Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δυσλεξία


Recommended Posts

Όσοι γονείς έχετε παιδιά που έχουν διάγνωση Δυσλεξίας, μπορείτε να γράψετε εδώ την εμπειρία σας σχετικά με την διαδικασία της διάγνωσης καθώς και για τις συνθήκες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε.

 

και άλλα θέματα

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=19334

(να τοποθετηθούν απο τους συντονιστές και άλλα σχετικά θέματα συζητήσεων, εδώ)

 

 

Ελληνικη εταιρεία Δυσλεξίας

http://www.dyslexia.gr/

 

Η Δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας της καθυστερεί ή

εμποδίζεται η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες

 

και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές. Είναι δηλαδή παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση ή ακοή, τα οποία ζούν σε όχι αρνητικά οικογενειακά - κοινωνικά περιβάλλοντα και φοιτούν σε οργανωμένα σχολεία.

 

Τα παιδιά αυτά ξεκινούν το σχολείο με "προδιαγραφές" καλών ή αρίστων επιδόσεων και ωστόσο δέχονται την ψυχρολουσία της σχολικής αποτυχίας.

 

Η αποτυχία τους οφείλεται αφενός στην πραγματική δυσκολία τους να καταλάβουν και να μάθουν τα σύμβολα (γράμματα) και το σύστημα ανάγνωσης - γραφής και αφετέρου στο γεγονός ότι οι δάσκαλοι (και αργότερα οι καθηγητές) εμφανίζουν απροθυμία στην εκπαίδευση "δύσκολων" παιδιών, στερούνται ειδικής εκπαιδεύσεως και το κυριότερο, παρερμηνεύουν την έννοια της "δίκαιης αξιολόγησης" των μαθητών τους.

 

Ποιά όμως είναι τα "σημάδια" της δυσλεξίας, αυτά που εξακολουθούν να πανικοβάλλουν γονείς και εκπαιδευτικούς, ακόμα και όταν "έχουν κάτι ακούσει" για το θέμα αυτό;

 

Συνοπτικά:

 

αντιστροφές γραμμάτων - αριθμών (ε αντί για 3)

αντιμεταθέσεις ή παραλείψεις ή προσθήκες γραμμάτων (ή συλλαβών) στην ίδια λέξη (πότι ή πι ή τοτόπι αντί για τόπι)

καθρεφτική ανάγνωση ή γραφή (εμ αντί με)

αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες παρεμφερούς σημασίας (διαβάζουν ή γράφουν κοντός αντί για χαμηλός)

γενικά: κάνουν "περίεργα" και αδικαιολόγητα λάθη, έχουν δυσανάγνωστα γραπτά.

γενικά: δυσκολεύονται να μάθουν πίνακες, σειρές ονομάτων (π.χ. ημέρες της εβδομάδας, μήνες του χρόνου).

γενικά: δυσκολεύονται να αντιγράψουν από τον πίνακα ή από σημειώσεις.

γενικά: έχουν προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο.

 

Όμως:

 

έχουν γρήγορη αντίληψη,

συχνά ξαφνιάζουν με την οξυδέρκεια των παρατηρήσεων τους,

έχουν ικανότητες συνδυαστικές

κρίνουν και οδηγούνται σε λογικά συμπεράσματα μετά από επεξεργασία δεδομένων

έχουν έφεση στην μηχανολογία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

έχουν γόνιμη φαντασία, χιούμορ και επινοητικότητα.

 

Συνεπώς είναι σε θέση για σπουδές κάθε επιπέδου αρκεί: να κατανοούνται οι συγκεκριμένες τους δυσκολίες και να μην τους καταλογίζονται ως "θανάσιμα" σφάλματα τα ορθογραφικά, οι παρεφθορές λέξεων - ονομάτων, η αδυναμία να θυμηθούν χρονολογίες (ενώ κατανοούν πλήρως τα ιστορικά γεγονότα) και γενικά να αξιολογούνται με γνώμονα την ιδιαιτερότητα τους και την αποδοχή των αντιφάσεων στις επιδόσεις τους.

 

επίσης:

 

http://www.dyslexia-correction.gr/el/faq.asp

Πότε ανακαλύπτουμε την δυσλεξία;

Δυσλεξία = Δυσκολία στο διάβασμα και στη γραφή.

 

Συνήθως τα προβλήματα στο διάβασμα και στη γραφή τα ανακαλύπτουμε στο δημοτικό σχολείο. Σε ελαφρές περιπτώσεις το παιδί μπορεί να καλύπτει το πρόβλημά του. Τότε το πρόβλημα το ανακαλύπτουμε όταν μαθαίνει μια ξένη γλώσσα. Σε βαριές περιπτώσεις το πρόβλημα φαίνεται από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

 

Πολλά από τα συμπτώματα της δυσλεξίας μπορούν να γίνουν αντιληπτά και σε παιδιά χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Στα παιδιά χωρίς μαθησιακές δυσκολίες τα συμπτώματα σταδιακά εξαφανίζονται. Στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δυστυχώς τα συμπτώματα δεν φεύγουν χωρίς ειδική υποστήριξη.

