Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Καλησπέρα κορίτσια! Να ρωτήσω κι εγώ κάτι, έχω βγάλει κάτι γρομπαλάκια στο στήθος (νομίζω το έχω ξανααναφέρει) εκ των οποίων το ένα είναι πολυ διογκωμένο και ξεφλουδίζει, καμιά φορά με φαγουρίζει και λίγο. Τα έδειξα στη μαία μου, μου είπε ότι είναι φυσιολογικά και ότι μάλλον το πιο διογκωμένο είναι έτσι από την προσπάθεια να παράξω γάλα. Πρωτόγαλα βγάζω από την 20η εβδομάδα. Μου είπε ότι εάν με φαγουρίζουν να βάζω μια κρέμα που μου σύστησε από το φαρμακείο. Είμαι επιφυλακτική όμως σε αυτό, κάνει να βάζω κρέμα στις θηλές, είχα διαβάσει κάπου εδώ ότι δεν κάνει να βάζουμε τίποτα. Να σημειώσω ότι φυσικά και θα θηλάσω!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 449
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Καλησπέρα κορίτσια! Να ρωτήσω κι εγώ κάτι, έχω βγάλει κάτι γρομπαλάκια στο στήθος (νομίζω το έχω ξανααναφέρει) εκ των οποίων το ένα είναι πολυ διογκωμένο και ξεφλουδίζει, καμιά φορά με φαγουρίζει και λίγο. Τα έδειξα στη μαία μου, μου είπε ότι είναι φυσιολογικά και ότι μάλλον το πιο διογκωμένο είναι έτσι από την προσπάθεια να παράξω γάλα. Πρωτόγαλα βγάζω από την 20η εβδομάδα. Μου είπε ότι εάν με φαγουρίζουν να βάζω μια κρέμα που μου σύστησε από το φαρμακείο. Είμαι επιφυλακτική όμως σε αυτό, κάνει να βάζω κρέμα στις θηλές, είχα διαβάσει κάπου εδώ ότι δεν κάνει να βάζουμε τίποτα. Να σημειώσω ότι φυσικά και θα θηλάσω!

Γεια σου και με το καλο το μπεμπακι σου!

Η μαια στα μαθηματα ανωδυνου τοκετου που παρακολουθησα μας ειπε οτι αν μας φαγουριζει η θηλη να βαζουμε κατι κρεμες αλλα δεν συγκρατησα μαρκες. Ειναι φυσιολογικο μας ειπε. ΚΑι αυτα που εχεις βγαλει στο στηθος σου ειναι φυσιολογικο (αλλα δεν θυμαμαι λεπτομερειες, εχω μνημη χρυσοψαρου, σορρυ!!)

Τα εχω βγαλει και γω παντως και δεν ανησυχω. Γιατι δεν ρωτας και τον γιατρο σου;

h0MYp3.png

καλημερα!

γρομπαλακια γυρω γυρω εχω βγαλει κι εγω εδω και καιρο (τα γρομπαλακια φαινονται,η θηλη μου οχι!χαχαχα),επισης ξεφλουδιζω.

καπου διαβασα οτι το καλυτερο για τις θηλες ειναι η λανολινη που την παιρνεις απο το φαρμακειο και κανει και για το θηλασμο αλλα δεν εχω παρει ακομα.

αυτο που βοηθησε εμενα πολυ στο ξεφλουδισμα ηταν το οτι σταματησα να βαζω σαπουνι στις θηλες.ξεπλενω μονο με νερακι και ειναι μια χαρα!

tt1108c2.aspx

paros μολις τωρα ειδα το θεμα που εχεις ανοιξει και θελω να σου δωσω πολλα συγχαρητηρια!!!

περιμενω και εγω τα διδυμακια μου με μεγαλη λαχταρα!!!παντα σκεφτομουν οτι θελω να θηλασω το μωρο μου αλλα τωρα με τα διδυμακια ολοι με αποθαρρυνουν,δυστυχως.

Θα ηθελα να ρωτησω καποια πραγματα και αν καποια κοπελα ξερει ας απαντησει.

Συνηθως οι παιδιατροι στα διδυμα(επειδη γεννιουνται πιο μικρα) λενε οτι πρεπει να δινεις μπουκαλι για να μετρας ποσο πινουν.Ακομα και αν βγαζω με θηλαστρο αυτο δε θα οδηγησει στην μειωση της παραγωγης?φυσικα μιλαω για νοσοκομειακο θηλαστρο διπλης αντλησης.

Απο οσα εχω διαβασει δεν ειναι ευκολο να βγαλεις προγραμμα,οποτε θα πρεπει να τα εχω συνεχεια στο στηθος?΅

Επιπλεον για οικονομικους λογους θα πρεπει να επιστρεψω γρηγορα στη δουλεια,για 3-4 ωρες ομως.Τι μπορω να κανω τοτε?θα επαρκει το γαλα μου ωστε να τα θηλαζω τις υπολοιπες ωρες και να βγαζω και με το θηλαστρο ωστε να εχουν γαλα οσο θα λειπω?

Το βασικοτερο:αν και οι θηλες μου φαινεται να εχουν σωστο σχημα και μεγεθος, το στηθος μου ειναι εξαιρετικα μικρο.Ειχα την ελπιδα οτι περνοντας οι μηνες θα γεμιζε ωστε να ανταποκριθει στην επιθυμια μου για θηλασμο αλλα δεν υπαρχει καμια απολυτως αλλαγη.Σε λιγο καιρο μπαινω στον εβδομο και ειναι ακριβως οπως πριν την εγκυμοσυνη:-(.Βλεπω αλλες κοπελες που απο την αρχη αλλαζει και φουσκωνει και το δικο μου τιποτα!!Νομιζω οτι αυτο θα ειναι το μεγαλυτερο προβλημα πως να κατεβασω αρκετο γαλα με τοσο μικρο στηθος??????:-(:-(και φοβαμαι οτι απομακρυνεται ο στοχος μου εξαιτιας του στηθους μου!

