Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

GAPS-legal συνταγές

Rosie

Recommended Posts

Πολύ ωραία φαίνονται, ευχαριστούμε!

Μόλις έβαλα να αφυδατωθούνε 2.5 κιλά αμύγδαλα... όταν γίνουνε θα τα φτιάξω κι εγώ.

Κι εμένα με εκνευρίζουνε αυτές οι ζύμες χωρίς αλεύρι που κολλάνε... κολλάνε και στο μίξερ.

Τι χρησιμοποιήσεις, μίξερ ή το stick blender; Συνήθως χρησιμοποιώ το τελευταίο αλλά κολλάνε τα πάντα από κάτω στις λεπίδες :(

Το εκανα με stand mixer για ευκολία αλλα δεν το απαιτούσε η συνταγη, μπορει να γινει κ με το χέρι φαντάζομαι αλλα θα ειναι μεγαλύτερος μπελάς!!

Yugup3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 2,2k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εκανα αποτυχημένη προσπάθεια για ψωμί.

Εσάς δεν σας μυρίζει πολύ αυγουλίλα; Γίνεται άσπρο; Γιατί εμένα μου έγινε κατάμαυρο.

Α'υριο λέω να δοκιμάσω με αλεύρι από αμύγδαλα. Έχει φτιάξει καμιά σας;

Αντίθετα έφτιαξα τα no bake brownies και πέτυχαν πολύ. Είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της σοκολάτας για τη μεγάλη μου.

Τέλος η κολοκυθόσουπα που έφτιαξα σήμερα κατέληξε όχι σε σούπα αλλά σε ντρέσινγκ για το κοτόπουλο.

Ποια συνταγη έκανες;; Αυτη που εγραψα εγω;;; Γιατι είπα πως δεν βγήκε πετυχημένο...αυγουλιλα δεν μου μύριζε δεν ξέρω... Έβαλες αλλα συστατικά;;;

Yugup3.png

Ποια συνταγη έκανες;; Αυτη που εγραψα εγω;;; Γιατι είπα πως δεν βγήκε πετυχημένο...αυγουλιλα δεν μου μύριζε δεν ξέρω... Έβαλες αλλα συστατικά;;;

Έκανα την παρακάτω συνταγή:

4 whole eggs (pastured if possible)

3 eggs separated

4 – 5 Tablespoons butter, ghee or coconut oil

1 Tbsp raw honey

1/2 tsp sea salt

1 tsp baking soda

3/4 cup coconut flour

2 Tablespoons applesauce (preferable organic and homemade)

Δεν είμαι όμως σίγουρη ότι ακολούθησα σωστά τις οδηγίες για τα αυγά. Με μπέρδεψε εκεί που αναφέρει τα αυγά separated. Το έβαλα και στον αρτοπαρασκευαστή που έχει πρόγραμμα για ψωμί χωρίς γλουτένη.

Κατά λα΄θος έβαλα και πολύ αλάτι. Άστα, μάυρα χάλια. Όλο το σπίτι μύριζε αυγουλίλα. Έμεινε άψητο από μέσα και γενικά ήταν πολύ σκουρόχρωμο και παρόλο που έβαλα σόδα, δεν ανέβηκε καθόλου.

0A53p3.png

oC8dp2.png

3 eggs separated

1 Tbsp raw honey

1/2 tsp sea salt

1 tsp baking soda

3/4 cup coconut flour

Δεν είμαι όμως σίγουρη ότι ακολούθησα σωστά τις οδηγίες για τα αυγά. Με μπέρδεψε εκεί που αναφέρει τα αυγά separated. Το έβαλα και στον αρτοπαρασκευαστή που έχει πρόγραμμα για ψωμί χωρίς γλουτένη.

Κατά λα΄θος έβαλα και πολύ αλάτι. Άστα, μάυρα χάλια. Όλο το σπίτι μύριζε αυγουλίλα. Έμεινε άψητο από μέσα και γενικά ήταν πολύ σκουρόχρωμο και παρόλο που έβαλα σόδα, δεν ανέβηκε καθόλου.

Βασικά οι συνταγές ειναι σχεδον ίδιες:P Μάλλον γι'αυτό έβαζε το κρεμμύδι στην άλλη συνταγή για να αποφύγουμε την αυγουλίλα:lol::lol:

Εγώ δεν θα το εβαζα στον αρτοπαρασκευαστή πάντως γιατί μου φαίνεται πολύ πιό ευαίσθητο από τα κοινά αλεύρια χωρίς γλουτένη...Ετσι κι αλλιώς σε 40΄είναι έτοιμο..Ισως θέλει κι άλλη σόδα..

