Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ενδιαφέρουσα έρευνα για χρήση MSN απο παιδιά σε ευρωπαικές χώρες


Μαρια Στυλιανακη

Recommended Posts

η Microsoft διενήργησε έρευνα μέσω του MicrosoftMSNσε 11 χώρες της Ευρώπης (Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία, Ιρλανδία) με τη συμμετοχή 14.181 ατόμων, προσφέροντας ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το βαθμό εξοικείωσης παιδιών και γονέων στην Ελλάδα αναφορικά με θέματα ασφάλειας.

 

Το πρώτο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 245 παιδιά, 81% εκ των οποίων ηλικίας 14-18 ετών και 19% κάτω των 14 ετών, από τα οποία το 61% δηλώνει ότι έχει ενεργή συμμετοχή σε socialnetworks. Από αυτά το 6% έχει αναρτήσει τη διεύθυνσή του, ενώ το 53% φωτογραφίες ή βίντεο με προσωπικές τους στιγμές. Ποσοστό 25% κρίνει ότι η δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών ή φωτογραφιών είναι ασφαλής/πολύ ασφαλής, ενώ το 75% ότι είναι μη ασφαλής/καθόλου ασφαλής. Η πρόσβαση στο προφίλ τους επιτρέπεται μόνο σε οικογένεια και φίλους (47%), σε όλους (13%), ενώ το 40% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις ασφαλείας για τον περιορισμό της πρόσβασης. Ένα ποσοστό 55% έχει δεχτεί επικοινωνία από άγνωστο. Από αυτούς, το 50% δηλώνει ότι απάντησε από περιέργεια, το 36% δεν απάντησε και ταυτόχρονα μπλόκαρε το αίτημα, ενώ μόλις το 4% ενημέρωσε τους κηδεμόνες του ή τους δασκάλους του. Σε ερώτηση σχετικά με τη γνώση που πιστεύουν ότι έχουν οι γονείς τους για το διαδίκτυο, το 11% τη χαρακτηρίζει ανύπαρκτη, το 23% ελάχιστη, το 36% βασική και το 28% αρκετά καλή. Στην ερώτηση σχετικά με τις εντός οικίας δράσεις των γονέων για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου, το 9% απαντάει ότι χρησιμοποιεί τα εργαλεία γονικού ελέγχου για την απαγόρευση εισόδου τους σε κάποιες ιστοσελίδες, το 11% ότι έχει τοποθετηθεί ο υπολογιστής στο σαλόνι του σπιτιού, το 33% ότι εφαρμόζεται περιορισμός στο χρόνο πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ το 47% παραδέχεται ότι δεν λαμβάνονται μέτρα.

 

Εξίσου ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα στοιχεία της έρευνας στην οποία συμμετείχαν γονείς. Συγκεκριμένα, από τους 669 συμμετέχοντες στην έρευνα, ποσοστό 18% χαρακτηρίζει τη γνώση του για το διαδίκτυο καθόλου καλή ή ελάχιστη, το 52% μέτρια και το 30% πάρα πολύ καλή. Μόνο το 25% αξιοποιεί τα εργαλεία Γονικού Ελέγχου, το 28% έχει τοποθετήσει τον υπολογιστή στο σαλόνι του σπιτιού, το 32% περιορίζει το χρόνο πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ το 15% δεν έχει προβεί σε κάποια δράση. Αναφορικά με την εικόνα που έχουν για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν τα ίδια τα παιδιά τους, το 61% απαντά ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιήσει ρυθμίσεις ασφαλείας στο προφίλ τους στα social networks που συμμετέχουν, αν και το 83% απαντάει ότι παρακολουθεί τακτικά τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) δηλώνουν σίγουροι ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F.JPG

 

 

 

το παραπάνω κείμενο ήταν μέρος του δελτίου τύπου που παρέλαβα και περιείχε και τα εξής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απλές συμβουλές για μαθητές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Περισσότερα από 300 παιδιά μυήθηκαν στην ασφαλή πλευρά του διαδικτύου κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης της MicrosoftΕλλάς

 

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2010 – Χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή πλοήγησή τους στο διαδίκτυο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, 300 νεαροί μαθητές που παρακολούθησαν ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς,με την αφορμή του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

 

Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο ευρύτερο φάσμα πρωτοβουλιών που εφαρμόζει η Microsoft σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών, την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια που υλοποιείται με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετέχουν συνολικά 25 παραρτήματα της Microsoft από όλη την Ευρώπη, ενώ 650 στελέχη θα λάβουν εθελοντικά μέρος σε προγράμματα ενημέρωσης, στα οποία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν 50.000 παιδιά, γονείς και καθηγητές.

