Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι (δεν) λέτε στα παιδιά σας για το Θεό;

Recommended Posts

mikromana καλησπέρα! :)

Ουσιαστικά θες να μας πεις για την παρηγορητική δράση της έννοιας του θεού. Σωστά ή κάνω λάθος;

Εκεί ουσιαστικά διαφωνώ με τον απελεύθερο...

πως δεν είναι απαραίτητο να καταρρίψει κάποιος το θεό του άλλου, γιατί ... αφού ο άλλος τον πιστεύει, άρα τον χρειάζεται. Αυτό έχει επίσης περιγραφεί από την ψυχολογία.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 821
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

καλησπέρα. αυτό που θέλω να πω είναι πως για δεκάδες πράγματά, μαζί και η θρησκεία, δεν θα έχω να δώσω απαντήσεις στο γιό μου. δε μπορώ ας πούμε να εξηγήσω γιατί μερικά παιδιά πεθαίνουν απ την πείνα ούτε γιατί ο κόσμος μας έχει γίνει εχθρικός. σε ότι με αφορά ποτέ δεν ήμουν πιστή αλλά αυτό εδραιώθηκε όταν έχασα έναν δικό μου άνθρωπο. μου ήταν αδύνατο να πιστέψω πως με έβλεπε απο κάπου ή οτι θα τα ξαναλέγαμε κάπου αλλού.Ίσως έχει να κάνει με τις σπουδές μου που είναι θετικές ίσως παλι όχι δεν ξέρω. Θυμάμαι πολύ καθαρά αν κι έχω κάνει προσπάθεια να ξεχάσω, οταν γέννησα πρόωρα που ούτε για μια στιγμή δεν επικαλέστηκα το Θεο. Δεν ξερω γιατι, δε μου βγήκε. Εσφιγγά τα δόντια κι έλεγα απο μέσα μου " Θα τα καταφέρουμε. όλα θα πάνε καλά!". Πάντως ζηλεύω σε ένα σημείο τους ανθρώπους που πιστεύουν βαθιά. Ναι είναι μια παρηγοριά και σε πολλές περιπτώσεις ένα κίνητρο για να συνεχίσεις να ζεις..

Ξέρεις Λαιδα, πως δεν έχω καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με ανταγωνιστική σημασία. Στα πλαίσια της συζήτησης λοιπόν και πιστεύω με τον δέοντα σεβασμό ... έχω να εκθέσω μια άλλη άποψη στα λεγόμενά σου:

Δεν σε ξερω προσωπικα, απο τα δειγματα γραφης σου ομως ποτε δεν θα ειχα την εντυπωση οτι προσπαθεις να με υποτιμησεις η εστω την κουβεντα μας. καλοδεχουμενα ολα τα σχολια λοιπον :)

Πολλοί άνθρωποι περίμεναν ένα θαύμα που... δεν έγινε. Και στατιστικά... υπερτερούν των άλλων.

Και πολλοι ανθρωποι εχουν την ατυχια να γεννιουνται σε τριτες χωρες, με πεινα φτωχεια κλπ..συμφωνω και επαυξανω οπως βλεπεις. Αυτοι οι ανθρωποι που λες, δεν εχασαν την πιστη τους ομως, Γιατι?? Μηπως επειδη τα θαυματα που συνεβησαν στη ζωη τους ηταν πολυ περισσοτερα απο το ενα που δεν ηρθε??

Επίσης, επειδή προσωπικά έχω πάρει "θρησκευτική ανατροφή", ξέρω να μιλάω αυτή τη "γλώσσα". Αν λοιπόν δω έναν θρησκευόμενο άνθρωπο πιστεύω πως θα με καταλάβει περισσότερο αν του πω "μόνο ο θεός μπορεί να το κάνει αυτό", από το να του πω... "ελπίζω να σε ευνοήσει η τύχη και να σου κάτσει η πιθανότητα". Εκφράζω το ίδιο πράγμα, αλλά με λόγια πιο κοντά σε αυτά που καταλαβαίνει καλύτερα.

Και δεν το λέω με υποκριτική διάθεση.

καταρχην να σου πω οτι εγω δεν εχω παρει θρησκευτικη ανατροφη γιατι ο πατερας μου ειναι αθεος και η μητερα μου μια ζωη αθρησκη εκτος απο τωρα ,στα γεραματα, που περιμενει πως και πως τη μεγαλη εβδομαδα! :P Και εγω το κανω αυτο που λες....σεβομενη τα πιστευω του ανθρωπου με τον οποιο μιλω 'χρησιμοποιω' αλλη γλωσσα. Δεν με ενδιαφερει να πεισω καποιον βλεπεις, ουτε εμενα με επεισε καποιος. Η αληθεια απλα μου φανερωθηκε. :!:

Επίσης το ό,τι το λένε πολλοί, δε μου λέει κάτι. Παλιά όλοι έλεγαν πως η γη είναι επίπεδη. Αλλά επειδή το έλεγαν πολλοί, δε σημαίνει πως ήταν αλήθεια.

