Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Εγω, σταματω εδω...

Δεν εχει νοημα να συνεχισω αυτην την συζητηση...

Το ολον όμως, emmaki, πιο πολυ σε διαλογισμο μου κανει, και οχι σε προσευχη...

Ο καθενας οπως το εκλαμβανει...

Καληνυχτα σε ολους

Μα και ο διαλογισμός ένα είδος προσευχής είναι.....

Άλλωστε, πού είναι το κακό στο να λέγεται μια προσευχή στο σχολείο, που δεν θα έχει αναφορά σε κανέναν Θεό, κανέναν Άγιο, κανένα πνεύμα, καμία οντότητα, αλλά ο καθένας θα μπορεί να την απευθύνει όπου θέλει;

Πού το κακό να λέγεται κάτι του στυλ (και αυτοσχεδιάζω εδώ και τώρα): Ευχαριστώ για το καλό φαγάκι, ευχαριστώ που είναι καλά η μαμά και ο μπαμπάς μου. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν αυτά. Εύχομαι από την καρδιά μου όταν μεγαλώσω να κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξω την κατάσταση....

Ο καθένας το απευθύνει εκεί που θέλει.... Άλλωστε ο Χριστιανισμός δεν έχει σχέση με φανφάρες και μεγάλα λόγια. Γιατί θα πρέπει στην προσευχή να τονίζεται ότι απευθυνόμαστε στο Θεό; Αν δεν το πούμε, δεν μπορεί ο Θεός να το καταλάβει;

Μια εναλλακτική πρόταση...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

όπως όλες οι συζητήσεις που σέβονται τον ευατό τους, με ή χωρίς κρασί, και αυτή εξελίχτηκε και πήγε παραπέρα...

γιατί πόσο πια να συζητήσεις αν υπάρχει νόμος για την ρουτίνα της προσευχής? ένα ναι η ενα οχι υπόθεση είναι....

για να ανακεφαλαιώσω, μέχρι στιγμής καλύψαμε θέματα όπως

-το δικαίωμα στην προσευχή, την επιβολή στην προσευχή, το δικαίωμα της άρνησης στην προσευχή

-την αξία της προσυεχής και της ύπαρξης μιας θρησκείας

- την ιδιαίτερη κοινωνικοθρησκευτική δομή της χώρας και των σχολείων

-την νέα πραγματικοτητα όσον αφορά την πολυπολιτισμικότητα στην χώρα

-το δικαίωμα της μεινότητας, τον ρατσισμο προς αυτή και τον αντιρατσισμο της μειονότητας προς την πλειοψηφία

-τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών προς τα θεία

-τον ορισμό της προσευχής, τον ορισμό των χ.ο., με αναφορές στον αθεισμο, στην ανεξηθρησκία κτλ κτλ

-δώσαμε παραδείγματα για .... όλα, δώσαμε προτάσεις για το διαφορετικό

- τονίσαμε τις αντιφάσεις ανάμεσα στα πράττω και στα πιστέυω των σύγχρονων ελλήνων, όσον αφορά την θρησκεία

-τελευταία πιάσαμε τις διασκαλίες των γερόντων...

οπότε γιατί τόσο αχγος με τα off topic? γράψε αλκυόνη μου ότι θέλεις, πολλές φορές και η αναμεταξύ συνομιλία δύο ατόμων και μονο έχει κάτι να προσφέρει στο σύνολο...

διάβασα ότι γράψατε σήμερα και χθες, και έμεινα στα εξής, και εγώ προσωπικά ολοκλήρωσα με αυτά, ήταν τα κομματάκια που μου λείπανε στο παζλ μου:

κυρία, δεν θυμάμαι πια, νομίζω η elinap, που έγραψε ξεκάθαρα και ρητά ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ... σχεδόν σοκαρίστηκα, είχα πολυυυ καιρό να το ακούσω από κάποιον με τόση βεβαιότητα

με το σόκ αυτο ερχόμαστε στο δεύτερο θέμα που τέθηκε, ο κύκλος μας δεν πρεσβεύει όλη την χώρα, και προφανώς δεν μπορούμε βάση αυτού να ορίσουμε και να υπολογίσουμε πλειοψηφίες μειοψηφίες κτλ. ας σκεφτόμαστε λοιπόν καλύτερα τις απαιτήσεις μας όσον αφορά τα δικαιώματα της μειοψηφίας, εφόσον εκεί νιώθουμε να ανήκουμε, στην πλειοψηφία.

Νομίζω οτι κανείς δεν θα διαφωνήσει πια, αν όλοι θέλουν να χορεύουν γιάνγκα, ποια είμαι εγώ να τους κρίνω, και αν εγώ δεν θέλω, δεν θα πιαστώ στην ουρά. αφού με αφήνουν να κάτσω στην γωνίτσα μου, ουδεν πρόβλημα δεν έχω. το να τους κόψω την χαρά, ναί αυτό μάλλον δείχνει οτι κάποιο πρόβλημα έχω, άλλης φύσεως.

