Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φυλλικό οξύ - Εξακολουθείτε να παίρνετε στο Β' τρίμηνο?

Recommended Posts

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν εξακολουθείτε να παίρνετε φυλλικό οξύ (Filicine) στο Β' τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ο γυναικολόγος μου, μου είπε να το σταματήσω στο Β' τρίμηνο, καθώς ήταν πολύ σημαντικό κυρίως για το Α' τρίμηνο, και να το αντικαταστήσω με Ferofolic που είναι σίδηρος και φυλλικό οξύ μαζί.Επειδή όμως διαπίστωσα ότι το 1 δισκίο Ferofolic περιέχει μόνο 0,35 mg φυλλικού οξέως (ενώ το 1 δισκίο Filicine που έπαιρνα περιέχει 5 mg φυλλικού οξέως) αποφάσισα μόνη μου να το συνεχίσω, φοβούμενη ότι με το Ferofolic δεν παίρνω την απαραίτητη ποσότητα φυλλικού οξέως.

Ρώτησα και τον παθολόγο μου μήπως πειράζει που παίρνω πολύ και μου είπε ότι το φυλλικό οξύ δεν κάνει κακό.

Εσείς εξακολουθείτε να παίρνετε φυλλικό οξύ στο Β' τρίμηνο, και αν ναι, πόσο?

Διαφημίσεις

Εγώ έπερνα ένα Filicine από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης και τις δύο φορές.

και εγω το ιδιο. θα πρεπει να το παιρνουμε και κατα την προσπαθεια της συλληψης, γιατι βοηθαει

Κακό δεν σου κάνει, αλλά δεν ξέρω αν προσφέρει και κάτι μετά το Α' τρίμηνο. Το φυλλικό σύμφωνα με μελέτες μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Γι αυτό δίνεται πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου όπου γίνεται η οργανογέννεση και είναι πιθανό να εμφανιστούν ανωμαλίες στο έμβρυο. Μετά το α τρίμηνο όλα τα όργανα έχουν δημιουργηθεί και ό,τι ανατομική ανωμαλία έχει γίνει, έγινε δυστυχώς!

Διαφημίσεις

Κι εγώ έπερνα ένα Filicine από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Βέβαια ισχύει ότι προχωρώντας η εγκυμοσύνη χρειάζεται να αυξήσεις το σίδηρο. Μήπως γι' αυτό σου έδωσε το συνδυαστικό? 'Η μήπως σου έκοψε και το σκέτο σίδηρο?

εγώ παίρνω το filicine κάθε φορά που παίρνω και το σίδηρο, δηλ. 2 φορές τη μέρα.

Στις αρχές που έπαιρνα το ferofolic δεν έπαιρνα και filicine. πάντως αν θες να τα παίρνεις και τα 2 θα σου πρότεινα να είναι ενήμερος ο γυναικολόγος σου.

Επίσης το φυλλικό, εκτός από ότι μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα όπως προαναφέρεται, βοηθάει σημαντικά και στην απορρόφηση του σιδήρου και αυτό ισχύει για όλη την εγκυμοσυνη.

Και μαζί με το φυλλικό, στην απορρόφηση σιδήρου βοηθάει να πίνεις και ένα χυμό πορτοκάλι (την ώρα που παίρνεις το ΄σιδηρο δηλαδη)

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν εξακολουθείτε να παίρνετε φυλλικό οξύ (Filicine) στο Β' τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ο γυναικολόγος μου, μου είπε να το σταματήσω στο Β' τρίμηνο, καθώς ήταν πολύ σημαντικό κυρίως για το Α' τρίμηνο, και να το αντικαταστήσω με Ferofolic που είναι σίδηρος και φυλλικό οξύ μαζί.Επειδή όμως διαπίστωσα ότι το 1 δισκίο Ferofolic περιέχει μόνο 0,35 mg φυλλικού οξέως (ενώ το 1 δισκίο Filicine που έπαιρνα περιέχει 5 mg φυλλικού οξέως) αποφάσισα μόνη μου να το συνεχίσω, φοβούμενη ότι με το Ferofolic δεν παίρνω την απαραίτητη ποσότητα φυλλικού οξέως.

Ρώτησα και τον παθολόγο μου μήπως πειράζει που παίρνω πολύ και μου είπε ότι το φυλλικό οξύ δεν κάνει κακό.

Εσείς εξακολουθείτε να παίρνετε φυλλικό οξύ στο Β' τρίμηνο, και αν ναι, πόσο?

Απ' ότι γράφεις μου φαίνεται ότι ο γυναικολόγος σου είναι πλήρως ενημερωμένος (σε αντίθεση με αυτά που γράφουν οι υπόλοιπες )!

Να γιατί: η σωστή δόση φυλικού οξέος στο 1ο τρίμηνο για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού συστήματος είναι μόνο 0,4 mg. Τέτοια συσκευασία δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα και γι΄αυτό όλοι δίνουν το Filicine που έχει 5 mg.

