Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πρέπει να μειωθούν τα δίδακτρα των ιδιωτικών

Recommended Posts

Νομίζω ξέφυγε λίγο η συζήτηση και μια κι εγώ την ξεκίνησα αναλαμβάνω να την επαναφέρω . Το θέμα μας είναι «Πρέπει να μειωθούν τα δίδακτρα των ιδιωτικών». Δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε ατελέσφορες συζητήσεις και συγκρίσεις ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων ούτε να είμαστε εμπαθείς. Ανταυτού χρειαζόμαστε αλληλεγγύη.

Πρέπει να σκεφτούμε ως καταναλωτές και να δούμε την ιδιωτική εκπαίδευση ως ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι και η υγεία. Συμφωνώ με τον Δημήτρη Π. ότι ως καταναλωτές «πρέπει να ζητάμε μειώσεις τιμών, διδάκτρων κλπ, φτάνει αυτές να μην επηρεάζουν την ποιότητα (παρά μόνο το κέρδος, ειδικά αν ξέρουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο). Τη στιγμή που θα ξαναβρούμε το κριτικό πνεύμα για τα πάντα, που κάποιοι χάσαμε την εποχή της φούσκας και θα κάνουμε "challenge" τα πάντα, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.»

Πιστεύει κανείς ότι τα ιδιωτικά δεν θα μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων όταν ο πρόσφατος νόμος τους δίνει το δικαίωμα αυτό? Fact: Άλλος νόμος του 2011 επίτασσε την επαναφορά των διδάκτρων των ιδιωτικών στις τιμές της προηγούμενης χρονιάς. Τα σχολεία δεν υπάκουσαν σε αυτό τον νόμο και έχουν προσφύγει εναντίον του και έκαναν αυξήσεις. Ποιός καταναλωτής πιστεύει ότι είναι λάθος να απαιτήσουμε μείωση στα δίδακτρα των ιδιωτικών?

Όλων τα εισοδήματα ελαττώνονται μέρα με τη μέρα αυτή την περίοδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε όσο είναι δυνατό το επίπεδο ζωής που είχαμε είναι να προσπαθήσουμε να πέσουν οι τιμές στα αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε.

Αύριο η συζήτηση αυτή μπορεί να επαναληφθεί για ένα άλλο αγαθό ή υπηρεσία και η στάση μας πρέπει να είναι η ίδια πχ. πρέπει η βενζίνη να ανέβει στα 2Ε/λίτρο ή να μειωθεί στο 1,40Ε? Για να δω τώρα, πόσοι πάτε με ποδήλατο?

Υπόθεση εργασίας για να διευκολύνω την συζήτηση που θα ακολουθήσει: Αν η βενζίνη πάει στα 2Ε τα 30 λεπτά θα πάνε για να βελτιωθεί η δημόσια εκπαίδευση! Πόσοι αγαπάτε πραγματικά τη δημόσια εκπαίδευση?

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 235
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, πλην ελάχιστων ιδιωτικών που έχουν και έναν άλλο χαρακτήρα ή σκοπό, πχ την διάδοση της κουλτούρας της χώρας ή την παροχή παιδείας σε παιδιά καθολικών χριστιανών, νομίζω ότι τα ιδιωτικά είναι επιχειρήσεις που έχουν ως σκοπό μέσα από την παροχή ενός πολύ καλού προϊόντος να κρατήσουν μια πελατεία. Αν τώρα κάποιος δυσκολεύεται ή δεν είναι σε θέση να στείλει το παιδί του εκεί λόγο οικονομικής στενότητας πολύ απλά πρέπει να αποταθεί στο πλησιέστερο δημόσιο ή οικονομικότερο ιδιωτικό.

Τα ιδιωτικά είναι προσωπική επιλογή βάση οικονομικής κατάστασης και όχι δικαίωμα.

Όσο για το μέλος που ξεκίνησε την συζήτηση εάν αντιμετωπίζει κάποιο οικονομικό πρόβλημα και τέλος πάντων δεν θέλει να στείλει το παιδί στο δημόσιο μπορεί να κάνει κάποια συζήτηση με το λογιστήριο για περισσότερες διευκολύνσεις στον τρόπο πληρωμής ή να ζητήσει κάποια προσωπική μείωση. Κάποια ιδιωτικά δείχνουν κατανόηση όταν ένας γονιός αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια (ειδικά όταν ο μαθητής είναι πολύ καλός στα μαθήματα ή διακρίνεται για την άριστη διαγωγή του). Ειδικά αυτά που έχουν πελάτες από την μεσαία τάξη. Προσωπικά έχω τελειώσει ιδιωτικό και ναι οι γονείς μου σε αρκετές περιπτώσεις ζήτησαν διευκολύνσεις ενώ είχαν καταφέρει και κάποια καλύτερη τιμή.

