Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ λεκτική αδιαφορία απορριψη εκφοβισμός

Recommended Posts

Ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ άρθρο, που όλοι οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους και να διαβάσουν.

Δείχνει ενα κομμάτι της ψυχολογίας, το οποίο πραγματικά, δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς, και είναι και δύσκολο να ερευνηθεί.

η συναισθηματική κακοποίηση...

αδιαφορία απορριψη εκφοβισμός ταπείνωση απομόνωση εκμετάλλευση

όλα αυτά ειναι συναισθηματική κακοποίηση.

http://www.welfareaction.org/article.php?id=27

αποσπάσματα:

" ...

Αίτια

Η αιτιολογία της συναισθηματικής κακοποίησης μπορεί να αποδωθεί στην επίδραση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των γονέων-παιδιών, καθώς και του κοινωνικοπολιτιστικού πλαισίου στην εγγενή τάση για κακοποίηση (Wolfe, 1991).

Οι περισότερες περιπτώσεις συναισθηματικής κακοποίησης συμβαίνουν για τους ίδιους ακριβώς λόγους για τους οποίους συμβαίνει και η σωματική κακοποίηση. Οι γονείς είναι ευάλωτοι στη δημιουργία σχέσεων κακοποίησης όταν οι πηγές άγχους στη ζωή τους πολλαπλασιάζονται και εκείνοι αποδεικνύονται ανίκανοι να τις χειριστούν.

Επιπλέον, είναι πιθανό να έχουν περιορισμένες ικανότητες κατανόησης και χειρισμού παιδιών, λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τις ανάγκες και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ίσως πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχασθένεια, είναι αλκοολικοί ή χρήστες ουσιών (Garbarino & Garbarino, 1994). Ακόμα, ο στόχος του γονέα που κακοποιεί μπορεί να σχετίζεται ή να είναι ο έλεγχος του παιδιού του (Jantz, 1995).

Η ύπαρξη ενός από τους αναφερθέντες παράγοντες δε συνεπάγεται κατ' ανάγκη την εκδήλωση κακοποίησης, αλλά ο συνδυασμός τους είναι αυτός που δημιουργεί την απαραίτητη κοινωνικο-συναισθηματική πίεση που οδηγεί οδηγεί στη συναισθηματική κακοποίηση.

Έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα προβλήματα που αυξάνουν το ενδοοικογενειακό άγχος και καθιστούν περισσότερο πιθανή την άσκηση συναισθηματικής κακοποίησης, κοινωνικά (ανεργία, φτώχια, κοινωνική απο μόνωνση, διαζύγιο, θάνατος), υγείας (αρρώστια μέλους διανοητικά (νοητικά ανεπάρκεια, κατάθλιψη). http://lumpy.fmhi.usf.edu/cfsroot/dares/fcpi/vioTOC. htm/) της οικογένειας).

....

Λεκτική κακοποίηση: Αποτελεί το βασικότερο, ίσως, είδος της συναισθηματικής κακοποίησης. Χαρακτηρίζεται από σχόλια που κάνουν το παιδί να νιώθει ανάξιο και χαζό, τελειομανία, αρνητικές προβλέψεις, συγκρίσεις, προσβολές, απειλές, βρίσιμο, ρίψη ευθυνών (Schaefer, 1991).

....

Συμπτώματα

Τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση μπορεί να παρουσιάσουν τα εξής συμπτώματα: χαμηλή αυτο-εικόνα, ανικανότητα να εμπιστευτούν ή/και ν'αγαπήσουν κάποιον, επιθετική και με στοιχεία διάσπασης συμπεριφορά, παράνομες ενέργειες, θυμό/μανία, αυτοκαταστροφικές/αυτοτιμωριτικές πράξεις, παθητική ή/και απόμακρη στάση, ανησυχία και φοβίες, προβλήματα επίδοσης ή σχολική αποτυχία, μελαγχολικές τάσεις, εφιάλτες...

.Επιπρόσθετα, καθώς η παιδική κακοποίηση καταστρέφει την διαδικασία της προσκόλλησης στους γονείς και τη δημιουργία αποτελεσματικών σχέσεων, τα παιδιά παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις (Pearl, 1994). Συχνά, ο ενήλικας που έχει υποστεί κακοποίηση στα παιδικά του χρόνια δυσκολεύεται στην εγκαθίδρυση στενών προσωπικών σχέσεων και είναι πολύ πιθανό να του προκαλεί δυσκολία η σωματική εγκύτητα, το άγγιγμα, η οικοιότητα και η εμπιστοσύνη στους άλλους (AACAP). Τα αποτελέσματα μιας μελέτης συναισθηματικά κακοποιημένων παιδιών που διεξήχθη σε δύο φάσεις, στη νηπιακή και στην προσχολική τους ηλικία, είναι συνεπή στα χαρακτηριστικά του θυμού, της έλλειψης συνεργατικότητας, απουσίας προσκόλλησης στους γονείς, καθώς και στην απουσία δημιουργικότητας, επιμονής και ενθουσιασμού (http://www.eurowrc.org) Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν βιώσει την απόρριψη έχουν περισσότερες πιθανότητες από εκείνα που ένιωθαν αποδεκτά να εκδηλώσουν εχθρότητα, παθητική ή επιθετική συμπεριφορά, να δημιουργούν εξαρτητικές σχέσεις, να έχουν αρνητική γνώμη για τον εαυτό και τις ικανότητες τους, καθώς και αρνητική αντίληψη για τον περιβάλλοντα κόσμο (http://www.eurowrc.org)."

