Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τι φρούτα και λαχανικά δίνουμε στα παιδιά μας...

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί διάβασα ένα παρόμοιο στα γενικά θέματα και λόγω του ότι είμαι γεωπόνος θεωρώ ότι μπορώ να σας λύσω πολλές απορίες. Ζω και εργάζομαι στην Ιεράπετρα, ένα μέρος με καλλιέργειες κηπευτικών κυρίως το χειμώνα. Με ρωτούν λοιπόν πολλοί τι γίνεται με τις τοματούλες και τα αγγουράκια, με τα ψεκάσματα κτλ...Η αλήθεια είναι ότι πριν 3-4 χρόνια αρκετοί παραγωγοί τέτοιων προιόντων δρούσαν ανεξέλεγκτα. Παρ'όλα αυτά καταφέρναμε να στέλνουμε στη Γερμανία προιόντα χωρίς προβλήματα (σημειωτέων:η Γερμανία είναι από τις χώρες με τις αυστηρότερες προδιαγραφές και τους περισσότερους ελέγχους για υπολοίματα φυτοφαρμάκων) Σήμερα έχει έρθει στη ζωή μας η πιστοποίηση. Το 90% των παραγωγών της Ιεράπετρας (και γενικότερα της Κρήτης) είναι πιστοποιημένοι κατά Eurepgap, το οποίο σημαίνει με απλά λόγια ότι ελέγχονται έτσι ώστε τα προιόντα που παράγουν να παράγονται με σεβασμό στον καταναλωτή, στο περιβάλλον και στον αγρότη. Όλα αυτά γιατί σας τα λέω? Προς θεού δεν έχω σκοπό τη διαφήμιση. Άλλωστε τετοια προιόντα παραγονται σε όλη τη χώρα πιστέυω..Απλώς πιστεύω ότι τα βιολογικά είναι πολύ λίγα για να μας καλύψουν σαν καταναλωτές, και έχουν μεγάλο κόστος, οπότε μια δεύτερη επιλογή θα μπορούσαν να είναι αυτά. Μη παίρνετε ανώνυμα προιόντα. Τα πιστοποιημένα αναγράφουν ονομα αγρότη, περιοχή κτλ. Παράδειγμα, φράουλες Μανωλάδας πιστοποιημένες! Δε μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα έχουν ίχνη φυτοφαρμάκων, αλλά σίγουρα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες. Στο κάτω κάτω ακόμα και σε βιολογικά έχουν βρεθεί ίχνη, στα οποία απαγορεύονται κατηγορηματικά!

5Aqjp3.png

Διαφημίσεις

Rosalita, συντοπίτισσα (από Ηράκλειο εγώ) είδα την περασμένη Πέμπτη την εκπομπή του Κούλογλου για τα βιολογικά προϊόντα και φρίκαρα. Με θορύβησε ιδιαίτερα κάτι που είπε κάποιος καλεσμένος για τα καρότα και τις πατάτες, ότι είναι εγκληματικό να τα δίνουμε στα μωρά μας αν δεν είναι βιολογικά, γιατί, καθώς είναι μέσα στο έδαφος, απορροφούν όλα τα χημικά και τα φυτοφάρμακα που βάζουμε σε αυτό.

Επίσης έχω ακούσει και την εξής άποψη που μου φάνηκε εντελώς εξωφρενική: πρέπει λέει να παίρνουμε τα λαχανικά μας και τα φρούτα μας από το super market (μπαγιάτικα και μαραμένα ως επί το πλείστον) και όχι από τις λαϊκές , γιατί λέει στις λαϊκές είναι φρεσκοκομμένα και γεμάτα φάρμακα, ενώ στο super market έχουν φύγει τα περισσότερα. :shock:

Ποια η γνώμη σας για τα παραπάνω;

Εμεις αρχισαμε τη φρουτοκρεμα σημερα..