Πρέπει να σκεφτούμε ως καταναλωτές και να δούμε την ιδιωτική εκπαίδευση ως ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι και η υγεία. Συμφωνώ με τον Δημήτρη Π. ότι ως καταναλωτές «πρέπει να ζητάμε μειώσεις τιμών, διδάκτρων κλπ, φτάνει αυτές να μην επηρεάζουν την ποιότητα (παρά μόνο το κέρδος, ειδικά αν ξέρουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο). Τη στιγμή που θα ξαναβρούμε το κριτικό πνεύμα για τα πάντα, που κάποιοι χάσαμε την εποχή της φούσκας και θα κάνουμε "challenge" τα πάντα, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.»

Πιστεύει κανείς ότι τα ιδιωτικά δεν θα μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων όταν ο πρόσφατος νόμος τους δίνει το δικαίωμα αυτό? Fact: Άλλος νόμος του 2011 επίτασσε την επαναφορά των διδάκτρων των ιδιωτικών στις τιμές της προηγούμενης χρονιάς. Τα σχολεία δεν υπάκουσαν σε αυτό τον νόμο και έχουν προσφύγει εναντίον του και έκαναν αυξήσεις. Ποιός καταναλωτής πιστεύει ότι είναι λάθος να απαιτήσουμε μείωση στα δίδακτρα των ιδιωτικών?

Όλων τα εισοδήματα ελαττώνονται μέρα με τη μέρα αυτή την περίοδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε όσο είναι δυνατό το επίπεδο ζωής που είχαμε είναι να προσπαθήσουμε να πέσουν οι τιμές στα αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε.

Αύριο η συζήτηση αυτή μπορεί να επαναληφθεί για ένα άλλο αγαθό ή υπηρεσία και η στάση μας πρέπει να είναι η ίδια πχ. πρέπει η βενζίνη να ανέβει στα 2Ε/λίτρο ή να μειωθεί στο 1,40Ε? Για να δω τώρα, πόσοι πάτε με ποδήλατο?

Υπόθεση εργασίας για να διευκολύνω την συζήτηση που θα ακολουθήσει: Αν η βενζίνη πάει στα 2Ε τα 30 λεπτά θα πάνε για να βελτιωθεί η δημόσια εκπαίδευση! Πόσοι αγαπάτε πραγματικά τη δημόσια εκπαίδευση?

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω.

Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και η υγεία.

Όχι η ιδιωτική παιδεία και η ιδιωτική υγεία!

Επίσης, κοινωνικό αγαθό σημαίνει ότι είναι κάτι απαραίτητο και ότι το κράτρος υποχρεούται να το παρέχει στους πολίτες του. Το κράτος από τη μεριά του είναι εντάξει. Και παιδεία παρέχει (υπάρχουν σχολεία δημόσια και δωρεάν σε όελς τις βαθμίδες) και υγεία (υπάρχουν νοσοκομεία).

Αν εμένα ή εσένα δεν μας αρέσουν αυτά που προσφέρει στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής το κράτος, τότε ψάχνουμε να βρούμε κάτι (που πιστεύουμε ότι θα είναι) καλύτερο, είτε αυτό είναι ιδιωτικό σχολέιο είτε ιδιωτικό νοσκομείο κλπ.

Δεν έχει καμία σχέση η ιδιωτική εκπαίδευση με την κοινωνική πολιτική!

Φυσικά και είναι δικαίωμα σου να ζητήσεις μείωση διδάκτρων. Φυσικά και είναι δικαίωμα του σχολείου να αρνηθεί τη μείωση των διδάκτρων.

Άλλωστε τα ιδιωτικά σχολεία είναι πρώτα από όλα (και όποιος λέει το αντίθετο απλά δεν θέλει να δει την αλήθεια) επιχειρήσεις και σκοπό έχουν το κέρδος! Όπως το ιδιωτικό νοσοκομείο δεν θα μου κάνει μείωση στα νοσήλεια γιατί ο δικός μου ο μισθός μειώθηκε, έτσι δεν περιμένω να κάνει και το σχολείο.... Άλλωστε έχω τη δυνατότητα να ψάξω και να βρω κάποιο άλλο νοσοκομείο ιδιωτικό (αν για κάποιο λόγο δεν θέλω το δημόσιο) που θα είναι για το δικό μου βαλάντιο!