Στο 2ο τρίμηνο προαιρετικά μπορείς να συνεχίσεις με φυλικό οξύ γιατί βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Εδώ όμως κυκλοφορούν μικρότερες δόσεις σε συνδυασμό με σίδηρο (όπως πχ το Ferofolic).

Δόση 5 mg στο 1ο τρίμηνο (Filicine) πρέπει να παίρνουν μόνο όσες έχουν ήδη μια προηγούμενη κύηση με δισχιδή ράχη.

Για να υπάρχει σημαντική προστασία με φυλικό οξύ θα πρέπει να το ξεκινάει η γυναίκα ΠΡΙΝ μείνει έγκυος. Αργότερα, υπάρχει προστασία αλλά μικρότερη.

http://www.patient.co.uk/health/Pregnancy-and-Folic-Acid.htm

εγω σε καμια εγκυμοσυνη δεν πηρα και με παρακολουθουσαν διαφορετικοι γιατροι..ουτε ο ενας ουτε ο αλλος μου ειπαν για φιλλικο οξυ..απ οσο ξερω κι εγω απαιτειται ελαχιστη ποσοτητα στο πρωτο τριμηνο την οποια την βρισκεις και μεσα στις τροφες ουτως η αλλως(ενα ποτηρι κακαοΗΕΜΟ με200 ml λιτρα γαλα προσφερει στον οργανισμο το 35%της συνιστωμενης ημερησιας ποσοτητας σε φιλλικο οξυ).επισης αλλες τροφες που περιεχουν φυλλικο οξυ ειναι τα οσπρια τα ζυμαρικα το σπανακι και πολλα πολλα αλλα....οποτε εμπιστεψου την γιατρο σου και με δυο ποτηρακια ΗΕΜΟ την ημερα και μια σωστη διατροφη εισαι καλυμμενη

@ all of you: Κορίτσια, σας ευχαριστώ όλες για τις απαντήσεις σας!

@ mariob: Ξεκίνησα το filicine 1 μήνα πριν συλλάβω. Είναι αυτός ο χρόνος ικανοποιητικός?

Διαφημίσεις

@ all of you: Κορίτσια, σας ευχαριστώ όλες για τις απαντήσεις σας!

@ mariob: Ξεκίνησα το filicine 1 μήνα πριν συλλάβω. Είναι αυτός ο χρόνος ικανοποιητικός?

Ναι είσαι ok!

εγω σε καμια εγκυμοσυνη δεν πηρα και με παρακολουθουσαν διαφορετικοι γιατροι..ουτε ο ενας ουτε ο αλλος μου ειπαν για φιλλικο οξυ..απ οσο ξερω κι εγω απαιτειται ελαχιστη ποσοτητα στο πρωτο τριμηνο την οποια την βρισκεις και μεσα στις τροφες ουτως η αλλως(ενα ποτηρι κακαοΗΕΜΟ με200 ml λιτρα γαλα προσφερει στον οργανισμο το 35%της συνιστωμενης ημερησιας ποσοτητας σε φιλλικο οξυ).επισης αλλες τροφες που περιεχουν φυλλικο οξυ ειναι τα οσπρια τα ζυμαρικα το σπανακι και πολλα πολλα αλλα....οποτε εμπιστεψου την γιατρο σου και με δυο ποτηρακια ΗΕΜΟ την ημερα και μια σωστη διατροφη εισαι καλυμμενη

Ελπίζω να μην συστήνεις ώς καλή διατροφική συνηθεια στην περιοδο της εγκυμοσύνης το HEMO!!!:shock::shock::shock::shock:

QqmLp3.png

Στο 1ο τρίμηνο (και στην εγκυμοσύνη γενικότερα) χρειάζεται φυλικό οξύ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από πριν την εγκυμοσύνη. Επομένως το HEMO είναι παντελώς άχρηστο από μόνο του χωρίς το συμπλήρωμα που δίνουν οι γιατροί. Το ότι τα παιδιά σου δεν έπαθαν κάτι δεν σημαίνει κάτι μιας και οι βλάβες του νευρικού συστήματος που το φυλικό οξύ προλαμβάνει είναι έτσι και αλλιώς σπάνιες.