 

Την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Κέντρου Δαΐς, παρακολούθησαν 300 περίπου μαθητές Δημοτικού, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διαδραστικά παιχνίδια, στα οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις παγίδες του διαδικτύου και να εξοικειωθούν περισσότερο με τα απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα οφέλη του κυβερνοχώρου. Η Κατερίνα Γαλανοπούλου, Intellectual Property Manager, Microsoft Ελλάς και ο Βασίλης Βλάχος της MKO “Ομάδα Δράσης για την Ενίσχυση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης” ανέδειξαν στο νεαρό ακροατήριο την επικινδυνότητα της απρόσεκτης προβολής και επικοινωνίας των προσωπικών δεδομένων τους και συνέστησαν την υιοθέτηση μιας προσεκτικής συμπεριφοράς για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.500 μαθητές και 1000 γονείς έχουν παρακολουθήσει ενημερωτικές ημερίδες της Microsoft Ελλάς, που έχουν λάβει χώρα σε 11 πόλεις της Ελλάδας.

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Λουκάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoftδήλωσε: «Το διαδίκτυο προσφέρει σε όλους μας μοναδικές δυνατότητες ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και επικοινωνίας. Ζητούμενο παραμένει η αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κρισιμότητα των κινδύνων του κυβερνοχώρου και προς αυτή την κατεύθυνση εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων».

 

«Ο χρόνος παραμονής μπροστά στον υπολογιστή είναι πολύ σημαντικός για την πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σε όλους μας είναι απεριόριστες, αρκεί να τηρούμε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο», δήλωσε ο κ. Βασίλης Βλάχος, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Ομάδα Δράσης για την Ενίσχυση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης”.

 

---------------------------------------------------------

βρέθηκα στην παρουσίαση αυτή δυστυχώς πρόλαβα μόνο το δεύτερο μισό κομμάτι,

όπου και ακούστηκαν διάφορες ερωτήσεις των παιδιών. (5/6ης δημοτικού)

 

Μου έκανε εντύπωση ότι δεν κατείχαν αρκετές γνώσεις για διάφορα θέματα ασφαλείας, παρόλα αυτά γνώριζαν αρκετά όλα τα παιχνίδια και ονομασίες τίτλων, αλλά και για τους υπολογιστές γενικότερα.

 

Η αίσθηση που απέκτησα ακούγοντας τις λίγες ερωτήσεις που πρόλαβα να ακούσω, ήταν ότι είχαν επαφή με το διαδίκτυο, αλλά δεν είχαν επαρκής γνώσεις σε καποια σημαντικά πράγματα κ δεν μπορούσαν να εξηγήσουν κάποια φαινόμενα.

Επίσης δεν έτυχε να ακούσω ερώτηση που να προέρχεται απο κορίτσι, αρκετές ερωτήσεις προέρχονταν απο αγόρια και αφορούσαν γνωστό παιχνίδι με θέμα τον πόλεμο.

 

 

 

Μια χαρακτηριστική ερώτηση ήταν

 

"στο παιχνίδι... εχω ακούσει ότι κάποιοι αυτοκτονούν επειδη χάνουν (σε κάποιο κομμάτι του παιχνιδιού)"

 

 

 

ή άλλη ερώτηση ήταν

 

 

"είχα πετύχει μια μέρα κάποιον online που έπαιζε 3 μερες αυτό το παιχνίδι"

 

 

Το ερώτημά μου είναι,

 

 

και θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθεί με κάποια έρευνα στην Ελλάδα,

 

 

Ποιά (ποιών ηλικιών δηλαδή) και πόσα παιδιά τελικά χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και το διαδίκτυο πραγματικά για αυτό που μπορούν να παρέχουν και ποιά μόνο για τα παιχνίδια τα οποία προκαλούν εθισμό και κάνουν τα παιδιά να βλέπουν μόνο αυτό - στερούμενα μιας σωστής καθοδήγησης για τους τρόπους χρήσης του διαδικτύου.

 

 

 

Πόσοι γονείς επιτρέπουν (κακώς κατ εμέ) χωρίς δεύτερη σκέψη

το να παίζουν τα παιδιά τους τέτοια παιχνίδια ακόμα και στην 4ή5η δημοτικού, χωρίς να ανακατεύονται ή να εξηγούν/οριοθετούν επαρκώς , για το καλό των παιδιών αυτών?

 

Υποπτεύομαι κάτι πολύ λογικό - ότι οι γονείς έχουν την εντύπωση ότι τα παιχνίδια αυτά μοιάζουν με τα απλά παιχνίδια που παίζαμε παλιά, και ίσως για αυτο αφήνουν τα παιδιά να τα παίζουν χωρίς οι ίδιοι να παρεμβαίνουν.

Σίγουρα οι ίδιοι οι γονείς δεν εχουν γνώση των κινδύνων, οπότε είναι φυσιολογικό το να μην ξέρουν και πως να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Τότε όμως η πολιτεία, πρώτα θα έπρεπε να είχε δώσει υπολογιστές στους γονείς,

και να διασφαλίσει οτι οι γονείς έχουν τα εργαλεία να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους,

και μετά στα παιδιά!!!... αυτή τη στιγμή υπάρχει το ανάποδο,

που βάζει τα παιδιά πραγματικά σε κίνδυνο, την στιγμή που οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο, και δεν τους έχει αναδείξει κάποιος πόση σημασία έχει το να εμπλέκονται και εκείνοι σταθερά με τον τρόπο χρήσης του ΗΥ απο το παιδί τους.