Αρχικα σκεφτηκα να αγορασω βιολογικα... Αλλα η μαμα μου επέμενε να πάμε στη λαικη μας, στο μαναβη μας (και παραγωγο) που τον ξερουμε 30 χρονια και μας προσεχει.... Πιστευεις οτι μπορω να εμπιστευτω τον μαναβη της γειτονιας μου που τον ξερω? Αν πουμε ο αυγουλας οταν του ελεγε η μαμα μου οτι ηθελε αυγα για μενα που ειμαι εγκυος εβγαζε αυγα απο κρυμμενες καρτέλες..

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Η αλήθεια είναι ότι τα καρότα και οι πατάτες είναι πολύ επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα. Εγώ το πρόβλημα το είχα λύσει με προιόντα ως επί το πλείστον του παππού...(ευτυχώς έχει ένα μικρό περβόλι για κάτι τέτοια). Το να λες όμως και ότι είναι εγκληματικό είναι υπερβολή! Έχουν βάλει σκοπό τα κανάλια να μας κάνουν να μη τρώμε τίποτα. Το μαρούλι είναι συνήθως επίσης λαχανικό επιβαρυμένο, αλλά δε μπορώ να σου πω να μη τρως καθόλου...?!Όσο για τα μπαγιάτικα τρόφιμα είναι εντελώς ανυπόστατο. Δεν έχει σχέση το μπαγιάτικο με τα υπολείματα. Ένα προιόν με υπολείματα θα έχει ακόμα υπολείματα και ας περάσουν κάποιες μέρες. Η μείωση είναι τόσο λίγη όταν το προιον είναι κομμένο που πραγματικά δεν αξίζει να το φας χαλασμένο!!Τα λαχανικά πρέπει να τρώγονται φρέσκα για να πάρεις τις βιταμίνες τους και τη νοστιμιά τους!!

Κ όσον αφορά λαικές και σουπερ μάρκετ, όλα είναι σχετικά...ξέρω αγρότη που είναι στη λαική της Αθήνας με πιστοποιημένα, πολύ ευαισθητοποιημένο, που προτιμά να καταστραφεί η καλλιέργειά του από το να δηλητηριάσει τη πελατία του! Και σουπερ μάρκετ που στο όνομα του κέρδους βαφτίζουν τούρκικα αγγούρια και αιγυπτιακές πατάτες ελληνικές!!!Τι να σου πω.

5Aqjp3.png

Δεν σου απάντησα dora. Το κατα πόσο θα εμπιστευτείς το μανάβη σου από εσένα εξαρτάται. Στο κάτω κάτω κατά πόσο εμπιστεύεσαι τα βιολογικά προιόντα...Αν ειδικά τον ξέρει χρόνια και της εμπνέει εμπιστοσύνη...σου προτίνω να εμπιστευτείς το ενστικτό της μάνας σου. Πάντως σίγουρα να ανησυχίσει αν αρχίζει να της βγάζει κρυμένα λαχανικά για καλύτερα!! Ή είσαι καλός και καθαρός με όλους ή άλλαξε δουλειά!!!

5Aqjp3.png

Διαφημίσεις

Με θορύβησε ιδιαίτερα κάτι που είπε κάποιος καλεσμένος για τα καρότα και τις πατάτες, ότι είναι εγκληματικό να τα δίνουμε στα μωρά μας αν δεν είναι βιολογικά, γιατί, καθώς είναι μέσα στο έδαφος, απορροφούν όλα τα χημικά και τα φυτοφάρμακα που βάζουμε σε αυτό.

ωχ,ωχ,ωχ, εγώ μέχρι 1,5 ετών του έδινα καθημερινά καρότα και σήμερα ακόμα βάζω όσω ποιο συχνά μπορώ στα φαγητα μας. Τελικά κάνω κακό στο παιδί μου?? Δεν ξέρω ποιά απο που να μας προστατέψω.

Το θέμα των βιολογικών προϊόντων είναι ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί εμείς τρεφόμαστε σχεδόν αποκλειστικά με βιολογικά φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα. Η περίπτωση των παραγωγών στην Κρήτη που ελέγχονται και παρέχουν λαχανικά με πιστοποίηση είναι ένα θέμα που απασχόλησε την εκπομπή "Φάκελοι", επειδή ακριβώς είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, που ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες. Οι περισσότεροι στο όνομα του κέρδους δε διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Συμφωνώ με τη ROSALITA ότι αν κάποιος δεν μπορεί να αγοράσει βιολογικά προϊόντα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αγοράσει τέτοια πιστοποιημένα προϊόντα.