Υπαρχει περιπτωση να τα καταφερω?

καλημερα!

αστερια προσωπικα δεν μπορω να καλυψω τις αποριες σου θα σου πω ομως ενα πραγμα μονο. η θεια μου με στηθος ανυπαρκτο(στην ουσια μονο θηλες ειχε)καταφερε και θηλασε πανω απο 6 μηνες τα παιδια της.μετα σταματησε γιατι επρεπε να επιστρεψει στα εξαντλητικα ωραρια της δουλειας της. το μεγεθος λοιπον δεν παιζει ρολο!

επισης εχε υποψιν οτι τα μεγαλα στηθη κατα βασιν αποτελουνται απο λιπος κι οχι γαλακτοφορους αδενες και σου μιλαει καποια που φοραει 75G (αν μπορεις να το διανοηθεις αυτο το νουμερο...).οποτε μην ανησυχεις για την παραγωγικοτητα του στηθους σου!

tt1108c2.aspx

Διαφημίσεις

Το βασικοτερο:αν και οι θηλες μου φαινεται να εχουν σωστο σχημα και μεγεθος, το στηθος μου ειναι εξαιρετικα μικρο.Ειχα την ελπιδα οτι περνοντας οι μηνες θα γεμιζε ωστε να ανταποκριθει στην επιθυμια μου για θηλασμο αλλα δεν υπαρχει καμια απολυτως αλλαγη.Σε λιγο καιρο μπαινω στον εβδομο και ειναι ακριβως οπως πριν την εγκυμοσυνη:-(.Βλεπω αλλες κοπελες που απο την αρχη αλλαζει και φουσκωνει και το δικο μου τιποτα!!Νομιζω οτι αυτο θα ειναι το μεγαλυτερο προβλημα πως να κατεβασω αρκετο γαλα με τοσο μικρο στηθος??????:-(:-(και φοβαμαι οτι απομακρυνεται ο στοχος μου εξαιτιας του στηθους μου!

Υπαρχει περιπτωση να τα καταφερω?

Asterias καλημέρα και με το καλο να παρεις στην αγκαλια σου τα μωρακια σου!! Και το δικό μου στηθος ήταν έτσι ακριβώς όπως το περιγράφεις, μικρό και χωρις θεαματικές αλλαγές κατα τη διαρκεια της εγκυμοσύνης. Με το που γεννησα την κόρη μου αυξήθηκε λίγο, αλλά μη φανταστεις τρελα πραγματα!Αυτό βεβαια δεν μας εμπόδισε να θηλάσει αποκλειστικά εδω και 6 μήνες και συνεχίζουμε!Μαλιστα στην αρχή είχα και πρόβλημα υπερπαραγωγής! Πιστευω ότι όλα θα πανε καλά!

αστεριας θεωρώ ότι για μια γυναίκα να θηλάσει δίδυμα είναι μια πρόκληση για τα ελληνικά δεδομένα. Γνωρίζω γυναίκες που τα κατάφεραν πάρα πολύ καλα να θηλάσουν τα διδυμάκια τους και πέραν του χρόνου χωρίς ίχνος συμπήρώματος. Άρα ο θηλασμός διδύμων κάθε άλλο παρά ανέφικτός είναι.

Θα σου πρότεινα να έρθεις σε επαφή με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος http://www.thilasmos.net/lll.html όσο πιο σύντομα μπορείς για να αρχίζεις να προετοιμάζεσαι κατάλληλα. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό την πολύτιμη βοήθεια των συντρόφων μας άρα καλό θα ήταν να ενημερωθεί κατάλληλα και ο σύντροφός σου για να μπορεί να σε υποστηρίξει.

Όσο για το στήθος, το μέγεθος δεν παίζει κανέναν ρόλο στον θηλασμό. Και όποιος προσπαθήσει να σε πείσει για κάτι τέτοιο είναι το λιγότερο γελοίος.

Το δικό μου στήθος δεν μεγάλωσε ούτε μισό μέγεθος (όσο και αν το ευχόμουν)

Διάβασε εδώ για τους μύθους http://www.mitrikosthilasmos.com/2011/04/blog-post_3864.html

Καλημέρα Αστερίας!

Με το καλό τα μωράκια σου πάνω από όλα!

Θήλασα τα διδυμάκια για καιρό, με λίγο συμπλήρωμα στην αρχή. Μετά το έκοψαν μόνα τους τα παιδιά γιατί προτιμούσαν τη μαμά. Κάπου είχα γράψει την ιστορία μας.

Είχαμε και μια σύντομη αλλά αγχωτική περίοδο που το ένα μωρό δεν έπαιρνε ικανοποιητικό βάρος αλλά δεν δεχόταν και άλλο γάλα με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά τέλος πάντων, ξεπεράστηκε και αυτό, με την κατάλληλη βοήθεια.

Τα κορίτσια τα γράφουν καλά, ότι ο πρώτος σύμμαχος πρέπει να είναι ο άντρας σου και ότι το μέγεθος του στήθους δεν παίζει ρόλο.

Μην προεξοφλείς ότι τα διδυμάκια γεννιούνται μικρά. Στο φόρουμ υπάρχουν κάμποσα που γεννήθηκαν με κανονικό βάρος. Τα δικά μου ήταν γύρω στα 3 κιλά το καθένα.

