Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι (δεν) λέτε στα παιδιά σας για το Θεό;

Recommended Posts

Αν η «αλήθεια» που πιστεύεις είναι τρομακτική, πιθανώς θα έπρεπε να αναρωτηθείς τι σόι «αλήθεια» είναι αυτή και κυρίως αν προέρχεται όντως από ένα πανσοφο και πανάγαθο ον.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 821
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

ο μικρος μου ειναι 17 μηνων και ευτυχως δεν εχει αρχισει να κανει ''δυσκολες'' ερωτησεις. ειμασταν στην βεραντα και αρχισε να βρονταει, αστραπες και να βρεχει. τον ειδα φοβηθηκε και τοτε ενα παραμυθι μου κατεβηκε εξ ουρανου. του ειπα οτι ο θεουλης παιζει μουσικη με τα συννεφα οπως αυτος με τα παιχνιδια του και οτι ριχνει νερακι για να ποτισει τα λουλουδια του. ο μικρος ηρεμησε και επιανε τα μαλια του οταν του ερχοταν καμια ψιχαλα. μετα που βρηκε το ουρανιο τοξο το το εδειξα λεγοντας του οτι τωρα ο θεουλης ζωγραφιζει!!!

αν αργοτερα μεγαλωνοντας ρωταει ποιο δυσκολα, οπως για τον θανατο, δεν ξερω τι θα πω. γενικα οι ερωτησεις και οι αποριες των μικρων παιδιων μπορουν να κολλησουν στον τοιχο και τον ποιο ετοιμολογο γονεα.

8trrp3?r=1303817841

Το τι λεμε στα παιδια μας ομως εχει σχεση και με την ηλικα τους, και τους μιλαμε παραβολικα και με παραμυθια στις μικρες ηλικιες ωστε να ειναι πιο κατανοητα, πιο ωραιοποιημενα και να μην τρομαζουν σαν ευαισθητα που ειναι.

Αν αυτά που θέλουμε να τους μεταδώσουμε εμπίπτουν στην κατηγορία του θρίλερ, πρέπει να περιμένουμε να φτάσουν σε συναισθηματική ωριμότητα να τα αντιμετωπίσουν. Δεν τους τα λέμε παραποιημένα νωρίτερα γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται την παραποιημένη εκδοχή ως 100% πραγματική.

και οτι ριχνει νερακι για να ποτισει τα λουλουδια του.

θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το νεράκι που φεύγει στον αέρα ξαναπέφτει στη γη. θα μπορούσες να του πεις ότι δεν είναι τίποτα, και ότι όποτε βρέχει κάνει φασαρία γιατί τα σύννεφα τσακώνονται μεταξύ τους. Αλλά ο σκοπός μάλλον είναι να μεγαλώσετε παιδιά που πιστεύουν σε ένα αόρατο φάντασμα πριν προλάβουν και αποκτήσουν την νοητική ωριμότητα ώστε να μπορούν να το αμφισβητήσουν, όχι να δώσετε μια ακριβή περιγραφή του κόσμου.

ο μικρος μου ειναι 17 μηνων και ευτυχως δεν εχει αρχισει να κανει ''δυσκολες'' ερωτησεις. ειμασταν στην βεραντα και αρχισε να βρονταει, αστραπες και να βρεχει. τον ειδα φοβηθηκε και τοτε ενα παραμυθι μου κατεβηκε εξ ουρανου. του ειπα οτι ο θεουλης παιζει μουσικη με τα συννεφα οπως αυτος με τα παιχνιδια του και οτι ριχνει νερακι για να ποτισει τα λουλουδια του. ο μικρος ηρεμησε και επιανε τα μαλια του οταν του ερχοταν καμια ψιχαλα. μετα που βρηκε το ουρανιο τοξο το το εδειξα λεγοντας του οτι τωρα ο θεουλης ζωγραφιζει!!!

αν αργοτερα μεγαλωνοντας ρωταει ποιο δυσκολα, οπως για τον θανατο, δεν ξερω τι θα πω. γενικα οι ερωτησεις και οι αποριες των μικρων παιδιων μπορουν να κολλησουν στον τοιχο και τον ποιο ετοιμολογο γονεα.

