Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πεθερα-ρα

Έλενα Β.

Recommended Posts

Εχω μια απορια που ειλικρινα δεν ξερω πως να αντιδρασω.Καλως ή κακως η πεθερα μου ειναι μακρια.Και επειδη ηρθε να μας δει πριν λιγες μερες φυσικα μου εσπασε τα νευρα.Την ωρα που τρωγαμε συζητουσαμε διαφορα και πεταγε συνεχεια διαφορα οπως να παμε τα χριστουγεννα το εδεσε σκοινι κορδονι το αλλο το κορυφαιο οτι το παιδι θα περναει καλυτερα εκει μαζι τους (μιλαμε για μετα απο 5-6 χρονια αν τον αφησω) δεν μιλαω σε αυτα αν και εβραζα και τελευταιο και καλυτερο κατι για χρυσωμα.

Δεν το καταλαβα και αρχιζει πρεπει το παιδι να το χρυσωσουμε με το που θα γεννηθει.

Λεω γιατι ετσι λεει κανουν.Θα βαλω λεω φυλαχτο δεν σταματαει και πρεπει να το παρει ο κουμπαρος χρυση λιρα σταυρο και δεν ξερω και εγω τι.

Δεν μπορω να υποχρεωσω τετοια πραγματα στο κουμπαρο μου.

Λεω ομορφα και ωραια δεν τα ξερω αυτα εγω δεν τα κανω.Ε ρε το ακουει ο αντρας μου και παταμε ενα μικρο καβγα μπροστα της δηλαδη ηθελα να τον βαρεσω.Αμαν αυτοι οι αντρες αμαν.

Τελικα ειπε θα ψαξει λιρα απο την αδερφη της παρολο που της ειπα οχι.

Τι ξερετε εσεις για αυτο το χρυσωμα?

lo5lp3.pngtumhp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 191
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Η πεθερα μου εβαλε τις φιλες της να ραψουν σεντονακια για την προικα του μωρου, ¨για να το υποδεχτουμε οπως πρεπει¨, εγω τα βαριεμαι ολα αυτα. Ευτυχως για χρυσωματα και τετοια δεν μου εχει πει τιποτα ακομα ουτε κι αυτα μ'αρεσουν- ασε που δεν ξερω τιποτα απο αυτα!

Γεννησαμε! 28-06-2012 :P

προσωπικα πρωτη φορα απο εσενα το ακουω...:confused:.οταν γεννησα μας εκαναν δωρο οι γονεις για το μωρο απο μια λιρα ,δεν ξερω αν αυτο εννοεις.οι κουμπαροι τι αλλο πια θα κανουν???βαπτιστικα κ σταυρος δεν φτανουν?

εν παση περιπτωση θα πρεπει να πεις στην πεθερουλα σου οτι τα δικα της εθιμα μπορει να τα εφαρμοζει η ιδια αλλα οχι να τα επιβαλλει σε αλλους...πως το λες ομως αυτο ε?:lol:πες το στον αντρα σου να το μεταδωσει αυτος για να μην βγεις η κακια νυφη,ή αλλιως πες της ενταξει κ μην το κανεις ποτε....

Διαφημίσεις

Εμ ναι αυτος που μας παντρεψε περυσι. :D

Ο καθενας ας κανει οπως ξερει, οπως αισθανεται κι οπως αντεχει η τσεπη του-τετοιες εποχες. Το παιδακι αγαπη να χει κι ολα τάλλα...

Εμενα οταν γεννησα μου εδωσαν οι δικοι μου μια λιρα για το μωρο..ετσι για γουρι μου ειπαν...δεν πολυασχοληθηκα.Να της πεις να φερει αυτη αν θελει...εννοειται δε θα απαιτησεις απο το νονο κατι τετοιο...ντροπη.Αλλα αυτη αν σου φερει δε βλεπω γιατι να ενοχληθεις.

Και το λεω εγω που ενοχλουμαι ακομα και απο τον αερα που αναπνεει η δικια μου...αλλα μη μπεις σε αυτο το τρυπακι που μπηκα εγω γιατι τσαμπα θα σπας τα νευρα σου.

Εγω να δεις πως τα βαριεμαι.Βασικα τα θεωρω βλακειες.Δεν την ξερω αρκετα καλα μονο οσο μεναμε στο πατρικο του αντρα μου 4-5 μερες.Μου τα βγαζει ολα τωρα που ηρθε 3-4 φορες που δεν παμε εμεις.