εκτυπώστε το και μοιράστε το... (όλο το άρθρο...)

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Υπεροχο αρθρο και μακαρι να ειχα χρονο να βοηθησω και να μαθω ....

Για μια ακομα φορα ευχομαι να πλαθω αυτο το ζυμαρακι σωστα . :?

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

• 8 months later...

Ώς παιδί υπέστη συναισθηματική κακοποίηση με αποτέλεσμα ό,τι ακριβώς αναφέρεται παραπάνω. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΥΠΕΡΑΓΑΠΟΥΣΑΝ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ. Δυστυχώς, γονιός μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, σωστός γονιός όμως ελάχιστοι. Πιστεύω ότι ακόμα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει οι γονείς και όσοι θα ασχοληθούν αργότερα με το παιδί να εκπαιδεύονται σε θέματα ψυχολογίας και κυρίως συναισθηματικής νοημοσύνης, την οποία θεωρώ πιο σημαντική από το λεγόμενο iq.

Ένα βιβλίο συναισθηματικής νοημοσύνης πρέπει να υπάρχει σε κάθε γονιό.

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

• 6 months later...

τα πηρα αγρια με μια μανα στον παιδιατρο σημερα.πηγα την κορη μου γιατι της πονουσε ο λαιμος.ηταν πιο μπροστα απο μενα αλλες 3 με τα παιδια τους.η μια ειχε ενα κοριτσακι γυρω στα 6 με νοητικα προβληματα.η αλλη ηταν ελληνιδα κ ειχε ενα κοριτσι γυρω στα 5.το κοριτσι εκανε αταξιες κ η μανα του δε του ελεγε τιποτα μεχρι που εριξε εναν πινακα κατω κ γυριζει κ λεει στο κοριτσι.''κατσε καλα γιατι θα σου σπασω τα μουτρα!αμα ξανακουνηθεις θα σου κοψω τα ποδια με το μαχαιρι!''το κοριτσακι γυρναει κ της λεει '' δε σαγαπαω!''κ τι γυρναει κ λεει η πανεξυπνη μανα? '' δε με ενδιαφερει καθολου!!!το βλεπεις αυτο το κοριτσακι εκει? (κ εδειξε το κοριτσι με τα διανοητικα προβληματα)ειναι καθυστερημενο!!αλλα εσυ εισαι πιο χαζη απαυτο!!!αφου δε μαγαπας θα φυγω απο το σπιτι κ δε θα εχεις μαμα για να μαθεις!θα παω να γινω μαμα σε αλλα παιδακια κ εσυ θα εισαι μονη σου στο σπιτι!!!'' το κοριτσακι αρχισε να κλαιει κ του λεει η μανα παλι ''μην τολμησεις κ ακουστει η φωνη σου θα σε κολησω στον τοιχο!!'' με αποτελεσμα ν κλαιει βουβα :( αφου πηγε η κορη μου κ το χαιδευε! προφανως αυτη η ''κυρια'' δεν καταλαβε οτι ειμαι ελληνιδα.αλλα δεν αντεξα μιλησα! κ της λεω ''ντροπη σου να μιλας ετσι στο παιδι σου!!!ετσι ειναι η μανα?εδω τα κουταβια πας να πειραξεις κ η σκυλα ορμαει να σε φαει κ εσυ ουτε ισα με ενα ζωο δεν εισαι???'' κ μου λεει ''ο καθενας μεγαλωνει τα παιδια του οπως θελει κ συγνωμη αλλα δε σου πεφτει λογος!!!'' εκει τα πηρα χειροτερα κ της απανταω ''κ βεβαια μου πεφτει λογος απο τη στιγμη που το κανεις μπροστα μου!δε λυπηθικες το παιδι σου?η κορη μου που ειναι 4 χρονων καθετε κ την χαιδευει κ εσυ δε ντρεπεσαι???κ στη μανα της οποιας αποκαλεσες το παιδι ''καθυστερημενο'' πεφτει λογος αλλα εισαι τυχερη που ειναι γερμανιδα κ δε το καταλαβε!αλλος ειναι ο καθηστερημενος εδω μεσα!'' τελικα μπηκε η μεσα η βοηθος του γιατρου κ μας ειπε να ηρεμισουμε.αφου περασε μεσα κ την αλλη την ηλιθια με το κοριτσακι!ακομα κ τωρα που το σκεφτομαι δε μου εχουν φυγει τα νευρα!!!!:evil::evil::evil::evil::evil:

• 11 months later...

Eίμαι η ίδια γονιός και κάνω ότι είναι δυνατόν να μην πληγώσω τα παιδιά μου όσο εμένα οι γονείς μου έως και σήμερα,με την αδιαφορία τους.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν το κάνουν επίτηδες!

Έτσι νιώθουν!!!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία ένα παιδί από την απόρριψη και την αδιαφορία.

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...