Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Λογισμικό-παγίδα στο Διαδίκτυο

trelostwnfm

Recommended Posts

Λογισμικό-παγίδα στο Διαδίκτυο

812.jpg

Απάτη αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για άλλη μια φορά στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζεται μήνυμα για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων και αντίστοιχα των χρηστών των σελίδων αυτών.

Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή 50 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafecard), προκειμένου να επανέλθει ο υπολογιστής στην κανονική του λειτουργία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, στις οποίες οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν ψηφιακά αρχεία με οπτικοακουστικό υλικό (τραγούδια, ταινίες κ.ά.) και προσβάλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία «φόρτωσης» της ιστοσελίδας, εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του υπολογιστή μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι έχουν εντοπιστεί παράνομα μουσικά αρχεία και για το λόγο αυτό ο υπολογιστής του έχει πλέον μπλοκαριστεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συμπληρώσει τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας, αυτός αποστέλλεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, παρέχοντας πλέον πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία από άλλα άτομα.

Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Καλούνται οι πολίτες που τυχόν έχουν εντοπίσει ή έχει προσβληθεί ο υπολογιστής τους, από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, να μην εισαγάγουν το ποσό που δήθεν απαιτείται για την απεμπλοκή του και σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν έγκληση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ως λύση προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F 8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος).

newsbeast.gr

310_ii12.png

Εκεί ψηλά που βρίσκεσαι, που κατοικείς, πατέρα.

Η σκέψη σου θα ακολουθεί για πάντα το καλό μου.

Διαφημίσεις

Ενα πρόγραμμα για ασφάλεια υπολογιστών πχ kaspersky ή νορτον δεν μπορεί να το ανιχνεύσει και να το μπλοκάρει?

Δεν νομιζω.

Και για antivirus θα σου προτεινα το eset nod.

310_ii12.png

χρησιμοποιω το AVG 2012 Free Edition ειμαι ασφαλής ?

Δεν υπάρχει 100% ασφάλεια.

Ούτε θα υπάρξει ποτέ.

EVER!

Όλα τα Anti-Virus είναι πάνω-κάτω τα ίδια.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι αύξησης της ασφάλειας, με κυριότερο το εξής:

Ο χρήστης του Η/Υ δεν πρέπει να είναι "admin" (κάτι που τα Linux συστήματα έχουν ενσωματωμένο.

http://www.nsa.gov/ia/_files/factsheets/Best_Practices_Datasheets.pdf

http://cnc.ucr.edu/security/userbp.html

Google Search: Home User Security Best Practice

"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"

Πλάτωνας

chmod 777 world

Διαφημίσεις

Δεν υπάρχει 100% ασφάλεια.

Ούτε θα υπάρξει ποτέ.

EVER!

Όλα τα Anti-Virus είναι πάνω-κάτω τα ίδια.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι αύξησης της ασφάλειας, με κυριότερο το εξής:

Ο χρήστης του Η/Υ δεν πρέπει να είναι "admin" (κάτι που τα Linux συστήματα έχουν ενσωματωμένο.

Θα συμφωνησω με τον Rasta στο οτι δεν υπαρχει ασφαλεια 100%, αλλα ειναι και ενα αλλο θεμα σε τι ιστοσελιδες ''μπαινεις'' η αν καποιο antivirus μπορει να ''προβλεψει'' την κακοβουλη σελιδα στην μηχανη αναζητησης ωστε να σε προστατευσει.

Μου επιτρεπεις ομως να μην συμφωνησω στο οτι πανω κατω ειναι τα ιδια, ναι την ιδια δουλεια κανουν δεν λεω αλλα..... και πιστευω οτι δεν ειναι τυχαιο οτι μερικα βραβευονται, συνεργαζονται αψογα με client,browsers.

Οσο για τα Linux δεν τα εχω δουλεψει αλλα εχω ακουσει τα καλυτερα πανω σε αυτο το θεμα.

Αλλα γενικα για να εχουμε και το μυαλο μας ησυχο εκτος απο το οποιο antivirus κι αν εχουμε μια σαρωση 2 φορες το μηνα με το Malwarebytes Anti-Malware για αφαιρεση κακοβουλου λογισμικου καλο κανει, ειναι free

και κανει παρα πολυ καλα την δουλεια του και το θεωρω κορυφαιο.

Αλλα ας μην το κανουμε off topic το θεμα, χρειαζεται προσοχη.

310_ii12.png

• 3 months later...