 

 

το παιχνίδι αυτό (WoW) στο οποίο αναφέρθηκαν τα παιδιά,

και το οποίο όντως σήμερα στην Ελλάδα πραγματικά

(απο ότι έχω ακουσει απο διάφορες ππλευρές)

παίζουν παιδιά δημοτικού,

σε αυτό το site το έχουν αξιολογήσει για παιδιά 15-17 ετών.

http://www.commonsensemedia.org/game-reviews/World-Warcraft.html

ενώ εδω για παιδιά ανώ των 12 εάν ο γονέας είναι ενεργά παρών

http://kidconfidence.com/interact/Review/775/world-of-warcraft

εδώ 13 και άνω

http://www.whattheyplay.com/products/world-of-warcraft-for-pcmac/

 

όλοι αναφερουν ότι πρέπει ο γονέας να έχει ενεργή συμμετοχή στο να ενημερώνεται στο τι συμβαίνει και τι γίνεται στο παιχνίδι,

 

- το παιχνίδι αυτό περιέχει σκηνές με αλκοόλ, (οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν αλκοόλ και να μεθύσουν)

και βία και ο τρόπος με τον οποίο το παιχνίδι αυτό είναι φτιαγμένο για να σε κάνει να θέλεις να παίξεις περισσότερο,

κ ένας άλλος κίνδυνος είναι η online επικοινωνία χωρίς όρια με όλους όσους συμμετέχουν εκείνη τη στιγμή. ...

 

[Τα παραπάνω site είναι αρκετά ενδιαφέρον όσον αφορά την πληροφόρηση του γονέα για την ποιότητα/τρόπο χρήσης των παιχνιδιών έτσι όπως τα είδα με μια ματιά, είναι όμως στα αγγλικά.

Οι αξιολογήσεις είναι αρκετά εμπεριστατωμένες και ένα απο αυτά (kidsconfidence) περιέχει και συμβουλές. ]

 

Ειναι σαφές ότι τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια στον ΗΥ αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος οριοθέτηση και καθοδήγησή τους μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο το οποίο ο γονέας έχει επιλέξει προσεκτικά!

(και ανάλογα με την ηλικία τους!)

 

Προσωπικά πιστευω παιδιά δημοτικού είναι ακατάλληλο εντελώς να παίζουν τέτοια παιχνίδια, κυρίως για τον κεκαλυμμένο εθισμό και το άγχος που προκαλούν, χωρίς το παιδί να το καταλαβαίνει.

 

ελπίζω πριν τις ερωτησεις που άκουσα να υπηρχαν και άλλες ερωτήσεις απο τα παιδιά που να αφορούσαν και άλλα πραγματα εκτός αυτού του θέματος...

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Πολυ ενδιαφερον αν και προσωπικα (ως επαγγελματιας) το ονομα Microsoft δεν το εχω καθολου σε εκτιμηση.....παντως σαν ερευνα ειναι ενδιαφερουσα και πιστευω αντικατροπτιζει την πραγματικοτητα. Η προγονη μου τωρα 9 χρονων μου εστειλε μηνυμα προχθες απο δικο της λογαριασμο στο facebook. Το εχει δει εδω σε μενα αλλα εμεις ποτε δεν τις φτιαξαμε λογαριασμο εκει μεσα. Της εφτιαξε η μαμα της.......τι να πω....και η μαμα της ειναι επισης επαγγελματιας του χωρου. Θελει παρακολουθηση. Για μενα τα παιδια πρεπει να εχουν ΑΜΕΣΗ επαφη και απο νωρις με την τεχνολογια αλλα πρεπει να γινεται σωστα. Οσο για αυτα τα παιχνιδια (παλι προσωπικη αποψη) λιγοι γονεις καθονται να ασχοληθουν με το περιεχομενο τους σκεπτομενοι οτι αφου ευχαριστει το παιδι γιατι οχι....χωρις να καταλαβαινουν τις επιπτωσεις. Και πολυ λιγοτεροι ακομη ξερουν και οι ιδιοι να το παιζουν αυτο το παιχνιδι. Τα παιδια τι αλλο να ρωτουσαν? Τα παιδια τα ενδιαφερουν οι φιλοι τους και τα παιχνιδια τους τιποτα αλλο. Τωρα αν εκει που μιλανε με τους φιλους εμφανιστει και τιποτα αλλο στην μεση η περιεργια οδηγει πολυ μακρια. Ο υπολογιστης ειναι υπεροχο εργαλειο και το ιντερνετ μια ΑΠΕΡΑΝΤΗ βιβλιοθηκη μεσα στο σπιτι μας. Απλα πρεπει να γινεται σωστη χρηση. Αυτο που συμφωνω απολυτα ειναι σε περιπτωσης υπαρξης παιδιων να μαθαινει πρωτα ο γονεας να λειτουργει σωστα με τον υπολογιστη του και ΜΕΤΑ να βαζει το παιδι σε αυτο το τριπακι. Αλλιως να κρατουν τα παιδια μακρια απο το internet και απο παιχνιδια και να περιοριζονται σε προγραμματα εκπαιδευσης καταλληλα για την ηλικια των δικων τους παιδιων.

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...