τέλος, όταν αυτοί που δεν θέλουν να προσεύχονται γίνουν πλειοψηφία, τότε θα αλλάξει και ο νόμος, γιατί τότε θα ωριμάσει το φρούτο. τώρα προφανώς δεν είναι ώριμο, εδώ και εγώ που δεν προσεύχομαι και γενικά τίποτα δεν κάνω, δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να καταργηθεί η προσευχή

χαλαρώστε λοιπόν, ας πιάσουμε και κανένα άλλο δέντρο στο δάσος, έχει μπόλικα

s-age.png

1) Η προσευχή είναι μια μορφή διαλογισμού. Αυτό είναι γνωστό και μάλιστα όταν μιλάμε για τη δύναμη της προσευχής (π.χ. σε ανίατες ή επώδυνες ασθένειες) ουσιαστικά σε αυτό αναφερόμαστε.

2) Επίσης όταν είμαστε από την πλευρά που κυριαρχεί είναι εύκολο να πιστεύουμε ότι οι... άλλοι δεν έχουν πρόβλημα. Δεν είδα να έχει απαντήσει κανένας Μάρτυρας του Ιεχωβά πώς ένιωθε στο σχολείο της δεκαετίας του 70 και του 80, ούτε κανένα Εβραίο. Εμείς λέμε ότι είχαμε συμμαθητές/ τριες και ότι όλα ήταν μια χαρά χαρούλα.

3) ΟΙ θρησκείες δημιουργήθηκαν για δυο λόγους. Ο ένας είναι για να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς και εργαλείο ερμηνείας της πραγματικότητας ώστε να μπορεί να είναι διαχειρίσιμη (η θεωρία του χάους δεν είχε ανακαλυφθεί τότε και οι άνθρωποι ένιωθαν ανασφάλεια). Ο άλλος είναι για να μπορέσουν να θεσπισθούν και να εμπεδωθούν κανόνες στις κοινωνίες ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως τέτοιες.

Γιαυτό και σε όλες τις θρησκείες είναι κοινά κάποια στοιχεία που είτε σχετίζονται με τη φύση (π.χ. κατακλυσμός, κοσμογονία κλπ) είτε με την ηθική (ο θυμός/ εκδίκηση / τιμωρία αλλά και επιβράβευση εκ μέρους του θεού ανεξαρτήτως ονόματος και προέλευσης). Όσο πιο παλιά η θρησκεία τόσο πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά έχει ο εκάστοτε θεός/ θεότητα και λιγότερο υπερβατικά.

Επί του θέματος και πριν πάω κι εγώ για banιο, όπως βλέπω να εξελίσσονται τα πράγματα:

Υπάρχει νόμος που κάνει υποχρεωτική την προσευχή στα δημόσια σχολεία. Δεν ορίζεται ποια προσευχή, απλά η ομαδικότητα της δραστηριότητας. Από εκεί και πέρα το πώς κάθε εκπαιδευτικός ερμηνεύει και τηρεί το νόμο σχετίζεται με την κοσμοθεωρία του και την παιδαγωγική του κατάρτιση. Οι νόμοι θεσπίζονται για να εξυπρετούν τον πολίτη και την κοινωνία. Όταν με το καλό ωριμάσουμε και γίνουμε πραγματικοί πολίτες, που θα μας ενδιαφέρει η δημοκρατία (= δικαιώματα και υποχρεώσεις ως πολίτες) και θα μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό και το συνάνθρωπό μας, είναι πιθανό ο νόμος αυτός να αλλάξει. Για μένα αυτό θα ήταν ευκταίο, μαζί και με την ανάληψη εξολοκλήρου από την οικογένεια της υποχρέωσης και του δικαιώματος ταυτόχρονα να κατηχεί (αυτή τη λέξη ψάχνατε όχι τον προσυλητισμό) τα παιδιά της στη θρησκεία που θεωρεί πιο κοντινή στη φιλοσοφία της. Μέχρι τότε....

Πρωί με την αυγούλα, χαρούμενο ξυπνώ

και στέλνω προσευχούλα.......

FLcUp3.png0BQfp3.png

Μα και ο διαλογισμός ένα είδος προσευχής είναι.....

Άλλωστε, πού είναι το κακό στο να λέγεται μια προσευχή στο σχολείο, που δεν θα έχει αναφορά σε κανέναν Θεό, κανέναν Άγιο, κανένα πνεύμα, καμία οντότητα, αλλά ο καθένας θα μπορεί να την απευθύνει όπου θέλει;

Πού το κακό να λέγεται κάτι του στυλ (και αυτοσχεδιάζω εδώ και τώρα): Ευχαριστώ για το καλό φαγάκι, ευχαριστώ που είναι καλά η μαμά και ο μπαμπάς μου. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν αυτά. Εύχομαι από την καρδιά μου όταν μεγαλώσω να κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξω την κατάσταση....

Ο καθένας το απευθύνει εκεί που θέλει.... Άλλωστε ο Χριστιανισμός δεν έχει σχέση με φανφάρες και μεγάλα λόγια. Γιατί θα πρέπει στην προσευχή να τονίζεται ότι απευθυνόμαστε στο Θεό; Αν δεν το πούμε, δεν μπορεί ο Θεός να το καταλάβει;

Μια εναλλακτική πρόταση...