Μου κ\ανει εντύπωση όμως που στα comments ειναι μερικοί ενθουσιασμένοι!!!:shock::shock:

Θα επιχειρήσω άλλο σύντομα κ θα γράψω εντυπώσεις..

Yugup3.png

Εγω σήμερα εκαναgingerbread cookies !!!

Απο την σελιδα scd diet!!! Πολύς μπελάς γιατι κολλάει απίστευτα η ζύμη αλλα νόστιμα κ η μικρη ξετρελαθηκε!!!

Υλικά:3 κουπες αλευρι αμυγδαλου

100γρ βούτυρο

1/2κγ μπαχαρι τριμμενο

1/2κγ κανελλα

1/2κγ γαρύφαλλο τριμμενο (δεν έβαλα λογω ομοιοπαθητικης)

1 κγ σοδα

1 κγ ginger τριμμενο

1 αυγο

1/2 κουπα μέλι

Λιγο αλάτι

1 κγ νερο

Ανακατευουμε όλα τα στερεα κ μετα προσθέτουμε τα υγρα κ πλάθουμε υποτίθεται μεχρι να μην κολλάει. Στην ανάγκη προσθέτουμε ακομα αλευρι αμυγδαλου ( εγω πρόσθεσα κ λιγο καρυδας αλλα πάλι κολλάγε ).. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 20'-30'. Ύστερα την ανοίγουμε με πλαστη ανάμεσα σε δυο λαδοκολλες..( αν δεν μπορούμε να ξεκολλησουμε την ζύμη ξαναβαζουμε στο ψυγειο για λιγο). Προθερμαινουμε στους 170 C κ κόβουμε τη ζύμη με κουπ πατ gingerbread man!! ( στην πραγματικότητα ειναι πολυ δυσκολο καθώς η ζύμη κολλάει πολυ κ ειναι πιο πρακτικό να πλασουμε τη ζύμη με τα χέρια σε οτι σχήμα μπορούμε :-P) ψηνουμε στο μεσαίο ράφι για 10'. Στην αρχη ειναι μαλακά αλλα μόλις κρύωσουν σκληραινουν..

Αυτα!!! Όλοι τα τίμησαν!! Βγαίνουν τουλαχιστον 2 ταψακια!!

Λοιπόν επειδή βιαζόμουν χτες δεν προλαβα να "κοψω" 'ολη τη ζύμη κι έτσι την άφησα στο ψυγείο όλο το βράδυ.. Πριν λίγο είπα "να πάρω κουράγιο να συνεχίσω να κάνω τα ανθρωπάκια" γιατί χτες παιδεύτηκα πολύ..Piece of cake:p:p η ζύμη τέλεια πολύ ευπλάστη κ εύκολη στα σχήματα..Την άνοιξα κιόλας με σκέτο πλάστη χωρίς λαδόκολλα από πάνω!!

Οπότε κάντε την από βράδυ κ περιμένετε το πρωί:D:D:D

Yugup3.png

Διαφημίσεις

3 eggs separated

1 Tbsp raw honey

1/2 tsp sea salt

1 tsp baking soda

3/4 cup coconut flour

Γιωτα επειδη κι εγω εχω αρτοπαρασκευαστη, ψαξε για συνταγες με coconut flour για αρτοπαρασκευαστη πιστευω οτι θα εχουν καλυτερες οδηγιες ειδικα για αρτοπαρασκευαστη.. Δεν εχω προλαβει ομως να κανω καποια για να σου πω αποτελεσμα, αλλα απο οτι εψαξα λιγο υπαρχουν πολλες.

Λοιπόν επειδή βιαζόμουν χτες δεν προλαβα να "κοψω" 'ολη τη ζύμη κι έτσι την άφησα στο ψυγείο όλο το βράδυ.. Πριν λίγο είπα "να πάρω κουράγιο να συνεχίσω να κάνω τα ανθρωπάκια" γιατί χτες παιδεύτηκα πολύ..Piece of cake:p:p η ζύμη τέλεια πολύ ευπλάστη κ εύκολη στα σχήματα..Την άνοιξα κιόλας με σκέτο πλάστη χωρίς λαδόκολλα από πάνω!!

Κοίτα να δεις που έλεγα να το ρωτήσω αυτό και ξέχασα το πρωί!