 

Ποια γράμματα μπερδεύουν τα παιδιά;

Κάθε παιδί έχει ένα διαφορετικό τρόπο στο μπέρδεμα των γραμμάτων. Το ένα παιδί μπερδεύει 4 γράμματα. Το άλλο παιδί μπερδεύει σχεδόν όλα τα γράμματα. Παραδείγματα από τα γράμματα, που μπερδεύουν συχνά, είναι:

 

α-ω Αναποδογυρισμένο: α β δ ε ζ η ι κ ξ ρ

Αντικατάσταση: α-ο β-θ θ-φ γ-λ ζ-ξ κ-τ μ-η ν-υ ο-ω φ-ψ χ- ξ ψ-ξ

 

Α-Ω Αναποδογυρισμένο: Β Γ Ε Ζ Κ Ρ Σ

Αντικατάσταση: Γ-Τ Δ-Λ Θ-Ο Η-Κ Μ-Ν Ο-Ω Χ-Κ Φ-Ψ Ψ-Υ Σ-Μ Θ-Ψ-Φ

 

 

Γιατί γράφει μερικές λέξεις σωστά, και άλλες λανθασμένα;

Όταν το παιδί έχει μια καλή εικόνα στο μυαλό του, για το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται η λέξη (δηλαδή: βλέπει στην φαντασία του ένα ωραίο αυτοκίνητο), μπορεί να κολλήσει τα γράμματα της λέξης (α υ τ ο κ ι ν η τ ο ) σ' αυτή την εικόνα. Επομένως δεν ξεχνάει την ορθογραφία της συγκεκριμένης λέξης.

 

Η λέξη «και» δεν έχει μια συγκεκριμένη εικόνα. Το δυσλεκτικό παιδί δυσκολεύεται στην σωστή αναπαραγωγή της λέξεως, και συνήθως το γράφει «κε». Ό,τι ακούει γράφει: ακούγεται το κ και το ε, επομένως γράφει αυτομάτως το «κε» αντί το «και». Όταν του πείτε: «Έλεγξε τι έγραψες.», συνήθως βλέπει το λάθος που έκανε. Όταν του λέτε να ξαναγράψει την λέξη, την κάνει πάλι λάθος.

 

Ένα άλλο παράδειγμα έδωσε ένας καθηγητής των αγγλικών: «Το παιδί μπορούσε να γράψει σωστά τις δύσκολες λέξεις «resurrection» και «invisible», αλλά όχι τις απλές λέξεις «boy and girl». Σε αυτή την περίπτωση το παιδί μάλλον ασχολείται με ηλεκτρονικά παιχνίδια που χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο, και αφού το ενδιαφέρον του παιδιού εστιάζεται εκεί, μπορεί να αναπαράγει αυτές τις λέξεις σωστά.

 

Η δυσλεξία είναι αρρώστια;

Η δυσλεξία δεν είναι αρρώστια. Το δυσλεκτικό παιδί έχει ένα άλλο τρόπο εκμάθησης.

 

Ένα άλλο παράδειγμα έδωσε ένας καθηγητής των αγγλικών: «Το παιδί μπορούσε να γράψει σωστά τις δύσκολες λέξεις «resurrection» και «invisible», αλλά όχι τις απλές λέξεις «boy and girl». Σε αυτή την περίπτωση το παιδί μάλλον ασχολείται με ηλεκτρονικά παιχνίδια που χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο, και αφού το ενδιαφέρον του παιδιού εστιάζεται εκεί, μπορεί να αναπαράγει αυτές τις λέξεις σωστά.

 

Στο παιδί με δυσλεξία δουλεύει το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου πιο πολύ. Και έτσι ο φανταστικός του κόσμος με εικόνες (σαν ταινία) δουλεύει τέλεια. Η λεκτική ανάπτυξη, όσο αφορά την ανάγνωση και τη γραφή, μένει πίσω. Προσοχή: Η ομιλία του δυσλεκτικού παιδιού μπορεί να είναι καλύτερη από εκείνη των άλλων παιδιών της ηλικίας του.

 

Στο παιδί με καλές αναγνωστικές και γραφικές ικανότητες το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου δουλεύει πιο πολύ. Και έτσι οι λεκτικές του ικανότητες, όσο αφορά την ανάγνωση και τη γραφή, είναι πιο αναπτυγμένες.

 

Το παιδί που του αρέσει η ανάγνωση και η γραφή βεβαίως εξασκείται πιο πολύ σε σχέση με το δυσλεκτικό παιδί που αποφεύγει το διάβασμα και δεν θέλει καθόλου να γράφει. Το δυσλεκτικό παιδί εξασκείται πιο πολύ στη γυμναστική, στο χορό, στη ζωγραφική και σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

 

Στα σχολεία η ύλη και ο τρόπος διδασκαλίας στηρίζονται στην λεκτική ανάπτυξη. Το παιδί που έχει δυσλεξία, έχει ένα διαφορετικό τρόπο εκμάθησης. Όταν προσεγγίζουμε το δυσλεκτικό παιδί με ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας, τότε η απόδοση του θα είναι σε συνάρτηση με την ηλικία και την νοημοσύνη του.

 

Η ενημέρωση γύρω από την δυσλεξία είναι ελλιπής. Η προκατάληψη απέναντι στην δυσλεξία δεν αφήνει περιθώριο σε γονείς και καθηγητές να βλέπουν με θετικό μάτι το δυσλεκτικό παιδί.

 

Πολλά παιδιά με δυσλεξία νομίζουν πως είναι καθυστερημένα ή πάσχουν από μια σοβαρή αρρώστια του εγκεφάλου. Αυτή την εικόνα τους δίνουν μερικοί συμμαθητές, μερικοί καθηγητές και γονείς των συμμαθητών τους, που λένε να μην κάνουν παρέα με δυσλεκτικά παιδιά.