Ειπα να παω για υπνο, αλλα με αυτα που διαβαζω.... δεν μπορω :lol::lol::lol:

Θα σου ξαναπω για μια ακομα φορα την αποψη μου, την οποι την στηριζω σε οτι εμαθα στο σχολειο, στην ζωη, αλλα και στην Wikipedia, με την οποια συμφωνω...

Η Προσευχη, για να λεγεται προσευχη, πρεπει να απευθυνεται σε εναν Θεο! Ειναι η επικοινωνια μαζι του!

Το τι λες στην προσευχη σου, ειναι καθαρα δικο σου θεμα!

Ολα οσα περιγραφεις (χαιρομαι που παραδεχεσαι οτι ειναι διαλογισμος), δεν ειναι προσευχη, ουτε κατ'εμε, ουτε κατα την Wikipedia!

Ειναι μονο κατ'αυτο το blog που παραθεσες, το οποιο πρωτη φορα το ακουω και φυσικα, οτι γραφεται στο καθε αγνωστo blog δεν ειναι να το παιρνουμε και τις μετροιτης!

Επειτα σου επαναλαμβανω οτι κατα την ταπεινη μου γνωμη Οχι, δεν μπορει να θεωρηθει η προταση σου ως εναλλακτικη προσευχη, γιατι απλως δεν ειναι!

Διαβαζοντας το, η απορια που θα ειχα εαν εγω ημουν παιδακι, (και σιγουρα θα ρωτουσα την δασκαλα μου), θα ήταν "Σε ποιον κυρια λεμε ευχαριστω?"

Τι θα απαντουσες τοτε? "Σε μια Δυναμη?, ή "Οπου θελεις εσυ παιδι μου"

Το παιδι, σιγουρα θα μπερδευοταν, και σιγουρα καλο δεν θα του εκανες ετσι!Αυτο θα συνεχιζε να ρωταει ωσπου να παρει μια σταθερη απαντηση (οπως κανουν εξ'αλλου τα παιδια), και μονο χαος στο μυαλουδακι του θα ειχε!

Αυτος ειναι ο ιδανικος τροπος να οδηγησεις το παιδι στον Αθεισμο! Δεν εχεις παρα να του μπερδεψεις το μυαλουδακι του με εννοιες που δεν ειναι σε θεση να κατανοησει!

Διαφημίσεις

Ειπα να παω για υπνο, αλλα με αυτα που διαβαζω.... δεν μπορω :lol::lol::lol:

Θα σου ξαναπω για μια ακομα φορα την αποψη μου, την οποι την στηριζω σε οτι εμαθα στο σχολειο, στην ζωη, αλλα και στην Wikipedia, με την οποια συμφωνω...

Η Προσευχη, για να λεγεται προσευχη, πρεπει να απευθυνεται σε εναν Θεο! Ειναι η επικοινωνια μαζι του!

Το τι λες στην προσευχη σου, ειναι καθαρα δικο σου θεμα!

Ολα οσα περιγραφεις (χαιρομαι που παραδεχεσαι οτι ειναι διαλογισμος), δεν ειναι προσευχη, ουτε κατ'εμε, ουτε κατα την Wikipedia!

Ειναι μονο κατ'αυτο το blog που παραθεσες, το οποιο πρωτη φορα το ακουω και φυσικα, οτι γραφεται στο καθε αγνωστo blog δεν ειναι να το παιρνουμε και τις μετροιτης!

Επειτα σου επαναλαμβανω οτι κατα την ταπεινη μου γνωμη Οχι, δεν μπορει να θεωρηθει η προταση σου ως εναλλακτικη προσευχη, γιατι απλως δεν ειναι!

Διαβαζοντας το, η απορια που θα ειχα εαν εγω ημουν παιδακι, (και σιγουρα θα ρωτουσα την δασκαλα μου), θα ήταν "Σε ποιον κυρια λεμε ευχαριστω?"

Τι θα απαντουσες τοτε? "Σε μια Δυναμη?, ή "Οπου θελεις εσυ παιδι μου"

Το παιδι, σιγουρα θα μπερδευοταν, και σιγουρα καλο δεν θα του εκανες ετσι!Αυτο θα συνεχιζε να ρωταει ωσπου να παρει μια σταθερη απαντηση (οπως κανουν εξ'αλλου τα παιδια), και μονο χαος στο μυαλουδακι του θα ειχε!

Αυτος ειναι ο ιδανικος τροπος να οδηγησεις το παιδι στον Αθεισμο! Δεν εχεις παρα να του μπερδεψεις το μυαλουδακι του με εννοιες που δεν ειναι σε θεση να κατανοησει!