Κι εγώ δυσκολεύομαι να κάνω ανθρωπάκια και ζωάκια με τέτοιες ζύμες, αλλά αν παγώσει λίγο τότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πριν από την GAPS έφτιαχνα αυτά που δεν έχουνε γλουτένη αλλά έχουνε arrowroot που απαγορεύεται. Θα προσπαθήσω να την προσαρμόσω και να βάλω μόνο αμύγδαλο και σουσάμι:

http://mothering.com/recipes/flourless-sesame-almond-cookies

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Γιωτα επειδη κι εγω εχω αρτοπαρασκευαστη, ψαξε για συνταγες με coconut flour για αρτοπαρασκευαστη πιστευω οτι θα εχουν καλυτερες οδηγιες ειδικα για αρτοπαρασκευαστη.. Δεν εχω προλαβει ομως να κανω καποια για να σου πω αποτελεσμα, αλλα απο οτι εψαξα λιγο υπαρχουν πολλες.

Αλήθεια?? Με ενδιαφ'ερει κι εμένα αν βρείτε κάποια γράψτε την!!

Yugup3.png

Είπα να τις δοκιμάσω, μιας και από καιρό είχα βρει την συνταγή και πρέπει να σας πω ότι βγήκαν πάρα πολύ ωραίες!

Έκοψα λίγη κολοκύθα (μικρή buttersquash) to μισό με τους σπόρους, σε κομμάτια ακριβώς σαν να έκοβα πατάτες για τηγάνι. Τις απλωσα σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, όσο πιο αραιά γίνεται (όχι η μία πανω στην άλλη). Έλιωσα λίγο λαδι καρυδας το έριξα από πάνω μαζί με αλάτι και το έβαλα στον αέρα 200 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθούν. Επειδή βγάζουν πολλά υγρά καλό είναι στο ενδιαμεσο να αλλαξετε το χαρτί για να βγουν πιο "τραγανές". Έκανα 2 ταψιά και βγήκαν 2 μεγάλες μερίδες ή 3 μεσαίες.

Πολύ καλό συνοδευτικό κορίτσια, δοκιμάστε τις!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Είπα να τις δοκιμάσω' date=' μιας και από καιρό είχα βρει την συνταγή και πρέπει να σας πω ότι βγήκαν πάρα πολύ ωραίες!

Έκοψα λίγη κολοκύθα (μικρή buttersquash) to μισό με τους σπόρους, σε κομμάτια ακριβώς σαν να έκοβα πατάτες για τηγάνι. Τις απλωσα σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, όσο πιο αραιά γίνεται (όχι η μία πανω στην άλλη). Έλιωσα λίγο λαδι καρυδας το έριξα από πάνω μαζί με αλάτι και το έβαλα στον αέρα 200 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθούν. Επειδή βγάζουν πολλά υγρά καλό είναι στο ενδιαμεσο να αλλαξετε το χαρτί για να βγουν πιο "τραγανές". Έκανα 2 ταψιά και βγήκαν 2 μεγάλες μερίδες ή 3 μεσαίες.

Πολύ καλό συνοδευτικό κορίτσια, δοκιμάστε τις![/quote']

Τις κόβουμε χοντρουτσικες τηγανιτες ή λεπτές;;; Γιατι μια φορα παλιά που επιχείρησα να κανω πατάτες με αυτη την εκδοχή μου βγήκαν λιγο σαν λαστιχο:? νομιζω οτι τις είχα κόψει αρκετά λεπτές... Βούτυρο ίσα να πιτσιλιστουν;;

Θα αρέσει κ στη μικρη πιστευω γιατι τρελαίνοταν για πατάτες τηγανιτες ( αν κ της έφτιαχνα παρα πολυ σπάνια )

Yugup3.png

Διαφημίσεις

Tην ίδια απορία είχα κι εγώ. Κι έτσι δοκίμασα όλα τα μεγέθη. Νομίζω ότι βγήκαν καλύτερες αυτές που έκανα κάπως πιο χοντροκομμένες. Κάνε διάφορα μεγέθη γιατί διαφέρει και φούρνος με φούρνο και να δεις και ποια σας αρέσει πιο πολύ.

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Βούτυρο ίσα να πιτσιλιστουν;;

Δεν είπα και για το λάδι καρύδας (εγώ αυτό χρησιμοποιησα). Ελιωσα λίγο στο καλοριφέρ (να κάνουμε και λίγη οικονομία :)) και το έριξα από πάνω. Υπολόγισε περίπου 2-3 κσ και για τις δύο δόσεις.

