Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι φρούτα και λαχανικά δίνουμε στα παιδιά μας...

Rosalita

Recommended Posts

Πώς αναγνωρίζουμε τα πιστοποιημένα προιόντα που αναφέρεις και που τα βρίσκουμε;

Εγώ μέχρι πρόσφατα έδινα μόνο βιολογικά στη μικρή και μόνο τυποποιημένα βιολογικά (τα καρότα οπωσδήποτε) και όχι μόνο λαχανικά αλλά και κοτόπουλο (σε άλλο κρέας δεν έχω βρει). Τώρα που τρώει μαζί μας, δε μου είναι εύκολο να έχω διαθέσιμα όλα τα υλικά σε βιολογικά.

Αυτό με τη διατροφή είναι το κάτι άλλο βρε παιδιά...Τι δηλητήρια βάζουμε στο στόμα μας.Αλλά τι να κάνεις;

Διαφημίσεις

Τα πιστοποιημένα προιόντα πρέπει να συνοδεύονται με χαρτιά όπως και τα βιολογικά τα οποία αναφέρουν τη πιστοποίηση. Εντομεταξύ έχουμε πληροφορίες ότι από φέτος τα σουπερ μάρκετ ζητάνε πιστοποιημένα, που πέρισι δε δίνανε καμία σημασία. Και σε πολλές λαικές μπορείς να βρείς. Έχω πελάτες αγρότες που εμπορεύονται οι ίδιοι σε λαικές της Αθήνας δικά τους πιστοποιημένα προιόντα που σας υπογράφω σαν γεωπόνος ότι είναι καθαρά. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να τα ζητάτε γιατί πολλοί δε τα ξέρουν καν και αφού κανείς δε τα ζητάει και δεν ασχολείται δεν ασχολούνται και αυτοί! Εδώ υπάρχουν αγρότες που παρήγαγαν πέρισι πιστοποιημένα προιόντα και φέτος σκέφτονται να τα παρατήσουν γιατί δεν έχουν ζήτηση! Αμαρτία από το θεό είναι δηλαδή!! :cry:

5Aqjp3.png

Σ'ευχαριστώ. Θα το κοιτάξω. Ποιος οργανισμός τα πιστοποιεί αλήθεια;

Πάντως επιτρέψτε μου να πω, πως καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, αλλά ας μην τρελαινόμαστε κι όλας. Κακά τα ψέματα κι εμείς κάπως έτσι τραφήκαμε και μεγαλώσαμε. Για να μη πω και χειρότερα, καθώς ούτε τόσοι έλεγχοι υπήρχαν, ούτε επαρκής νομοθεσία, ούτε τεχνογνωσία στο κάτω κάτω και απαγορευμένα πλέον προιόντα-α' ύλες χρησιμοποιούνταν.

Άλλωστε δεν έχει νόημα να τρελαινόμαστε για κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Εδώ σε "χωριό", στα Καλύβια απ'όπου είναι ο άντρας μου, αγρότης που πουλούσε ντομάτες από το κηπάκι του, με το φορτηγάκι του στο δρόμο και αποκαλύφθηκε ότι τις φούλαρε στις ορμόνες (νάτριο αναφέρθηκε για την ακρίβεια!!) για να γίνονται πιο γρήγορα. Τι ψάχνετε να βρείτε.

Κι επί τη ευκαιρία το αγαπημένο μου:

"Να αλλάξω τα πράγματα που μπορώ, να αποδεχθώ όσα δεν αλλάζουν και να έχω τη σοφία να καταλάβω τη διαφορά".

Και πάλι προς Θεού, δε λέω να μην προσέχουμε.

Και τελειώνοντας (ελπίζω και συγγνώμη για την πολυλογία) μπορείτε να μου διευκρινίσετε γιατί τα βιολογικά είναι άνοστα, όπως επίσης πώς γίνεται βιολογικά και θερμοκηπίου-εκτός εποχής;

Στο θέμα της γεύσης θα διαφωνήσω fotiniv. Συνήθως τα βιολογικά λαχανικά έχουν πιο "αυθεντική" γεύση. Σε άλλα προϊόντα τώρα, όπως και στην υγιεινή πχ κουζίνα, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα πρόσθετα βελτιωτικά γεύσης γι αυτό και είναι άνοστα.

Τα προϊόντα θερμοκηπίου, ας με διορθώσει κάποιος πιο ειδικός αν κάνω λάθος, έχω την εντύοωση πως μπορούν έτσι κι αλλιώς να είναι ΚΑΙ εκτός εποχής, είτε είναι συμβατικά είτε βιολογικά. Απλά δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας. Δεν έχει να κάνει με τα λιπάσματα, πάντως γνώμη μου είναι ότι όπως και να χει παραβιάζουμε την φύση με τα εκτός εποχής.