Ωστόσο θα πρέπει να τονίσω πως τα βιολογικά προϊόντα υπόκεινται σε αυστηρότατους ελέγχους προκειμένου να πιστοποιηθεί η έλλειψη φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών. Τα ίχνη φυτοφαρμάκων που βρίσκουν στα βιολογικά λαχανικά δεν οφείλονται σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές βιολογικών, αλλά σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε παρακείμενες καλλιέργειες και μεταφέρονται με τον αέρα ή σε κατάλοιπα που βρίσκονται στο χώμα (αυτό κι αν είναι επιβαρυμένο) .

Δεν πιστεύω πως είναι ακριβά τα βιολογικά προϊόντα, όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Στην εκπομή του Κούλογλου αναφέρθηκε από το συγκεκριμένο καθηγητή πανεπιστημίου πως τα συμβατικά λαχανικά που δίνουμε στα βρέφη δημιουργούν την προδιάθεση για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου.Πρέπει να τρομάξουμε με την υποψία και μόνο μια τέτοιας πιθανότητας. Δεν είναι ακριβές οι μικροποσότητες που θα αγοράσουμε για τα παιδιά μας, μπροστά στο ενδεχόμενο της φρίκης που μπορεί να ζήσουν.

Μάλλον ακούγομαι μελοδραματική.... :shock: Όμως εγώ δεν έχω ούτε το περιβολάκι του παππού (τι τυχερή που είσαι Rosalita :wink: ) ούτε το μανάβη της γειτονιάς που τον ξέρω χρόνια. Και φοβάμαι πολύ όλους αυτούς τους ασυνείδητους. Χρειάζομαι μια εγγύηση, μια σιγουριά . Δεν κοστίζει αυτό.

:)

s-age.pngs-age.png

Μedea, δε μπορώ να σου πω τίποτα. Έχεις δίκιο! Αλλά δυστυχώς πραγματικά κάποιοι δε μπορούν να παίρνουν συνέχεια και τα πάντα βιολογικά, και χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τα βιολογικά, η αλήθεια είναι ότι υπόκεινται σε περισσότερους ελέγχους, αλλά και πάλι δυστυχώς Έλληνες είμαστε!! Όσο για την επιμόλυνση δίκιο έχεις, συμβαίνει και αυτό! Το καλύτερο νομίζω που έχουμε να κάνουμε είναι να δίνουμε στα παιδιά μας πολλά λαχανικά και φρούτα από όπου νομίζουμε ότι θα τα βρούμε καθαρότερα! Και καλό είναι να γνωρίσουμε το μανάβη μας, το χασάπη μας και από εκειί και πέρα ας ακολουθήσουμε το ένστικτό μας! Εδώ δε ακούσατε χτες στον Ευαγγελάτο? Ούτε να σκουπιστούμε με χαρτοπετσέτες δεν είναι υγιεινό πια...! :!:

5Aqjp3.png

Η περίπτωση των παραγωγών στην Κρήτη που ελέγχονται και παρέχουν λαχανικά με πιστοποίηση είναι ένα θέμα που απασχόλησε την εκπομπή "Φάκελοι", επειδή ακριβώς είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, που ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες. :)

Στην Ιεράπετρα- Τυμπάκη- Κουντούρα που παράγουν κηπέυτικα θερμοκηπίου το 70-80% των αγροτών είναι πιστοποιημένοι! Και όταν στέλνουν τα προιόντα τους στις αγορές της Αθήνας, οι έμποροι τους λένε "Τι είναι πιστοποίηση...εμένα δε με νοιάζουν αυτά!!"