Υπάρχει όμως μια τάση να τα "παίρνουν" τα παιδιά πιο νωρίς, για διάφορους λόγους, που άλλες φορές είναι ουσιαστικοί και άλλες φορές είναι τραβηγμένοι.

Προσπάθησε να μάθεις για το γιατρό σου, σε τι εβδομάδες φέρνει στον κόσμο τα δίδυμα. Αν και πολύ πιθανό άλλα να σου πει και άλλα να γίνουν στο τέλος... Τέλος πάντων...

Αααααν περνάει από το χέρι σου, καλύτερα να μην είναι πρόωρα τα μωρά, όχι μόνο για λόγους θηλασμού. Αλλά πράγματι, υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ειδικά για τα δίδυμα. Οπότε όλα είναι θέμα της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Εδώ έχουν τάση να παίρνουν τα παιδιά πιο νωρίς.

Αυτό με τη δουλειά σου ακούγεται πρόκληση, γιατί θα έχεις την ευθύνη και δυο πολύ μικρών μωρών, αλλά μάλλον θα έχεις βοήθεια... Γενικά, ο πρώτος καιρός, μέχρι να εγκατασταθεί ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος. Θεωρητικά, μπορείς να καταφέρεις το πρόγραμμα που λες, αλλά ο συνδυασμός πιθανό ξενύχτι, φροντίδα μωρών, αποστειρώσεις, αντλήσεις, δουλειά, θα είναι κουραστικός... Θα φτιάξετε ένα πρόγραμμα αργά ή γρήγορα και σίγουρα αν έχεις έμπιστη βοήθεια ή αν σου τύχουν ήρεμα και καλόβολα μωράκια χωρίς κολικούς, μπορεί και να εκπλαγείτε ευχάριστα και να κυλήσουν όλα όμορφα.

Για τώρα να ακούς το σώμα του και να μην κουράζεσαι, για να μείνουν τα μωρά στην κοιλίτσα για όσο χρειάζεται.

Στο μαιευτήριο το πιθανότερο είναι να ξεκινήσετε άσχημα, γιατί θα σε πρήξουν με λάθος συμβουλές. Καλύτερα να είσαι πολύ ενημερωμένη ή να έχεις σταντ μπάι σύμβουλο θηλασμού, γιατί αυτά που θα ακούς με ύφος 500 καρδιναλίων, μπορεί να σε ψαρώσουν.

Για να παίρνουν καλό βάρος τα μωρά όσο είναι στην κοιλίτσα, έχει σημασία η δική σου διατροφή. Δεν είναι ανάγκη να τρως πολύ αλλά καλό είναι να τρως συχνά γεύματα (τουλάχιστον 5 το 24ωρο, μαζί με τα σνακ) και κάθε γεύμα αν γίνεται να συνοδεύεται από λίγη πρωτεϊνη, που μπορεί να είναι κάτι εύκολο, όπως γάλα ημιαποβουτυρωμένο, τυρί, αυγό. Αυτό καλό είναι να γίνεται από την αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά τέλος πάντων έστω και τώρα δεν είναι κακό.

Υπάρχουν και κανα-δυο τόπικς στο φόρουμ μόνο για το θηλασμό διδύμων. Καλό είναι να πάρεις μια μυρωδιά και από εκεί.

Στην πραγματικότητα όμως εξαρτώνται πολλά από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε οικογένειας που είναι τι μωρά θα σου τύχουν, πόση βοήθεια έχεις, πόσους θα έχεις να σε πρήζουν με καλές ή κακές συμβουλές, πόση αντοχή φυσική έχεις.

Εμείς αφότου εγκαταστήσαμε θηλασμο, με βόλευε σε σχέση με τα μπουκάλια με διαφορά.

Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Η μαία μου σύστησε μια κρέμα από το φαρμακείο και μάλλον θα την αγοράσω. Μινούλα δεν έχω προσωπικό γιατρό, ζω στη Σουηδία και εδώ σε παρακολουθεί μαία στην εγκυμοσύνη. Στον γιατρό πας μόνο αν έχεις προβλήματα ή παρακινδυνευμένη κύηση. Αστερία, κι εγώ έχω φίλη που θήλασε αποκλειστικά τα διδυμάκια της για 7 μήνες... Βασικά ακόμα τα θηλάζει και είναι 8 μηνών απλά έχουν ξεκινήσει και τις στερεές τροφές. Είχε άμεση υποστήριξη από το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος!

διαβαστε σε μορφη pdf το τευχος 11 του περιοδικου ''Γαλουχώ'' του Συνδεσμου Θηλασμου Ελλάδος -LLL.

Θέματα όπως :

- θηλασμός διδύμων

- στάσεις θηλασμου

- διατροφή και συνταγες..

http://www.llli.org/docs/greece/galouxono11-feb_2011.pdf

83hKp3.png

Διαφημίσεις

Κορίτσια, για τη θηλή μπορείτε να βάλετε άφοβα λανολίνη, ακόμα κι όταν θηλάζει το μωράκι (κυκλοφορεί η lansinoh καθώς και η λανολίνη της medela - εξίσου καλές και οι δύο, αλλά πολύ λιπαρές, χωρίς ωστόσο να αφήνουν σημάδια στα ρούχα).

Μια πιο οικονομική λύση είναι το γνωστό σπαθόλαδο, που μπορείτε είτε να το αγοράσετε από φαρμακείο ή κατάστημα βιολογικών προϊόντων είτε να το φτιάξετε και μόνες στο σπίτι.

Προσωπικά, τώρα στην τρίτη εγκυμοσύνη, αυτό χρησιμοποιώ.

καλημερα!