Και τέλος θα συμφωνήσω με το μότο σου. ;)

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Να διευκρινίσω πρώτα κάτι. Όταν λέμε ορμόνη στη τομάτα δεν έχει να κάνει με ορμόνες ανθρώπων, αλλά φυτών που δεν επιρεάζουν σε τίποτα την ορμονική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού. Ούτως ή άλλως όμως πάρα πολλοί αγρότες έχουν πλέον στραφεί στη μέλισσα. Βάζουν ειδικές κυψέλες στα θερμοκήπια με τις οποίες γονιμαποιούνται οι ανθοί της τομάτας. Όταν γίνεται έτσι η γονιμοποίηση έχουν μέσα σπόρια οι τομάτες.

Οι οργανισμοί που πιστοποιούν είναι: ΤUV AUSTRIA, NOVACERT, EUROCERT και κάποιες άλλες νομίζω. Επίσης πιστοποιούνται και με AGRO 2-1, 2-2, το οποίο είναι κρατικό.

Όσο για τα θερμοκήπια, είναι πολύ παρεξηγημένα νομίζω. Δεν έχει να κάνει με παραβίαση της φύσης γιατί απλώς προστατεύεις τα φυτά από το κρύο και γενικά από τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα. Και ίσα ίσα ψεκάζονται με λιγότερα εντομοκτόνα επειδή είναι χειμώνας και υπάρχουν ελάχιστα έντομα και δεν μπαίνουν και εύκολα μέσα στο θερμοκήπιο. Στα υπαίθρια το καλοκαίρι γίνεται της κακομοίρας από έντομα (εδώ στο σπίτι μας γίνεται...) και αναγκαστικά οι ψεκασμοί είναι πολύ συχνότεροι. Και εκτός αυτού τα φάρμακα διασπόνται πιο γρήγορα στα θερμοκήπια λόγω ψηλότερης θερμοκρασίας και αυτό το αναγράφουν πάνω και τα φυτοφάρμακα (π.χ. υπαίθρια τομάτα: επιτρεπόμενο κόψιμο σε 7 μέρες, θερμοκηπίου: σε 3 μέρες.

Επίσης όσον αφορά τη γεύση, έχω αναφέρει και κάπου αλλού, έχει να κάνει κυρίως με τη ποικιλία και τη καλλιέργεια. Πέρυσι κυκλοφόρησε στην Ιεράπετρα μια ποικιλία τομάτας τελείως άνοστη! Ευτυχώς φέτος την εγκαταλείψανε και έχουν οι περισσότεροι αγρότες φυτέψει μια πολύ νόστιμη ποικιλία με την ονομασία Ελπίδα.Οπότε να υπολογίζεται σε νοστιμότερες τομάτες! Πλέον δίνουν πολύ σημασία όλοι στη γεύση επιτέλους!!

Αυτό που έχω πάντως διαπιστώσει είναι ότι τις νοστιμότερες τομάτες τις τρώω χειμώνα. Και εντάξει, πείτε ότι είμαι στη πηγή, αλλά και μια χρονιά που ημουν καλοκαίρι Αθηνα και έψαχνα τομάτες έβρισκά μόνο κάτι πολύ χάλια Ω ποιότητας!!Και είναι κρίμα, γιατί υποτίθεται είναι καλοκαιρινά λαχανικά αλλά εκεί που φτάσαμε έχουμε καλυτερης ποιότητας τομάτα το χειμώνα και την Ανοιξη.

Δεν θέλω να θεωρήσετε ότι προσπαθώ να προωθήσω κάτι με αυτά που σας λέω, απλά προσπαθώ να σας εξηγήσω κάποια πράγματα που επειδή πλασάρονται λάθος τα έχετε παρεξηγήσει. Δεν ύπάρχει δυστυχώς καμια σωστή ενημέρωση πάρα μόνο από τον Ευαγγελάτο, που λέει 2 αλήθειες και 1000000 ψέματα, μόνο και μόνο για να κινδυνολογήσει!Και ότι βγάλει στην εκπομπή του δε το τρώμε για κάνα μήνα και μετά το ξεχνάμε!Και το λέω γιατί έχει τύχει και γω σε πράγματα που δε γνωρίζω να ψαρώσω κανονικά! Αλλά αν πάει έτσι θα σταματήσουμε να τρώμε, να ξαπλώνουμε σε στρώματα και καναπέδες, να πλενόμαστε, να βαφόμαστε, να αποτριχωνόμαστε... :lol:

5Aqjp3.png

Διαφημίσεις

• 7 months later...

Να συγκρίνεις τα πιστοποιημένα με τα βιολογικά?