Συμφωνω, θυμισε μου μονο για τι το λες....δεν το καταλαβα αυτο. Μηπως οτι λενε πολλοι πως υπαρχει Θεός? Δεν ξερω αν το λενε πολλοι.....και οπως ειπες και εσυ δεν με ενδιαφερει......

Όταν ένα αεροπλάνο πέφτει και σκοτώνονται 249 επιβάτες, γιατί λέμε θαύμα τον 1 που γλύτωσε;

Εγώ το λέω πιθανότητα. Στατιστικά όταν πέφτει ένα αεροπλάνο, το πιο πιθανό είναι να πεθάνει κάποιος λόγω της συγκεκριμένης σύγκρουσης και της αντοχής του κορμιού του.

Πιθανοτητα ειναι να σκοτωθουν ολοι....σε τετοια περιπτωση σαφως και ειναι θαυμα να γλιτωσει καποιος. Θα δεχομουν ομως το ερωτημα (το εχω σκεφτει και εγω) 'Γιατι αυτος'? Δεν ξερω......Πιστευω ομως για καποιον λογο....

Θαύμα θα ήταν να έπεφτε το αεροπλάνο και να σώζονταν οι 249 και να πέθαινε μόνο 1 ( ή κανένας).

Ναι, θα ηταν.....οσοι πιστευουν στα θαυματα ειμαι σιγουρη οτι εχουν να σου πουν και τετοιου ειδους θαυματα....που το εχουν ψαξει λιγο δηλαδη.....

Παραδειγμα κατι προσφατο....Ο μετεωριτης στη Ρωσια θα μπορουσε να ειχε σκοτωσει πολυ κοσμο...αλλα υπηρχαν μονο ατυχηματα.

Οι απόλυτες πιθανότητες (0%-100%) είναι εξαιρετικά σπάνιες στη φύση. Συνήθως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό από την άλλη μεριά. Αλλά υπάρχει κι ας είναι μηδαμινό. Δηλαδή όταν λέμε πιθανότητα 1 στο εκατομμύριο... είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά δεν παύει να υπάρχει αυτός ο ... ένας!

Ναι, εχεις δικιο και συμφωνω. Για αυτο εγραψα εχθες οτι οκ, καλη η θεωρια αλλα τα παιδια μου δεν μπορω να τα δω απλα σαν στατιστικη και εχω την αναγκη να προσευχηθω.

Υπάρχει και κάτι που λέγεται "λάθος διάγνωση"... και δυστυχώς είναι πολύ συνηθισμένο και καθόλου απίθανο να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Υπαρχει....για ολες τις πλευρες.....

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί κατά βάση στον ύπνο. Όταν μας απασχολεί κάτι, κάνοντας την καθημερινή του αποδελτίωση, ο εγκέφαλος, βρίσκει πού να το κατατάξει και με αυτόν τον τρόπο πλησιάζει στην επιθυμητή λύση. Υπάρχουν τεχνικές για να βελτιωθεί αυτή η ικανότητα. Υπάρχει και σχετικό άρθρο (το διάβασα μάλιστα πρόσφατα από επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού).

Εισαι τοσο σιγουρη οτι επειδη εχει εξηγηθει επιστημονικα, ειναι και η αληθεια? Το ρισκαρεις να εισαι τοσο απολυτη?? Εχω διαβασει σχετικα αρθρα και εγω....Γνωριζω την πλευρα της επιστημης αλλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ αν ειναι η μονη εξηγηση. ;)

Είναι πολύ συνηθισμένη φράση το "sleep on it" όταν αναφέρονται σε ένα πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο.

δεν ειναι και κανονας ομως....

Όλες αυτές οι μικρές πιθανότητες μας ευνοούν. Γι' αυτό τις ονομάζουμε θαύματα; Επειδή μας συμφέρει; Δεν είναι λιγάκι εγωιστικό; Γιατί να τις ονομάσουμε "θεo?

εχω πει και σε αλλα μηνυματα μου οτι δεν πιστευω οτι ο Θεος ειναι μια οντοτητα με ανθρωπινα χαρακτηριστικα.. Δεν 'αποφασιζει' , δεν 'διαλεγει' , δεν 'στεναχωριεται'.......Για εμενα ειναι μονο 'Το καλο'...

Εγω βλεπω εγωιστικο να θεωρει ενας ανθρωπος οτι γνωριζει την απολυτη αληθεια...για τον κοσμο γυρω μας, για τη μετα θανατον ζωη κλπ...... ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ....

Η πιστη μου στον Θεό δεν ηρθε στη ζωη μου για να δωσει εξηγησεις....Εξηγησεις ειχα απο ο,τι ειχα διαβασει και η επιστημη ειχε καλυψει ολα μου τα κενα. Ηρθε με τετοιον τροπο που δεν μου αφηνε περιθωρια να την αγνοησω. Ισως, συμβει και σε εσενα αυτο...ισως εχει συμβει, ισως να μην συμβει ποτε.