To wikipedia είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που συντάσσεται από τους χρήστες του διαδικτύου. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται έγκυρη ως πηγή. Αν εσύ την εμπιστεύεσαι, άποψη μου είναι παράλληλα να κοιτάς και καμιά άλλη πιο έγκυρη πηγή. Ενημερωτικά σε πανεπιστήμια αν υπάρχει σε εργασία παραπομπή σε wikipedia απλά δεν θεωρείται ως παραπομπή.....

Τι απαντώ σε παιδάκι που θα με ρωτήσει που λέμε ευχαριστώ (κάτι που δεν έχει ρωτήσει ποτέ κανένα παιδί); Ακριβώς αυτό που είπες: Όπου θέλει! Την απάντηση θα την έβρισκε μόνο του, και πίστεψε με, τα παιδιά μπορούν να βρουν μόνα τους τέτοιες απαντήσεις. Μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα έχουν και κάποιο θεολογικό υπόβαθρο από την οικογένεια

Εγώ δεν θα το στρέψω στην αθεϊα ούτε θα το μπερδέψω. Θεωρώ ότι θα το μπερδέψω πιο πολύ αν αρχίσω να του μιλάω για το Θεό, που βρίσκεται εκεί πάνω και βλέπει τα πάντα.... Τα 5χρονα ερμηνεύουν τον κόσμο με βάση τις εμπειρίες τους από τον κόσμο γύρω τους. Έννοιες που δεν μπορούν ναφις δουν μπροστά τους (όπως ελευθερία, θρησκεία, δικαιοσύνη, δημοκρατία) δεν μπορούν να τις κατανοήσουν, γι' αυτό και όταν εξηγούμε τις εξηγούμε με βάση κάτι χειροπιαστό (π.χ. "ελευθερία είναι να μπορώ να πηγαίνω όπου θέλω", και αυτό είναι απάντηση παιδιού)

Αν δεν το θεωρείς εσύ εναλλακτική προσευχή, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι.....

Πάντως, όταν το εφάρμοσα στο Ν/Γ και μάλιστα 3 φορές τη μέρα κανένα παιδί δεν ρώτησε, κανένα δεν διαμαρτυρήθηκε και, από ό,τι γνωρίζω, κανένα δεν έπαψε να πιστεύει αυτό που πίστευε η οικογένεια του

και μιας και αναφέρθηκαν γέροντες παραθέτω το ακόλουθο απόσπασμα από το γέροντα Πορφύριο

— Τί εἶναι ἡ προσευχή, Γέροντα;

— Τίποτα, νά, τίποτα.

— Τίποτα;

— Ἡ ταπείνωση εἶναι ἡ βάσις. Τὴν ταπείνωση τὴν δίνει ὁ Θεός. Δὲν μπορεῖς νὰ τὴν ἀποκτήσεις μόνος σου. Δὲν γίνεται. Σοῦ τὴν δίνει Ἐκεῖνος.

— Πῶς σοῦ τὴν δίνει, Γέροντα;

—  Ἔ, πρέπει νὰ κάνεις μερικὰ πράγματα.

— Τί δηλαδή;

—  Ἔ, νά, αὐτὰ τὰ ἁπλᾶ: Νὰ μὴν κρατᾶς κακία, νὰ ἔχεις ἁπλότητα, νὰ κάνεις μετάνοιες. Κάτι γίνεται μέσα στὴν καρδιὰ κι ἔρχεται ἡ Χάρη. Ὁ σπόρος δουλεύει μέσα στὴν γῆ καὶ πετάει δυὸ φυλλαράκια. Ἂν δὲν ἔλθει ὅμως ὁ ἥλιος καὶ ἡ βροχή, θὰ μαραθοῦν, δὲν θὰ μεγαλώσουν.  Ἔτσι, κάτι μέσα μας πρέπει νὰ σπάσει τὸ περίβλημα, τὴν ἄσφαλτο καὶ νὰ πετάξει δυὸ φυλλαράκια. Τότε θὰ ἔλθει καὶ ἡ Χάρη, θὰ τὰ λούσει καὶ θὰ μεγαλώσουν. Καὶ ἡ Χάρη ἔρχεται πιὸ γρήγορα ἀπὸ τὸν ἥλιο.  Ἔρχεται ἀμέσως μόλις ἀρχίσει ἡ προσπάθεια γιὰ νὰ σπάσει τὸ σκληρὸ αὐτὸ περίβλημα.

http://www.porphyrios.net/?p=2367

Δεν χρειάζεται προσευχή για να δείξει κάποιος ότι είνα καλό χριστιανός. Η ίδια του η ζωή, ο τρόπος που συμπεριφέρεται είναι η ουσία.

To wikipedia είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που συντάσσεται από τους χρήστες του διαδικτύου. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται έγκυρη ως πηγή. Αν εσύ την εμπιστεύεσαι, άποψη μου είναι παράλληλα να κοιτάς και καμιά άλλη πιο έγκυρη πηγή. Ενημερωτικά σε πανεπιστήμια αν υπάρχει σε εργασία παραπομπή σε wikipedia απλά δεν θεωρείται ως παραπομπή.....