Γιατί έμπλεξες τον Θεό με τη βροχή και τα σύννεφα;

Θα μπορούσες να πεις κάτι πιο απλό. πχ μην φοβάσαι, ο θόρυβος που ακούς είναι γιατί ετοιμάζονται τα σύννεφα να ρίξουν πολύ νεράκι να ποτιστούν τα λουλούδια και να καθαρίσουν οι δρόμοι.

Διαφημίσεις

Όταν πάντως η κόρη μου κάνει ερωτήσεις περί Θεού, της λέω ότι κανείς δεν ξέρει πως είναι ο Θεός και αν υπάρχει και ο καθένας απλώς λέει τη γνώμη του και τον φαντάζεται διαφορετικά. Και ότι ο Χριστός ήταν ένας καλός και μορφωμένος άνθρωπος που αγαπούσε τους άλλους ανθρώπους. Ήταν τόσο καλός που πολλοί πίστεψαν ότι δεν μπορεί παρά να είναι γιος του Θεού.

Αυτά για τώρα που είναι 5 χρονών. Αργότερα θα μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις εις βάθος.

συμφωνω και με εκαβη και με Απελευθερο σε αυτο το σημειο.....Απλα να πω οτι οσα ξερουμε για τον Χριστιανισμο, τα ειπαν ανθρωποι και οχι ο Θεος. Οπως εκεινοι τα εκλαμβανουν!

Αν η «αλήθεια» που πιστεύεις είναι τρομακτική, πιθανώς θα έπρεπε να αναρωτηθείς τι σόι «αλήθεια» είναι αυτή και κυρίως αν προέρχεται όντως από ένα πανσοφο και πανάγαθο ον.

Ημουνα σαφης σε αυτα που εγραψα.

Τωρα εαν εσυ θελεις σκοπιμα να παραποιεις τα λογια των αλλων που δεν συμφωνεις , εγω δεν εχω καμια διαθεση να συμμετεχω σε τετοιου ειδους αντιπαραθεση.

FEHKO το σύμβολο της πίστεως αναφέρει:

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.

Οπότε, αν υπάρχει κόλαση είναι δημιούργημα του θεού, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αν αμφισβητείς το μήνυμα του συμβόλου της πίστεως δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

Επισης το να επιτίθεσαι, μονιμα και συνεχεια κάθε φορα που καποιο μελος γραφει κατι υπερ του Θεου , πιανοντας από μια λεξη που χρησιμοποιει και παραποιωντας το νοημα , με σκοπο να αποπροσανατολιζεις τελειως τη συζητηση και να εμποδιζεις να γινει ομαλα η ανταλλαγη αποψεων μαναδων που πιστευουν η οχι, χωρις λογομαχιες , και να επιβαλλεις σωνει και καλα τις αποψεις σου, μονο ελευθερια δεν είναι αυτό , απελευθερε.

Και μην ξεχνας το θεμα ειναι.

Τι (δεν) λέτε στα παιδιά σας για το Θεό;

Διαφημίσεις

Εφόσον δηλώνετε τις απόψεις σας δημόσια, είναι αυτόματα ανοιχτές σε κριτική. Επιβολή σε ένα θέμα συζήτησης στο οποίο η συμμετοχή είναι προαιρετική δεν υφίσταται. Αυτό που υφίσταται είναι επιχειρήματα τα οποία δεν απαντάτε, παρά μόνο είτε λέτε ότι δεν καταλαβαίνω το χριστιανισμό (πιο ελιτίστικο υφάκι γίνεσαι Πάπας), είτε ότι επιβάλλω την άποψη μου! ότι ναναι, εκτός από απαντήσεις στα επιχειρήματα. :)

Λέει λοιπόν, η δε λέει το σύμβολο της πίστεως, ότι ο θεός είναι ποιητής ορατών και αοράτων; Δεν σημαίνει αυτό ότι ΚΑΙ η κόλαση είναι δημιούργημα του;

Εφόσον δηλώνετε τις απόψεις σας δημόσια, είναι αυτόματα ανοιχτές σε κριτική. Επιβολή σε ένα θέμα συζήτησης στο οποίο η συμμετοχή είναι προαιρετική δεν υφίσταται. Αυτό που υφίσταται είναι επιχειρήματα τα οποία δεν απαντάτε, παρά μόνο είτε λέτε ότι δεν καταλαβαίνω το χριστιανισμό (πιο ελιτίστικο υφάκι γίνεσαι Πάπας), είτε ότι επιβάλλω την άποψη μου! ότι ναναι, εκτός από απαντήσεις στα επιχειρήματα.