Δεν ημουν ποτε θρησκευομενο ατομο ( δεν εχω κοινωνησει ποτε, ουτε εγω ουτε τα παιδια μου), ξερω οτι η πιστη ειναι κατι που ειτε το εχεις ειτε οχι. Ευχομαι σε οσους δεν πιστευουν να μην ερθουν ποτε σε θεση να αναθεωρησουν γιατι οταν εγω ηρθα σε αυτη τη θεση, ηταν μια θεση πονου. ;)

Μπορει ολα να ειναι μια αυταπατη στο μυαλο μου.....μπορει ομως και οχι.....

Ειμαι σιγουρη ομως μεσα μου πως οταν μια ψυχη γεννιεται ο Θεος μπροσπαθει να μας γεμισει με την υπαρξη του...

Εκεί ουσιαστικά διαφωνώ με τον απελεύθερο...

πως δεν είναι απαραίτητο να καταρρίψει κάποιος το θεό του άλλου, γιατί ... αφού ο άλλος τον πιστεύει, άρα τον χρειάζεται.

συμφωνώ με αυτό και προσθέτω κάτι ακόμα...

ο άνθρωπος πάντα είχε κάποιο θεο (φύση, γη, ουρανός, Δίας κτλ) πριν εμφνιστούν καθοδηγητές

υπάρχει ειδικό σημείο στο εγκέφαλο που διεγείρεται κατά τη διάρκεια της προσευχής, της γιόγκα κτλ...

αυτά τα γεγονότα καταδικνίουν την ανάγκη του ανθρώπου να σταραφεί σε κάποιον θεό....

Και πολλοι ανθρωποι εχουν την ατυχια να γεννιουνται σε τριτες χωρες, με πεινα φτωχεια κλπ..συμφωνω και επαυξανω οπως βλεπεις. Αυτοι οι ανθρωποι που λες, δεν εχασαν την πιστη τους ομως, Γιατι?? Μηπως επειδη τα θαυματα που συνεβησαν στη ζωη τους ηταν πολυ περισσοτερα απο το ενα που δεν ηρθε??

Η θρησκεία, ο θεός, οι συμμετοχή σε τελετουργίες... έχει παρηγορητική δράση στον άνθρωπο. Το βρίσκω απόλυτα λογικό να είναι όχι απλά θρησκευόμενοι, αλλά να εμφανίζουν έντονα στοιχεία πίστης και μάλιστα με ζήλο, όσοι έρχονται σε επαφή με τη σκληρή πλευρά της ζωής. Η δυστυχία -σύμφωνα με την ψυχολογία- είναι ελαφρύτερη όταν της προσδίδεις κάποιο νόημα. (Ελπίζω να το μεταφέρω σωστά το νόημα... Ας με συγχωρέσουν οι ψυχολόγοι για τυχόν λάθη στην εκφορά).

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και στο Χριστιανικό δόγμα τονίζεται πολύ πως είναι για τον απλό κόσμο, τον φτωχό, τον ταπεινό κτλ.

Επίσης στις χώρες που καταπατούνται έντονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι εντονότατο το θρησκευτικό στοιχείο το οποίο μάλιστα επιβάλλεται από τα καθεστώτα που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Γίνεται χρήση αυτού για να καθοδήγηση των απλών ανθρώπων. Βοηθά στο να κρατιούνται και να μην ξεσηκώνονται, χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτό το στοιχείο παρηγοριάς... και δίνοντας "νόημα" στα δεινά τους, μέσα από τη θρησκεία. Με λίγα λόγια... γίνεται πολύ πετυχημένος αντιπερισπασμός.

Αυτό όμως... κάθε άλλο παρά θεϊκό δημιούργημα είναι. Η θρησκεία διατηρείται γιατί ... οι άνθρωποι την επιβάλλουν. (Μιλάω για τριτοκοσμικές χώρες...)

Συμφωνω, θυμισε μου μονο για τι το λες....δεν το καταλαβα αυτο. Μηπως οτι λενε πολλοι πως υπαρχει Θεός? Δεν ξερω αν το λενε πολλοι.....και οπως ειπες και εσυ δεν με ενδιαφερει......

Μου φάνηκε πίσω από τα λεγόμενά σου η σκέψη "αφού το λένε τόσοι και τόσοι... εε δε μπορεί, θα είναι αλήθεια". Πιθανά να έκανα λάθος. Μιας όμως και είναι κάτι που το έχω ακούσει επανειλημμένα ... είπα να το σχολιάσω.

Πιθανοτητα ειναι να σκοτωθουν ολοι....σε τετοια περιπτωση σαφως και ειναι θαυμα να γλιτωσει καποιος. Θα δεχομουν ομως το ερωτημα (το εχω σκεφτει και εγω) 'Γιατι αυτος'? Δεν ξερω......Πιστευω ομως για καποιον λογο....

Εφόσον υπάρχει τέτοιο γεγονός... Τότε "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα" να σκοτωθούν όλοι. Όχι όμως βεβαιότητα.