Τι απαντώ σε παιδάκι που θα με ρωτήσει που λέμε ευχαριστώ (κάτι που δεν έχει ρωτήσει ποτέ κανένα παιδί); Ακριβώς αυτό που είπες: Όπου θέλει! Την απάντηση θα την έβρισκε μόνο του, και πίστεψε με, τα παιδιά μπορούν να βρουν μόνα τους τέτοιες απαντήσεις. Μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα έχουν και κάποιο θεολογικό υπόβαθρο από την οικογένεια

Εγώ δεν θα το στρέψω στην αθεϊα ούτε θα το μπερδέψω. Θεωρώ ότι θα το μπερδέψω πιο πολύ αν αρχίσω να του μιλάω για το Θεό, που βρίσκεται εκεί πάνω και βλέπει τα πάντα.... Τα 5χρονα ερμηνεύουν τον κόσμο με βάση τις εμπειρίες τους από τον κόσμο γύρω τους. Έννοιες που δεν μπορούν ναφις δουν μπροστά τους (όπως ελευθερία, θρησκεία, δικαιοσύνη, δημοκρατία) δεν μπορούν να τις κατανοήσουν, γι' αυτό και όταν εξηγούμε τις εξηγούμε με βάση κάτι χειροπιαστό (π.χ. "ελευθερία είναι να μπορώ να πηγαίνω όπου θέλω", και αυτό είναι απάντηση παιδιού)

Αν δεν το θεωρείς εσύ εναλλακτική προσευχή, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι.....

Πάντως, όταν το εφάρμοσα στο Ν/Γ και μάλιστα 3 φορές τη μέρα κανένα παιδί δεν ρώτησε, κανένα δεν διαμαρτυρήθηκε και, από ό,τι γνωρίζω, κανένα δεν έπαψε να πιστεύει αυτό που πίστευε η οικογένεια του

Ουτε οι γονεις τους παραπονεθηκαν?

Εγω δεν υπηρχε περιπτωση να το αφησω ετσι!

Θα το εφτανα οσο πιο ψηλα μπορουσα!

Δεν νομιζω οτι η δουλεια σου ειναι να περνας τις δικες σου ιδεες στα παιδια, αλλα να τους διδασκεις αυτο που πρεπει να τους διδαξεις. Αλοιμονο αν ο καθενας διδασκε τα παιδια μας οτι ήθελε και οτι πιστευε! Δηλ, εαν η επομενη δασκαλα ηταν βουδιστρια, θα τα εσπρωχνε αλλου?

Γιατι αυτο ακριβως ειναι! Σπρωξιμο!

Το θεωρω καταχρηση θεσης

Kαλε δεν ειναι καθολου ταπεινη γνωμη,ειναι βασικη αρχη της δογματικης,cool!8-)8-):cool:

Δεν νομιζω οτι η δουλεια σου ειναι να περνας τις δικες σου ιδεες στα παιδια, αλλα να τους διδασκεις αυτο που πρεπει να τους διδαξεις. Αλοιμονο αν ο καθενας διδασκε τα παιδια μας οτι ήθελε και οτι πιστευε! Δηλ, εαν η επομενη δασκαλα ηταν βουδιστρια, θα τα εσπρωχνε αλλου?

Το θεωρω καταχρηση θεσης

το να απαντησει 'οπου θελεις εσυ'? :shock:...Δηλαδη θα επρεπε να ρωταει τον καθε γονιο 'που πιστευεις?' ωστε να απαντησει αναλογα και στο παιδι του??

εμενα ως μαμα μου αρεσει αυτη η απαντηση...τα παιδια μας εχουν φαντασια...μπορει να πιστευουν σε κατι καλυτερο απο εμας! ;)

Διαφημίσεις

Το θεωρω καταχρηση θεσης

Ποιές ιδέες μου περνάω στα παιδιά ακριβώς;;;;;;

Πού είναι οι ιδέες μου σε αυτό που έγραψα;

Θα έπρεπε δηλαδή να πω "Ο Θεός είναι ένας και μοναδικός. Η θρησκεία μας είναι η Ορθόδοξη και η προσευχή που θα λέμε είναι το πάτερ ημών και καμία άλλη";

Και επειδή λες ότι θα το έφτανες όσο πιο ψηλά θα μπορούσες......βρες μου το νομικό πλαίσιο που θα πατούσες για να το κάνει αυτό. Γιατί εγώ ξέρω πού πατάω και το έχω ψάξει πάρα πολύ καλά.......

Πάμε πάλι. Ξαναλέω πώς ερμηνεύω εγώ την προσευχή

Είναι συγκεκριμένη λεκτική διατύπωση (π.χ. "πάτερ ημών") ή μπορεί να είναι και αυθόρμητο ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο;

Emmaki στη Θεολογια η προσωπικη ερμηνεια των πραγματων ειναι η βαση των αιρεσεων.Η προσευχη(προς+ευχομαι)και ετυμολογικα και θεολογικα ειναι η αναφορα στον Θεο και καμια σχεση δεν εχει με διαλογισμο που ειναι εσωστρεφης και ΟΧΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ αναφορα.