5Aqjp3.png

rosalita μου

έκανα copy paste κάτι που είχα πει σε άλλο Post με τη medea και τη dora

και θέλω την αποψη σου για αυτά που μου έχουν πει για να ξέρω τουλάχιστον αν ειναι ανακριβή:

απο γενικά θέματα-ιατρικά και μή"

"Έχεις δίκιο ένας φίλος και συνάδερφος χτες μου διηγήθηκε το εξής περιστατικό:

Είχε πάει στη λαϊκή με την 3,5 χρονών κορούλα του. Καποια στιγμή σε ένα πάγκο σταμάτησε για να πάρει φασολάκια. Εκεί που διάλεγε αυτός, η μικρή έπιανε φασολάκια και τα περιεργαζότανε. Την είδε ο μανάβης και παθάινει εγκεφαλικό. Του λέει του συναδέρφου μου "φίλε πάρε τη μικρή μακρια από το πάγκο και μην την αφήνεις να ακουμπάει τα φασολάκια" και γρήγορα γρήγορα φέρνει ένα χαρτομάντηλο και σκουπίζει τα χερια της μικρής.

"Γιατί του λέει ο φίλος μου?"

"Γιατί του λέει χτες ψεκάσαμε"

"Και αφου ψέκασες χτες γιατί πουλάς σήμερα?"

"γιατί δεν γίνεται αλλιώς...υπάρχει μεγάλη ζήτηση"

Shocked Shocked Shocked τι να πείς?????

Για τον ίδιο τον συνάδερφο μου βέβαια οφείλω να σου πώ οτι ο κουνιάδος του δουλεύει στο Υπουργείο Γεωργίας στον τομέα τον μεταλλαγμένων (μόλις χτες το έμαθα με αφορμή τη συζήτησή μας). Αυτός και η ομάδα του λοιπόν ερευνάνε εισαγώμενα προϊόντα για μεταλλαγμένα. Έτσι λοιπόν ο φίλος μου μου είπε 2 συμβουλές που του έχει δώσει ο κουνιάδος του:

1. Τα εισαγώμενα φρούτα και λαχανικά είναι τα πλέον ελεγχόμενα (δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ψεκασμένα από τη προηγούμενη). Στα εισαγώμενα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι. Στα ντόπια κανένας!!!! Μπορεί να ψεκάσεις σήμερα και να πας στη λαϊκή να πουλήσεις. Δεν θα σε ελέγξει κανείς!

2. Τα βιολογικά προϊόντα οκ δεν έχουν φυτοφάρμακα αλλά κανείς δεν λέει ότι οι μύκητες που μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτά λόγω του μη ψεκασμού είναι πολύ επικίνδυνοι. "

Διαφημίσεις

άσε Rosalita,αυτή τη συζήτηση είχα χθες με την κοπέλα που μου προμηθεύει τα βιολογικά.Μου έλεγε για ένα αγουρέλαιο που είναι καταπληκτικό και κοστίζει... 20 ευρώ το λίτρο!!!! τρελάθηκα! Ποιος μπορεί να δώσει τόσα πολλά για τόσα λίγα; Γιατί ό,τι έχει να κάνει με την υγεία μας και με το καλό μας να το χρυσοπληρώνουμε; Διάβαζα κάπου στο νετ χθες πως ο λόγος που είναι τόσο ακριβά τα βιολογικά είναι γιατί δεν υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από το κράτος, όπως συμβαίνει με τους παραγωγούς στην Ευρώπη. ΑΝ γινόταν αυτό τα βιολογικά προϊόντα θα είχαν τις ίδιες τιμές με τα συμβατικά και θα μπορούσε ο κόσμος να ψωνίζει. Για ακόμα μια φορά το κράτος παρουσιάζεται αδιάφορο προς τις ανάγκες του πολίτη. Αν υπήρχε κρατικός έλεγχος αυτοί οι αδίστακτοι έμποροι που αναφέρεις ήθελαν δεν ήθελαν θα ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν πιστοποιημένα προϊόντα !!

s-age.pngs-age.png

Την είδε ο μανάβης και παθάινει εγκεφαλικό. Του λέει του συναδέρφου μου "φίλε πάρε τη μικρή μακρια από το πάγκο και μην την αφήνεις να ακουμπάει τα φασολάκια" ......................................................................................................................... 1. Τα εισαγώμενα φρούτα και λαχανικά είναι τα πλέον ελεγχόμενα (δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ψεκασμένα από τη προηγούμενη). Στα εισαγώμενα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι. Στα ντόπια κανένας!!!! Μπορεί να ψεκάσεις σήμερα και να πας στη λαϊκή να πουλήσεις. Δεν θα σε ελέγξει κανείς!