 

Λόγω της δυσλεξίας τους, ο Albert Einstein και ο Walt Disney με τον τρόπο τους, δημιούργησαν έναν φανταστικό κόσμο. Πρώτα στο μυαλό τους και μετά εξωτερίκευσαν τις ιδέες τους. Ο ένας με καινούριες θεωρίες, ο άλλος με κινούμενα σχέδια. Και οι δυο ήταν οι χειρότεροι μαθητές στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Ελάχιστα άτομα κατάλαβαν την αξία τους, όταν ήταν μαθητές.

 

 

Γιατί να βαθμολογούμε με επιείκεια;

Μετά από διάβασμα πολλών ωρών, η απογοήτευση των παιδιών και γονέων είναι μεγάλη, όταν αφαιρούνται βαθμοί για ορθογραφικά λάθη ή για την χρησιμοποίηση περιορισμένου λεξιλογίου.

 

Ένα βαριά δυσλεκτικό παιδί κατάφερε να γράψει μια έκθεση χρησιμοποιώντας 200 λέξεις αντί 300. Μπράβο του!!!

 

 

 

Γιατί πρέπει να επιβραβεύσουμε το δυσλεκτικό παιδί;

Τα περισσότερα δυσλεκτικά παιδιά κατορθώνουν να τελειώσουν το γυμνάσιο και δεν έχουν ακούσει ούτε μια φορά στο δημοτικό, ούτε μια φορά στο γυμνάσιο ένα μπράβο ή άριστα για την δουλειά τους!

 

Οι γονείς, μέσα στην απογοήτευση τους και το άγχος για το μέλλον του παιδιού τους, ξεχνάνε να επαινούν το παιδί για τα κατορθώματά του.

 

Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αισθάνονται «άχρηστα», γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων και των καθηγητών. Βγάλανε το συμπέρασμα πως οι συμμαθητές τους είναι πιο έξυπνοι από αυτά και πως οι ίδιοι δεν έχουν μέλλον. Έχει ήδη δημιουργηθεί υπαρξιακό πρόβλημα και κατάθλιψη σε μικρή ηλικία (από 10 ετών).

 

Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αισθάνονται «άχρηστα», γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων και των καθηγητών. Βγάλανε το συμπέρασμα πως οι συμμαθητές τους είναι πιο έξυπνοι από αυτά και πως οι ίδιοι δεν έχουν μέλλον. Έχει ήδη δημιουργηθεί υπαρξιακό πρόβλημα και κατάθλιψη σε μικρή ηλικία (από 10 ετών).

 

Πώς να ενθαρρύνουμε το παιδί, για την απόκτηση αυτοεκτίμησης:

 

«Κέρδισες το παιχνίδι, μπράβο !»

«Μπράβο στην προσπάθειά σου !»

«Τι ωραία που χορεύεις !»

«Τι ωραία ζωγραφιά που έκανες !»

«Είσαι άριστος στο ποδόσφαιρο !»

«Αριστεύει στο σκάκι !»

«Είσαι καλό παιδί !»

«Μπράβο, που με βοήθησες !»

«Σ'αγαπώ πολύ!»

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 76
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

an kai den eimai goneis o kollitos mou einai dislexikos kai egw pernaw mazi tou oles tis diskolies..To prwto provlima pou eixe na antimetwpisei itan i idia i antimetwpisi apo ta ipoloipa paidia...8imamai palia sto dimotiko fovotan na er8ei sto sxoleio kai ntrepotan ka8ws polla paidia ton koroideyan....Oson afora to diavasma sto spiti to paidi ta exei kataferei mia xara me ti sinexi voithia fisika twn goniwn tou kai twn ka8igitwn...Twra sto likeio i allagi einai entipwsiaki kai fanerwnei pws i megali prospa8eia exei omorfa apotelesmata.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 χρόνο μετά...

Εχω δει απο διαφορες φιλες μου οτι οταν ενα παιδι δεν παει καλα στο σχολειο του,ειναι λιγο αφηρημενο κτλ...

η διαγνωση που λενε οι δασκαλοι ..ειναι δυσλεξια.....

οτι το παιδι μας ειναι δυσλεκτικο..

Γιαυτο πριν πανικοβληθουμε ας ριξετε μια ματια σε ενα site του google που κοιταξα στα βιαστηκα,και διαβαστε τα χαρακτηριστικα , τι ειναι δυσλεξια και πως αντωμετωπιζεται...

http://www.e-nter.net/

Αν υπαρχει καμια μαμα που εχει κατι αντιστοιχο και εχει παει σε γιατρο ας μας πει την εμπειρια της να μαθουμε και εμεις τι γινεται στην περιπτωση αυτη

.png.png
Link to comment
Share on other sites

Εχω δει απο διαφορες φιλες μου οτι οταν ενα παιδι δεν παει καλα στο σχολειο του' date='ειναι λιγο αφηρημενο κτλ...

η διαγνωση που λενε οι δασκαλοι ..ειναι δυσλεξια.....

οτι το παιδι μας ειναι δυσλεκτικο..

[/quote']

 

Τη διάγνωση δεν την κάνουν οι δάσκαλοι!