Μην τρελαθούμε κιόλας..

Βεβαίως και είναι καλύτερα τα βιολογικά και καλύτερα από άλλες χώρες!

Σας αρέσει δεν σας αρέσει σε αυτή την χώρα είναι όλοι απατεώνες..

Δεν υπάρχουν έλεγχοι και είναι όλα μέσα στην βρώμα.

Και όσο για το κόστος.. εγώ παίρνω μόνο του παιδιού..

ΠΟΣΟ ΝΑ ΦΑΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ?????????

Να συγκρίνεις τα πιστοποιημένα με τα βιολογικά?

Μην τρελαθούμε κιόλας..

Βεβαίως και είναι καλύτερα τα βιολογικά και καλύτερα από άλλες χώρες!

Σας αρέσει δεν σας αρέσει σε αυτή την χώρα είναι όλοι απατεώνες..

Δεν υπάρχουν έλεγχοι και είναι όλα μέσα στην βρώμα.

Και όσο για το κόστος.. εγώ παίρνω μόνο του παιδιού..

ΠΟΣΟ ΝΑ ΦΑΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ?????????

Τέση μου, δεν μιλάμε για σύγκριση. Είναι απλώς άλλη μια επιλογή. Στο κάτω κάτω πάρε για τα παιδιά τα βιολογικά και για σένα και τον άντρα σου, που σίγουρα τρώτε λαχανικά, όσο μπορείς πιστοποιημένα. Δεν είναι ακριβότερα. Τουλάχιστον στην Ιεράπετρα δεν πουλιούνται από τους παραγωγούς ακριβότερα...Και σίγουρα δεν γίνονται οι έλεγχοι που θα έπρεπε να γίνονται, σε κανένα τομέα, αλλά σίγουρα σου εγγυώμαι ότι στα πιστοποιημένα γίνονται κάποιοι έλεγχοι! Θα έπρεπε περισσότεροι, αλλά και πάλι, δεν μπορείς κάθε παρτίδα τομάτας να την περνάς από έλεγχο γιατί είναι μεγάλο το κόστος! Ένα απλός έλεγχος κοστίζει 250 ευρώ!!ΤΟ βασικό, που παλέωουμε εδώ κάτω είναι να περάσει στη συνειδησή του παραγωγού να προσέχει τι κάνει και σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει!

Προς θεού, πάντως, μην θεωρήσεις ότι δυσφημίζω τα βιολογικά! Μακάρι να ήταν όλα τα φαγώσιμα βιολογικά! Αλλά....έχουμε πολύ μελλον ακόμα!

5Aqjp3.png

Συμφωνώ εντελώς μαζί σου.. απλά επειδή διάβασα αρκετές απόψεις μερικοί καταλήξαν (μου φαίνεται) ότι είναι το ίδιο..

Ε όχι βρε παιδιά!

και δεν έχω κανένα κατάστημα με βιολογικά!

Στο μόνο που δεν συμφωνώ μαζί σου είναι να παίρνω για μένα και τον άνδρα μου. Ανδρα δεν έχω οπότε..... :-)

εγω προσπαθω να της δινω βιολογικα μονο..οντως το κοστος ειναι πολυ μεγαλυτερο αλλα δεν ειναι αυτο το προβλημα μου!

το προβλημα ειναι οτι τα βρισκω δυσκολα, δηλ. για να παρω λιγα μηλα πρεπει να τραβηχτω πολυ μακρια..θα παω στο καταστημα και θα μου πει εχουν τελειωσει η θα ειναι σε αθλια κατασταση.

εχουν παιξει τα νευρα μου!! να παιρνω βιολογικα ΑΛΛΑ απαιτω να ειναι φρεσκα. απαιτω τουλαχιστον σε τετοιου ειδους μαγαζια να μην εχουν πλαστικες σακουλες, απαιτω να ειναι ανθρωπινοι και να μη μου ζητουν το 1 λεπτο! :shock: απαιτω να μην προμηθευονται μια φορα την εβδομαδα κρεας για να μην τους μεινει και το πεταξουν. στη μικρη μου αργησα να δωσω μοσχαρι γιατι δεν εβρισκα!!!! :shock::shock::shock:

ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ

έχεις δίκιο είναι πολύ κουραστικό και εγώ άργησα να καταλήξω αλλά τώρα πάω συγκεκριμένα σε ένα μαγαζί και βρίσκω σχεδόν από όλα.

Το κρέας με τηλεφώνημα μου το κρατάνε αλλιώς δεν προλαβαίνεις.

όσο για το πως σου φέρονται αυτό είναι θέμα ανθρώπου, στο μαγαζί που πάω εγώ είναι πολύ εξυπηρετικοί και ευγενικοί.

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...