Να πω κάτι αντίστοιχο αλλά όχι τόσο ακραίο. Και πες μου μετά εσύ για πιθανότητες...

Έχω φύγει από επαρχία και έχω πάει σε μια μεγαλούπολη για λίγες μέρες. Στη μεγαλούπολη αυτή, επιδιώκω να συναντήσω έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που δεν τον είχα ξαναδεί ποτέ. Έτυχε λοιπόν να τον βρω εν μέσω άλλων 4-5 παντελώς άγνωστων ατόμων (απλά έτυχε να βρίσκονται εκεί κοντά). Η συνάντηση κράτησε μόλις... 5 λεπτά.

Την επόμενη μέρα, σε μια εντελώς άλλη περιοχή, αρκετά χιλιόμετρα μακριά, βρίσκομαι σε μια μικρή θεατρική σκηνή με τα παιδιά μου, που λόγω γιορτών δεν είχε και πολύ κόσμο. Τυχαίνει να μου ζητήσει η μικρή νερό την ώρα που έφευγα. Στο κυλικείο, την ώρα που πληρώνω ακούω μια φωνή πίσω μου να λέει "εσύ δεν ήσουν στο τάδε σημείο εχθές;!!"

Κόκαλο εγώ... ναι... ήταν ένα από τα 4-5 τυχαία άτομα της προηγούμενης μέρας! :shock:

Λοιπόν; Τι λέγαμε για πιθανότητες; :lol:

Αποτελεί αυτό κάποιο θαύμα ή αποδεικνύει αυτό την ύπαρξη του θεού;

Πρέπει να το δω διαφορετικά αν συμπεριλάβω το αν ευνοήθηκα ή αν δεν ευνοήθηκα;

(Είναι ειλικρινείς ερωτήσεις).

Ναι, εχεις δικιο και συμφωνω. Για αυτο εγραψα εχθες οτι οκ, καλη η θεωρια αλλα τα παιδια μου δεν μπορω να τα δω απλα σαν στατιστικη και εχω την αναγκη να προσευχηθω.

Κι εμένα με ενόχλησε πολύ όταν πηγαίνοντας σε κέντρο υπογονιμότητας μου μιλούσαν για στατιστική. Τόσο % να εμφανίζει αυτό το είδος υπογονιμότητας, τόσο % να πετύχει με την πρώτη, τόσο % να βρεθούν υγιή, κτλ κτλ.

Μου θύμισε βιομηχανία κομπόστας... που λες τόσο % απώλεια προϊόντος, τόσο % διατήρηση συνθηκών κτλ...

Δε μου άρεσε αυτή η αίσθηση, αλλά δε μπορούσα να αρνηθώ και την ... αλήθεια της.

Εισαι τοσο σιγουρη οτι επειδη εχει εξηγηθει επιστημονικα, ειναι και η αληθεια? Το ρισκαρεις να εισαι τοσο απολυτη?? Εχω διαβασει σχετικα αρθρα και εγω....Γνωριζω την πλευρα της επιστημης αλλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ αν ειναι η μονη εξηγηση. ;)

Απόλυτη αλήθεια... όχι. Δεν υποστηρίζω ποτέ την ύπαρξη της "απόλυτης αλήθειας". Στο κάτω κάτω οι αισθήσεις μας δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Αυτό βεβαιώνεται όσο προχωρά η επιστήμη.

Παραθέτω τις επιστημονικές εξηγήσεις με το ρίσκο που αυτές έχουν. Πως αν δηλαδή καταρριφθούν θα υιοθετήσω ως πιθανότερες τις νέες απόψεις. Από εκεί και πέρα προτιμώ να αξιολογώ με μεγαλύτερη βαρύτητα τις όποιες ενδείξεις και αποδείξεις από ... τις απλές και μη αποδεδειγμένες υποθέσεις ή επιθυμίες.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

ΜΑΡΙΑΛ υπάρχουν επίσης σημεία που διεγείρονται με τα ναρκωτικά, η το αλκοόλ, η ψυχοτρόπα φάρμακα. Αυτό υποδείχνει κάποια ανάγκη για ναρκωτικά η αλκοόλ η ψυχοτρόπα, η ότι άλλο του ανθρώπου;

Να το πάω και λίγο παρακάτω, μήπως πρέπει το κράτος να επιβάλει τη λήψη ναρκωτικών από μικρή ηλικία, για να συνηθίζουν, η το σύνταγμα να είναι στο όνομα της ηρωίνης;

Το ότι «αρέσει», η υπάρχει «ανάγκη» για κάτι, δε λέει τίποτα για την ωφελιμότητα του.

Το ότι το σεξ που είναι αρκετά διεγερτικό για τον εγκέφαλο είναι ποινικοποιημένο (το κομμάτι της απόλαυσης, μόνο για αναπαραγωγή επιστρέπεται) από τη θρησκεία πως τοποθετείται;

...

αυτά τα γεγονότα καταδικνίουν την ανάγκη του ανθρώπου να σταραφεί σε κάποιον θεό....