Το ''Πατερ Ημων'' η καλυτερα Κυριακη προσευχη δεν βγηκε απο το μυαλο μας αλλα την πηραμε απο το ιδιο τον Χριστο.Ολη η βαση της χριστιανικης διδασκαλιας οριστηκε και καθοριστηκε απο τον Ιησου κι εμεις ως μαθητες Του δεν κανουμε τιποτα αλλο απο το να την αναπαραγουμε.Προκειται δηλ για θεοπνευστη διδασκαλια.

love, γίνεσαι άδικη ...

Δεν έχει κάτι το μεμπτό η ανοχή και η ανεξιθρησκεία.

Δεν περνάει καμία ιδέα. Ίσα ίσα που στηρίζει ΟΛΕΣ τις ιδέες των παιδιών παρόλη τη διαφορετικότητά τους. Είναι από τα δύσκολα πράγματα που μπορεί να πετύχει ένας εκπαιδευτικός και πραγματικά δεν είναι για "κυνήγι", αλλά άξιο επαίνου!

Με μια κίνηση, τόση αποδοχή της διαφορετικότητας και τέτοια καλλιέργεια της σύμπνοιας της ομάδας... το θεωρώ καταπληκτικό!

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Παιδιά, η emmaki δε λέει πως δεν αναφέρεται σε ΚΑΝΕΝΑΝ θεό.

Λέει πως δεν αναφέρεται σε κάποιον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θεό.

Αν το κατάλαβα καλά, κάνουν προσευχή και κάθε παιδί αντιλαμβάνεται πως προσεύχεται στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ θεό (=αυτόν που πιστεύουν από την οικογένεια, εφόσον πιστεύουν).

Εγώ αυτό κατάλαβα από την emmaki. Κάνω λάθος;

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Ποιές ιδέες μου περνάω στα παιδιά ακριβώς;;;;;;

Πού είναι οι ιδέες μου σε αυτό που έγραψα;

Θα έπρεπε δηλαδή να πω "Ο Θεός είναι ένας και μοναδικός. Η θρησκεία μας είναι η Ορθόδοξη και η προσευχή που θα λέμε είναι το πάτερ ημών και καμία άλλη";

Και επειδή λες ότι θα το έφτανες όσο πιο ψηλά θα μπορούσες......βρες μου το νομικό πλαίσιο που θα πατούσες για να το κάνει αυτό. Γιατί εγώ ξέρω πού πατάω και το έχω ψάξει πάρα πολύ καλά.......

Και επανέρχομαι....

Στο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου (ΔΕΠΣΣ) οι αναφορές σε θέματα που άπτονται των θρησκειών είναι:

"[τα νήπια] Παροτρύνονται να αποδέχονται ανθρώπους µε διαφορετικές γλωσσικές, πολιτιστικές ή θρησκευτικές καταβολές"

"να γνωρίσουν θρησκευτικές παραδόσεις, να αναπτύσσουν συ-

ναισθήµατα αγάπης και αδελφοσύνης για όλα τα πλάσµατα της γης [μ'εσω δραστηριοτήτων] Με αφορµή τις µεγάλες θρησκευτικές γιορτές (π.χ Πάσχα, Χριστούγεννα, ονοµαστικές γιορτές κ.ά) αναπτύσσονται δραστηριότητες που σχετίζονται µε τη χριστιανική πίστη και τα έθιµα και τις παραδόσεις της πατρίδας µας (π.χ. τραγούδια, κάλαντα, βάψιµο αυγών, στολισµός χριστουγεννιάτικου δένδρου, παρασκευή γλυκισµάτων κ.ά). Παράλληλα µέσα από καθηµερινές δραστηριότητες, το παιχνίδι και τα προσωπικά βιώµατα καλλιεργείται η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους µας και τα

πλάσµατα της γης (π.χ. αγοράζουν κάρτες από τη UNICEF ενισχύοντας τους σκοπούς της οργάνωσης, φροντίζουν ένα απροστάτευτο ζώο κ.ά.)."

Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται η προσευχή και ειδικά το ΠΟΙΑ προσευχή θα πρέπει να λέγεται.

Παρακαλώ όποιος βρει κάτι άλλο για το νηπιαγωγείο να το παραθέσει και είμαι έτοιμη να αναθεωρήσω.

Διαφημίσεις

Αν το κατάλαβα καλά, κάνουν προσευχή και κάθε παιδί αντιλαμβάνεται πως προσεύχεται στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ θεό (=αυτόν που πιστεύουν από την οικογένεια, εφόσον πιστεύουν).

καλα καταλαβες αλλα οι αλλες κοπελες λενε οτι θα πρεπει να απευθυνεται στο Θεο της ορθοδοξιας μια που αυτη ειναι η επικρατουσα θρησκεια ;).....και τα αλλα παιδακια ας μην συμμετεχουν αν πιστευουν αλλου, δεν πειραζει. Να σεβονται τον δικο μας Θεο αλλα να μην εχουν το δικαιωμα να προσευχονται στον δικο τους :rolleyes:...η μαλλον το εχουν το δικαιωμα αυτο, αλλα στα σπιτια τους!:?