Και εκτος απο ολα αυτα ετρωγε που λες ενα μεσημερι καστανα.Εχω ενα σκυλακι κουταβακι και επειδη με ειδε που εδωσα 2-3 φορες λιχουδιες κροκετες δηλαδη πηγε να της δωσει καστανο και λεω μη δεν κανει θα την πειραξει.Λεει λιγο δεν παθαινει τιποτα και πριν αντιδρασω της δινει.

Τσατιζομαι δεν μιλαω και μετα απο λιγο εμετο το καημενο.Και λεω κατευθειαν σου ειπα να μην δωσεις παλι εμετο το σκυλακι μου εκει τα πηρα μη παθει τιποτα αλλα βλεπεις με εγραψε κανονικα για να κανει το κομματι της.Ελεος εκει καταλαβα τι θα τραβηξω με το παιδι.

lo5lp3.pngtumhp3.png

προσωπικα πρωτη φορα απο εσενα το ακουω...:confused:.οταν γεννησα μας εκαναν δωρο οι γονεις για το μωρο απο μια λιρα ,δεν ξερω αν αυτο εννοεις.οι κουμπαροι τι αλλο πια θα κανουν???βαπτιστικα κ σταυρος δεν φτανουν?

εν παση περιπτωση θα πρεπει να πεις στην πεθερουλα σου οτι τα δικα της εθιμα μπορει να τα εφαρμοζει η ιδια αλλα οχι να τα επιβαλλει σε αλλους...πως το λες ομως αυτο ε?:lol:πες το στον αντρα σου να το μεταδωσει αυτος για να μην βγεις η κακια νυφη,ή αλλιως πες της ενταξει κ μην το κανεις ποτε....

Αυτο ειπα αλλα μπες-βγες πηγε η κουβεντα μου.Ειπε συγκεκριμενα να την φορεσει αμεσως και σκεφτηκα πως δεν κανει.Αλλο αμα μου ελεγε να μου τη δωσει.Το ξεκαθαρισε.Να του την φορεσει για αυτο δεν ηθελα και επειδη ειμαι απο αλλη πολη δεν τα ξερω αυτα.

lo5lp3.pngtumhp3.png

Ελεος εκει καταλαβα τι θα τραβηξω με το παιδι.

Ωωωωχχχχ!!! δεν πειραζει...υπομονη με καλη διαθεση ολα θα λυθουν, μη στραβωνεις απο τωρα, θα βρειτε τροπο να συνενοηθειτε αν το δειτε θετικα. Δοστης το χωρο που δικαιουται με το παιδι και στα υπολοιπα βαλτης ορια-με ωραιο τροπο.

Και μη χανεις το χιουμορ σου με αυτες τις ιστοριες

Διαφημίσεις

Ο καθενας ας κανει οπως ξερει, οπως αισθανεται κι οπως αντεχει η τσεπη του-τετοιες εποχες. Το παιδακι αγαπη να χει κι ολα τάλλα...

Και βεβαια αγαπη φουλ θα εχει.Ειναι καλο παιδι ο κουμπαρος μου και το ειπε μονος του.Αλλα και εγω θα του το προτεινα ετσι κι αλλιως γιατι ειναι καλος ανθρωπος.Και χωρις να πληρωσει τιποτα αν δεν ηθελε.Τον ηθελα νονο μονο και μονο γιατι ειναι προτυπο ανθρωπου και αξιζει.

lo5lp3.pngtumhp3.png

Ωωωωχχχχ!!! δεν πειραζει...υπομονη με καλη διαθεση ολα θα λυθουν, μη στραβωνεις απο τωρα, θα βρειτε τροπο να συνενοηθειτε αν το δειτε θετικα. Δοστης το χωρο που δικαιουται με το παιδι και στα υπολοιπα βαλτης ορια-με ωραιο τροπο.

Και μη χανεις το χιουμορ σου με αυτες τις ιστοριες

Στραβωνω ελαφρως γιατι δεν τα μπορω αυτα.Εχω περασει πολυ δυσκολα στη ζωη μου και παντα ημουν καλοβολη αλλα στο θεμα του παιδιου ειμαι καθετη.Με ομορφο τροπο.Και πως να μην στραβωσεις οταν εχεις βρει μια ωραια σταση στον καναπε (με πιεζει ειναι μεγαλο το ζουζουνακι μου)και σου λεει μην καθεσαι ετσι δεν κανει και λεω βολευτηκα.Η απαντηση?Εγω εχω κανει 2 παιδια εσυ δεν ξερεις.....μεχρι και στο πως βολευομαι.Γελασα μου φανηκε τρομερα αστειο

lo5lp3.pngtumhp3.png

Υπάρχει αυτό το έθιμο με το χρύσωμα από το/η νονό/ά. Ούτε κι εγώ δεν το ήξερα. Φέρνει ένα χρυσαφικό και το περνάει στο μωρό μόλις γεννηθεί, αλλά όχι ότι το φοράει το μωρό συνέχεια αυτό πάνω του :shock::shock::shock:, αν αυτό εννοεί η πεθερά σου. Κατά κάποιο τρόπο επισφραγίζεται έτσι η κουμπαριά...κάπως έτσι.