2. Τα βιολογικά προϊόντα οκ δεν έχουν φυτοφάρμακα αλλά κανείς δεν λέει ότι οι μύκητες που μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτά λόγω του μη ψεκασμού είναι πολύ επικίνδυνοι. "

Για το πρώτο θέμα τι να πω? Ο άνθρωπος θέλει σκότωμα! Πάντα υπάρχουν τρόποι για να μη βρεθείς στη θέση να ψεκάζεις και να κόβεις αμέσως! Και πάλι καλά που αντέδρασε όταν είδε το παιδί! Εμένα μου'χει τύχει στην Ιεράπετρα, στη λαική όταν ήμουν έγκυος να πάω από πάγκο πελάτη μου, που του δίνω εγώ να ψεκάσει, και να μου δώσει αγγουράκια η "κυρία" και να μου πει "πάρε, αψέκαστα είναι!!"! Το αν ήταν αψέκαστα το κατάλαβα από το ύφος του άντρα της!!! Τα πήρα και τα πέταξα στην επόμενη γωνία!!!Φαντάσου τι φιλοχρήματοι είναι ορισμένοι ή τι άγνοια κινδύνου έχουν!! :!:

Όσο για τους ελέγχους στα εισαγώμενα αμφιβάλω κάπως!! Ειδικά στα Τούρκικα ή τα Μαροκινά, που "βαφτίζονται" με πολύ μεγάλη ευκολία! Παντού γίνονται έλεγχοι, αλλά παντού υπάρχει πάντα και η πίσω πόρτα!! Είναι πάντως λάθος να λέμε "Τρώτε εισαγωγής, γιατί είναι καθαρότερα!" Κι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Παράδειγμα, ειδικά για τους Μαραθωνητες στις λαικές έχω ακούσει πολλά!!!Αλλά βέβαια όχι ότι όλοι είναι σκάρτοι και οι άλλοι καλοί!Καταλαβαίνεις πως το λέω...

Για τους μύκητες τι να πω. Τα πράγματα είναι τόσο συγκεχυμένα που δε μπορώ να σας ενημερώσω σωστά! Το κάτα πόσο είναι επικίνδυνες οι φυτοαλεξίνες που παράγονται στα φυτά λογω προσβολής από μύκητες είναι ένα θέμα που έχει ξεκινήσει πολύ πρόσφατα. Είναι λίγο υπερβολικό νομίζω. Στο μέλλον που θα γίνουν περισσότερες έρευνες θα μάθουμε...

5Aqjp3.png

ΑΝ γινόταν αυτό τα βιολογικά προϊόντα θα είχαν τις ίδιες τιμές με τα συμβατικά και θα μπορούσε ο κόσμος να ψωνίζει. Για ακόμα μια φορά το κράτος παρουσιάζεται αδιάφορο προς τις ανάγκες του πολίτη. Αν υπήρχε κρατικός έλεγχος αυτοί οι αδίστακτοι έμποροι που αναφέρεις ήθελαν δεν ήθελαν θα ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν πιστοποιημένα προϊόντα !!