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι είναι να παραπέμψουν ένα παιδί για να εξετασθεί αν έχει δυσλεξία... Οι περισσότεροι μάλιστα δεν ξέρουν καν να αναγνωρίζουν κάποια πράγματα και πολλά παιδιά δεν παραπέμπονται...

 

Η διάγνωση γίνεται ύστερα από πολλαπλά τεστ αξιολόγησης τα οποία εξειδικεύουν και το είδος της δυσλεξίας για να δοθεί η σωστή βοήθεια.

 

Τα τεστ αυτά δε γίνονται μια φορά αλλά κάθε χρόνο...

 

Τόσο η διαδικασία αξιολόγησης όσο και η υποστήριξη είναι χρονοβόρα και σίγουρα δεν πρόκειται για διαδικασίες που γίνονται στο πόδι.

Link to comment
Share on other sites

Η δυσλεξία είναι μια από τις λεγόμενες "μαθησιακές δυσκολίες" και ουσιαστικά είναι διαταραχή της ανάγνωσης. Η αναγνωστική επίδοση των δυσλεκτικών παιδιών είναι σημαντικά κατώτερη από την αναμενόμενη, σε σχέση με την ηλικία του και τη νοημοσύνη του.

Η δυσλεξία δεν μπορεί να διαγνωστεί από το δάσκαλο, χρειάζεται να γίνει μια σειρά από τεστ, τα οποία διαρκούν περίπου 1,5 - 2 ώρες. Ο δάσκαλος όμως μπορεί να εντοπίσει κάποια σημάδια και να ενημερώσει τους γονείς. Τα σημάδια αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα και εντοπίζονται στον τρόπο ανάγνωσης αλλά και στον γραπτό λόγο του παιδιού. Επίσης, η διάγνωση της δυσλεξίας δεν μπορεί να γίνει με σιγουριά πριν την Γ Δημοτικού.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Πάντως το οτι ενα παιδί είναι δυσλεκτικό δε σημαίνει πως δε μπορεί να μάθει.Τα δυο μου ξαδερφια είναι δυσκλεκτικά και με βοήθεια καταφεραν μέχρι και master στην Αμερική να πάρουν.Ποτέ δε νιώσαν κάποιο κόμπλεξ και φυσικά αυτό ξεκίνησε απο τους γονείς που δεν τους φερόντουσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύξουν κάποια ανασφάλεια!

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά!! Εξάλλου, ένα από τα κριτήρια της δυσλεξίας είναι να έχει το παιδί φυσιολογική νοημοσύνη. Αν παρουσιάζει αυτές τις δυσκολίες που προανέφερα (στην ανάγνωση και στο γραπτό λόγο) και η νοημοσύνη του δεν είναι φυσιολογική, δε μιλάμε για δυσλεξία.

Αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση και ΚΥΡΙΩΣ σωστή αντιμετώπιση και στήριξη από τους γονείς (οι οποίοι δυστυχώς πολλές φορές δεν κατανοούν το πρόβλημα και θεωρούν το παιδί τους τεμπέλικο, προσβάλλοντάς το και μειώνοντας την αυτοεκτίμησή του), τότε η δυσκολία μπορεί να μειωθεί και το παιδί να έχει πολύ καλή ακαδημαϊκή επίδοση.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικη εμπειρια απο την κολλητη μου,η οποια ειναι βρεφονηπιοκομος αυτη τη στιγμη και αριστη ως επαγγελματιας!!

απο μικρη γυρω στα 4,ειδαν οι γονεις οτι το παιδι εχει καποιο προβλημα στην ομιλια του,και ξεκινησαν σε λογοθεραπευτρια.αρχισαν καποιες συνεδριες εκει,ωσπου η οικογενεια για ενα μικρο διαστημα δεν μπορουσε οικονομικα να συνεχισει.το παιδι ειχε μια μικρη βελτιωση τοτε...μετα απο ενα χρονο ξεκινησαν ξανα,με αποφαση να τελειωσει το θεμα,να μιλησει επιτελους καθαρα το κοριτσακι τους μιας και θα πηγαινε την επομενη χρονια δημοτικο.

πηγαν λοιπον στη γιατρο,η οποια οσο τους τα επαιρνε,μιλουσε πολυ ωραια στο παιδι,και αφου ειχε πολυ καιρο να τους δει μιλησε πολυ "κρυα" στο παιδι με αποτελεσμα να ξανακλειστει στον εαυτο του(να σημειωσω οτι οι γονεις το εμψυχωναν οτι ειναι πολυ καλη η γιατρος,την αγαπαει,θα της φερεται ωραια κτλ)ε...δεν ηταν χαζο το παιδακι καταλαβε την κρυαδα και δεν συνεργαστηκε ποτε ξανα με λογοθεραπευτη!!

αυτη τη στιγμη που μιλαμε,ειναι 21 χρονων,θελει να ξεκινησει μονη της σε λογοθεραπευτρια.και αυτο που ψαχνει ως κριτηριο για να βρει τον/την καταλληλο,ειναι να μην την κοιταει μονο στην τσεπη.Αυτα τα παιδια δεν μπορεις να τα γελασεις,καταλαβαινουν το προβλημα τους απλα θελουν εμψυχωση!!