Μας αδικεις εδω φιλε μου...φυσικα εχουμε και τα επιχιερηματα μας που αν θυμαμαι καλα, φτασαμε σε ενα σημειο που ειναι ο 'λογος μου εναντιων του δικου σου'......

Προφανως ομως μιλας καθαρα για την Βιβλο...Παλαια και Νεα Διαθηκη....Για την οποια και εγω εχω επιφυλλαξεις.

Γενικα απελευθερος δεν νομιζω οτι εχεις επιχειρηματα απεναντι στον θεο αλλα απεναντι στην ορθοδοξια.

Λαΐδα δεν θυμάμαι να με κατηγόρησες για κάτι, επομένως το παραπάνω μήνυμα δεν απευθύνεται σε εσένα.

Ο θεός λαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (δηλωμένα και στους 2 συνομιλητές) μέσα από τις οργανωμένες θρησκείες. Αν δεν υπάρχει ένα δηλωμένο μανιφέστο των χαρακτηριστικών του θεού κάπου, δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Δήλωσε το και ξεκινάμε συζήτηση αν θέλεις πάνω στο δικό σου θεό.

Τον θεό σου, ποιος τον έφτιαξε; πως εμφανίστηκε στο σύμπαν;

Δεν θυμάμαι αν εσύ μου έλεγες για το σύμβολο της πίστεως, το οποίο ομολογεί και πίστη στην εκκλησία και σε όλη της την παράδοση, με ότι αυτό συνεπάγει.

Πέρα από αυτά, η έννοια του θεού εκφράζεται στην ελλάδα και για τους ομιλούντες ελληνικά σε σχεδόν αποκλειστικό ποσοστό μέσω της ορθοδοξίας. Θα ήταν άτοπο και εντελώς βαρετό για εμένα (υποθέτω και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες) να συζητώ για το ισλάμ μιας και αφού δεν υπάρχει κανένας πιστός του στην παρούσα συζήτηση, θα ήταν ένας ατελείωτος μονόλογος. Αν υπήρχε, όπως προκαλώ τον χριστιανισμό για χριστό που καταράστηκε τη συκιά επειδή δεν είχε σύκα (εκτός εποχής! σούπερ ΣΟΦΟ, έτσι; ;) )θα προκαλούσα το ισλάμ για τον προφήτη του που πετούσε πάνω στο φτερωτό άλογο (μη χαίρεστε οι ορθόδοξοι, η αγία γραφή λέει για μονόκερους, Ησαΐας 34) . Με όλες της θρησκείες τα έχω εξίσου, αλλά στην ζωή μου η ορθοδοξία μου σβερκώνεται.

ο μικρος μου ειναι 17 μηνων και ευτυχως δεν εχει αρχισει να κανει ''δυσκολες'' ερωτησεις. ειμασταν στην βεραντα και αρχισε να βρονταει, αστραπες και να βρεχει.....

Γιατί η φύση να μην ερμηνευθεί με φυσικούς νόμους;

Σε αντίστοιχη ηλικία, είχα πει στα δικά μου παιδιά πως τα σύννεφα παίζουν μεταξύ τους και γι' αυτό ακούγεται ο κρότος. Είχα εκλαϊκεύσει λίγο τα όσα συνέβαιναν αλλά δεν ξέφυγα από το επιστημονικώς ορθό (ελπίζω). Τότε ήταν που βρήκα την ευκαιρία να τους πω πώς φτιάχνονται τα σύννεφα. Είπαμε και για τους κεραυνούς. Τους έδειξα και εντυπωσιακές φώτο από κεραυνούς. Έτσι από τότε όποτε άκουγαν βροντές και έβλεπαν αστραπές γέλαγαν και χαίρονταν ... επειδή "έπαιζαν" τα σύννεφα.