όταν ήμουν έγκυος πάντως θυμάμαι ότι το φυλλικό ήταν το στοιχείο που μπορούσε πιο εύκολα να καλύψει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Επίσης, κι εγώ έπαιρνα το φυλλικό σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και κάποια στιγμή ο σύζυγος είχε διαβάσει ένα άρθρο που μιλούσε για μια νέα μελέτη (πέρυσι τέτοια εποχή αυτό) που έλεγε ότι από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου καλό είναι να διακόπτεται η λήψη του, γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τώρα τι ισχύει τελικά δεν γνωρίζω ακριβώς

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Διαφημίσεις

Εμένα πάντως ο γιατρός μου εδωσε filicine από το πρώτο τηλ. που του είπα ότι ήμουν έγκυος (5ηεβδ.) 1 χαπάκι καθημερινά, μετά την αυχενική (12εβδ.) που ξεκίνησα και τα υπολοιπα συμπληρώματα μου είπε 1/2 χάπι filicine καθημερινά και σίδηρο εξτρά (αρχικά μου πρότινε feofol που εχει σιδηρο και φυλλικο οξύ μαζί (οπως έπαιρνα και στην 1η μου εγκυμοσύνη) αλλά επειδή έχω θέμα με τα μεγάλα χάπια (πνιγομαι) του ειπα αν υπάρχει κατι σε πόσιμο. Οταν ρώτησα για ποσο καιρο ακόμα φυλλικό μου ειπε για 2 μήνες δηλ. μέχρι τον 5ο αν κατάλαβα καλά!

s-age.pngs-age.png

Γεια σας κορίτσια!

εγώ είμαι 13 εβδομάδων, πήγα σήμερα στο γιατρό και μου είπε να σταματήσω το Φελισίν και αντί αυτού μου έδωσε: το πρωί ένα χάπι που είναι συνδυασμός σιδήρου με φολικό οξύ και ένα χάπι μαγνήσιο, το μεσημέρι ένα χάπι ασβέστιο και ένα χάπι μαγνήσιο και το βράδυ ένα χάπι μαγνήσιο.

Παίρνει καμιά σας μαγνήσιο;

zuzunaki, καλημερα!Εγώ μαγνήσιο αρχισα τωρα να παίρνω γιατί μ'έπιασαν κατι κράμπες(ο γιατρός δεν μου ειχε δωσει απ'την αρχή),2 το πρωί και 2 το βράδυ μετά το φαγητό.Σίδηρο κι εγώ σαν κι εσένα παίρνω το συνδυασμό σιδήρου και φυλλικου, απλά το παίρνω και το βράδυ γιατί έχω χαμηλό αιματοκρίτη και ασβέστιο επισης το 1 το μεσημέρι.800 χαπια!!!!:mad:

E0adp3.png

• 3 εβδομάδες μετά...

Μια απο τα ιδια...Μου σταματησε το φυλλικο και μου εδωσε συνδιασμο σιδηρου και φυλλικου,1 αμπουλα το πρωι και 1 βραδυ.Επισης 1 αναβραζων μαγνησιο και ενα ασβεστιο...

ysjfp2.png

• 1 month later...

Είχα ξεκινήσει το FELICIN πριν μείνω έγκυος κάνα χρόνο. Μετά από την εξέταση της θρομβοφιλίας που έκανα με δική μου πρωτοβουλία, εντελώς προληπτικά, μήπως και αποφύγω τις δυσάρεστες εκπλήξεις, ο ένας απ'τους 18 παράγοντες που εξετάσθηκαν έδειξε πως πρέπει να παίρνω το FELICIN εφ' όρου ζωής. Δεν είναι μόνο για την υγεία του εμβρύου, αλλά και για την δική μου.

• 2 εβδομάδες μετά...

Εμένα μου είπε πως θα το παίρνω μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης μου.Τώρα άρχισα κ το μαγνήσιο(2 μπουκαλάκια,1 πρωί κ 1 βράδυ),στην 16η βδομάδα δλδ κ συνεχίζω να παίρνω 1 μπουκαλάκι σίδηρο.

Πολύ φάρμακο πέφτει,απορώ πως τα θυμόμαστε :P

Εχω κ του θυρεοειδή 3 φορές τη μέρα,χαμόςςςςςς!!

277625-babies_295.gif

• 4 εβδομάδες μετά...
Γεια σας κορίτσια!

εγώ είμαι 13 εβδομάδων, πήγα σήμερα στο γιατρό και μου είπε να σταματήσω το Φελισίν και αντί αυτού μου έδωσε: το πρωί ένα χάπι που είναι συνδυασμός σιδήρου με φολικό οξύ και ένα χάπι μαγνήσιο, το μεσημέρι ένα χάπι ασβέστιο και ένα χάπι μαγνήσιο και το βράδυ ένα χάπι μαγνήσιο.

Παίρνει καμιά σας μαγνήσιο;

εγω παιρνω φιλισιν και σιδηρο απο το πρωτο τριμηνο και ασβεστιο και μαγνησιο απο το δευτερο.. και θα τα παιρνω ως το τελος!

Eγω παιρνω φολικο(filicine) απο την αρχη της εγκυμοσυνης καθε πρωι μαζι με το σιδηρο..Σιδηρο παιρνω και μια αμπουλα καθε βραδυ,δεν μου χει αλλαξει κατι και ειμαι στην 20 εβδομαδα..

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...