θυμαμαι στις πανελληνιες εδωσε μονο θεωρια γιατι τα γραμματα της δεν διαβαζονται με τιποτα!!!πολυ δυσκολη φαση,την εχουν στους "απ'εξω" οπου και να παει,ενω εγω που τη ξερω καλα,στην κυριολεξια ειναι η ψυχη της παρεας!!!εχει μια σχεση πολυ ωραια και της ευχομαι τα καλυτερα γιατι τα αξιζει!!θα βουλωσει πολλα στοματα!!! :!:

578611j1nly6hq0l.jpg691278l0h4xhyt8z.gif
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Δυσλεξια-μυθοι και πραγματικότητα

 

Επειδη ειναι ενα θεμα που απασχολει ή ενδεχομενως θα απασχοληει καποιους γονεις μελλοντκα θα προσπαθησω να αναφερω καπως συνοπτικα τα χαρακτηριστικα συμπτωματα ενος δυσλεκτικου παιδιου

 

1. ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ -οχι απαραιτητα

Υπαρχουν εξωστρεφη (δειχνουν απομακρα, ενδιαφερονται πιο πολυ για οσα συμβαινουν μεσα τους) και εσωστρεφη (τους ενδιαφερει ο εξω κοσμους και τα οσα συμβαινουν γυρω τους) δυσλεκτικα παιδια.

 

2. ΧΑΜΗΜΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ-Οχι, σε καμια περιπτωση. Προκειται για παιδια μεσης ή ανωτερης νοημοσυνης. Πολλες φορες ο κοσμος αναφερεται σε μαθησιακες δυσκολιες συμπεριλαμβανοντας μεσα και τη δυσλεξια. Αυτο ειναι λαθος. Ο σωστος ορος για τη δυσλεξια ειναι ειδικες μαθησιακες δυσκολιες. Ο λογος ειναι οτι τα παιδια με δυσλεξια δεν εχουν χαμηλο ορο νοημοσυνης.

 

3. ΕΛΛΕΙΨΗ ενδιαφεροντος για το μαθημα-ναι αρκετα συχνα. Που οφειλεται; Αν ο τροπος παρουσιασης ειναι βαρετος ή ακαταλληλος για δυσλεκτικα παιδια ως προς τα μεσα που χρησιμοποιουνται το παιδι βαριεται. Επισης το δυσλεκτικο παιδι αισθανεται πιεση και αγχος για την αποδοση του.

 

4. Εικονικη σκεψη-ναι

Τα δυσλεκτικα παιδια σκεπτονται με εικονες παρα με λεξεις οπως οι περισσοτεροι απο εμας. (γι' αυτο και στη διδασκαλια ειναι απαραιτητα τα εποπτικα μεσα)

 

5. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.- Ναι, αλλα οχι για ολα τα παιδια. Καποια εχουν αδυναμια στην αναγνωση, αλλα στη γραφη (δυσγραφια) και αλλα στα μαθηματικά (δυσαριθμια)

 

6. Προβλημα στην απομνημονευση-ναι, για ορισμενους μαθητες. Αυτοι οι μαθητες εχουν δυσκολια σχετικα με την βραχυπροθεσμη ακουστική μνημη. Αυτο σημαινει οτι οταν γινεται παραδοση μαθηματος τα παιδια αυτα δεν συγκρατουν τα διαφορα δεδομενα στη βραχυπροθεσμη μνημη μεχρι να μπορεσουν να απομνημονευτουν και να μεταφερθουν στην μακροπροθεσμη μνημη. Γι' αυτο και πολλα παιδια με δυσλεξια αναγκαζονται να αποστηθισουν τα μαθηματα γιατι μονο ετσι μπορουν να τα θυμηθουν.

 

7. Ευκολη αποσπαση της προσοχης τους-ναι. Κουραζονται ευκολα ιδιως οταν το μαθημα τραβαει πολυ. Χρειαζονται μικρα διαλειμματακια.

 

8.Φωνητική γραφη των λεξεων-ναι Δηλαδη γραφει οπως τα ακουει (π.χ εφτιχος, αντι ευτυχως)

 

9.Μπερδευει τη σειρα των γραμματων-ναι

Δηλαδη μπορει να μπερδευει:

Τη σειρα των γραμματων σε μια λεξη

τη συντακτικη σειρα των λεξεων σε μια προταση

Τη σειρα των ημερων της εβδομαδας, μηνων, εποχων, γραμματων της αλφαβητας, αριθμων τηλεφωνου.

 

10. Αντιπαθεια στο γραπτο λογο-ναι

Οι πολλες αποτυχημενες προσπαθειες του δημιουργουν αντιπαθεια

για το γραπτο λογο/

 

11. Χαμηλη επιδοση-ναι

Οταν το δυσλεκτικο παιδι αναγκαζεται απο το συστημα να σκεφτει κατα τροπο αφυσικο γι' αυτο δηλαδη λεκτικα αντι εικονικα ειναι επομενο να δυσανασχετει, να αγχωνεται και μενει πισω.

 

12.Προβληματα στην ορθογραφια-ναι, για τους περισσοτερους

προβλημα τονισμου λεξεων, κανει και πολλες μουτζουρες στην προσπαθεια να διορθωσει

Μπερδευει παρομοιες λεξεις

Αντιστρεφει η παραλειπει η προσθετει γραμματα

Γραφει λεξεις καθρεπτικα (απο τα δεξια προα τα αριστερα)

 

13. Αδυναμια αντιληψης; ΟΧΙ

(αν αναφερομαστε στη γενικη αντιληψη του περιβαλλοντος και στην πολυδιαστατη αντιλψη.