Να αντιστρέψω την ερώτηση...

Δηλαδή αν για οποιοδήποτε λόγο αύριο έλεγαν προσευχή ... τέλος!

Πιστεύετε πως τα παιδιά τα δικά σας συγκεκριμένα, θα κινδύνευαν από κάτι; Θεωρείτε πως η δική σας συμβολή στα θρησκευτικά του πιστεύω κλονίζεται; Πιστεύετε πως θα γίνει άθεος; Πιστεύετε πως είναι τόσο καθοριστική για την αυριανή του πορεία;

Με τον ίδιο τρόπο που λέω σε έναν άθεο πως δεν τρέχει και τίποτα να παρευρεθεί στην προσευχή ενός θρησκευόμενου (όποιο δόγμα κι αν ακολουθεί)... ακριβώς στην ίδια λογική, λέω και στους θρησκευόμενους πως δε θα χάσουν και τίποτα το τρομερό με τη μη ύπαρξη της προσευχής. Κι αυτό γιατί και στις δύο περιπτώσεις... η διαπαιδαγώγιση και η μύηση στη θρησκεία (ή μη) είναι θέμα της οικογένειας και της εκκλησίας.

Άρα, προς τι τόση αγωνία για το θέμα της προσευχής;

Καθόλου λάθος δεν κάνεις.

Η οικογένεια θα μεταδώσει στο παιδί τις θρησκευτικές της αξίες και το σχολείο είναι υποχρεωμένο να υποστηρίξει το κάθε παιδί και την πίστη του κάθε παιδιού.

Δεν έχω ούτε εγώ δικαίωμα να "περάσω" τις δικές μου ιδέες στα παιδιά, ούτε και οι γονείς να "περάσουν" τις δικές τους σε όλη την τάξη.

Γίνεται λοιπόν μια επίκληση (αφού δεν σας αρέσει η προσευχή) σε όποια δύναμη θέλει ο καθένας, είτε λέγεται Θεός, είτε Αλλάχ, είτε Βούδας, είτε ποτάμι, είτε χρήμα, είτε Εγώ (όχι εγώ προσωπικά αλλά ο εαυτός του καθενός), είτε κάπως αλλιώς.

Δεν προβάλλεται καμία θρησκεία, γίνονται όλες αποδεκτές.

Επίσης το θέμα μας δεν είναι η emmaki... αλλά η προσευχή.

Δεν έχει σημασία τι πιστεύει η emmaki ή όποια άλλη συμμετέχει στη συζήτησή μας. Έχω την εντύπωση πως ισχύει η ανεξιθρησκεία και σε αυτό το thread. Σωστά; :)

Άρα ας μη το προσωποποιούμε. Γιατί η παρανόηση που προέρχεται από το γραπτό λόγο, θα μας πάει σε δύσκολα μονοπάτια και είναι κρίμα.

Είναι η πιο πολιτισμένη συζήτηση ever που συνάντησα εντός του φόρουμ και αφορά το ζήτημα "θρησκεία".

Ας συνεχίσουμε προσεκτικά.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι.... ;)

miriki

κατήχηση εμπλέκει διαδικασίες διδασκαλίας... δηλαδή έναν μαθητή κι έναν διδάσκαλο... Ο ένας ρωτάει κι ο άλλος απαντάει εξηγώντας και ερμηνεύοντας.

Ο προσυλητισμός εμπλέκει ψυχολογική πίεση και εξαναγκασμό.

Προσωπικά όπου αναφέρθηκα σε προσυλητισμό, το έκανα με κάθε επίγνωση της διαφοράς.

π.χ. Το να ρωτήσει ένα παιδί αν υπάρχουν περιοδικά που να ασχολούνται με θρησκευτικά θέματα... και να απαντήσει ο δάσκαλος (κατονομάζοντας συγκεκριμένα περιοδικά), το θεωρώ αποδεκτό.

Αν όμως χωρίς να ρωτήσει το παιδί, έρθει ο δάσκαλος και μοιράσει ένα τέτοιο περιοδικό στα παιδιά και τα παροτρύνει να πάνε στη μία ή στην άλλη δραστηριότητα... το θεωρώ προσυλητισμό και μη αποδεκτό.

Το θεωρω καταχρηση θεσης

Διαφωνώ, εγώ την θεωρώ την καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει. Με το να πει οτιδήποτε άλλο θα μπέρδευε τα παιδιά γιατί καθένα έχοντας διαφορετικά ακούσματα από το σπίτι του θα σκεφτόταν τι είναι αυτό που μου λέει τώρα η δασκάλα;;

Ενώ έτσι δίνει το περιθώριο σε κάθε παιδί να συνεχίσει να κάνει ότι κάνει στα πλαίσια της οικογένειας του, χωρίς να μπερδεύεται.

Μπράβο σου εμμακι μου αρέσει πολύ η προσέγγισή σου. Την βρίσκω πολύ ανθρώπινη κ χριστιανική...;):D

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

...