---------------

Μιας και λέμε τις εμπειρίες μας.

Επειδή γνωρίζω πως τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη θρησκεία αργά ή γρήγορα και επειδή προτιμώ να γνωρίζουν κάποια πράγματα από το σπίτι πριν το δουν ξαφνικά απ' έξω, δεν τους αρνούμαι κάτι όταν το ζητάνε (εφόσον το κρίνω "ανώδυνο").

Μεγάλη Πέμπτη.

12 ευαγγέλεια.

Και επειδή ναι μεν θέλανε να πάνε αλλά διαμαρτύρονταν που μιλάνε "ακαταλαβίστικα" είπα κι εγώ να μεταφράσω τα ευαγγέλια (στην 7χρονη κόρη). Και πέφτω στο σημείο που λέει πως έγινε σκοτάδι και σεισμός μεγάλος και σκίστηκε το καταπέτασμα του ουρανού και βγήκαν οι νεκροί από τα μνήματα... :shock: :shock: :shock: :shock: και αναρωτιέμαι... ΤΙ ΛΕΩΩΩΩ στο παιδί ΟΕΟΟΟΟ ;;;

Εκεί ... κόβω τη μετάφραση... και της θυμίζω τους θρύλους και το πώς μεγαλοποιούν ένα γεγονός για να το τονίσουν. (Έχουμε ήδη μιλήσει για τις ιστορίες που μεταφέρονται με την παράδοση και τους μύθους και τους θρύλους. Το γιατί λέγονται, γιατί έχουν αυτό το υπερφυσικό στοιχείο κτλ).

Ευτυχώς τα άλλα παιδιά "προστατεύτηκαν" επειδή ήταν ... σε ακαταλαβίστικη γλώσσα!!

Με ρώτησαν για τα άμφια, για τα κεριά, για τη 12φωτη λυχνία. Έπειτα με ρώτησαν για τα περιστέρια στο τέμπλο και βρήκα την ευκαιρία να τους αναφέρω και το συμβολισμό τους. Και έπειτα για τις εικόνες και ποιοι είναι. (Ανακάλυψαν και τον Άγιο Βασίλη! :rolleyes:) Και μετά με ρώτησαν γιατί έχει τόσα πολλά παγόνια στο τέμπλο. Τόμπολα! Δεν ήξερα! Μπορούσα να μιλήσω για τα πάντα... αλλά εκεί.... πλήρη άγνοια. Μετά από αναζήτηση ... ανακάλυψα πως τα παγόνια ήταν το ιερό πουλί της θεάς Ήρας !! :idea: Και συμβόλιζε την περηφάνεια. Οπότε έχει ενσωματωθεί στη θρησκεία ως σύμβολο της αθανασίας (λόγω της θεάς), και του παραδείσου (... αθάνατης υπερηφάνειας).

Το είπα κι αυτό στο παιδίιιιι.

Τώρα... τι θα βγάλει ακριβώς το παιδί από όλα αυτά...;; Θα σας πω όταν μεγαλώσει που θα είναι σε θέση να μου απαντήσει! :lol:

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Έχω μια γειτόνισσα. Είναι κομματάκι προβληματική (με την ιατρική έννοια). Όμως θεώρησα πως τα παιδιά δεν είχαν κάποιο λόγο να "εκτεθούν" σε όλη την αλήθεια. Έτσι με τη δική μου παρουσία πάντοτε δίπλα, όποτε τύχαινε έρχονταν σε επαφή με τη γειτόνισσα. Με εμένα δίπλα, να τα απομακρύνω χωρίς να το αντιλαμβάνονται και να αποφεύγουμε έτσι τις κακοτοπιές... ενώ παράλληλα να πλησιάζουμε μόνο στο "καλό" της πρόσωπο... πρόσεξα το εξής:

Τα παιδιά είχαν μια ωραιοποιημένη εικόνα για τη γειτόνισσα. Ήταν όλη αυτή, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και στην εμπειρία τους. Άθελά μου λοιπόν τα άφησα ... αφύλακτα! Τώρα θέλουν να είναι όλο και περισσότερο κοντά της. Δεν καταλαβαίνουν τις ανησυχίες μου. Και φυσικά δε θέλω να σκέφτομαι τι μπορούν να πάθουν αν δεν είμαι κι εγώ παρούσα και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό. Προσπαθώντας να μην τους πω και τα κακά αλλά μόνο τα καλά... τα έκανα πιο ευάλωτα!