Ξανακανα σήμερα και μπορώ πλέον μετα βεβαιότητας να πω, χονδρές! Βγαίνουν πολύ καλύτερες!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Chocolate Honey Butter Fudge

from Divine Health

1 1/2 cups βουτυρο καρυδας της Αρτιζανα' date='

1/2 cup cocoa powder

1/3 to 1/2 cup of raw honey

1 Tbsp. vanilla

pinch of sea salt

Grease and line an 8x8 inch pan with parchment paper.

In a bowl whip together ingredients until well whipped.

Καλύτερα να λιώσετε το βούτυρο καρύδας ελάχιστα για να ανακατευτεί καλύτερα.

Spread fudge into pan and place in freezer to set. Keep refrigerated and serve cut into small pieces.

Ένα θα σας πω...την τελειωσα σε 3 μέρες με πάρα πολύ κράτει! :oops:

Στις γιορτές θα το κάνω σε φορμάκια για σοκολατακια από σιλικόνη που έχω.

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Parmesan Spinach Bread

1/2 cup frozen spinach, thawed and drained well

6 eggs, preferably from pastured hens

2 cloves fresh garlic, minced or pressed

1/2 cup grated parmesan cheese

1 tsp dried basil

1/4 tsp celtic sea saltir?t=nourisheda-20&l=btl&camp=213689&creative=392969&o=1&a=B000SWTKV0

pinch freshly ground pepper

2Tb butter, at room temperature

1. With the exception of the butter, combine all ingredients in a medium bowl. Use a fork to beat all ingredients together until well-combined.
  2. Grease a glass pie plateir?t=nourisheda-20&l=btl&camp=213689&creative=392969&o=1&a=B000EURKG8 or 8X8 glass dishir?t=nourisheda-20&l=btl&camp=213689&creative=392969&o=1&a=B00004SZ7K with 2 Tb butter. This will make a nice thick layer of butter that will melt into the egg mixture.
  3. Pour egg mixture into greased dish and bake at 350 degrees F until set. This will take about 15-20 minutes if you start with a preheated oven, or 20-25 minutes starting with a cold oven.
  4. Cool slightly and serve.

Εγώ από βιασύνη δεν είδα ότι απλά ανακατεύουμε και τα έκανα στο ραβδομπλέντερ, με αποτέλεσμα να βγει μια νερουλη ζύμη και να βγουν σαν μπιφτέκια, όπως μου τα περιεγραψε ο άντρας μου. Αλλά στην κόρη μου άρεσαν πάρα πολύ (πολύ περισσότερο από τα κεικ και τα μάφινς). Βεβαια αυτά είναι αλμυρα. Τα έδωσα και σαν συνοδευτικό στο κρεας το μεσημέρι και σαν σνακ απογευματινό.

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Ένα θα σας πω...την τελειωσα σε 3 μέρες με πάρα πολύ κράτει! :oops:

Στις γιορτές θα το κάνω σε φορμάκια για σοκολατακια από σιλικόνη που έχω.

Εγώ το έφαγα σε 2 μέρες μόνη μου!

Πρόσθεσα καρύδια και κράνα.

Βούτυρο χρησιμοποίησα πρόβειο βιολογικό που παίρνω από τη λαική. Το λυπήθηκα το βούτυρο καρύδας για τη συνταγή.....

Θέλει και πολύ.

YBsep2.png

0VTqp2.png

Διαφημίσεις

Επειδή συνηθίζουμε στα γλυκά απο αλευρι αμυγδαλου να βάζουμε λιγότερο μέλι, διαπίστωσα πως δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο κ με το αλευρι καρυδας... Δηλαδη το χρειάζεται το μέλι που γραφει η συνταγη αλλιώς βγαινει καπως ανοστο..οχι οτι δεν τρώγεται αλλα αντι για κεικ θυμίζει αγλυκο ψωμάκι που θελει κατι απο πανω...επισης επειδή το αλευρι αυτο σφίγγει πολυ αν θελουμε να μειώσουμε πχ το μέλι πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε κάποιο αλλο υγρό στην συνταγη ή να βάλουμε χυμο ή γάλα κλπ..

Yugup3.png

Δοκιμάστε αλεύρι αμυγδάλου χοντροκομμένο με αβοκάντο και μέλι (ή χωρίς). Τέλειο.