Βρε παιδια επειδη αναφερθηκε και σε προηγουμενο ποστ νομιζω...τι σχεση εχει το νοσοκομειο με το σχολειο? Γιατι έρχεται ως παραδειγμα σε αντιπαραβολή? Απλα προσπαθω να αντιληφθω τη συνάφεια μεταξυ τους για να καταλαβω το συμπερασμα, μην παρεξηγηθω.:-)

Όλα είναι μια ιδέα...

απάντηση σε emmaki:

Ο χαρακτηρισμός ενός αγαθού σε κοινωνικό δεν εξαρτάται από το αν το προσφέρει το κράτος ή αν το αγοράζεις. Για να το πώ με άλλα λόγια ο δάσκαλος και ο γιατρός επιτελούν λειτούργημα είτε δουλεύουν για το δημόσιο σχολείο και νοσοκομείο αντίστοιχα, είτε δουλεύσουν στον ιδιωτικό τομέα. Νομίζει κανείς ότι ο γιατρός δεν επιτελέι λειτούργημα όταν δουλεύει στο Υγεία αλλά επιτελεί λειτούργημα όταν δουλεύει στο Ιπποκράτειο? Αντίστοιχα η παροχή εκπαίδευσης είναι λειτούργημα από όποιον κι αν προσφέρεται ακόμα κι αν είναι επικερδές για αυτόν. Για τον λόγο αυτό οι κανόνες άσκησης λειτουργημάτων δεν είναι οι ίδιοι με την υπόλλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα.

απάντηση σε matilda38:

η χρήση της υγείας ως ανάλογο γίνεται γιατί και τα 2 θεωρούνται λειτουργήματα που και τα 2 παρέχονται και από το κράτος αλλά και ιδιωτικά

Διαφημίσεις

emmaki εσυ προσωπικά τι υποστηρίζεις? Είσαι κατά του να ζητήσει μείωση ενας γονιός? Θεωρείς ότι όλες τις μειώσεις θα τις υποστει το εκπαιδευτικό προσωπικό? Αν τα δίδακτρα παραμείνουν ως έχουν, δεν θα έχουν μειώσεις οι εκπαιδευτικοί? Τέλος, δεν θεωρείς την ιδιωτική εκπαίδευση και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εσάς τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά την καταπολέμηση ανεργίας του κλάδου σας?

Σε βομβάρδισα, το ξέρω, αλλά θα με ενδιέφερε η άποψη ενός εκπαιδευτικού!

''δεν ξέρω τι αξίζει πιο πολύ, η ειρήνη ή η αγωνία της ψυχής μας...'

Πιστεύει κανείς ότι τα ιδιωτικά δεν θα μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων όταν ο πρόσφατος νόμος τους δίνει το δικαίωμα αυτό?

Και βεβαια θα το κανουν ...ειτε μειωσουν τα διδακτρα ειτε οχι...

Όλα είναι μια ιδέα...

emmaki εσυ προσωπικά τι υποστηρίζεις? Είσαι κατά του να ζητήσει μείωση ενας γονιός? Θεωρείς ότι όλες τις μειώσεις θα τις υποστει το εκπαιδευτικό προσωπικό? Αν τα δίδακτρα παραμείνουν ως έχουν, δεν θα έχουν μειώσεις οι εκπαιδευτικοί? Τέλος, δεν θεωρείς την ιδιωτική εκπαίδευση και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εσάς τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά την καταπολέμηση ανεργίας του κλάδου σας?

Σε βομβάρδισα, το ξέρω, αλλά θα με ενδιέφερε η άποψη ενός εκπαιδευτικού!

Από τη στιγμή που ζητάς την άποψη μου, θα την εκφράσω.

Προσωπικά είμαι υπέρ το δημόσιου δωρεάν σχολείου.

Θεωρώ ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται σεόλα τα παιδιά με τους ίδιους όρους και δωρεάν.

Από εκεί και πέρα είναι δικαίωμα του καθενός να διαλέξει πού θα εκπαίδευτεί το παιδί του.

Επίσης, είναι δικαίωμα του (το έχω πει άλλωστε) να διαπραγματευτεί τους οικονομικούς όρους.