ΝΑΙ, αν αναφερομαστε ας πουμε στην κατανοηση του περιεχομενου ενος κειμενο γιατι διαβαζουν αργα και χανουν το νοημα...η αν αναφερομαστε στην αντιληψη λεπτων διαφορων μεταξυ γραμματων, αριθμων, μορφων, σχηματων.

 

14. Κλιση στις θετικες επιστημες-ναι. Η γρηγορη εικονικη τους σκεψη ευνοουν τη γεωμετρια και την τριγωνομετρια.

 

Θα επανελθω συντομα...

 

Θα πω μονο οτι: Μην βιαστει κανενας διαβαζοντας τα να αγχωθει αν δει τετοια συμπτωματα σε παιδι πρωτης ή δευτερας δημοτικού, ειναι πολυ νωρις για τετοιες διαγνωσεις σ΄αυτες τις ταξεις που ουτως η αλλως ειναι ολα καινουργια... Η διαγνωση της δυσλεξιας ειναι μια διαδικασια που απιατει να ελεγχθουν πολλες παραμετροι...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 εβδομάδες μετά...

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς μου σχετικά με την δυσλεξία που διαγνώστηκε στο γυιό μου.

Επισκεφτήκαμε στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ένα διαγνωστικό κέντρ, προκειμένου να κάνουμε κάποιο τέστ περισσότερο για να δούμε τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση του γυιού μας, με αφορμή το γεγονός ότι, λόγω μετακόμισης, θα έπρεπε να παρακολουθήσει τη Δευτέρα Δημοτικού σε άλλο σχολείο.

Την πρώτη δημοτικού την παρακολούθησε σε ένα μικρό σχολείο. Στην τάξη του ήταν συνολικά 6 παιδάκια. Ο μικρός ήταν πάρα πολύ καλός, τακτικός, έγραφε ωραία και καθαρά γράμματα, τελείωνε όλα του τα μαθήματα στο ολοήμερο που παρακολουθούσε και γενικά δεν μας είχε κουράσει καθόλου η εισαγωγή του στο Δημοτικό σχολείο. Η δασκάλα του ήταν πολύ ευχαριστημένη επίσης, μαζί του, και αυτός πήγαινε στο σχολείο εύχάριστα.

Η διάγνωση που μας έδωσε το παραπάνω κέντρο ήταν ότι ο μικρός΄έχει μέτρια δυσλεξία και παρορμητικότητα.

Καθώς άρχισα να μελετώ σχετικά με τη δυσλεξία κατέληξα ότι ο μικρός δεν ταυτίζεται απόλυτα με τα συμπτώματα της δυσλεξίας.

Αναζήτησα λοιπόν τρόπο να πάρω μία δεύτερη γνώμη. Έτσι ανακάλυψα ότι άλλα διαγνωστικά κέντρα άρνούνται να δώσουν ακριβή διάγνωση για παιδιά κάτω των 8 χρονών. Δηλαδή σε παιδιά που παρακολουθούν τις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Ο σύζυγός μου πιστεύει ότι είτε έχει είτε δεν έχει δυσλεξία θα πρέπει να παρακολουθήσει κάποιες συνεδρίες για καλό και για κακό. Για την ακρίβεια πιστεύει ότι έχει δυσλεξία και ότι καταφέρνει να το καλύπτει, επειδή είναι έξυπνος και γι' αυτό είναι μέτριος και όχι άριστος μαθητής φέτος. Αντίθετα εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο μέχρι να σιγουρευτούμε για την ύπαρξη της δυσλεξίας, και σε κείνη την περίπτωση και μόνο να υποβάλουμε το παιδί στην διαδικασία των συνεδριών.

Τα συμπτώματα του μικρού είναι η σχετικά αργή ανάγνωση και ότι κάποιες φορές (όλο και πιο σπάνια πια) γράφει το 7 το 3 και το Ζ ανάποδα.

Εάν κάποιος έχει περισσότερη εμπειρία και γνώσεις πάνω στο θέμα, θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Νατασα ειναι παρακινδυνευμενο να μιλαμε για δυσλεξια σε τοσο μικρη ταξη. Ορθως σου απαντησαν τα αλλα κεντρα. Για δυσλεξια μιλαμε τουλαχιστον στη γ δημοτικου. Στις 2 πρωτες ταξεις του δημοτικου φυσιολογικα το παιδι βιωνει μια συγχυση, ολα ειναι καινουργια και φυσικα θα κανει λαθη και θα αντιστρεψει γραμματα και θα παραλειψει καποια. Δεν θα σου πω φυσικα εγω τι θα κανετε απλα καταθετω την γνωση μου απο τα 3-4 σεμιναρια που εχω παρακολουθησει (ειμαι εκπαιδευτικος)

Link to comment
Share on other sites

Για να το εξηγησω καλυτερα, ο μηχανισμος αναγνωσης και γραφης ολοκληρωνεται στο τελος της β με αρχες γ δημοτικου. Τοτε μονο μπορει να γινει μια ασφαλης ειδικη διαγνωστική εξεταση απο ειδικο σχολικο ψυχολογο. Αν τελικα διαγνωστει δυσλεξια αυτος θα προτεινει ενα εξειδικευμενο προγραμμα αντιμετωπισης που συνοπτικα ονομαζουμε "ειδικη αγωγη"

Link to comment
Share on other sites

Jean σ' ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση.