εχει δυο τρεις μερες τωρα που το πρωι που ξυπναω η μπλουζα μου στο δεξι στηθος ειναι λερωμενη με σταγονες.υποθετω οτι ειναι γαλα.

αυτο που με προβληματιζει ειναι αν ειναι νορμαλ το να ειναι μονο απο το ενα στηθος(μηπως παιζει ρολο το οτι κοιμαμαι απο εκεινη τη πλευρα και πιεζεται?) και το να νοιωθω τσιμπηματα γυρω απο τη θηλη.

tt1108c2.aspx

tingerbell κι εμένα στην αρχή μονο η μια θηλη εβγαζε και μετα και οι 2! Σαφώς και παιζει ρολο το κατα πόσο πιέζεται. Τσιμπήματα δε νιώθω, αλλά γαργαλητά και φαγουρίσματα.

Απόλυτα φυσιολογικό το στήθος που στάζει.

ειδικά στις επόμενες εγκυμοσύνες μπορεί να στάζει και από την αρχή, αν είχες θηλάσει αρκετά ή πρόσφατα.

οσο για το ένα μονο στήθος μη σε απασχολεί. Κι εμένα μονο το δεξί στάζει από μόνο του. Δεξιόχειρας βλέπεις και το αντίστοιχο χέρι κουνιέται περισσότερο απ΄οτι το αριστερό.

Διαφημίσεις

Το ζύγισμα του μωρού αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον παιδίατρο. Το βάρος του παιδιού παρακολουθείται τακτικά και οι τιμές τοποθετούνται σε ειδικές καμπύλες αύξησης, ώστε να συγκρίνουμε την πρόσληψη βάρους του συγκεκριμένου βρέφους με εκείνη των περισσότερων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύουμε μη φυσιολογικές αποκλίσεις, όπως τάση για παχυσαρκία, για καθυστέρηση ή στασιμότητα στην αύξηση.

Το ζύγισμα αποτελεί παράλληλα και σημαντική ιατρική παρέμβαση που, όπως κάθε άλλη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία του θηλασμού. Η εκτίμηση του βάρους του μωρού, όταν γίνεται υπερβολικά συχνά ή με λάθος τρόπο, στα χέρια ενός κακώς εκπαιδευμένου και μη ενημερωμένου γιατρού, μπορεί να μετατραπεί σε εμπόδιο που αγχώνει τη μητέρα, γίνεται αφορμή για αμφιβολίες σχετικά με το θηλασμό, για χορήγηση «συμπληρώματος» ξένου γάλακτος και τελικά για αποθηλασμό.

Οι γονείς χρειάζεται μόνο να γνωρίζουν μερικές βασικές αρχές στη φυσιολογική αύξηση των βρεφών. Τα τελειόμηνα μωρά έρχονται στον κόσμο εφοδιασμένα με αποθήκες ενέργειας. Η φύση τούς δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας, κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής, ώστε να εξοικειωθούν με το τάισμα στο στήθος, να αποβάλλουν το μηκώνιο – τα μαύρα κόπρανα του νεογεννήτου – , να απομακρύνουν από το σώμα τους τα πρόσθετα υγρά, συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων υγρών που έλαβε η μητέρα κατά τον ιατρικοποιημένο τοκετό και την επισκληρίδιο αναισθησία. Μια αρχική απώλεια βάρους κατά 5-8% σε σύγκριση με το βάρος γέννησης είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη. Επιπλέον, στα όρια του φυσιολογικού είναι το μωρό να συνεχίζει να μη βάζει βάρος έως την όγδοη ημέρα της ζωής του και να μην επανακτά το βάρος της γέννησής του έως την 14η ημέρα της ζωής του. Από εκεί κι έπειτα, η παρακολούθηση της αύξησης γίνεται τοποθετώντας τις μετρήσεις στις ενδεδειγμένες καμπύλες αύξησης για βρέφη, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό από τα άλλα, αναπτύσσεται με τον δικό του ιδιαίτερο ρυθμό και μόνο γενικές εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε. Είναι αυθαίρετο να λέμε στους γονείς ότι το μωρό τους αυτόν το μήνα έπρεπε να βάλει 500 γραμμάρια ή ένα κιλό. Η μητέρα είναι απαραίτητο να απαιτεί το πέρασμα των μετρήσεων σε σωστές καμπύλες αύξησης. Εκεί, με τη βοήθεια του ειδικού, διαπιστώνουμε κατά πόσο το μωρό μας ακολουθεί τη δική του καμπύλη, όπως είναι το φυσιολογικό, ή, σπανιότερα, είτε πέφτει κατά δύο ή περισσότερες γραμμές με την πάροδο του χρόνου, είτε βρίσκεται κάτω από την τελευταία, κατώτερη γραμμή του σχεδιαγράματος, πράγμα που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση.

Ποιες όμως είναι οι σωστές καμπύλες αύξησης που πρέπει να συμβουλευόμαστε;

Φανταστείτε ότι ακόμα και οι καινούργιες καμπύλες αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πλησιάζουν μεν στο φυσιολογικό, αλλά δεν το αντιπροσωπεύουν πλήρως! Τα μωρά στα οποία στηρίχθηκαν θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες, όταν η σημερινή, τεκμηριωμένη οδηγία των επιστημόνων είναι για αποκλειστικό θηλασμό έξι μηνών και συνέχιση του θηλασμού έως τουλάχιστον την συμπλήρωση του δεύτερου έτους του παιδιού.