Την ανάγκη αυτή όμως δεν την έχουν όλοι. Κι αυτό επίσης αποτελεί αντικείμενο έρευνας... και φαίνεται να έχει να κάνει με τον τρόπο κωδικοποίησης των πληροφοριών στο κάθε άτομο. Έτσι τουλάχιστον ισχυριζόταν ο συγγραφέας σχετικού άρθρου.

Σχεδόν κατέληγε στο συμπέρασμα πως από βιολογικής άποψης ... μπορείς να πεις ποιος είναι ικανός να πιστεύει στο θεό και ποιος όχι! Δεν το ισχυριζόταν έτσι ανοιχτά, αλλά όσα έγραφε... άφηναν ανοιχτές τέτοιες προεκτάσεις.

Τρομακτικό;

Θαυμαστό;

Αδύνατο;

Πάντως ήταν σίγουρα εντυπωσιακό, ακόμα και ως ... ιδέα.

Σχετικό:

το κράνος του θεού

(κοντολογής, ένα κράνος που διεγείρει σημεία του εγκεφάλου ώστε να δίνουν την αίσθηση παρουσίας του θεού στο δωμάτιο)

Απελεύθερε... Αυτό που παραθέτεις όμως... λέει πως δεν έχει επαναλληψιμότητα.. άρα... ποια η αξία του; Στην προσπάθεια;

Απόλυτη αλήθεια... όχι. Δεν υποστηρίζω ποτέ την ύπαρξη της "απόλυτης αλήθειας". Στο κάτω κάτω οι αισθήσεις μας δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Αυτό βεβαιώνεται όσο προχωρά η επιστήμη.

Παραθέτω τις επιστημονικές εξηγήσεις με το ρίσκο που αυτές έχουν. Πως αν δηλαδή καταρριφθούν θα υιοθετήσω ως πιθανότερες τις νέες απόψεις. Από εκεί και πέρα προτιμώ να αξιολογώ με μεγαλύτερη βαρύτητα τις όποιες ενδείξεις και αποδείξεις από ... τις απλές και μη αποδεδειγμένες υποθέσεις ή επιθυμίες.

Και εγω το ιδιο αλκυων μου.....το ιδιο προσπαθω. :-) . Δεν εχω απαντηση για τιποτα, ειμαι φαν της επιστημης χωρις να αποκλειω τον Θεο απο τη ζωη μου.

για τις θρησκειες συμφωνω σε ολα οσα γραφεις....Ο πατερας μου λεει οτι ειναι η παρηγορια του θυματος....φυσικα ΚΑΙ αυτο εχει βαση.

Διαφημίσεις

Όποιος προσπαθει να εξηγήσει το Θεο με λογική νομίζω ότι το εχει χάσει το παιχνίδι.Δεν είναι πράξεις μαθηματικές είναι απλή πίστη .Η πίστη δεν εξηγείτε με λογική.

Τα θαύματα που συμβαίνουν στο κόσμο είναι πάρα πολλά και τα περισσότερα απο αυτα με προσωπικα βιώματα ανθρώπων ,τα οποια αν τολμήσουν να τα πουν θα βγουν πολλοι να τους αμβισβητησουν ,και να ζητησουν αποδείξειςτους.Αποξείξεις σε πολλά δεν υπάρχουν εκτός απο το τελικό αποτέλεσμα .

Υπάρχει όμως ένα θαύμα το οποιο συμβαίνει κάθε χρονο ( μια και διανύουμε τη Σαρακοστή) και δεν μπόρεσε να το αμφισβητησει κανείς ως τώρα.Η λήψη του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ αλήθεια με ποια λογική το εξηγείτε αυτο,πως μπορεί να το πάρει μόνο ο Ορθόδοξος Πατριάρχης? Γιατί οταν πηγε ο Αρμένιος το αγιο φως δεν εμφανιζόταν αλλάεσκισε την κολονα στην οποια ακουμπουσε ο ορθόδοξος? Ειναι ενα θαύμα που συμβαίνει αιώνες ,αν υπηρχε θέμα καποιου κολπου νομίζω οτι οι αλλες θρησκείες θα εκαναν τα πάντα για να μας ξεμπροστιάσουν.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

,αν υπηρχε θέμα καποιου κολπου νομίζω οτι οι αλλες θρησκείες θα εκαναν τα πάντα για να μας ξεμπροστιάσουν.

υπαρχει η εξηγιση των αυτοαναφλεγωμενων κεριων...

ο πατριαρχησ ψεκαζει με ένα ιδικο υγρο το φυτιλι του και αυτο αυτοαναφλεγεται μετα από λιγο....

υπαρχει η εξηγιση των αυτοαναφλεγωμενων κεριων...

ο πατριαρχησ ψεκαζει με ένα ιδικο υγρο το φυτιλι του και αυτο αυτοαναφλεγεται μετα από λιγο....