Δεν χρειάζεται προσευχή για να δείξει κάποιος ότι είνα καλό χριστιανός. Η ίδια του η ζωή, ο τρόπος που συμπεριφέρεται είναι η ουσία.

... ακριβώς στην ίδια λογική, λέω και στους θρησκευόμενους πως δε θα χάσουν και τίποτα το τρομερό με τη μη ύπαρξη της προσευχής. ...

Πού τα βασίζετε τα παραπάνω; Παρεμπιπτόντως ο Πορφύριος προσευχόταν αδιάκοπα.

Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν έγραψε ότι έχει πει στα παιδιά του ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, ή ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει Θεός. Οι αυτοσχεδιασμοί μπορεί ν΄ακούγονται χειρότερα, εκτός αν πιστεύει σε κάποια πολυθεΙστική θρησκεία (υπάρχουν πολλοί θεοί και ο καθένας διαλέγει το δικό του - υπάρχουν πολλές ομάδες και διαλέγουμε τη δική μας (!)? και γενικά το να πιστεύεις όλους τους θεούς μαζί είναι μια αίρεση και λέγεται συγκριτισμός-οικουμενισμός. Δικαίωμα του καθενός βέβαια να ανήκει όπου θέλει, απλώς να είναι συνειδητή επιλογή κι όχι άγνοια.

Όσο για την προσευχή, εφόσον υπάρχει η επιλογή της αποχής, η ανεξιθρησκία προστατεύεται. Ανεξιθρησκία σημαίνει ανοχή των διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων και όχι πλήρης απουσία της εκδήλωσής τους.

edit: emmaki και alkyon η δεύτερη παράγραφος δεν αναφέρεται σε εσάς προσωπικά.

για το ποσο καλος ΧΟ αναφερομουν στο σχόλιο της αγγελίνας για υποκρίσια.

Κατα τα άλλα:

Μπορεί κάποιος να βάφτισε και μετά να μετάνιωσε.

Μπορεί κάποιος να βάφτισε για λάθος λόγους.

Μπορεί κάποιος να βάφτισε αλλά να θέλει να κρατήσει το θέμα θρησκεία προσωπική υπόθεση.

Μπορεί καποιος να βάφτισε, το παιδί να μην θέλει να πιστέψει και να θέλει να ακούσει το παιδί του.

Μπορεί κάποιος να πήρε δίπλωμα οδήγησης

- και μετά να το μετάνοιωσε

- να θέλει να το κρατήσει μυστικό για μην κάνει χάρες σε άλλους

- να κατάλαβε ότι τελικά δεν του αρέσει η οδήγηση

κλπ κλπ κλπ

Σε αυτή την περίπτωση, ας το κρύψει σε ένα συρτάρι κι ας μάθει να κυκλοφορεί πεζός. Δε νομίζω πως στέκει να απαιτήσει να καταργηθούν οι δρόμοι και τα φανάρια για χάρη του...

Μου κάνει εντύπωση ότι καμία δεν έγραψε ότι έχει πει στα παιδιά της ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, ή ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει Θεός.

Καταρχήν για ναβάχουμε τα πράγματα στη θέση τους, εγώ δεν είπα πουθενά ότι είμαι άθεη. Ήταν ένα συμπέρασμα που βγήκε από μόνο του (δεν το διέψευσα, αλλά ούτε και το επιβεβαίωσα). Το μόνο που είπα είναι ότι πλέον δεν είμαι ΧΟ, και ότι για να το αποφασίσω διάβασα πάρα πολύ για όλες τις θρησκείες.....

Αν αυτός είναι ο ορισμός του άθεου.......

Επίσης, στα παιδιά του νηπαιγωγείου (γιατί δικά μου δεν ε΄χω) δεν έχω δικαίωμα να πω υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός. Αυτό θα το πει η κάθε οικογένεια ανάλογα με τα πιστεύω της.

Όσο για τον Πορφύριο....δεν είπα πουθενά ότι δεν προσευχόταν! Την άποψη του για την προσευχή μετέφερα..... Καλά έκανε και προσευχόταν και καλά κάνει ο καθένας και προσεύχεται ή όχι. Είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή και δεν (πρέπει να) υπάρχει σωστό και λάθος.

Εγώ θα ήθελα να έχω για δασκάλα του παιδιού μου το Emmaki.

Επίσης μιλάω τόσες μέρες για την παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, όταν σε αναγκάζουν να πάρεις θέση δημοσίως για κάτι εντελώς προσωπικό και κανένας δεν τοποθετείται πάνω σε αυτό.

Λέω ότι δεν έχει καμιά δουλειά το σχολείο να μας κάνει μαθήματα πάνω στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό συγκεκριμένα και ούτε που μπορείτε να διανοηθείτε κάτι τέτοιο.

Βλέπω ότι Εκκλησία και Κράτος κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Βλέπω και άλλα, όμως καλύτερα να μην τα αναφέρω γιατί τελικά δεν έχει κανένα νόημα. Ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του.

Από πλευράς μου το εξάντλησα το θέμα. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

εχω δυο μπουμπουκακια

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...