Ωστόσο, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς, οι καμπύλες αύξησης του ΠΟΥ έχουν σημαντικές διαφορές με εκείνες που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά – και στη χώρα μας – και στηρίζονται σε βρέφη που πίνουν μόνο ξένο γάλα. Το φυσιολογικό μωρό, δηλαδή εκείνο που θηλάζει αποκλειστικά, τείνει να βάζει πολύ βάρος κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής του. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση δεν πρέπει να μας ανησυχεί και δεν συνιστά παχυσαρκία. Έπειτα ο ρυθμός αύξησής του μειώνεται σημαντικά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με το μωρό που πίνει μπιμπερό. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά ενός έτους που θηλάζουν δεν είναι λεπτά, αλλά εκείνα που δε θηλάζουν παχύσαρκα! Αν βασιστούμε στις παραδοσιακές καμπύλες, μωρά εννιά μηνών που συνεχίζουν να θηλάζουν συχνά χαρακτηρίζονται ψευδώς ως λιποβαρή. Αντίστροφα, πάρα πολλά παιδιά με μπιμπερό, που στις παραδοσιακές καμπύλες φαίνονται να μεγαλώνουν φυσιολογικά, στην πραγματικότητα είναι παχύσαρκα. Το μέσο βάρος των βρεφών στην ηλικία του ενός έτους στο διάγραμμα του ΠΟΥ είναι ένα ολόκληρο κιλό λιγότερο από τα παλιά διαγράμματα! Αντί λοιπόν να τρομοκρατούμε μητέρες που θηλάζουν ότι το μωρό τους δεν παίρνει βάρος γιατί το γάλα τους «δεν είναι καλό, δεν είναι πια αρκετό», θα έπρεπε καλύτερα να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε πολλές άλλες μητέρες που μεγαλώνουν μωρά και νήπια χωρίς να τα θηλάσουν, με αποτέλεσμα πρώιμη και παθολογική παχυσαρκία.

Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά τα εξής:

Εάν ο παιδίατρός μας χρησιμοποιεί τις καμπύλες αύξησης που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού μας, είναι πιθνό:

1.Κάποια παιδιά τριών ή τεσσάρων μηνών που θηλάζουν να χαρακτηρίζονται παχύσαρκα ενώ δεν είναι

2.Κάποια παιδιά τριών και τεσσάρων μηνών που παίρνουν μπιμπερό να χαρακτηρίζονται φυσιολογικά ενώ δεν παίρνουν ικανοποιητικό βάρος

3.Κάποια παιδιά ενός έτους που θήλασαν για μήνες ή συνεχίζουν να θηλάζουν χαρακτηρίζονται λιποβαρή ενώ είναι φυσιολογικά

4.Κάποια παιδιά ενός έτους που δε θήλασαν καθόλου χαρακτηρίζονται φυσιολογικά ενώ είναι παχύσαρκα!

Ο ρυθμός ανάπτυξης των υγειών βρεφών που θηλάζουν αποκλίνει σημαντικά από τις παραδοσιακές καμπύλες βάρους για βρέφη. Αυτές είναι ανεπαρκείς γιατί βασίζονται κυρίως σε βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό. Μια μεγάλη έρευνα διεξήχθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μεταξύ 1997 και 2003 σε έξι χώρες του κόσμου: τη Βραζιλία, την Γκάνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και το Ομάν. Η μελέτη παρακολούθησε την σωματική αύξηση σε 882 μωρά από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε ετών. Κάθε μωρό εξετάστηκε και ζυγίστηκε 21 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα βρέφη αυτά ήταν τελειόμηνα, δεν είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες – όπως κάπνισμα της μητέρας- που να περιορίζουν την αύξησή τους. Θήλασαν αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες, πήραν τις πρώτες στερεές τροφές μετά τον έκτο μήνα και συνέχισαν να θηλάζουν μέχρι τον 12ο μήνα.

Με τα δεδομένα αυτής της μελέτης οι επιστήμονες κατασκεύασαν καινούργιες καμπύλες σωματικής αύξησης για αγόρια και κορίτσια βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Οι καμπύλες αυτές αντιπροσωπεύουν τον ρυθμό ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχει κάθε βρέφος, εάν οι μητέρες ακολουθούσαν τις καλύτερες πρακτικές, δηλαδή αποκλειστικό θηλασμό, αποφυγή καπνίσματος, εισαγωγή στερεών τροφών όταν πρέπει. Τα καινούργια στάνταρ ανάπτυξης καταδεικνύουν την φυσιολογική ανθρώπινη ανάπτυξη κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής κάτω από ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμήσουμε παιδιά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ανεξάρτητα από εθνικότητα, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τρόπο διατροφής. Τα στάνταρ για πρώτη φορά τοποθετούν το μητρικό θηλασμό στη θέση του φυσιολογικού και εγκαθιστούν το μωρό που θηλάζει ως το φυσιολογικό μοντέλο για αύξηση και ανάπτυξη. Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει τις πολιτικές για την προώθηση του θηλασμού. Το αντιπροσωπευτικό δείγμα από έξι χώρες του κόσμου παρέχει μια πραγματικά διεθνή αναφορά που υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι πληθυσμοί παιδιών μεγαλώνουν παρόμοια σε όλα τα μέρη του κόσμου, εφόσον ικανοποιούνται οι ανάγκες τους σε υγεία και φροντίδα. Οι καινούργιες καμπύλες αύξησης των βρεφών παρέχουν ένα εργαλείο για την σωστή εκτίμηση των παιδιών στις σύγχρονες χώρες που χαρακτηρίζονται από πολυπολιτισμικότητα. Όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου που μεγαλώνουν σε υγιή περιβάλλοντα και ακολουθούν τις συνιστώμενες πρακτικές διατροφής παρουσιάζουν εξαιρετικά ίδιους ρυθμούς αύξησης.