Νομίζω ότι τα βιολογικά ποτέ δε θα έχουν ίδια τιμή με τα συμβατικά, γιατί η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και για να υπάρχει ικανοποιητικό εισοδημά αναγκαστικά ανεβάζουν τις τιμές. Απλώς ίσως με την επιχορήγηση του κράτους μπορεί να ήταν λίγο φθηνότερα.Για τους ελέγχους, άστα! Κατ'αρχάς δεν υπάρχει προσωπικό για τους ελέγχους! Και δεν υπάρχει και κρατική βούληση νομίζω! Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει στα σκαριά μια μέθοδο για να μπορεί ο καθένας στο σπίτι να ελέγξει αν τα φρούτα και λαχανικά έχουν υπολλείματα! Μακαρι να προωθηθεί και θα μπουν πολλοί στη θέση τους!!! :!:

5Aqjp3.png

μια που εχουμε γεωπονο στην παρεα μας.ηθελα να ρωτησω ...εμεις μενουμε σε βουνο και απομωνομενοι.εχουμε θερμοκηπιο και ποτε μα ποτε αν και μας συμβουλεψε γεωπονος δεν εχουμε ψεκασει τιποτα.βεβαια η μιση παραγωγη ειναι για πεταμα αλλα οτι μενει νομιζω οτι ειναι πεντακαθαρο.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛ.να μην ειναι απαλλαγμενα απο φαρμακα?γυρω μας δεν εχουμε κανεναν και για μεγαλη αποσταση.

Ξέρεις ποιό είναι το αστείο? το έβλεπα και στον Κούλογλου αυτό, αυτοι οι ίδιοι που ψεκάζουν και έρχονται σε επαφή με αυτά τα χημικά νομίζουν ότι είναι κάτι που δεν τους αγγίζει ή ότι δεν θα πάθουν αυτοί καρκίνο ας πούμε. Είναι τραγικό πόσο "απ΄'εξω από αυτούς" νομίζουν ότι είναι όλα αυτά. Λες και τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους δεν θα φάνε κάποια στιγμή εκτός σπιτιού 8)

Δεν αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν.

Διαφημίσεις

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛ.να μην ειναι απαλλαγμενα απο φαρμακα?γυρω μας δεν εχουμε κανεναν και για μεγαλη αποσταση.

Αν είναι έτσι, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν υπολλείματα στα λαχανικά σου. Η μόνη περίπτωση είναι με το DTT, που είχε βρει ο Ευαγγελάτος στο μητρικό γάλα, το οποίο έχει απαγορευτεί από το '60 , αλλά δυστυχώς θα αργήσει πολύ να φύγει από το έδαφος της γης!! Παντού το βρίσκουν,... μέχρι και στο Βόρειο Πόλο!!Αλλά καλύτερα να μη σε ανησυχώ! Μην δίνεις σημασία σε αυτό!Όπως είπα.. υπαρχεί παντού!

Και είναι αλήθεια BIZELI ότι δεν έχουν οι αγρότες την αίσθηση του κινδύνου! Όταν ψεκάζουν ούτε μάσκες φοράνε, ούτε στολή και καπνίζουν κιόλας!! Έχω πιάσει αγρότη να μη ψεκάζει με ουσία,που πρόσφατα απαγορεύτηκε, για να είναι καθαρός στους καταναλωτές(για να μην τον πιάσουν δηλαδη) και επειδή την είχε από πέρυσι, που επιτρεπόταν, την έβαλε στο κηπούλι που είχε για το σπιτι του, για τα παιδιά και εγγόνια του!!! Ευτυχώς αυτοί είναι λίγοι!

5Aqjp3.png

Έχω πιάσει αγρότη να μη ψεκάζει με ουσία,που πρόσφατα απαγορεύτηκε, για να είναι καθαρός στους καταναλωτές(για να μην τον πιάσουν δηλαδη) και επειδή την είχε από πέρυσι, που επιτρεπόταν, την έβαλε στο κηπούλι που είχε για το σπιτι του, για τα παιδιά και εγγόνια του!!! Ευτυχώς αυτοί είναι λίγοι!

:shock::shock::shock:

Kαι πιστεύουμε μετά ότι θα νοιαστούν για εμάς...που δεν μας ξέρουν κιόλας!!!

χ... ψηλά και αγνάντευε! για να μην το πω ολόκληρο!

Ωχ!! Ρε παιδιά έχω αγχωθεί τώρα……τι φαρμάκι ταΐζουμε στα παιδιά μας…..