Εγώ έμαθα γι' αυτό το έθιμο ως εξής :

Στο μαιευτήριο ήρθε να μας δει μια φίλη μας και φεύγοντας, μπροστά σε όλους μας είπε :"Να μου πείτε αν θέλετε να βαφτίσω το μωρό, για να φέρω να το χρυσώσω. Για να ξέρω..." Μετά ρώτησα τη μάνα μου και μου είπε γι 'αυτό το έθιμο.

Όμως να πω ότι γενικά όποιος θέλει μπορεί να φέρει στο μωρό χρυσαφικό σαν δώρο, δεν είναι αποκλειστικά του νονού. Έτσι νομίζω δηλαδή. Εμένα της έφεραν και η μάνα μου-πατέρας μου και η αδερφή μου και η πεθερά μου-πεθερός μου. Δηλαδή δε σημαίνει ότι όποιος φέρει χρυσαφικό στο μωρό το βαφτίζει κιόλας...

Καλή καρδιά..αυτά είναι λεπτομέρειες...αλλά όχι ότι θα φοράς στο μωρό το χρυσαφικό του όλη μέρα, κάθε μέρα :D:D:D

a9X0p3.pngmrSbp3.png

Ελενα καλημερα !κοιτα να απολαυσεις την εγκυμοσυνη σου γιατι αυτες οι μερες δεν θα ξαναερθουν ποτε!!!κ δευτερο να κανεις δεν θα ειναι το ιδιο γιατι θα τρεχεις!ασε την να λεει οτι θελει κανε το δικο σου εσυ!οπως κ οπου βολευεσαι εσυ !κ ενα να θυμασαι ,εχεις μεγαλη τυχη που δεν την εχεις στη διπλανη πορτα αλλα σε αλλη πολη!:D με το καλο το μωρακι σου κ μην τα σκεφτεσαι ολα απο τωρα ,μπορει να ειναι καλυτερα τα πραγματα μετα.

φιλικα παντα!

Κλείσε τ' αυτιά σου και κούνα το κεφάλι σε όσα λέει η πεθερά. Στο τέλος θα κάνεις εσύ αυτό που θέλεις. Τα χρυσώματα και όλα τα υπόλοιπα δεν είναι υποχρεωτικά. Όποιος θέλει τα κάνει, όποιος δεν θέλει, τα προσπερνάει. Ο νονός του παιδιού μπορεί να ξέρει άλλα έθιμα και να κάνει τα δικά του. Είθισται πάντως ένα χρυσαφικό να του παίρνουν, τώρα λίρα θα'ναι, βραχιολάκι, χρυσό φυλαχτό... ό,τι νομίζει ο καθένας. Και για τα χριστούγεννα πες "ναι" για να μη σε πρήζει και στο τέλος βρίσκετε μια δικαιολογία και το ακυρώνετε.

Διαφημίσεις

Δηλαδη εγω που δεν τα χρυσωσα τα παιδια μου τι παθανε ?

τι ανοησιες ρε παιδια ειναι αυτα ???? και προς Θεου ρε γμτ γιατι μαμαδες και πεθερες χωνονται , αλλο να πεις τη γνωμη σου εντα3ει δεν τρεχει και τιποτα και αλλο σονι καΙ καλα να θες να κρατησει τριτο ατομο ανοητες λαλακιες .

Γενικα και εγω με αυτα κοπελα μου βγαζω σπυρια , ουτε στον αρραβωνα , ουτε στο γαμο δεχτηκα το παραμικρο χρυσαφικο γιατι και τοσο εγω οσο και ο αντρας μου τα θεωρουμε πεταμενα χρηματα και παλαιοληθικες ανοησιες .