De Onis M et al. WHO growth standards for infants and young children. Arch Pediatr. 2009;16(1):47-53.

Οι καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν υιοθετηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υιοθέτησης σε 140 χώρες του κόσμου (στοιχεία ΠΟΥ 03/11). Οι καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Πρόσφατα, το Εθνικό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία συνιστάται η χρήση των καμπυλών του ΠΟΥ για την εκτίμηση της αύξησης των βρεφών κάτω των 2 ετών στις ΗΠΑ. Στην απόφαση αυτή είναι σύμφωνη η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ο Σύνδεσμος Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας. Η απόφαση προτρέπει επαγγελματίες δημόσιας υγείας, ιδιώτες παιδιάτρους, παιδιάτρους σε νοσοκομεία και άλλους κλινικούς γιατρούς να εγκαθιδρύσουν το θηλασμό ως κλινικό στάνταρ για πολιτικές και πρακτικές γύρω από την εκτίμηση της φροντίδας των βρεφών.

Οι καμπύλες ανάπτυξης του ΠΟΥ είναι εύκολα και άμεσα διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο – επαγγελματία ή γονιό – στην ιστοσελίδα του CDC

http://www.cdc.gov/growthcharts

Αμφισβητήστε κάθε ειδικό που σας ανησυχεί αναίτια για το βάρος του θηλάζοντος μωρού σας στηριζόμενος σε παραδοσιακές καμπύλες αύξησης, πολύ δε περισσότερο εκείνον που σας προτείνει την εύκολη λύση του «συμπληρώματος» με την πρώτη ευκαιρία.

Μελέτη του 2009 από την Αγγλία παρακολούθησε 536 παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Οι επιστήμονες μελέτησαν την διατροφή τους κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής. Όταν έγιναν τεσσάρων ετών, μέτρησαν την συνολική μάζα λίπους και μυών στο σώμα τους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Τα παιδιά που θήλασαν τουλάχιστον για δώδεκα μήνες είχαν κατά μέσο όρο 4.5 κιλά λίπους στο σώμα τους. Εκείνα που δε θήλασαν καθόλου βρέθηκε να έχουν στην ηλικία των τεσσάρων ετών 5 κιλά λίπους στο σώμα τους, δηλαδή μισό κιλό περισσότερο. Η μέση μυική μάζα των παιδιών που θήλασαν ήταν 12.6 κιλά, ενώ εκείνη των παιδιών που δε θήλασαν καθόλου 12 κιλά. Τα αποτελέσματα αυτά αποδείχθηκαν ανεξάρτητα από διάφορους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να τα τροποποιήσουν.

Πιο απλά, ένα παιδί που δε θήλασε έχει, στην ηλικία των τεσσάρων ετών, μισό κιλό λίπους στο σώμα του περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, ενώ υπολείπεται κατά παραπάνω από μισό κιλό σε μάζα μυών από το φυσιολογικό!

Robinson SM et al. Variations in infant feeding practice are associated with body composition in childhood: a prospective cohort study. J Clin Endocrinol Metab. 2009;94(:cool::2799-805.

Το πλήρες κείμενο του CDC:

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5909a1.htm?s_cid=rr5909a1_e

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2010

http://pediatros-thes.gr/?page_id=623

83hKp3.png

προσφατα συναντησα μια γνωστη στον δρομο..πριν γεννησει την ειχα ''πρηξει'' ( αφου αρχικα μου ειχε εκφρασει την επιθυμια της να θηλασει), να ενημερωθει για τον θηλασμο και να προσεχει γιατι η παραπληροφορηση ειναι μεγαλη.. τοτε μου ειχε απαντησει οτι εχει τυφλη εμπιστοσυνη στον γυναικολογο της και την μαια της καθως και οτι ο γυναικολογος της της ειχε πει να μην διαβασει τιποτα για να μην αγχωνεται και να μην την μπερδεψουν..

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ... γεννησε στο Αλεξανδρα..

μου ειπε οτι αντλει για να θηλαζει και δινει συμπληρωμα.. επισης μου ειπε : ''οταν μου τα ελεγες πριν την γεννα, νομιζα οτι ησουν υπερβολικη..αλλα τελικα ετσι ειναι..δεν με βοηθησαν, η μικρη δεν επιανε το στηθος λογω εισεχουσων θηλων, πηγα να παθω μαστιτιδα, ειχα μια μαια τρεις μερες στο σπιτι για να με βοηθησει, αλλα δεν τα καταφεραμε..κουραστηκα πολυ και τωρα θα θηλασω οσο εχω γαλα...δεν κανω αλλη προσπαθεια..''

δεν τα λεω για να τρομαξω καμια κοπελα που εχει εισεχουσες θηλες..τα λεω για να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ!!! μην βασιζεστε στους αλλους..τουλαχιστον να ξερετε οτι εαν αντιμετωπισετε καποιο προβλημα να μην απευθυνθειτε σε καποια μαια,παιδιατρο,μαιευτηρα, που μπορει να μην γνωριζει πως να σας βοηθησει..αλλα σε συμβουλους..υπαρχουν πολλοι..

εφοσον το θελετε, μπορειτε αρκει να εχετε σωστη ενημερωση και υποστηριξη..

83hKp3.png

H κα Αναστασία Β. Καραθανάση (Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος IBCLC, IATR,) δημιουργησε ενα νεο blog, το οποιο θα εχει αρθρα που αφορουν και μαμαδες που θηλαζουν.