Ναι κορίτσια linux και παλι linux! ούτε virus κολλάνε ούτε antivirus χρειάζεσαι ούτε τιποτα!

Λειτουργικό σύστημα ειναι, παρόμοιο με τα windows, η μόνη διαφορά ειναι ότι... ειναι δωρεάν! Ολα! Και καθε καινουρια ενημερωση τη βρίσκεις δωρεάν στο διαδύκτιο (γι αυτό εξάλλου το λενε και open office). Και έχει αντιστοιχα προγραμματα, και office, XL, word κλπ με άλλο όνομα βεβαια, θα χρειαστεις λίγο χρονο να εξοικειωθείς, αλλά μικρό το κακό.

Εγώ στο laptop εχω εγκατεστημενα και τα δυο συστήματα, με το linux σερφαρω/δουλεύω και τα windows τα εχω αν χρειαστεί να δω κάποιο μη συμβατο με linux πρόγραμμα/εφαρμογή.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

• 3 months later...

Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει 100% ασφάλεια. Νομίζω πως ότι antivirus και να έχεις, ότι εργαλεία κι αν εγκαταστήσεις δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Πρέπει να ξέρεις σε ποιες σελίδες πηγαίνεις, τι προγράμματα κατεβάζεις κτλ. Και ειδικά αν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται από παίδιά...

Συγνώμη αλλά εγώ με το kaspersky είμαι ευχαριστημένη. Μου βρίσκει δούρειους ίππους, ιούς, τους απομονώνει από τον υπολογιστή μου και με ενημερώνει αν μια σελίδα που θέλω να μπώ είναι επικίνδυνη. Και αν παρ'όλα αυτά εγώ επιμενω να μπώ, τότε μπλοκάρει την είσοδο.

Ενα χρόνο πριν που είχε λήξει και δεν το ανανέωσα σύντομα, είχα κολλήσει έναν ιό παρόμοιο με αυτόν που αναφέρει ο θεματοθέτης, είδα και έπαθα για να το ξεκολλήσω.

Διαφημίσεις

• 1 month later...
Θα συμφωνησω με τον Rasta στο οτι δεν υπαρχει ασφαλεια 100%, αλλα ειναι και ενα αλλο θεμα σε τι ιστοσελιδες ''μπαινεις'' η αν καποιο antivirus μπορει να ''προβλεψει'' την κακοβουλη σελιδα στην μηχανη αναζητησης ωστε να σε προστατευσει.

Μου επιτρεπεις ομως να μην συμφωνησω στο οτι πανω κατω ειναι τα ιδια, ναι την ιδια δουλεια κανουν δεν λεω αλλα..... και πιστευω οτι δεν ειναι τυχαιο οτι μερικα βραβευονται, συνεργαζονται αψογα με client,browsers.

Οσο για τα Linux δεν τα εχω δουλεψει αλλα εχω ακουσει τα καλυτερα πανω σε αυτο το θεμα.

Αλλα γενικα για να εχουμε και το μυαλο μας ησυχο εκτος απο το οποιο antivirus κι αν εχουμε μια σαρωση 2 φορες το μηνα με το Malwarebytes Anti-Malware για αφαιρεση κακοβουλου λογισμικου καλο κανει, ειναι free

και κανει παρα πολυ καλα την δουλεια του και το θεωρω κορυφαιο.

Αλλα ας μην το κανουμε off topic το θεμα, χρειαζεται προσοχη.

Σε ό,τι αφορά τα anti-virus, η άποψή μου είναι περίπου παρόμοια με αυτήν που έχω για τα φάρμακα και τους ιούς: χωρίς ιούς δε θα υπήρχαν "φάρμακα"/antivirus. Επομένως, δε θα είχαν λόγο ύπαρξης οι τεράστιες "βιομηχανίες" που αναπτύσσουν λογισμικά αυτού του είδους.

Τα antivirus θα είναι ΠΑΝΤΑ ένα βήμα πίσω από τους ιούς. Γιατί αν κάποια εταιρεία παρουσίαζε το απόλυτο antivirus, η "βιομηχανία" που ανέφερα παραπάνω θα έκλεινε.

Με λίγα λόγια, η άποψή μου είναι ότι τα μεγαθήρια που αναπτύσσουν τα antivirus "χρηματοδοτούν" και την ανάπτυξη των ιών!

Συμπέρασμα: Ποτέ δε θα είναι ασφαλές το σερφάρισμα στο internet. Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος και οι σελίδες που επισκέπτεται κανείς.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...