Με ποιο δικαίωμα λοιπόν ... στην εκκλησία να τους δείξω μόνο τα καλά και όχι ... όλα όπως έχουν;

Με ποιο δικαίωμα εφόσον κάποιος πιστεύει στο θεό, μιλάει για παράδεισο αλλά όχι για κόλαση;

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Όχι ρε απελεύθερε! Τα χερουβίμ και σεραφίμ... τόσο στραβή δεν είμαι! Μιλάμε για τα ξύλινα σκαλίσματα στο τέμπλο! :lol: Έχει παγόνια. Πολλά! ;)

Με ρώτησαν και για τους "ανθρώπους με τα φτερά"! :lol:

edit: ζαβολιάααα! :lol: Έκανες edit και τώρα η δική μου απάντηση φαίνεται υπερβολική ως προς τη δική σου! χαχαχαχαχα Θέλωωωω τααα εμοτικόοοον σου πίιιιισωωωω!!! :lol:

Με ποιο δικαίωμα λοιπόν ... στην εκκλησία να τους δείξω μόνο τα καλά και όχι ... όλα όπως έχουν;

Με ποιο δικαίωμα εφόσον κάποιος πιστεύει στο θεό, μιλάει για παράδεισο αλλά όχι για κόλαση;

Πολύ σωστά!

απελευθερος δεν μπορω να σου πω για τον 'δικο μου' Θεο...εγω τον νιωθω. ΑΝ δεν τον νιωθεις και εσυ δεν μπορεις να το καταλαβεις.

Εμεις τωρα το Πασχα, δεν καναμε πολλα απο τα πατροπαραδοτα οποτε δεν εχω σχετικες εμπειριες.

Μονο που μπηκε στην εκκλησια ο μικρος και φωναζε δυνατα 'φεεεερτε μου να φιληηηησω τον Θεουυυυυυλη' :cool:

ε, εκει το ομολογω φιλε μου...σε θυμηθηκα!:lol::lol::lol:

Συμφωνω και εγω με αυτά που γραφεις ότι πρέπει να μιλήσουμε για την κόλαση και την τιμωρία , αλλά όμως σε μεγαλύτερες ηλικίες και παντα εχει σημασια ο τροπος μας και το υφος μας εκεινη τη στιγμη που τα περιγραφουμε. Που δινουμε εμφαση. Στο καλο η στο κακο. Ακομα και ο διαβολος δημιουργηθηκε από τον Θεο και ηταν ενας Αγγελος.

Εξάλλου δεν έκρυψα την αλήθεια από τον μικρό μου , όταν με ρώτησε για την Αγιογραφία . Γιατί και οι καλικάντζαροι δαίμονες ήταν .

Πιστεύω όμως γενικοτερα ότι πρώτα πρέπει να κατανοήσουν τι είναι ο Θεός και μετά τι είναι ο Διάβολος και η κόλαση και η τιμωρια.

Έτσι νομίζω ότι τα διδάχτηκα και εγώ στο κατηχητικό, οπό ότι μπορώ να θυμηθώ, . Η κατηχήτρια εκτός των βασικών της Ορθόδοξης πίστης, ειχε δωσει εμφαση στο ότι ο Χριστός κατέβηκε στη γη , θυσιάστηκε για εμάς για να μας σώσει , από Αγάπη. Δεν είχε δώσει έμφαση στην τιμωρία και δεν μας καλλιεργησε τον φοβο από ότι θυμάμαι.

Φαινεται ότι αυτή η γυναίκα μάλλον έκανε καλή δουλειά εφοσον ακομα και σημερα το θυμαμαι ευχαριστα και δεν μου ειχε προκαλεσει αρνηση , όπως δυστυχως ειχαν καταφερει αλλοι κατηχητες, σε αλλα παιδια .