Το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματά του είναι αλάθητα και αξιόπιστα επειδή στηρίζει τη διάγνωσή του σε ένα οφθαλμολογικό τέστ. Δηλαδή συνδέουν το παιδί με έναν υπολογιστή και παρακολουθούν την κίνηση των ματιών του την ώρα που διαβάζει ένα άγνωστο κείμενο. Ο τρόπος που ένα παιδί με δυσλεξία διαβάζει διαφέρει και αυτή η διαφορά αποτυπώνεται στο γράφημα που προκύπτει. Συνήθως τα δυσλεξικά παιδιά τρέχουν με τα μάτια τους τη σειρά και αντιλαμβάνονται πρώτα σαω εικόνα όλες τις λέξεις και δευτερευόντως προσπαθούν να τις κατατάξουν και να αποκομίσουν το νόημά τους. Ενώ, όσοι δεν είναι δυσλεξικοί διαβάζουν λέξη - λέξη, αντιλαμβάνονται λέξη - λέξη και αποκομίζουν αμέσως και το νόημα των γραφομένων.

(Μεταφέρω ό, τι κατάλαβα από τον τρόπο που λειτουργεί η διάγνωση μέσω αυτού του τεστ.)

Υποστηρίζεται λοιπόν από το κέντρο, ότι εφόσον η δυσλεξία είναι γονιδιακή, δηλαδή ή την έχεις πάντα ή όχι, με την βοήθεια αυτού του οφθαλμολογικού τεστ, τη διαγνώσκουν και σε μικρότερη ηλικία. Σε περίοδο, δηλαδή, που για άλλους υπάρχουν μόνο ενδείξεις .

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Να μου επιτρεψεις να διαφωνησω καθετα με το εν λογω κεντρο και να θεσω υπο αμφισβητηση τη μεθοδο τους. Η δυσλεξια δεν συνδεεται μονο με την αναγνωση. Δεν εχουν ολα τα δυσλεκτικα παιδια δυσκολια στην αναγνωση. Υπαρχουν πολλες παραμετροι που πρεπει να εξετασθουν για να ολοκληρωθει η εικονα και να οδηγησει με ασφαλεια στην διαγνωση. Παραμετροι που αφορουν τη συμπεριφορα του παιδιου στο περιβαλλον της ταξης, την αρθρωση και την προφορα του, τη μονοτονη και ανκφραστη η χρωματισμενη φωνη, την ορθη η οχι ερμηνεια των οσων διδαχτηκε, την ευαισθησια του στους θορυβους, την πειθαρχεια του εντος της ταξης, το συντονισμο των κινησεων, τη δυσκολια η οχι στη ισορροπια, το αν παραπονιεται για συχνους και επιμονους πονοκεφαλους (μην ανησυχησεις ειναι ψυχογενες αυτο) και πολλα πολλα αλλα που να υποθεσω οτι στο εν λογω κεντρο δεν ελεγχθηκαν;

Link to comment
Share on other sites

Δείτε και αυτό ....

 

Τα δημοσια σχολεια συνεργάζονται με τα κατα τόπους ΚΔΑΥ (Κεντρα Διαγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης)

 

http://www.focusonchild.gr/content/category/15/41/78/

 

και μπορεί ο κάθε γονιος να ζητήσει να γίνει αξιολόγηση στο παιδί του απο ομάδα ειδικών επιστημόνων...

 

Δείτε καλά τη σελίδα παρέχει πολλές πληροφορίες ...

1aLup3.png

 

BtUIp3.png

Link to comment
Share on other sites

Νατάσα συμφωνω με την Jean ... καταρχην ο γιος σου είναι πολύ μικρός για να μιλάμε για διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών και δυσλεξία. Επίσης προσοχή στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα που διαφημίζουν αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας τεστ ... δες λίγο το παραπάνω λινκ που έβαλα ...

1aLup3.png

 

BtUIp3.png

Link to comment
Share on other sites

MARYP δεν είναι αριστερόχειρας, αλλά έχει καλή κίνηση και στο αριστερό χέρι.

OLG@ το συγκεκριμένο κέντρο το έχω επισκευτεί και αρνείται να δώσει διάγνωση γιατί είναι μικρός ακόμα. Δεν ασχολούνται καν.

Επίσης δεν έχει κανένα πρόβλημα σε όλα αυτά που αναφέρεις Jean.Εχει καλή άρθρωση, πλούσιο λεξιλόγιο, πολύ καλή ισορροπία, δημιουργεί και διατηρεί φιλίες, είναι συνεργάσιμος συνεργάσιμος, και η ορθογραφία του είναι καλή. Δηλαδή έχει το πολύ ένα λάθος στην καθημερινή του αξιολόγηση.

Το θέμα ανέκυψε φέτος, για το οποίο θεωρώ ότι ευθύνεται περισσότερο η αλλαγή περιβάλλοντος, σχολείου, δασκάλας, συμμαθητών, βιβλίων κ.λ.π.

Βέβαια πρέπει να πω ότι δεν θεωρώ ότι η δυσλεξία είναι "πρόβλημα" ή "αρρώστια" και φυσικά αν σιγουρευτώ για την ύπαρξή της θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω όπως μπορώ και κρίνω καλύτερα.

Όμως, πραγματικά θεωρώ επικίνδυνο να προσπαθήσουμε να του δείξουμε ένα άλλο τρόπο αντίληψης και εκμάθησης της ορθογραφίας και της ανάγνωσης, μέσω των συνεδριών αυτών, ενώ το παιδί δεν έχει πρόβλημα να αντιληφθεί τον συνηθισμένο.