Το καλυτερο δωρο για τα μωρα ητανε απο τον πατερα μου (ζουσε τοτε ο καιμενος ) στον πρωτο να μας πληρωσει την κλινικη και το μονοκλινο . Και στη δευτερη γεννα να μας φερει η θεια μου και αδελφη του πατερα μου απο 2 φορες 1000 ευρω για διαφορα ε3οδα που μπορει να ειχαμε . Εγω θα σου ελεγα να μην δεχτεις οτιδιποτε τετοιο και γενικως να κοψεις τα πολλα πολλα ισως ακομα και στη μητερα σου (εκτος αμα ειναι πραγματικα ανθρωπος που δεν χωνεται οπως η πεθερα μου η οποια θα βοηθησει οσο μπορει και σε οτι μπορει ,αλλα ποτε δεν θα επιβαλει την αποψη της και 3ερει οτι δεν εχει δικαιωματα τετοια ουτως η αλλως ). Μην δεχτεις οταν με το καλο γεννησεις για ενα διαστημα κανεναν 3ενο σπιτι σας , μην φοβασαι για τιποτα εσυ και ο αντρας σου θα τα καταφερετε οπως τα καταφεραμε ολοι μας χωρις καμια εχτρα βοηθεια και πιστεψε με μπορει να κουραστειτε λιγακι παραπανω ομως θα νοιωθεις τοσο ελευθερη και τοσο τελεια που αυτο δεν ανταλασσεται με τιποτα .

QRyOp2.png

Εχω μια απορια που ειλικρινα δεν ξερω πως να αντιδρασω.Καλως ή κακως η πεθερα μου ειναι μακρια.Και επειδη ηρθε να μας δει πριν λιγες μερες φυσικα μου εσπασε τα νευρα.Την ωρα που τρωγαμε συζητουσαμε διαφορα και πεταγε συνεχεια διαφορα οπως να παμε τα χριστουγεννα το εδεσε σκοινι κορδονι το αλλο το κορυφαιο οτι το παιδι θα περναει καλυτερα εκει μαζι τους (μιλαμε για μετα απο 5-6 χρονια αν τον αφησω) δεν μιλαω σε αυτα αν και εβραζα και τελευταιο και καλυτερο κατι για χρυσωμα.

Δεν το καταλαβα και αρχιζει πρεπει το παιδι να το χρυσωσουμε με το που θα γεννηθει.

Λεω γιατι ετσι λεει κανουν.Θα βαλω λεω φυλαχτο δεν σταματαει και πρεπει να το παρει ο κουμπαρος χρυση λιρα σταυρο και δεν ξερω και εγω τι.

Λεω ομορφα και ωραια δεν τα ξερω αυτα εγω δεν τα κανω.Ε ρε το ακουει ο αντρας μου και παταμε ενα μικρο καβγα μπροστα της δηλαδη ηθελα να τον βαρεσω.Αμαν αυτοι οι αντρες αμαν.

Τι ξερετε εσεις για αυτο το χρυσωμα?[/quote

Αν είναι από Θεσσαλία ή από Ηπειρο τα έθιμα αυτά ισχύουν. Ξέρεις πόσα χρυσά έχω εγώ από τον πρώτο και τον δεύτερο γιο μου; Άστα. ΤΟ θέμα είναι αν θέλουν αν το κάνουν ας το κάνουν. Εσύ τώρα δεν είναι αναγκη να αγχώνεσαι όπως επίσης να προβληματίζεσαι για το αν θα το πεις ή όχι στο νονο. Άστους να τα λένε και αν είναι ο νονός απο μόνος του θα το χρυσώσει. όσο για την πεθερα κάνε υπομονη τις 5 μερες που την βλέπεις και αστην να γαβγίζει μονη της.

ρε κοριτσια.. χρυσωνει τελικα ο νονος???Γιατι εγω νομιζα οτι ασημωνει χαχαχαχα!Κοπελα μου... κουνα το κεφαλι... και αστην να λεει.. εσυ θα κανεις το δικο σου!

Χαχαχαχα τα μπέρδεψες με τη χαρτορίχτρα! :lol::lol::lol:

Απο την εμπειρία μου και μόνο ενα πραγμα έχω να σου πω....Ασε την πεθερα να λέει και κοιτα να εχεις μια κοινη γραμμή αντιμετώπισης με τον σύζυγο σε όλα τα θέμα στα οποία εμπλέκεται εκείνη και όχι διαφωνίες μπροστά της!!Μονο ετσι δεν θα σας δημιουργει πρόβληματα!!!Αλλιώς θα βρισκει πάτημα και θα χώνεται συνέχεια!!!!!Τα εχώ περασει με πεθερά πολύ χειρότερη αλλα ετσι της κόψαμε τον βήχα...ΜΑΖΙ με τον αντρα μου την βαλαμε στην θεση της και τωρα δεν τολμαει να ξεστομισει τετοιες και χειρότερες μ@λ@κιες ξανα!!!!