Ίσως γιατί ήταν εκπαιδευτικός-δασκάλα και μητέρα 4 παιδιών(κοριτσιων) και ήξερε πώς να προσεγγίσει τα παιδιά αυτής της ηλικίας και ειδικα τα κοριτσια?

Πιστεύω ότι εδώ είναι όλο το μυστικό. Στον τρόπο. Γιατί μπορεί αυτα που εκφραζουν καποιες μητερες να ειναι σωστα αλλα ο τροπος τους να ειναι λαθος και τελικα να μεταδίδουν άρνηση στα παιδια τους.

Και εγώ πολλές φορές έχω καταλάβει ότι του μεταδίδω άρνηση, ίσως γιατί γίνομαι καταπιεστική , ίσως γιατί δεν είμαι πολύ ήρεμη? ( δεν φημιζομαι και για την υπομονη μου).

Εσυ Alcyon, μας εγραψες το παραδειγμα με τα συννεφα, που ηταν πολυ ωραιο. Οχι τοσο γιατι αρεσε σε εμας αλλα γιατι αρεσε στα παιδια σου και αποδειχτηκε στην πορεια. Προσπαθησες να τους διωξεις το φοβο, και το μετετρεψες σε διασκεδαση, εξηγωντας και το φυσικο φαινομενο ταυτοχρονα.

Αυτό προσπαθώ και εγώ πολλές φορές με το παιδί μου (θέλει όμως πολύ υπομονή) . Τι παραπάνω θα έπρεπε να πω σε 3.50 χρονών παιδί, για την συγκεκριμενη αγιογραφια ,απο το οτι ηταν ενα κακο καλικαντζαρακι η ενας κακος δρακος?

Επρεπε να πω ακριβως τη λεξη ΄΄διαβολος΄΄? Δεν τη χρησιμοποιουμε στο σπιτι.αυτη τη λεξη .

Εαν τη χρησιμοποιουσαμε σιγουρα , θα μας ειχε ρωτησει γιατι δεν του ξεφευγει τιποτα και σιγουρα θα ηξερε.

Εξάλλου και για το διάβολο δεν θέλω να του δημιουργήσω φόβο. Ένας άγγελος ήταν και αυτός στην αρχή που δημιουργήθηκε από τον Θεό . Αργότερα θα του επισημάνω τη δυστυχία του διαβόλου , που ηταν αποτελεσμα της επιλογής του .

............ Τι παραπάνω θα έπρεπε να πω σε 3.50 χρονών παιδί, όπως οτι στην συγκεκριμενη αγιογραφια ηταν ενα κακο καλικαντζαρακι η ενας κακος δρακος.

Επρεπε να πω ακριβως τη λεξη ΄΄διαβολος΄΄? Δεν τη χρησιμοποιυμε στο σπιτι. Εαν τη χρησιμοποιουσαμε σιγουρα , θα μας ειχε ρωτησει γιατι δεν του ξεφευγει τιποτα.

Εξάλλου και για το διάβολο δεν θέλω να του δημιουργήσω φόβο. Ένας άγγελος ήταν και αυτός στην αρχή που δημιουργήθηκε από τον Θεό . Αργότερα θα του επισημάνω τη δυστυχία του διαβόλου , που ηταν αποτελεσμα της επιλογής του .

Μα αυτό ακριβώς με ανησυχεί. Πως η θρησκευτική λατρεία, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την εκκλησία... δε μου φαίνεται τόσο ... φιλική προς τα παιδιά. :?

Μόνο αν απομονωθούν συγκεκριμένα αποσπάσματα... γίνεται πιο "κατάλληλη". Αλλά έτσι μου θυμίζει το παράδειγμα με τη γειτόνισσα που ανέφερα παραπάνω.

Πάντως... για κόλαση και παράδεισο δεν έχω κάνει αναφορά... και ... δε ρωτάνε (αφού δεν έχουν ακούσει κάτι τέτοιο).