Αυτό που φοβάμαι δηλαδή είναι μήπως του κάνω κακό από υπερβάλον ζήλο.

Η υπεύθυνη βέβαια, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του κάνει κακό, αφού είτε έχει είτε όχι δυσλεξία θα τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος!

:?

Link to comment
Share on other sites

OLG@ το συγκεκριμένο κέντρο το έχω επισκευτεί και αρνείται να δώσει διάγνωση γιατί είναι μικρός ακόμα. Δεν ασχολούνται καν.

 

Όμως, πραγματικά θεωρώ επικίνδυνο να προσπαθήσουμε να του δείξουμε ένα άλλο τρόπο αντίληψης και εκμάθησης της ορθογραφίας και της ανάγνωσης, μέσω των συνεδριών αυτών, ενώ το παιδί δεν έχει πρόβλημα να αντιληφθεί τον συνηθισμένο.

Αυτό που φοβάμαι δηλαδή είναι μήπως του κάνω κακό από υπερβάλον ζήλο.

Η υπεύθυνη βέβαια, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του κάνει κακό, αφού είτε έχει είτε όχι δυσλεξία θα τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος!

:?

 

 

Εγώ θα σταθώ σε αυτά τα δύο ... ξανασκέψου τα λίγο ...

Η υπεύθυνη του ιδιωτικού κέντρου κάτι πουλάει για αυτό και έχει λόγο να λέει ότι λέει.

Δώσε χρόνο και παρακολούθα διακριτικά τον μικρό χωρίς να τον πιέζεις και αγχώνεις ... αν υπάρχει κάτι θα φανεί στο μέλλον, τώρα είναι πολύ νωρίς.

1aLup3.png

 

BtUIp3.png

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με την Ολγα. Αν παρουμε την πολυ μεγαλη πιθανοτητα το παιδι να μην εχει δυσλεξια σκεψου σε τι περιττο αγχος θα υποβαλεις το παιδακι σ' αυτη τη τοσο ευαισθητη περιοδο εκμαθησης των πρωτων "γραμματων" Γιατι να νιωσει οτι διαφερει; Γιατι να πιεστει να αποδειξει οτι γνωριζει κατι τη στιγμη που εχει καθε δικαιωμα αυτο το "κατι" να μην το εχει ακομη εμπεδωσει καλα; Για να τα παρει το κεντρο; Για να νιωσει το παιδι οτι "εχει προβλημα" τη στιγμη που κατα πασα πιθανοτητα δεν εχει; σε το παιδι να ολοκληρωσει και τη β δημοτικου και βλεπεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

Κορίτσια να ρωτήσω κάτι και sorry εκ των προτέρων αν σας φανεί βλακεία. Χθές παιζοντας με την κόρη μου (3 ετών και 2 μηνών) διαβάζαμε ένα βιβλίο με αριθμούς και ήθελε να γραψει. της λέω γράψε το 1 και με έκπληξη μου το έγραψε σαν καθρεπτισμένο.Δηλαδή μία κάθετη γραμμή και η άλλη γραμούλα ανάποδα. Από ότι διάβασα παραπάνω Απο αυτά που γράφετε κατάλαβα ότι έιναι υπερβολικά μικρή για να πούμε ότι μπορεί να έχει πρόβλημα δυσλεξίας αλλά ανησύχησα. Επειδή γνωρίζω ότι σε τέτοια μαθησικά προβλήματα οσο νωρίτερα επέμβεις τόσο καλύτερα λέτε να συμβουλευτώ κάποιον ή βλακείες σκέφτομαι.

Link to comment
Share on other sites

Koριτσακι μου, ξεχνα το!! ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να μιλαμε για ενδεχομενο μαθησιακης δυσκολιας σε 3 ετων παιδι. Δεν εχει ωριμασει ο μηχανισμος που αντιλαμβανεται τη γραφη και την αναγνωση, το παιδι ειδε σ' αυτο ενα ακομη παιχνιδι και το αντεγραψε οσο καλυτερα μπορουσε. Εκει χειροκροταμε και το παιρνουμε αγκαλιτσα!!! :D Μην το ξανασκεφτεις καν!

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστ'ω πολύ για την αμεση ανταπόκριση. Εννοείται ότι την επιβράβευσα και δεν είπα τίποτα μπροστά της, απλά ώρες ώρες σκέφτομαι μάλλον λίγο παραπάνω από ότι πρέπει. Εχω και μερικά παραδείγματα από το φιλικό περιβάλλον με παιδάκια με μικρά προβληματάκια που οι γονείς ηθελημένα εθελοτυφλούν και θεωρούν ότι τα παιδιά τους έιναι μία χαρά παρά τις προτροπές παιδιάτρων και δασκάλων, με αποτέλεσμα να τα ταλαιπωρούν και τρέμω μήπως υποπέσω στο ίδιο σφάλμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ένα ντοκιμαντέρ για τη δυσλεξία και τον μύθο και την πραγματικότητα που περιβάλει τις δυσκολίες των παιδιών στην ανάγνωση.

 

Oι καθηγητές που μιλούν είναι πραγματικά στην κορυφή της έρευνας για την ανάγνωση.

 

http://video.google.com/videoplay?docid=6031033294208468907

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...