην φτέρνα, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το πόδι μας). Προτιμούμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια, όχι παπούτσια με τακούνια.

 

• Προτιμούμε να αγοράζουμε καινούργια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι πρωινές ώρες (τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ότι το πρωί). Μπορούμε να σχεδιάσουμε το αποτύπωμα του πέλματός μας σε όρθια θέση σε ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε στα καινούργια παπούτσια, για να δούμε αν το αποτύπωμα χωράει άνετα στον πάτο του παπουτσιού. Φοράμε τα καινούργια παπούτσια για 1-2 ώρες την ημέρα στην αρχή.

 

• Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους (π.χ. πετραδάκια, κέρματα, καρφιά, κ.λ.π.) ή για χαλασμένες ραφές και πάτους.

 

• Δεν φοράμε σφιχτές κάλτσες. Προτιμούμε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες που μας προτείνει εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλεύτρια.

 

• Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά και τα στεγνώνουμε προσεχτικά. Προσέχουμε και στεγνώνουμε ιδιαίτερα τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, προσπαθώντας να μην τα απομακρύνουμε πολύ μεταξύ τους.

 

• Ελέγχουμε τα πόδια κάθε βράδυ για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν δε μπορούμε να φτάσουμε τα πόδια μας οι ίδιοι, χρησιμοποιούμε καθρέφτη για να μπορέσουμε να δούμε τα πέλματα ή ζητάμε τη βοήθεια ενός συγγενή ή ενός φίλου. Ψάχνουμε για: αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.

 

• Αν ανακαλύψουμε οτιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι μας δεν προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε μόνοι μας. Ενημερώνουμε το Διαβητολόγο μας ή το Διαβητολογικό Κέντρο που μας παρακολουθεί.

 

• Δεν αφαιρούμε τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα του εμπορίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρόπετρα. Προτιμούμε η περιποίηση των κάλων να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (ποδολόγος-ποδοθεραπευτής, εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλευτής)

 

• Δεν χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό για το μπάνιο. Το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 37ο C, είναι το καταλληλότερο. Δοκιμάζουμε το νερό της μπανιέρας και του ντους με τον αγκώνα μας πριν κάνουμε ζεστό μπάνιο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα πόδια μας πολύ κοντά σε φωτιά και θερμάστρες και δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στον ήλιο (υπάρχει κίνδυνος σοβαρών εγκαυμάτων).

 

• Καταπολεμούμε τη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ειδικούς αφρούς ή ενυδατικές κρέμες (περιέχουν ουρία), που συνιστούν εξειδικευμένοι γιατροί ή νοσηλευτές και ποδολόγοι-ποδοθεραπευτές. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σκιστεί και να οδηγήσει στη δημιουργία πληγών. Η βαζελίνη είναι ακατάλληλη.

 

• Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε λίμα και να λιμάρουμε τα νύχια μας, παρά να τα κόβουμε οι ίδιοι με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι. Δεν κόβουμε ποτέ νύχια που έχουν μεγαλώσει μέσα στο δέρμα. Προτιμούμε η περιποίηση των νυχιών να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (ποδολόγος-ποδοθεραπευτής, εξειδικευμένος νοσηλευτής).

 

Αποφεύγουμε το κάπνισμα.

 

Ρυθμίζουμε με τη βοήθεια του Διαβητολόγου μας όσο καλύτερα μπορούμε το σάκχαρό μας.

 

Σημάδια που μας οδηγούν σε γιατρό

 

Πόδι που πονά

Πόδι που άλλαξε χρώμα (κόκκινο ή μελανό)

Πόδι που είναι θερμό (όλο ή ένα μέρος του)

Άσχημη οσμή στα πόδια

«Φουσκάλες» ή μικρές πληγές.

 

 

1-2 φορές το χρόνο δείχνουμε τα πόδια μας στο Διαβητολόγο που μας παρακολουθεί.

 

 

Πηγή: Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) http://www.emedip.gr/

 

 

-----------------------

 

 

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ για να κλεισετε ραντεβού στα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού:

http://www.moh.gov.gr/articles/citizen/xrhsima-thlefwna-amp-dieythynseis/75-nosokomeia-ana-ygeionomikh-perifereia

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ 2013

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ – ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι η σύγχρονη πανδημία, όπως έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Υπολογίζεται ότι το 2030 θα υπάρχουν 552 εκατομμύρια άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη σε όλον τον κόσμο (ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 337 εκατομμύρια διαβητικοί).