Χμμμμ. Απέχω γιατί δεν έχω αποφασίσει τι θέλω να κάνω, οπότε δεν κάνω τίποτα... Εξηγούμαι είχα μια εικόνα Βρεφοκρατούσας πάνω από το κρεβάτι του. Την ανακάλυψε προχτές χοροπηδώντας, ποια είναι αυτή; Εχμ η Παναγία η μαμά του Χριστούλη (κάνανε αναπαράσταση τα Χριστούγεννα) και είναι μαμά και αγαπάει και προστατεύει όλα τα παιδάκια. (οκ ικανοποιήθηκε δε ρώτησε τίποτα).

Πάμε στις κούνιες που είναι δίπλα σε μια εκκλησία. Τις κούνιες τις ξέρει με το όνομα της εκκλησίας και με το τραμ που είναι εκεί κοντά. Και βέβαια τρέχα Μιρίκι να μη χάσουμε το τραμ. Τη Μ.Παρασκευή πήγαμε να προσκυνήσουμε τον Επιτάφιο (στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας που διατηρώ ακριβώς επειδή δεν έχω αποφασίσει τι ακριβώς θέλω, ο δε σύζυγος σκασίλα του μεγάλη για το θέμα). Έβαλε και το σταυρό του και καμάρωνε. Μπήκαμε μέσα κόοοοοοσμος (λίγο πριν την απογευματινή λειτουργία που καταλήγει στην περιφορά). Δεν εξηγώ τίποτα, περισσότερο ρώταγα παρά απαντούσα και είχε απαντήσεις και εξηγήσεις για όλα (τι να σας λέω μη μας αφορίσει και κανένας). Παίξαμε και στις κούνιες κομπλέ ο επιτάφιος μας άρεσε. Μ. Σάββατο πήγαμε στην Ανάσταση (το γνωστό πεντάλεπτο πριν) μας αρέσανε οι λαμπάδες, τα βεγγαλικά, που φιλιόμασταν όλοι. Του εξήγησα ότι έτσι δείχνουμε τη χαρά μας για την Ανάσταση του Χρίστού. Α, ωραία. μας αρέσει να χαίρονται οι άνθρωποι λήξις. Καμία ερώτηση.

Μου λέει σήμερα το πρωί λοιπόν, "Άστα η Παναγία, ο Χριστός και ο παπάς χάσανε το τραμ και πώς θα πάνε στην εκκλησία τώρα...."

Το χω καταστρέψει το παιδί μου ή έχω κι άλλα περιθώρια; ;) Το μόνο που ξέρω είναι ότι στις απορίες του θα απαντάω μιλώντας για παραδόσεις και έθιμα λέγοντας οι χριστιανοί πιστεύουν ότι.... και συνήθιζαν να.... Τα υπόλοιπα ουφ δεν ξέρω..... Βάρδα να μην τον έχω στην τάξη μου του χρόνου που πρέπει να τα λέω ορθόδοξα και καθώς πρέπει και πάθει πολιτισμικό σοκ το πουλάκι μου....

btw η αποθανατοποίηση του θανάτου πραγματικά έβαλε σε λόγια τις σκέψεις μου.... ευχαριστώ για την ορολογία ήταν αυτό που έψαχνα καιρό.

Άλκυ τα γνωστά....

FLcUp3.png0BQfp3.png

..... (τι να σας λέω μη μας αφορίσει και κανένας)........

Γιααα λέειιιιι... για λέεεειιι.... :-P

Έτσι κι αλλιώς ... είπαμε έχουμε καβατζώσει θέσει στην κόλαση. ... Χίλιοι καλοί χωράνε! :lol:

Κοίταξε να δεις όλα ερμηνεύονται μέσα από το πλαίσιο του μακκουίν ή του μπαζ λάιτγιαρ, οπότε τι να σου λέωωω....

Τα στασίδια είναι βαγόνια τρένου, θέλω κι εγώ να πάω να τραγουδήσω με τον κυριο, μα δεν ξέρεις τα λόγια δεν πειράζει θα πω ένα που ξέρω.... τα γνωστά. Δεν ανακαλύψαμε καμία αμερική αυτή τη φορά.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...