Σας βαζω την διευθυνση για το άρθρο που αφορα τον χαλινο χειλεων, για να ενημερωθειτε.

http://pediatrikionline.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

83hKp3.png

Γεια σας κορίτσια! Επανέρχομαι στο θέμα λόγω μια συζήτησης που είχα με την αδερφή μου και φυσικά λόγω της επιθυμίας μου να θηλάσω! Συζητάγαμε λοιπόν, ότι από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί, πίνει το πρωτόγαλα που είναι λίγο αλλά το χορταίνει και μετά περιμένουμε 3-5 μέρες μέχρι να κατέβει το κανονικό γάλα ώστε να το θηλάσουμε. Η αδερφή μου παρ' όλο που θηλάζει αποκλειστικά εδώ και 5 μήνες και τα πάνε μια χαρά, όταν γεννήθηκε ο μικρός, αφού ήπιε το πρωτόγαλα, επειδή την επόμενη μέρα έκλαιγε γοερά, του έδωσε ξένο με προτροπή των μαίων. Της είπαν δηλαδή ότι πεινάει και επειδή δεν είχε κατέβει το γάλα της, του έδωσαν ξένο. Εκείνη το έκανε με ελαφρα την καρδία, έχοντας βέβαια πάντα το παιδί στο στήθος και προσπαθώντας να κατεβάσει το γάλα της. Τελικά κατέβηκε το γάλα της κάπου την 3η-4η μέρα, πρέπει να είχε ήδη πιει 2 μπιμπερό ξένο και ευτυχώς γι' αυτήν ο μπέμπης ρούφηξε με την ίδια όρεξη και επιθυμία και πήγαν όλα καλά. Δεν ήταν ρίσκο όμως αυτό για το θηλασμό; Δε θα μπορούσε έτσι να χάσει την ευκαιρία να θηλάσει; Της εξήγησα ότι ήταν απλά τυχερή και ο μικρός θήλασε παρ' όλο που του έδωσαν ξένο μέχρι να κατέβει το γάλα της και μου είπε "αφού έκλαιγε το παιδί γοερά, τι να το έκανα; πεινούσε και δεν είχα γαλά! Δεν είμαι ανώμαλη να αφήσω το παιδί να πεινάει!". Προβληματίστηκα με όλα αυτά και ρωτάω τελικά θα το αφήσουμε το παιδί και 4 και 5 μέρες με το πρωτόγαλα κι ας σηκώνει τον κόσμο; Επίσης, μου ειπε το εξής κουλό επιχείρημα, που δεν το έχω ξανακούσει, ότι ο δικός της μάλιστα είχε και πιο πολλή όρεξη μετά και ρούφαγε με περισσότερο πάθος διότι αυτό το λίγο ξένο που του έδωσαν του άνοιξε την όρεξη. Ξέρω ότι κάθε μωράκι ειναι διαφορετικό και κάθε περίπτωση διαφορετική, αλλά θέλω να ξέρω πραγματικά τι ισχύει και τι όχι, χωρίς γενικεύσεις, απλά συμβουλές διότι πραγματικά με κόβω να πελαγώνω εκείνη τη στιγμή...

παντως και η αδερφη μου που γέννησε σε κλινικη της το φερναν να το θηλασει συγκεκριμενες ωρες τη μερα και απ΄οτι θυμαμαι μεχρι να βγει απο την κλινικη ετρωγε περισσοτερο ξενο γαλα παρα δικο της.Οταν ομως βγηκε θηλασε αποκλειστικα κ χωρις κανενα προβλημα .

Μακαρι να καταφερουμε να θηλασουμε κ εμεις τα μωρακια μας.

Θα χρειαστουμε απαραιτητα θηλαστρο? εγω δεν εχω παρει ακομα..Σκεφτομαι να παρω μετα τη γέννα κ μονο σε περιπτωση που αντιμετωπισω προβλημα.

συγχαρητηρια για το θεμα που ανοιξες!κ εγω τα εχω διαβασει ολα αυτα οχι μονο τα σπουδαζω αλλα εκανα την πτυχιακη με θεμα το θηλασμο κ η πληροφοριες ηταν ατελειωτες!!!!!!!!

ttd6a24.aspx

Γεια σας κορίτσια! Επανέρχομαι στο θέμα λόγω μια συζήτησης που είχα με την αδερφή μου και φυσικά λόγω της επιθυμίας μου να θηλάσω! Συζητάγαμε λοιπόν, ότι από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί, πίνει το πρωτόγαλα που είναι λίγο αλλά το χορταίνει και μετά περιμένουμε 3-5 μέρες μέχρι να κατέβει το κανονικό γάλα ώστε να το θηλάσουμε. Η αδερφή μου παρ' όλο που θηλάζει αποκλειστικά εδώ και 5 μήνες και τα πάνε μια χαρά, όταν γεννήθηκε ο μικρός, αφού ήπιε το πρωτόγαλα, επειδή την επόμενη μέρα έκλαιγε γοερά, του έδωσε ξένο με προτροπή των μαίων. Της είπαν δηλαδή ότι πεινάει και επειδή δεν είχε κατέβει το γάλα της, του έδωσαν ξένο. Εκείνη το έκανε με ελαφρα την καρδία, έχοντας βέβαια πάντα το παιδί στο στήθος και προσπαθώντας να κατεβάσει το γάλα της. Τελικά κατέβηκε το γάλα της κάπου την 3η-4η μέρα, πρέπει να είχε ήδη πιει 2 μπιμπερό ξένο και ευτυχώς γι' αυτήν ο μπέμπης ρούφηξε με την ίδια όρεξη και επιθυμία και πήγαν όλα καλά. Δεν ήταν ρίσκο όμως αυτό για το θηλασμό; Δε θα μπορούσε έτσι να χάσει την ευκαιρία να θηλάσει; Της εξήγησα ότι ήταν απλά τυχερή και ο μικρός θήλασε παρ' όλο που του έδωσαν ξένο μέχρι να κατέβει το γάλα της και μου είπε "αφού έκλαιγε το παιδί γοερά, τι να το έκανα; πεινούσε και δεν είχα γαλά! Δεν είμαι ανώμαλη να αφήσω το παιδί να πεινάει!". Προβληματίστηκα με όλα αυτά και ρωτάω τελικά θα το αφήσουμε το παιδί και 4 και 5 μέρες με το πρωτόγαλα κι ας σηκώνει τον κόσμο; Επίσης, μου ειπε το εξής κουλό επιχείρημα, που δεν το έχω ξανακούσει, ότι ο δικός της μάλιστα είχε και πιο πολλή όρεξη μετά και ρούφαγε με περισσότερο πάθος διότι αυτό το λίγο ξένο που του έδωσαν του άνοιξε την όρεξη. Ξέρω ότι κάθε μωράκι ειναι διαφορετικό και κάθε περίπτωση διαφορετική, αλλά θέλω να ξέρω πραγματικά τι ισχύει και τι όχι, χωρίς γενικεύσεις, απλά συμβουλές διότι πραγματικά με κόβω να πελαγώνω εκείνη τη στιγμή...