Δεν γνωρίζω αν θα έχουν μειώσεις οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία αν τα διάδακτρα παραμείνουν ως έχουν, Αυτό είναι υπόθεση του κάθε σχολείου. Αυτό που γνωρίζω και πιστεύω ακράδαντα είναι ότι δεν πρέπει να έχουν μειώσεις επειδή έχω εγώ! (Και είπα εγώ προσωπικά την τελευταία 3ετία έχω χάσει περίπου 50% του μισθού μου).

Αν πάλι μειωθούν τα δίδακτρα, εκτός από τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να έχουν μειώσεις στο μισθό τους, σίγουρα θα υπάρχουν μειώσεις σε άλλα πράγματα. Σχεδόν σίγουρα ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις θα αυξηθεί (ετοιμαστείτε για τάξεις ίδιες με τα μεγάλα δημόσια τμήματα των 25 παιδιών), θα μειωθούν άλλες παροχές (π.χ. κολυμβητήριο, μουσικά όργανα), θα μειωθούν οι εκδηλώσεις, ίσως αρχίσουν αν ζητάνε αγορά υλικών από τους γονείς (π.χ. χαρτόνια, μαρκαδόρους κλπ κλπ)...... Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω. Αλλά από τη στιγμή που το ιδιωτικό σχολείο είναι επιχείρηση, ο επιχειρηματίας είναι ο τελευταίος που θα υποστεί κάποια μείωση στο κέρδος του....

Τέλος, για την ανεργία του κλάδου των εκπαιδευτικών.....Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία είναι ελάχιστοι σε σχέση με τον αριθμό των εκπαιδευτικών...Οπότε, δεν θεωρώ ότι συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας σε σημαντικό βαθμό...ΟΚ αποροφούν κάποιους εκπαιδευτικούς, δεν το αρνούμαι, αλλά δεν μπορεί το ιδιωτικό σχολείο να θεωρηθεί ως η λύση στην ανεργία.

απάντηση σε matilda38:

η χρήση της υγείας ως ανάλογο γίνεται γιατί και τα 2 θεωρούνται λειτουργήματα που και τα 2 παρέχονται και από το κράτος αλλά και ιδιωτικά

ενταξει αλλα δεν ειναι και τοσο αναλογο...στο νοσοκομειο -χτυπα ξυλο- πας αναλογα και με το που ειναι ο γιατρος σου συνηθως.Δεν τα γυρνας να δεις ποιο σου αρεσει πιο πολυ οπως κανεις με τα σχολεια ουτε πας για 2-3 μερες. Επισης εκτος σοβαρων περιπτωσεων -μακρια απο εμας- δεν κατασκηνωνεις εκει ωστε να φτασεις και στο σημειο παζαριων ή μειωσεων τιμων. Αλλωστε αυτα ειναι πανω κατω τα ιδια σε ολα τα ιδιωτικα νοσοκομεια και για αυτο υπαρχουν και οι θεσεις νοσηλειας στο κατω κατω. Λιγο μεγαλος ο συλλογισμος μου σορυ ... εκτος αν παλι κατι δεν ¨πιανω":wink:.

Όλα είναι μια ιδέα...

Και βεβαια θα το κανουν ...ειτε μειωσουν τα διδακτρα ειτε οχι...

Δουλεύει γνωστή μου σε μεγάλο και πολύ ακριβό ιδιωτικό, ΝΑΙ της έκαναν μείωση στο μισθό με βάση την καινούργια νομοθεσία ΑΛΛΑ της δίνουν την διαφορά σε Bonus οπότε παίρνει τα ίδια λεφτά με πριν. Φαντάζομαι όμως με το μυαλουδάκι μου ότι άλλες κρατήσεις και άλλα συντάξιμα έχεις όταν ο μισθός σου είναι 1100 και άλλα όταν είναι 700 ευρώ + το Bonus. Επίσης το Bonus υποθέτω ότι μπορεί πάντα να μειωθεί ή να καταργηθεί. Η ίδια πάντως μου μου είπε ότι το σχολείο που εργάζεται έχει πει ότι δεν θα κάνε μείωση στους καθηγητές εκτός εάν μειωθούν οι μαθητές. Και εννοώ μείωση στο Bonus γιατί όπως η ίδια μου ανέφερε πλέον ο μισθός της είναι αυτός που ορίζει το υπουργείο αφού υπάρχει το εννιαίο μισθολόγιο που το ακολουθούν αναγκαστικά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Αυτό μου ακούγεται κουφό.....δεν μπορεί μια ιδιωτική επιχείρηση να δώσει ότι αμοιβή θέλει στους καθηγητές της;;;

Διαφημίσεις

To παρον θέμα κλειδώνεται προσωρινά.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...