Ναι έχεις δικιο ,ομως ο Πατριάρχης πριν μπει μέσα τον ψάχνουν παντου(παντου ομως .....)οι έκπροσωποι των αλλων θρησκειων.Και το ΑΓΙΟ ΦΩΣ πριν βγει ο Πατριάρχης έξω κάνει το γυρω του ναου και αναβει μόνο του όλα τα καντήλια.

ΜΑΡΙΑΛ υπάρχουν επίσης σημεία που διεγείρονται με τα ναρκωτικά, η το αλκοόλ, η ψυχοτρόπα φάρμακα. Αυτό υποδείχνει κάποια ανάγκη για ναρκωτικά η αλκοόλ η ψυχοτρόπα, η ότι άλλο του ανθρώπου;

όχι βέβαια ....

η διέγερση του εγκεφάλου γίνεται με συγγεκριμένες βιολογικές λειτουργίες ώς αποτέλεσμα της ύπαρξης του φαρμάκου στον οργανισμό...

μήπως η διέγερση του εγκεφάλου κατα την προσευχή είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης του θεού; αφού κατηγορηματικά το αρνήσαι (και εγώ προσωπικά το ψάχνω) το αποδίδω σε ανάγκη (όπως διεγείρεται άλλο κέντρο του εγκεφάλου όταν έχεις ανάγκη να φας, άλλο όταν έχεις ανάγκη να πιεις, άλλο όταν έχεις ανάγκη να γ@@ς)

Το ότι το σεξ που είναι αρκετά διεγερτικό για τον εγκέφαλο είναι ποινικοποιημένο (το κομμάτι της απόλαυσης, μόνο για αναπαραγωγή επιστρέπεται) από τη θρησκεία πως τοποθετείται;

σου φαινομαι για δικηγόρος εκλησιαστικός;

ΜΑΡΙΑΛ, σχολίαζα το επιχείρημα «εφόσον υπάρχει ανάγκη για προσευχή, καλώς οι άνθρωποι προσεύχονται». Το να θεωρείς ότι όλες οι ανάγκες του ανθρώπου έχουν βιολογική βάση (ορθά) αλλά μία συγκεκριμένη να έχει μεταφυσική βάση, δλδ ένα σημείο του εγκεφάλου δουλεύει εντελώς διαφορετικά από ότι ο υπόλοιπος, είναι λογικό άλμα, απλώς για να πεις ότι ο θεός επικοινωνεί με τον άνθρωπο έτσι. Δεν ξέρω αν όντως το πιστεύεις. Υπάρχουν μεγάλης κλίμακας έρευνες που δείχνουν ότι η προσευχή δεν επιφέρει κάποια βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων (δηλαδή αυτοί που προσεύχονται δεν παθαίνουν «θαύματα» περισσότερο από αυτούς που δεν προσεύχονται, εκτός από το ψυχολογικό το οποίο όμως δεν ισοσκελίζει το περισσότερο άγχος που βιώνουν.)

Διαφημίσεις

ομως ο Πατριάρχης πριν μπει μέσα τον ψάχνουν παντου(παντου ομως .....)οι έκπροσωποι των αλλων θρησκειων.

αυτό δεν ισχύει. αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο πατριάρχης μπαίνει φορώντας ένα απλό λευκό ράσο, έχοντας απεκδυθεί τα πολλά άμφια που φορά συνήθως. σιγά μην του ψάχνουν και το ορθό.

Τα υπόλοιπα περί ψαξίματος είναι λαϊκή δοξασία, και δεν τεκμηριώνεται από πουθενά.

σχετικά με το άγιο φώς, έχω βάλει βίντεο με τα κεριά να ανάβουν χωρίς απολύτως κανένα αξεσουάρ, μπροστά στην κάμερα, στην Τατιάνα

εδώ

http://apeleytheros.wordpress.com/2010/09/01/agio-fos/

(ρυθμίζοντας την περιεκτικότητα του διαλύμματος μπορείς να το κάνεις να ανάψει μετά από ώρες)

...καθώς και κάποιες σκέψεις σχετικά με το θεολογικό κομμάτι. Επίσης υπάρχει επιστολή του πατριάρχη κων/πόλεως που αποκηρύσσει το θαύμα (διαβάζεται στην εκπομπή), ενώ ο π. Μεταλληνός λέει ότι η καντήλα στον Τάφο είναι αναφτή και ότι μπορεί ο πατριάρχης αν δε γίνει θαύμα να το ανάψει από εκεί.

alcyon αυτό με το ότι δεν επαναλαμβάνεται, δεν το είχα υπόψιν. Είχα δει το ντοκιμαντέρ στο bbc παλιότερα και ήταν αρκετά πειστικό, αλλά έχεις δίκαιο, άκυρο σαν επιχείρημα.

Το να θεωρείς ότι όλες οι ανάγκες του ανθρώπου έχουν βιολογική βάση (ορθά) αλλά μία συγκεκριμένη να έχει μεταφυσική βάση, δλδ ένα σημείο του εγκεφάλου δουλεύει εντελώς διαφορετικά από ότι ο υπόλοιπος, είναι λογικό άλμα, απλώς για να πεις ότι ο θεός επικοινωνεί με τον άνθρωπο έτσι. Δεν ξέρω αν όντως το πιστεύεις.