Αντε να ξεσηκωθείτε βρε Rosalita μπας και ακουστεί η φωνή σας και ενημερωθούμε και εμείς οι υπόλοιποι που κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

Καλά που διάβασα εδώ στο φόρουμ για τα πιστοποιημένα λαχανικά και φρούτα

Και να ξέρετε ένα πράγμα. Τα υπαίθρια λαχανικά δεν είναι καθαρότερα. Με εξαίρεση τα φυλλώδη. Φανταστείτε ότι στα θερμοκήπια τα προιόντα είναι προστατευμένα από έντομα και συν της άλλης καλλιεργούνται χειμώνα, δηλ. εποχή με πολύ λίγα προβλήματα με έντομα. Τα υπαίθρια είναι έξω, εκτεθειμένα στα μικρόβια, καλοκαιρινούς μήνες συνήθως. Αυτό το λέω γιατί το ακούω συχνά. Έχω τύχει σε πάγκο λαικής στο Μαρούσι με κάτι άθλιες πιπεριές κ του λέω "δεν είναι καλές οι πιπεριές σου" "Υπαίθριες είναι " μου λέει! Το έχουν βρει! Ότι σκάρτο υπάρχει το πουλούν για υπαίθριο!!

5Aqjp3.png

Και να ξέρετε ένα πράγμα. Τα υπαίθρια λαχανικά δεν είναι καθαρότερα. Με εξαίρεση τα φυλλώδη. quote]

Δηλαδή, τι εννοείς; Έχουν μικρόβια; Να τα αποφεύγουμε;

s-age.pngs-age.png

Όχι ότι έχουν μικρόβια. Απλώς συνήθως είναι πολύ πιο συχνά ψεκασμένα τα υπαίθρια! Και για τα φυλλώδη δε συστήνω θερμοκηπίου, γιατί σε αυτά συσσωρεύονται ουσίες από τα λιπάσματα και με την μη καλή έκθεση στον ήλιο είναι χειρώτερα.

5Aqjp3.png

Δεν ξερω αν ειχατε δει μια εκπομπη του Ευγγελατου που εκανε μια ερευνα στο μητρικο γαλα και βρηκε μεσα ουσιες απο φυτοφαρμακα, ελεος!!!

Με τα λαμογια που κυκλοφορουν δεν μπορεις να εχεις υσηχο το κεφαλι σου, να παρω βιολογικα ναι, αλλα εγω που ειμαι ασχετη πως θα καταλαβω αν ο αλλος δεν μου πουλαει φυκια για μεταξωτες κορδελες?

Αυτο που κανω ειναι να τα πλαινω πολυ καλα, και τα λαχανικα να τα μουλιαζω στο νερο μαζι με λιγο ξυδι.

KeDzp2.png

CBqup3.png

Οι ουσίες που βρήκε ο Ευαγγελάτος στο μητρικό γάλα, όπως έγραψα και παραπάνω, θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα παντού δυστυχώς και σας εγγυόμαι ότι έχει σταματήσει η χρήση του σχεδόν 40 χρόνια...(εκτός αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στη Βόρεια Ελλάδα)Είναι ουσία, που για να αποδομηθεί από το περιβάλλον δε φτάνουν 40 χρόνια. Χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια!! Γι'αυτό καλύτερα μη το πολυλαμβάνεις υπόψιν σου, γιατί δε μπορείς να κανεις τίποτα για αυτό, ούτε να το αποφύγεις. Μπορεί να υπάρχει σε σοκολάτα που τρως, σε αγελαδινό γάλα, σε φρούτα, στο σιτάρι....ευτυχώς είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.Όταν είδα την εκπομπή συνηδητοποίησα τη ζημιά που έχει κάνει αυτή η ουσία τόσα χρόνια τώρα!!

Υ.Γ. Πολύ καλά κάνεις και τα πλένεις τα φρούτα και λαχανικά. Επίσης μια άλλη καλή συμβουλή που την είπε ένας καθηγητης του Γεωπονικού είναι να μη τρώμε κάθε μέρα το ίδιο φρούτο και λαχανικό ή από την ίδια πηγή. Αν είναι ψεκασμένα να προλαβαίνει ο οργανισμός να "διώχνει" την ουσία από μέσα του.

5Aqjp3.png