PSpyp2.png n6m7p2.png

Ε ρε το ακουει ο αντρας μου και παταμε ενα μικρο καβγα μπροστα της δηλαδη ηθελα να τον βαρεσω.Αμαν αυτοι οι αντρες αμαν.

Από όλα που ανέφερες αυτό ήταν το χειρότερο. Ποτέ καβγάδες μπροστά σε πεθερά και μαμά. Κάποιος πρέπει να κάνει πίσω και να το συζητάτε μετά μόνοι σας.

Τώρα άμα θέλει να το χρυσώσει ας το χρυσώσει. Δεν βλέπω κάπου το κακό να θέλει κάποιος να κάνει ένα δώρο και να το αρνηθείτε όποιος και αν είναι αυτός (εκτός αν είναι κάποιος που σας έχει βλάψει). Ποιος ο λόγος.

Αν ανακατεύεται στο τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι (νονός) λέτε ότι έχουν άλλα έθιμα και τελειωνει το θέμα εκεί.

Αυτό με το χρύσωμα όντως υπάρχει, απλά στην εποχή μας τέτοια έθιμα έχουν ξεθωριάσει!Αν έχεις βρει τον νονο υποτίθεται οτι πρέπει να έρθει να σε χαιρετίσει στο νοσοκομείο και να χρυσώσει το μωρό!Αλλά είναι καθαρά δική του πρωτοβουλία, σίγουρα δεν μπορείς να ζητήσεις, πόσο μάλλον να επιβάλλεις!!!Απλά στα παλιά χρόνια, αν δεν το έκανε, τον πιάναν στο στόμα τους και δεν τον ξέπλενε τίποτα!!!

Όσο για όλα τα υπόλοιπα, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις!!Μπορεί και το παιδάκι σου να αφήνεις και να χαλαρώνεις με τον αντρούλη σου, και χριστούγεννα θα χρειαστεί να πας, και το μωρό σου θα χει ανάγκη τον παππου και την γιαγιά!!Χαλάρωσε και μην σκοτίζεσαι από τώρα, μην υπόσχεσαι τίποτα, αλλά μην αποκλείεις και τίποτα!Ποτέ δεν ξέρεις πως θα στα φέρει η ζωή!!!

Τι ξερετε εσεις για αυτο το χρυσωμα?

Καλά αυτό είναι τώρα σοβαρό πρόβλημα? Ειλικρινά δεν διαβάζω κάτι τόσο κακό και περίεργο σ' αυτά που είπε... Μήπως της την έχεις στημένη εσύ και μόνο να αναπνεύσει φορτώνεις?

εμενα εφεραν οι νονοι ενα λευκοχρυσο φυλαχτο το οποιο εβαλα στην κουνια του οταν γυρισαμε σπιτι.....απο μονοι τους ομως, εγω δεν θα ζητουσα ποτε τιποτα....ειχαμε κι αλλα φυλαχτα απο φιλους γιαγιαδες κτλ και μια χρυση λιρα απο τον πεθερο μου...στο δευτερο δεν θα φερει κανεις τιποτα:rolleyes::rolleyes:

IhCLp3.png

3Zdxp3.png

ΓΙα να πω την αλήθεια εγώ νομιζα ότι αυτό το έθιμο ονομαζόταν ασήμωμα. ΑΝ θυμάμαι καλά, γιατι πανε και χρόνια, από τα βιβλία της λαογραφίας μου, στους γάμους και στη γέννηση έδιναν κάτι ασημένιο για καλή τύχη. Να είναι γερος ο γαμος και το μωρό στην άλλη περίπτωση, οπως το μέταλλο. Προφανώς πιο παλιά ο χρυσός ήταν πολύ ακριβός και δυσεύρετος. Τωρα όμως αναβαθμίστηκε το ασήμωμα και έγινε χρυσωμα.

Στην περίπτωση πάντως της πεθεράς, αν θελει μπορεί να το χρυσώσει η ίδια του παιδί. Το έθιμο είναι καθαρά συμβολικό και μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, γι άυτό πολύ συχνά φιλοι και συγγενείς αγοράζουν κατι χρυσό στο παιδί. Εκτός αν στον τόπο καταγωγής της τα πράμγατα είναι διαφορετικα΄.

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...