μακάρι να μπορούσα να το πιστέψω, δεν ξέρεις πόσο πολύ θα ήθελα....

αλλά δυστυχώς δυσκολεύομαι

είναι απλά μια βιολογική ανάγκη (ίσως με αγχολητικό χαραχτήρα, δεν ξέρω ακριβώς βέβαια υποθέσεις κάνω)

Είχα δει το ντοκιμαντέρ στο bbc παλιότερα και ήταν αρκετά πειστικό, .

τσ τσ τσ απελευθερε... :-D

δεν ξέρεις ότι για να είναι κάτι πραγματικό πρέπει να υποστηρίζεται από πολλές άσχετες πηγές και όχι μόνο από μία;;;;

τι έχουμε πει για τα διάφορα ντοκυμαντέρ;;; (πχ ομοιοπαθητικής, συνομωσιών διακυβέρνησης κτλ)

εχμ, τότε δεν υπήρχε καλά καλά η wikipedia πόσο μάλλον εγκυκλοπαιδικός αντίλογος για το κράνος. :P

(πέρα από την πλάκα, το κράνος υπάρχει από το 1990. οι προσπάθειες επαλήθευσης είναι πολύ νεότερες)

θα ηθελα να ρωτησω κατι για οσους ειναι γονεις. Οταν κατι παθαινουν τα παιδια μου και ερχεται το πρωτο εγκεφαλικο, η πρωτη λεξη που μου ερχεται στο μυαλο ειναι 'ΘΕΕ ΜΟΥ'...αρχιζω απο μεσα μου να θερμοπαρακαλω.Εσεις (οι αθεοι) δεν εχετε αυτην την αναγκη? Και αν ναι, πως την καλυπτετε?

Θα απαντήσω με τον τρόπο που απαντά η Alcyon. (Εχω ένα παιδί που γεννήθηκε "ως εκ θαύματος", διότι 2 επώνυμοι γυναικολόγοι μας είχαν πει πως χωρίς εξωσωματική δεν θα μείνω εγκυος, αλλά έμεινα....Και αυτό το παιδί ειναι δώρο "Θεού" για μένα!)

Γενικά σε δύσκολες στιγμές κάνω και χιούμορ. Με βοηθάει να αντιμετωπίζω καταστάσεις.

Ετσι έχω πει "αν υπάρχει κάποιος από όλους του θεούς να βάλει το χέρι του! Χριστέ μου, Βούδα,θεοί του Ολύμπου και όλοι οι άλλοι Θεοί, βοηθήστε"!

Λαϊδα, έχεις ξαναθέσει αυτό το ερώτημα περί στροφής στο θεό σε ώρες ανάγκης. Νομίζω πως έχει να κάνει με τις συνήθειες του καθενός. Ένας άνθρωπος που στο σύστημα αξιών του περιλαμβάνει το Θεό, θα εκφράσει τις επιθυμίες του με προσευχή. Ενώ άλλοι που το σύστημα αξιών τους ρυθμίζεται χωρίς την έννοια του Θεού, μάλλον δε θα εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία τους.

Τώρα, που δε θεωρώ τον εαυτό μου ούτε θρησκευόμενο, αλλά ούτε και άθεο... Στα δύσκολα... φυσικά και εύχομαι με όλη μου την ψυχή το παιδί μου να γίνει καλά. Αλλά αυτό δε μου "βγαίνει" να το μεταφράσω σε προσευχή που να τη στρέφω σε συγκεκριμένο θεό ή άγιο. Απλά εύχομαι. (π.χ. "αχ να πέσει ο πυρετός", "μακάρι να γίνει καλά και να βγούμε από το νοσοκομείο" κτλ -φράσεις που πραγματικά έχω πει). Δεν είναι πως το κάνω συνειδητά εκείνη τη στιγμή. Απλά έτσι μου βγαίνει.

Αλλά δεν θα μπω σε άλλες συζητήεις περί θρησκείας, ανάγκης να πιστεύουν σε κάτι ανώτερο οι άνθρωποι κτλ. διότι δεν οδηγούν πουθενά...

Ο διαχωρισμός όμως εκκλησίας και κράτους ειναι αναγκαίος. Ας πιστεύει ο καθένας ότι θέλει και όπως το θέλει, αλλά δεν δέχομαι να πληρώνω καμία επίσημη θρησκεία, ούτε και να ορκίζονται στη Βουλή πάνω στο Ευαγγέλιο και άλλα πολλά.

9XkKp3.png

HArNp3.png

Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Το είπε ο Μαρξ ( όχι εγώ :P)

Όπως και να έχει, αν δεν υπήρχε ο φόβος του θανάτου και του τέλους, δεν θα υπήρχαν και οι θρησκείες. Κοινή συνισταμένη όλων των θρησκειών άλλωστε είναι η "υπόσχεση" και ο λόγος για μια κάποια συνέχεια μετά το θάνατο. Ο τρόμος στο άγνωστο και το "τιποτα" τις δημιουργεί.