Θα σου απαντήσω με βάση την εμπειρία μου, γιατί και σε μένα πέσανε πάνω μου να δώσε ξένο γάλα αν και είχα ζητήσει αποκλειστικό θηλασμό. έβαζα το μωρό συχνά στο στήθος, άλλα όπως κατάλαβα εκ των υστέρων όχι αρκετά συχνά και μάλλον όταν το μωρό είχε αρχίσει να πεινάει. Το καϊμενούλι έκλαιγε και μου λέγαν όλοι ότι δεν έχει κατέβει το γάλα και πρέπει να του δώσω συμπλήρωμα. Αφού μου είπε και η παιδίατρος ότι το μωρό έχασε βάρος και πρέπει οπωσδήποτε να πάρει ξένο γάλα διαφορετικά δεν θα μπορούσε να φύγει μαζί μου από το μαιευτήριο, συμφώνησα. Το μωρό έπινε μπουκάλι και ήταν ήσυχο, αλλά το γάλα μου δεν κατέβαινε με τίποτα. Μετά από πολύ άγχος, στεναχώρια, αντλήσεις και πολλές ώρες με το μωρό στο στηθος και ευτυχώς με τη βοήθεια του παιδιάτρου το γάλα μου ήρθε περίπου στις 15 μέρες αλλά η μικρή για περίπου 40 μέρες έπινε και ξένο γάλα. Πιστεύω ότι αν είχα επιμείνει να μην της δώσουν μπουκάλι και αν την έβαζα πιο συχνά στο στήθος και δεν περίμενα να ξυπνήσει όπως μου έλεγαν θα είχα θηλάσει από την αρχή αποκλειστικά.

Θήλαστρο θα έλεγα να μην αγοράσετε από την αρχή. Καλό είναι ώσπου να εδραιωθεί η γαλουχία να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου. Αν υπάρχει πρόβλημα με τον θηλασμό το νοσοκομειακό θήλαστρο είναι πιο αποτελεσματικό.

Έστω και ένα μπουκάλι ξένο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον θηλασμό.

Και το λέω από πείρα. Το μωρό μου δεν μου το έδωσαν αμέσως να θηλάσω παρά έδωσαν μπιμπερόν. Αυτό ήταν! Έμαθε στην εύκολη ροή και δεν έπιανε το στήθος με τπτ. Με πολύ υπομονή και πείσμα άρχισε να θηλάζει αποτελεσματικά στις 10 ημέρες και έτσι κόπηκε τέλειως το ξένο.

Αν το μωρό κλαίει μία είναι η λύση... στήθος. Και αν κλαίει μόλις βγει από το στήθος και πάλι στήθος.

Όσες μανούλες θέλετε πραγματικά να θηλάσετε θα πρέπει να ξέρετε πως για τον πρώτο μήνα αυτή θα είναι η δουλειά σας. Και δεν το λέω για να σας τρομοκρατήσω, αλλά για να γνωρίζετε ότι όλο αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας αγχώνει. Μακάρι να το ήξερα και εγώ τότε.

Όσες είχατε ποτέ ζωάκια θηλυκά που είχαν γεννήσει θα ξέρετε ότι μοναδικό πράγμα που έκαναν ήταν να είναι ξαπλώμένα με τα μωράκια στα στήθη. Το ίδιο και εμείς... Εξάλλου είμαστε θηλαστικά, μην το ξεχνάμε!

Όσο για το βάρος.... Όλα τα νεογέννητα χάνουν βάρος και αυτή η απώλεια είναι τελείως φυσιολογική! Αυτή η απώλεια αντιστοιχεί στο 3-4% του βάρους κατά τον τοκετό και οφείλεται στο ότι αφοδεύουν και ουρούν πιο συχνά, χάνουν το λίπος που καλύπτει το δέρμα τους γιατί αρχίζουν να λειτουργούν οι αδένες τους, χάνουν υγρά από το δέρμα και δεν λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες τροφής.

Μην σας ξεγελάνε οι "ειδικοί".

margiota τα έγραψες τέλεια! δεν έχω να συμπληρώσω τίποτε απολίτως!είναι ακριβώς όπως τα λές και λυπάμαι πάραπολυ που στην Ελλάδα έχουμε τόοοοοσους "ειδικούς" να μας λένε ποιό είναι το "καλό" για τα παιδιά μας.......

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...