Όταν το φτιάξετε με μέλι, αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η ζύμη, κάντε μπαλίτσες και κυλίστε τις σε αλεύρι καρύδας και πάλι στο ψυγείο. Έτοιμα τα τρουφάκια.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Έκανα ομελέτα-κρέπα με αυγά και κολοκύθα αλλά διαλύεται. Εσείς την έχετε δοκιμάσει; Υπάρχει τρόπος να μην διαλύεται;

Πολύ νόστιμα τα κρακεράκια σουσαμιού. Μπράβο για τη συνταγή, τη συστήνω.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Ερώτηση προς τις κοπέλες που έφτιαξαν το fudge σοκολάτας:

Το έφτιαξα πριν 2 μέρες αλλά δεν μου πέτυχε, αφού πάγωσε πήγα να το δοκιμάσω την επόμενη μέρα αλλά το μέλι "κάθησε" πάνω-πάνω ανεμειγμένο με το κακάο, η στρώση αυτή ήτανε μαλακιά και γλυκιά, και κάτω η χοντρή στρώση ήτανε πιο στέρεη και άγευστη, απλά κακάο με λάδι καρύδας.

Τι να πήγε στραβά;

Έλιωσα και το μέλι και το λάδι καρύδας πριν τα ανακατέψω με το μίξερ χειρός.

Τα έβαλα λίγη ώρα στο φούρνο όπου αφυδάτωνα τους ξηρούς καρπούς στους 45 βαθμούς, διαφορετικά δεν νομίζω να αναμειγνύονται.

Όταν είχα κάνει πέρυσι την ίδια συνταγή με λάδι καρύδας και coconut sugar ήτανε ΟΚ.

Άρα το μέλι είναι που φταίει, γιατί όμως;

Κορίτσια τη βοήθεια σας.

Σφάξαμε το γουρουνάκι μας και θέλω να φτιάξω stock. Εκτός από τα άλλα κόκκαλα να βάλω πόδια και κεφάλι; Εσείς τι ζαρζαβατικά βάζετε (σέλινο, πράσο, κρεμυδι);

Πόσες ώρες το βράζετε;

Άλλη συμβουλή;

0A53p3.png

oC8dp2.png

Ερώτηση προς τις κοπέλες που έφτιαξαν το fudge σοκολάτας:

Το έφτιαξα πριν 2 μέρες αλλά δεν μου πέτυχε, αφού πάγωσε πήγα να το δοκιμάσω την επόμενη μέρα αλλά το μέλι "κάθησε" πάνω-πάνω ανεμειγμένο με το κακάο, η στρώση αυτή ήτανε μαλακιά και γλυκιά, και κάτω η χοντρή στρώση ήτανε πιο στέρεη και άγευστη, απλά κακάο με λάδι καρύδας.

Τι να πήγε στραβά;

Έλιωσα και το μέλι και το λάδι καρύδας πριν τα ανακατέψω με το μίξερ χειρός.

Τα έβαλα λίγη ώρα στο φούρνο όπου αφυδάτωνα τους ξηρούς καρπούς στους 45 βαθμούς, διαφορετικά δεν νομίζω να αναμειγνύονται.

Όταν είχα κάνει πέρυσι την ίδια συνταγή με λάδι καρύδας και coconut sugar ήτανε ΟΚ.

Άρα το μέλι είναι που φταίει, γιατί όμως;

Rosie το μέλι γιατί το έλιωσες; Ήταν ζαχαρωμένο-στερεό ή το έκανες πιο ζουμερό;

Νομίζω πως αυτό ήταν το 'σφάλμα'.

Μου φαίνεται παράξενο που διαχωρίστηκε έτσι όπως περιγράφεις....

YBsep2.png

0VTqp2.png

Έκανα ομελέτα-κρέπα με αυγά και κολοκύθα αλλά διαλύεται. Εσείς την έχετε δοκιμάσει; Υπάρχει τρόπος να μην διαλύεται;

Δεν έχω δοκιμάσει, αλλά γιατί δεν βάζεις λίγο αλεύρι καρύδας ή ξηρού καρπού για να κρατήσει κάπως το μείγμα?

Kt0tp2.png NaAfp3.png

To έλιωσα γιατί δεν γινότανε αλλιώς, είναι βιολογικό άθερμο σχεδόν σε στερεά μορφή, όπως το βούτυρο περίπου!

Μου φαίνεται παράξενο που διαχωρίστηκε έτσι όπως περιγράφεις....

Κι εγώ το ίδιο νομίζω.

Εγώ Rosie έλιωσα λίγο στο καλοριφέρ το βούτυρο καρύδας γιατί αλλιώς δεν ανακατεύεται και το μέλι το έριξα έτσι, αν θυμάμαι καλά. Επίσης τα ανακάτεψα πολύ πολύ καλά. Μήπως δεν ανακάτεψες όσο έπρεπε να γίνει ομοιομορφο το μείγμα?

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...