Το να τσακώνεται κάποιος που πιστεύει με κάποιον που δεν πιστεύει το θεωρώ απλώς χάσιμο χρόνου. Πρέπει αμφότεροι να σέβονται τα πιστεύω ή μη του άλλου. Πίσω από την ανωνυμία μου στο forum, μπορώ να πω ότι με τους δικούς μου ανθρώπους και στους 4 τοίχους του σπιτιού μου έχω ειρωνευτεί και γελάσει ουκ ολίγες φορές εις βάρος όλων όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει θεός και ότι κάνει θαύματα κτλ κτλ. Μου φαίνεται παρανοικό. Έξω από το σπίτι μου, είμαι πάντα κυριά και αποφεύγω άσκοπες συζητήσεις. Στο forum λέω την αλήθεια :D

Ο Γιάλομ που ασχολείται πολύ με το φόβο του Θανάτου και ισχυρίζεται ότι αυτός ο φόβος καθορίζει τη ζωή μας κατά το μεγαλύτερο βαθμό, εξηγεί ότι η θρησκευτική πίστη και η μεταθάτον ζωή που αυτή διακηρύσει, μεγαλώνει το φόβο αυτό, αντί να τον απαλύνει.

"Ο Γούντι Αλεν ευφυολογώντας κάποια φορά είπε το εξής: «Δεν φοβάμαι το θάνατο, απλώς δεν θέλω να ʼμαι εκεί όταν θα έρθει»! Μικροί Γούντι Αλεν όλοι εμείς, αλλά ο Επίκουρος μας αντικρούει. Ο θάνατος λέει δεν μας αφορά, επειδή όταν εμείς υπάρχουμε δεν υπάρχει αυτός κι όταν αυτός επέλθει, δεν το καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε πάψει να υπάρχουμε! Από τη στιγμή που ο άνθρωπος θα ξεπεράσει το φόβο των Θεών (του Θεού), από τη στιγμή που θα διερευνά με το νου και την εμπειρία τη φύση των πραγμάτων και θα μάθει να χαίρεται την ουσία της ζωής, αναζητώντας την ηδονή στο κορμί, στο μυαλό, στο φύλο, στη γνώση, στο στομάχι και στην τέχνη, από τη στιγμή λοιπόν που θα αποκτήσει αυτά τα αθάνατα αγαθά θα μπορεί να ζήσει –όσο ζήσει– την πρόσκαιρη, αλλά ανεπανάληπτη ύπαρξή του, απολαμβάνοντας την υπαρξιακή ηδονή. Η ηδονή με την επικούρεια έννοια σημαίνει αποφυγή του σωματικού πόνου και αταραξία της ψυχής! («Εμείς οι Επικούρειοι», εκδόσεις Μ. Βερέττας)"

http://sciencearchives.wordpress.com/2012/08/09/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%ae%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%cf%85-irvin-yalom/#more-3874

9XkKp3.png

HArNp3.png

Πίσω από την ανωνυμία μου στο forum, μπορώ να πω ότι με τους δικούς μου ανθρώπους και στους 4 τοίχους του σπιτιού μου έχω ειρωνευτεί και γελάσει ουκ ολίγες φορές εις βάρος όλων όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει θεός και ότι κάνει θαύματα κτλ κτλ. Μου φαίνεται παρανοικό.

Κάθε ανθρώπινη γνώμη είναι σεβαστη,δεν μαλωνουμε εδώ αλλα αντίθετα δεχόμαστε όλες τις αποψεις.Και αυτούς που πιστευουν στο Χριστό ,και αυτους που πιστευουν σε άλλο Θεο και αυτους που δηλώνουν αθεοι.Εσύ για πιο λόγο ακριβώς ειρωνευεσε ή γελας με αυτους που πιστευουν ?Τι ακριβως σου φαινεται παρανοικο ? η αναγκη των ανθρώπων να βρίσκουν παρηγορια στα δύσκολα? Η πιστη στο θεο ειναι μια απιστευτη ψυχικη δύναμη (πάντα κατα τη γνωμη μου) .Μη νομιζεις οτι σου επιτιθομαι απλα αναρωτιεμαι .

Δεν φοβάμαι το θάνατο γιατί έχω υπάρξει νεκρός για δισεκατομμύρια χρόνια πριν γεννηθώ, και δεν ένοιωσα την παραμικρή ενόχληση από αυτό. Mark Twain

Ο λόγος που η πίστη στο θεό είναι δύναμη είναι γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι άλλο εκτός από αυτό που βλέπεις και μπορείς να κάνεις. Αυτό παράλληλα προσθέτει και μια αβεβαιότητα. -είμαι καλός/η χριστιανος/ή -προσεύχομαι αρκετά; κλπ Να μην αναφέρω το αίσθημα αδικίας που νιώθεις αν όντως νιώθεις ότι είσαι, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο θα ήθελες.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...