Οι επιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη στις κοινωνίες είναι ασυνήθιστα υψηλές. Αυξάνεται το κόστος και το βάρος στο κοινωνικό σύνολο από τις επιπλοκές κυρίως, που είναι προβλήματα στα μάτια (έως και τύφλωση), καρδιά (εμφράγματα), νεφρούς (έως την ένταξη σε τεχνητό νεφρό) και πόδια (ακρωτηριασμοί)…

Η πιο «φοβερή» επιπλοκή των διαβητικών ασθενών είναι το Διαβητικό Πόδι. Δηλαδή έλκος, πληγή ή γάγγραινα στα κάτω άκρα που οδηγεί σε ακρωτηριασμό. Παγκόσμια, οι ακρωτηριασμοί διαβητικών αυξάνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Υπολογίζεται ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα κάποιο άτομο διαβητικό στον κόσμο ακρωτηριάζεται… Παλαιότερα λέγαμε ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει κάποιος ακρωτηριασμός σε πόδι διαβητικού. Αύξηση λοιπόν κατά 50% των ακρωτηριασμών (σε 3 χρόνια).

Στην Ελλάδα συμβαίνουν 3.000 περίπου ακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών κάθε χρόνο. Ας σημειωθεί πως ένας ακρωτηριασμός κοστίζει 30.000 – 60.000 δολάρια, άρα στην Ελλάδα οι ακρωτηριασμοί κοστίζουν 30 – 180 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το κόστος που πληρώνει το κοινωνικό σύνολο αυξάνεται κατά 70% για τα επόμενα χρόνια γιατί το άτομο θέλει βοήθεια από τρίτο πρόσωπο και διάφορες άλλες κοινωνικές παροχές (π.χ. σύνταξη).

Οι γνώμες των ειδικών είναι ότι αν δεν προσεχθεί η κατάσταση στο Διαβητικό Πόδι, κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει το οικονομικό βάρος.

 

Άτομα που είναι σε αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού είναι όσοι διαβητικοί έχουν πληγές στα πόδια ή γάγγραινα. Περίπου 50.000 άτομα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν στις δύο αυτές κατηγορίες. Το κόστος της φροντίδας των ατόμων αυτών είναι περίπου 6.200?/έτος. Άρα το συνολικό ετήσιο κόστος της φροντίδας του διαβητικού ποδιού πριν τον ακρωτηριασμό ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόληψη μπορεί να γλυτώσει πολλά πόδια από ακρωτηριασμό. Υπολογίζεται ότι με κατάλληλη πρόληψη σε εθνικό επίπεδο μπορεί να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί κατά 80%. Εκτός από την μείωση των ακρωτηριασμών και το οικονομικό όφελος σε επίπεδο 5ετίας είναι τεράστιο και υπολογίζεται ότι η δαπάνη της πολιτείας μπορεί να μειωθεί κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα το κόστος πρόληψης είναι αφάνταστα χαμηλό. Στον Καναδά υπολόγισαν πως κοστίζει (κυρίως ο χρόνος απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού) μόνο 29 δολάρια για τον ετήσιο έλεγχο.

Χώρες που οργάνωσαν ομάδες επιστημόνων στα Νοσοκομεία που ασχολούνται με την πάθηση του Διαβητικού Ποδιού έχουν να δείξουν αξιοζήλευτα αποτελέσματα στις μειώσεις ακρωτηριασμών (50 – 60%).

Για τους διαβητικούς ασθενείς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ελέγχουν τα πόδια κάθε μέρα για την ύπαρξη πληγής ή αλλαγής χρώματος, να μην περπατάνε ξυπόλυτοι, να αποφεύγουν γενικά τους τραυματισμούς κ.λ.π. έτσι σώζονται τα πόδια.

ΠΟΝΤΟΥ 104, ΤΚ 115 27 ΑΘΗΝΑ. ΤΗΛ. 210 747 00 89, ΦΑΞ: 210 747 00 44

E-mail: [email protected]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Χ. ΜΑΝΕΣ

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ

 

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ν. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ

 

ΤΑΜΙΑΣ:

Κ.ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ

 

ΜΕΛΗ:

Α. ΠΑΠΠΑΣ

Θ. ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ

A. ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ

Link to comment
Share on other sites

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
×
×
  • Δημιουργία νέου...